You are on page 1of 11

Profilul criminalului in serie

Studiul criminalilor a starnit numeroase controverse : de la
oamenii de rand care se simt dezgustati de acest tip de comportament
dus la extrem , pana la psihologi si oameni de specialitate care
observa in detaliu actiunile acestora vrand sa dezlege misterul acestor
fapte ingrozitoare.
Astfel ca desi respinsi de societate , neintelesi si blamati acestia
continua sa ne starneasca curiozitatea , sa ne faca sa ne intrebam ce i-
a determinat pe acestia sa comita crima , daca este ceva ereditar sau
dobandit , daca sunt descoperiti sau lasati in libertate .
Din fericire, in urma interventiei organelor competente multi
dintre aceastia sunt prinsi impiedicand astfel producerea crimelor. Se
intampla insa uneori ca probele si anchetele desfasurare sa nu duca la
un rezultat concludent iar infractorii sa scape nepedepsiti .
Totusi exista numeroase indicii si trasaturi relevante care
reusesc sa ajute la caracterizarea acestui comportament deviant .De la
mediul de provenienta , pana la personalitate si traumele suferite .
In continuare vom incerca sa prezentam profilul de
personalitate si modul de operare al criminalilor in serie. Astfel
conform psihologului–criminalist Tudorel Butoi, exista 2 tipuri de
criminali in serie : organizat si dezorganizat .

crezandu-se superior. menit a asigura succes. sau distrus(combustie.se profileaza ca o persoana insensibila.manifesta atitudini provocatoare. agresiv. . . repetabil.sfori. .poseda joc actoricesc ( în copilarie a fost copil problema. dar pe care le paraseste repede datorita atitudinii sale conflictuale şi revendicative. cagula. . remuscare).în relatiile intrepresonale este dispretuitor ( toti sunt niste incapabili şi se coalizeaza împotriva sa.capabil de a-si perfectiona crimele în timp conform propriilor fantasme ( trusa premeditării mai intotdeauna prezenta-plasturi. premeditat. creeaza legende credibile. urmele sunt sterse. sfidatoare.se adapteaza usor circumstantelor situationale. cu preocupari sexuale precoce ). catuse. . .de regula are relatii multiple.nu interiorizeaza complexe de inferioritate ( subapreciaza sau sfideaza politia. . . el este singurul compentent si are solutii la toate. cutit etc. de regula are servicii care cer calificare. imorala si agresiv-excitabila ( fara simtul onoarei.) .isi exteriorizeaza usor trairile şi sentimentele. cadavrul este deplasat de la locul faptei si ascuns. macerare. dar putin durabile. persuasiv.laudaros si mitoman dispune de posibilitate de miscare avand o masina bine ingrijita ). etc.crime comise cu premeditare ) . in grup este în largul sau.in violul urmat de moartea victimei. . . rusinii si sentimentului de mila. egocentrica.cauta compania altora. inteligent şi abil ) . arma. satisfactie .capacitate de adaptare şi improvizatie excelente ( de regula avand un IQ peste medie ). un mod de operare structurat. obraznic. gandit. legaturi.campul faptei exprima o logica. basma de acoperit fata. chiar masochista pe suport sexual erotic. cultivate în zona hedonist perversa. Profil de personalitate si modul de operare la criminalul in serie de tip organizat ( de regula psihopat sexual .se incadreaza in tipologia omului paranoic: seducator.). . organizat. expertii psihologi. .

modifica locul faptei) . pe fondul neputintei de a riposta.. ascunde cadavrul.stangaci. .sterge urmele in campul faptei(amprente.violeaza si tortureaza victimele inainte de a le ucide . .in mixtura cu sadismul. tipetele. . urmele de pasi. poate intra in panica sau chiar blocaj(paralizie) comportamental. ii exacerbeaza instinctul dominator de manipulare.incapabil de a-si perfectiona modul de operare in timp. Profil de personalitate si mod de operare la serial killer-ul de tip dezorganizat(de regula psihotic – crime comise spontan.urmareste in mass-media efectele crimei (lasa uneori bilete la locul faptei. instruit si educat. dezbraca victima.deseori crima apare si pe fondul unor traume personale exacerbate: concedieri. insertia profesionala si relatia de cuplu sunt sub semnul esecului.activitatea sociala.. docil). implorarile acesteia.slab scolarizat. imprevizibile. actioneaza stereotip.). . starnind imediat suspiciunile anturajului si pe cele ale investigatorilor cu intuitie si simt psihologic. sangele de pe haine sau podele. crima aparand mai degraba ca o consecinta a evolutiei unui mental dezorganizat. o depersonalizeaza. cu atac surpriza) .capacitate de adaptare si improvizatie saraca(de regula avand un QI sub medie). gemetele. . . abandonare de catre iubita. etc. -face munci necalificate si isi pastreaza cu greu slujbele.de regula se deplaseaza pe jos distante lungi de mers sau apeleaza la mijloace de transport . isi ascunde sau distruge hainele.isi aduce arma proprie si nu o lasa la locul faptei dupa o crima. . introvertit(cuminte.traieste in izolare. etc.locul unde a fost gasit cadavrul nefiind intotdeauna si locul unde a fost comis omorul . . .

. muscaturi. .campul faptei pare lipsit de logica si coerenta. . .nu-si premediteaza actiunile. .suprimarea vietii se face rapid. eviscerari.pe cadavru apar semnificatii cu simbolica sexuala – agresarea. pe care le abandoneaza ulterior(expresia mintii sale dezorganizate). criminalul dezorganizat. magazii sau sunt lasate la vedere. indecenta economica).hainele patate de sange nu sunt spalate sau curatate. o abandoneaza in campul faptei.locul faptei(descoperirea cadavrului)si locul crimei(locul suprimarii vietii) de regula coincid.. de regula in zona craniana sau sugrumari cu forta bratelor.victima este aleasa la intamplare. segmente de cadavru sau imbracaminte a victimei(posesii bizare). isi insuseste obiecte banale cu semnificatie bizara sau infantila. etc. ravaseste aparent fara logica. . ii acopera fata. cercetarea scenei crimei.. spontan. fapt care-l face sa refuze societatea si sa o nege in ura si revolta. calca in sange. intromisiuni de obiecte.poate pastra bucati. rastoarna. se manjeste pe haine. proiecteaza asupra sa o imagine de sine deformabila(handicap. abandoneaza arma crimei. o distruge. i-o mutileaza. . .nu il intereseaza evolutia ulterioara a evenimentelor. . scotoceste. sunt aruncate neglijent in debarale. . . mizerie fizica. repetate.isi violeaza victima dupa ce ii suprima viata. cu lovituri dure.de regula nu vine pregatit cu arma in campul faptei(la el “trusa de viol” fiind absenta ) iar daca totusi vine cu ea. de foarte multe ori victima se si apara.cadavrul este lasat la vedere prezentand multiple leziuni fara logica aparenta. derularea anchetei judiciare sau reflectarea in mass- media. . . atacul este brusc. de regula din habitatul imediat. .uneori. dispuse preponderent in zonele sexuale: mutilari. mutilarea zonelor sexuale.criminalul depersonalizeaza victima(o ignora sau o dispretuieste). -lasa foarte multe urme in campul faptei.

tatal absent si incantonat in exercitiul autoritatii. . pedepse corporale si umilinte.provin din randul banuitilor cu farmec personal. orice ii este permis – superficialitate). fara bariere. . .poate fi identificat din randul persoanelor izolate. apti sa castige increderea victimelor. .De unde poate proveni? Tipul organizat – indici orientativi. dezinhibati.poate sa fi avut in antecedente infractiuni ca: furturi marunte.poate trai in familii indecente economic.poate fi identificat in familii cu pronuntat grad de violenta domestica. . duplicitar si cameleonic(cu antecedente in infractiuni marunte).poate proveni din familii de tip permisiv (traind sentimentul ca poate sa faca totul. fiind supus frecvent unor violente. . . distrugeri. etc. etc. cu un bun coeficient empatic. Tipul dezorganizat – indici orientativi. .poate proveni din familii destramate. mama toleranta.provin din randul banuitilor care comunica usor. cu experiente personale si de cuplu esuate. tatal avand slujbe nesigure . despartiti in fapt. concubini sau divortati..

sa stapaneasca foarte bine arta conversatiei cu ei. cu atat mai putin despre crima pe care a comis-o. un copil trebuie sa manifeste trei sau patru dintre tipurile de comportament inoportun incadrate intr-o lista de vreo douasprezece. jignit. dispretuit – este probabil simptomul cel mai comun al comportamentului violent ” „Niciun detinut nu-ti va spune nimic despre el şi sentimentele lui. minte. Pentru a o indeplini pe prima. de a sti cand sa intervii intr-o pauza de conversatie sau de a simti cand trebuie sa pui punct unei intrevederi. ori unul care se bate. copiii delincventi aveau în constiinta mari goluri prin care se infiltra comportamentul sociopat” „Pentru a fi etichetat ca deviant. comunicarea cu ei este o arta. Oricine studiaza criminalii trebuie. […] Cand copilul creste si devine adult. ai nevoie de cea din urma. rusinea e un lux pe care nu si-l poate permite nimeni ”. da foc sau chinuie pisici are o deviatie de comportament. cum ar fi priceperea de a-ti tine gura cand trebuie. de aceea. daca se bate si fura în continuare. Ultimul aspect e probabil cel mai important. Pentru asta ai nevoie de unele calităti fundamentale. Astfel. un copil care fura. Daca dai gres aici. daca nu se simte in stare sa stea langa familia lui . fuge de acasa. Citate-Vinovati de dementa de Dorothy Lewis „Paranoia – sentimentul nejustificat ca esti amenintat. avand un paznic care-i sufla în ceafa ” „Toti cei care incaseaza pedepse sunt tentati sa exagereze. chiar sa minta ” „Cand e vorba de sentinta capitala. s-ar putea sa se termine definitiv cariera ta promitatoare de cercetator al comportamentului violent ” „…violenta se poate naste la indivizi normali. atunci cand circumstantele sunt suficient de frustrante ” „drept urmare a decaderii morale a parintilor. „Daca studiul criminalilor este o stiinta.

ci doar o imagine sau un lucru dorit. dar cum fata care se afla in fata mea nu este o persoana. ca un drog. Practici de necrofilie și de necrofagie pe 15- 18 cadavre. ” Declaratiile criminalilor in serie . întotdeauna trebuie sa vorbesti putin. De-acum e considerat un sociopat” „ … pruncii nu se nasteau asasini. ci devenim noi insine adversarul. ci mai degraba pentru . daca are mereu probleme cu legea. Daniel CAMARGO (Bestia din Anzi) Numar de victime: 71-150 Extras din marturie: „Dupa fiecare crima. Ceea ce faceam nu era pentru a obtine placere sexuala. erau deseuri si eu m-am limitat sa le elimin”. abia asocierea cu un mediu violent şi abuziv putea da nastere in ei unor tendinte agresive ” „Bataile din copilarie sunt ceva extrem de comun în antecedentele criminalilor ” „Daca am fost torturati în copilarie. placerea consta in a-mi inveli corpul cu pielea celor morti”. Dar apoi reveneam.si s-o intretina. atunci diagnosticul care i se pune este disfunctie de personalitate antisociala. Trebuia sa omor înca o data”. Era o dorinta in adancul meu. Eduard GEIN (1906-1984) Numar de victime: 2-5. Theodore Robert BUNDY (1946-1989) Numar de victime: 23-26 Extras din marturie: „Pentru a castiga increderea prazii. nu ne ridicam împotriva adversarului. si chiar in cazul celor nascuti cu probleme neurologice sau psihiatrice. Extras din mărturie: „Pentru mine. v-ati fi asteptat sa-mi doresc sa-i dau o identitate? Stiti deja. Andrei Romanovici CIKATILO (Bestia din Rostov): 1936-1994 Numar de victime: 53 Extras din marturie: „Nu puteam sa-mi controlez acțiunile. juram ca nu o voi mai face niciodata.

ochii. sotia mea m-a parasit si nu mai stiu altceva… Cat despre soda caustica.] Nu poti omora. Eu doar am incercat sa-i ajut sa se ridice… Tot ceea ce au facut aceste fiinte au facut-o in numele iubirii pentru fratii lor. trebuie sa fii dispus sa omori”. „Intai a taiat-o cu un cutit mare de macelar. in final. Kaplany i-a prelungit chinul 33 de zile pana când. m-am simtit o stea… imi lua interviuri in fiecare zi… aveam o celula foarte comoda. sanii si organele genitale ale tinerei au ars imediat. . Harvey Murray GLATMAN (1927-1959) Numar de victime: 3 Extras din declaratie: „Stiam ca asta urma sa se intample”. [.a-mi oferi placere psihică si spirituală pentru o anumita perioada. Adolfo Louis LUETGART (1845-1899) Numar de victime: 1 Extras din marturie: „Sunt nevinovat. i-am tras un glont in cap si apoi am ingropat-o in acel sant de drenaj… A fost rapid si nu a suferit… In fond. Extras din declaratie: „Recunoscand toate acele crime. Samuel Herbert DOUGAL (1846-1903) Numar de victime: 1-3 Extras din declarație: „Am condus-o pe Camille pana la locul ales si. pur si simplu aveam nevoie de mult detergent pentru a face curat in fabrica mea de carnati”. Geza de KAPLANY (1926) Numar de victime: 1 Extras din declaratie: „Voiam sa o despoi de frumusetea sa. omora… Daca esti dispus sa mori. Camille nu suporta inclinatiile mele ciudate… a fost cel mai bine pentru toti”. sa stie ce-o asteapta daca ma inseala”.. odata ajunsi acolo. Henry Lee LUCAS (1936-2001) Numar de victime: 360-900 (nu se stie cu precizie). Voiam sa o ingrozesc. a murit”.. Charles MANSON (1934) Numar de victime: 33 Extras din declaratie: „Voi i-ati facut asa pe fiii vostri… Voi i-ati învatat. pentru ca ulterior sa verse doze letale de acid sulfuric pe rani. In felul acesta. Simteam nevoia autentica de a omori”.

cu episoade de necrofilie si psihoze”. Issei SAGAWA (1949) Numar de victime: 1 Extras din declaratie: „Am pipait soldul si m-am Intrebat de unde sa Incep sa o mananc… Am luat un cutit si l-am infipt. Extras din declaratie: „Pentru mine nu era nicio diferenta pentru a vana ursi. pentru a pune bazele unui camin”. A fost condamnat la moarte în 1973 pentru crima de grad I.un televizor color si tutun la discretie… Am fost fericit pentru prima data… Eram mai cunoscut decat Elvis Presley”. Dadea dovada de o extrema cruzime si sadism. 4 abuzate sexual Extras din declaratie: „Aveam dreptul sa cer acestei societati sa imi dea o familie fericita… de aceea am cautat acele femei… vroiam sa imi ofere multi copii. Edmund Emil KEMPER (1948-1978) Numar de victime: 10 Extras din declaratie: „Cand vad o fata frumoasa. Dar cealalta parte din mine spune: Mi-ar placea sa stiu cum ar arata capul ei infipt intr-un par”. dupa ce a omorat 8 femei. Obsesia sa a fost sa taie capetele victimelor. ce tanara frumoasa. am taiat o bucatica si am bagat-o direct in gura. A fost condamnat la 461 de ani de închisoare. capre sau femei… în toate cazurile simteam aceeasi senzatie de putere”. Inainte de aceasta isi omorase bunicii. In sfarsit. o parte din mine zice: ia te uita. Gary Michael HEIDNIK (1943-1999) Numar de victime: 2 femei omorate. Robert HANSEN (1939) Numar de victime: 17 dovedite (posibil mai multe). „Kemper avea mai mult de doi metri inaltime. nici gust si s-a desfacut ca si cum ar fi fost sushi. Richard CHASE (1950-1980) Numar de victime: 6 . Henry Lee Lucas este protagonistul celui mai brutal caz din criminologia modernă. mi-ar placea sa stau de vorba cu ea. cantarea 120 de kilograme si avea un QI de 145. Nu avea nici miros. mancam o frumoasa femeie alba si m-am gandit ca nu exista nimic mai delicios!”.

(1951) Numar de victime: 6 Extras din declaratie: „Mi-am omorat familia. Louis Van SCHOOR (1953) Numar de victime: 39 omorate (din 101 impuscate) Extras din declaratie: „Va rog sa ma credeti ca am tras asupra acelui individ pentru ca fugea de la locul furtului… vroiam doar sa il ranesc… si motivul pentru care a primit glontul in frunte a fost pentru ca fugea cu spatele”.Extras din declaratie: „Exista o conspiratie pentru a ma omora. imi pare rau pentru tot ce le-am facut acestor sarmane familii si inteleg ura… I-am facut rau tatalui meu. Frank Sinatra. Hugh Hefner. tatal meu. Jeffrey Lionel DAHMER (1960-1994) Numar de victime: 15 Extras din declaratie: „Domnule judecator. Mafia si nazistii”. totul s-a terminat. Ronald Joseph DeFEO. mamei mele si mamei mele vitrege. Ii iubesc mult”. . 17 atacate Extras din declaratie: „I-am vazut si exact la final m-am hotarat ca trebuia sa o fac si sa termin odata pentru totdeauna… Te simteai foarte bine dupa ce o faceai… Este intr-adevar o placere sa ajungi la locul de unde izvoraste sangele”. pentru ca ei urmau sa ma omoare daca nu… ma simteam urmarit de ei de ceva timp… Nu imi pare rau de nimic… ma simteam Dumnezeu si nimeni nu ar fi putut sa-mi comande”. am facut-o in legitima aparare. David Richard BERKOWITZ (1953) Numar de victime: 7 omorate. JR. sunt implicati mama mea.