You are on page 1of 6

ce inseamna o echipa eficienta?

– partea I
Angajati Fericiti10.2013Team building

Dupa doua luni intense in care am organizat 16 team building-uri in 15 locatii diferite,
ne-a fost din ce in ce mai evident ce functioneaza si ce nu in cadrul echipelor si ce face
ca o echipa sa fie eficienta.

Astfel, am observat ca exista doua categorii de factori ce influenteaza eficienta
echipelor, si anume atitudinea personala si contextul oferit. Din acest motiv am hotarat
ca e important sa prezentam doua modele care se suprapun cu concluziile trase de noi in
aceasta perioada.

In aceasta prima parte vom prezenta cele 6 caracteristici ale echipei care sunt
influentate de atitudinea personala a membrilor:

1. Siguranta psihologica si increderea se manifesta prin faptul ca membrii echipei:
o considera ca ceilalti membri au intentii pozitive.
o nu sunt respinsi pentru ca sunt ei insisi.
o isi respecta unii altora abilitatile.
o au o eficacitate mare ca echipa.
o au credinta impartasita ca membrii echipei isi vor indeplini rolul si vor
proteja interesele coechipierilor.
o cred ca ceilalti coechipieri isi vor indeplini sarcinile
o sunt dispusi sa-si admita greselile, fara a le fi frica de represalii.
o impartasesc informatiile deschis.

Comunicarea si feedback-ul se manifesta prin faptul ca: o sunt furnizate informatii despre performanta echipei sau cea individuala fie inainte. Planificarea si coordonarea se manifesta prin faptul ca membrii echipei: o isi exprima explicit asteptarile legat de modul in care un curs de actiune propus ar trebui sa se desfasoare. postdiscutie. o intervin in mod proactiv pentru a-si ajuta colegii atunci cand e nevoie.2. o au o viziune colectiva asupra modului in care un curs de actiune planificat va fi dus la indeplinire si unde poate da gres. performanta. o au un proces prin care reusesc sa organizeze secventa si timpul pentru actiunile interdependente. . o pot identifica distributia inegala a volumului de munca. o redistribuie volumul de munca coechipierilor subutilizati. Comportamentele de suport si colaborare se manifesta prin faptul ca membrii echipei: o au abilitatea de a anticipa nevoile altor membri cu ajutorul cunostintelor precise despre responsabilitatile lor. o membrii impartasesc angajamentul si orientarea fata de sarcina pentru a indeplini obiectivele echipei. Acest lucru include abilitatea de a schimba volumul de munca intre membri pentru a atinge un echilibru in timpul perioadelor aglomerate sau presante. mandria de grup si angajamentul fata de sarcina. o cauta informatii si le dau mai departe colegilor de echipa. o definesc explicit rezultatele dorite. o membrii echipei ofera informatie pentru a corecta performanta deficienta in timpul unui episod de performanta. o comunica nevoia de ajutor. o impartasesc informatii unice. 5. o si-au creat secvente de lucru in asa fel incat perioada de inactivitate sa fie minima (de exemplu nu trebuie sa astepte parerea altor membri ai echipei in ce priveste sarcinile lor). o membrii exprima mandrie asociata cu calitatea de membru al echipei. 4. o gasesc acceptabil sa se razgandeasca si sa isi exprime dubiile. o discuta deschis conflictele legate de sarcina. Coeziunea se manifesta prin: o gradul in care membrii echipei isi arata atractia interpersonala. o membrii isi doresc sa ramana membri ai echipei. o membrii echipei se angajeaza intr-un ciclu de prediscutie. 6. o membrii echipei ofera comentarii constructive si specifice celorlalti membri. in timpul sau dupa un episod de performanta. Gestionarea conflictelor se manifesta prin faptul ca membrii echipei: o cauta solutii care reprezinta un castig comun pentru toate interesele. 3. o membrii echipei dezvolta si integreaza lectiile invatate din performantele anterioare.

In interiorul echipei. Din fericire.  Se feresc de sedinte si inventeaza tot felul de scuze pentru a nu-si petrece timpul in compania celorlalti. si anume: 1. Consideram important sa prezentam disfunctiile ce pot aparea in echipa datorita contextului. Crearea unei echipe functionale si unite necesita un nivel inalt de curaj si disciplina. pentru a obtine increderea colegilor este nevoie de impartasirea experientelor si intelegerea atributelor unice ale fiecarui membru al echipei. In partea I a acestui articol (pe care o puteti citi AICI) va povesteam cum am observat ca exista doua categorii de factori ce influenteaza eficienta echipelor: atitudinea personala si contextul oferit.  Nu recunosc si nu se folosesc de aptitudinile si de experienta altora.  Ezita sa ceara ajutor si/sau sa ofere un feed-back constructiv. Primul pas in reducerea confuziilor este identificarea si intelegerea celor 5 simptome ce sugereaza disfunctionalitatea. credem ca a venit vremea sa vorbim si despre factorii contextuali ce influenteaza eficienta. coechipierii ar trebui sa nu se simta incomodati de faptul ca sunt vulnerabili unii fata de altii.  Pierd timp si energie cautand sa faca impresie buna.  Trag concluzii pripite despre intentiile si aptitudinile altora. o comunica informatii legate de statut. o isi dau mai departe unii altora informatiile relevante legate de sarcina in timp si intr-o maniera eficienta.  Poarta pica colegilor. ele nu dispar usor. Cu toate astea. Increderea este acea siguranta pe care o au membrii echipei referitor la intentiile bune ale colegilor lor. Daca in articolul anterior am abordat influenta atitudinii personale a membrilor.  Ezita sa ofere ajutor in afara propriei lor zone de responsabilitate. In acest caz. o sincronizeaza comportamentele de lucru in echipa fara comunicare explicita in conditiile unui volum mare de munca. nevoi si obiective oricand este necesar (si chiar mai des). Absenta increderii. Absenta increderii se manifesta prin faptul ca membrii:  Isi ascund unii altora slabiciunile si greselile. cauzele disfunctionalitatii echipelor sunt atat identificabile cat si remediabile. Speram sa va ajutam cu acest articol sa gasiti si intariti punctele tari ale echipei voastre si sa identificati si imbunatatiti punctele slabe. . fara sa incerce sa le clarifice.

1. . Lipsa angajamentului.  Creeaza conditii pentru aparitia intrigilor de culise. una dintre ele fiind manifestarea activa a interesului si disponibilitatii de a ajunge si intelege. 1. Evitarea responsabilitatilor. Toate relatiile au nevoie de conflict pentru a evolua. angajamentul presupune doua lucruri: claritate si implicare. Pentru a asigura si dovedi angajamentul in cadrul unei echipe. care sunt vitale pentru succesul echipei. O echipa care evita responsabilitatile:  Creeaza resentimente printre membrii echipei cu standarde de perfomanta diferite. Frica de conflicte. O echipa care nu isi ia angajamente:  Creeaza ambiguitate printre membri ei in ceea ce priveste directia si prioritatile.  Vede cum oportunitatile dispar datorita analizei excesive si intarzierilor inutile. Dincolo de simpla recunoastere a unei situatii conflictuale. termenul de responsabilitate se refera la vointa membrilor de a atrage atentia colegilor asupra performantei sau comportamentelor care ar putea lovi in interesele de grup. a comentariilor si atacurilor personale. rezistand tentatiei de consens sau de siguranta cu orice pret. Echipele care se tem de conflicte:  Tin sedinte plictisitoare.  Plaseaza o sarcina necuvenit de mare asupra liderului echipei. Cele doua mari cauze ale lipsei angajamentului sunt dorinta de consens si nevoia de siguranta.  Incurajeaza mediocritatea. In contextul municii in echipa. 1.  Incurajeaza reconsiderarea parerilor printre membrii ei.  Pierd timp si energie cu un management de pozitie si de risc interpersonal.  Cultiva lipsa de incredere si teama de esec.  Nu respecta termenele limita.  Revine tot timpul asupra deciziilor si discutiilor. In contextul unei echipe. exista cateva metode de a transforma conflictul intr-o oportunitate. este nevoie de a maximiza claritatea si implicarea membrilor. in mod cat mai obiectiv. conflictul productiv fiind o oportunitate de schimbare. sursa/cauza situatiei.  Nu abordeaza toate opiniile si perspectivele membrilor echipei. ca unica sursa de disciplina.  Ignora temele conversate.

Neatentia la rezultate. de Patrick Lencioni. va recomandam cartea „Cele cinci disfunctii ale muncii in echipa. si oferirea recompenselor pentru echipa.  Rareori invinge concurenta. In plus. care pot fi folosite pentru a depasi aceasta disfunctie.Cateva dintre instrumentele simple si eficiente de management. Echipele functionale evita sa piarda timpul vorbind despre subiectele nerelevante sau rediscutand aceleasi subiecte. O fabula despre lideri”. membrii cei mai competenti ai unei echipe parasesc foarte rar o organizatie in care echipa din care fac parte este una unita si eficienta. O echipa care nu se concentreza asupra rezultatelor:  Stagneaza/Nu evolueaza. Pentru mai multe informatii despre despre pasii concreti spre a construi o echipa unita si eficienta. analiza progresului. pentru a avea si un suport vizual al celor prezentate anterior: . Disfunctia suprema a unei echipe este tendinta membrilor ei de a se ingriji de altceva decat de obiectivele colective ale grupului. Staruinta in crearea unei echipe functionale si unite este unul din avantajele pe care orice organizatie le are la dispozitie si pe care il poate folosi in a se diferentia de concurenta. Echipele functionale iau decizii mai bune si reusesc sa indeplineasca mai multe sarcini intr-un timp mai scurt si cu mai putine abateri si frustrari. Ca rezumat. Doua instrumente care ajuta echipa sa fie axata pe rezultate sunt declarearea publica a rezultatelor asteptate si recompensarea in functie de rezultate. 1.  Este usor de distras.  Iti pierde membrii angajati spre realizari. sunt: a face publice obiectivele si standardele. va prezentam si piramida disfunctiilor echipei.  Incurajeaza membrii sa se axeze pe propriile lor cariere si teluri individuale.

ci mai degraba pe alaturarea bunui simt unor principii solide de perseverenta si disciplina! .Si nu uitati: succesul muncii in echipa nu se bazeaza pe stapanirea teoriilor sofisticate.