You are on page 1of 25

Capitolul 1: Introducere

1.1 Descriere companie

Metro Cash&Carry International este liderul mondial pe piața cash&carry, deținând 655 de
magazine în 29 de țări. Cu o forță de muncă la nivel mondial de peste 100.000 de salariați,
compania a realizat o cifră de afaceri de peste 33 de miliarde de euro pe anl 2008.

Metro Cash&Carry reprezintă o divizție de vânzări a grupului Metro, unul din liderii
mondiali din domeniu. Acesta își are sediul în Dusseldorf. Germania, aflându-se de asemenea în
topul firmelor nemțești din punct de vedere al cotațiilor la bursă.

Vânzările Metro Group au totalizat în anl 2008 68 de miliarde de Euro. Această companie
are peste 300.000 de angajați în 2.200 locații din 32 de țări. Printre diviziile Metro Group putem
enumera Metro/Makro Caash&Carry, hipermarketurile Real, Media Markt și Saturn- principalele
centre electronice din Europa și magazinele universale Kaufhof.

După cum se poate observa și din cele menționate anterior, compania se ocupă cu
comercializarea/desfacerea d produse aparținând unei game foarte variate: astfel, acestea variază d
la produse alimentare la electronice, electrocasnice și de întreținere personală. Așadar, cele mai
importante divizii ale Metro Group sunt cele privitoare la Cash&Carry, hipermarketuri, magazine
generale și magazine specializate pe comercializarea de produse electronice/electrocasnice.

Dar ce este propriu-zis Metro Cash&Carry? Înafara faptului că reprezintă o divizie a
grupului cu același nume, acesta este un magazin specializat pe vânzarea de produse în regim en-
gross pentru companii și afaceri. Cumpărarea din cadrul unui astfel de magazin presupune crearea
anterioară a unei legitimații, fără de care nu pot fi făcute cumpărături. Clienții intră în magazin, se
servesc singuri cu produsele de care au nevoie, iar la ieșire pot opta pentru eliberarea unei facturi pe
persoană fizică sau pe companie.

Deși orientat predominant către nevoile companiilor, Metro are succes și în ceea ce privește
vânzările către persoane fizice, acestea reprezentând aproximativ 35% din totalul vânzărilor
realizate.

1

Organizare filiale

În prezent, pe teritoriul României se află un număr de 24 de magazine Metro Cash&Carry,
conform hărții puse la dispoziție pe site-ul firmei 1. Dintre acestea, în regiunea de est a României
(partea Moldovei) se află 4 dintre acestea, mai exact în orașele Suceava, Iași, Bacău și Galați.

În România, la nivelul anului 2009, Metro Cash&Carry înregistra un număr de 5.731 de
angajați și o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de euro. De asemenea, este important de
menționat faptul că fiecare centru de distribuție comercializa peste 17.500 de produse.

Misiunea și obiectivele companiei

„Misiunea Metro este de a fi cea mai bună companie de vânzare în regim en-gross
Cash&Carry la nivel mondial”.

Citând motivația publicată pe site-ul firmei, grupul trebuie „ca noi, în calitate d grup,
precum moleculele, să ne unim energia, să ne concentrăm și să ne angajăm să facem din această
misiune cauza noastră comună”. Dacă vor deveni sau n cei mai buni de pe piața internațională de
profil depinde într-o mare măsură de modul în care se vor respecta valorile esențiale ale companiei.

Obiective

* Ocuparea poziției de leader pe piețele pe care Metro Cash&Carry activează.

* Creșterea ratei profitului cu 7 - 10% până la finele anului 2010.

* Suplimentarea sortimentală anuală cu cel puțin 10 produse noi.

* Oferirea de produse de calitate la prețuri accesibile

* Reducerea costurilor de ordin logistic și maximizarea profitului.

* Reducerea nivelurilor stocurilor

1
http://www.metro.ro/index.php?screen=SiteStores/content
2

Metro se îndepărteaza încet-încet de către consumatorul final. cel mai probabil și din cauza crizei financiare de la nivel mondial. Metro Cash&Carry dorește să continue procesul început de firmă în 2006. un concurent pentru acesta ar putea fi reprezentat de Carrefour. În paralel cu această orientare către marile companii. Deoarece Metro Group mai deține și Real. De atunci și până spre finalul anului 2009. Metro se axează și pe atragerea clienților din segmentul HoReCa. Singurul competitor demn de menționat pe sectorul Cash&Carry din România este Selgros. Metro a dorit să furnizeze cele mai bune servicii de cash&carry din România. Prin intermediul acesteia. Cu toate acestea.1. pe segmentul cash&carry. compania s-a axat pe o strategie de extindere a rețelei centrelor d distribuție. Descriere piață La intrarea sa pe piața din România în anul 1996. absența unor concurenți importanți pe piața din România a dus la dezvoltarea foarte rapidă a acestuia.2 Analiza ramurii Poziționarea față de concurenți Pentru Metro Cash&Carry. Axându-se în special asupra consumatorului final (reprezentat d firme. Conținând în același sens. Metro a reușit să se dezvolte într-un ritm uimitor. Special pentru acest tip de clienți au fost implementate diferite produse aparținând mărcii proprii Aro. țintind către câștigarea unor clienți reprezentați de marile companii din țară. aparținând tot unei firme germane și având dschise pe teritoriul țării noastre un număr de 11 magazine. aceasta având cel mai ridicat potențial de dezvoltare. Metro nu are rival. Pe atunci. compania dorea o repoziționare pe piața romînească. În 2010. 3 . la începutul anului 2010 vânzările au început să scadă simțitor. companii mici și mijlocii și persoane fizice). se dorea oferirea d soluții de afaceri clienților Metro. Cu toate acestea.

Acesta se află la intersecția multor drumuri naționale (rutiere) și multe rute feroviare. orașul Pașcani reprezintă alegerea ideală. am dorit să avem și cel puțin o opțiune de rezervă. am luat în considerare și modurile în care se poate realiza transportul mărfurilor.Capitolul 2 : Gestionarea depozitului logistic 2. Din acest punct de vedere. dorim să amplasăm acest depozit în orașul Pașcani. orașul Pașcani se află la o distanță aproximativ egală de toate cele 3 magazine Metro pe care dorim să le aprovizionăm.1 Alegerea locației Pentru a aproviziona cu succes 3 dintre magazinele Metro Cash&Carry din zona Moldovei. reprezentată de posibilitatea utilizării liniilor de transport feroviare. s-a decis crearea și amplasarea în zonă a unui depozit. Pe lângă considerentele ce privesc transportul și distanțele. Depozitul Metro – Pașcani După cum se poate observa și din figura de mai sus. Deși în principiu transportul produselor se va realiza rutier. Cele 3 magazine pe care acesta a trebui să le aprovizioneze vor fi reprezentate de cele din Bacău. Această decizie a fost luată. avându-se în vedere mai multe aspecte: În primul rând. Iași și Suceava. Se poate astfel spune că acest oraș prezintă noduri feroviare și rutiere importante. Mai mult decăt atât. un 4 .

2. depozitul ce va fi amplasat în Pașcani va ocupa o suprafață de teren de 2600 mp (metri pătrați). Așadar. deci a unor alimente perisabile cu un ciclu de viață foarte scurt și cu rulaj foarte rapid. cu intrare de 4m * 1 cameră frigorifică temperatură -3 – 6 grade .188 mp * spațiu descărcare/încărcare fructe – 420 mp 5 . Se estimează că acest depozit va avea o capacitate totală de stocare de aproximativ 1000 to (tone). s-a ajuns la concluzia că dimensiunile acestuia trebuie să fie medii. et1. cum ar fi : două spații frigorifice pentru fructele ce necesită temperaturi mai scăzute de stocare. Acastă suprafață totală se va împărți în două zona: cea a birourilor și cea a depozitului propriu-zis. et2) = 36 + 6* 60 = 396 mp pt 2 nivele. 2.2 Macheta depozitului de fructe Macheta vă este pusă la dispoziție în cadrul secțiunii de anexe. depozitul va fi împărțit după cum urmează: * Spațiu pentru birouri – 100mp – pe un singur nivel. spațiu de descărcare al paleților cu fructe și zona cu sisteme de rafturi verticale.3 Caracteristicile tehnice ale depozitului Având în vedere faptul că depozitul va fi folosit pentru stocarea de fructe. cu intrare de 4m * spațiu depozitare pe rafturi verticale. Așadar.240 mp.alt factor care ne-a influențat decizia de amplasare a depozitului în acest oraș o reprezintă prețurile scăzute pe metru pătrat de teren construibil. spațiul de depozitare va fi 396* 3 = 1. cel din urmă fiind structurat la rândul său pe mai multe regiuni. * 1 intrare clădire birou – 2m * 1 intrare a personalului în depozit –2 m * 5 intrări/ ieșiri în spațiul de descărcare (dotate cu rampe de încărcare-descărcare) – 5x 5m * spațiu stocare moto-stivuitoare – 90 mp * 1 cameră frigorifică temperatură -2 – 4 grade – 204 mp . 3 nivele ( sol. alocat ca anexă depozitului.

mărfurile vor fi aduse de către cei trei furnizori la depozit pe cale rutieră sau feroviară. vom ajunge la la un total de : 204 + 240 + 1. 2. În vederea depozitării și transportului intern (în depozit al mărfurilor).052 mp Această împărțire a spațiului de depozitare va permite stocarea pe termen scurt a unei cantități de aproximativ 1000 to (tone) de fructe. În ceea ce privește aranjarea europaleților pe rafturi. vor fi utilizate un număr de 6 moto-stivuitoare ce operează pe dimensiunile de 1. 80 ale Euro paleților detip ladă. Furnizorii vor avea libertatea alegerii modului de transport în limita celor două canale menționate anterior și își vor asuma răspunderea pentru livrarea în condiții excelente a mărfii la depozitul nostru. va rămâne un spațiu de 20 cm între aceștia. aceasta va fi descărcată din camioane (ce se vor afla pe rampa de descărcare) de către angajații noștri.188 + 420 = 2. asigurând astfel o eficientă organizare a spațiului. Vor fi apoi preluate de alți angajați cu ajutorul moto- 6 . * culoarul dintre camerele frigorifice și rafturi va fi de 5m * culoarele dintre rafturi vor fi egale cu 3m Așadar. suprafața de stocare a fructelor pe un singur nivel în cadrul depozitului va fi de : 204+ 240 + 396 + 420 = 1260 mp Calculând această suprafață și luând în calcul și etajarea rafturilor. se vor utiliza surse de iluminare fără degajări termice (care nu emană căldură).20 – 0. De asemenea. De o astfel de ieșire de urgență beneficiază și secțiunea destinată birourilor.4 Fluxul material în depozit Pentru început.80 –0. Depozitul va fi dotat cu instalații de ultimă generație în ceea ce privește ventilarea și racirea interioară. temperatura maximă admisă în depozit trebuind să nu depășească nivelul de 8 grade Celsius. respectând cerințele impuse de clauza contractuală DDP (Deliver Duty Paid). Un alt element demn de menționat este faptul că una din cele 5 intrări/ieșiri va servi drept ieșire de urgență în caz de incediu sau alte evenimente majore. Odată ajunsă marfa la depozit.

Producția de natură locală este una foarte fragmentată. cele mai mari cantități înregistrându-se la banane. bananele și citricele totalizează împreună 70% din totalul importurilor. acceptându-se totuși și un nivel maxim de temperatură de 8 grade (pe durata sezonului cald). iar cele de fructe de la 62 milioane euro la 136 milioane euro. fie le vor încărca în alte camioane (aflate pe rampa de încărcare) în vederea trimiterii lor imediate către magazinele Metro Cash&Carry. considerate pe același interval de timp ca și legumele. provenind într-o proporție majoritară de 95% de la gospodăriile private. calitate și igienă referitoare atât la angajați. pe piața furnizorilor de fructe și legume se află peste 10. gutui etc. pere.6 miliarde de dolari). Doar 5% din furnizorii utilizați sunt reprezentați de ferme săecializate sau companii. Compania Metro Cash&Carry va încerca în perioada imediat următoare să încheie contracte cu Dole în ceea ce privește furnizarea de fructe. pere și prune. În ceea ce privește pe producătorii de fructe. Enumerăm în ordinea descrescătoare a cantităților următoarele categorii de fructe: struguri. Importurile de fructe sunt în marea lor majoritate axate pe fructe necultivate pe plan local. Se vor respecta normele internaționale impuse de Uniunea Europeană în ceea ce privește standardele de siguranță. În continuare. numărul de companii este mic. După cum a fost amintit și anterior. dar concentrat în vărful pieței.stivuitoarelor și fie le vor transporta spre depozitare (în camerele frigorifice sau în zona de rafturi). Din acestea. mere. aceeași analiză arată că importurile de legume au crescut de la 25. temperaturile de depozitare ale fructelor vor varia între 3 și 6 grade. Acestui gigant i se alătură micii producători care aduc pe piață produse specifice României. citrice. mere. la 55 milioane euro în 2005.6 mil euro în anul 2001. acestea totalizând circa 95% din cantitatea de fructe produse la nivel local. Aceste informații prezentate anterior sunt concluziile la care a ajuns compania VisionWise în urma unui studiu al pieței furnizorilor de fructe și legume.000 de producători români. cât și la produsele cu care se va lucra. Cel mai mare producător la nivel mondial de fructe este Dole (cu vânzări anuale de peste 7.1 Descrierea pieţei în amonte În acest moment. Mai mult decât atât. doar 20% din aprovizionări constau din fructe cultivate în România. deși acest furnizor operează de obicei cu comenzi 7 . Capitolul 3 : Configurarea logisticii in amonte 3.

Prețul Deoarece unul din obiectivele principale ale Metro este acela de a oferi produse de calitate la prețuri accesibile tuturor comercianților. cât și al fructelor în particular. acestea fiind bine cunoscute. 3. Din acest motiv. a trebuit realizată o analiză de marketing pentru Metro. Pentru ca aceste relații comerciale să decurgă fără probleme.2 Strategia aleasă în amonte În ceea ce privește strategia din amonte. Pentru produsele cu aspect sezonier și cu niveluri ridicate din punct de vedere al comenzilor s-au încheiat contracte cu reprezentanții companiilor Romfruit Comex și Yuksek. presa scrisă). Promovarea În ceea ce privește promovarea produselor. radio. atât din punct de vedere al mărfurilor în general. pe lângă companiile mari și mijlocii. Metro va trebui să se orienteze către furnizorii locali din România și/sau către cei externi. În categoria fructelor „de renume” se înscriu produsele sub marca Dole.mult mai mari decât necesarul Metro. 8 . Pentru fructe cu un nivel ridicat al prețului și cerere relativ redusă s-a realizat un contract cu Dole. panotaj exterior etc) s-au dovedit a fi extrem de utile în promovarea ideii de „Metro” și a produselor sale. cât și pe plan mondial. prețurile vor fi unele stabilite la niveluri moderate. Metro Cash & Carry a optat pentru colaborarea cu furnizori externi. Cu aceștia se vor încheia contracte în vedere achiziționării de către Metro a unor cantități mari de fructe. Metro stă foarte bine. Deși toate produsele sunt de o calitate superioară. a căror produse sunt cunoscute pentru gama variată şi preţurile accesibile. acestea se diferențiază în fucnție de sezonalitate și în funcție de marca sub care sunt distribuite. în urma căreia să poată fi pus la punct un plan logistic. Astfel. Produsul Toate fructele prezente în magazinele Metro Cash&Carry sunt în acord cu reglementările de sănătate și calitate impuse de UE. Promovarea realizată pe canalele tradiționale (TV. recunsocute și dorite atât la nivel local și național. promovare și distribuție din magazinele Metro Cash&Carry. și cele de dimensiuni și putere de cumpărare mică vor avae posibilitatea să se aprovizioneze de la Metro. O asemenea analiză presupune o luare atentă în calcul al factorilor de produs. dar de dimensiuni mai mici și care să opereze cu niveluri ale comenzilor mai scăzute. furnizor aflat la circa 450 km de Pașcani. preț. dar și pe canalele neconvenționale (reclame pe mijloacele de transport.

Acesta va aproviziona cele 3 magazine Metro din Iași. Dole. aflați toți la distanțe mai mici de 1000 km de depozit. Suceava și Bacău și va fi aprovizionat la rândul său de furnizorii Dole. Județul: Sălaj Cod postal: 400230 .Plasamentul/distribuția Zona unde va fi amplasat depozitul este reprezentată de orașul Pașcani. cea cae presupune transportul feroviar. Romania 9 . a devenit posibil transportul rutier. Acesta se va realiza cu camioane de ultimă generație. Datorită distanței relativ reduse dintre furnizori și depozit. Localitatea: Zalău. Yuksek și Romfruit) s-a realizat o analiză de gen SWOT care să ne permită aevaluarea posibilităților fiecărei companii și integrarea acesteia în lanțul de aprovizionare al Metro. Romfruit și Yuksek. vagoanele vor trebui echipate (dacă nu au deja) instalații de venitilare și/sau răcire pentru a preveni deterioarea sau pierderea mărfii pe traseu. se va recurge la soluția de rezervă. dotate cu instalații de răcire a mărfurilor. În cazul în care utilizarea drumurilor rutiere nu va fi posibilă.Adresa postala: Strada Fabricii 10C. 3. Ca și în cazul anterior. după cum a fost menționat și în capitolul anterior.3 Descriere furnizori Pentru fiecare din cei 3 furnizori luați în calcul (Dole.

Mobil:+40-(724)-217704 Fax: +40-(257)-270633. Arad.notorietate ridicată .Adresa postala: str.prețuri avantajoase . Str. Romania) PUNCTE TARI PUNCTE SLABE 10 .97-103 (depozitul central).Stefanestii de Jos.acoperire la nivel internațional OPORTUNITĂŢI AMENINŢĂRI -prețuri mai reduse în raport cu concurența .acoperire la nivel național .firmă cu tradiție în ceea ce privește furnizarea de fructe -ocazionalele plângeri adresate companiei în ceea ce privește neonorarea la timp a comenzilor .număr redus de angajați .magazine de distribuție în 8 locații din țară . nr..calitatea proastă a traseului rutier dintre Zalău și Pașcani Romfruit Comex. Romania PUNCTE TARI PUNCTE SLABE . PUNCTE TARI PUNCTE SLABE . Com.Busteni Nr.prețuri ridicate .calitate sporită a fructelor vândute . str.9. Fax : +40372 168 501/ +40372 160 504.Ilfov.4 ani de experiență în furnizare de fructe OPORTUNITĂŢI AMENINŢĂRI -distanța mai mică față de depozit decât alți furnizori Yuksek. Telefon: (+40)372 168 500. Romania.durata mare de răspuns la contacte comerciale . Tel:+40- (257)-270633.Adresa postala: Jud. Poetului. Sat: Stefanestii de Jos.posibilitatea furnizării de cantități mari .

Populaţia B.29kg de fructe zilnic.17 kg lunar.prețuri reduse la fructe sezoniere -notorietate scăzută -lipsa unor plăngeri vis-a-vis de companie -răspuns prompt la comenzi OPORTUNITĂŢI AMENINŢĂRI -Calitatea proastă a traseului rutier .companie în căutare de relații comerciale de lungă -distanța mai mare față de depozit durată În urma acestei analize s-a luat decizia prezentată mai sus de a utiliza drept furnizor de fructe scumpe pe Dole. A. 2.04 kg saptamanal si 0. Toate companiile aufost de acord ca la depozitul nostru să fie menținut un nivel minim de stocuri. Rata de acoperire a pietei(17%) D. Pe C. necesar totuși evitării unei rupturi de stoc al magazinelor Metro Cash&Carry. 102492 pers 836843kg (837 tone) Calcul previzional pe 12 luni În calcularea acestor cantităţi s-au avut in vedere faptul că în perioada verii (lunile mai..1 kg. iar pentru fructele de larg consum și cele cu aspect sezonier pe Yuksek și Romfruit. 3.august). 428949kg Suceava 118183 20091 pers 164143kg Bacău 175500 29835 pers 243751kg Total ----------.17 kg ) Iaşi 308843 52503 pers. în perioada sărbătorilor de 11 . nerespectarea acestei prevderi putând duce la creșterea semnificativă a costurilor de depozitare și a aglomerării excesive a depozitului din Pașcani. Necesar de kg fructe pe municipiu lună (C*8.4 Volum şi configurarea comenzii Consumul mediu anual de fructe pe cap de locuitor în România este de 98. acest lucru insemna ca se consuma 8. Acest stoc nu va fi mai mare de 1/5 din cantitatea furnizată.

1. Iaşi Suceava Bacău Mai 2010* 536186 kg 205178 kg 304688 kg Iunie 2010* 536186 kg 205178 kg 304688 kg Iulie 2010* 536186 kg 205178 kg 304688 kg August 2010* 536186 kg 205178 kg 304688 kg Septembrie 2010 428949 kg 164143 kg 243751 kg Octombrie 2010 428949 kg 164143 kg 243751 kg Noiembrie2010 428949 kg 164143 kg 243751 kg Decembrie 2010* 536186 kg 205178 kg 304688 kg Ianuarie 2011 428949 kg 164143 kg 243751 kg Februarie 2011 428949 kg 164143 kg 243751 kg Martie 2011 428949 kg 164143 kg 243751 kg Aprilie2011* 536186 kg 205178 kg 304688 kg * lunile cu creştere de vânzări de 25% 3. în timp ce in în restul lunilor consumul este unul constant. Vor fi respectate toate normele de siguranță și protecția muncii .5 Recepţie şi depozitare . Capitolul 4 : Configurarea logisticii in aval 4. consumul creşte cu până la 25%. Se vor întocmi documentele de recepție ale mărfii . Depozitarea se va realiza la o temperatură de minim -2 grade Celsius și maxim 6 grade Celsius . Marfa se va descărca la intrarea în depozit. Recepția mărfurilor se va realiza în intervalele orare 8.Descriere piață în aval Descriere piaţă în aval pentru Iași 12 .00 – 12.00 în fiecare zi lucrătoare a săpămânii în curs. pe rampele special amenajate . Marfa cu care va fi aprovizionat depozitul este transportată până la acesta de către furnizori în baza clauzei de livrare DDP (Deliver Duty Paid) .Paşte(aprilie) şi a celor de iarnă(decembrie). Marfa va fi transportată în depozit cu moto-stivuitoarele și va fi apoi aranjață în rafturi sau în camerele frigorifice .

veniturile Metro din această regiune ar trebui să fie mai reduse. Acest fapt se explică prin faptul că în Bacău sunt mai puține afaceri ce necesită o aprovizionare en-gross. aeste vânzări mai scăzute pot fi explicate și în alt mod: fiind o zonă agricolă importantă. Având în vedere ce target vizează. baruri și alte tipuri de magazine. Paradoxal.000 RON. veniturile Metro din Suceava sunt ușor mai scăzute decât în celelalte două orașe amintite mai sus.300 RON. oamenii preferă să cumpere direct de la producătorii autohtoni la prețuri reduse decât să plătească în plus la Metro. precum și în cazul celorlalor două locații menționate anterior proprietarii de afaceri. Aici. Targetul Metro pentru această localitate este constituit atât din persoane fizice. acest fapt este în avantajul Metro. iar valoarea cumpărăturilor nu depășește 3. deținătorilor de restaurante. Cu toate acestea. De aceea se observă că băcăuanii cumpără în regim en-gross de la Metro o dată la 1-2 săptămâni. acesta se încadrează pe un grafic ascendent. majoritatea comercianților se aprovizionează fie de la Selgros. Metro Cash&Carry se adresează într-o mai mare măsură cumpărătorilor en-gros și implicit afaceriștilor. sau celor ce au sedii/ puncte de desfacere/magazine/restaurante în zone precum Lețcani sau Târgu Frumos Descriere piaţă în aval pentru Bacău Având în vedere că Bacăul este mai redus din punct de vedere al dimensiunilor și implicit mai puțin dens din punct de vedere al populației decât Iașul. persoanele fizice etc. Pe lângă explicația dată de veniturile reduse. Descriere piaţă în aval pentru Suceava În populația țintă vizată de Metro Cash&Carry Suceava intră. Un alt aspect pe care l-am avut în vedere când am evaluat piața ieșeană căreia i se adresează Metro a fost faptul că acesta se adresează și clienților din micile locațități din apropierea Iașului. s-a observat că în ceea ce privește consumul de fructe anual al românilor. În Iași. Comportament de consum În urma studiilor realizate de varii companii. Datorită veniturilor mai scăzute la nivelul populației din nordul Moldovei. cât și juridice. aprozare etc trebuie să cumpere cantități mai mari pentru a satisface cererea populației. iar coșul lor de cumpărături se încadrează între valori de 2.500 și 4. începând cu anul 2002 (45 13 .000 RON (în cazul persoanelor juridice). era normal ca veniturile clienților Metro să fie peste medie. Metro Cash&Carry din Bacău are venituri mai ridicate decât magazinul din Iași. fie de la Metro Cash&Carry. Cu toate acestea. clienții Metro cumpără în medie cam 1 dată pe lună. deoarece acele puține magazine sau restaurante. iar cumpărăturile acestora depășesc de multe ori 5. adresându-se către același target ca și în cazul Iașului dar cu un număr mai mic de clienși.

care cumpără de 1-2 ori maxim pe lună. Pe de o parte. uneori depășind chiar și acest prag. se va cere deducerea unei sume din totalul de plată către furnizor. pentru care un rol important îl joacă promoțiile existente în magazin la acel moment și prețurile reduse de la marca proprie a magazinului. vor fi contactați furnizorii. Din punct de vedere statistic. coșul lor de consum încadrându-se în medie în intervalul 100-250 de Ron. volumul și prețurile cumpărăturilor lor diferă semnificativ de cele ale persoanelor fizice. Putem astfel spune că există o oportunitate de a atrage către Metro Cash&Carry și pe tinerii comercianți. având în vedere faptul că peste 80% din fructele consumate de români provin din importuri. care poate face diferența între succesul sau falimentul unei companii. Acest fapt nu este deloc surprinzător. Cu toate acestea.000 RON. există clienții persoane fizice. Cu toate acestea. 61% dintre aceștia cumpărând fructe cel puțin săptămânal. observăm un anumit tipar al cumpărăturilor realizate la Metro. iar un procentaj destul de mic (17%) cumpără fructe de mai multe ori pe săptămână Luând în considerare elementele menționate anteorior. 14 . care cumpără tot cam de 1-2. Caracteristici ale procesului de distribuţie Un aspect demn de menționat în ceea ce privește procesul de distribuție este modul în care se va proceda în cazul detectării de fructe stricate sau lovite în timpul decărcării/aranjării/trimiterii spre magazine a acestora.4 kg/loc. am dorit să examinăm nivelurile înregistrate de vânzări în aceeași perioadă de anul trecut.1kg/loc). ajungând până la 5. În cazul în care produsele stricate sunt detectate înainte de trimiterea către magazine. De cealaltă parte se află clienții persoane juridice. unde consumul de fructe este de aproximativ 113.000 de RON în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 – 35 de ani. Aro. uneori mai des pe lună. Locuitorii țării noastre au fost învățați de mici că fructele sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă.kg/loc) și până în 2008 (98. se obervă o creștere importantă a vânzărilor de peste 2. plus/minus o anumită cantitate în funcție de situația economică generală și a cererii de la punctul de vânzare. De aceea. 4.2 Strategia aleasă în aval JIT (Just in Time) Anticiparea nevoilor clienților și implicit a cantităților ce vor trebui vândute în magazine reprezintă un element delicat. În cazulîn care cantitatea va fi sub acel prag. iar în cazul în care cantitatea avariată este mai mare de 200 kg se va cere înlocuirea acestora în termen de 48 de ore. Noile comenzi vor fi cam la aceleași niveluri. încă ne aflăm sub nivelul de consum observat în restul țărilor din Uniunea Europeană.

000 mp. care va monitoriza transporturile rutiere și feroviare ale Metro în vederea anunțării unor probleme care ar putea să apară dea lungul lanțului de aprovizionare. Astfel. Acest lucru va afecta atât nivelul prețurilor din magazinele Metro. Economiile realizate prin reducerea stocurilor vor putea fi apoi folosite și pentru o mai bună promovare a magazinelor în țară și nu numai. Mai mult decât atât. iar spațiul din depozit care ar fi fost altminteri utilizat pentru depozitarea stocurilor va putea fi utilizat în vederea unei diversificări de ordin sortimental. ”Just in Time” reprezintă o strategie prin care firma Metro va lucra cu un minim de stocuri. costurile scăzute de depozitare ar duce la scăderea prețurilor din magazine. Metro Iași 15 . depozitul Metro va lucra cu un nivel foarte scăzut al stocurilor. Acestea se întind pe suprafețe de minim 9. scăzând astfel stocurile și fluidizând cursul mărfurilor dea lungul lanțului de aprovizionare. se va ține o legătură permanentă între depozit și reprezentanții magazinelor. cât și celei non-alimentare. care vor raporta odată la 3-4 ore situația în ceea ce privește stocurile. iar comenzile vor fi făcute în așa fel încăt fructele să ajungă în depozit exact înainte ca magazinele Metro să aibă nevoie de reaprovizionări. iar vânzările vor putea crește. Având în vedere faptul că raionul nostru va lucra cu fructe. fiind organizate în așa fel încât să ofere o gamă largă de produse aparținând atât categoriei alimentare. cu un ciclu de viață scurt și cu o rată de rotație a stocurilor ridicată. 4. De aceea. Necesarul de fructe va fi actualizat periodic în funcție de vânzările săptămânii/lunii aniterioare. magazinele Metro Cash&Carry respectă structura impusă de către compania germană. Integrarea strategiei în mixul de marketing Prin utilizarea unei strategii bazate pe Just in Time. cât și diversitatea fructelor din cadrul acestuia. Prin utilizarea unei astfel de tehnici apare un risc de ruptură de stoc în cazul în care transportul fructelor ar întârzia. JIT va fi folosit în combinație cu un sistem de poziționare GSP – Track and Trace.500 mp și maxim 18. deci produse perisabile. va crește notorietatea mărcii. am considerat că această strategie ar fi cea mai potrivită.3 Descriere hypermarketuri În România. Mai exact.

000 mp + anexe  Amplasat într-o zonă intens circulată de pietoni  Prezintă un bun raport preț/calitate  Percepție bună din partea locuitorilor  Venituri însemnate din partea comercianților locali de fructe 4. nectarine. vom apela la un lanț de distribuție fragmentat în funcție de sortiment.4 Gestiunea ofertelor spre magazine Fructele sunt un element nelipsit din casele oamenilor. caise. cireșe. 16 .400 mp + anexe  Poziționat între Lețcani și intrarea în Iași  Lipsit de concurenți importanți  Flux mare de oameni. datorat în parte și situării Carrefour Era în vecinătate  Prețuri mici în raport cu magazinele din Iași  Servește drept punct de aprovizionare pentru comercianții din Iași. Mai exact. prune. piersici.  Suprafață de 10. Metro Bacău  Suprafață de 10. se va proceda la aprovizionarea magazinelor în felul următor: * Fructele sezoniere (capșuni. Datorită varietății mari în ceea ce privește fructele.500 mp + anexe  Poziționat la intrarea în localitatea Suceva  Flux mare de oameni datorat proximității magazinului cu cartierele orașului  Prețuri mai ridicate în raport cu cele practicate de agricultorii din zonă  Prețuri mai scăzute față de cele practicate în alte magazine en-gross  Punct de aprovizionare pentru comercianții din Suceava. struguri. pepene roşu. Rădăuți. acesta din urmă trebuie să fie la rîndul lui bine aprovizionat de către depozit. acestea fiind cumpărate aproape zilnic. vişine. Pentru ca magazinele mici să se aprovizioneze eficient cu fructe de la Metro. Tg Frumos etc Metro Suceava  Suprafață de 9. pepene galben etc) se vor livra o dată la 2 zile. Lețcani.

lamai. până la introducerea unui sistem de management logistic (LMS). pomelo.rodii. Această mențiune este cu titlu temporar. prune(2%) și alte fructe – ananas. fluidizarea și accelerarea timpului de răspuns pentru comenzi etc  Implementarea unui sistem GPS de Track and Trace pe camioanele și vagoanele cu marfă în vederea localizării transporturilor de fructe. Acestea practic „paralizează” magazinul. portocale. papaya. pomelo etc) vor fi livrate tot o dată la 2 zile în cantități moderate. avocado. nectarine(5%) pepeni(5%). cireşe(5%). Capitolul 5: Transport şi flotă 5. kiwi(3%). papaya. grapefriut. Printre acestea enumerăm:  Implementarea de LMS ( Logistic Management System) pentru automatizarea facturării. mango. căpşuni etc(4%). vişine(2%). Pentru a preîntâmpina astfel de probleme. clementine etc ) vor fi livrate o dată la 2 zile în cantități mai mari. 4. gutui. * Fructe exotice (ananas. lămâi(5%). portocale(8%). caise(6%). pere(4%). De asemenea. clementine(3%).  Utilizarea metodei EOQ (Economic Order Quantity – lotului constant) în condiții de incertitudine în vederea realizării unui stoc minim de siguranță la nivelul magazinelor. kiwi. aducănd cu sine scăderi ale vânzărilor și pierderi financiare majore. se pot anticipa întârzierile transporturilor și lua măsurile necesare în magazine/depozit.5 Managementul rupturilor de stoc Unul din riscurile cele mai întâlnite în cazul folosirii strategiei bazate pe JIT este acela al rupturilor de stoc. cocos. pentru ca angajații depozitului să aibă timp să proceseze cererea și să trimită mai departe produsele. cocos. piersici(6%).* Fructele cu durabilitate mai mare (mere.1 Necesarul de transport Ştiind că aprovizionarea magazinelor se face de 2 ori pe săptămână. banane(11%). rodii. Un alt element deosebit de important este faptul că. 17 . conducerea Metro Cash&Carry va implementa. pe lângă strategie bazată pe JIT și alte măsuri menite să anticipeze și combată astfel de probleme. mandarine(3%). după care timpul minim pentru comenzi va deveni de 12 ore (justificat prin automatizarea procesului de comenzi și facturare și distanțele scurte între depozit și magazine). grapefruit (6%). camionul va conţine fructe în funcţie de consumul mediu al acestora: mere(14%). struguri (8%). pentru a evita rupturile de stoc și a fluidiza tranzitul mărfurilor dea lungul lanțului de aprovizionare. comenzile magazinelor către depozit se vor realiza cu cel puțin 48 ore înainte de momentul în care le vor trebui produsele.

5376 kg). nectarine(5%. cocos. alte fructe – ananas.2016 kg). extras: 18 . mandarine(3%. ceea ce înseamnă că saptamânal se fac 2 transporturi a câte 25647 kg fructe.3046 kg). prune (2% . pomelo. grapefruit(6% .1142 kg). căpsuni. mandarine(3%. cocos. clementine(3% 2016 kg).5376 kg).2285 kg). pere(3% -2016 kg).2016 kg). cireşe(5%. căpşuni etc(5%.1539 kg). portocale(8% .1282 kg). rodii.762 kg). struguri(8% . caise(6% .2052 kg). salata. papaya.769 kg). papaya. papaya. lămâi(5%. portocale(8% .2285 kg). căpşuni etc(5%. caise(6% . pere.1282 kg). cocos. mandarine (3%. Înseamnă că pe săptămână este de 76172 kg de fructe ceea ce înseamnă că saptamânal se fac 2 transporturi a câte 38086 kg fructe. pere(3% . Asta înseamna că pe săptămână este de 51294 kg de fructe. alte fructe – ananas. lămâi(5%. clementine (3% -1142 kg). caise (6% . Regulamentul 1221/2008. piersici (6% . kiwi(3%. grapefruit (6% .3360 kg). ardei dulce.1142 kg).3590 kg). vişine(2%- 512 kg).1142 kg). pomelo.769 kg).4032 kg). căpşuni etc.512 kg). 5. banane(11% -7372 kg).2 Standardele de transport Paletizarea Cutiile cu fructe vor fi transportate pe euro-paleţi.4189 kg ).1904 kg). kiwi(3%. lămâi (5%. grapefruit(6% .1282 kg) pepeni (5%. pomelo. piersici(6% . cireşe(5%. cireşe (5%. banane(11% . vişine (2%.5332 kg).1904 kg). ceea ce înseamnă că săptămânal se fac 2 transporturi a câte 67021 kg fructe.2052 kg).1282 kg). piersici (6% . Asta înseamnă că pe săptămână este de 134042 kg de fructe. rodii.9380 kg). kiwi (3%.3360 kg). clementine(3% -769 kg).3360 kg). kiwi. rodii.762 kg).1282 kg).1539 kg). (5%. citrice. banane (11% .  Necesarul de transport pe lună pentru depozitul de la Suceava este de 205178 kg.4032 kg). portocale (8% . alte fructe – ananas. struguri de masa şi rosii.4032 kg).1539 kg ). nectarine(5%.769 kg). vişine(2%- 1344 kg). nectarine(5%-3360 kg). din care: mere(14% . din care: mere(14% .1904 kg) pepeni (5%.3046 kg). Standardele de comercializare specifice sunt stabilite în partea B din anexa I din Regulamentul 1221/2008.19047 kg). din care: mere (14% . piersici si nectarine. pepeni (5%-3360 kg).2821 kg).  Necesarul de transport pe lună pentru depozitul de la Bacău este de 304688 kg.1904 kg). prune(2% . struguri (8% . prune(2% -1344 kg).2285 kg ). struguri(8% .  Necesarul de transport pe lună pentru depozitul de la Iaşi este de 536168 kg. pere (3% . Regulamentul 1221/2008 menține anumite standarde de comercializare pentru 10 produse: mere.

5. — fără miros şi/sau gust străin. — curate.3 Configurarea rutelor 19 .1. Marcarea originii produselor Numele complet al ţării de origine. Caracteristici minime de maturitate Produsele trebuie să fie suficient de dezvoltate şi de mature. — sănătoase (se exclud produsele atinse de putregai sau cu alterări din cauza cărora devin improprii pentru consum). Un alt aspect important este faptul că pe intreaga perioada a transportului. Dezvoltarea şi stadiul de maturitate a produselor trebuie să le permită continuarea procesului de maturație și atingerea gradului de maturitate adecvat. practic fără materii străine vizibile.Cerinţe minime de calitate În limita toleranţelor admise. 3. 4. această menţiune este făcută în limba ţării de origine sau în orice altă limbă înţeleasă de consumatorii din ţara de destinaţie. Toleranţa Prezenţa în fiecare lot a produselor care nu îndeplinesc cerintele minime de calitate este permisă în limita unei toleranțe de 10 % din greutatea produselor. cu excepţia fructelor atinse de putregai sau cu alterări din cauza cărora devin improprii pentru consum. — să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinaţie. — fără boli. Aspecte importante Depozitarea euro-paleţilor în camioane se va face in felul următor: fructele de o duritate mai mare se vor afla dedesupt. se vor aşeza deasupra. 2. iar fructele cele mai fragile (cum ar fi cele de sezon). Starea produselor trebuie să le permită: — să reziste la transport si la manipulare. — fără umezeală externă anormală. produsele sunt: —întregi. diminuând astfel riscul de alterare al acestora. temperatura trebuie menținută la un nivel scăzut (nu trebuie să depăşească 10°C). — fără deteriorări cauzate de boli care afectează pulpa. În cazul produselor originare dintr-un stat membru.

Ziua Ora la Ora sosire Destinaţie Cant.Ruta Paşcani. la care se va adauga şi timpul de descărcare a paleţilor. la care se adaugă şi timpul de descărcare al paleţilor. Ruta Paşcani-Bacău: distanţa dintre cele două oraşe este de 105 km .5 1 Miercuri 8 9³° Bacău 24 1 Joi 8 9 Iaşi 78 3 Vineri 8 9¹º Suceava 25. cantitatea transportată nu este egală pentru acestea.Iaşi: distanţa dintre cele 2 oraşe este de 72 km. iar durata transportului va fi de o oră şi jumătate. Ruta Paşcani-Suceava: distanţa dintre cele 2 orase este de 88 km.5 1 Sâmbătă 8 9³º Bacău 52 2 Deşi se efectuează câte 2 transporturi pe săptămână pentru fiecare magazin. iar durata transportului va fi de o oră. deoarece se ştie că pe sfârşit de săptămână vânzările cresc. şi în acelaşi timp evităm încărcarea less-than-truckload.4 Configurea flotei Maşini folosite Am decis să folosim camioanele Axor de la Mercedes deoarece: 20 . la care se adaugă şi timpul de descărcare al paleţilor. Nr. 5. plecare destinaţie Transportată(tone) Camiaone Luni 8 9 Iaşi 56 2 Marţi 8 9¹º Suceava 25. iar durata transportului va fi de o oră si 10 minute.

deoarece sunt suficiente conform orarului de mai sus. cum ar fi lactate. răcoritoare etc Camioanele sunt achiziţionate prin leasing in 60 de rate lunale a câte 1085 Euro. 21 .. şi pentru alte sortimente de produse.5 Service şi suport tehnic Semestrial cele 3 camioane de trasport marfă vor fi verificate tehnic. cu un salariu lunar de 4000 ron. pentru încă un transport in aceaşi zi pe aceaşi rută. combinată cu economie maximă . Mic buget de cheltuieli Cheltuieli cu. faruri cu lentile transparente în dotarea standard.000 km.camionul Axor oferă rezultate excepţionale în domenii influenţate de greutatea autovehiculului. motoarele şi axele de susţinere. .000 Service Camioane 900 lei/lună 2. este soluţia ideală pentru transportul pe distanţe medii şi lungi sau pentru distribuţia de mare tonaj pe trasee scurte . sunt sigure: atingând niveluri ridicate de siguranţă activă şi pasivă. uleiul. în vederea evitării posibilelor defecţiuni ce pot apărea şi împiedica desfăşurarea activităţii sau care ar putea pune în pericol viaţa şoferilor. permit efectuarea lucrărilor de întreţinere la intervale de până la 120. au greutate redusă. .. .700 lei Motorină 4. curelele de transmisie. inclusiv aceste camioane mai pot fi folosite . carne.000lei per salariat/lună 16. Valoare Valoare totală Salariile 4. camioanele Axor au o capacitate de 26 de tone .000 lei Total 32. oglinzi exterioare cu un punct mort redus şi numeroase alte sisteme de siguranţă activă.5 lei/litru 14. Vom avea la dispoziţie 3 camioane Axor. camionul Axor este prevăzut cu un sistem de frânare Telligent®.700 lei 5. În service-ul Mercedes vor fi supuse verificării frânele. dar dupa ora 16. Angajaţi: avem 4 şoferi angajaţi.

în aşa fel încât să fie eviate rupturile de stoc. .durata totală a reducerilor. Promovare .1 Descrierea fluxului informaţional în companie A. Plasare produselor de care au nevoie la momentul oportun şi în cantităţile cerute. Capitolul 6: Sistemul informaţional 6.000 km. .costurile generate de creşterea stocurilor pentru a face faţă vânzărilor anticipate pentru perioadele următoare. Un aspect foarte important este faptul că la aceste camioane.costurile de depozitare.Integrarea logisticii în lanţul de producţie 22 . Schimbările de preţ pot declanşa fenomene de anticipare în materie de achiziţii. packagingul (ambalarea) şi ciclul de viaţă. Distribuitorul trebuie să ia în calcul următoarele elemente: . efectuarea lucrărilor de întreţinere se efectuează la intervale de până la 120.Integrarea logisticii in mixul de marketing Produsul influenţează logistica sub trei aspecte: lărgimea şi profunzimea gamei. . iar fructele să fie proaspete. Preţul influenţează mărimea comenzii.promoţiile sunt un accelerator momentan al vânzărilor. Bineînţeles că fiecare distribuitor va profita de promoţii anticipând achiziţiile pentru o perioadă determinată de timp astfel încât să-şi maximizeze câştigul.eventualele costuri legate de căderea în desuetudine a mărfurilor. fenomene care explică achiziţiile speculative. B.

sistemul de management al transportului. este necesară realizarea schimburilor de informaţii între logistică şi celelalte arii funcţionale: marketing. componentele majore ale sistemului informaţional logistic al unei organizaţii sunt următoarele: sistemul de management al comenzilor. Exemple de informaţii care pot face obiectul accesării comune de către părţi sunt cele referitoare la disponibilitatea produselor în stoc. 6. sistemul informaţional asigură armonizarea organizaţiei cu ceilalţi parteneri ai lanţului de aprovizionare-livrare.2 Raportul fluxului informaţional-flux material Fig 1. vânzări. programarea producţiei. realizare şi control în cazul activităţilor referitoare la stocuri. Din perspectivă intra-organizaţională. financiară. În funcţie de tipurile de activităţi logistice vizate. C.Interacţiunea informaţională cu alte departamente Un sistem informaţional logistic eficace asigură comunicarea pe două niveluri. Esenţa lanţului de aprovizionare-livrare sporeşte importanţa sistemului informaţional în privinţa coordonării strategiilor şi operaţiunilor organizaţiilor partenere. Din perspectivă inter-organizaţională. livrări. sistemul de management al depozitului. Rolul acestor sisteme este de a susţine procesul de planificare.contabil. stadiul onorării comenzilor. mai precis cu furnizorii de bunuri sau servicii şi cu clienţii.producţie. personal. depozite şi respectiv transport.Flux informațional 23 . respectiv intra-organizaţional şi inter-organizaţional.

Fluxul material în depozit 6.3 Propunerea unei soluţii informatizate pentru gestiunea informaţională 24 . Fig2.

training-ul dificil al angajaților .scăderea costurilor logistice - OPORTUNITĂŢI AMENINŢĂRI .costuri ridicate de implementare aprovizionare și distribuție . atât pe partea de inbound logistics. În ceea ce privește avantajele/dezavantajele unor astfel de soluții. cât și pe partea de outbound logistics. Sistemul LMS va funcționa împreună cu celelalte soluții menționate pentru a realiza următoarele: * Automatizarea facturării * Fluidizarea transporturilor dea lungul lanțului d aprovizionare și distribuție * Scăderea costurilor de gestiune a stocurilor * Scăderea nivelurilor de stocuri * Îmbunătățirea preciziei și minimizarea riscurilor din cadrul depozitului * Urmărirea electronică a situației mărfurilor din depozit * Urmărirea în timp real a transporturilor în vederea anticipării/prevederii/combaterii unor întârzieri și luarea unor măsuri corespunzătoare la nivel de depozit și magazine * Crearea unei hărți și a unei rețele virtuale monitorizate în timp real cu furnizorii și transportatorii Din punct de vedere al nivelului de implementare. WMS și Track&Trace.fluidizarea dea lungul lanțurilor de . am identificat următoarele: PUNCTE TARI PUNCTE SLABE . nu numai în cele cu privire la fructe.îmbunătățirea relațiilor cu furnizorii și clienții . Putem spune că nivelul de implementare va fi unul național. aceste sisteme vor fi aplicate în toate depozitele Metro. În ceea ce privește o soluție logistică informațională. Metro Cash&Carry se va axa pe implementarea unor sisteme LMS.numărul mare de depozite și magazine din țară 25 . toate depozitele Metro urmând să își integreze aceste sisteme în decursul următorilor 2 ani.