Gaya hidup

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas. Lompat ke: pandu arah, gelintar Istilah gaya hidup pada asalnya dicipta oleh ahli psikologi Austria, Alfred Adler, pada 1929. Pengertiannya yang lebih luas, sebagaimana difahami pada hari ini, mula digunakan sejak 1961.
[1]

Dalam bidang sosiologi, gaya hidup ialah cara bagaimana seseorang hidup. Gaya hidup ialah kumpulan ciri tingkah laku yang bererti kepada kedua-dua orang-orang lain dan diri sendiri dalam sesuatu masa dan tempat, termasuk hubungan sosial, penggunaan, hiburan, dan pakaian. Tingkah laku dan amalan dalam gaya hidup merupakan campuran tabiat, cara lazim membuat sesuatu, serta tindakan berdasarkan logik. Gaya hidup biasanya membayangkan sikap, nilai, dan pandangan dunia seseorang. Justera, gaya hidup ialah cara untuk memupuk konsep kendiri serta mencipta simbol kebudayaan yang menggemakan identiti peribadi. Namun bukan semua aspek gaya hidup bersifat sukarela pada sepenuhnya. Sistem-sistem sosial dan teknikal di sekeliling boleh menyekat pilihan gaya hidup serta simbol yang dapat digunakan untuk menonjolkan gaya hidup kepada orang-orang lain dan diri sendiri.[2] Sempadan antara identiti peribadi dengan perbuatan sehari-hari yang menandakan sesuatu gaya hidup semakin kabur dalam masyarakat moden.[3] Misalnya, "gaya hidup hijau" bermakna memegang kepercayaan dan melakukan kegiatan-kegiatan yang menggunakan kurang sumber serta menghasilkan kurang sisa yang berbahaya (iaitu jejak karbon yang lebih kecil) dan mencapai penghargaan diri menerusi pemegangan kepercayaan dan pembuatan kegiatan-kegiatan tersebut. Sesetengah pengulas mendebat bahawa dalam kemodenan, asas pembinaan gaya hidup ialah tingkah laku penggunaan yang menawarkan kemungkinan untuk mencipta dan membezakan diri lagi menerusi produk dan perkhidmatan yang menandakan gaya hidup yang berbeza.[4]
http://ms.wikipedia.org/wiki/Gaya_hidup --> 30.07.2010

Cara orang Melayu dulu-dulu beraya Oleh Zin Mahmud

SEBELUM kedatangan sebarang agama ke Alam Melayu, penduduk di rantau ini seperti juga di lain-lain tempat di Asia Tenggara menganut kepercayaan alam roh, maknanya semua benda dipercayai ada roh, pokok, binatang dan lain-lain. Maka roh paling utama ialah pada padi. Tanpa beras, orang Melayu akan mati. Justeru perayaan paling besar tentunya ketika menyambut hari menuai padi. Seperti mana hari perayaan pribumi Sarawak, Sabah dan Orang Asli, maka begitu jugalah apa yang dilakukan oleh orang Melayu dan semua kaum di Nusantara.

mereka berlayar di sekitar kepulauan Melayu. Merantau Orang Melayu kuat merantau. orang Melayu sudah tidak lagi menyambut hari menuai sebagai hari kebesarannya yang utama. Pendakwah berjaya meyakinkan keseluruhan masyarakat Melayu supaya berpuasa. Ia merupakan hari meraikan atau merayakan kejayaan penanaman padi. bertarawih dan mengharapkan Lailatul Qadar. Maka Hari Raya menjadi begitu bermakna bagi orang Melayu dengan dikaitkan dengan kejayaan beribadat puasa. Pada Hari Raya pula. Dengan beragama Hindu. dikatakan orang Melayu lebih menekankan tentang puasa berbanding ibadat lain. maka agama Hindu pun bertapak di alam Melayu. Daripada kunjungan kapal-kapal ini. tetapi Nusantara adalah Dunia Melayu. Amalan balik kampung menjadi suatu kemestian semasa Hari Raya kini terus diamalkan oleh orang Melayu. Suatu amalan Hari Raya yang kini sudah menjadi sebahagian daripada budaya Melayu. Menjadi bangsa maritim bermula dengan keupayaan orang Melayu mewujudkan kerajaan di pesisiran pantai dan kuala sungai. mereka akan balik ke kampung halaman seboleh mungkin untuk menemui ibu. Mereka membina pelabuhan bagi menarik kunjungan kapal-kapal dagang dari China. Tetapi cara hidup orang Melayu kemudian berubah apabila mereka bukan saja menjadi masyarakat petani tetapi juga menjadi bangsa berdagang. . Lebih-lebih lagi pada tahun pertama mereka memeluk Islam. Walaupun terdiri daripada banyak kerajaan. Tentu sukar bagi istana Melaka. Ini kerana di lain-lain tempat. bapa dan sanak saudara. Mereka mampu membina kapal-kapal besar untuk berlayar. Di sinilah munculnya kerajaan Sri Wijaya. Tetapi menarik untuk mengetahui bagaimanakah orang Melayu menyambut Hari Raya Aidilfitri ketika mula memeluk agama Islam.Dipanggil sambutan ini sebagai Hari Raya kerana ia merujuk kepada kebesaran sesuatu perayaan. Bagaimanakah pihak istana membuat keputusan untuk menjadikan Hari Raya Aidilfitri sebagai Hari Raya bagi orang Melayu? Mengapa mereka memilih Hari Raya Puasa dan bukannya Hari Raya Haji? Dalam ibadat. Dalam sambutan Diwali atau Deepavali. apatah lagi rakyatnya berpuasa. lampu-lampu dipasang di keliling rumah. orang Melayu turut menyambut hari Perayaan Cahaya mengatasi Kegelapan. Sebagai bangsa maritim. Ini kerana takbir itu berasal daripada laungan semasa Perang Badar. Parsi dan Arab. India. ulama Melayu dahulu membuat keputusan untuk mengambil takbir raya yang bernada syahdu. takbir mereka bernada semangat juang. Maka setiap Hari Raya. yang kemudian diabadikan dalam sambutan meraikan kemenangan perang itu. Cuba bayangkan bagaimana orang Melayu zaman kesultanan Melaka menyambut Hari Raya.

Tetapi bagi orang Melayu di Nusantara.utusan.my/utusan/info.htm  30. maka si ibu atau bapa akan teringatkan anaknya terutama semasa takbir yang bernada sedih dan sayu.07. balik kampung waktu Hari Raya adalah penting.asp? y=2009&dt=0913&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_10.2010 . http://www. Ini kerana bagi masyarakat Melayu. Jika tidak dapat balik. nada takbir adalah berbentuk sayu dan sedih mengenangkan sanak saudara yang sudah tiada atau pergi tidak kembali.com.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful