Berburu ke padang datar Dapat rusa belang kaki Berguru kepala ajar Ibarat bunga kembang tak jadi

(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta) Dialah pemberi paling setia Tiap akar ilmu miliknya Pelita dan lampu segala Untuk manusia sebelum jadi dewasa. Dialah ibu dialah bapa juga sahabat Alur kesetiaan mengalirkan nasihat Pemimpin yang ditauliahkan segala umat Seribu tahun katanya menjadi hikmat. Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara Jika hari ini seorang ulama yang mulia Jika hari ini seorang peguam menang bicara Jika hari ini seorang penulis terkemuka Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa; Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca. Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu Dia adalah guru mewakili seribu buku; Semakin terpencil duduknya di ceruk desa Semakin bererti tugasnya kepada negara. Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku Budi yang diapungkan di dulang ilmu Panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat Menjadi kenangan ke akhir hayat. USMAN AWANG 1979

OBOR HEMAH Guru adalah awan indah terbang rendah. Guru . atas lambungan laut. senyum penyembuh bagi wabak sengsara. obor hemah kehidupan bangsa. manusia yang takwa. sepi yang syahdu dalam dunia resah. merangsangkan manusia menyelami rahsia khazanahnya.minda segar dan kukuh akar. SAMAD SAID 2 APRIL 1988 . melepaskannya. ia mengemudi biduk. memesan angin menghikmahkannya. suara ihsan ketika manusia kalah.atap ganti ketika pondok bocor. ketika sejarah dalam bilik darjah. Guru adalah batin suci hatinurani. Guru . walau diambilnya kemball semua buku. A. mewariskan dunia sebagai kutubkhanah. menghantar bahtera ke segara dharma. sempat ditinggalkan asas i1mu.sungai rangsang sentiasa tenang. melimpahkan hujan pada musim gersang. menghidupkan batin yang bersih di daerah dunia cemar kasih. ia . dan pada ketika tak tersangkakan. menyegarkan benih ilmu. ia renjis embun pada tanah bakat. menyediakan kutubkhanah sebagai dunia. Guru adalah penelaah yang tekun. berbuah hikmah. penjunjung budi.

dan pada ketika tak tersangkakan. atas lambungan laut. sepi yang syahdu dalam dunia resah. memesan angin menghikmahkannya. ia mengemudi biduk. SAMAD SAID 2 APRIL 1988 . Guru . penjunjung budi. melepaskannya. obor hemah kehidupan bangsa. menyediakan kutubkhanah sebagai dunia. suara ihsan ketika manusia kalah. sempat ditinggalkan asas i1mu. manusia yang takwa. A. senyum penyembuh bagi wabak sengsara. menyegarkan benih ilmu. mewariskan dunia sebagai kutubkhanah. menghantar bahtera ke segara dharma. Guru . ia . Gnru adalah penelaah yang tekun.OBOR HEMAH Guru adalah awan indah terbang rendah. ketika sejarah dalam bilik darjah.minda segar dan kukuh akar. merangsangkan manusia menyelami rahsia khazanahnya.sungai rangsang sentiasa tenang.atap ganti ketika pondok bocor. Guru adalah batin suci hatinurani. walau diambilnya kemball semua buku. melimpahkan hujan pada musim gersang. menghidupkan batin yang bersih di daerah dunia cemar kasih. berbuah hikmah. ia renjis embun pada tanah bakat.

Guru pendidik mulia laksana kuntum kembang mekar memuncak nama pembela sejahtera abadi dalam harum nama. Guru pendidik mulia bukan untuk dipuja atau di dewa-dewa siang dan malarnnya adalah perjuangan jua rela meluah bahagia menelan duka nestapa dengan senyum dan takwa biarpun sayup di hutan belantara. Ismala 1988 Bunga Sirih untuk Guru Guru adalah Ibu pengasuh budiman guru adalah ratu lebah lalu memujuk membelai kelopak cinta kasih sayang lilinnya berbunga sinar cahaya madunya berbunga penawar jiwa.Abadi Dalam Harum Nama Guru pendidik mulia sudah berabad lalu bermandi keringat meniti gigi hari mendaki puncak tinggi di merata lurah dan denai menabur bakti tanpa mau dipeduli. Guru adalah lampu penyuluh . Guru adalah penyu pengasih lalu menabur bunga telur baktinya segar mewangi sepanjang pantal zaman.

M. J.pedoman kehidupan guru adalah pendakwah lalu mengikut jejak Nabi Muhammad memimpin insan ke jalan lurus ke padang luas. Ismail Haji Adnan 1989 Guruku Seperti lilin sewaktu waktu akan cair . Bunga sirih bunga pirtang terima kasih terima savang budi bicara guru berjasa kami sanjung tinggi. Aziz Rumah Puisi Seberang Takir Kuala Terengganu Dia Seorang Guru Dia seorang guru tua sebuah sekolab terdidik dalam negeri tanpa berjela ijazah penunggu setia sekolah desa bukan cuma ganiaran upah tidak juga mengharap kemilau gelar dan anugerah sekadar kerelaannya menggenggam suatu amanah yang mengangkat harga diri dan maruah dengan berbekalkan keyakinan dan hikmah dengan kelkhlasan had dan pasrah dengan tidak mengenal jemu dan penat-lelah yang diperkirakan kepuasan diri membangun ummah berlandas paksi yang jelas dalam tuju-arah. Dia seorang guru pengganti ayah ibu dia seorang guru pembentuk generasi baru dia seorang guru pembina insan sepadu dia seorang guru pewaris tamadun ilmu yang terus hidup sepanjang waktu diimbau berbunyi dilihat bertemu.

Engkau laksana pelita di malam gelita memancarkan sinar sepenuh rela jiwamu tabah hatimu cekal kasihmu sud semangatmu berkobar yang tak pernah mengenal erti putus asa yang tak pernah meminta puji dan puja. engkau kutinggalkan kukira engkau kesepian kini mengakhiri sisa-sisa hidupmu tanpa belaian kasih ratusan anak-anakmu yang telah engkau berikan obor. Dan pagi ini kudakap wajahmu dalam kenangan seorang anak yang pernah engkau lukai kini pencintamu paling setia sehingga ke akhir hayat. Zam Ismail Seremban 1985 Jasamu Dikenang Segala bakti yang engkau curahkan mengajar mendidik anak bangsa segala jasa yang engkau taburkan menjadi kenangan tak akan kami lupakan.gugur lalu membeku sepi pun datang menutup pandang tinggallah waktu mengakhiri seJarah panjangnya. Seperti engkau sewaktu waktu penyuluh hidupku betapa dalam kegelapan maya engkau perkenalkan daku dengannya suria dan bintang cakerawala sehingga seluruh jagatraya ini tiba-tiba menjadi milikku. Jasamu tak akan luput dalam ingatan kami . Kehadiranmu adalah suatu fitrah lepas itu.

Jujur dan ikhlas engkau berbakti di kota dan desa atau di huj'ung negeri cekal dan tabah menempuh dugaan hidupmu bagalkan pelita di tengah malam membakar diri menerangi yang kelam jasamu akan karra kenang sepanjang zaman.sepanjang hayat mekar di sudut had tiap sepatah katamu mengisi erti tiap madahmu mengandungi hikmat pembentuk peribadi penegak kebenaran pengatur hidup petunjuk kebahagiaan. Pelita sebuah membawa cahaya ilmu hutan menjadi terang gua malam bercahaya api lautan menjadi tenang gelombang clan karang dapat direnang . Ahmad Sarju Klang 1988 Pelita Sebuah Dengan sinar cahaya di malam gelita kelip-kelip warnanya menerangi kamar alam sekian lama malam merantai kegelapan akhlrnya kukenal siang berwajah suram alangkah indahnya cluma kuhhat di dalam terang. Hanya kata-kata ini yang dapat kami lafazkan terkumpul dari seribu hati menjadi satu menadah tangan dengan doa restu kepada Tuhan yang menjanjikan pembalasan kepadamu guru-guru yang berjiwa mulia pembimbing petunjuk ke arah maju jaya.

kujelajahl malam tanpa bimbang. Ami Masra UPM Serdang 1988 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful