Londra

Londra este capitala Marii Britanii. Este situata in sud-estul
Angliei, pe fluviul Tamisa.
Impreuna cu imprejurimile formeaza o importanta aglomerare
urbana avand aproximativ 9 milioane de locuitori.
Londra este unul dintre principalele centre industriale din
Regatul Unit precum si cel mai mare port din Marea Britanie.
Istorie:
In antichitate, pe locul unde se afla azi Londra, a existat,
probabil, o asezare celtica. Din sec. I a devenit centrul provinciei
romane Britania, avand numele de Londinium.
In secolul al VII-lea, Londra a fost principalul oras al
saxonilor, iar in secolul al X-lea a fost cucerit de danezi. Incepand
din secolul al XI-lea a devenit cel mai important oras din Anglia,
fiind, in tot cursul Evului Mediu, sub controlul breslelor. Inca din
secolul al VIII-lea Londra a fost un insemnat centru comercial-
mestesugaresc si resedinta regala..
Mai ales dupa emiterea de catre parlamentul englez a Actului
de Navigatie, Londra s-a transformat treptat in mare port
comercial, de importanta internationala. Orasul a fost centrul si
principalul sprijin al revolutiei burgheze din Anglia (secolul al
XVII-lea). La mijlocul deceniului al patrulea al secolului al XIX-lea
a inceput la Londra prima miscare politica revolutionara de masa a
proletariatului, cunoscuta in istorie sub numele de cartism.
In 1847 au avut loc aici Congresele I si al II-lea ale Ligii
comunistilor.

iar la celalalt de Big Ben. dar a fost reconstruita in forma sa originala. In zilele noastre Casa Comunelor este mai importanta decat Casa Lorzilor. numit Vorbitorul. cu banci acoperite cu piele rosie. La Londra au avut loc numeroase intalniri diplomatice. Una este cunoscuna ca si Casa Comunelor (aceasta fiind pentru membrii Parlamentului care reprezinta poporul). sau un episcop. faimosul clopot din Turnul Ceasului. In timpul celui de-al doilea razboi mondial. Casa Comunelor a fost bombardata in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial. In 1864 a fost creata la Londra Internationala I. a avut de suferit de pe urma bombardamentelor hitleriste. Se intinde de-a lungul Tamisei. Oricine sta in aceasta camera trebuie sa fie un Lord sau o Lady. Casa Lorzilor este decorata somptuos. consfatuiri si conferinte internationale. confectionat din lemn negru. in care sta un membru al Parlamentului. La un capat este marginita de Turnul Victoria. Intre cele doua parti se afla o masa si un scaun cu aspect de tron. Modul de asezare a scaunelor este ideal pentru dezbateri. Aici intregul Parlament – Suverani. randurile de banci (acoperite cu piele de culoare verde) dand posibilitatea suporterilor Primului Ministru sa infrunte in mod direct opozitia membrilor Parlamentului. Lorzi si reprezentantii oamenilor de rand – se aduna pentru . Cealalta camera este numita Casa Lorzilor. dar orice lege noua trebuie sa fie trecuta prin ambele case. cele mai insemnate fiind:  Casa Parlamentului se mai numeste si Palatul Westminster. Obiective turistice – Londra ofera turistilor o multitudine de locuri de cunoastere a trecutului si a prezentului. In interiorul Parlamentului sunt doua camere mari.

cantarind fiecare 1000 de tone. Este simbolul puterii politice britanice. Include de asemenea una dintre cele mai vestite librarii din lume. 10 a fost casa Primului Ministru britanic din 1732.30. Scaunul sau neobisnuit.  Tower Bridge. Deschiderea Oficiala.  Palatul Buckingham a fost facuta rezidenta oficiala a Suveranilor de catre regina Victoria a carei statuie se afla in fata palatului. fabricat in anul 1300. simbolizeaza importanta pe care lana o avea pentru bunastarea natiunii. spre marea delectare a turistilor. Expune lucrarile omului din timpuri preistorice pana in zilele noastre. construita in secolul al VII-lea in stil gotic.  British Museum a fost intemeiat in anul 1753. deschis in anul 1894. Drumul acoperit cu sticla. Grecia si Roma.  Strada Downing nr. Casa Lorzilor este prezidata de Lordul Cancelar care sta pe “Sacul de lana” in fata tronului. polticienilor si oamenilor bisericii. aduc o priveliste splendida a raului. Una dintre cele mai mari comori a manastirii este Scaunul de Incoronare din lemn de stejar.  Westminster Abbey. plasat aici in timpul domniei lui Edward al II- lea. Garda Regala se schimba in fiecare zi la ora 11. a fost scena incoronarii tuturor suveranilor de la William Cuceritorul in anul 1066 pana la Elizabeta a II-a in 1953. . Manastirea contine de asdemenea mormintele regilor si reginelor. se ridica pentru a lasa marile vase sa treaca. aflat la 142 de picioare deasupra Tamisei. Asia de vest. Cele doua poduri basculante. este unul dintre cele mai distinctive obiective datorita celor doua turnuri neo-Gotice. Sunt organizate permanente expozitii de antichitati din Egipt. precum si faimosul Colt al Poetului.

custodia portilor si a pazei prizonierilor a fost incredintata unui corp de gardieni comandat de un portar numit direct de rege. Cavalerii Temnicieri (Beefeateri) Devreme in istoria Turnului Londrei. a fost construita dupa Marele Incendiu. dupa inchiderea portilor. Acesti ofiteri cu un record onorabil de serviciu (de cel putin 22 de ani) sunt cunoscuti mai bine ca Beefeateri. In zilele noastre exista aproximativ 40 de Cavaleri Temnicieri care traiesc intre zidurile Turnului. este ominata de statuia Admiralului victorios.  St. Trafalgar Square. leii si celelate statui. Marele Dom este al doilea ca marime din lume. . Paul’s Cathedral. Lordul Nelson. Seful Cavalerilor Temnicieri ii prezinta reprezentantului Monarhiei. cand. Nelson. Din timpul domniei lui Henric al VIII-lea aceste indatoriri erau indeplinite de un corp format din cavaleri ai regelui care erau membrii ai Garzii Regale si aveau dreptul sa poarte livreaua regala. numita in comemorarea unei mari victorii navale englezesti. Oamenii si porumbeii se aduna pentru a vedea si a se bucura de fantanile. una mai presus de toate evoca esentialul lui caracter ca palat regal si fortareata. Dintre toate traditiile Turnului. Guvernatorul Rezident. Ducele de Wellington si Wren insusi sunt inmormantati aici. opera de arta baroca a lui Sir Christopher Wren. fiind numita Ceremonia nocturna a Cheilor.

care spune ca fara acesti corbi. . ingrijiti de un Cavaler Temnicier. regatul. si prezenta lor a fost protejata de legenda. Turnul se va prabusi si odata cu el. Stiati ca…? … prima fantana publica din Londra dateaza din secolul al XIII-lea si apa era rezervata ca bautura pentru saraci. cu titlul de “Stapan al corbilor”. de la bun inceput au existat corbi in Turn. caci toti cei carora le dadea mana beau bere. … Londra avea gradinile de zarzavat chiar in interiorul zidurilor. Dupa traditie. iar primarul trebuia sa reinnoiasca mereu ordinul de a nu lasa porcii sa circule pe strazi. In mod obisnuit exista sase corbi in rezidenta.