You are on page 1of 14

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Odjel za matematiku
Preddiplomski studij matematike

Seminarski rad iz predmeta
Uredsko poslovanje

Naslov rada:
Moodle LMS

Studenti:
Sanja Borić, broj indeksa: 668, G3
Tina Drašinac, broj indeksa: 676, G3
Filip Fey, broj indeksa: 543, G1

Osijek, veljača 2009.

0

zadaće. Moodle okruženje 5 2. Moodle na CARnetu 4 2. Rad u Moodle-u 3. Čemu služi moodle 3 1.3. Korisničko sučelje 7 3. Literatura 13 1 .2.4. Korisnici 5 2.3. Ispiti.1.5. Zaključak 12 5.1. Prijava na Moodle sustav 6 2. Upoznavanje Moodle sustava 2. Uvod 1. ocjenjivanje 10 3. Što treba znati prije početka rada? 8 3.2.4. Osnovno o Moodle-u 2 1. Uređivanje kolegija 9 3.3. Moodle u brojkama 3 1.4. Komunikacijski alati 11 4.2.Sadržaj: 1. Instalacija i zahtjevi 5 2.1.

Uvod 1. kao i način na koji studenti i predavači mogu pristupiti obrazovnom procesu pri učenju na daljinu Ovaj alat vrlo brzo je stekao veliku popularnost kod nastavnika zbog svojih pedagoških temelja i velike prilagođenosti akademskom okruženju. Taj glagol najbolje opisuje način nastanka i razvoja samog Moodle sustava. To je također i glagol koji na engleskom opisuje „kreativno lutanje misli“ [5].prilagodljivo objektno-orijentirano dinamičko okruženje za učenje) je programski alat za izradu elektronskih obrazovnih sadržaja te održavanje nastave na daljinu. Kao prvo. to je akronim engleskog izraza Modular Object . [1] Moodle je Web aplikacija napisana u PHP-u. [1] Riječ Moodle ima dvostruko značenje. što u prijevodu znači: Modularno objektno-orjentirano dinamičko obrazovno okruženje. obrazovnom okruženju društvenog konstrukcionizma. što znači da je korisnicima omogućen uvid u izvorni kôd. korisnicima je dozvoljeno koristiti. [1] Aplikaciju se može besplatno preuzeti sa službene Moodle Web stranice (http://www.Oriented Dynamic Learning Environment. kao i način na koji studenti i predavači mogu pristupiti obrazovnom procesu pri učenju na daljinu Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Enviroment . u mogućnosti je zadovoljiti velik broj korisnika koji se brzo upoznaju s radom alata. licenciran no besplatan.Oriented Dynamic Learning Environment. Taj glagol najbolje opisuje način nastanka i razvoja samog Moodle sustava. a podržava više vrsta baza podataka (posebno MySQL i PostgreSQL). Iako manjih mogućnosti od komercijalnih alata.1. što znači da. što u prijevodu znači: Modularno objektno-orjentirano dinamičko obrazovno okruženje.moodle. [2] Kako je Moodle projekt otvorenog kôda. [1] Moodle je projekt otvorenog kôda (Open source). što je pridonjelo njegovoj velikoj popularnosti i kontinuiranom razvoju. [4] Projekt se kontinuirano razvija s namjenom potpore tzv. te primijene istu licencu na bilo koji drugi rad koji iz Moodlea proizlazi. To je također i glagol koji na engleskom opisuje „kreativno lutanje misli“ [5]. ima brojnu zajednicu korisnika te izvrsnu dokumentaciju i podršku. iako je zaštićen. kopirati i mijenjati kôd. ukoliko omoguće drugima korištenje kôda po jednakim uvjetima. ne mijenjaju originalnu licencu ni zaštitu.[1] 2 . Moodle je softver otvorenog koda. Osnovno o Moodle-u Riječ Moodle ima dvostruko značenje.org). uz mogućnost promjene aplikacije i prilagodbe vlastitim potrebama. Kao prvo. to je akronim engleskog izraza Modular Object .1. Moodle je izdan pod licencom GNU Public License.

Čemu služi Moodle? Moodle sustav za upravljanje učenjem pruža nastavnicima punu računalnu podršku pri organizaciji i izvođenju online kolegija. statistike. malim zahtjevima za resursima računala na kojem se izvršava.3. njih čak 613 521. Site sa najvećim brojem tečajeva je E-learning na VUT v brně koji broji čak 19 223 tečaja. logovi • opsežan sustav pomoći [5] 3 . je moodle. zahvaljujući prijevodu Jasmina Klindžića. Na Moodle-u postoji 408 registriranih site-ova sa preko 10 000 korisnika. – Moodle u brojkama Naravno. Moodle u brojkama Evo nekih kvantitativnih podataka o Moodle sustavu [5][6]: Broj jezika 65 Broj zemalja 204 Broj registriranih site-ova 48 706 Broj predmeta/tečajeva 2 544 347 Broj korisnika 27 893 357 Broj nastavnika 1 859 349 Broj priloga u Forumima 35 295 747 Broj materijala 20 227 604 Broj test-pitanja 27 157 575 Tablica 1. Pogodan je i kao dodatak tradicionalnoj nastavi u učionici. korisničkim ulogama i grupama korisnika na tečaju • rad s već postojećim datotekama i obrazovnim sadržajima • provjera znanja i ocjenjivanje korisnika • praćenje aktivnosti korisnika • mnogobrojni alati za komunikaciju i kolaboraciju među korisnicima • upravljanje sustavom – sigurnosne kopije. Site sa najvećim brojem korisnika. Neke od važnijih mogućnosti Moodlea su: • izrada velikog broja tečaja na jednom sustavu • planiranje tečaja – raspored aktivnosti. [6] 1.Ima podršku za velik broj jezika.2. uključuje i hrvatski. Velika popularnost ovog alata najviše je temeljena na vrlo jednostavnoj i brzoj instalaciji. jednostavna integracija u postojeće sustave i logičnom sučelju za studente i nastavnike[2] 1.org. te brojke se iz dana u dan mijenjaju i postaju sve inpresivnije ovisno o korištenju Moodle sustava. kalendar • upravljanje korisnicima. koji.

godine. Moodle će u potpunosti zamijeniti komercijalni WebCT alat koji je CARNetovim korisnicima bio dostupan od 2000.1.hr) Online tečajevi implementirani u sustav mogu se koristiti isključivo u obrazovne svrhe. Moodle na CARNetu CARNet u svrhu podrške održavanju nastave na daljinu osigurava:  Otvaranje tečajeva  Podršku u postupku prijelaza s WebCT-a na Moodle  Podršku korisnicima putem online helpdeska (kontakt: moodle@carnet. [4] 4 .4. godine. Do rujna 2009.

2. nastavne materjale. Administratori 2. Moodle okruženje je dostupno iz nekog od standardnih preglednika Weba. poput Internet Explorera. Po dolasku na početnu stranicu nekog Moodle sustava.1. dodavanja novih korisnika i slično. Mogu pregledavati informacije o tečajevima i neke nastavne sadržaje ukoliko su im omogućeni. ili kasniju) sa omogućenim osobinama:  Obrada slika (JPEG i PNG format) pomoću GD Library-a  Potporu za sesije (session support)  Potporu za uploadanje datoteka  Aktivan MySQL server [3] 2. • gosti – korisnici koji nisu prijavljeni na sustav s korisničkim imenom i lozinkom.2. Tri su najčešće vrste korisnika. koji mogu uređivati svoje kolegije. Ukoliko je omogućen odabir jezika sučelja. To su nastavnici. Mozilla Firefoxa ili Opere. ovisno o kolegiju kojem pristupaju. 2. Instalacija i zahtjevi Da bi ste koristili Moodle trebate imati: -Aktivnu instancu PHP-a ( verziju 4. koristiti alate za komunikaciju i kolaboraciju (zajednički rad). Korištenje Moodle sustava 2. Moodle okruženje Kako je Moodle Web aplikacija.0. • učenici –studenti. Korisnici mogu imati različite uloge. kalendar te obrazac za prijavu na sustav. pregledavati statistike kolegija. ocjenjivati učenike.1. rješavati provjere znanja. itd.3. koji mogu pregledavati kolegije na koje su upisani. • nastavnici. . poput otvaranja novih tečajeva ili uređivanja postojećih. moguće je promijeniti jezik u gornjem desnom uglu. itd. 5 . dodavati nastavne materijale. učenici i gosti. Obični korisnici Administratori imaju sva prava upravljanja sustavom. popis kolegija. To su: 1. korisnika najčešće dočekuju novosti o sustavu. Korisnici Na Moodle Web sjedištu korisnici su ugrubo podijeljeni u dvije skupine.

[1] 6 .2. te klikom na gumb Login. korisnici koji još nemaju korisnički račun ga mogu ručno otvoriti. ili ga zatražiti od nadležne ustanove. –Prijava na sustav Korisnik se prijavljuje na sustav korištenjem vlastitog korisničkog imena i lozinke. Slika 2. –Link za prijavu na sustav Ovisno o postavkama Moodle sjedišta. Slika 1. Prijava na Moodle sustav Korisnik se na Moodle prijavljuje odabirom linka Login u gornjem desnom uglu sustava.4. korisnika dočekuje vlastita početna stranica s popisom kolegija na koje je trenutno prijavljen. Po prijavi na sustav.

Svaki se blok može smanjiti (minimizirati) na veličinu trake naslova. koji služe za neku posebnu namjenu (pretraga foruma. koji korisnika upućuje na pomoć u upravo tom segmentu sustava (npr. popis kolegija. dodavanje novog resursa. uz mogućnost povratka na hijerarhijski više stranice • Gumb Omogući izmjene – prelazi u poseban oblik sučelja za uređivanje resursa i aktivnosti (samo za nastavnike) • Gumb Turn student view on – privremeno prelazi u oblik kolegija kakvog vidi učenik (samo za nastavnike) • Lijevi i desni stupac – Moodle blokovi. • Srednja kolona – Moodle moduli resursa i aktivnosti • Podnožje stranice – prikaz trenutno prijavljenog korisnika i link na početnu stranicu kolegija Sučelje za nastavnike složenije je i sadrži mnogo više mogućnosti od sučelja za učenike. najsvježije vijesti. izrada kviza i slično) [1] 7 . [1] Uz svaku važniju opciju u sustavu nalazi se upitnik u žutom krugu.. Korisničko sučelje Korisničko sučelje sadrži nekoliko glavnih dijelova: • Zaglavlje – naslov trenutnog tečaja. obavijest o trenutno prijavljenom korisniku i link za odjavu korisnika • Navigacijska traka (breadcrumbs) – trenutni položaj korisnika u navigaciji kolegijem.5.. To je oznaka sustava pomoći.2.).

Nastavnici na svom kolegiju mogu dodavati ili uklanjati blokove. Kolegij se gradi od različitih resursa (nastavnih sadržaja) poput teksta.1. – Kolona s blokovima 8 . već postojećih datoteka itd. Resursi i aktivnosti se nalaze u srednjem stupcu Moodle okruženja. odabirom gumba Omogući izmjene. poput kalendara. a mogu se odvojeno dodavati ili mijenjati). Blokovi se vrlo jednostavno mogu dodavati. Moduli aktivnosti su interaktivni dijelovi kolegija poput diskusijskih grupa i testova. brisati ili uređivati. potrebno je prijeći u napredni oblik sučelja. što znači da se sastoji od više modula (manjih dijelova koji zajedno čine jednu cjelinu. podijeljeni u teme ili vremenske odjeljke.3. u lijevoj i desnoj koloni. Za uređivanje blokova. Web stranica. Blokovi su manji dijelovi Moodlea koji se nalaze u lijevoj i desnoj koloni. Što treba znati prije početka rada? Moodle je modularan sustav. [1] Slika 4. rezultata ispita i slično. Rad u Moodle-u 3.

i online kolegiji imaju svoju strukturu.2. Na nastavniku je da posebno označi temu koja se trenutno obrađuje. ovisno o datumu početka kolegija.3. Sustav sam računa datume tjedana. Postavke kolegija Postavke kolegija su vrlo važne za izvođenje i prikazivanje kolegija na način koji nastavniku odgovara. U Moodleu postoji više vrsta strukture kolegija. uobičajene nastave. Spomenut ćemo tri najvažnije: • Tematski oblik (Topics Format) – cjeline su raspoređene u obliku tema. • Socijalni oblik (Social Format) – cjelokupan kolegij se izvodi u obliku velikog foruma – diskusijskih grupa.prijave na kolegij (mogu li se polaznici sami prijavljivati. postoji li rok u kojem je upis omogućen. Uređivanje kolegija 3. • Tjedni oblik (Weekly Format) – cjeline su raspoređene po tjednima u kojima se odvija kolegij.2. 3. Postavke se nalaze u bloku Administracija. poput kategorije u kojoj se kolegij nalazi. Trajanje teme nije određeno. Oblik kolegija Kao i svaki klasični kolegij ili tečaj. Ovaj oblik najčešće nije pogodan za izvođenje klasične. oblik ili format.1. Prvi dio obrasca za postavke sadrži osnovne informacije o kolegiju. te posebno označava trenutni tjedan.2. pod linkom Postavke. Broj tjedana / tema označava broj cjelina koje će biti prikazane u središnjem stupcu 9 . punog imena i kratice kolegija te opisa. koliko dugo je polaznik upisan na kolegij i slično. Kolegiji su najčešće strukturirani po logičkim jedinicima – cjelinama. U postavkama se mogu podesiti načini upisa .2.

prikupljanje i pohranjivanje rješenja te brzo i jednostavno unošenje ocjena (koje ulaze u cjelokupnu skalu ocjenjivanja). a ako je potrebno. upute za zadaću i slično. … Zadaće (Assignments) su aktivnost koja omogućuje dodjelu različitih vrsta zadataka polaznicima. [1] 3. [1] Postoji još mnogo opcija kako urediti kolegij. zadaće. tablice i ostalo) • predajte dokument – učenik odgovor piše lokalno te u sustav unosi svoju datoteku (ako se radi o radu s više datoteka. ocjenjivanje. kao što su primjerice dodavanje resursa (izrada tekstualnih datoteka. web stranica.). može se odrediti maksimalna veličina datoteke. Pritom mora biti omogućen detaljni prikaz sučelja (Omogući promjene). U slučaju predaje dokumenta. Za izradu novog zadatka potrebno je odabrati aktivnost Zadaća iz popisa aktivnosti. [1] Postoje tri vrste (tipa) zadaće: • offline aktivnost – učenici predaju zadaću u pisanom obliku. te maksimalna ocjena koju učenik može dobiti (ili skala ocjenjivanja). [1] 3. linkova na datoteke. ponuđeno je još nekoliko opcija (s obzirom na odabrani tip zadaće). Ispiti. smije li se zadatak ponovno predati nakon prve predaje. Sve se može saznati iz priručnika. [1] 10 . U dobiveni obrazac upisuje se naziv i opis zadatka. te treba li poslati e-mail obavijest nastavniku nakon predaje svake zadaće. Korištenje kalendara: Kalendar je vrlo koristan modul koji omogućava prikazivanje različitih događaja (ručno ili automatsko) u nekom danu – periodu. može se ih se komprimirati u arhivu) Nakon ispunjavanja prvog obrasca. a ocjene su unose u Moodle • online tekst – učenik u HTML editor u Moodleu upisuje odgovor (odgovor može biti dulji. početak i kraj.3. Zadaće mogu imati period dostupnosti. izrada nove lekcije…itd. može se zabraniti naknadna predaja zadaće (pri pregledavanju zadataka uvijek će biti označen datum predaje i jasno je vidljivo da je učenik zakasnio). sadržavati slike i poveznice na druge dokumente.2. te tako potiče polaznike na pridržavanje obveza i redovit rad. Unutar opis zadatka mogu se dodati i poveznice na različite datoteke.3. dodavanje datoteka.Moodle sučelja.

Osnovna ideja Wikija je brzo i vrlo jednostavno stvaranje i uređivanje međusobno povezanih stranica. [1] Choice . ocjenjivanja poruka. te upozoravanja “hiperaktivnih” korisnika. 3.Wiki je aktivnost – alat – za kolaborativni rad polaznika kolegija. svaki tjedan ili dan u točno određeno vrijeme) i pohranjivanje zapisa poruka. te se na taj način stvara niz poruka neke teme (thread). Dodavanje pitanja vrši se odabirom aktivnosti Pitanje (Choice) iz popisa aktivnosti (uz uključen napredni prikaz sučelja). od strane više korisnika. [1] Chat – Ćaskanje ili popularni chat je sinkrona metoda komunikacije. Forum radi na razini tema (topic) i poruka (message). poput dodavanja priloga (datoteka) svakoj poruci. Napredne mogućnosti chat modula uključuju unošenje vremena predviđenog za razgovore (chat time. koja je vidljiva drugim korisnicima. Wiki se obično piše posebnim jezikom oznaka.4. chat session). Komunikacijski alati Forum . te im omogućuje brzinu razmjene kratkih poruka. dobro strukturiranih. kako bi se u što kraćem roku dobila velika količina informacija. ponavljanje tog vremena (npr. Pripadaju asinkronim komunikacijskim alatima. [1] 11 . Na svaku se poruku može odgovoriti.Forumi ili diskusijske grupe čest su način komuniciranja na Internetu. koja zahtjeva da korisnici budu online u isto vrijeme. Unutar unaprijed zadane ili nove teme korisnik može poslati poruku. što znači da korisnici ne moraju biti online u isto vrijeme. U forumima Moodlea postoje neke napredne mogućnosti. U kolegiju se može napraviti više potpuno odvojenih chat aktivnosti – soba. [1] Wiki . slanja poruka na e- mail adresu.Za jednostavno i brzo ispitivanje mišljenja ili demokratsko odlučivanje postoji modul Pitanje (Choice). s prevelikim brojem napisanih poruka.

polagati ispite. Razlog leži u tome što su ljudi sve više računalno pismeni. Moodle je svakim danom sve popularniji. Zaključak U ovom seminaru je obrađen jako važan sustav za e-učenje. Rad u Moodle-u je detaljnije opisan u ovom seminaru. bez te pismenosti život više neće biti moguć ili će u najmanju ruku biti veoma otežan. čime je to korištenje još više pojednostavljeno. ali kolegije mogu stvarati i uređivati samo oni sa statusom nastavnika. Profesori postaju pristupačniji (preko Foruma. Korištenje Moodle je veoma jednostavno. a kako vrijeme bude odmicalo. 12 . i ima sve više korisnika. Chat-a…) što može samo pozitivno djelovati na rad učenika. Korisnici Moodle-a mogu biti svi učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola. Pomoću njega možemo. 4. Postoji i priručnik za rad u tom alatu. te studenti i profesori. Najvjerojatnije će se s vremenom sve više primjenjivati za obrazovanje generacija koje tek dolaze. Moodle je aplikacija za izradu kolegija te održavanje nastave na daljinu. Moodle znatno olakšava i rad učitelja i profesora koji ne moraju biti u školama ili fakultetima da bi održali predavanje. rješavati zadaće putem interneta iz vlastitog doma. a sučelje je prevedeno na hrvatski jezik. učiti. sudjelovati u kolegiju.

[6] http://www. Milanović. Pavić. InterMeCo: Što je Moodle?. [2] B. Odjel za matematiku. Alati za e-learning. prosinac 2006. Seminar iz kolegija Uredsko poslovanje. Literatura: [1] I. Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet. Moodle – Priručnik za seminar.2009.2.mefos. Osijek. 2.5. 2. D. Odjel za matematiku. [5] http://viktor. Alati za e-učenje.hr/moodle/mod/resource/view.2. prosinac 2007. 2. [3] G.php?id=275.2009. T.0.org/stats/.moodle.2009.hr/moodle/o_usluzi. listopad 2006. [4] http://www. Osijek.2. Bosnić. Mišković. Seminar iz kolegija Uredsko poslovanje. 13 . v 1.carnet. Pervan.