You are on page 1of 5

ANDHERI / BORIVALI / DADAR / THANE / POWAI / CHEMBUR / NERUL / KHARGHAR

IIT JEE: 2017 CRASH COURSE(P-2) DATE: 18/11/16


TIME: 1 HR TOPIC: CENTRE OF MASS, MARKS: 120
COLLISION & MOMENTUM, ROTATIONAL DYNAMICS

SECTIONI (Single Choice Questions)


This section contains 30 Multiple choice questions. Each question has 4 choices (A), (B), (C)
and (D) for its answer, out which ONLY ONE is correct.
(+4, 1)

1. Two particles of masses m and 4m have linear momentum in the ratio of 2:1. What is the ratio of
their kinetic energies?
(A) 2 (B) 2 (C) 4 (D) 16

2. A wooden block of mass 0.9kg is suspended from the ceiling of a room by thin wires. A bullet of
mass 0.1kg moving horizontally with a speed of 10 ms 1 strikes the block and sticks to it. What is the
height to which the block rises? Take g 10ms2 .
(A) 2.5cm (B) 5 cm (C) 7.5cm (D) 10.0cm

3. A steel ball falls from a height h on a floor for which the coefficient of restitution is e. The height
attained by the ball after two rebounds is
(A) eh (B) e2 h (C) e3h (D) e4 h

4. A body of mass m1 moving at a constant speed undergoes an elastic collisions with a body of mass
m 2 initially at rest. The ratio of the kinetic energy of mass m1 after the collision to that before the
collision is
2 2 2 2
m m2 m m2 2m1 2m 2
(A) 1 (B) 1 (C) (D)
m1 m 2 m1 m 2 m1 m 2 m1 m 2

5. A bullet is fired normally on an immovable wooden plank. It loses 25% of its momentum in
penetrating a thickness of 3.5cm. The total thickness penetrated by the bullet is
(A) 8cm (B) 10cm (C) 12cm (D) 14cm

6. A moving particle of mass m makes a head-on collision with a particle of mass 2m initially at rest. If
the collision is perfectly elastic, the percentage loss of energy of the colliding particle is
(A) 50% (B) 66.7% (C) 88.9% (D) 100%

7.
A body of mass 2kg moving with a velocity i 2j 3k ms 1 collides with another body of mass 3


kg moving with a velocity 2i j k in ms 1 . If they stick together, the velocity in ms 1 of the
composite body is
1

(A) 8i 7 j 3k
5
(B)
1
5

4i j 3k (C)
1
5

8i j k (D)
1
5
4i 7 j 3k
CENTERS : MUMBAI /DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK / PUNE /NAGPUR / BOKARO/ DUBAI # 1
8. A bullet of mass m is fired horizontally with a velocity on a wooden block of mass M suspended
from a support and gets embedded in it. The kinetic energy of the bullet + block system is
1 1 Mm m 2 2
(A) m2 (B) (M m)2 (C) (D)
2 2 2(M m) 2(M m)

9. Consider the following two statements:


(i) Linear momentum of the system remains constant.
(ii) Centre of mass of the system remains at rest.
(A) A implies B and B implies A. (B) A does not imply B and B does not imply A.
(C) A implies B but B does not imply A. (D) B implies A but A does not imply B.

10. Consider the following two statements:


(i) Linear momentum of the system of particles is zero.
(ii) Kinetic energy of a system of particles is zero.
(A) A implies B and B implies A. (B) A does not imply B and B does not imply A.
(C) A implies B but B does not imply A. (D) B implies A but A does not imply B.

11. All the particle of a body is situated at a distance R from the origin. The distance of the centre of
mass of the body from the origin is
(A) =R (B) R (C) R (D) R

12. A circular plate of diameter a is kept in contact with a square plate of edge d as shown is figure. The
density of the material and the thickness are same everywhere. The centre of mass of the composite
system will be

(A) inside the circular plate (B) inside the square plate
(C) at the point of contact (D) outside the system.

13. Consider a system of two identical particles. One of the particles is at rest and the other has
acceleration . The centre of mass has acceleration.
1
(A) Zero (B) (C) (D) 2
2
14. Internal forces can change
(A) The linear momentum but not the kinetic energy.
(B) The kinetic energy but not the linear momentum
(C) Linear momentum as well as kinetic energy
(D) Neither the linear momentum nor the kinetic energy.

15. A body falling vertically downwards under gravity breaks in two parts of unequal masses. The centre
of mass of the two parts taken together shifts horizontally towards
(A) Heavier piece
(B) Lighter piece
(C) Does not shift horizontally
(D) Depends on the vertical velocity at the time of breaking.

CENTERS : MUMBAI /DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK / PUNE /NAGPUR / BOKARO/ DUBAI # 2
16. Three point-masses m 1, m 2 and m3 are located at the vertices of an equilateral triangle of side .
What is the moment of inertia of the system about an axis along the altitude of the triangle passing
through m 1 ?
2 2 2 2
(A) m1 m2 (B) m 2 m3 (C) m1 m3 (D) m1 m2 m3
4 4 4 4

17. The moment of inertia of a solid sphere of mass M and radius R, about an axis through its center, is
2
MR 2 . The moment of inertia about an axis tangential to the surface of the sphere will be
5
4 6 7
(A) MR 2 (B) MR 2 (C) MR 2 (D) MR 2
5 5 5

18. Two discs of moments of inertia I 1 and I 2 about their respective axes, rotating with angular
frequencies 1 and 2 respectively, are brought into contact face to face with their axes of rotation
coincident. The angular frequency of the composite disc will be

(A) 1 1 2 2 (B) 1 1 2 2 (C) 2 1 1 2 (D) 2 1 1 2
1 2 1 2 1 2 1 2

19. A solid cylinder of mass M and radius R rolls down an inclined plane of height h. The angular
velocity of the cylinder when it reaches the bottom of the plane will be
2 2 gh 2 gh 1
(A) gh (B) (C) (D) gh
R R 2 R 3 2R

20. If the earth were to suddenly contract to half its present size, without any change in its mass, the
duration of the new day will be
(A) 6 hours (B) 12 hours (C) 18 hours (D) 30 hours

21. Two circular discs have masses in the ratio of 1 : 2 and radii in the ratio of 2 : 1. The ratio of their
moments of inertia about the diameter is
(A) 1 : 1 (B) 2 : 1 (C) 4 : 1 (D) 8 : 1

22. A circular disc rolls down an inclined plane without slipping. What fraction of its total energy Is
translational?
1 1 1 2
(A) (B) (C) (D)
2 2 3 3

23. A solid sphere is rotating about a diameter at an angular velocity . If it cools so that its radius
1
reduces to of its original value, its angular velocity becomes
n

(A) (B) 2 (C) n (D) n 2
n n

24. A uniform rod of length L is suspended from one end such that it is free to rotate about an axis
passing through that end and perpendicular to the length. What minimum speed must be imparted to
the lower end so that the rod completes one full revolution?
(A) 2gL (B) 2 gL (C) 6gL (D) 2 2gL

CENTERS : MUMBAI /DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK / PUNE /NAGPUR / BOKARO/ DUBAI # 3
25. The angular velocity of a body changes from 1 and 2 without applying a torque but by changing
the moment of inertia about its axis of rotation. The ratio of the corresponding radii of gyration is
(A) 1 : 2 (B) 1 : 2 (C) 2 : 1 (D) 2 : 1

26. A particle performs uniform circular motion with an angular momentum L. If the angular frequency
of the particle is doubled, and kinetic energy is halved, its angular momentum becomes:
L L
(A) 4L (B) 2L (C) (D)
2 4

27. A uniform thin rod of mass M and length L is hinged by a frictionless pivot at its end O, as shown. A
bullet of mass m moving horizontally with a velocity strikes the free end of the rod and gets
embedded in it. The angular velocity of the system about O just after the collision is

m 2m 3m m
(A) (B) (C) (D)
L M m L M 2m L M 3m LM

28. A gramophone record of mass M and radius R is rotating at an angular velocity . A coin of mass
m is gently placed on the records at a distance r = R/2 from its center. The new angular velocity of
the systems
2M 2M M
(A) (B) (C) (D)
2M m M 2m Mm

29. A solid sphere is rotating about its diameter. Due to increase in room temperature, its volume
increases by 0.5%. If no external torque acts, the angular speed of the sphere will
1 1
(A) increases by nearly % (B) decreases by nearly %
3 3
1 2
(C) increases by nearly % (B) decrease by nearly %
2 3

30. A cylinder released from the top of an inclined plane, rolls without sliding and reaches the bottom
with speed r , Another identical cylinder, released from the top of the same inclined plane, slides
without rolling and reaches the bottom with speed s Then
(A) r s (B) r s (C) r s (D) r s 0

CENTERS : MUMBAI /DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK / PUNE /NAGPUR / BOKARO/ DUBAI # 4
ANDHERI / BORIVALI / DADAR / THANE / POWAI / CHEMBUR / NERUL / KHARGHAR
IIT JEE: 2017 CRASH COURSE DATE: 18/11/16
TOPIC: CENTRE OF MASS,
COLLISION & MOMENTUM, ROTATIONAL DYNAMICS

ANSWER KEY

1. (D) 2. (B) 3. (D) 4. (A) 5. (A)

6. (C) 7. (A) 8. (D) 9. (D) 10. (D)

11. (B) 12. (B) 13. (B) 14. (B) 15. (C)

16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (C) 20. (A)

21. (B) 22. (D) 23. (D) 24. (C) 25. (C)

26. (D) 27. (C) 28. (D) 29. (B) 30. (B)

CENTERS : MUMBAI /DELHI /AKOLA /LUCKNOW /NASHIK / PUNE /NAGPUR / BOKARO/ DUBAI # 5