You are on page 1of 100

PLANURI DE

AFACERI SI
MANAGEMENTUL
PROIECTELOR

PLANURI DE AFACERI SI
MANAGEMENTUL PROIECTELOR
NOTIUNI GENERALE:

CONCEPTUL DE MANAGEMENT

Managementul este stiinta
organizarii si conducerii organizatiilor
pentru valorificarea eficienta a
resurselor acestora in scopul oferirii

de produse si servicii specifice.

PLANURI DE AFACERI SI
MANAGEMENTUL PROIECTELOR
Definiţii

„Arta de a şti precis ce trebuie să faci, cât mai bine
şi cât mai ieftin” (F. Taylor
- întemeietorul
 managementului ştiinţific)

„Arta de a realiza lucrurile (obiectivele) prin alţi
 oameni”. (Mary Parker Follet)

„Managementul presupune atingerea scopurilor
organizaţionale printr-o conducere efectivă şi
 eficentă ca urmare a planificării, organizării, 
coordonării şi controlului resurselor organizaţiei”
(Richard L. Draft)

structura de organizare (compartimente. Presupune: obiective – strategii – plan de implementare  Organizare Scop: Proiectarea şi menţinerea mediului intern adecvat desfăşurării eficente a activităţii. individului etc. proiectului. arii de control. Funcţiile managementului  Planificare Scop: Definirea viitorului organizaţiei.documentele SO (organigrama. Presupune: . grupului.regulamentul intern de funcţionare şi organizare) . autoritate) .

acţiuni coercitive(redistribuire atribuţii. Presupune: modele de comportament. feedforward) . liber)  Control Scop: Menţinerea cursului acţiunilor spre obiective stabilite. participativ.procese de control (feedback. motivare.tehnici de control (audit. instruire personal) . PERT) . în timp real.Funcţiile managementului  Conducere Scop: Influenţarea personalului pentru antrenarea la acţiune în vederea realizării obiectivelor stabilite. stiluri de conducere (autocratic. Presupune:. CPM.

lucrări tehnice. A. construcţii .prin proiect pot fi realizate produse. Procese de conversie repetitive (în întreprinderi şi instituţii): a) procese de producţie care au ca rezultat: .produse industriale . servicii.bunuri de consum b) procese de servire care au ca rezultat: .servicii interne .servicii de piaţă .servicii publice B. Proces de conversie Proces de conversie: succesiune de activităţi care transformă resursele în rezultate (produse). procese de conversie nerepetitive: .necesită realizarea unei structuri temporare numită PROIECT .

proceduri. brânză etc. . software etc.servicii care sunt prestări ce au valoare pentru un client: servicii de piaţă. Produsul Produsul . produse industriale. . bunuri de larg consum . . .produse hard care sunt tangibile: maşini. sevicii interne. pentru obţinerea produsului.produse soft care sunt realizări intelectuale: regulamente.orice entitate care se obţine dintr-un proces de transformare. şi servicii publice etc.produse procesate care sunt materiale ce au suferit prelucrări: ulei. Rolul managerilor este de a concepe procesul de conversie şi de a urmări realizarea sa cu eficenţă.

care sunt  de regula permanente sau cvasi-permanente. organizat. temporar si realizat o singura  data pentru a crea  produse sau servicii unicat. .PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR NOTIUNI GENERALE: CONCEPTUL DE PROIECT  Proiectul este un efort bine definit.  Proiectul contrasteaza astfel cu procesele si operatiunile.

 costurile si calitatea.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR  Proiectul reprezinta o realizare care are un obiectiv definibil.  Managementul proiectelor este stiinta managementului resurselor astfel incat acestea sa acopere in  intregime realizarea unui proiect. . consuma resurse si se afla sub constrangerea unor elemente precum  timpul.

. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Are drept scop orientarea resurselor pentru obţinerea unui produs printr-un proces nerepetitiv cu o eficienţă mai mare.

. nouă.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Conceptele cheie:   realizarea unui produs nou  şi a unor lucrări cu caracter complex şi eterogen   folosirea unei structuri temporare unice   ordonarea activităţilordupă un calendar optim care trebuie respectat   utilizarea eficientă a resurselor Proiectul este o acţiune specifică. care structurează metodic şi progresiv o realitate viitoare. ce nu are un echivalent exact.

PLANURI DE AFACERI SI
MANAGEMENTUL PROIECTELOR
Clasificarea proiectelor
După amploarea obiectivelor:
- organizaţionale
- locale
- regionale
- naţionale
- internaţionale
După natura proiectelor:
- proiecte sociale
- proiecte culturale
- proiecte economice (proiecte de construcţii,
de inginerie, de C-D etc.)
- proiecte artistice
- proiecte ecologice
- proiecte de management

PLANURI DE AFACERI SI
MANAGEMENTUL PROIECTELOR
După mărime:

Proiectele mici:
- au termene de maxim un an
- au valori reduse
- permit angajările part - time
- au cerinţe tehnologice modeste sau medii
- permit o urmărire directă zilnică

Proiecte medii:
- au termene cuprinse între 2 şi 3 ani
- au valoari medii
- permit angajările part/full-time
- au cerinţe tehnologice medii
- urmărirea se realizează prin raportări

PLANURI DE AFACERI SI
MANAGEMENTUL PROIECTELOR

Proiecte mari:
- au termene lungi, mai mult de 3-5 ani
- au valoare ridicată
- permit numai angajări full-time
- au cerinţe tehnologice performante

specifice- apelează la instrumente şi programe
- urmărirea se realizează prin raportări
de control

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR ECHIPA de realizare a unui proiect   Definiţia echipei unui proiect: . în cadrul căreia membrii colaborează pentru atingerea obiectivului unic al proiectului  Leader-ul echipei:  managerul de proiect sau director de proiect .structură socială pe timp limitat.

iniţiativă şi preluare de obligaţii de către toţi membrii echipei .gândire şi acţiuni în interesul proiectului . în funcţie cu activităţile care se desfăşoară .compatibilitate în comportament . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR   Caracteristicile unui proiect:  echipei pentru realizarea .structură variabilă.complementaritate în competenţe .responsabilitate pentru organizarea internă a echipei .maxim 6 .8 persoane .

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR   Managerul de proiect  Managementul de proiect este cel mai adesea in responsabilitatea  unui  manager de proiect. pentru a respecta conditiile contractuale stabilite  de clienti sau de nevoie proiectului.  Acesta trebuie sa asigure derularea proiectului in parametrii stabiliti. .

de a conduce. pentru a intelege proiectul in intregimea sa. organiza. .PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR  Managerul de proiect trebuie sa aiba calitati exceptionale de lider. coordona si controla  resursele si echipele de lucru. de la inceput pana la sfarsit.

 ci va deveni un simplu tehnician.Research & Development). intrucat astfel ar inceta sa mai fie manager. sa fie familiarizat cu activitatile din fiecare sectie sau departament.  sau  R&D . .PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR  Managerul de proiect trebuie sa aiba abilitati de comunicare interpersonala puternice.  Managerul de proiect nu trebuie sa se implice direct in activitatile tehnice. cu exceptia cazului in care proiectul este din domeniul cercetarii si dezvoltarii (C&D. si trebuie sa posede cunostinte generale despre tehnologia utilizata.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Activităţi ale managerului de proiect (Standardul ocupaţional):    stabilirea/specificarea resurselor    estimarea resurselor    planificarea    realizarea programului propus    asigurarea resurselor    managementul contractelor    identificarea şi controlul riscurilor    managementul echipei de proiect   implementarea proiectului .

Conducerea activitatilor de proiect . Alocarea resurselor 5.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Activitatile de management al proiectului Activitatile necesare pentru realizarea proiectelor sunt:   1. Evaluarea si controlul riscurilor 3. Achizitionarea de resurse 7. Estimarea resurselor 4. Organizarea proiectului 6. Stabilirea sarcinilor 8. Analiza si stabilirea obiectivelor de proiect 2.

Urmarirea si raportarea derularii proiectului 11. Definirea rezultatelor finale ale proiectului 13. Managementul calitatii 15. Controlarea executarii proiectului 10. Previzionarea tendintelor proiectului 14.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Activitatile de management al proiectului Activitatile necesare pentru realizarea proiectelor sunt:   9. Analizarea rezultatelor 12. Managementul problemelor .

echipa proiectului. comunitatea.beneficiarii.executantul. finanţatorii.pot influenţa dezvoltarea proiectului şi fiecare în parte are interesele proprii în realizarea/nerealizarea acestuia . autorităţile publice.beneficiarul. concurenţii. care face o comandă sau o cerere de ofertă .PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Participantii la realizarea proiectului   Iniţiatorul proiectului: . care face o ofertă    Grupul de interese al proiectului: . top managerii .

doresc maximum de informaţii despre proiect şi evident. autorităţile publice şi top managerii   Grupul susţinătorilor (stakeholders): .beneficiarii doresc succesul proiectului pentru a obţine profitul planificat ca urmare a utilizării produsului realizat    Grupul de sprijin: . comunitatea.echipa proiectului.beneficiarii şi grupul de sprijin   Concurenţii . nerealizarea acestuia .PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR   Grupul ţintă: . finanţatorii.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Stabilirea tipului de organizare de proiect Managerul de proiect trebuie sa ia inca de la inceput o decizie fundamentala:  ce tip de organizare  va folosi pentru realizarea proiectului? Optiunile pe care le are sunt doua:   organizarea piramidala. . sau   organizarea matriceala.

si au in subordinea lor alte  persoane. de marketing. ce au in frunte manageri de productie. financiari etc. . birourile etc. care poate avea in subordine directa vicepresedinti si consilieri. Organizarea piramidala (Line and Staff Organization)  Organizarea piramidala este una formata dintr-un manager de varf (manager general).  Managerii departamentali sunt in subordinea managerului general. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR A. de  resurse umane. la nivelurile inferioare gasindu-se departamentele. Astfel se formeaza o piramida ierarhica. sectiile.

comenzile si cererea de informatii merg in jos pe aceste linii de autoritate. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR  Aici linia de autoritate este verticala. managerilor de proiect li se da o anumita autonomie de la modul obisnuit de "lant al comenzii".  In momentul in care se elaboreaza un proiect. si  urcand prin filtrare. delegandu-li-seautoritatea necesara pentru a realiza proiectul. rapoartele si informatiile mergand  de jos in sus. .

PLANURI DE AFACERI SI
MANAGEMENTUL PROIECTELOR


Ei sunt in continuare subordonati
managementului superior, insa nu
sunt intotdeauna controlati si au o
autonomie de decizie mai mare  decat
a unui director de departament.

PLANURI DE AFACERI SI
MANAGEMENTUL PROIECTELOR

B. Organizarea matriceala (Matrix Organization)

Uneori proiectele complexe au nevoie de structuri
inovative, cum ar fi cea matriceala. Acest tip de
organizare face ca specialistii sa raspunda in fata a
doi sefi: managerul lor ierarhic,
 si unul sau mai
 multi manageri de proiect.

Desi este afectata unitatea comenzii, din cauza ca unii
angajati trebuie sa raspunda in fata a mai multi superiori,
acest tip de organizare a fost folosit cu succes deoarece
pare a fi cea mai buna cale de a folosi aptitudinile
profesionale ale angajatilor la mai multe proiecte.

PLANURI DE AFACERI SI
MANAGEMENTUL PROIECTELOR
Structura generala a unui proiect

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR  Succesiunea etapelor parcurse de proiectîntre iniţializare şi finalizare   Etapa de formulare   Etapa de pregătire   Etapa de finanţare   Etapa de realizare   Etapa de finalizare .

a eficienţei fondurilor utilizate . monitorizareaî  activităţilor pe baza    Evaluarea – aprecierea sistematică a gradului de împlinire: . problemele.a utilităţii . interesele ale    Acceptarea – relevanţa şi fezabilitatea ideilor    Finanţarea – modalitatea de finanţare   Implementarea – desfăşurarea resurselor stabilite.a impactului proiectului . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR MODELE DE STRUCTURI PENTRU PROIECTE DIVERSE Structura proiectelor finanţate de Uniunea Europeană:   Programarea – regulile de desfăşurare a proiectului.a obiectivelor . priorităţi   Identificarea beneficiarului  – nevoile.

. se pot uni două sau mai multe faze. sau se pot introduce faze noi. aplicarea lor   Evaluarea – stabilirea impactului proiectului   Diseminarea rezultatelor Observaţie: În raport cu mărimea proiectului şi cu specificul obiectivului. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Structura unui proiect social:   Identificarea proiectului  problemei – stabilirea necesităţii   Definirea proiectului – stabilirea obiectivelor   Realizarea proiectului – stabilirea soluţiilor   Implementarea – realizarea soluţiilor.

pentru a indeplini toate cerintele pentru finalizarea proiectului in parametrii  de timp.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Planificarea proiectului  Etapa de planificare a proiectului este  fundamentala pentru succes a acestuia. . de catre cine. cost si calitate impusi.  realizarea cu  Planificarea determina ceea ce trebuie realizat. pana cand si cu ce.

Specificatiile de Proiect (Project  Specifications). Printre documentele de baza  se afla: A .Jaloanele Proiectului (Project Milestones).Structura Detaliata a Activitatilor (SDA  . B .PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR  Planificarea proiectului presupune construirea mai multor documente de management al  proiectului.SOW).OBS). E . F . D .WBS).Bugetul Proiectului(Project Budget) .Structura Detaliata Organizationala (SDO .Specificatia Lucrarii (SL . C .

prescurtat SOW.SOW . tradus si prin "Declaratie de Lucru". . Specificatia lucrarii (SL .  Specificatia Lucrarii contine toate elementele necesare pentru ca echipa sa inteleaga proiectul in ansamblul sau.Statement of Work)  Prima data managerul de proiect va oferi membrilor echipei de proiect Specificatia lucrarii (Statement of Work . SL sta la baza  Structurii Detaliata a Activitatilor (SDA)."Specificatie  de lucru" sau "Rezumat de lucru").PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR A.

Specificatia lucrarii  (SL . .SOW -  Statement of Work)   Specificatia Lucrarii (SL) poate cuprinde informatii referitoare la: .Rezultatele finite ale proiectului (Deliverables). .Obiective (Objectives).PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR  A. .Bugetul general de proiect . .Organigrama generala a proiectului .Rolurile si responsabilitatile fiecarui membru al echipei de proiect.Misiunea proiectului (Final Scope).

echipament si  materiale.  Acestea sunt  utilizate pentru om-ora. Specificatii de Proiect (Project Specifications)  Specificatiile de proiect trebuie enumerate separat  pentru toate contributiile individuale la proiect. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR B.  Astfel clientul poate afla cum sunt cheltuiti banii alocati proiectului si daca sunt vizate  nivelele corespunzatoare de performanta. .

indica momentul de schimbare a unei faze.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR C. Cel mai adesea. . fie ca urmare a demararii unei  noi faze sau a încheierii proiectului. fie datorita reluarii uneia sau mai multor faze precedente. Jaloanele Proiectului (Project Milestones)  Jaloanele proiectului sunt etapele principale dupa care se poate cuantifica evolutia acestuia.

Work Breakdown Structure. organizate ierarhic. Structura Detaliata a Activitatilor (SDA .Work Breakdown Structure)  Documentul intitulat Structura Detaliata a Activitatilor (SDA . sau "Structura Detaliata Orientata pe Activitati") imparte proiectul in elemente tot mai mici.WBS .WBS . tradus uneori si prin "Structura de Separare pe Activitati".PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR D. ce trebuie finalizate intr-o anumita  ordine pana la completarea proiectului. .

produse.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR  SDA constituie instrumentul central de  ordonare si comunicare in cadrul proiectului.  Daca este necesar.  DacaSDA se modifica.  responsabilitati. se pot realiza mai multe SDA in cadrul proiectului. functiuni. obiective. .  orientare geografica etc. prin impartirea acestuia in functie de activitati principale. trebuie modificata si SDL.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR   SDA imparte proiectul in: . planificarii  retelei.Sub-sarcini (Subtasks) (daca este nevoie). costurilor.  integrarea  SDA sta de asemenea la baza Structurii Detaliate Organizationale (SDO). . . analizei riscurilor etc.  Managerul de proiect utilizeaza SDA ca  un cadru comun pentru intregului proiect.Pachete de lucrari (Work Packages) .Sarcini (Tasks).

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR .

. Structura Detaliata Organizationala (SDO .Organizational Breakdown Structure.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR E.OBS . si organizatiile exterioare  daca acestea acorda de asemenea ajutor. tradus uneori si prin "Structura Defalcarii Organizationale") cuprinde diviziunile functionale ale organizatiei care sunt insarcinate sa asigure sustinerea proiectului.Organizational Breakdown Structure)  Structura Detaliata Organizationala (SDO - OBS .

SDO ajuta managerii sa priveasca proiectul din  punctul de vedere al responsabilitatilor. In orice caz. si poate fi valoros  pentru proiectele mai complexe. .PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR  SDO poate fi foarte bine construita ca si o organigrama.  SDO nu este un document esential pentru proiecte.

.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR F. Bugetul Proiectului (Project Budget)  Bugetul Proiectului este format din totalitatea veniturilor si cheltuielilor de proiect. Astfel se va putea realiza o programare a costurilor pe faze de proiect. Este bine ca acesta sa fie corelat in totalitate cu Structura Detaliata a Activitatilor (SDA).

ing. programarea proiectului – programul proiectului cu precizarea resurselor necesare realizării planului 4. dr. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Derularea proiectului   Fazele etapei de pregătire a proiectului: 1. Cristina Gheorghe Universitatea POLITEHNICA Bucuresti . planificarea proiectului – planul şi derularea în timp a proiectului 3. planul de afaceri Sursa de informare: MANAGEMENT DE PROIECT prof. Mircea Covrig / as. ing. organizarea procesului managerial 2.

organizarea în echipe .organizare mixtă  cele trei moduri de organizare se diferenţiază prin subordonarea directă a personalului  care desfăşoară activităţi în cadrul proiectului .organizarea în grupe funcţionale – organizare matriceală . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Structura proiectului  moduri de organizare a proiectului  în funcţie de relaţia  dintre organizaţie şi proiect: .

Organizarea în grupe funcţionale  activităţile unui proiect sunt organizate pe domenii de specialitate. fiind  executate de  către membrii organizaţiei  grupele funcţionale sunt formate din specialişti care aparţinaceluiaşi serviciu/departament al organizaţiei .PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Structura proiectului: A.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR .

ei  putând urca pe scara ierarhică a organizaţiei  asigură în bune condiţii consultanţa  necesară clientului după terminarea proiectului . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Avantajele organizării pe grupe funcţionale    o distribuţie flexibilă a resurselor umane ale organizaţiei  personalul implicat în rezolvarea proiectului lucrează împreună cu colegi de aceeaşi specialitate. se pot  consulta   absenţa unor specialişti din grupă poate fi suplinită   temporar de alţi colegi din serviciu/departament  motivează specialiştii în privinţa carierei  personale.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Dezavantajele organizării pe grupe funcţionale   managerul de proiect nu are autoritate maximă   nu se asigură secretul lucrărilor  managerul se sprijină pe responsabilii grupelor  care sunt numiţi de şeful de departament  rămân subordonaţi administrativ acestuia şi  alcătuirea grupei este făcută de şeful de  departament. putând fi incluse nu au competenţele necesare şi persoane care  nedegrevarea completă a membrilor grupei  de unele sarcini din departamentul unde activează .

Organizarea în echipe  activităţile proiectului sunt executate tot de angajaţii organizaţiei. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR B. iar în final se desfiinţează . dar aceştia sunt  subordonaţi managerului de proiect  pe măsură ce sunt îndeplinite activităţile proiectului echipele se micşorează.

.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Avantajele organizarii în echipe    autoritate maximă a managerului de proiect   echipele pot fi complet autonome. dispune de resurse proprii  putând    asigurarea unei securităţi maxime a lucrărilor   mobilizarea lung  personalului pe termen mediu şi   asigură calitate profesională a personalului .

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Dezavantajele organizării în echipe  echipele mici  nu permit o flexibilitate suficientă a resurselor    absenţa unor specialişti poate fi cu greu recuperată  nu motivează personalul în privinţa carierei  personale – desfinţează după terminarea proiectului echipa se   asigură cu dificultateconsultanţă clientului după terminarea proiectului  nu asigură stabilitate  locurilor de muncă pe termen mediu şi lung .

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR C. proiectul este organizat pe grupe de specialitate. organizarea unui domeniu de specialitate se poate modifica trecând de la grupă la echipă sau invers . iar perioada următoare pe echipe  pe parcursul derulării proiectului.în serie .în paralel . iar cealaltă parte pe echipe .când o perioadă de timp. Organizarea mixtă   reprezintă o îmbinare a variantelor cumulând avantajele acestora  precedente   există două variante organizatorice mixte: .când o parte din domeniile de specialitate sunt organizate pe grupe funcţionale.

programarea proiectului – programul proiectului cu precizarea resurselor necesare realizării planului 4. planul de afaceri Sursa de informare: MANAGEMENT DE PROIECT prof. Cristina Gheorghe Universitatea POLITEHNICA Bucuresti . Mircea Covrig / as. organizarea procesului managerial 2. ing. planificarea proiectului – planul şi derularea în timp a proiectului 3. ing. dr. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Derularea proiectului   Fazele etapei de pregătire a proiectului: 1.

 în condiţiile oferite de organizaţia care realizează proiectul Scop:  micşorează riscurile ce pot apărea pe parcurs Rezultat:  planul proiectului conţine: .alocarea resursei timp . Planificarea proiectului Definiţie:  proces iterativ prin care se determină activităţile şi durata necesară pentru realizarea proiectului.structurarea proiectului . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR 2.

planificare liberă  nu se impune timpul de execuţie al proiectului. laborioasă  presupune reluări succesive  ale planului elaborat. rezultă în urma planificării B.estimări fezabile bazate pe normative    este o planificare riguroasă. pentru a găsi metode de reducere a timpului   planificarea proiectului este realizată de echipa proiectului. planificare orientată pe obiectiv    se impune timpul de execuţie al proiectului   se estimează timpii necesari realizării activităţilor .estimări comparative bazate pe experienţă şi comparare . dar întreaga responsabilitate revine directorului de proiect . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Modalităţi de planificare a proiectului: A.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR 2.permite o trasare mai uşoră a sarcinilor în vederea realizării proiectului . conducând la atingerea acestor obiective  rezultatele    matricea proiectului = concretizarea structurării proiectului   avantajele utilizării matricei proiectului: .permite o alocare mai uşoră a resurselor .1 Dezvoltarea proiectului  presupune aşezarea secvenţială a obiectivelor şi a  activităţilor necesare obţinerii rezultatelor. suprapunere.permite o evaluare a muncii desfăşurate şi un control al activităţilor (urmărirea programului prin intermediul activităţilor) . întrepătrundere) .permite o analiză a modului de interacţiune a activităţilor (îmbinare.

trebuie să fie în număr cât mai mic posibil pentru a permite o concentrare mai mare a forţelor în scopul realizării proiectului . rezultate.atingerea lor conduce la realizarea obiectivului imediat al proiectului . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR 2.trebuie formulate ca finalitate nu ca procese (în enunţ trebuie să existe substantive şi nu verbe) .indică o finalitate anticipată a proiectului .1.1 Obiective. având ca bază lista de obiective  intermediare proiectului  preliminare elaborată în etapa de formulare a   obiectivele intermediare: . activităţi  planificarea proiectului începe cu definitivarea primei variante de obiective intermediare.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Activităţile: . nu trebuie să dea naştere la interpretări . fie secvenţial.sunt cuantificate de timpul estimat de execuţie (exprima în om*zile.împărţirea proiectului pe activităţi = divizarea în segmente uşor de manevrat .se desfăşoară fie paralel. om*lună) .clar definite. om*săptămână. se defineşte o activitate unitară standard care este menţionată peste tot acolo unde este nevoie .dacă una sau un grup de activităţi se repetă. fără a lăsa loc la pauze în care se pot desfăşura alte activităţi .

identificarea riscurilor potenţiale în obţinerea acestor obiective şi a sustenabilităţii rezultatelor .prezentarea structurii proiectului într-un format standard .o analiză a situaţiei existente în timpul pregătirii proiectului .facilitarea monitorizării proiectului pe durata implementării şi  aducerea corecţiilor necesare metodă folosită în realizarea matricei proiectului este LFA – Logical Framework Approach .2 Matricea proiectului   Instrument analitic destinat proiectului şi pe manageri  să-i ajute pe cei care elaborează planul   Permite: .stabilirea celor mai bune moduri de monitorizare şi evaluare a rezultatelor .stabilirea unei ierarhii logice a mijloacelor prin care fiecare obiectiv va fi atins . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR 2.„Abordarea proiectului din perspectivă logică” (analiza cadrului logic) .1.

Matricea proiectului (aplicare a metodei LFA) .

se referă la prima coloană Reguli . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Logica de completare pe verticală .fiecare nivel conţine premisele pentru desfăşurarea următorului pas:   obiectivul generalal proiectului poate fi realizat dacă se atinge obiectivul imediat   obiectivul imediat al proiectului  este atins dacă sunt îndeplinite obiectivele intermediare   obiectivele intermediare  sunt îndeplinite dacă sunt obţinute rezultatele urmărite  rezultatele urmăritesunt obţinute dacă s-au desfăşurat activităţile prevăzute .

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Ordinea logică de completare a primei coloane din Matricea proiectului Observaţii: . iar activităţile ca procese .formularea unui obiectiv trebuie să respecte caracteristicile SMART .obiectivele şi rezultatele sunt exprimate ca stări.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Ordinea logicii de verificare inversă a primei coloane din Matricea logică a proiectului .

dacă nu se pot preciza mijloace de verificare se reiterează indicatorii    se completează coloana cu factorii de risc .pentru fiecare factor de risc menţionat se va efectua ulterior o analiză detaliată Observaţii:  obţinerea rezultatelor  este o condiţie necesară nu şi suficientă datorită riscurilor pentru realizarea  obiectivelor  atingerea obiectivului imediat este o condiţie necesară dar nu suficientă pentru îndeplinirea obiectivului general -proiectul reprezintă numai una din multiplele acţiuni şi iniţiative care contribuie la realizarea acestuia . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Logica de completarea pe orizontală a matricei proiectului:    se completează coloana indicatorilor .dacă nu se pot găsi indicatori pentru rezultate/obiective se reiterează structura proiectului descrisă în prima coloană    se completează coloana cu mijloacele de verificare .

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Logica de completare pe orizontală – certificare/revizie a obiectivului/rezultatului .

obiectivul/rezultatul este incorect stabilit şi trebuie modificat  se pot formulaunul sau mai mulţi indicatori pentru fiecare obiectiv/rezultat .permit constatarea realizării obiectivelor intermediare şi imediate  dacă pentru un anume obiectiv/rezultat nu se pot identifica  indicatori.permit constatarea terminării activităţilor şi evaluarea efectelor acestora . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR REZULTATELE    sunt efecte imediate ale unei activităţi   conduc la realizarea obiectivelor    sunt măsurabile şi indică realizarea completă a unei activităţi INDICATORII    sunt măsuri ale gradului de îndeplinire ale obiectivului/rezultatului urmărit   asigură monitorizarea derulării proiectului deoarece: .

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Un indicator bine formulat trebuie să fie: esenţial – să reflecte în termeni precişi un impact important al unei activităţi/obiectiv independent – specific unui anumit rezultat sau obiectiv obiectiv – să reflecte realitatea şi nu impresii subiective plauzibil – schimbările înregistrate să poată fi atribuite direct proiectului calculabil – determinat în funcţie de date disponibile în proiect sau colectabile cu un efort rezonabil .

rezultate şi obiective . activităţi. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Relaţia: factorii de risc.

atunci se realizează  obiectivele imediat  intermediare şi poate fi atins obiectivul  dacă nu intervinfactorii de risc atunci se realizează obiectivul imediat . atunci se obţin  rezultatele intermediare dorite  şi se pot atinge obiectivele  dacă nu intervin factorii de risc. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Modul de citire al matricei proiectului din punct de vedere al relaţiei factor de risc – activităţi – rezultate – obiective   dacă nu intervin factorii de risc. atunci activităţile desfăşoară după plan şi se pot obţine rezultate  se  dacă nu intervin factorii de risc.

Mircea Covrig / as. Cristina Gheorghe Universitatea POLITEHNICA Bucuresti . organizarea procesului managerial 2. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Derularea proiectului   Fazele etapei de pregătire a proiectului: 1. ing. planul de afaceri Sursa de informare: MANAGEMENT DE PROIECT prof. dr. planificarea proiectului – planul şi derularea în timp a proiectului 3. programarea proiectului – programul proiectului cu precizarea resurselor necesare realizării planului 4. ing.

2 Planul proiectului (planul de lucru)   documentul care prezintă  activităţile unui proiect. ordonate în timp   are la bază documentul “Lista activităţilor”  pentru ordonarea în timp a activităţilor. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR 2. se  folosesc metode de reprezentare grafică . în funcţie de relaţiile logice dintre acestea.

diagrama temporală (diagrama GANTT) B. diagrama orientată pe evenimente B2. diagrama orientată pe activităţi . metoda planificării calendaristice . se folosesc metode de reprezentare grafică şi anume: A.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Pentru ordonarea în timp a activităţilor. metoda analizei de reţea B1. în funcţie de relaţiile logice dintre acestea.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR  A. Metoda planificării instrumentul metodei  calendaristice .diagrama  calendaristice temporară (diagrama Gantt)  diagrama temporară -  reprezentare vizuală în timp activităţilor unui proiect  a  diagrama temporară - permite determinarea directă a timpului minim de execuţie  al proiectului (Tmp)  Tmp este egal cu timpul de terminare al ultimei  activităţi derulată în timp .

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Avantajele diagramei temporale (diagrama Gantt):   uşor de trasat   se adaptează uşor la cerinţele de planificare   reprezentare uşor de înţeles   foarte sugestivă   poate fi utilizată proiectului  uşor pentru urmărirea derulării  poate fi utilizatădirect pentru programarea celorlalte resurse .

cu   multe activităţi   nu permite modificări ulterioare în cazul   proiectelor complexe   este greu de urmărit dacă  se desfăşoară mai multe activităţi în paralel .PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Dezavantajele diagramei temporale (diagrama Gantt):  greu de realizat  pentru proiectele complexe.

.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR  este un termen generic B. Metoda analizei care se referă la mai multe metode de planificare care reţelelor utilizează cabază diagrame  de tip reţea  diagrama de tip reţea permite organizare şi reprezentarea activităţilor  în  succesiunea lor logică   reţeaua este formată săgeţi şi noduri  din  reţeaua  nu se desenează la scară .

şi se  termină într-un nod – nodul final  într-un nod se termină celpuţin o activitate  (excepţie face nodul iniţial)  dintr-un nod porneşte  cel puţin o latură (excepţie face nodul final) .nodul iniţial. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Reguli de realizare a unei reţele:    între două noduri există o singură săgeată  săgeata de pe latură indică sensul de  realizare/parcurgere  reţeaua porneşte de la un nod  .

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Avantajele diagramei de tip reţea:   are un sistem de notaţii foarte sugestiv  permite reprezentarea  tuturor dependenţelor  dintre activităţi  permite cuantificarea priorităţilor prin precizarea activităţilor care nu pot fi amânate (activităţi  critice) fără a pune în pericol realizarea proiectului .

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Dezavantajele diagramei de tip reţea:  nu poate fi utilizată  pentru urmărirea  derulării proiectului  nu poate fi utilizată direct pentru  programarea celorlalte resurse .

2 diagrama orientată pe activităţi .PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR În funcţie de semnificaţia nodurilor reţelei există două tipuri de diagrame reţea: B.1 diagrama orientată pe evenimente B.

a  uneia sau a mai multor activităţi  evenimentuldelimitează activităţile şi nu are durată în sine .1 Diagrama orientată pe evenimente:  diagramele orientate pe evenimente se mai  numesc şi diagrame cu săgeţi  evenimentul reprezintă finalizarea cu rezultate. la un anumit moment  de timp.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR B.

se trasează între două  evenimente/noduri  denumirea activităţii este specificată sub linia  săgeţii.  durata estimată de realizare  a activităţii este  trecută deasupra liniei săgeţii . este un nod al reţelei  săgeţile reprezintă activităţi.PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Elementele diagramei orientată pe evenimente    cercul reprezintă un eveniment.

Conexiunea este impusă de condiţiile de dependenţă sau precedenţă. . activitatea fictivă este o activitate nereală care leagă două evenimente.

este format din activităţi  între două evenimente pot exista mai multe drumuri.  care pot avea durate diferite .PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Elementele diagramei orientată pe evenimente  diagrama orientată pe evenimente  are un  nod iniţial şi un nod final  drumul reprezintă parcursul dintre  două  evenimente.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Simbolul diagramelor cu săgeţi .

ing. Cristina Gheorghe Universitatea POLITEHNICA Bucuresti . planificarea proiectului – planul şi derularea în timp a proiectului 3. organizarea procesului managerial 2. dr. programarea proiectului – programul proiectului cu precizarea resurselor necesare realizării planului 4. ing. planul de afaceri Sursa de informare: MANAGEMENT DE PROIECT prof. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Derularea proiectului   Fazele etapei de pregătire a proiectului: 1. Mircea Covrig / as.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Analiza timp a diagramei orientată pe evenimente Presupune:  determinarea timpilor minimi de realizare a  evenimentelor   determinarea evenimentelor timpilor maximi de realizare a   determinarea marjelor de timp ale evenimentelor .

Timpul minim de realizare al unui eveniment  reprezintă data cea mai timpurie la care poate avea loc un eveniment. (a) T t mk k j  pentru o conexiune multiplă. începând  cu nodul iniţial  timpul minim al evenimentului oarecare j se notează cuTmj . desenată deasupra nodului j   pentru o conexiune simplă . fără constrângeri – vezi fig. iar valoarea sa este notată în  căsuţa din stânga.2 Tmj.k .1 . dacă  toate  evenimentele anterioare au avut loc  calculele se efectuează urmărind graful de la stânga la dreapta.Tmj.vezi fig.  în sensul săgeţilor. (b) şi (c)  Tmj.

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Marja de timp a evenimentelor  marja de timp a evenimentului j reprezintă intervalul  de timp cu care poate fi întârziat evenimentul modifice timpul de realizare a proiectului  j fără ca să   marja de timp a evenimentului j are expresia: Mj TMj Tmj  evenimentul critic reprezintă evenimentul care are  marja de timp nulă  evenimentul critic nu poate  fi întârziat deoarece se  întârzie realizarea proeictului  evenimentele  critice trebuie urmărite şi controlate cu stricteţe! .

determinarea timpilor maximi de terminare şi de începere .determinarea timpilor minimi de începere şi de terminare a fiecărei activităţi .determinarea rezervei totale de timp . Diagrama orientată pe activităţi  se mai numeşte şi diagrama  de precedenţă  nodurile reprezintă activităţile. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR B2. iar evenimentele   nu sunt notate distinct  analiza timp  a diagramei  presupune: .

dacă toate activităţile care o preced se termină la termenele minime posibile de pornire. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Rezerva totală de timp a unei activităţi  reprezintă perioada cu care poate fi întârziată o activitate. iar activităţile care urmează încep la termenele lor maxime prevăzute în plan  se calculează cu relaţia: Rt T MT T m ' t  depăşirea rezervei totale de timp conduce  la imposibilitatea  de a respecta termenul final al proiectului  activităţile care au  rezervă totală de timp nulă sunt activităţi critice .

început . PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Relaţii cu constrângeri de precedenţă a) relaţia de tip sfârşit – început b) relaţia de tip început – început c) relaţia de tip sfârşit –sfârşit d) relaţia de tip început .

PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Exemplificarea construcţiei diagramei de precedenţă şi a analizei timp .

ing. programarea proiectului – programul proiectului cu precizarea resurselor necesare realizării planului 4. ing. organizarea procesului managerial 2. Mircea Covrig / as. PLANURI DE AFACERI SI MANAGEMENTUL PROIECTELOR Derularea proiectului   Fazele etapei de pregătire a proiectului: 1. dr. Cristina Gheorghe Universitatea POLITEHNICA Bucuresti . planul de afaceri Sursa de informare: MANAGEMENT DE PROIECT prof. planificarea proiectului – planul şi derularea în timp a proiectului 3.