You are on page 1of 7

NADWAH ISLAMIAH MRSM SE-MALAYSIA 2017

SLOT: SUKANEKA/AR-RIYADAH
A) Pembahagian kumpulan

1- Peserta terdiri daripada kalangan peserta perempuan.
2- Setiap maktab dikehendaki menghantar wakil ke urusetia pertandingan untuk cabutan
undian kumpulan sukaneka.
3- Cabutan undian terdiri daripa huruf besar dan huruf kecil cth: Aa.
4- Wakil yang mendapat huruf besar akan berpasangan dengan huruf kecil.
5- Satu kumpulan akan disertai oleh dua maktab
6- Jumlah ahli kumpulan adalah 12 orang.
7- Nama kumpulan akan diberikan oleh urusetia.

B) Tatacara permainan

1- Terdapat enam checkpoint di sekitar kawasan permainan yang dijaga oleh dua orang
urusetia.
2- Setiap kumpulan dikehendaki menghantar dua orang wakil ke setiap checkpoint.
3- Setiap checkpoint mempunyai acara/pertandingan yang tersendiri dan berbeza dengan
checkpoint lain.
4- Pemenang 10 terbaik bagi setiap pertandingan yang dijalankan akan diberikan
markah.
5- Markah keseluruhan akan dikira berdasarkah markah yang diperoleh di setiap
checkpoint.

Ctkadeja2017

jarak akan ditambah dan supaya kita tidak menimbulkan pasangan yang memegang belon akan isu akibat ketidaksefahaman menghantar semula belon yang berisi air. Tanggapan yang positif menangkap belon tersebut sama ada pecah mewujudkan kesefahaman yang atau jatuh ke tanah.  Pen  Barisan pasangan A akan diberikan sebiji .  10 terbaik akan mendapat markah. merupakan aspek yang penting  Barisan pasagan B dikehendaki berdiri di dalam membentuk jati diri kawasan yang ditentukan oleh urusetia seorang muslim yang sejati dan pertandingan.  Peserta dikehendaki mendengar kepada . antara satu sama lain. kesefahaman dan kerjasama di  Kon  Setiap pasangan dikehendaki berdiri antara satu sama lain. Akibat ketidaksefahaman  Namun pertandingan diteruskan sehingga wujudlah persengketaan yang pasangan akhir yang tinggal.  Baldi menghadap satu sama lain. kesafahaman yang hampir sama. kuat. Kesefahaman melibatkan setiap tiupan wisel yang menandakan tanggapan seseorang terhadap permulaan setiap acara. Ctkadeja2017 . ia menguji  Belon semakin sayang berpasangan. Kesefahaman dan kerjasama belon yang mengandungi air. seseorang yang lain. menjadi isu global pada masa kini. Dalam acara ini. ketidaksefahaman. Tanggapan negatif melahirkan tersebut. Checkpoint Cara permainan Keterangan Peralatan 1) Semakin hari  Permainan ini dijalankan secara .  Bagi pasangan yang tidak berjaya . . untuk sentiasa berfikiran positif  Seterusnya. Ia melibatkan bagaimana pemikiran  Pasangan A akan membuat hantaran belon kita membentuk tanggapan yang berisi air ke pasangan B dan terhadap seseorang. pasangan B perlu menangkap belon . . Sebagai umat islam. kita semua  Wisel  Barisan pasangan A akan menghadap bersaudara dan memiliki  Clipboard barisan pasangan B. kedua-dua pasangan tinggi meskipun baru berkenalan. tersebut disingkirkan daripada . Islam menggalakkan umatnya pertandingan.

Dalam acara ini. peserta perlu diri kepada orang lain. ibarat yang sama perlu menjaga belon sendiri kita menjaga maruah diri. Maruah diri melambangkan sebanyak mana kita kasih kepada  Peserta yang telah dipecahkan belon diri sendiri.Seorang muslimah yang bijak melepasi saiz yang ditetapkan.  Tali  Setiap kawasan pertandingan hanya Ia melibatkan strategi dalam  Wisel diwakili oleh seorang peserta. memecahkan belon peserta lain pada masa . Kita peserta akhir yang tinggal. .Perkara ini perlu dilatih diperingkat akar umbi supaya apabila mereka lebih berfikiran matang ketika berhadapan situasi yang lebih kritikal. juga boleh bersuara dalam menegakkan keadilan dalam menyuarakan hak-hak sewajarnya seperti Saidatina A’isyah Abu Bakar. disingkirkan daripada pertandingan. muslimah tidak semestinya  Namun pertandingan diteruskan sehingga mengikut kata kaum adam. .Dalam masa yang sama seorang  10 terbaik akan mendapat markah.Mempertahankan belon. untuk menyerang dan bertahan.Muslimah digalakkan menunjukkan kekuatan yang tersendiri dengan cara yang Ctkadeja2017 . tidak menunjukkan kelemahan  Apabila wisel dibunyikan. menunjukkan kebolehan diri. daripada dipecahkan. peserta diuji  Belon kepada dua dengan keluasan yang sama. usaha mempertahankan diri dan  Kon  Peserta akan diberikan sebutir belon yang pada masa yang sama belum diisi angin dan seutas tali.  Setiap peserta perlu meniup belon . . mestilah tahu bagaimana untuk  Peserta perlu mengikat belon tersebut mempertahankan maruah diri menggunakan tali di bahagian kaki (dari dalam pada masa yang sama lutut dan ke bawah). 2) Jomblo happy  Kawasan pertandingan dibahagikan .

terhadap media sosial. mengawal diri sendiri. nafsu amarah. Kepercayaan kepada orang lain  Seterusnya. situasi  Bekas makanan  Apabila wisel dibunyikan. melibatkan nafsu membeli  10 pemenang terbaiK akan diberikan barang.  Pemenang akan dikira berdasarkan Mengawal nafsu bukan tertumpu bilangan bola ping-pong yang paling kepada nafsu shahwat. aspek utama  Bola ping pong memindahkan buah ping-pong sepantas yang ditekankan adalah kawalan  Sudu plastik yang mungkin ke bekas yang disediakan. Dalam acara ini.  Tepung  Setiap pasagan akan diberikan satu sudu . . Seorang muslimah perlu terus ke dalam bekas B. Ctkadeja2017 . kita mengawal nafsu. tersebut perlu di letakkan di dalam mulut. ia banyak dikumpulkan di dalam bekas B. pasangan A perlu menghantar adalah kunci utama untuk bola ping-pong kepada pasangan B. mendapatkan kejayaan. disantuni dan disenangi oleh masyarakat dalam masa yang sama tidak menampakkan kecelaan diri sendiri yang boleh menyebabkan fitnah. pasangan B perlu menyambut bola Terutama kepercayaan kepada tersebut dengan sudu tersedia di dalam diri sendiri. Kawalan melibatkan bagaimana  Meja plastik. pasangan A yang boleh menyebabkan kita  Stopwatch akan mengambil bola ping-pong di dalam hilang kesabaran dan melakukan bekas A menggunakan sudu di mana sudu tindakan yang kurang wajar. 3) Spoon me  Setiap pasangan dikehendaki . Nafsu berkait rapat dengan soal hati. nafsu markah. Boleh menyumbang kepada akhlak yang tidak baik seperti mengeluarkan kata-kata kesat ketika bermain permainan. dan kepercayaan. Apabila nafsu tidak dikawal ia boleh menyebabkan penyakit hati yang memudaratkan. mulut kemudian meletakkan bola tersebut .

Dalam menyebarkan dakwah. . elemen yang  Kertas pelbagai pelbagai warna.Seorang muslimah perlulah  Pisau  Masa diberikan selama 30 minit. memiliki pemikiran yang kreatif  Stopwatch  20 peserta terbaik akan dipilih untuk supaya mereka lebih fleksibel  Borang kriteria menjalankan pembentangan. 4) Tikar dan bakul  Setiap pasangan akan diberikan kertas . gunting dan pisau. Untuk mempercayai seseorang memerlukan masa yang panjang. 5) Mini presentation  Setiap pasangan akan diberikan tajuk . . dalam memahami situasi dan  Masa pembentangan adalah 5 minit. ditekankan adalah kreativiti dan warna  Peserta dikehendaki menganyam tikar dan pengurusan masa.Kepercayaan merupaka satu elemen yang susah diperoleh. memberi jawapan yang mudah diterima masyarakat. kepercayaan wujud apabila kita mempunyai tanggapan yang positif terhadap seseorang. aspek yang  Borang kriteria persembahan. .  Gunting bakul. . ia perlu sesuai dengan situasi masa kini supaya masyarakat tidak memberontak dan melawan perintah agama.Orang yang menjaga masa akan disenangi oleh masyarakat setempat.Pengurusan masa bagi seorang muslimah adalah penting. .  Meja dan pahlawan islam  Ctkadeja2017 . ditekankan adalah pengetahuan  Stopwatch  Tajuk persembahan berkaitan serikandi dan penyampaian.Dalam acara ini.Dalam acara ini. Menjaga masa sama seperti kita menjaga waktu solat. Namun.

tahap pengetahuan berkenaan  Stopwatch  Peserta yang dapat menyiapkan dengan islam.Selain ilmu-ilmu yang dipelajari tambahan.Kerana orang yang cintakan ilmu akan dijauhkan daripada kebodohan. masa terpantas akan mendapat markah .  Setiap peserta diberikan masa 10 minit . memiliki pengetahuan yang luas  Setiap pasangan diberi masa 5 minit untuk dan mampu menyampaikan dan membentangkan persembahan. 6) Silangkata  Setiap pasangan akan diberikan dua set .Seorang muslimah yang disegani untuk sesi perbincangan. . peserta diuji  Soalan silangkata soalan silangkata islamiah. Ctkadeja2017 . di sekolah.Dalam acara ini. ilmu luar daripada  10 peserta terbaik akan diberikan markah buku teks perlu diteroka untuk memupuk semangat cintakan ilmu. berkongsi maklumat dengan cara yang berhemah dan mudah diterima masyarakat setempat.

00 RM 12.00 RM 24.00 8. ANGGARAN PERBELANJAAN Bil.00 Ctkadeja2017 . Butiran Bilangan Harga seunit Harga keseluruhan 1.00 3.00 RM 20.00 RM 15. Sudu plastik 1 paket RM 2. Kertas warna 1 rim RM 15.00 9.00 7. Tepung 2 kampit RM 4.00 RM 90.00 5.00 RM 8. Gunting 12 biji RM 2.00 RM 2.00 6.00 RM 24. Bekas makanan 10 set RM 2. Belon 5 paket RM 10.00 RM 12.00 10.00 4. Wisel 6 butir RM 2.00 Jumlah RM 257.00 2. Kertas putih 1 rim RM 12. Bola pingpong 30 kotak RM 3.00 RM 50. Pisau 12 biji RM 2.