You are on page 1of 6

Module 4 Drills

Prepared by: Gloria S. Arafol II RPh

1. Which of the following is a naturally-occurring catecholamines


a. Resorcinol
b. Albuterol
c. Phenylephrine
d. Dopamine

2. The following are classified under rapid acting insulin. EXCEPT


a. Lispro
b. Glulisine
c. Aspart
d. Glargine

3. A type of antagonism that occurs when 2 chemicals counter balance each other by producing
opposite effects in the same physiological function.
a. Receptor Antagonism
b. Chemical Antagonism
c. Functional Antagonism
d. Dispositional Antagonism

4. Which of the following statement regarding Type A and Type B adverse effect are true:
I. Type A ADR are pharmacologically predictable
II. To manage Type A ADR, the dose must be decreased
III. Type B ADR are dose dependent
IV. Mortality of patient suffering from type B ADR is higher than those experience type A
ADR
a. All
b. I,II,!V
c. II,III,IV
d. I,III,IV

5. The Major inhibitory neurotransmitter in the brain


a. Glycine
b. GABA
c. Glutamate
d. Monoamines

6. LMWH are usually activated by measuring


a. INR
b. PT
c. No monitoring is directed
d. aPTT
7. When taking corticosteroid, Patient should avoid
I. NSAIDS
II. Thiazide diuretic
III. Insulin

a. II, III
b. I,II, III
c. I,II
d. I only
8. Administration of antifungal agent to a Patient who is currently taking PPI would likely result to:
a. Dec. activity of PPI
b. Enhance efficacy of Antifungal Agent
c. Dec. efficacy of Anti-fungal
d. Inc activity of PPI

9. If Pedro has a repeated daily exposure in certain drug for <1 month, it is termed as;
a. Acute
b. Subacute
c. Subchronic
d. Chronic

10. In a patient wth psychosis, which antidepressant is contraindicated


a. Nefazodone
b. Fluoxetine
c. Mirtazepine
d. Bupropion

11. The Triad effect of opiod. EXCEpT


a. Constipation
b. Coma
c. Respiratory depression
d. Pinpoint pupil

12. Pharmaceutical equivalents and bioequivalent are


a. Therapeutic alternative
b. Pharmaceutical equivalent
c. Pharmaceutical alternative
d. Therapeutic equivalent

13. DOC for antivirals agents inhibit neuraminidase


a. Azyth
b. Erythromycin
c. Streptomycin
d. Lincomycin

14. Dehydration usually leads to


a. Hypernatremia
b. Hyponatremia
c. Edema
d. Hypokalaemia

15. Fast Acetylators


I. Orientals
II. Egyptian
III. Caucasian
IV. Mediterranean

a. I,II,III,IV
b. II only
c. I only
d. I, III
16. The poisonous variety of phosphorous
a. Red
b. White
c. Black
d. Yellow

17. The MOA involved in the use of Dimercapol as antidote for heavy metals
a. Adsorption
b. Precipitation
c. Chelation
d. Oxidation

18. Best known physiological antidote of Strychnine


a. Amphetamine
b. Pyridoxine
c. Phenobarbital
d. Morphine

19. What is considered the most common mode of exposure of poison ?


a. Inhalation
b. Ingestion
c. Dermalex
d. Bites
20. The lesser the gastric emptying time, the faster the gastric emptying rate.
a. True
b. False
c. Erroneous
d. Not valid

21. As the polarity of drug increases due to the presence of hydrophilic functional groups,water
solubility:
a. Increases
b. Decreases
c. No change
d. Polarity is not related to solubility

22. Pharmacological effects brought about by dopamine receptor blockade, except:


a. Development of parkinsonism signs
b. Stimulation of the vomiting center
c. Reduce schizophrenic symptom
d. Decrease stimulation of the CTZ

23. Cholinesterase inhibitor can be used therapeutically


I. Decrease gastrointestinal and urinary bladder smooth muscle tone
II. To increase skeletal muscle tone in the treatment of myasthenia gravis
III. As miotic agents in the treatment of glaucoma

a. All
b. II, III
c. I, II
d. I only

24. Prostaglandin analogue treatment in Nsaids induce GI ulceration


a. Alprostadil
b. Dinoprostone
c. Misoprostol
d. Eposprostanol

25. Treatment of gouty arthritis by acting by two separate and distinct mechanism ?
a. Allopurinol
b. Probenecid
c. Indomethacin
d. Colchicine

26. Which of the ff. action is not seen with sympathomimetics?


a. They Increase heart rate
b. They stimulate sweat glands
c. They constrict the pupil of the eye
d. They dilate bronchioles

27. The ff. are mechanism of poisonng absorption. Except


a. Hydrolysis
b. Endocytosis
c. Filtration
d. Passive diffusion

28. Toxic substance of tuna


29. Toxic substance of sardines
30. Toxic substance of mackerel

a. Gemblid
b. Venerupin
c. Sourine

Answers

1. D
2. D
3. C
4. B
5. B
6. C
7. C
8. C
9. B
10. D
11. A
12. D
13. B
14. A
15. C
16. B
17. C
18. C
19. B

20. A
21. A

22.B

23. B

24.B

25. C

26. C

27. a

28.C

29.b

30. a