Curs 2

Domenii de interventie:
1- Cadru de reglementare
2- Facilitarea transferului afacerii
3- Procedure eficiente pentru insolventa si acordarea unei a 2-a sanse pentru cazurile
oneste de faliment
4- Sprijin pentru noii antreprenori
5- Inbunatatirea accesului la finatare
6- Educatie antreprenoriala si training pentru tineri
7- Potential antreprenoriat al femeilor
8- Seniorii - experianta in bussines
9- Sprijin specific pentru imigranti, minoritati si alte grupuri cu potential antreprenorial

1. Cadru de reglementare urmareste:
- Simplificarea procedurii administrative
- Abrogarea legislatiei si a formalitatilor administratiei nationale cand se utilizeaza
documente publice transfrontalierein UE
- One stop shop pentru infiintarea noilor afaceri
- One stop shop pentru impozitare si raportate financiara
- Simplificarea procedurilor pentru eliberarea autorizatiilor si permiselor de functionare
- Impozite si contributii sociale pe cashflow-ul afacerilor
- Contributii pentru securitatea si protectia sociala egale pentru angajat si angajator
- Imbunatatirea calitatii si varietatii serviciilor suport pentru afaceri

2. Facilitarea transferului afacerii prevede:
- Imbunatatirea procedurii legale, administrative si impozitare pentru transferul
afacerilor
- Imbunatatirea prevederilor pentru informare si consiliere in domeniul afacerilor
- Dezvoltarea de platforme pentru promovare si piete pentru transferul cu success al
afacerilor

3. Procedee eficiente pentru insolventa:
- Dezvoltarea si extinderea programelor pentru mentorat,instruire, consiliere, sprijin
pentru al doilea start-up
- Punerea in aplicare a unor procedure mai rapide si mai usoare pentru initierea noilor
afaceri si lichidarea celor falimentare
- Constientizarea comunitatilor de afaceri si financiare pentru inlaturarea stigmatului de
esec
- Instrumente finaciar specifice pentru infiintarea celei de-a 2-a afaceri

4. Sprijinul pentru noii antreprenori prevede:
- Cresterea si imbunatatirea serviciilor suport pentru afaceri
- Furnizarea de sprijin dedicate IMM pentru productia “verde”

Dezvoltarea unui cadru orientativ si sprijinirea dezvoltarii institutiilor de educatie antreprenoriala (vocationala si superioara) . Sprijin dedicat pentru ca IMM-urile sa beneficieze de taining (traditional. tehnic. Infiintarea de portaluri unice nationale pentru sursele de finantare adus IMM . Dezvoltarea unui plan de afaceri 3. Drepturi si facilitate egale pentru cresterea copiilor pentru femeile antreprenor si cele angajate 8. Definirea si determinarea resurselor necesare afacerii 4. Infiiintarea portalului on-line unic multilingv pentru finantarile UE .. Sprijin dedicat pentru inovare in intreprinderile noi 5. pe piete transfrontaliere . Extinderea retelelor de femei ambassador ale antreprenoriatului si de mentori . Managementul afacerii . Training antreprenorial personalizat pentru femei .Comportamentul si abilitatile antreprenoriale sa fie inglobate in curicula nationala/regionala la toate universitatile .Crearea unei platforme europene pentru invatare antreprenoriala “hub” . Seniorii . Identificarea si evaluarea oportunitatii 2. licentiat. Potentialul antreprenoriat al femeilor . Imbunatatirea accesului la finantarea vizeaza: . finantare pentru IMM-uri cu inalt potential de crestere . master sau doctorat) . Asistenta si consiliere personalizata pentru colaborarea micro sau multinationalelor la distanta.Dezvoltare training antreprenorial in linie cu planurile nationale ocupationale 7.Extinderea educatiei antreprenoriale sustinuta prin programe UE .Toti tinerii sa aiba o experienta antreprenoriala inainte de a absolvi invatamantul secundar .Infiintarea de retele de voluntary seniori pentru consilierea tinerilor intrepreinzatori neexperimentati . Ranforsarea facilitatilor de garantare si finantare Venture capital (capital de risc) . Crearea de investitori femei si schimb de experienta intre femeile antreprenori .Training antreprenorial pentru seniorii fara experienta in bussines Etapele procesului antreprenorial 1. Imbunatatirea implementarii Pietei unice digitale . Imbunatatirea capacitatii de consiliere financiara a Europe Entreprise Network (ENN) . Un cadru de impozit mai favorabil 6. Programe de sprijin pentru training dedicat. Educatia antreprenoriala si traininguri pentru tineri .

piata pe care firma actioneaza Formele de organizare ale unei activitati antreprenoriale . intreprindere familiala (IF).cele cu personalitate juridica: denumite societati comerciale Constituire PFA Avantaje: .contabilitate in partida simpla . respective platii .nivelul de pregatire a persoanelor implicate .Apartenenta la un inspector fiscal .Putere financiara redusa .costuri mici de infiintare .Forta de munca e limitata la cea a persoanei fizice ce se inregistreaza ca PFA . intreprindere individuala (II) . de aplati impozit pe o suma mai mica decat castigul efectiv realizat .PFA cu norma de venit cu obligatia de a tine evidente contabile . accesul la capital.conjuncture economiei nationale (inflatia.caracteristicile si functionalitatea sistemului economic .marimea intreprinderii .Posibilitatea in cazul PFA la norma.Necetitatea dovezii privind competenta in domeniul de activitate ales .Taxe datorate statului reduse .fara personalitate juridica: persoana fizica autorizata (PFA).pregatirea si personalitatea antreprenorului .Neincrederea bancilor .Nu se datoreaza impozit pe veniturile din dividend Dezavantaje : .Cota de asigurari sociale de sanatate se aplica la venitul net Constituire Intreprindere Individuala (II) Avantaje: .tipul si specificul activitatii .Limitate cheltuieli deductibile pentru derularea activitatii .Posibilitatea de a angaja personal .Recunoasterea veniturilor si cheltuielilor la data incasarii. rata dobanzii. Factorii care influenteaza activitatea antreprenoriala Interni : .cultura firmei Externi: .Costuri mici de infiintare .Potential de dezvoltare redus (nu are angajati) . legislatia) .

Neincrederea bancilor .Apartenenta la un inspector fiscal .Potential de dezvoltare redus .Costuri de infiintare relativ ridicate .Putere financiare redusa .Putere fnanciara redusa .Raspundere limitata la valoarea capitalului depus la dispozitia societatii . ceea ce solicita resurse suplimentare firme Constituire Intreprindere familiala (IF) Avantaje: . Nu se datoreaza impozit pe veniturile din dividend. Apartenenta la un inspector fiscal . respective platii .Nu se datoreaza impozit pe venitul din dividend. Recunoasterea veniturilor si cheltuielilor la data incasarii.Contabilitate in partida simpla .Neincredera bancilor .Se poate utiliza doar forta de munca a familiei persoanei ce infiinteaza IF .Costuri de infiintare mici .Nu e necesar sa se prezinte dovada competentei pentru domeniul de activitate ales . .Posibilitatea de a folosi forta de munca a altor personae (limitate la familie) .Necesitatea dovezii privind competenta in domeniul de activitate ales . castigul net obtinut dupa achitarea impozitului asupra veniturilor nete apartine titularului afacerii Dezavantaje: .Dovezi privind competenta in domeniul de activitate ales .Dreptul de a fi angajator atrage dupa sine obligatia activitatii unor contributii la aigurarile sociale.Sunt limitate cheltuielile deductibile pentru derularea de achizitii .Recunoasterea veniturilor si cheltuielilor aferente activitatii desfasurate la data incasarii/ platii .Sunt limitate cheltuielile deductibile pentru derularea activitatii . castigul net obtinut supa achitarea impozitelor asupra veniturilor nete. apartine IF Dezavantaje: .Credibilitate ridicata oferita de sistemul bancar Dezavantaje: -obligatia tinerii unei evidente cantabile in partida dubla .Cota de asigurare sociala de sanatate se aplica la tot venitul net Infiintarea Societatilor comerciale Avantaje: .Declaratiile ce teebuie intocmite si depuse pentru personalul din familie din cadrul unitatii . Contabilitate in partied simpla .Declaratiile ce survin odata cu angajarea de personal necesar .Potential de dezvoltare ridicat .

casa judeteana de pensii.personalitatea antreprenorului -abilitatea si experienta ..obligatia platii impozitului pe venituri din dividend Elemente importante in alegerea ideii de afacere .Multitudinea de declaratii ce trebuie depuse cu termen .dreptul de a fi angajator atrage obligatii de achitare a unor contributii la asigurarea sociala .oportunitatea comparata cu aptitudinile si obiectivele personale . . etc.problemele ecologice ce pot devein oportunitati de afacere Identificarea si evaluarea oportunitatii ideii .potentialul pentru activitati de import si export .perceptia valorii reale a oportunitatii .Posibilitatea de a fi controlat de mai multe surse: garda financiara. ANAF.definirea ideii de afacer .identificarea constrangerilor si riscurilor .descrierea ideii si a componentelor oportunitatii .produse sau serviciile deficitare pe piata .pozitionarea si strategia de lansare pe piata - CURS 3 Pt ca o idee de afacere sa devina o afacere de succes antreprenorul trebuie sa tina seama de un pachet de actiuni (puncte tari) recomandate de specialisti: -gama larga de produse -calitate mare a produselor -cota de piata relativ ridicata -conditiile igienice deosebite in care se desfasoara procesul tehnologic -verificare calitatii produselor in fiecare etapa a fluxului tehnologic -tehnologie superioara -imagine mai buna a produsului -parametrii ridicati la materia prima utilizata -costuri si preturi mai scazute -pozitie de leder pe piata de desfacere a anumitor produse -nivel inalt al exportului .

-retea de distributie puternica -protectie sociala asigurata salariatilor de catre societate -localizare centrala Pentru o afacere de succes trebuie evitate anumite greseli semnalate de specialisti: -lipsa de flexibilitate -utilaje uzate moral -grad scazut de informatizare a societatii -grad ridicat de uzura a mijloacelor de transport -lipsa metode de monitorizare succesuri si esecuri -lipsa unor relatii de afaceri anterioare -nivel scazut al vanzarilor -comercializarea unor produse mai putin solicitate -lipsa activitatii de marketing -insuficienta resurselor financiare -designul neatractiv al unor ambalaje. Optiuni posibile pt initierea unei afaceri: -lansarea de la zero -cumpararea unei afaceri deja existente -cumpararea unei francize. motiva si dezvolta independent personalul . procurarea/inchirierea echipamentelor si instalarea acestora -stabilirea relatiilor cu furnizorii -recrutarea si selectarea personalului -promovarea afacerii Avantaje: -devii propriul tau sef -satisfactie personala -libertate maxima de actiune pt intreprinzator -potential nelimitat pt castig -responsabilitate mica -provocarea de a realiza propriul produs sau servicii pe piata -posibilitatea de a selecta.-stabilirea preturilor la produsele finite. fara experienta. Lansarea de la zero presupune: -alegerea amplasamentului afacerii: cladirile pot fi construite. cu efecte negative in prezentarea si promovarea produselor firmei -comunicarea defectuoasa intre firma si clienti -actiuni publicitare insuficiente -managementul insuficient pregatit. motivat. inchiriate -pregatirea spatiilor. tinand cont la cererea si oferta de pe piata -acces la materiile prime principale cu costuri mai mici -existenta unei piete proprii de desfacere a produselor -stabilirea si experienta personalului in domeniul de activitate al societatii.

Sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua bazata pe contract. investitie financiara initiala mai redusa -alegearea celei mai nepotrivite afaceri -resurse limitate si in unele cazuri resurse si eforturi necesare subevaluate Cumpararea unei afaceri deja existente: -calitate de asociat unic -schimbarea fondatorilor si dobandirea calitatii de asociat/actionar -inregistrarea unei afaceri noi -afacerea este deja creata si actioneaza -posibilitatea de a platii salarii chiar din prima luna -reputatie buna a inteprinderii si mostenirea situatiei anteriora favorabila -echipamente si utilaje deja existente si angajati instruiti -posibilitatea planificarii in baza unor date reale -oportunitate semnificativa de cercetarept a identifica si evalua viabilitatea afacerii Dezavantaje: -afacerea poate avea o imagine anterioara nefavorabila -valoarea afacerii poate fi dificil de evaluat -sentiment redus al satisfactiei personale de a crea si consolida o afacere proprie -probabilitatea mostenirii angajatilor care impartasesc alta viziune si pot opune rezistenta la schimbare -modificarea/schimbarea practicilor anterioare de afaceri poate duce la anumite pierderi ai clientilor firmei. furnizorilor -dificultati in atragerea surselor de finantare si credibilitate redusa din partea finantatorilor -lipsa de suport. credbilitate redusa din partea clientilor. independenta din punct de vedere financiar Avantaje: -preluarea unei afaceri viabile -posibilitatea de a acesa mai usor finantarea -investitie initiala mai redusa ar putea spori posibilitatea de obtinere mai rapida a profitului -imagine foarte buna si acces la publicitate -folosirea unei marci comerciale cunoscute -aces la instruirea de calitate -asistenta tehnica si manageriala Dezavantaje: -costuri inalte pt francize si alte taxe -inflexibilitate datorita restrictiilor sau numelui comerciantului impus de franciza .-oportunitatea de a dezvolta propriile practici de afaceri Dezavantaje: -interval de timp mai indelungat pt lansarea produsului sau serviciului -costuri mari. Cumpararea unei francize.

capacitati.-libertate redusa in organizarea si dezvoltarea afacerii -dificultate la vanzarea francizei -existenta unor riscuri specifice Planul de afaceri Reprezinta o planificare a activitatii firmei si cuprinde pe langa o analiza obiectiva a activitatii curente a firmei. obiectivele pe termen mediu si lung al acesteia si modul cum acestea pot fi atinse. filiale -descrierea pe scurt a produselor si sau serviciilor pe care le va oferi. furnizori. strategie -forma de organizare -numele complete ale administratilor si actionarilor. Presupune: -actiuni specifice activitatii -organizarea si coordonarea actiunilor -evaluarea a ceea ce se intampla pe piata si ce impact are aceasta asupra activitatii firmei -ofera un punct de referinta pt evaluarile ulterioare. inclusiv detalii despre utilitatile si facilitatile aferente -angajatii pe care ii are sau pe care ii va angaja -obiectivele firmei 2. clienti. viziune. dezvoltarea produsului) . adresa sediului. cote de participare detinute -localizarea . sucursale. social principal. angajati Cuprinsul planului de afaceri: -descrierea afacerii -piata si marketingul afacerii -activitatea operationala -managementul si organizarea -previziunile financiare -riscurile afacerii -anexe -rezumat CURS 4 Plan de afaceri Cuprins 1. banci.Produsul/serviciul -descrierea produsului: caracteristici fizice ( marime.Firma: -demumirea firmei -scurta descriere a firmei. design. culoare. Planul este necesar pt: antreprenor. tehnologia utilizata in producere. forma. investitori.

ce servicii sau produse propune si la ce pret. 5. constrangeri legale.Stategia de marketing Se descrie strategia de abordare/introducere a produselor/serviciilor pe piata: -specularea punctelor tari ale afacerii fata de competitori -politica de pret -promovarea produselor -distributia produselor -riscuri identificate si masuri ce trebuie luate pt ca afacerea sa mearga.Planul financiar .Piata: -aria geografica de acoperire a produsului/serviciului prestat -clientii potentiali -gradul de accesibilitate al clientilor la servicii si produsele oferite -analiza studiului actual al pietei -concurenta: principalii concurenti. ce plan de actiune se are in vedere pt atragerea clientilor -concurenta:care este concurenta. cat de multi sunt pe piata -maniera de abordare a pietei Analiza de piata: -clienti:care sunt.Planul operational: -structura organizatorica de productie. consultanti -organizarea resurselor umane in cadrul afacerii 7. riscuri -asigurarea controlului afacerii -necesarul de personal -graficul de realizare 6. directori. servicii si conducere -amplasamentul capacitatii de productie si al spatiilor administrative -echipamente existente si care urmeaza a fi -surse de aprovizionare cu materii si materiale necesare -gestionarea stocurilor -modul de realizare a distribuirii produselor/serviciilor si de promovare a vanzarilor -probleme de mediu. asociati. care sunt materialele si echipamentele necesare prestarii serviciului respectiv. unde sunt localizati. ce nevoi satisface.Managementul afacerii -descrierea echipei manageriale. -evidentierea calitatii 3.-descrierea serviciului: ce reprezinta. care sunt mijloacele de promovare care le foloseste -furnizorii care sunt -piata: cum vor evolua vanzarile 4.

-necesarul de finantare -prezentarea ipotezelor ce stau la baza preziciilor financiare 8. Planul de marketing -directia pe care o va urma compania -activitatile concrete care vor da directia aleasa -argumentele pe baza carora s-a optat pt o anumita directie Etapele elaborare plan marketing: -clasificarea si notarea obiectivului -evaluarea rezultatului dorit -identificarea consecintelor pe care le va avea planul de marketing -stabilirea pietei tinta -evaluarea comportamentului consumatorilor vizati -evidentierea modalitatilor de comunicare cu audienta tinta -stabilirea bugetului de marketing -evaluarea eficientei planului de marketing Strategii de marketing: -defensive -ofensive -de dezvoltare Strategii ofensive: -schimbarea politicii de preturi -folosirea de noi canale de distributie -gasirea de noi puncte de distributie -intrarea pe noi piete geografice -intrarea pe noi sectoare de industrie Strategii defensive: -imbunatatirea imaginii firmei -sigurantei livrarilor -stil de prezentare/ambalare a produselor -performantelor produsului -durabilitatii produsului -eliminarea erorilor produsului Stategii de dezvoltare: -cresterea gamei produselor oferite .Anexe si alte documente: se refera la activitatea si performantele firmei de notar sa aduca in plus si informatii si argumentedestinate planului de afaceri.

-cresterea gamei de servicii -decoperirea unor noi utilizari ale produsului .