You are on page 1of 8

Ionut Ciurea, septembrie 2004

Analiza Grafologica (Grafologie) este stiinta decodificarii personalitatii prin analiza scrisului de
mana.
Poate fi folosita ca un test de personalitate deosebit de precis si complex atat in psihoterapie,
testare si consiliere psihologica, cat si in dezvoltare personala, afaceri si companii.

Decodificarea personalitatii prin scris: Analiza Grafologica (Grafologie)

Ce este si ce NU este Analiza Grafologica
Analiza Grafologica este pentru mine una dintre cele mai frumoase si puternice "unelte" de
dezvoltare personala si chiar profesionala. In sectiunea Human Design am pus informatii
introductive despre aceasta stiinta si arta in acelasi timp. Iti recomand sa citesti cu atentie acele
informatii si apoi sa revii la acest articol. Daca deja ai citit acele informatii... atunci poti citi mai
departe!

Arma mea secreta: Analiza Grafologica
De fiecare data cand analizez un nou scris de mana raman uimit de reactiile pe care le suprind la
persoana analizata. Este ca si cand as avea o bagheta magica prin care pot patrunde foarte adanc
in mintea persoanei si imi pot da seama ce personalitate are, chiar pot aproxima care sunt
credintele sale, care sunt nevoile si dorintele sale. Acest lucru confera o putere enorma asupra
comunicarii si relatiei dintre mine si respectiva persoana.

Uneori, descopar lucruri atat de intime si adanc infipte in inconstient incat persoana se simte, pe
de o parte confuza sa afle atat de multe despre ea insasi, iar pe de alta parte relaxata si impacata
pentru ca este inteleasa. Este ciudat cat de putin se pot cunoaste oamenii pe ei insisi. Analiza
Grafologica este ca o "arma secreta" in "lupta" cu propria minte, cu propria personalitate.

Pentru cei mai multi dintre noi este atat de greu sa ne deslusim propria personalitate, ca sa nu
mai vorbim de intelegerea personalitatii celor din jurul nostru. Analiza Grafologica este o unealta
extraordinara prin care poti, foarte simplu si foarte repede, intelege lucruri pe care ai incercat sa
le deslusesti poate de ani de zile.

Stiu ca sunt cuvinte mari acestea. Totusi, vorbesc din experienta. Acum patru ani am luat
cunostinta cu Analiza Grafologica. Si de atunci pentru mine nimic nu a mai fost la fel. Totul s-a
schimbat - eu m-am schimbat si relatiile mele cu ceilalti s-au schimbat. Este ca si cand acum am
o unealta "magica" prin care pot "privi prin" oameni, dincolo de ceea ce iti spun ei constient. Cu

Oricine poate incepe sa analizeze scrisul in aproximativ 30 de minute dupa ce a citit si a vazut exemplele acestor trasaturi descrise. modului in care persoana se imbraca sau similar limbajului trupului (body language) respectivei persoane. Daca aceste companii multinationale platesc gras experti in Analiza Grafologica pentru a selecta si motiva personalul.similar. Nici macar nu este nevoie de foarte multa experienta pentru a descoperi aceste trasaturi de personalitate. Un analist grafolog cu experienta poate identifica chiar si 400 de trasaturi de personalitate combinand diverse trasaturi "de baza". in 1977. La sfarsitul anilor '90. "The Wall Street Journal". Olanda si Israel aproximativ 80% din topul celor mai performante 500 de companii foloseau Analiza Grafologica in managementul resurselor umane. a publicat stirea urmatoare: in Franta. Eu ma voi limita la doar a spune in ce litere se observa .Analiza Grafologica poti privi dincolo de constient. in cazul "Statele Unite versus Sydney Rosinsky" (FRP249) a dat verdictul: "Felul in care arata scrisul unei persoane este considerat informatie publica . Demistificarea baghetei magice: stiinta Analizei Grafologice Oricine din aceasta lume. dorintele. atunci eu voi folosi aceasta unealta in propria mea dezvoltare personala si in dezvoltarea relatiilor interumane! Categoric! Sa fie clar: scrisul tau te poate da de gol! Analiza Grafologica si-a dovedit puterile in asemenea masura incat Curtea Suprema de Justitie a Statelor Unite ale Americii a fost nevoita sa dea un verdict in privinta disputei daca este sau nu o incalcare a dreptului la intimitate al individului. sex. majoritatea companiilor si organizatiilor americane foloseau (si inca folosesc) Analiza Grafologica pentru recrutare si selectie de personal. religie. oameni si relatii interumane decat mi-au oferit 21 ani de viata si 15 ani de scoala pusi cap la cap. Spania. Nu pot ramane decat recunoscator si umil in fata complexitatii si frumusetii mintii si personalitatii umane. in 1988. cultura sau orice altceva poate beneficia din studierea Analizei Grafologice. Curtea Suprema de Justitie a SUA. avand consultanti analisti grafologi sau chiar avand ca angajati full-time experti in Analiza Grafologica. Trebuie putina atentie. analiza psihologica extrasa din aceasta informatie nu este considerata o incalcare a dreptului la intimitate al individului. in inconstientul oamenilor ." Ce trasaturi de personalitate se pot observa prin Analiza Grafologica? Dupa cum am mai spus. de exemplu. indiferent de varsta.acolo unde sunt emotiile. Analiza Grafologica mi-a oferit mai multe cunostinte despre personalitate. fara nici un fel de combinare a altor trasaturi de personalitate. nevoile si toata puterea lor. Astfel. pentru testarea personalului (testare psihologica) si motivare. la o prima vedere se pot identifica aproximativ 100 de trasaturi de personalitate. In cele ce urmeaza m-am oprit la cele mai importante trasaturi care se pot observa DIRECT din scris.

trasatura accentuata daca este analitica si are putere de concentrare foarte buna - literele i. cu implicatii la nivel inconstient deosebit de grave .persoana careia ii place sa discute in contradictoriu. n.trasaturile. Exista litere care exprima o gama variata de trasaturi de personalitate . o si altele. care observa aproape totul.persoana care nu are incredere in oameni si are foarte putini prieteni.persoana care ataca des verbal si fizic .literele g. analitica. Anti-social . j.literele m.persoana care are o buna viziune. de obicei este o persoana curioasa. unii o considera geniu . y. Analitic (tip de gandire analitic) . Ambivert . persoana are tendinta de a distorsiona perceptia ei asupra realitatii astfel incat sa fie o "imagine" care ii convine.se observa direct doar in semnatura.toate literele. uneori si in a. analitica si are multa imaginatie si creativitate . sarcastica si/sau impulsiva . un mare impediment in calea dezvoltarii relatiilor intime . n si eventual w.literele m.litera p. Trasaturile sunt scrise in ordine alfabetica. q. Agresivitate .litera o.litera f. invata ceva mai incet. usor impulsiva.un tip din cele trei tipuri de exprimare a emotiilor.persoana care poseda calitati de lider. are tendinta de a despica firul in patru . j. Argumentativ . este foarte stabila emotional si se poate intelege foarte bine atat cu introvertitii cat si cu persoanele extrovertite . chiar h si i. are o memorie foarte buna.persoana care simte nevoia sa aiba toate datele si informatiile inainte de a decide. cu situatiile de viata in general. Auto-conducere si leadership . j.literele m. Auto-mintire. ii este chiar teama de a nu fi ranita. Abilitate organizatorica .persoana care are o minte agera si care poate lua decizii foarte repede. inselare de sine (in engleza. Atent la detalii . Nu voi da si exemplele grafice. dar gandirea ei este de calitate si invata intr-un mod foarte constiincios si solid.persoana care se minte pe ea insasi.persoana care are capacitatea si de cele mai multe ori nevoia de a analiza foarte bine informatiile inainte de a lua o decizie. Comprehensiv (tip de gandire comprehensiv) . de cele mai multe ori are o mare putere de creativitate . specifice omului de succes . j. iritabila. o trasatura foarte complicata.persoana care este atenta la detalii. este ordonata. . g. trasatura va fi accentuata daca persoana este incapatanata. o buna coordonare mentala si are "talentul" de a crea ordine acolo unde este haos.literele g. "self-deceit") . deosebit de inteligenta si de cele mai multe ori se grabeste. n si uneori h.cum sunt de exemplu literele t. y. p. uneori f. nici extrovertita. aceasta persoana nu este nici introvertita. are o tendinta de a nu fi obiectiva cu ea insasi si cu cei din jur. de obicei are un temperament melancolic. Cumulativ (tip de gandire cumulativ) . d. gandeste mai incet.

se combina neaparat cu trasaturile: imagine de sine. . de cele mai multe ori sfarseste prin a nu mai face deloc acel lucru. cand este insotita de sarcasm. n. Entuziasm . de la romancieri la gazetari veritabili) au aceasta caracteristica - literele f. de fapt. Fluiditate in gandire (fluiditate mentala) . Curiozitate . aceste lucruri intime se observa clar in scris. mai rar cu persoanele introvertite. direct. persoana extrovertita (extravertita) isi exprima in mod liber si clar emotiile. ii place sa dea ordine si se asteapta ca oamenii sa o urmeze fara multe comentarii. de obicei este o persoana optimista si extrovertita sau ambiverta.literele m. Ego . de obicei are temperament sangvinic si coleric - toate literele. Direct . spune lucrurilor pe nume. Extrovertit (extravertit) . de a exprima idei intr-un mod fluent si logic. este un bun actor si poate sa relationeze usor cu oamenii. frustrari care pot tine de: corp si aspectul corpului sau handicap corporal.toate literele mari.persoana care incearca in majoritatea situatiilor sa detina controlul. j.persoana care are frustrari la nivel fizic. Frustrare fizica .. rareori este introvertita. calatorii.litera t.persoana care mereu cauta noi informatii si este interesata sa afle mereu fapte si lucruri noi. o personalitate prea puternica si chiar tiranica . sex (viata sexuala). nu tine in sine trairile sale. Delasator . indiferent daca sunt pozitive sau negative. de obicei are bune calitati de orator. simte de multe ori nevoia de diversitate. Dominant . trasatura se accentueaza. cat si in semnatura. este de cele mai multe ori o persoana rapida in gandire si actiuni . fara "inflorituri". bineinteles. care isi acorda o importanta mult prea mare. dificil de evaluat . de obicei are temperament sangvinic si/sau coleric dominant .literele g..persoana care detine capacitatea de a gandi fluent.persoana care are o imagine de sine exagerata. mandrie. y. exercitii fizice si. g si in multe alte locuri in scris.un tip din cele trei tipuri de exprimare a emotiilor.litera t.litera t. mai toti marii scriitori (in orice domeniu.persoana care stie sa spuna lucrurilor pe nume si sa fie si diplomata in acelasi timp .persoana care in mod obisnuit se entuziasmeaza. Diplomatie . un impediment imens in calea succesului - litera t.persoana care nu pierde timpul cu introducerile.persoana care mereu va face maine ceea ce poate face azi. chiar h si r. da. de obicei este o persoana rapida in gandire .literele m. de obicei este o persoana deosebit de empatica. este vazuta de multi ca o trasatura rea. mai ales pentru un analist grafolog experimentat . dominant si alte trasaturi. n. dezvoltand empatie cu extrovertitii si ambivertii.

literele i. foarte mica) sau cel mai bun prieten daca imaginea de sine este una sanatoasa . Imaturitate . de a-si asuma diverse responsabilitati .toate literele.toate literele. Imaginatie . are sistemele de valori si credinte in permanenta schimbare si ajustare. se leaga de multe alte trasaturi . ii este greu sa refuze cand i se cere ajutorul - toate literele. o buna imagine de sine spune multe. Incapatanare . la fel de multe spune si o imagine de sine suferinda. trasatura intalnita des. Generozitate .persoana care doreste sa ajute pe altii. j. Gelozie . imaginea de sine este cheia succesului in ceea ce priveste personalitatea. realitatea. imaginea de sine este "oglinda" personalitatii pentru ca este rezultanta a numeroase trasaturi de personalitate. este o persoana foarte posesiva.toate literele mari. de obicei are nevoie de diversitate si se plictiseste repede. .literele g.persoana cu imaginatie bogata. cum ii spun eu. in mod imatur.fie emotii pozitive (extaz. necesitand corelare cu alte trasaturi de personalitate . W. fie emotii negative (depresie. introvertitul nu isi exprima emotiile decat foarte rar si de cele mai multe ori atunci cand nu le mai poate tine in sine .literele t si d. de ea fiind legate multe trasaturi de personalitate. fericire deosebita). in evidenta. are capacitatea de a crea mental experiente bogate (vizual.un tip din cele trei tipuri de exprimare a emotiilor. poate fi cel mai mare dusman (daca imaginea de sine este scazuta. imaginea de sine este un adevarat "nod de trafic" in personalitate. Imaginea de sine . C.persoana care simte nevoia sa iasa cumva. de a stabili obiective. deosebit de generoasa. auditiv si kinestezic). nevoia de individualizare se poate transforma in extravaganta. T. prin orice mijloace uneori. de obicei introvertitul are temperament melancolic si flegmatic ."cartea de vizita" a persoanei. imaginea de sine este probabil "inima" personalitatii pentru ca din ea sunt "pompate" o serie intreaga de trasaturi. in cazuri extreme se manifesta prin reactii si comportamente paranoice. la adulti se transforma in incapacitate sau refuz de a privi in perspectiva. trasatura comuna la adolescenti. nefacandu-si planuri de viitor si trecand prin viata fara obiective. in acelasi timp. are tendinta de a face din tantar armasar. de obicei M. j. mai ales daca persoana este sensibila la critica si are alte multe temeri si insecuritati . are tendinta de a exagera lucrurile tangibile. trasatura accentuata de alte trasaturi de personalitate . Individualist . de multe ori are tendinta de a uita ca uneori este bine sa spuna "nu". persoana introvertita retine in interiorul sau emotiile. denota totodata si trasaturi artistice. Y. in mod normal. de obicei poate vizualiza foarte bine. la adolescenti.persoana care se tine cu dintii de credintele si opiniile ei.persoana care are tendinta de a trai prea mult in prezent. Introvertit . la adulti. y si in alte locuri in scris.litera t. anxietate).persoana care si-a dezvoltat o frica nejustificata fata de partenerul de viata.

Optimism . persoanele mincinoase pot fi identificate foarte usor si cu Analiza Grafologica nu au unde sa se ascunda . uneori si j.literele c. D. trasatura foarte intalnita la adolescenti .litera i. de obicei persoana are dezvoltat un grad de manie fata de sexul opus sau fata de oameni in general si/sau categorii sociale. uneori z. Nevoie de activitate fizica . M. un lider innascut . valori si organizatii. etnice etc. activitate sexuala intensa . nu te baza pe aceasta persoana. g. credinte.persoana care simte mereu nevoia de provocari si de cele mai multe ori manifesta manie si frustrare fata de sexul opus. d. foarte sensibila . dar si foarte greu de identificat in scris . o trasatura pe cale de disparitie.persoana care cauta mereu sa atraga atentia.persoana care cauta mereu excelenta. care distorsioneaza realitatea in mod voit. o trasatura care se afla in stransa legatura cu entuziasmul.toate literele. in doze infime trasatura poate fi una stimulanta. y. pozitiva .persoana care va sta cu tine la bine si la rau. Intuitie . foarte greu de inteles. in doze moderate este o trasatura utila. acestei persoane nu i se poate acorda incredere. in cazuri extreme).toate literele.toate literele. Nevoie de atentie .litera t. o trasatura foarte placuta si foarte utila .litera p. Nevoie de provocari . a. tipul persoanei care este atrasa de femei/barbati "hard to get".toate literele. persoanele cu temperament melancolic sunt prin excelenta perfectioniste . loialitatea se manifesta fata de persoane. are o tendinta de a "simti" evenimentele si situatiile. Perseverenta . foarte rar intalnita in scris . din care cel putin o persoana va sfarsi ranita sentimental (si nu numai.persoana care nu se da batuta pana cand nu reuseste. lumea si oamenii in general. Perfectionism . o trasatura foarte rara si foarte valoroasa. este modul ei de a cauta acceptarea sociala si de a-si demonstra ca este de valoare. uneori e.persoana care se enerveaza usor. un joc foarte periculos.litera i.literele W. chiar S si Y. Loialitate .persoana care simte nevoia de a avea multe si diverse activitati fizice: exercitii fizice. o trasatura foarte neplacuta. mereu verificata prin literele g. cu atat mai greu de controlat sau elimat. foarte. este o trasatura esentiala pentru atingerea excelentei in orice domeniu .persoana care are "un al saselea simt" foarte bine dezvoltat. cu adanci radacini in inconstient. daca esti curios. .litera o. Nevoie de responsabilitate .persoana care vede mai mereu partea plina a paharului. Iritabilitate . insa dusa la extrem poate supara pe cei din jur si poate crea frustrare in cel care o detine.persoana care nu spune adevarul. j. calatorii. f. q.persoana care simte nevoia sa detina responsabilitate intr-un domeniu sau altul. o garantie a succesului. y. Mincinos .

fiind cea mai mare temere a ei . uneori chiar schimbari mari in sisteme de credinte si valori. "self-consciousness") . j. dure. sarcasmul este un mecanism de aparare preferat de cei mai multi dintre noi.persoana care are "limba ascutita". uneori g. in cazuri extreme persoanele sarcastice pot fi rele.persoana care manifesta comportamente de perversiune de orice tip si in orice forme .persoana care stie sa faca o gluma si stie sa si guste o gluma atunci cand i se spune una.persoana care este deschisa si spune adevarul. Supra auto-constientizare (in engleza. trasatura foarte intalnita la adolescenti . de multe ori atenta la detalii si foarte putin impulsiva. de obicei spune lucrurilor pe nume. o persoana foarte auto-critica.persoana care nu spune decat rareori tot ce are pe suflet.persoana care are puterea de a se concentra cu usurinta si de cele mai multe ori este concentrata. are nevoie acuta de spatiu. trasatura este accentuata de sarcasm . dusa la extrem trasatura este mai mult decat o personalitate instabila emotional.litera d.litera t si in multe alte litere in scris. Personalitate dubla . Sfidator . familie.litera o. de multe ori pare genul "razvratitului".persoana care nu accepta sa aiba un sef. ea va evita respingerea si rusinea cu orice pret. Perversiune . de cele mai multe ori persoana aceasta imbraca o critica intr-o gluma.litera t. ii este frica de respingere si de a fi ridiculizata.persoana care manifesta schimbari frecvente de stari emotionale. mai ales cei apropiati (prieteni. tiranice chiar si pot indeparta oamenii mai ceva decat te poate indeparta un miros neplacut . Secretos .persoana care este in general sensibila la ceea ce spun si fac ceilalti.toate literele. in cazurile extreme.persoana care isi impune standarde foarte inalte pe care rareori reuseste sa le atinga. persoanele cu simtul umorului dezvoltat sunt de obicei persoanele cu temperament sangvinic. Putere de concentrare . este exact opusul persoanei impulsive . Simtul umorului . de obicei are o imagine de sine slaba. Sensibilitate la critica .persoana care intotdeauna verifica de doua ori inainte de a lua o decizie.toate literele. Sarcasm . este precauta de multe ori .literele m si n. da. care nu accepta autoritatea. sensibilitatea la critica se transforma in paranoia .litera y. o trasatura foarte des intalnita.litera k. acum poti sa-ti dai seama daca cel/cea de langa tine este sincer/a doar privindu-i scrisul - litera o. mereu va tine unele lucruri pentru ea.toate literele. intimitate si nu acorda decat in cazuri exceptionale o a doua sansa mincinosilor si celor care i-au inselat increderea . stie sa tina secrete. trasatura accentuata daca este analitica si atenta la detalii. . Precaut . partener de viata). Sinceritate . este chiar dubla personalitate (split personality) .

ma inteleg pe mine mai bine. gelosi.persoana care are o manie puternica fata de o persoana sau oameni in general. niciodata nu este prea tarziu pentru o schimbare . este precum cancerul: nu iti dai seama ca il ai decat prea tarziu. aceasta teama este in stransa legatura cu imaginea de sine (foarte scazuta) si este sustinuta de credinte limitative si sisteme de credinte si valori aflate in contradictie. Ura . extrem de rara. poti decide sa iei legatura cu un analist grafolog si sa-ti analizezi scrisul! Pentru mine. o trasatura care se elimina foarte greu si este poate cea mai perfida dintre toate temerile si insecuritatile persoanei. in 4 ani de zile nu am intalnit decat o singura persoana cu aceasta trasatura.toate literele. Dupa sute si sute de analize. in ceea ce priveste personalitatea. intr-adevar. Analiza Grafologica mi-a dat o noua viata si o noua personalitate. Contacteaza-ma pentru detalii. din fericire. din fericire. Teama de succes . inteleg acum mai bine oamenii si. violenti pana la criminali in serie.persoana care. se teme de propriul succes. Sincer cred ca si tu poti obtine aceleasi rezultate.litera y. daca esti intr-adevar hotarat sa faci o diferenta in viata ta ACUM. sau pur si simplu daca vrei sa testezi tot ce vorbesc eu aici. care este intalnita de la oameni foarte posesivi. cel mai de pret pentru mine. Ascunde-ti acum scrisul ca sa nu il vada cineva! Sau. una imi este de ajuns cat pentru o viata intreaga . . Ce spui de toate aceste trasaturi? Ele sunt doar o parte din ceea ce poate vedea un analist grafolog cu experienta! Stiu ca probabil nu crezi. oricum. o trasatura foarte urata. este. Stiu ca esti curios si speriat in acelasi timp.