You are on page 1of 36
Весник на локалната самоуправа септември 2012 • бр. 20 • година 4
Весник на локалната самоуправа
септември 2012 • бр. 20 • година 4
„АВРАМ
ПИСЕВСКИ“
ВО
НОВО РУВО
септември 2012 • бр. 20 • година 4 „АВРАМ ПИСЕВСКИ“ ВО НОВО РУВО

2 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

окус

Досега реализиравме 204 проекти, меѓу кои, комплетната реконструкција на сите десет училишта и комплетната реконструкција на 80-ина улици

реконструкција на 80-ина улици Стевчо Јакимовски Нови улици,
реконструкција на 80-ина улици Стевчо Јакимовски Нови улици,
реконструкција на 80-ина улици Стевчо Јакимовски Нови улици,
реконструкција на 80-ина улици Стевчо Јакимовски Нови улици,

Стевчо Јакимовски

Нови улици, тротоари, паркиралишта

ОД МОЈ АГОЛ

паркиралишта ОД МОЈ АГОЛ l Градежната офанзива во Карпош

l Градежната офанзива во Карпош продолжува со несмале­

но темпо. Ќе успееме ли да ја оствариме годишната „норма“ од 200 нови проекти?

– Веќе ја надминавме! Досега реализиравме 204 проекти, меѓу кои,

комплетната реконструкција на сите десет училишта на територијата на Општина Карпош, така што, сите наши деца од училишна возраст, стартуваа во новата учебна година во комплетно реновирани учи­ лишта во кои образовниот процес ќе тече според европски стандарди. Нам, децата ни се приоритет, кон нив ни е насочена иднината, токму затоа се и сите овие засилени ангажмани. Училиштата, едно по едно, ги предаваме во употреба, и ќе бидам нескромен ако не кажам дека

ми е вистинска сатисфакција кога ги гледав задоволните и пресреќ­ ни ликови како на децата, така и на нивните родители и на наставни­ чкиот кадар. Освен тоа, интензивно работевме на фасадите, како и на повеќе проекти од областа на инфраструктурата, комплетната реконструкција на 80­ина улици, изградбата на атмосферска, фекал­ на канализација и сите придружни објекти. Се подразбира дека оваа бројка до крајот на календарската година и градежната сезона (до­ дека временската состојба дозволува работа), далеку ќе се надмине.

l Се погласни сте околу изнаоѓање на алтернативно греење во

Општината, поточно гасификацијата. Тоа е поради енергетската

ефикасност или други „маки“ ве мачат за супституција на парното?

– Ние сме веќе во постапка за формирање на јавно претпријатие

за управување со гасот, веќе избравме управен одбор, а деновиве ќе избереме и директор и започнуваме со проектот за гасификација на Општина Карпош. За таа цел вршиме и сеопфатна анкета на гра­ ѓаните за интересот и поддршката на овој проект, што ќе ни биде значаен патоказ за сите идни чекори што ќе ги преземеме на овој план. Расположението засега е одлично, затоа што граѓаните на Карпош точно ги лоцираат предностите од гасификацијата, особе­ но поради „главоболките“ што им ги создаваат последните поска­ пувања на топлинската енергија и ударот врз семејниот буџет што им се прави со тоа. Но гасификацијата е добредојдена и за училишта­ та и за индустриските капацитети. Затоплувањето е нашата „мака“ која не поттикна на тоа, особено што врз таа основа должиме над 50 милиони денари само за загревање на основните училишта, не­

што што не е наша обврска туку на Министерството за образование кое е скудно со своите дотации за таа намена, па ние мораме со грдни маки да се снаоѓаме. Ова е вистинското решение.

l Дали постои опасност да ги „потрошите“ сите идеи година­

ва. Ќе остане ли нешто и за догодина?

– Нашите идеи и потребите на граѓаните никогаш не секнуваат.

Напротив, одиме со сè поголем ентузијазам напред и само напред. Досега работевме, би рекол симболично, само под земја. Следната го­

дина ќе работиме на интензивно разубавување на Општината, на обнова на фасадите, зеленилото, хигиената, натамошната урбани­ зација и секако, на привлекување нови инвестиции во Карпош.

Виолета Цветковска

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

3

Весник на локалната самоуправа септември 2012 • бр. 20 • година 4
Весник на локалната самоуправа
септември 2012 • бр. 20 • година 4
„АВРАМ
ПИСЕВСКИ“
ВО НОВО РУВО

Издава Општина Карпош

ул.„Демир Трајко“ бр.43

1000 Скопје, Р. Македонија

тел.: 02 / 30-61-353

факс: 02 / 30-71-040

kontakt@karpos.gov.mk

www.karpos.gov.mk

Издавачки совет

Стевчо Јакимовски

Даница Мартиновска

Димче Мешковски

Главен и одговорен уредник

Виолета Цветковска

Уредник

Миле Раденковиќ

Редакција

Живко Трајановски

Елена Кузмановска

Ива Манова

Технички уредник

Зоран М. Гулевски

Лектура

Живко Трајановски

Ангелина Николовска

Фотографија

Ива Манова

М. Раденковиќ

ВО ОВОЈ БРОЈ

Манова М. Раденковиќ ВО ОВОЈ БРОЈ ВЕТЕНО СТОРЕНО ВОЗИМЕ ПО НОВИ
Манова М. Раденковиќ ВО ОВОЈ БРОЈ ВЕТЕНО СТОРЕНО ВОЗИМЕ ПО НОВИ
Манова М. Раденковиќ ВО ОВОЈ БРОЈ ВЕТЕНО СТОРЕНО ВОЗИМЕ ПО НОВИ
Манова М. Раденковиќ ВО ОВОЈ БРОЈ ВЕТЕНО СТОРЕНО ВОЗИМЕ ПО НОВИ
Манова М. Раденковиќ ВО ОВОЈ БРОЈ ВЕТЕНО СТОРЕНО ВОЗИМЕ ПО НОВИ

ВЕТЕНО СТОРЕНО

ВОЗИМЕ ПО НОВИ УЛИЦИ

НАШИ ГОСТИ

Ралф Бергман, енергетски експерт од Германија

ИМПРЕСИОНИРАН СУМ ОД ВАШИТЕ УЧИЛИШТА

ОБРАЗОВАНИЕ

ОУ „БРАТСТВО„

- ГРАДЕЖЕН ПОДВИГ

- ЕВРОПСКО УЧИЛИШТЕ

6

10

12

ИНТЕРВЈУ

Даниел Димовски, претседател на Кошаркарската федерација на Македонија

НАСЛЕДНИЦИТЕ НА МЕКЕЈЛЕБ И АНТИЌ БЛЕСКААТ ВО ЕВРОПСКИТЕ КЛУБОВИ

20

СПОРТОРАМА

ТИМОТ НА „ЈУВЕНТУС “ НАЈДОБАР НА „СОКОЛ 2012“

32

КОЛУМНА

НАМЕСТО ЖАЛНИ ВРБИ-УЧИЛИШТА

На крајот од годинешното пеколно жешко лето, Општина Карпош имаше посебна причина за славење. Покрај другите проекти, го реализираше и оној најголемиот-реконструкција, речиси од темел, на неколкуте основни општински училишта. Основната негова цел беше на децата, нашето најголемо и најскапо- цено богатство, да им се создадат врвни услови за работа, исти онакви какви што имаат училиштата во европските земји.Задачата, ќе се согласите, не беше ниту малку лесна, ниту едноставна. За многу краток временски период, на пе- колни горештини, забрани за работа од 11 часот наутро до 17 часот попладне, празниците Илинден и Богородица, рамазански пости и годишни одмори, тре- баше да се направи нешто што за многумина беше недостижно. За општинското раководство и за градоначалникот немаше одмор.Потребно беше да се вложат многу работа, знаење, умеење, самоодрекување, и се разбира многу финансиски средства. Во беспоштедната трка со времето и жешкото сонце, победи беспрекорната желба, големиот елан и ентузијазам и невиденото залагање и на градителите, но и на наставниците и вработените во основните општински училишта и на целокупната администрација на Општина Карпош. Се беше подредено на тоа, овој, за многумина грандиозен проект, замислен од страна на градоначалникот на Општина Карпош, а поддржан од Советот во целост да успее. Така и беше.Ветеното, како впрочем и досега, беше сторено!Сведоци за тоа ни се реконструираните училишни објекти коишто со години, на најдобар мо- жен начин, ќе сведочат за ова време и за визиите на ова водство на Општина Карпош. Ваквиот мудар потег, со задоволство, овации и громогласни аплаузи, го по- здравија и идните доктори, правници, економисти, архитекти, уметници, врв-

ни спортисти

Па сепак, на славјето, како и во многу други вакви пригоди, на коишто беа присутни советниците од СДСМ, ЛДП, ВМРО-НП и независните Радмила и Илија, ги немаше советниците на ВМРО-ДПМНЕ. Од, само за нив познати при- чини, избегнаа и овојпат да ја споделат радоста со сите нас, граѓаните и пред сé

со децата. Ќе беше згодна прилика, наместо на прес конференции да лажат и шират шпекулации и да поставуваат прашања, овде, заедно со учениците, на- ставниците и граѓаните, да ги слушнат вистинските одговори. Се сеќавате кога велеа дека градоначалникот ќе ги потрошел парите за избори и што уште не? Но, демантот стаса и не можеше подобар да биде. И затоа требаше да бидат таму. Зашто, ако беа таму ќе видеа и ќе дознаеја дека во Карпош, наместо садење на жални врби, се реконстру- ираат училишта, дека парите наменски се трошат за капитални објекти, дека се вложува во нашата иднина и дека кон сето тоа граѓаните гледаат со респект. Но, нив ги немаше таму. Зошто, треба да им одговорат првенствено на своите деца. Ќе имаат ли храброст да им ја соопштат таа вистина? Што ќе им кажат кога ќе ги запрашаат зошто сите родители на нивните другарчиња беа таму, а нивните ги немаше? Ќе имаат ли ви- стински родителски одговор на тоа? Но, можеби проработи нивната совест, па не ќе можеа градоначалникот да го погледнат в очи. Пре- тераа со лагите. Ред беше да подадат рака за чесно направеното. Ако, пак, немаат храброст да го направат тоа, советниците од ВМРО-ДПМНЕ можат да ги посетат ре- новинарите објекти ноќе, на полна месечина. Ќе видат и тогаш дека тие пленуваат со целиот свој сјај. Уверен сум, на оваа убавина ќе се насладуваат и тие. Штета, и овојпат не ја искористија можноста за- едно со сите нас, да бидат дел од нешто грандиозно, нешто по што граѓаните ќе ги паметат и со гордост ќе се присетуваат во некои идни времиња. Та, нели, премиерот и ВМРО-ДПМНЕ повикуваат на единство? Ова беше добра шанса да бидеме един- ствени во она што е направено. Што е добро, добро е. Криво седи, право суди.

добро е. Криво седи, право суди. Пишува: Владо Поповски Ако им е

Пишува: Владо Поповски

Ако им е срам дење, членовите на Советот од ВМРО-ДПМНЕ можат реконструираните училишни објекти да ги посетат ноќе, на полна месечина. Нека се насладуваат и тие на нивната убавина

сегашни ученици на Карпош.

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

5

ВЕТЕНО СТОРЕНО

ВОЗИМЕ ПО НОВИ УЛИЦИ

Ветивме и остваривме. Во Карпош ќе возиме по нови улици. И возиме. Реконструкцијата на улиците продолжува, од месец во месец, со несмалено тем­ по. Во месецот зад нас целосно ги реконструиравме улиците „Миле Поп Јорданов“, „Разловечко воста­ ние“, „Невеска“, „Воденска“, „Бардовци 18“, „Милан Марковиќ“, „Његошева“ со краците, краците 9,11,13 и 15 на „Ловќенска“

краците 9,11,13 и 15 на „Ловќенска“ Ул „Воденска“ Ул „18“ - Бардовци

Ул „Воденска“

15 на „Ловќенска“ Ул „Воденска“ Ул „18“ - Бардовци Ул. „Невеска“

Ул „18“ - Бардовци

Ул „Воденска“ Ул „18“ - Бардовци Ул. „Невеска“ Ул. „Милан

Ул. „Невеска“

Ул „18“ - Бардовци Ул. „Невеска“ Ул. „Милан Марковиќ“ 6 КАРПОШ

Ул. „Милан Марковиќ“

„Невеска“ Ул. „Милан Марковиќ“ 6 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 •

6 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

Ул. „Његошева“ крак 2 и 3

Крак од ул. „Ловќенска 9“ Крак од ул. „Ловќенска 15“ Ул.
Крак од ул. „Ловќенска 9“ Крак од ул. „Ловќенска 15“ Ул.
Крак од ул. „Ловќенска 9“ Крак од ул. „Ловќенска 15“ Ул.

Крак од ул. „Ловќенска 9“

Крак од ул. „Ловќенска 9“ Крак од ул. „Ловќенска 15“ Ул.

Крак од ул. „Ловќенска 15“

Ул. „Разловечко востание“

15“ Ул. „Разловечко востание“ Крак од ул. „Ловќенска 11“ Крак

Крак од ул. „Ловќенска 11“

Крак од ул. „Ловќенска 11“ Крак од ул. „Ловќенска 13“ КАРПОШ

Крак од ул. „Ловќенска 13“

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

7

НОВИ ТРОТОАРИ ЗА ЕСЕНСКИ ПРОШЕТКИ

Цело е кога има сé! Карпош гради и во Карпош се гради! Кога веќе ги асфалтиравме улиците според европски терк, современи коловози за возилата, помисливме и на пешаците. Изградивме стотици метри нови тротоари, за безбедно движење и убави есенски прошетки на нашите сограѓани. По нови тротоари одат граѓаните на Општина Карпош долж улицата „Бриселска“ во Тафталиџе 2, „Његошева“ по двата кра­ ци, 2 и 3, а со нов лик е и најголемата улица во Козле, улицата „Миле Поп Јорданов“.

улицата „Миле Поп Јорданов“. Изградени се тротоарите на

Изградени се тротоарите на улицата„Бриселска“ во должина од 560 метри, инвестиција вредна 3.728.859 денари

инвестиција вредна 3.728.859 денари Во должина од 700 метри нови

Во должина од 700 метри нови тротоари добија крак 2 и крак 3 на улица„Његошева“, зделка вредна 1.862.192 денари

зделка вредна 1.862.192 денари Заврши асфалтирањето на

Заврши асфалтирањето на улицата„Миле Поп Јорданов“, во должина од 400 метри, за што Општина Карпош вложи 1.764.832 денари

8 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

БЕЗ „ГЛАВОБОЛКИ“ЗА ПАРКИРАЊЕ

Целта ни е во Карпош паркирањето да биде најмала „главоболка“ за нејзините жители. Требаше да обе­ збедиме пристоен простор за паркирање на возилата на жителите на Општина Карпош на нивните улици, пред нивните домови. Нови паркинг простори за над 300 возила направивме на улиците „Невеска“, „Во­ денска“, „Разловечко востание“ во Карпош 4 и во Козле.

востание“ во Карпош 4 и во Козле. Во Карпош 4 на
востание“ во Карпош 4 и во Козле. Во Карпош 4 на

Во Карпош 4 на улицата„Разловечко востание“ изградени се околу 1.000 квадратни метри површина, нов паркинг простор вреден 1.901.865 денари.

простор вреден 1.901.865 денари. На улицата„Воденска“ изградени
простор вреден 1.901.865 денари. На улицата„Воденска“ изградени

На улицата„Воденска“ изградени се два паркинг простори 1.500 квадратни метри и нови тротоари, што не чинеше 3.600.000 денари

што не чинеше 3.600.000 денари Нови места за паркирање добија и

Нови места за паркирање добија и граѓаните на Козле со површина од 600 квадратни метри (во близина на амбулантата), зделка вредна 992.614 денари

зделка вредна 992.614 денари На улицата„Невеска“ изграден е

На улицата„Невеска“ изграден е паркинг простор од 1.000 квадратни метри ,а изгрдаени се и нови тротоари, инвестија од 3.400.000 денари

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

9

НАШИ ГОСТИ

Соработка

ГЕРМАНСКИ ПРАТЕНИК ВО КАРПОШ

ГЕРМАНСКИ ПРАТЕНИК ВО КАРПОШ Нашата општина станува

Нашата општина станува незаобиколна дестина­ ција за странците кои по разни поводи доаѓаат во посета на Република Македонија. Деновиве, Општи­ ната ја посети германскиот пратеник, г. Ралф Берг­ ман, експерт во областа на искористување на обно­ вливите извори на енергија, член на пратеничката група на СПД и нејзин портпарол за прашања од сферата на животната средина во федералната др­ жава Саксонија Анхалт. Гостинот од Германија беше примен од градоначалникот Стевчо Јакимовски и, притоа, беа разменети искуствата од областа на животната средина, обновливите извори на енергија и енергетската ефикасност. Градоначалникот Јакимовски, го информира г.Бергман за проектите кои Општи­ ната ги има имплементирано на полето на енергетската ефикасност, вклучувајќи ги и последните проекти – реконструкцијата на основните училишта. Германскиот експерт за искористување на обновливите извори на енергија, го запозна домаќинот со активностите на тоа поле во покраината Саксонија Анхалт, потенцирајќи дека Германците се повеќе се свртуваат кон градање на колектори за користење на сончевата енергија. По средбата со градоначалникот, г. Бергман, летово, ги посети обновените училишта, а потоа во супер­ латив зборуваше за изгледот и применетите високи стандарди во реконструираните училишта во нашата Општина.

И. Манова

во нашата Општина. И. Манова Ралф Бергман, енергетски експерт

Ралф Бергман, енергетски експерт од Германија

ИМПРЕСИОНИРАН СУМ ОД ВАШИТЕ УЧИЛИШТА

l Господине Бергман, која е примарната цел

на Вашата посета на Република Македонија и на нашата Општина?

­ Јас сум петти пат во Македонија и, помеѓу ос­

танатото, се занимавам со обновливи извори на енер­ гија, а со оглед на тоа што соработуваме со Фонда­ цијата „Фридрих Хебер“, госпоѓица Нена ми кажа дека во вашата Општина има добри примери за тоа како се спроведуваат мерките за обезбедување об­

новлива енергија, и затоа миселев дека е добро да ја посетам и да оствариме една ваква средба.

l Верувам се уверивте дека препораката на го­

споѓица Нена е оправдана.

­ Апсолутно да, но она што е интересно, забе­

лежав дека постои паралелизам помеѓу она што вие го правите овде, со она што се случува кај нас, во Германија. Патем, да ви кажам дека јас сум член на покраинскиот совет, на парламентот на Саксонија Анхал и дека неодамна реализиравме еден голем

10 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

проект, вреден стотина милиони евра за санација на училишта. Она, што на тој план го сработила Оп­ штина Карпош, може да биде пример не само за ре­ гионот, туку и за Европа. Видов дека станува збор за примена на енергетска ефикасност во училишта­

та, што е посебно важно за квалитетот на условите во кои се образуваат младите генерации.

l Каква е Вашата оценка за состојбите во дру­

гите општини во Македонија, во оваа сфера, би­ дејќи претпоставувам дека, при Вашите поранешни

посети, сте имале прилика да посетите некоја од нив?

­ Тешко можам да одговорам на ова прашање

бидејки во другите општини немав прилика да ја видам примената на обновливи извори на енергија. Меѓутоа, видов дека во цела Македонија има идеал­ ни предуслови за примена на обновливи извори на енергија. Вие имате стручњаци кои можат да ги реа­ лизираат ваквите проекти, но не сум баш сигурен

дека овде постои законска регулатива за такво не­ што. Ваквите проекти се мошне скапи и без сигурна

законска регулатива, тешко дека некој ќе се нафати да финансира еден ваков проект.

l Господине Бергман, претпоставувам дека сте

во позиција да можете да направите споредба за тоа каде е Република Македонија во сферата на при­ мена на извори на обновлива енергија во според­ ба со другите земји од Западен Балкан, односно од Југоисточна Европа?

­ Би можел да кажам дека Македонија многу го

користи хидро потенцијалот како регенеративен облик на енергија. Со оглед на топографијата на другите земји во регионот, претпоставувам дека со­

стојбата е слична. Во Германија тоа не е така. Овде недостасуваат постројките на био маса, а колку што ми е познато, мошне малку се користи сончевата енергија. Кај нас се случува вистински бум во користење­ то на сончевата енергија, таканаречениот фото­вол­ тајк. Тоа е можеби чудно ако се имаат предвид кли­ матските прилики, но уште е почудно што во Маке­ донија и во регионот има многу сончеви денови, но нема колектори за користење на сончевата енергија. Исклучок е можеби Грција, во која, од пред дваесе­ тина години, постојат колектори за производство на електрична од сончевата енергија.

l При Вашата денешна средба со нашиот гра­

доначалник, изразивте чудење околу сумата која е издвоена од европските фондови за реконструк­ ција на училиштата во Општина Карпош. Заклу­ чивте дека е недопустливо мала. Кој е начинот и

што треба да се стори за да се добијат поголеми средства за ваквите проекти од тие европски фондови?

­ Тешко ми е да одговорам на ова прашање. Ма­

кедонија е кандидат за членство во ЕУ, значи има

можност за пристап кон европските пари, но со­ стојбата суштински се менува кога ќе станете пол­ ноправна членка. Можам да ви кажам дека ние, во

Саксонија, биевме вистинска битка за да ги добиеме парите за реконструкција на училиштата во рурал­ ните средини.

l Со оглед дека Вие сте член на парламентот

во Вашата покраина и експерт во сферата на об­ новливи извори на енергија, може ли нашата ло­ кална самоуправа да се надева на конкретна по­ мош во оваа сфера? ­ Јас сум овде благодарение на Фондацијата „Фридрих Херберт“ и доколку има желба, подготвен сум на секаков вид соработка во сферата во која сум експерт. Колку што ми е познато, идната година во посета на Република Македонија доаѓа голема делегација од нашиот Парламент, главно експерти во сферата на енергетиката. Интересно е да се каже дека кај нас постојат цели региони кои се енергетски

независни, сами си ја произведуваат потребната енергија, па дури и ја продаваат. До колку кај вас има заинтересирани за такви проекти, тие можат да сметаат на наша помош, не само во техничкиот дел, туку и околу обезбедување финансиски средства.

Но, да повторам, за такво нешто треба да бидат обез­ бедени сите законски предуслови.

l Што Вам ви остави најголем впечаток при

сите Ваши посети на Република Македонија? ­ Многу ми се допаѓаат прекрасните предели на Македонија, и тоа уште од пред триесет години, ко­ га, инаку, прв пат бев овде. Она што сакам да го ка­ жам и притоа да бидам дрзок е следното: Македо­ нија има добри политичари, на пат е кон ЕУ, но на нас Германците не ни е јасен, попрецизно, апсурден ни е, спорот со Грција околу името. Она што го видов денес, овде во вашата Општи­ на ­ тоа го велам без трошка куртоазија­и што нави­ стина ме импресионира, се секако, вашите училиш­ та. Ние, во Германија, многу полагаме на подобру­ вањето на условите за образование на децата, но овде видов убави училишта, ниски градби, простра­ ни, чисти и уредени училници, големи дворови, кои се како создадени и за примена на таканарече­ ната инклузија, односно вклучување во наставниот процес на лица со инвалидитет. Бев и во едно мул­ тиетничко училиште и воодушевен сум од тоа како е тоа организирано. Диверзити менаџмент се вика тоа. Гледајќи ги денеска училиштата, во еден мо­ мент посакав да можам едно од нив да земам и да го понесем со себе, во Германија. Со еден збор, импресиониран сум и сигурно е

дека она што го видов при посетата на вашите учи­ лишта, ќе го применам во мојата покраина Саксо­ нија Анхал.

Миле Раденковиќ

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

11

ОБРАЗОВАНИЕ

ОБРАЗОВАНИЕ Свечености по повод отворањето на реконструираните

Свечености по повод отворањето на реконструираните училишта во Карпош

ОУ „БРАТСТВО„ - ГРАДЕЖЕН ПОДВИГ - ЕВРОПСКО УЧИЛИШТЕ

Свеченото отворање на училиштето беше проследено со ученичка приредба на која до израз дојде вистинската мултиетничност, достојна на името, кое училиштето го носи од своето постоење до денес

Темелната реконструкција на ОУ „Братство„ во населбата Тафталиџе 2 заслужува да влезе во енци­ клопедијата на градежните подвизи во поновата ис­ торија на Република Македонија. Најпрвин, заради рокот во кој се случи, а потоа и заради потврдата на старата вистина дека сè се може кога се сака, дури и невозможното. А токму тој збор ­ не е возможно­ беше постојан придружник на спомнатата рекон­ струкција на ОУ „Братство„. Упорен во намерата во својот втор мандат, обра­ зовните институции во Карпош да ги гради според за европските стандарди, градоначалникот Јакимов­ ски се одважи, при крајот на оваа учебна година да најави целосна реконструкција на училиштето „Братство“. Таа најава беше проследена со скепса, дури и од некои негови соработници, бидејќи пот­ фатот не беше спорен, но рокот за неговата реализа­ ција им даваше за право на такво мислење. Градоначалникот Јакимовски остана доследен на ветувањето и токму на време, на стартот на но­ вата учебна година, ОУ „Братство„ ширум ги отво­ ри новите врати на учениците, наставниците и ро­ дителите. Скептиците останаа со подзинати усти и без трошка можност за пословичниот атак на гра­ доначалникот.

12 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

Токму заради тоа, свеченото отворање на новото училиште „Братство„ беше настан за паметење. Та­ зе уредениот двор, на 7 септември беше претесен да ги прими сите што дојдоа да го видат супер модер­ ното училиште. Разбирливо, најсреќни беа учени­ ците и нивните наставници, Македонци и Албанци, кои своите чувства јавно ги споделија со родителите и сограѓаните од населбата Тафталиџе. Свеченоста беше проследена со ученичка при­ редба на која до израз дојде вистинската мултиет­ ничност, достојна на името кое училиштето го носи од своето постоење. И, се разбира, со впечатливи поздравни говори на директорката на училиштето,

со впечатливи поздравни говори на директорката на училиштето,
госпоѓата Соња Силјановска и градоначалникот Стев­ чо Јакимовски.

госпоѓата Соња Силјановска и градоначалникот Стев­ чо Јакимовски. „Наша цел беше преку целосна реконструкција на училиштето да создадеме безбедно и пријатно место за преку 500 ученици што тука ја следат на­ ставата. Приоритет беше сите зафати да завршат во најкраток можен рок за да можеме новата учебна година да ја почнеме во многу попријатен амбиент. Искрено се надеваме дека сега нашите ученици ќе бидат дополнително мотивирани за постигнување на врвни резултати и стекнување на нови знаења “, рече директорката Силјановска. „Една од нашите основни определби беше наши­ те деца да учат во модерни и современи училишта. Денес, оваа определба е наша реалност, и на наше огромно задоволство, денеска уште едно основно училиште во нашата општина добива сосема нов лик. Искрено им посакувам на учениците од учили­ штето „Братство“ успешна година и убави школски денови во сосема нови значајно подобрени услови“, рече градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јакимовски. За деталите околу реализација на целиот проект, на свеченоста не се зборуваше, но ние ќе ги спомне­ ме бидејки се најречита потврда дека градоначални­ кот Јакимовски без остаток го реализира ветување­ то дека училиштата во Карпош ќе бидат стокмени според европски терк. Целосната реконструкција на училиштето чини 65 милиони денари, кои Општината ги обезбеди од сопствениот буџет. Темелите на училиштето се од

Темелите на училиштето се од армирано бетонско платно, ѕидано

армирано бетонско платно, ѕидано е со керамички блокови, покриени со изолација од 10 сантиметри, подовите се обложени со ПВЦ фолија, изградена е целосно нова водоводна инсталација, изработена е нова кошулка на подовите, а тоалетите се целосно об­ новени, како и фекалната и атмосферска канализа­ ција. Старите прозорци се заменети со нови седум­ коморни прозорци и врати, поставена е хидро и тер­ мо изолација, штедливи светилки, а новата кровна

АФЕТ ЉАЗИМИ: КАКВА ОПШТИНА ТАКВО И УЧИЛИШТЕ ­ Јас учев во

АФЕТ ЉАЗИМИ:

КАКВА ОПШТИНА ТАКВО И УЧИЛИШТЕ

­ Јас учев во „Братство“ и сега дочекав во него да учат и моите де­ ца, ќеркичката Мелиса. Знам како тоа училиште изгледаше некогаш, а какво е сега и не треба да се прави спопредба би­ дејќи „Братство„ е сега навистина супер модерно училиште. А кога зборуваме за нашето ново учи­ лиште, треба да се каже дека е тоа убаво како што ни е убава целата Општина. Благодарејќи му на гра­ доначалникот Јакимовски, сега имаме, асфалтира­ ни улици, тротоари ­ еве, овде, некогаш не можеше да се помине од кал. Знаете, старите велат, каков е домаќинот таква е и куќата. Ние, во Општината имаме добар домаќин и се ни е убаво.

НЕБИ РУШИТОВ: ВАЛА, ПРЕЗАДОВОЛНИ СМЕ И НИЕ И ДЕЦАТА

­ Во „Братство“ ми учат вну­ чињата; Медина е во четврто, а Метин во второ оделение и сите се радуваме бидејќи дочекавме по четириест години да добиеме ново училиште. Јас лично немам зборови да ви опишам колку е убаво да живеете во една населба во која е се сток­ мено за убаво живеење. До вчера недостасуваше токму едно вакво училиште, а сега го имамеме и треба да сме горди што децата ни учат таму.

а сега го имамеме и треба да сме горди што децата ни учат таму.

конструкција е од пластифициран лим и термичка изолација. Значи, применети се сите стандарди за заштеда на енергијата над 30% во однос на претход­ ната потрошувачка. При градбата направени се си­ те услови за пристап и на учениците со посебни по­ треби. Со еден збор, ОУ „Братство„ е училиште кое во иднина ќе се зема како терк при реконструкцијата и градба на образовни институции според европски стандарди.

М.Р.

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

13

ОУ „Х.Т. КАРПОШ„ -ТРИЕСЕТ МИЛИОНИ ДЕНАРИ И ТОЛКУ ПЕТКИ „Се надевам

ОУ „Х.Т. КАРПОШ„ -ТРИЕСЕТ МИЛИОНИ ДЕНАРИ И ТОЛКУ ПЕТКИ

„Се надевам дека 30-те милиони денари потрошени за реконструкција на вашето училиште ќе се претворат во 30 милиони петки, кои вие ќе ги постигнете во вашето ново училиште“, рече градоначалникот Јакимовски на свеченото отворање на целосно реконструиранато училиште„Х.Т.Карпош“

Поради временскиот теснец, сериозноста на про­ ектот и обемот на работите на целосната реконстру­ кција на ОУ „Братство„, градежните работи и ре­ конструкцијата на ОУ „Христијан Тодоровски­Кар­ пош“, медиумски беа во втор план. Но токму на све­ ченото отворање на ова целосно подновено учи­ лиште во населбата Карпош 1, присутните можеа да се уверат во уште еден летен подвиг на локалната самоуправа на Општината Карпош. Овој, за училиштето историски настан, се случи на пригодна свеченост, со ученичка приредба, во присуство на ученици, наставници, нивните роди­ тели и граѓани од населбата Карпош 1. Во своето обраќање пред присутните, директор­ ката на ОУ „Христијан Тодоровски­Карпош“, госпо­ ѓата Христина Борисов, помеѓу останатото, рече:

„По 57 години воспитно­образовно постоење, 57 различни генерации кои излегоа со високо кренати глави гордеејќи се што учеле во ,Христијан Тодо­ ровски­Карпош“, подготвени да се соочат со живот­ ните предизвици, но 58. генерација на ученици ја имаше таа среќа да ги исполни соништа на претход­ ните генерации татковци, мајки, баби и дедовци, кои

14 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

некогаш биле ученици во ова училиште. Денес, ОУ „Христијан Тодоровски­Карпош“ е едно современо училиште со најдобра надворешна и внатрешна изо­ лација, со нови врати и прозорци, со комплетно ре­ новирани и уредени училници, тоалети“ На крајот од своето обраќање, госпоѓата Бори­ сова со избрани зборови им се заблагодари на сите што учествуваа во подновувањето на нивното училиште, истакнувајќи дека најголемата благодарност, во име­ то на учениците и вработените во училиштето, ја упа­ тува до градоначалникот Стевчо Јакимовски.

во училиштето, ја упа­ тува до градоначалникот Стевчо Јакимовски.

Возвраќајќи на пофалбите, градоначалникот Ја­ кимовски, меѓу другото, истакна: . „Горд сум што сум израснал во Карпош, горд сум што сум учел во Кар­ пош, горд сум што токму мене ми припадна таа чест, во мојот мандат да извршам реконструкција на сите основни училишта во нашата Општина. Има места во Македонија каде што се гледа кое училиште е по­ лошо од другото, но кај нас, во Карпош, се гледа кое училиште е поубаво од другото. Се надевам дека 30­те милиони денари потроше­ ни за реконструкција на вашето училиште ќе се пре­ творат во 30 милиони петки, кои вие ќе ги постигне­ те во вашето ново училиште“, заклучи градоначал­ никот Јакимовски. И радоста на учесниците на оваа свеченост, но и искажаните пофалби се темелат врз факти кои, на­ кратко изгледаат вака: Во целосната реконструкција на училиштето се инвестирани 30.500 милиони де­ нари, средства одвоени од Буџетот на Општина Кар­ пош. За тие пари поставен е нов покрив, направена

е нова термичка фасада, заменети се сите прозорци.

Изградени се нови тоалети, поставена е комплетно нова електрична инсталација, како и нови штедливи

светилки. Со цел зголемување на безбедноста, е по­ ставена хидрантска мрежа, противпожарна дојава и видеонадзор. Покрај ова, поставена е нова фекална и атмосфер­ ска канализација и нов водовод. Училишниот двор

е хортикултурно уреден, а изградени се и нови пе­

шачки патеки. Сите училници се целосно реновира­ ни и опремени со нов мебел.

М.Р.

ЗОРКА СИЉАНОСКА: СЕ РАДУВАМ ЗАРАДИ ВНУКАТА

­ Во ова исто училиште одеа синот Драган и ќерка ми Драгица, а еве сега дочекав тука да ми учи и внуката Елена, а наскоро и ма­ лава Милица. Ние, порано, не гле­ давме какво е училиштето. Училиште како и секое друго, меѓутоа, сега гледам што значи убаво и сре­ дено училиште. Варосани училници, нов мебел, голем и уреден двор, спортска сала, навистина прекрасно. На учениците им преостанува да водат сметката училиштето секогаш да биде чисто и уредено, како што е сега.

училиштето секогаш да биде чисто и уредено, како што е сега.

НИНОСЛАВ ЗДРАВКОВСКИ:

НИНОСЛАВ ЗДРАВКОВСКИ: УЧИЛИШТЕТО Е ТИП ТОП ­ Ако ме прашувате што

УЧИЛИШТЕТО Е ТИП ТОП

­ Ако ме прашувате што ми­ слам за сегашниот изглед на на­ шето училиште, ќе ви одговорам со два збора: тоа е тип топ, во се­ кој поглед, вели Нинослав роди­ тел на Јована и Теа, одличните ученички во „Х.Т. Карпош“. Впрочем и населбата ние таква и нави­ стина е убаво кога децата ќе ви учат во училиште, кое, сега по реновирањето, ги задоволува сите стан­ дарди.

ги задоволува сите стан­ дарди. КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 •

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

15

ОУ „АВРАМ ПИСЕВСКИ“- УЧИЛИШТЕ СО НАЈУБАВА ФАСАДА ВО ДРЖАВАТА Во

ОУ „АВРАМ ПИСЕВСКИ“- УЧИЛИШТЕ СО НАЈУБАВА ФАСАДА ВО ДРЖАВАТА

Во дворот на ОУ „Аврам Писевски“, пред него­ вата блескава фасада, на 30­ти септември навечер, се одржа општонародна веселба, од поодамна неза­ бележана во населбата Бардовци. Покрај главните славеници, учениците и нивните наставници, све­ ченото отворање на подновеното училиште го уве­

личиjа нивните родители и роднини, претставни­ ците на локалната самоуправа на Општината Кар­ пош, на чело со градоначалникот и естрадните звез­ ди Росана и Александар Митевски. Сплетот од заблагодарувања и пофалби што за новото училиште ги разменија учениците, директо­

ги разменија учениците, директо­ 16 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 •

16 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

рот на училиштето Драган Петковски и градоначал­ никот Стевчо

рот на училиштето Драган Петковски и градоначал­ никот Стевчо Јакимовски, беше зачинет со пригод­ на културно уметничка програма, достојна на пово­ дот за таа, навистина општонародна веселба. Понесен од тој амбиент, директорот на училиш­ тето, г. Петковски, покажувајќи на новата фасада и целосно подновеното училиште, помеѓу останатото рече дека е горд што раководи со едно од најубавите училишта, не само во Општината и градот Скопје, туку и во Републиката. Громогласниот аплауз со кој беше проследен неговиот кус и впечатлив говор, во кој, покрај останатото вети уште поголеми резулта­ ти во воспитно образовниот процес, двојно се зго­ леми кога потенцираше дека главен „виновник„ за нивната вечерашна радост е градоначалникот Јаки­ мовски. „Освен што покрена инцијатива и обезбеди средства за подновување на нашето училиште, гра­ доначалникот, со своите стручни сугестии даде не­ мерлив придонес училиштето да изгледа вака уба­ во„, заврши директорот Петковски. Заблагорувајќи се на топлиот пречек и пофал­ бите, првиот човек на Општина Карпош, призна де­ ка и самиот е пред дилема кое од училиштата во Карпош е најубаво, но нагласи дека ОУ „Аврам Пи­ севски„ ќе биде навистина најубаво кога ќе добие

навистина најубаво кога ќе добие нова ограда и нов базен. Тој

нова ограда и нов базен. Тој присутните ги потсети дека во изминатите три години, Бардовци добило нови улици и тротоари, фекална канализација и па­

и дека до карајот на годината ќе има нови ра­

ботни зафати за неговото целосно урбанизирање. По севеченото сечење на лентата и масовно раз­ гледување на реновираните училници и другите ра­ ботни простории, воодушевените ученици и ни­ вните родители ги проследија урнебесните настапи на Алекандар Митевски и Росана, на кои својски им помагаа најмалите славеници.

теки

МИНА ЧАКОЛИ: БОГ ДА ГО БЛАГОСЛОВИ ЧОВЕКОТ Како да не сум среќна и

МИНА ЧАКОЛИ: БОГ ДА ГО БЛАГОСЛОВИ ЧОВЕКОТ

Како да не сум среќна и задо­ волна кога во вака убаво училиш­ те учат три мои внучиња. Во него учеа и нивните родители, моите три деца и сите сме среќни и благодар­ ни на директорот, на наставничките и сите кои вака го разубавија нашето училиште. Јас меѓутоа сакам да кажам: Господ да го благослови градона­ чалникот Јакимовски, оти да не беше тој ние не­ маше да имаме вакво училиште и вака дотерана на­ селба. Тој е човек кој се гржи и за нас обичните смртници

ДЕЈАН ДИМЧЕВСКИ:

РАЗУБАВЕНА НОСТАЛГИЈА

Јас со носталгија се сеќавам на времето од пред триесет и ку­ сур години кога бев прва генера­ ција ученици што првите букви ги научија токму во ова училиш­ те. Дочекав, во него, денес, да учат и моите деца, Елена, која е во седмо одделение и Илија кој учи во четврто одделение. Треба да се потсетиме дека и порано, училиштето беше опремено според сите стандарди и со опрена од фирмата „Елан“. Среќен сум што моите деца учат во едно од најубавите учи­ лишта во градов и ја искажувам сета почит и бла­ годарност до оние кои придонесоа тоа да изгледа вака убаво и средено. За пример.

оние кои придонесоа тоа да изгледа вака убаво и средено. За пример.

Прославата на овој, за Бардовчани историски чин, заврши со пригодна закуска, кога многоброј­ ните граѓани ја искористија можноста на градона­ чалникот лично да му се заблагодарат, да му се по­ жалат и да го прашаат за ова или она. Си заминавме, а зад нас, осветлено со рефлек­ тори, остана да светка училиштето со најубавата фасада во државата.

М.Р.

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

17

НАШИ ХЕРОИ

Херои во реконструкцијата и разубавувањето на училиштата во Карпош

ИВАН И СПАСЕ - И СЕ Е ЗАВРШЕНО

Една од доблестите на градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јакимовски е секако и неговото вродено чувство, во секоја пригода јавно да ги истакне скромните поединци, актери на немерливи подвизи во севкупната европеизација на нашата општина во последниве неколку години. Имено, во општата славеничка еуфорија при отворањето на трите реконструирани основни училишта во Карпош, кога телевизиските камери и очите на јавноста беа вперени во него, тој со избрани зборови посебно им се заблагодари на тројца. Го направи тоа на трите одделни свечености, изразувајќи им лична благодарност на Иван и Спасе, кои деноноќно демнеа над темелната реконструкција на училиштето„Братство„ и санацијата на „Христијан Тодоровски Карпош“.По сплет на околностите, славениците и останатите присутни на свеченоста во ОУ„Братство“, имаа можност да го видат Иван, кога градоначалникот му го врачи рачниот часовник, но за многумина, спомнатиот Спасе остана анонимен, но херој за восхит и пример. Весникот„Карпош Урбан“ има чест на јавноста да и ги претстави двај- цата трудбеници, кои совесно си ја вршеа својата должност, не размислувајќи за пофалби и награди, овојпат упатени од вистинското место

упатени од вистинското место ИВАН: ГРАДЕЖЕН ВЕТЕРАН И ХЕРОЈ

ИВАН: ГРАДЕЖЕН ВЕТЕРАН И ХЕРОЈ

Големите градежни потфати секогаш се сврзани со поединци, вистински херои. Во нашиов случај, подвигот во реконструкцијата на ОУ „Братство“ е неодвоив од името на Иван Крстев, првиот човек во градежната оператива на „Аполо Инжeнеринг„. Овој доајен во градежништвото, актер на сто­ тина слични подвизи на ГП „Техника“ низ гради­

лиштата ширум поранешната Југославија и во стран­

вели дека секо­

ство: Русија, Либија, Туркместан

гаш целосно бил посветен на работата што му била доверувана и добрите резултати никогаш не изо­ станувале. На мојата забелешка, дека градоначалникот Ја­ кимовски многу често го спомнува и го посочува

како вистински херој, Иван возвраќа дека таквата квалификација повеќе важи за градоначалникот. ­ Знaете, јас сум имал одлична соработка и со други градоначалници, но моето искуство со господинот Јакимовски е поинакво. Да бидам искрен, неговата постојана грижа за работите околу реконструкција­

та на „Братство“ и на другите објекти што ги гради­ ме во Карпош, за мене беше поттик и навистина, целосно се вложив. Еве, деновиве ме стаса уморот, така што морав да побарам и лекарска помош. Иван е роден во Босилеград, но речиси целиот животен и работен век го поминал во Македонија. Оженет е и има три ќерки; Билјана, дипломиран сто­ матолог, Катарина, дипломиран филолог и Марија студентка на Филолошкиот факултет. Вели дека, без оглед на секојдневните професионални обврски, целосно е посветен на семејствотото, на вдомување­ то на трите свои убавици.

­ Јас, своите односи сам си ги градам со оние кои

ме опкружуваат и со кои работам и соработувам. И

доколку се совпадне и другата страна да ги споделу­ ва моите видувања и пристапот кон работата, то­ гаш стануваме и пријатели. На севченоста по повод отворањето на реконстру­ ираното училиште „Братство„, градоначалникот Ја­ кимовски на г. Иван Крстов, во знак на благодар­ ност, му врачи рачен часовник, и тоа беше повод да го запрашам што мисли за наградувањето.

­ Јас многу не сум размислувал за наградите. Тие

треба да се заsлужат и кога ќе ја добијам, а сум ги до­

бивал и порано, знам дека се заслужени. Наградата и пофалбите од г. Јакимовски ми се посебно драги бидејќи го сметам за вистински градоначалник, за човек кој домаќински се грижи за својата Општина.

18 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

СПАСЕ: ДОМАЌИНСКИ, ДОМА И НА УЧИЛИШТЕ Спасе Стефановски е домаќин

СПАСЕ: ДОМАЌИНСКИ, ДОМА И НА УЧИЛИШТЕ

Спасе Стефановски е домаќин во ОУ „Христијан Тодоровски Карпош“, или попрецизно кажано, оној

што од 2006 година се грижи во училиштето се и се­ когаш да биде на своето место, од разлабавеното столче, до чешмата во школскиот тоалет. Постојано

е во движење и секогаш насмеан, бидејќи, како што вели, работата целосно го исполнува. Роден е во

славното Гари, пред педесет и некоја година, оженет

е и има два сина. Постариот, Левче, е туристички

техничар и успешен музичар, а помалиот Бошко е ученик во гимназијата „Кочо Рацин“. Во разговорот што го водевме во една сосема нова училница, Спасе телеграфски ги реди подато­ ците од својата животна и работна биографија и не

пропушта да нагласи дека често скокнува до родно­ то Гари за да ги наполни „батериите“ за полесно справување со цивилизациските обврски.

­ Јас завршив за сообраќаен техничар, но по

сплет на животните околности, малку работев во струката. Пред да дојдам во училиштево, работев во Работничкиот универзитет „Кочо Рацин“ и во Гранд хотел и бев задоволен од работата, но по доаѓањето

во училиштево, се пронајдов себе си. Постојано сум опкружен со дечиња и тоа ме подмладува и ми ја олеснува секојдневната работа. Досега, имам „сме­ нето“ три директорки и за моја среќа, со сите имав и имам одлична соработка. Годинава сум посебно среќен бидејќи сега имаме училиште какво што јас си го замислував. Се е до­ ведено во ред и нам ни преостанува да се грижиме

Кога почна рекон­

такво да биде и во иднина

струкцијата, јас не чекав некој да ми нареди што треба да работам. Им се придружив на мајсторите и работев сè, до местење стиропор, до варосување на училиштето. Првпат кога не посети градоначални­ кот Јакимовски, ми даде некои задолженија и се ра­

збира јас ги реализирав без офкање, бидејќи, нави­ стина сакав да работам во училиште кое изгледа ка­ ко нашево

­ Искрено ви велам, не очекував некои посебни

пофалби, но би лажел ако не речам дека тие ми го­ дат, посебно оние од градоначалникот Јакимовски, кој е секако најзаслужен што сега имаме училиште со кое можеме да се гордееме.

М.Р.

ПРВИ ПЕНЗИОНЕРСКИ СПОРТСКИ ИГРИ ВО КАРПОШ

Во организација и под покровителство на Општина Карпош и на градоначалникот Стевчо Јакимов­ ски, на фудбалското игралиште „Алумина“,се одржаа Првите пензионерски спортски игри. На овие игри учествуваа двете пензионерски здруженија од Општината: „Карпош “ и „Тафталиџе“. Нaтпреварите се одржаа во шест дисциплини, и тоа во: шах, влечење јаже, пикадо, фрлање ѓуле, скок од место, и трчање 60 метри за жени и 80 метри за мажи. Сите дисциплини беа во машка и женска конкуренција, а за најдобрите беа обезбедени пехари. Во натпреварите на Првите пензионерски спортски игри беа постигнати следните резултати:

Во фрлање ѓуле за мажи првото место го освои Павле Трајковски, второто Саве Величковски, а тре­ тото Драги Стефковски. Во фрлање ѓуле за жени, првото место го освои Цветанка Миновска, второто Лепосава Митковска, а третото Пандора Тодоровска. Во пикадо за жени, првото место и припадна на Бо­ жана Божиновска, второто на Јулијана Зиковска, а третото го поделија Лилјана Андоновска и Мирјана Спирова. Во пикадо­мажи, прво место освои Славе Симоновски, второ Кузман Дамевски, а трето Борис Здравковски. Во скок во далечина, прво место освои Мирко Михајловски, второ Стеван Никодиновски, трето Драги Стефковски Во шах мажи првото место му припадна на Ноки Трајановиќ, второто на Ѓуро Цацановски и третото на Звонко Димитриевиќ. Во шах жени победник беше Цвета Миновска а втора беше Благица Душкова, Во трчање на 60 метри жени победи Пандора Тодоровска, втора беше Верка Смиљковска, а трета Вера Богдановска. Во трчање 80 метри мажи, прв на целта стаса Павле Трајковски, втор Мирко Михајлобвски, а трет Драгиња Стефковски. Во влечење јаже победници беа пензионерите од здружението Карпош. По завршувањето на игрите сите учесници имаа заеднички ручек.

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

19

ИНТЕРВЈУ

Даниел Димовски, претседател на Кошаркарската федерација на Македонија

НАСЛЕДНИЦИТЕ НА МЕКЕЈЛЕБ И АНТИЌ БЛЕСКААТ ВО ЕВРОПСКИТЕ КЛУБОВИ
НАСЛЕДНИЦИТЕ
НА МЕКЕЈЛЕБ И
АНТИЌ БЛЕСКААТ ВО
ЕВРОПСКИТЕ КЛУБОВИ

Во македонската спортска јавност нема дилеми околу фактот дека зад воскреснувањето на Кошар­ карската федерација и историските подвизи на ма­ кедонската кошаркарска реперезентација, најголе­ ма заслуга има нејзиниот претседател Даниел Ди­ мовски. Самиот тој смета дека за тие подвизи заслу­ ги имаат неговите соработници и нашите кошар­ карски асови. Повод за разговор со господин Димов­ ски е неговата донација на топки и семафор на учи­ лишните кошаркарски тимови во Општина Карпош. l Се наоѓате на чело на една од најуспешните спортски организации кај нас. Како стасавте до тој општо признат епитет? ­ Со целосна предаденост, со работа, ентузијазам и луѓе кои на кошарката и се посветени без задршка. Кога, пред осум години, дојдов на оваа функција, состојбите беа за никаде. Тогаш ми се придружија оние кои размислуваа како јас и беа подготвени без никаков личен интерес да и се посветат на кошарка­ та, односно на кошаркарската организација. Фор­ миравме управен одбор од петнаесет членови и тргнавме, сите свесни за општествената одговорност при секоја наша активност. Навистина, на мускули, но од старт не дозволивме во кошарката да влезе политиката, а при тоа имавме неподелена поддршка од клубовите. Морам да признам дека тогаш и не бевме инте­ ресни, немавме пари, немаше резултати, нема гла­

20 20

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

сови и, од нас бегаа како ѓавол од крст. Тоа ни овозможи, понастрана од политиката, да ги реали­ зираме зацртаните цели. Кога дојдоа првите резул­ тати, кога станавме национални спортски херои,

кога плоштадите почнаа да се полнат, сите се свртеа кон нас. Проработеа дигитрончињата, кошарката и клубовите наеднаш станаа интересни за бизнисме­ ните и за локалните власти по општините, ширум Македонија.

l Во другите спортски федерации состојбите

се поинакви, попрецизно, онакви се какви што беа на Вашиот почеток во Кошаркарската федера­ ција. Нема врвни резултати, спортски херои, нема полни плоштади, ниту богати спонзори? ­ Ми давате шлагворт да ви се пофалам дека прв­ пат оваа година дојдовме во ситуација да калкули­ раме со спонзорите. Имено, за местата за четири главни спонзори се пријавија шест кандидати и ние сме на слатки маки, кого да го одбереме. А листата на заинтересирани е двојно поголема и, се разбира, сите се добродојдени. Пред осум години, состојбите беа поинакви. Освен што никој не се јавуваше, ние немавме кому да му се јавиме за помош. Оние што се јавуваа, или не тужеа, или сакаа да не тепаат за­

ради долговите што во аманет ни ги оставија наши­ те претходници.

l Пресвртот дојде по блескавиот успех, освоју­

вањето на деветтото место, а потоа и на четвртото

место во Европа. Ако не се лажам, тргнавте од ни­ каде? ­ Да, може да се рече така, бидејќи тргнавме од втората европска дивизија, со цел да стасаме некое скалило погоре. Да бидам искрен, имавме визија и

стратегија, но не ни сонувавме да стасаме до деветтото, а потоа и до четвртото место во Европа. Тоа се све­ тлосни години, а тие се поминуваат со работа и со резултати во континуитет. Во што друго сме ние по­ високо рангирани во Европа и во светот? Можеби само во криминал

l Каква е состојбата во клубовите, го следат

ли тие летот на А кошаркарската селекција?

­ Искрено, јас сега маки мачам, бидејќи не знам

што да правам со огромниот интерес, со дваесет но­ ви клубови. Маката е слатка, но некој без наша со­ гласност донел Закон за пререгистрација, за праве­ ње на акционерски друштва, со што, во стартот ти ги сече, не едната, туку двете нозе. Сега, кога треба

да направиме нов исчекор, не прават инвалиди. Тој закон е веќе сега мртвороденче, но штетите шо ќе ги направи се несогледливи. И она што е најапсурд­ но, нас при неговото донесување никој не не консултираше. Ние, писмено, го оспоривме, но ни­

кој не го зеде предвид нашето мислење. Но, закон си е закон, и мора да се почитува. l Претпоставувам дека имате стратегија за одржување на овој победнички тренд на А селек­ цијата?

­ Ние сме мала држава и не можеме да очекуваме

во една селекција да се појават пет, шест супер та­ лентирани кошаркари. Но, природно е нели, да се

појават еден или двајца. Е, токму врз нив ја градиме нашата стратегија, која за епилог ќе има квалитетна А репрезентација. Одлучивме да се фокусираме то­ кму на тој еден или двајца талентирани млади ко­ шаркари, да инвестиравме во нив, и се разбира, „фидбекот“ да биде нивната игра во водечката др­ жавна селекција. За среќа, ние имаме такви и нема долго да се чека тие да блеснат на главната сцена.

l Можете ли да ни откриете кои се, и каде се

тие супер талентирани момчиња?

­ Во генерацијата 1995 година има едно суперта­

лентирано момче, измислена четворка, висок 205 см. Во генерацијата 1996 имаме двајца млади асови, Магдевски и Николов, двајцата беа во стартните пет во сите европски категории. И двајцата се плејмејкери и верувам дека ќе жарат и ќе палат низ Европа. Во иста класа е и едно момче, Двојаков од Берово. Високо е 204 см, а има само 15 години. Плеј­ мејкер ­ боли глава. По се, ист Тони Кукоч, а тренира

во Уникаха.

l Каде се другите тројца?

­ Едниот е во Хувентуд, другиот во Партизан, а

третиот во Галатасарај. Сите се во врвни европски тимови и нема вараќање назад. Нивниот од кон

врвот е загарантиран. Друга работа е што јас лично имав маки да се изборам тие суперталентирани мо­

мчиња да не завршат во некоја друга репрезентација. Заби ни израснаа, трите од тие момчиња да ги за­ држиме. Благодарејќи на мојата позиција во ФИБА, ги додржавме.

l Каде е во целава оваа приказна државата,

Агенцијата за млади и спорт?

­ Оваа година, септември е, прва година во која

ние, до ден денешен, од државата не сме добиле ни­ ту еден денар. Според договорот, на нашата сметка

за годинава треба да се уплати сума од 1.200.000 де­ нари, нецели 20 илјади евра. И сега, видете вие, за какви проекти ние зборуваме, ние, четврта селекци­ ја во Европа?

l Што уште во нашата кошарка не е на рено­

мето на А селекцијата?

­ Најслаба алка во тој синџир е тренерскиот кад­

ар. Ние немаме доволен број квалитетни тренери,

но веќе сме фокусирани на тој проблем и се надевам дека еден ден ќе имаме стручњаци кои ќе создаваат повеќе квалитетни играчи и тимови. l Со оглед на постојаните финансиски пробле­ ми на клубовите од внатрешноста, што презема Федерацијата околу нивната консолидација?

­ Во нашата почетна стратегија зацртавме да не­

ма град во Македонија без кошаркарски клуб. Ако

сега ја погледнете таа наша, условно речено, кошар­ карска мапа, ќе видите дека Македонија е ишарана. Во секој град има или прволигаш или второлигаш,

Освен што ние клубовите ги по­

младински тим

магаме со оние, така да кажам, банални работи, топки, дресови, семафори, остваруваме средби со претставниците на локалната самоуправа, но и со

оние кои можат да бидат спонзори на локалните ти­ мови. Во Македонија нема градоначалник со кој ли­ чно не сум се сретнал и не сум лобирал според на­ шата стратегија.

l Каде е Карпош во таа ваша стратегија?

­ Карпош е посебна приказна. За среќа на кошар­

ката, таму има поединци кои со помош на локалната власт и градоначалникот Јакимовски, прават убави работи. Тие целосно се вклопуваат во нашата стра­ тегија. Во тек сум со нивната школска лига и освен нашата вербална поддршка, Кошаркарската федера­ ција на кошаркарските екипи во сите училишта, ќе им подари топки и семафор, се разбира, доколку има сала во која тој би се монтирал. Со господинот Дане Стојковски, главниот „ви­ новник“ за процутот на кошарката во Општина Карпош, веќе договоривме средби на младите спор­

тисти со нашите кошаркарски асови Мекејлеб, Перо Антиќ, Илиевски, браќата Стојановски.

Миле Раденковиќ

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

21

СОРАБОТКА

ЛОКАЛНАТА САМОУПРАВА ВО СПРЕГА СО НАУКАТА

Соработката на Општина Карпош со г­ѓа Жа­ нина Стаменкова, магистрант на Градежниот фа­ култет во Скопје, резултираше со одбрана на маги­ стерскиот труд на тема „Методи за утврдување и подобрување на енергетската ефикасност на гра­ дежните објекти“, која на 27 септември имаше јавна одбрана во просториите на Градежниот факултет во Скопје. Ова е прв научен труд од ваков вид во Македо­ нија кој се занимава со енергетската ефикасност од сите аспекти, и што е уште поважно, изработен е на конкретен објект ОУ „Христијан Тодоровски­Кар­ пош“ во Општина Карпош. Соработката со кандидатот која започна со по­ датоците и енергетскиот аудит на стариот објект, во научниот дел разработува методи на пресметка на топлинските загуби во објектот и изведени решени­ ја за примена на термоизолација на ѕидови, столари­ ја, подови и покривна конструкција, како и аплика­ тивни пресметки на крајните ефекти. Kандидатот ја користеше методологијата од „Правилникот за мерките за енергетска ефикасност кои треба да ги исполнат проектите за изградба на нови и реконструкција на постојните објекти како услов за добивање на одобрение за градење од Оп­ штина Карпош“ што Општина Карпош го донесе во февруари 2012 година. Општина Карпош, врз база на овој научен труд ја изврши реконструкцијата на општинското основ­ но училиште „Христијан Тодоровски­Карпош“ ка­ ко пример на практична примена на науката. Како што беше кажано од научните работници на одбраната на магистерскиот труд, ова е почеток на една нова сфера на соработка на науката и ло­ калната власт, од која треба да резултираат многу конкретни реализирани научни трудови применети и аплицирани во реалната сфера. Во името на градоначалникот и тимот од Одде­ лението за енергетска ефикасност, кој во измината­ та година имаше чест и задоволство активно да со­ работува со кандидатот, со честитките за успешна одбрана на магистерскиот труд, да посакаме нови заеднички истражувања во оваа област кои ќе ре­ зултираат со изработка на докторската дисертација.

Љупчо Димов

22 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

• СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ ГРАДБА СПОРЕД ЕВРОПСКИ

ГРАДБА СПОРЕД ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ

Бидејќи живеам во Општина Карпош и сум ин­ формирана за многу проекти од областа на енер­ гетската ефикасност што се реализираат на нејзи­ ната територија, одлучив во мојот магистерски труд да ја обработам енергетската ефикасност на конкретен објек­ОУ „Христијан Тодоровски Кар­ пош“. Мојот предлог беше прифатен од раководство­ то на општината и спомнатово училиште е прво во Републиката кое е реновирано според теорет­ ските пресметки содржани во мојот труд. Со оглед што Општината има донесен Правил­ ник за градба според стандарди, неопходни за се­ кој објект да биде енергетски функционален, ра­ ботата ми беше олеснета при пишувањето на ма­ гистерскиот труд. Ги користев параметрите од тој Правилник и тие беа практично имплементирани на конкретниот објект. При реконструкцијата на спомнатото училиш­ те, целосно се применети научните параметри за квалитетот на материјалите употребени при ре­ конструкцијата. Поедноставно кажано, учили­ штето е сега целосно енергетски функционално, а за таа да биде постојана, неопходно е домаќинско однесување. Со други зборови, сега е нужна из­ работка на Упатство со кое ќе биде пропишано про­ ветрување на просториите, бидејќи ако тоа се пра­ ви произволно, оптималната енергетска ефикас­ ност ќе биде нарушена.

ПОСТИГНУВАЊА

Меѓународен литературен натпревар за млади 2012, Токио, Јапонија

НАШИ АДУТИ, ЛИТЕРАТИТЕ ОД „ЛАЗО ТРПОВСКИ“ И „ВЛАДО ТАСЕВСКИ“

Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации ­УНЕСКО и фондацијата „ГОИ“ од Токио, Јапонија, во рамките на одбележу­ вањето на „Деценијата на Обединетите нации за одржлив развој во образованието“ (проект што трае од 2005 до 2014 година и во кој активно се вклу­ чени 144 земји­членки на УНЕСКО и земји­набљу­ дувачи), и годинава организира меѓународен лите­ ратурен натпревар за ученици­основци. Темата на годинешниот конкурс е „Да создаваме иднина каква што сакаме“, на кој вторпат еднопо­ друго, учествуваат и учениците од ОУ „Лазо Трпов­ ски“ и ОУ „Владо Тасевски“. Прелиминарната фаза на натпреварот, коорди­ ниран од менторите Стефан Симовски, Соња Јо­ вановска и Лилјана Симоновска., успешно ја поми­ наа дванаесет ученици од ООУ „Лазо Трповски“:

Росица Турмакоска, Маја Петревска, Мартина Јова­ новиќ, Сара Петкоска, Дамјан Антевски, Андреа Колар, Марија Угриноска, Јована Маројевиќ, Нико­ ла Мајстороски, Теодора Аврамоска, Мартина Са­ маракова и Жарко Кртолица. Во ООУ „Владо Тасевски“ наставниците Виолета Панев, Билјана Ингилизова, Смиља Христовска и Санда Пулевска, за успешно изработени ги одбраа творбите на седумнаесетте ученици: Маја Алексов­ ска, Петар Алексовски, Ива Анастасова, Бојана Аневска, Марија Арсова, Меги Блажевска, Марио Чоланчевски, Никола Димитровски, Еленица Хри­ стовска, Тамара Илиоска, Кристина Јакимовска, Ка­

Кристина Јакимовска, Ка­ терина Колчаковска, Ана
Кристина Јакимовска, Ка­ терина Колчаковска, Ана

терина Колчаковска, Ана Марковска, Елена Прен­ џова, Мелина Стојановска, Ангела Стојчевска и Кристијан Угриновски. На 2 октомври 2012 година во аулата во ООУ „Лазо Трповски“ свечено им беа врачени признани­ јата за учество на финалистите од двете скопски училишта. Во таа пригода, лауератите ги поздрави и признанијата им ги врачи, нејзината екселенција, почесниот конзул на Јапонија во Република Македо­ нија, Казу Лешниковска. На овој начин учесниците од двете основни учи­ лишта добија можност да творат на иста тема за­ едно со повеќе од 8000 свои врсници од целиот свет. Личната творба напишана во форма на есеј не сме­ еше да содржи повеќе од 800 збора и мораше да би­ де напишана на еден од странските јазици што се изучуваат во училиштата (на германски или на ан­ глиски јазик). Првата и втората награда се парични, а стручно­ то жири доделува вкупно 33 награди за најуспешни­ те млади автори и специјални награди за најуспеш­ ни училишта на натпреварот. Наградите на младите автори од целиот свет ќе им бидат врачени на све­ ченост што ќе се одржи во Токио на 25 ноември го­ динава. На првонаградениот млад автор патните трошоци и престојот целосно му ги покриваат орга­ низаторите на овој светски реномиран натпревар. Да спомнеме дека покровител на натпреварот е ми­ нистерот за образование, култура, спорт, наука и те­ хнологија на Јапонија.

Стефан Симовски, координатор на проектот

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

23

ПРОЕКТИ-ГРАДИМЕ И ЌЕ ГРАДИМЕ

ИЗГРАДБА И НА ФЕКАЛНА КАНАЛИЗАЦИЈА 1 1 ¯ ¯ Изградба на фекална
ИЗГРАДБА И НА ФЕКАЛНА КАНАЛИЗАЦИЈА
1 1 ¯
¯
Изградба на фекална канализација
по ул. Ловќенска
2 Изградба на фекална канализација по ул.
Братфордска
¯
3 Изградба на фекална канализација по по
Новопроектирана улица 1 и ул. 2 во УЗ
Карпош 3 (Филип Втори)
¯
4 Изградба на фекална канализација по
непробиен дел од ул. Борка Талевски
¯
5 Изградба на фекална канализација
по дел од ул. Скупи
¯
ИЗГРАДБА НА АТМОСФЕРСКА КАНАЛИЗАЦИЈА
6 Изградба на атмосферска канализација
по Новопроектирана улица 1 и ул. 2 во УЗ
Карпош 3 (Филип Втори)
¯
7 Изградба на атмосферска канализација
по непробиен дел од ул. Борка Талевски
¯
8 Изградба на фекална канализација по
крак од ул. Адолф Циборовски (Порта
Козле)
¯
ИЗГРАДБА НА ВОДОВОДНА МРЕЖА
9 Изградба на водоводна мрежа по ул.
Адолф Циборовски
¯
10 Изградба на водовод по Новопроектирана
улица 1 и ул. 2 во УЗ Карпош 3 (Филип
Втори)
¯
11 Изградба на водоводна мрежа по
непробиен дел од ул. Борка Талевски
¯
ТРОТОАРИ НА УЛИЦИ
12 Реконструкција на тротоари на ул. Хашка
¯
13 Реконструкција на тротоари по ул.
Струшка
¯
14 Реконструкција на тротоари на ул. Никола
Парапунов
¯
15 Реконструкција на тротоари на ул. Гаврил
Лесновски
¯
16 Реконструкција на тротоари на ул. Осло
¯
17 Реконструкција на тротоари на ул.Извор
¯
18 Реконструкција на тротоари на ул.
Сливовска
¯
19 Реконструкција на тротоари на ул. Кленоец
¯
20 Реконструкција на тротоари на ул. Бабуна
¯
21 Реконструкција на тротоари на ул.
Владимир Каваев
¯
22 Реконструкција на тротоари на ул.
Пресека со краци
¯
23 Реконструкција на тротоари на дел од ул.
Ловќенска
¯
24 Реконструкција на тротоари на ул.
Ловќенска 2
¯
25 Реконструкција на тротоари на ул. Скупи 3
¯
26 Реконструкција на тротоари на ул. Скупи 22
¯
27 Реконструкција на тротоари и патеки во
Карпош 2
¯
28 Реконструкција на тротоари на ул. Јуриј
Гагарин од ул. Козле до бул. Т. Гологанов
¯

29 ¯

Реконструкција на тротоари на ул. Братфордска, дел 2

30 ¯

Реконструкција на тротоари на ул. Копачка

31 ¯

Реконструкција на тротоари на ул. 10, 12 и 14 во УЗ Бардовци

32 ¯

Реконструкција на тротоари на ул. Кнез Хацон

33 ¯

Реконструкција на тротоари на ул.Лесновска

34 ¯

Реконструкција на тротоари на ул. Константин Презвитер

35 ¯

Реконструкција на тротоари на ул. Трнодол

36 ¯

Реконструкција на тротоари на ул. Поп Богомил

 

АСФАЛТИРАЊЕ НА УЛИЦИ

37 ¯

Реконструкција на постоечка ул. Козле 2

38 ¯

Асфалтирање на ул. Копачка

39 ¯

Асфалтирање на ул. Хашка

40 ¯

Асфалтирање на ул. Осло

41 ¯

Асфалтирање на ул. Каирска

42 ¯

Асфалтирање на пристапна улица (мавровска населба) Влае 1

43 ¯

Асфалтирање на ул. Козле 9

44 ¯

Асфалтирање на ул. Козле 11

45 ¯

Реконструкција на крак од ул. Ванчо Мицков

46 ¯

Асфалтирање на ул. Бриселска

47 ¯

Асфалтирање на ул. Гаврил Лесновски

48 ¯

Асфалтирање на ул. Крчин

49 ¯

Асфалтирање на ул. Пијанец

50 ¯

Асфалтирање на ул. Леринска

51 ¯

Асфалтирање на ул. Ловќенска

52 ¯

Асфалтирање на ул. Стрезово

53 ¯

Асфалтирање на ул. Брафтордска

54 ¯

Асфалтирање на ул. Милан Марковиќ

55 ¯

Асфалтирање на ул. Јуриј Гагарин од ул. Козле до бул. Теодосиј Гологанов

56 ¯

Асфалтирање на Његошева крак 2 и крак 3

57 ¯

Изградба на Новопроектирана ул. 1 и ул. 2 во УЗ Карпош 3 (Филип Втори)

58 ¯

Асфлатирање на ул. Козле 2

59 ¯

Асфалтирање на ул. Козле 3

60 ¯

Асфалтирање на ул. Извор

61 ¯

Асфалтирање на ул. Кленоец

62 ¯

Асфалтирање на ул. Бабуна

63 ¯

Асфалтирање на ул. Владимир Каваев

64 ¯

Асфалтирање на ул. Пресека со краци

65 ¯

Асфалтирање на дел од ул. Ловќенска 9

24

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

¯ Претстојни проекти ¯ Во тек на изведба

66 ¯

Асфалтирање на ул. Скупи 6

67 ¯

Асфалтирање на ул. 2 Бардовци

68 ¯

Асфалтирање на ул. 10 Бардовци

69 ¯

Асфалтирање на пристапен пат до пречистителна станица во Г. Нерези

70 ¯

Асфалтирање на ул. 8 во УЗ Бардовци

71 ¯

Асфалтирање на ул. Миле Поп Јорданов на потег од ул. Братфордска до ул. Козле

72 ¯

Асфалтирање на ул. Миле Поп Јорданов на потег од ул. Козле до паркинг на кула бр. 40

73 ¯

Асфалтирање на ул. Рампо Левката

74 ¯

Изградба на крак од ул. Адолф Циворовски (Порта Козле)

75 ¯

Изградба на новопроектирана улица со пешачка патека од ул. Петар Чаулев до ул. Ацо Шопов

 

РЕКОНСТРУКЦИЈА И ИЗГРАДБА НА ПАТЕКИ

76 ¯

Поплочување на крак од ул. Фјодор Достоевски

77 ¯

Реконструкција на крак од ул. Козле (десно од црквата)

78 ¯

Реконструкција на патеки во Влае 1

79 ¯

Реконструкција на патеки во Карпош 4

80 ¯

Реконструкција на патека на ул. Козле 5

81 ¯

Изградба на пешачка патека од Германска амбасада до ул. Ловќенска 4

82 ¯

Реконструкција на крак од ул. Козле (после мостот лево пред црквата

83 ¯

Реконструкција на пешачка патека во УЗ ПБ Кочо

84 ¯

Реконструкција на патека на Скупи 4

 

ИЗГРАДБА НА ПАРКИНГ ПРОСТОР

85 ¯

Изградба на паркинг простор кај амбуланта на ул.Козле 2

86 ¯

Реконструкција на тротоари на паркинг на ул. Миле Поп Јорданов

87 ¯

Реконструкција на паркинг на ул. Никола Парапунов бр. 31

88 ¯

Реконструкција- асфалтирање на паркинг простор пред кула бр. 40 на ул. Миле Поп Јорданов

89 ¯

Изградба на паркинг простор на крак од ул. Адолф Циборовки (Порта Козле)

 

УЧИЛИШТА И ДЕТСКИ ГРАДИНКИ

90 ¯

Изградба на котларница во ОУ Братство

ОСТАНАТИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ

91 ¯

Реконструкција на фасада на станбена зграда на ул. Никола Тесла бр. 2

92 ¯

Изградба на плоштад Млечен ресторан- градежен дел

93 ¯

Дислокација и изградба на дворна ограда на улица Козле 2

94 ¯

Итни интервенции на фекална и атмосферска канлизација

95 ¯

Покривање на отворен атмосферски канал на локалитет Куршумлица

96 ¯

Покривање на отворен атмосферски канал на ул. Козле 3

97 ¯

Реконструкција на плато кај Педагошка Академија

98 ¯

Демонтажа, дислокација и изведна на четврта и петта барака

99 ¯

Изградба на спортско игралиште во населба Средно Нерези

100 ¯

Одржување на сообраќајници во зимски услови

101 ¯

Изградба на плоштад Влае градежен дел

102 ¯

Изработка на округли бетонски елементи околу дрва на тротоари на територија на Општина Карпош

103 ¯

Изградба на Администртивен објект на Општина Карпош - градежен дел

 

УРБАНА ОПРЕМА

104 ¯

Изградба на нови детски игралишта и поставување на реквизити

105 ¯

Изградба на ограда на ул„Ванчо Мицков“

106 ¯

Постаувување на парковски клупи за седење - ТИП БВ

107 ¯

Постаувување на корпи за отпадоци - ТИП БВ

108 ¯

Изградба на ограда на спортско игралиште во УЗ Нерези

109 ¯

Реконструкција на урбаната опрема на плато Карпош 3

110 ¯

Урбана опрема за плато Педагошка

111 ¯

Изградба на тенда-натстрешница на дел од терасите и влезовите во станбена зграда за колективно домување на ул.„Никола Тесла“ бр.2

 

ЈАВНО ОСВЕТЛУВАЊЕ

112 ¯

Изведба на нова електрична инсталација позади зградите на ул.Никола Русински 3, 3А и 3Б

113 ¯

Реконструкција на улично осветлување

114 ¯

Поставување на ново осветлување на новопроектирана улица помеѓу ул. Ацо Шопов и ул. Петар Чаулев

115 ¯

Осветлување на фасада на станбена зграда за колективно домување на ул.„Никола Тесла“ бр.2

 

ХОРТИКУЛТУРНО УРЕДУВАЊЕ

116 ¯

Хортикултурно уредување и автоматски систем за полевање на јавно зеленило на плато Карпош 3

117 ¯

Хортикултурно уредување на жардињери- те на двете страни од бул. Партизански Одреди на потег од мост Обединети нации до ул. Рузвелтова

118 ¯

Систем за наводнување на жардињерите на двете страни од бул. Партизански Одреди

119 ¯

Хортикултурно уредување на површина и поставување на систем за автоматско наводнување - полштад Влае

¯ Претстојни проекти ¯ Во тек на изведба

КАРПОШ КАРПОШ УРБАН УРБАН • • БРОЈ БРОЈ 20 20 • • СЕПТЕМВРИ СЕПТЕМВРИ 2012 2012 • • ОПШТИНА ОПШТИНА КАРПОШ КАРПОШ

25

КУЛТУРНИ ВИБРАЦИИ

КУЛТУРНИ ВИБРАЦИИ НЕПОВТОРЛИВИ ПРИРЕДБИ - ВООДУШЕВЕНИ ПОСЕТИТЕЛИ

НЕПОВТОРЛИВИ ПРИРЕДБИ - ВООДУШЕВЕНИ ПОСЕТИТЕЛИ

На„Карпошово културно лето - 2012” се случија десеттина културно уметнички претстави на кои настапија реномирани уметници од земјата и од странство, и сите беа проследени од повеќеилјадна публика

Две манифестации, од десеттина различни, кои ги организира Општина Карпош, „Карпошово кул­ турно лето“ и „Ол стар“ натпреварот на најдобрите млади кошаркари, веќе се урнек кој речиси целосно го копираат локалните самоуправи во градовите низ државата. Првата, од двете спомнати манифе­ стации, како репрезетативна ја посочуваат и углед­ ните културни претставници во македонската метро­ пола. Токму заради тоа, на дежурниот хроничар му е олеснета работата при сумирањето на уметничко­ то ниво и јавниот одглас на приредбите од године­ шново Карпошово културно лето. Поаѓајќи од логичната претпоставка дека секој културен настан треба да задоволи две нешта ­ уме­ тничкиот дострел и посетеноста, организаторите на годинешното, петто „Карпошово културно лето“, на стандардните локации (Амфитеатарот на кејот на Вардар, плоштадот Лептокарија и спортскиот центар „Сокол“), на граѓаните им понудија приред­ би за сите возрасти и за сечиј вкус. Увертирата на програмата, за која инаку беа по­ делени ласкави епитети, беше навистина полн по­ годок. Концертот на гостите од соседна Србија, не­ повторливата Биља Крстиќ и нејзиниот Бистрик бенд, беше апсолутно најпосетена приредба било кога одржана во Карпош. Двочасовната рапсодија на изворната песна од мелосот на сите балкански народи, ги разгали душите на триилјадната публика

26 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

• СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ Игор Џамбазов и Игор Гуру Харе

Игор Џамбазов и Игор Гуру Харе

Игор Џамбазов и Игор Гуру Харе Хари Варешановиќ - Хари Мата Хари

Хари Варешановиќ - Хари Мата Хари

и на организаторите им зададе тешко достиглива

цел за следните културни лета. За среќа, поставената цел, содржина, уметничко ниво и масовна посетеност, продолжија да ги красат сите приредби на Карпошовото културно лето. Нашиот Влатко Лозановски ги разгали срцата на младата публика, повторно потврдувајќи дека е во целосен дослух со генерацијата што не е затруена со новокомпонираниот кич. Неговиот постар колега, големиот шоумен Игор Џамбазов, во тандем со својот имењак Игор Гуру Харе на бравурозен начин ја пренесоа урбаната при­

казна на Карпош и Скопје, уверувајќи не дека блузот не е привилегија на шоумените од Њу Орлеанс. Впро­ чем, Игор Џамбазов е настан и кога стои и молчи Настапот на Викторија Лоба во „Лептокарија“, една жешка саботна вечер, беше вистинско музичко

и визуелно доживување. Празник за очите, што би

рекла мојата колешка Вики. Квартетот „Шарески“ својски се заложи џез­му­ зиката да им ја доближи и на оние кои, гледано ге­ нерациски, уживаат во друг вид музика. Георги и друштвото се погрижија „Лептокарија“ да слушне зошто џезот „оди“со оние кои не се скарани со про­ винцијата од која, инаку, сите потекнуваме. На примадоната Наде Талеска, во истата „Леп­ токарија“ и требаа неполни дваесеттина минути за да му даде на „Карпошовото културно лето“ шмек, нужен за успешно заокружување на секоја културна манифестација,лете. И сараевскиот оркестар „Про­ летер“ со солистите Намика Низиќ и Изета Мили­ шиќ даде свој придонес во намерата на организа­ торите на Културното лето, тоа да биде уживање за сечиј вкус. Момчињата од битолскиот рок состав „Пампер­ си“ не потсетија дека светските музички трендови не се привилегија на западните метрополи, туку дека тие се и наша секојдневност, задолжително за­ чинета со балкански шмек. Таа саботна вечер беше заокружена со детската претстава „Пчелички“, а во неа Бумбарот Брмко и двете пчелички, својата пу­ блика, најмалите Карпошовци ги учеа колку е здра­ во да се јаде мед, но и да се биде добар другар. Миле Кузмановски пееше за Карпош. Констата­ ција во која е содржана очекуваната оценка за цело­ вечерната музичка фешта на која, како и секогаш, брилјираше шмекерот Кузмановски.

Шлаг на тортата – „Карпошово културно лето 2012“, несомнено беше настапот на легендарниот Хари Варешановиќ. Влезот во концертната атмосфе­ ра на популарниот Хари Мата Хари, на илјадната публика дојдена на СЦ „Сокол“ му го подготви шар­ мантниот Бени Шаќири, па на овој му преостана да поентира, редејќи ги своите култни песни. Аплаузот со кој на завршницата на нашето Културно лето беа наградени Бени и Хари и нивниот домаќин, градо­ началникот Јакимовски, сигурни сме дека ќе оде­ кнува до наредното лето.

М. Р.

кнува до наредното лето. М. Р. Миле Кузмановски Баклава Кревет

Миле Кузмановски

лето. М. Р. Миле Кузмановски Баклава Кревет мјузикл Играј и

Баклава

М. Р. Миле Кузмановски Баклава Кревет мјузикл Играј и учи Лепто

Кревет мјузикл

Баклава Кревет мјузикл Играј и учи Лепто КАРПОШ УРБАН •

Играј и учи Лепто

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

27

Шеста меѓународна детска ликовна колонија СВ. ПАНТЕЛЕЈМОН КАКО

Шеста меѓународна детска ликовна колонија

СВ. ПАНТЕЛЕЈМОН КАКО ИНСПИРАЦИЈА

Во манастирскиот комплекс „Св.Пантелејмон“, минатата недела, се одржа шестата меѓународна детска ликовна колонија . Во преубавиот амбиент, во дворот на еден од најстарите и најубави наши ма­ настири, 26 млади сликарски таленти од основните училишта од територијата на Општина Карпош и гости од збратимените општини од Тиват, Црна Го­ ра и Стари Град Сараево, Босна и Херцеговина, тво­ реа на слободна тема. Разбирливо, повеќето од нив ги сликаа манастирот и пејзажот на Водно, не кри­ јеќи го воодушевувањето од глетката пред себе. Ли­ ковната колонија за отворена ја прогласи секрета­ рот на Општина Карпош, Владо Поповски, кој на младите уметници им посака топло добредојде и успешна работа, сугерирајќи им инспирацијата да ја побараат во прекрасниот верски и културно­исто­ риски комплекс „Св. Пантелејмон“. Пожелувајќи им плодна работа, тој, на младите ликовни творци им посака многу инспирација и, им упати покана и ид­ ната година да бидат наши гости и да продолжат со другарувањето, кое, како и уметноста, останува траен спомен. Годинешнава ликовна колонија „Св. Пантелејмон“ продолжи и наредниот ден, кога на платото во ТЦ Карпош 3 („Лептокарија“), младите сликари ги до­ вршија започнатите дела.

Е.К.

до­ вршија започнатите дела. Е.К. 28 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 •

28 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

Млади уметници од Тиват и Сараево: Марија, Јелена, Ибрахим и Бакир

Млади уметници од Тиват и Сараево: Марија, Јелена, Ибрахим и Бакир

ПРЕУБАВО Е, ЌЕ ДОЈДЕМЕ ПАК

Како што веќе спомнавме, на годинешнава дет­ ска ликовна колонија, учествуваа и младите умет­ ници од Тиват и Сараево. Гостинките од Црна Го­ ра, Марија Лакичевиќ и Јелена Перовиќ и нивните нови пријателчиња од Сараево, Ибрахим Бехтиќ и Бакир Араповиќ, и нивните наставници Марина Челановиќ и Сенад Бегиќ, не го криеја воодушеву­ вањето од своето прво гостување во Карпош. ­ Навистина сум воодушевена од приемот на домаќините, а посебно од убавините на манасти­ рот „Св. Пантелејмон“, ни рече Марија, додавајќи дека овојпат впивала впечатоци, а идната година, целосно ќе му се посвети на сликањето. Нејзината другарка Јелена вели дека е среќна што го видела Скопје и што ќе има можност да го посети Круше­ во и гробот на Тоше Проески. Сараевчаните, Ибрахим и Бекир, своите шта­ фелаи ги оставија на мира и со голема љубопит­ ност ја разгледуваа „Лептокарија“. Вториов, дури и ни сугерираше: „Напишете дека сме презадоволни од се што ни се случи овде за овие два дена. Видов­ ме убав град и преубав манастир, запознавме мно­ гу убави девојчиња и сигурно е дека ќе дојдеме пак, имало или немало ликовна колонија“.

М.Р.

Во битката за енергетско ефикасни објекти

ФОРУМ

ПЕТ ПРОЕКТИ ПРЕД „ФОРУМ НА ЗАЕДНИЦАТА„

Деновиве, во просториите на ОУ „Лазо Трпов- ски“ се одржа четвртата форумска сесија од проек- тот „Форум на Заедницата“. Имено, Општина Кар- пош, во периодот од јуни до октомври годинава, во серија од пет сесии, ќе го реализира проектот „Фо- рум на заедницата “. Проектот има за цел да го за ја- кне граѓанското учество во процесот на одлучува- ње на локално ниво, да се подобрат партнерствата помеѓу локалните субјекти и да се изнајдат поефи- касни решенија за проблемите од интерес на целата заедница. На претпоследната форумска сесија, согласно одбраната тема на првата форумска сесија „Енергет- ско ефикасни објекти (основно образование и дет- ски градинки)“ беа презентирани петте предлог прое-

кти: Подобрување на ефикасност на ЈУОДГ „Мајски Цвет“, Мерки за енергетска ефикасност ОУ „Димо Хаџи Димов“, Замена на старата и дотраена дограма со нова ПВЦ дограма во ЈУОДГ „Орце Николов“, Подобрување на условите за реализација на воспит- но образовната работа и намалување на оператив- ните трошоци во ЈУОДГ „Пролет“ – Карпош, преку зголемување на енергетската ефикасност на објек- тот и Подобрување на енергетската ефикасност и заштеда на енергија во ЈУОДГ “Распеана младост’. Проектот е подржан од Швајцарската агенција за соработка и развој и со сопствено учество на ло- калната самоуправа, а е имплементиран од Фонда- цијата Отворено општество – Македонија.

Е.К.

општество – Македонија. Е.К. Ученици од Карпош ВО ПОСЕТА НА

Ученици од Карпош

ВО ПОСЕТА НА СРПСКАТА АМБАСАДА

На 19. септември, учениците од IIIг одделение од ОУ „Владо Тасевски“ беа гости на амбасадата на Република Србија. Тие, заедно со своите наставни- чки Валентина Клопчевска, и Весна Милетиќ, беа пригодно примени од амбасадорот г. Томислав Ѓу- рин и конзулот г-ѓа Драгица Јаниќ. Учениците имаа можност да ја разгледаат амбасадата и да разговара- ат со амбасадорот за неговата работа во Република Македонија. Во таа пригода, наставничката Валентина Клоп- чевска на амбасадорот Томислав Ѓурин му ја подари својата книга „Ромите во Дебар“. Со оваа посета се потврди дека Општина Карпош ја негува соработката помеѓу Република Македонија и Република Србија. И.М.

и Република Србија. И.М. КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 •

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

29

30 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

30 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

Карпош„во костец“ со невработеноста ОД ИДЕЈА ДО БИЗНИС Иако

Карпош„во костец“ со невработеноста

ОД ИДЕЈА ДО БИЗНИС

Иако невработеноста е реален проблем во Репу­ блика Македонија, сепак Општина Карпош добро „се носи“ со тоа. Почнувајќи од 2003 година, Оп­ штина Карпош реализира низа активности и проекти кои директно и индиректно влијаеја и сè уште влијаат врз намалување на невработеноста, особено на младата популација. Но, за да бидат реализирани сите активности, Општината најнапред подготви база на податоци на сите мали и средни претпријатија кои се наоѓаат на територија на општина Карпош. Според добие­ ната анкета и направената анализа, добивме низа податоци за фирмите, и тоа: број на регистрирани претпријатија во општина Карпош, број на врабо­ тени лица, потреба од обуки, помош, можност за вра­ ботување, желба за соработка со општината и сли­ чно. Тргнувајќи од таа анкета и согледувајќи ја по­ требата на нашите претпријатија да вработат млади кадри, во три наврати Општината реализираше про­ ект за вработување на млади невработени високо­ образовни кадри. Овие лица директно им се пону­ дија на претпријатијата, според претходно утврден профил, и волонтираа во самите претпријатија во период од три месеци. По истекот на волонтерскиот стаж, голем дел од нив (во просек 60% од волонте­ рите) останаа да работат во самите претпријатија. По овој проект, кој повеќе ги опфати високо­ образовните кадри, Општината се сврте и кон пре­ земање на мерки за намалување на невработеноста кај лицата кои имаат завршено основно или средно образование. Така, уште во 2004 година се реали­ зираше проектот „За чиста и уредена Општина Карпош”, каде што во пет наврати беа вработени во самата Општина над 600 лица, кои дел од нив сè уште се одговорни за одржување на зеленилото и чистотата на општината.

ИНИЦИЈАТИВА

Може да се пофалиме дека и самата Општина директно учествува во намалување на невработено­ ста, особено кај младата популација, преку врабо­ тување на млади лица во различни сектори во Оп­ штината Карпош, во детските градинки и во осно­ вните училишта, како и преку волонтирање во са­ мата Општина, како мерка за дооформување на обра­ зованието кај младите кадри. Тоа се, главно, проекти кои Општината директ­ но влијаеше за намалување на невработеноста. Но, има и голем број индиректни мерки кои се презедоа и ќе се преземаат во иднина за намалување на не­ вработеноста. Така, цврсто чекориме кон завршната фаза на проектот „Сам свој газда – од идеја до бизнис“, обу­ ки наменети за млади лица кои имаат идеја и желба да отворат свој бизнис. Од овие обуки излегоа задо­ волни над 60 лица, од кои за само поминати четири месеци, две лица се здружија и ја отворија фирмата „Куќен совет“, која успешно се проби и работи на македонскиот пазар и вработи уште две нови лица од општината. Обуките навистина во голема мера им помогнаа и допрва ќе им помагаат на младите кои повеќе преферираат да бидат менаџери и управи­ тели, отколку да работат за други лица.

Александра Теова

ПОДДРШКА НА ИТ БИЗНИСОТ - YES-ИНКУБАТОР

На повидок е и новиот проект YES­инкубатор, проект кои ќе ги опфати младите лица од областа на ИТ­секторот. Станува збор за проект кој ќе за­ почне да се реализира во ноември, а целата зами­ сла е на 20 млади лица да им се отстапи простор во YES бизнис­инкубаторот, каде што цели три месеци ќе работат без да плаќаат кирија и да има­ ат дополнителни трошоци, ќе им биде обезбеден ментор кој постојано ќе работи со нив, ќе се вмре­ жуваат со други фирми кои постојат и успешно функционираат на македонскиот пазар, сè со цел да им помогнат на 20 идни претпријатија полесно да го најдат патот до формирање и функционира­ ње на успешно претпријатие. Исто така, Општината направи и анкета за ис­ питување на јавното мислење за тоа што сè им е потребно на младите и во каква општина сакаат да живеат. Сите овие податоци ни се добар извор за тоа како општината треба да се движи, за мла­ дите да останат тука и да живеат во општина кре­ ирана според нивните замисли. Таа ни беше пато­ каз за сите активности до сега и со уште поголемо темпо ќе продолжиме да чекориме и во иднина.

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

31

СПОРТОРАМА

Групен портрет на финалистите на„Сокол 2012“
Групен портрет на финалистите на„Сокол 2012“
Едноминутно молчење за прерано починатиот Сокол Пехарите на
Едноминутно молчење за прерано починатиот Сокол
Пехарите на победниците им ги врачи г-дин Димитар Зисовски
Градоначалникот Јакимовски на победниците
им ги врачи вредносните ваучери
Од натпреварите

32 КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

ТИМОТ НА „ЈУВЕНТУС “ НАЈДОБАР НА „СОКОЛ 2012“

Во организација на Карпош Футсал Клуб, мина­ тата недела, во свечен славенички, спортски, мулти­ етнички и натпреварувачки дух, заврши традицио­ налниот турнир во мал фудбал „Сокол 2012“. Во крајно возбудливите натпревари, на годинешниот 15­ти најпопуларен турнир во мал фудбал Сокол, најдобрите тимови и поединци освоиjа пехари и па­ рични награди: четврто место и 20.000 денари „Да­ ли Пом“, трето место и 60.000 денари „Сук Импекс“, второ место и 120.000 денари „Црна Река“ и прво ме­ сто и 300.000 денари „Јувентус“. За најдобар играч кај сениорите е избран Баудин Баши, најдобар стрелец беше Ведан Арслан, најта­ лентиран млад играч е Скендер Ковачи, најдобар гол­ ман Берат Јакупи. За најфер плеј екипа е прогласен Сук Импекса, за најдобро дизајниран е избран дре­ сот на Игротека Тиквичка. Освен ваучерите, учесниците добија и спортска опрема Lining од Орка Спорт. За првпат оваа година, покрај натпреварите за сениори, се одиграа и натпреварите за јуниори (ка­ тегорија до 12 години и до 16 години). Конечниот пла­ сман е следниот: трето место „Пирати“, второ место „Форца“ и прво место „“Пролом Јуниор“. За најдобар играч во категоријата до 12 години е избран Стефан Колески, за најдобар стрелец Дарко Чурлинов, најталентиран играч Јана Чубриноска и најдобар голман Дамјан Серафимов. Конечниот пласман за јуниори до 16 години е следниот: трето место „Карпош 3“ второ место „Бран­ ко Ѓуровски“ и прво место „Војдан Млечен“. За најдобар играч во категоријата до 16 години е избран Милан Ристовски, за најдобар стрелец Ѓорѓи Малов, најталентиран играч Никола Стојков и нај­ добар голман Драган Себиќ. Вредносните ваучери им ги врачи градоначални­ кот Стевчо Јакимовски, а пехарите генералниот се­ кретар на ФФМ (Фудбалска федерација на Маке­ донија) Димитар Зисовски. Градоначалникот Јаки­ мовски се заблагодари за фер и спортската игра и ква­ литетниот фудбал што во изминативе 30 дена го по­ кажаа сите учесници на турнирот, и порача дека Оп­ штина Карпош и понатаму останува генерален по­ кровител на оваа значајна спортска манифестација.

Д. Бадев

СТАРТУВАА УЧИЛИШНИТЕ СПОРТСКИ ЛИГИ Во преполната спортска сала

СТАРТУВАА УЧИЛИШНИТЕ СПОРТСКИ ЛИГИ

Во преполната спортска сала „Форца“ во фре­ нетична атмосфера, со интонирање на македонската химна и химната на Карпош, околу 2.000 ученици од десетте основни училишта на територијата на Општина Карпош го прославија почетокот на годинешните училишни спортски лиги. Во сезоната 2012/2013 година, повеќе од 500 ученици од сите основни училишта во Карпош ќе се натпреваруваат во четири спортски дисциплини – фудбал, кошарка, одбојка и шах. Училишните лиги за отворени ги прогласи градоначалникот на Карпош, Стевчо Јаки­ мовски, кој им посака многу спорт и дружење во два­ та дела (есенски и пролетен) на младите спортисти, со желба да победат најдобрите. – Ова се четврти по ред спортски игри – рече Јакимовски – и се надевам дека веќе од следната година тие ќе се одржуваат во новоизградена спортска сала за околу 1.000 гледачи која ќе биде во сопственост на Општина Карпош. Инаку, Општината не престанува во континуи­ тет да ги поддржува младите спортисти на финан­ сиски и на секој друг план, и за таа цел годинава до­ дели 60 спортски стипендии за талентирани млади спортисти. По овој повод, градоначалникот Јаки­ мовски на сите десет општински училишта им до­ нираше 400 топки за фудбал, кошарка, одбојка и за ракомет, како и 10 пинг­понг маси со 40 рекети за играње пинг­понг и над 1.000 пинг­понг топчиња. Спортските лиги стартуваа со натпревар во фудбал меѓу учениците од ООУ „Војдан Чернодрински“ и ООУ „Димо Хаџи Димов“.

В.Ц.

и ООУ „Димо Хаџи Димов“. В.Ц. КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 •
и ООУ „Димо Хаџи Димов“. В.Ц. КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 •
и ООУ „Димо Хаџи Димов“. В.Ц. КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 •
и ООУ „Димо Хаџи Димов“. В.Ц. КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 •
и ООУ „Димо Хаџи Димов“. В.Ц. КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 •

КАРПОШ УРБАН • БРОЈ 20 • СЕПТЕМВРИ 2012 • ОПШТИНА КАРПОШ

33

Подготвил: М. Раденковиќ

МЕЃУВРЕМЕ

И вели Тасе на сопругата: Срцка. кога сме на море, зошто еднаш не

одиме на нудистичка плажа?

- Каква нудистичка

плажа

- Зошто не сакаш, ќе

видиш, убаво ќе си поминеме.

- На сакам после да

зборуваат дека за тебе сум се омажила

поради парите.

Не сакам.

Кога ги вработувате луѓето, попаметни од вас, докажувате дека сте попаметен од нив.

Р.Х. Грант

Мудар човек со подеднаква смиреност ги прима и пофалбите и навредите. Конфучие

Секој сака да биде некој, но никој не работи на тоа.

Гете

Чудно е, колку малку треба да бидеме среќни, а уште почудно е дека секогаш недостасува токму тоа малку. Андриќ

токму тоа малку. Андриќ Крал и астролог За да го потврди

Крал и астролог

За да го потврди своето пророчко мајсторство, астрологот на францускиот крал Луј 16 рекол дека најубавата дворска дама ќе умре за три дена. Така и се случило. Но, починатата била љубовница на кралот и тој збеснал и решил веднаш да го ликвидира астрологот. бидејќи бил убеден дека овој му ја отрул саканата. Пред да му ја отсечат главата, кралот го прашал астрологот: -„Велиш дека можеш да видиш се што ќе се случи во иднина? Тогаш речи ми колку тебе ти е останато од животот?“ Астрологот сфатил дека ќе биде погубен, но не ја изгубил присебноста. „Ваше величество, ѕвездите пред мене немаат тајни и ми се доверија дека ќе умрам три дена пред смртта на Вашето величество.“ Суеверниот крал се збунил, а потоа на своите чувари им наредил строго да внимаваат на астрологот да не му се случи ништо лошо.

АДМИНИСТРАЦИЈАТА НА КАРПОШ ВО ПОСЕТА НА СТРУМИЦА Во рамките на
АДМИНИСТРАЦИЈАТА НА КАРПОШ
ВО ПОСЕТА НА СТРУМИЦА
Во рамките на востановената практика на размена на
искуства, делегација од администрацијата на Општина Кар­
пош предводена од градоначалникот Стевчо Јакимовски,
беше во еднодневна работна посета на Oпштина Струмица.
Градоначаниците на двете општини Стевчо Јакимовски
и Зоран Заев ги презентираа своите работни искуства, по­
стигнувања, но и проблеми во секојдневното функциони­
рање на локалната самоуправа и се обидоа да ги разменат
успешните практики во нивното решавање. Посебна на­
гласка беше ставена на имплементирањето на новите за­
кони од областа на урбанизмот и заштитата на животната
средина, на легализацијата, енергетската ефикасност и по­
дигнување на стандардите во административното работе­
ње и комуникацијата со граѓаните.
Домаќинот, градоначалникот Заев, ги информираше го­
стите за проектите на Општина Струмица, при што истак­
на дека оваа година Општината има 405 проекти финанси­
рани од сопствениот буџет. Меѓу покрупните проекти ја ис­
такна гасификацијата, која е во финална фаза и за која до­
сега се потрошени еден милион и 700 илјади евра, средства
обезбедени од општинската каса.
Градоначалникот на Општина Карпош, Стевчо Јаки­
мовски, информираше дека оваа година во неговата општи­
на се реализираат 204 проекти, меѓу кои: комплетната ре­
конструкција на сите училишта, фасадите, како и повеќе про­
екти од областа на инфраструктурата, комплетна рекон­
струкцијата на 80­тина улици, изградбата на атмосферска,
фекална канализација и сите придружни објекти. Приме­
рот на Струмица во сферата на гасификацијата е скапоце­
но нискуство за Карпош, бидејќи ние сме веќе во постапка
за формирање на јавното претпријатие, веќе избравме упра­
вен одбор, а деновиве ќе избереме и директор и отпочну­
ваме со проектот за гасификација на Општина Карпош,
изјави градоначалникот Стевчо Јакимовски.
В. Ц.
на Општина Карпош, изјави градоначалникот Стевчо Јакимовски. В. Ц.
ФОЛКЛОРНОФОЛКЛОРНОФОЛКЛОРНОФОЛКЛОРНОФОЛКЛОРНОФОЛКЛОРНО ------
ФОЛКЛОРНОФОЛКЛОРНОФОЛКЛОРНОФОЛКЛОРНОФОЛКЛОРНОФОЛКЛОРНО ------ ЦВЕТНОЦВЕТНОЦВЕТНОЦВЕТНОЦВЕТНОЦВЕТНО
ДЕФИЛЕДЕФИЛЕДЕФИЛЕ ВОВОВО КАРПОШКАРПОШКАРПОШ
МКУД „Цветан Димов“ и годинава, под покровителство
на Општина Карпош, го организираше традиционалниот
меѓународен детски фестивал „Од цвет на цвет, со оро и
песна“. Годинешни учесници и гости на фестивалот беа
детските фолклорни ансамбли од Република Полска, Репу­
блика Унгарија, Република Бугарија, Република Србија и
Република Македонија.
Тие, на концертите во ОУ „Петар Поп Арсов“, во ОУ „Лазо
Трповски“ и во ОУ „Јан Амос Коменски“ и на целовечерна
фешта кај Амфитеатарот на кејот на р. Вардар, ја презенти­
раа етно културата на своите татковини.
В.Ц.