Definiție Tehnică de obţinere. Cel mai important element din cadrul interviului este discutia propriu-zisa dintre operator si intervievat. a informaţiilor verbale de la indivizi şi grupuri umane în vederea verificării ipotezelor sau pentru descrierea ştiinţifică a fenomenelor socioumane. . prin întrebări şi răspunsuri. Aceasta este de preferat sa se faca fata in fata.

Scopul utilizării interviului • de identificare a variabilelor şi relaţiei dintre variabile - informaţiile obţinute pot ghida în continuare cercetarea fenomenelor psihologice şi sociologice. • instrument de recoltare a informaţiilor în vederea testării ipotezelor. fiecare întrebare reprezintă un item în structura instrumentului de măsurare. • instrument de recoltare a unor informaţii suplimentare celor obţinute prin alte metode. în acest caz. .

 asigurarea standardizării condiţiilor de răspuns.  studierea unor probleme mai complexe prin utilizarea unor formulare.  asigurarea controlului asupra succesiunii întrebărilor.  Rată ridicată a răspunsurilor.  asigurarea răspunsului la toate întrebările  precizarea datei şi locului convorbirii.  colectarea unor răspunsuri spontane. .  asigurarea unor răspunsuri personale. Avantajele utilizării interviului în ştiinţele socioumane  Flexibilitate.  Observarea comportamentelor nonverbale. chestionare sau ghiduri de interviu mai amănunţite.

indiferent de dispoziţia lor psihică.  timpul îndelungat necesar pentru identificarea persoanelor incluse în eşantion.  imposibilitatea consultării unor documente în vederea formulării unor răspunsuri precise. „efectul de operator“. de starea de oboseală etc.  inconveniente legate de faptul că se cere indivizilor să răspundă.  erorile datorate operatorilor de interviu în ceea ce priveşte punerea întrebărilor şi înregistrarea răspunsurilor.  lipsa de standardizare în formularea întrebărilor. fiind cunoscute adresa şi numărul de telefon ale persoanelor care urmează să fie intervievate. pentru obţinerea acordului şi desfăşurarea convorbirii. .  accesul dificil la cei care sunt incluşi în eşantion.. Dezavantajele utilizării interviului în ştiinţele socioumane  costul ridicat.  neasigurarea anonimatului..

• Etapa transcrierii: interviul este transcris dupa ce este preluat de pe înregistrare. ETAPELE REALIZĂRII UNUI INTERVIU • Etapa tematizării: se formulează tematica întrebărilor. • Etapa intervievării: se folosește un ghid de interviu pentru intervievarea propriu-zisă a subiecților. în funcție de datele disponibile și în funcție de obiectivul vizat. • Etapa planificării: se planifică cercetarea propriu-zisă. • Etapa verificării: se verifică în ce măsură rezultatele sunt conforme cu ceea ce s-a dorit să se afle la început . • Etapa analizei: se analizeaza continutul raspunsurilor celor care au participat la interviu.

Dupa functia pe care o indeplineste in cadrul cercetarii: interviul de explorare . D. Dupa gradul de libertate lasat operatorului de interviu : Interviul clinic . .Interviul extensiv . Interviul de verificare.Interviul intensiv C.Tipuri de interviu A. interviul cu intrebari inchise şi interviul cu întrebări deschise . Interviul in profunzime . interviul centrat (focalizat).Interviul documentar B. Dupa continutul comunicarii: – Interviul de opinie . Dupa calitatea informatiilor: . Interviul cu răspunsuri libere. Interviul de cercetare (propriu-zis).

sa nu renunte indiferent de cat de greu e drumul pe care-l parcurg pentru a reusi ce si-au propus. Scopul nu este de a studia motivatia. a duce la bun sfarsit ceea ce-si doresc si de ce nu. Pentru asta. Abordarea are ca scop generarea motivatiei si crearea de abilitati de care un om are nevoie ca sa faca schimbarea pe care si-o doreste. Exemplu de bună practică: Interviul Motivational este o tehnica terapeutica folosita cu succes pentru a ajuta oamenii sa faca schimbari. . oamenii au nevoie sa-si inteleaga adevaratele dorinte. Dar ca aceasta metoda sa fie eficienta pentru fiecare om in parte. ci de a oferi oamenilor abilitatile de care au nevoie pentru a-si atinge scopurile. sa-si atinga cele mai indraznete visuri. sa aiba incredere in fortele lor. a mai avut nevoie de un ingredient: cresterea increderii in capacitatea lui de a-si implini visurile.

Vă mulţumim pentru atenţia acordată! .