You are on page 1of 4

Consimtămantul informat in transplantul de organe

Legea diferentiaza situatia prelevarii de tesuturi si organe umane de la persoane in viata de cele
apartinand unor persoane decedate. Prelevarea de tesuturi si organe umane in scop terapeutic se poate
efectua de la persoane majore, in viata, cu capacitate mintala deplina, numai daca nu exista un pericol
pentru viata donatorului si cu consimtamantul scris, liber, prealabil si expres al acestuia. Legea mai
prevede necesitatea controlului prealabil clinic si de laborator al donatorului. Consimtamantul se da
numai dupa ce donatorul a fost informat in prealabil de medic asupra eventualelor riscuri si consecinte
pe plan fizic, psihic, familial si profesional, rezultand din faptul prelevarii. [1] O prevedere importanta
este aceea prin care se interzice prelevarea de organe si tesuturi umane de la potentiali donatori minori,
precum si de la persoanele lipsite de discernamant, aflate in viata. Legea autorizeaza totusi prelevarea
de maduva osoasa si de la minori, dar numai in beneficiul fratelui sau sorei acestuia. Potrivit
prevederilor legale, prelevarea de maduva osoasa de la minori se poate face numai cu consimtamantul
fiecaruia dintre titularii autoritatii parintesti sau al reprezentantului legal al minorului. Refuzul minorului
impiedica orice prelevare. [1] In ceea ce priveste prelevarea de tesuturi si organe umane de la
persoanele decedate, aceasta se efectueaza potrivit legii, numai daca moartea cerebrala a fost
confirmata medical. Potrivit legii, prelevarea se face, in acest caz, cu consimtamantul scris al membrilor
majori ai familiei sau al rudelor, in urmatoarea ordine: sot, parinte, copii, frate ori sora. In absenta
acestora, consimtamantul va fi luat de la persoana autorizata in mod legal sa il reprezinte pe defunct.
Daca donatorul decedat este minor, prelevarea de organe si tesuturi se poate face numai cu
consimtamantul scris al parintilor sau al reprezentantului legal. Medicii care constata moartea cerebrala,
pe de o parte, si cei care efectueaza prelevarea sau transplantul de tesuturi sau organe, pe de alta parte,
trebuie sa faca parte din unitati functionale sau servicii sanitare distincte. Medicii care au procedat la
prelevarea de tesuturi sau organe de la o persoana decedata sunt obligati sa asigure restaurarea
decenta a acesteia.

Moartea cerebrala

Moartea cerebrala reprezintă pierderea ireversibila a functiilor intregului creier, inclusiv baza creierului.
Este acceptata in majoritatea tarilor, exceptie facand, de exemplu, Japonia. Aici moartea este acceptata
doar ca un proces social petrecut in timp indelungat (minim 2 ani), in care persoana decedata continua
sa faca parte din societate. Aceasta este explicatia faptului ca exista tari dezvoltate tehnologic in care
transplantul de tesuturi si organe nu se practica sau, in cazul Japoniei, se practica dar, implicand doar
donatorii vii.

Nu trebuie confundata moartea cerebrala cu moartea biologica. Din punct de vedere juridic, moartea
este considerata una singura, si anume cea declarata din punct de vedere medical.

Moartea, din punct de vedere crestin, are doua acceptiuni:

a) indepartarea omului de Dumnezeu prin pacat (moarte care poate fi temporara sau vesnica, in functie
de gravitatea pacatului, de pocainta sau lipsa acesteia);

b) moartea fizica - concretizata prin despartirea sufletului de trup. Tot efortul crestin este acela de a
scapa de moartea vesnica prin comuniunea dinamica cu Dumnezeu in Hristos, prin Duhul Sfant. Aceasta
nu exclude grija pentru conditiile, momentul si modalitatea separarii sufletului de trup.

presupune: 1. flasca.sa i se garanteze ca viata nu ii va fi pusa in pericol. examen clinic. moartea cerebrala Aceste trei conditii trebuie indeplinite concomitent si in totalitate. este cunoscuta in mai multe feluri si anume: a) moarte aparenta (functiile vitale sunt atat de mult slabite incat nu pot fi percepute decat cu aparate speciale). confirmata de testul de apnee (la un PaCO2 de 60 mm Hg). din punct de vedere medico-legal. Pana nu demult. ca incetare efectiva a vietii.sa-si fi dat in mod prealabil. areactiva. . alcatuit din: constatarea comei profunde. 3. b) ) moarte clinica (functiile vitale au incetat fara sa se fi alterat inca structurile in mod ireversibil.sa fie major si sa fie in deplinatatea facultatilor mintale. In cazul donatorului minor. Moartea. Datorita tehnicilor de reanimare s-a ajuns la convingerea ca moartea este un proces si ca ea nu este in mod necesar legata de incetarea batailor inimii. consimtamantul va fi acordat de catre parinti sau de catre tutorii legali. 2. sunt: 1. pentru a se evita erori regretabile. Donatorul 1. efectuate la 6 ore. oprirea inimii. expres. . . 2. 3. era considerata moarta acea persoana careia inima i-a incetat sa mai bata si careia ii lipsea respiratia.Moartea. respectandu-se libertatea si demnitatea minorului. constient si informat consimtamantul in scris pentru prelevare. d) moarte cerebrala. absenta ventilatiei spontane. de aceea este posibil ca aceste functii sa fie reactivate prin terapia intensiva si reanimare). din punct de vedere legal. Criteriile pe baza carora poate fi declarata moartea cerebrala. c) moarte biologica (se produce atunci cand organele vitale au intrat deja in proces de alterare.sa ii fie prezentate riscurile si consecintele asupra sanatatii si asupra capacitatii de munca pe care prelevarea de organe le poate provoca. Constatarea mortii fizice nu este obiectivul teologiei sau al filosofiei. adica a inceput procesul de necrozare al tesuturilor). absenta reflexelor de trunchi cerebral (in mod special absenta reflexelor fotomotor si corneean). . transplantul se va face numai cu respectarea urmatoarelor norme: . liber. care sa ateste lipsa electrogenezei corticale. absenta respiratiei spontane. ci tine de resortul stiintelor medicale si juridice. In cazul donatorului viu. doua trasee EEG.

In timp ce. Unul din contra argumentele xenotransplanturilor a fost posibilitatea transferului de bacterii sau virusuri animale la om.Fetusi avortati Acestia reprezinta o potentiala sursa de organe pentru transplant. In concluzie. Cand aceste celule sunt extrase. . astfel incat transplantul sa se extinda la mai multi pacienti si la o arie mai larga de boli. cercetatorii au incercat gasirea unor surse non-traditionale de organe. care sunt amenintate cu disparitia. . dar dorinta de a fi vindecat si de a vindeca este foarte mare. Dezbaterile au loc asupra faptului daca este moral sau nu folosirea organelor de la fetusi avortati in stadii tarzii ale sarcinii pentru . Experimentele de transplante cu inimi de cimpanzeu sau ficat de porc au fost insotite cu mare atentie de catre mass-media in trecut.Celulele stem Celulele stem se pot specializa pentru a forma diferite tipuri de celule ce se gasesc in corpul uman. intr-o zi.echipa care a constatat decesul unei persoane nu va fi aceeasi cu cea care urmeaza sa faca transplantul. Cateva dintre solutiile propuse sunt: . aparent cele mai potente celule stem provin din primele celule care alcatuiesc embrionul uman. care ar putea produce epidemii. mai ales ca pacientii sunt tratati cu imunosupresoare puternice. dar vor ridica si mai multe probleme etice. Probleme etice pe care le implica folosirea organelor artificiale fac referire la costurile extrem de ridicate pe care le implica si totodata la eficacitatea acestora.2. Persoanele care ar primi organe artificiale ar putea avea nevoie de noi organe artificiale in cazul in care mecanismele celor anterioare s-ar defecta. Unii specialisti considera ca primatele. .Organe artificiale Acestea reprezinta o alta varianta potentiala de organe. Cercetatorii au mari sperante ca celulele stem vor putea fi folosite. probabil. In cazul donatorului decedat: . nu ar trebui sa fie furnizori de organe pentru oameni. deoarece ar leza demnitatea umana. pentru a recrea intregul corp uman. o sursa majora de organe. Transplantul de organe animale la oameni este considerat de unele religii si persoane neetic. Obiectiile bioeticienilor fac referire mai intai la sursa acestor celule. celulele stem pot fi gasite in corpul uman adult. Unii considera acest fapt imoral si cer incetarea cercetarilor si a procedurilor medicale care distrug embrionii umani aflati in procesul de dezvoltare. embrionul este distrus. xenogrefele vor deveni.Organe de la animale (xenotransplant) Animalele sunt o sursa potentiala de organe. .medicii care constata decesul sunt responsabili pentru situatiile in care moartea nu a intervenit efectiv sau ea nu a fost bine constatata. Surse alternative de organe O data cu cresterea discrepantei dintre numarul de organe donate si numarul mult mai mare al persoanelor aflate pe listele de asteptare pentru un transplant.

posibilitatea de reusita. religios etc. . 3. pe care unii le considera imorale. Primitorul Primitorul isi va da consimtamantul in scris pentru efectuarea transplantului si va fi informat obiectiv asupra sanselor de reusita ale transplantului. prioritatea cererii. previziunea ca organul sa se poata transplanta. ci determinata de conditii optime de reusita a transplantului si de finalitatea acestuia. Intrucat transplantul are caracter terapeutic. O alta obiectie vine din partea celor care cred ca incurajarea utilizarii organelor fetale avortate ar incuraja "cultivarea organelor" sau metoda de concepere a unui copil cu intentia de a-l avorta pentru a-i folosi organele pentru transplant. se impune ca medicii care iau deciziile de transplantare sa aplice exclusiv criteriul terapeutic. social economic.. 4.transplanturi care ar putea salva viata unui alt copil. In selectionarea pacientilor carora urmeaza sa li se efectueze transplantul. urgenta transplantarii. adica sa se aiba in vedere: 1. Multe persoane cred ca aceasta metoda ar scuza avorturile din stadiile avansate. 2. selectia pacientilor nu trebuie sa fie impiedicata sau viciata de motive de ordin rasial.