You are on page 1of 26

0

ISU KANDUNGAN MUKA SURAT

PENGENALAN………………………………………………………………2

DEFINISI KECERGASAN…………………………………………………3

UJIAN KECERGASAN (SEGAK)…………………………………………5

PROSEDUR UJIAN………………………………………………………….6

DOKUMENTASI BERGAMBAR………………………………………… 15

NORMA UJIAN KECERGASAN FIZIKAL MURID (SEGAK)............ 16

KEPUTUSAN DAN ANALISIS DATA……………………………………17

PENUTUP…………………………………………………………………….. 24

RUJUKAN…………………………………………………………………….25

1

Ujian ini dirancang untuk dilaksanakan sepenuhnya ke sekolah mulai sesi persekolahan tahun 2008. UJIAN KECERGASAN FIZIKAL MALAYSIA SEGAK MURID TAHUN 4 SEKOLAH KEBANGSAAN KAPAR PENGENALAN Program penilaian Standard Kecergasan Fizikal Kebangsaan Untuk Murid Sekolah Malaysia ( SEGAK ) ini telah dirancang selari dengan Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Sekolah Rendah dan Menengah. Pelaporan hasil ujian ini akan mendapat pengiktirafan sijil secara peperiksaan berpusat. satu aktiviti kecergasan yang terancang perlu dilaksanakan dengan sempurna mengikut prosedur yang ditetapkan bagi setiap item ujian dan dinilai mengikut norma yang telah ditetapkan. SEGAK mula diilhamkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2005. Rekod penilaian kecergasan memberi maklumat tentang tahap kecergasan murid. satu penilaian yang standard dapat diukur. Ujian yang dijalankan secara sistematik perlu diadakan dua kali setahun dan diharap dapat memotivasikan murid mengamal gaya hidup sihat. Kecergasan yang optimum boleh membantu murid dalam melaksanakan aktiviti harian tanpa berasa letih dan lesu. Selaras dengan itu. Gaya hidup masyarakat Malaysia kini bertambah sedentari. Murid akan lebih bertanggung jawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap 2 . Dengan ini.

keharmonian dan kesejahteraan negara selaras dengan hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan ke arah merealisasikan Wawasan 2020. kekuatan. melakukan tindakan susulan untuk meningkatkan kecergasan fizikal individu melalui perancangan aktiviti kecergasan secara sistematik. 4. mengintepretasi dan menyimpan rekod kecergasan fizikal individu. melakukan ujian kecergasan yang dirancang oleh pentadbir sekolah. pengiktirafan tahap kecergasan individu berdasarkan prestasi semasa. berdaya kuasa. berpengetahuan dan mengamalkan aktiviti kecergasan untuk meningkat dan mengekalkan tahap kecergasan fizikal yang optimum. kemahiran dan sebagainya. Kecergasan untuk prestasi pula merujuk kepada fungsi dan keupayaan individu untuk bertanding dalam aktiviti sukan dengan bertenaga. dan 5. menganalisis. DEFINISI KECERGASAN FIZIKAL Kecergasan untuk kesihatan merangkumi aspek yang berkaitan dengan fungsi fisiologi dan psikologi yang dipercayai memberi individu perlindungan daripada ancaman penyakit hipokinetik (kekurangan pergerakan) seperti penyakit jantung. kegemukan dan pelbagai penyakit otot dan tulang. 3 .” Falls. berdaya tahan. mengetahui kepentingan kecergasan fizikal. 1980 Matlamat Murid sentiasa peka. Objektif Murid dapat : 1. 2. 3.

4 . Jangkauan Melunjur Ukuran antropometrik untuk mendapatkan Indeks Jisim Badan perlu dibuat sebelum melakukan ujian ini. Bagi murid yang tidak sihat. khasnya dalam latihan aerobik. keupayaan murid dan mengambilkira peralatan serta tempat ujian dijalankan. bersama rakan atau keluarga mereka. Naik Turun Bangku ( 3 minit ) 2. Murid telah berlatih secukupnya sebelum menjalani ujian. Ujian ini boleh dijalankan semasa atau di luar waktu pengajaran Pendidikan Jasmani. Ujian ini juga mesti dilengkapkan pada hari yang sama. Ujian yang dicadangkan ini boleh digunakan sebagai aktiviti latihan kecergasan. guru boleh menjalankan ujian pada hari yang lain pada bulan yang sama. Persediaan 1. Guru melatih murid terlebih dahulu dan murid digalakkan membuat ujian secara individu.UJIAN KECERGASAN FIZIKAL MALAYSIA (SEGAK) Semua murid perlu menjalani ujian-ujian kecergasan fizikal yang dicadangkan dalam buku panduan ini. Januari untuk rujukan norma. Umur murid dikira pada 1 hb. Tekan Tubi ( 1 minit ) 3. Urutan item bateri ujian adalah seperti berikut. Prosedur dan teknik ujian hendaklah mengikut peringkat umur. Ujian ini mesti dilengkapkan mengikut urutan secara berterusan. Ringkuk Tubi Separa (1 minit ) 4. 1.

Alatan ujian yang digunakan mesti lengkap. Berjalan perlahan-lahan selama 3 minit. 1. Murid mesti melakukan aktiviti memanaskan badan secukupnya sebelum menjalani ujian. 5 . pinggang dan kaki perlahan-lahan. 3. Murid memakai pakaian Pendidikan Jasmani. Lari setempat. 4. 3. lompat. 2. 1. pinggang dan kaki.2. 2. 2. Kawasan ujian mesti selamat dan sesuai dengan jenis ujian yang hendak dijalankan. Murid perlu merekod hasil ujian mereka. Pengawasan guru diutamakan semasa ujian dilaksanakan. Keselamatan 1. Aktiviti Memanaskan Badan Murid mesti melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum memulakan ujian kecergasan ini seperti. (b) mengidap penyakit kronik. dan (c) tidak sihat pada waktu ujian. Regang otot bahu. Guru melaporkan hasil ujian dalam laporan Penilaian Kendalian Sekolah. 5. skip atau turun naik bangku. Aktiviti Menyejukkan Badan Murid mesti melakukan aktiviti menyejukkan badan selepas melakukan ujian kecergasan seperti. 2. Murid melakukan aktiviti menyejukkan badan selepas ujian dilaksanakan. Murid dikecualikan daripada mengambil ujian ini jika : (a) disahkan oleh Pegawai Perubatan tidak layak mengambil ujian kecergasan fizikal. tangan. Pelaporan 1. Regangan otot bahu. Guru mengesahkan ujian yang telah dilakukan oleh murid. tangan. 6. selamat dan berfungsi dengan baik.

Prosedur: 1. Pengukur tinggi 2.PROSEDUR Ujian Kecergasan Fizikal Berlandaskan Kesihatan Nama Ujian: Indeks Jisim Badan (BMI-for-age) Tujuan: Menilai komposisi badan Tahap: Murid Tahun 4 hingga Tingkatan 5 Jantina: Lelaki dan Perempuan Alatan dan kemudahan: 1. Murid dikehendaki menimbang berat badan dalam ukuran kilogram dan mengukur ketinggian dalam meter. 2. Borang skor Pengurusan dan organisasi: Pengukuran ini hendaklah dilaksanakan sebelum ujian kecergasan bermula. Penimbang berat 3. Kira indeks jisim badan berdasarkan formula berikut: 6 .

0 .24.0 15.8 10 <14.0 >21.8 >21.2 >25.2 >19.0 >21.8 14.0 >24.6 >18.23.4 .2 14.2 >22.18.21.2 >20.8 >20.6 .8 .9 >19.0 14.2 11 <14. Rujuk jadual di bawah untuk mengenal pasti komposisi berat badan.0 14.21.9 .21.20.21.4 >19.2 .2 .0 .22.22.6 >21.6 14.2 Perempuan Umur Berisiko Berat Berat (Tahun) Kurang berat Normal Berlebihan berlebihan 9 <14.4 .8 .19.20.2 >23.2 12 <15.9 >22.2 >24.9 11 <14.6 . Lelaki Umur Berisiko Berat Berat (Tahun) Kurang berat Normal Berlebihan berlebihan 9 <14.0 10 <14.19. Indeks Jisim Badan = Berat badan (kg) Tinggi (m) x Tinggi (m) 3.6 .0 .25.19.8 14.2 .24.0 12 <14.8 .2 (Rujukan: National Centre For Chronic Disease Prevention And Health Promotion 2000) UJIAN PERTAMA Nama Ujian: Naik Turun Bangku 3 minit Tujuan: Menilai Daya Tahan Kardiovaskular 7 .4 14.0 .

6. Jam Randik 3. Ujian dijalankan dengan murid memakai kasut sukan yang sesuai. 4. 2. 8. Kadar nadi diambil dalam jangkamasa 1 minit. Murid berdiri tegak dengan kaki kanan atau kiri (yang mana sesuai) diletakkan di atas bangku. Bangku . Sediakan rakaman atau metronome rentak 96 detik seminit.Tahap: Murid Tahun 4 Jantina: Permulaan Naik Turun Bangku Lelaki dan Perempuan Alatan dan kemudahan: 1. Selepas tamat murid dikehendaki duduk serta merta. Penguji akan memberikan isyarat ‘mula’.Ketinggian 30.(Pastikan bangku tidak bergerak semasa ujian dijalankan. kemudian kaki kanan naik atau sebaliknya). 9. Kira kadar nadi selepas 5 saat tamat perlakuan dengan kiraan dilakukan oleh guru atau menggunakan Polar Heart Rate Monitor. 8 . 2. 3. Letakan bangku di atas lantai yang rata dan selamat. Murid melakukan pergerakan naik dan turun (kaki kiri naik. Rakaman atau Metronome Pengurusan dan organisasi: 1. Borang Skor 4. Prosedur: 1. 5. kaki kanan turun diikuti kaki kiri turun. 7. Murid melakukan pergerakan mengikut rentak rakaman atau metronome dengan kadar 96 detik seminit selama 3 minit. skor murid ini dibatalkan. Jika murid tidak menamatkan lakuan selama 3 minit.) 3.5 cm 2. Aktiviti dijalankan berpasangan.

Badan diluruskan. Jam Randik. Span ( 5 cm tinggi x 15 cm panjang x 10 cm lebar). Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan yang lurus dan jari-jari kaki. Ujian akan ditamatkan jika murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna mengikut arahan 1 hingga 3. 3. Murid B mengira dan merekod bilangan lakuan Murid A. 3.UJIAN KEDUA Nama Ujian: Ujian Tekan Tubi Tujuan: Menilai keupayaan daya tahan dan kekuatan otot tangan serta otot bahu Tahap: Murid Tahun 4 Jantina: Lelaki Alatan dan kemudahan: 1. Prosedur: 1. Turunkan badan dengan membengkokkan siku sehingga dada menyentuh span. Murid A melakukan ujian dan murid B sebagai pencatat. 2. 4. Tekan tubi diteruskan sehingga satu minit atau murid tidak berupaya meneruskannya. 5. 2. Pengurusan dan organisasi: 1. Kawasan lapang dan rata. 2. 6. Ujian dilaksanakan secara berpasangan. Luruskan tangan seperti kedudukan sedia. 9 .

3. 2. Pengurusan dan organisasi: 1. Ujian dilaksanakan secara berpasangan. 10 . Jam randik.Guru menunjukkan cara melakukan tekan tubi Bersedia Lakuan Bengkok Siku Lakuan Lurus Tangan Kiraan Satu Ulangan Lakuan Nama Ujian: Ujian Tekan Tubi Suaian Tujuan: Menilai keupayaan daya tahan dan kekuatan otot tangan serta otot bahu Tahap: Murid Tahun 4 Jantina: Perempuan Alatan dan kemudahan: 1. Span ( 5 cm tinggi x 15 cm panjang x 10 cm lebar ). Kawasan lapang dan rata.

Tekan tubi diteruskan sehingga murid tidak berupaya meneruskannya. Murid A melakukan ujian dan murid B sebagai pencatat. Kaki bersilang. 2. Murid B mengira dan merekod bilangan lakuan Murid A. Turunkan badan dengan membengkokkan siku sehingga dada menyentuh span. Guru menunjukkan cara melakukan tekan tubi suaian Bersedia Lakuan Bengkok Siku Lakuan Lurus Tangan Kiraan Satu Ulangan Lakuan UJIAN KETIGA Nama Ujian: Ringkuk Tubi Separa ( partial curl-up) 1 minit Tujuan : Menguji daya tahan dan kekuatan otot abdomen Tahap : Murid Tahun 4 11 . 6. 5. 4. Badan diluruskan. Mula dengan kedudukan sokong hadapan dengan berat badan disokong oleh tangan yang lurus dan lutut yang bengkok. 2. 3. Luruskan tangan seperti kedudukan sedia. Prosedur: 1. Ujian akan ditamatkan jika murid tidak melakukan aktiviti secara sempurna mengikut arahan 1 hingga 3.

Jari tidak menyentuh bahagian luar garisan penanda kedua. 6. Jam randik Pengurusan dan organisasi: 1. 4. Murid A baring dengan lutut bengkok 90 darjah dan tumit kaki sentiasa menyentuh lantai. Pita lekat bersaiz 2. Tumit diangkat. Bahagian bawah/belakang badan hendaklah rata dan jari tengah pada kedudukan asal (ulang prosedur 4) sebelum melakukan ulangan yang seterusnya. 5. 3. Kedua-dua belah tangan lurus di sisi dan hujung jari menyentuh bahagian luar pelekat pertama.Jantina : Lelaki dan perempuan Alatan dan kemudahan : 1. bahu perlu diangkat supaya jari tengah kedua-dua tangan menyentuh bahagian luar pelekat kedua. Lekatkan pita pelekat secara selari pada lantai di kiri dan kanan. Prosedur : 1. 9. 8.5 cm 2. Jarak antara pita adalah 10 cm. Ujian akan ditamatkan sekiranya murid A :- Berasa tidak selesa. Murid melakukan pergerakan mengikut rentak rakaman atau metronome dengan kadar 50 detik seminit selama 1 minit. Pada setiap lakuan ringkuk. Buka kaki seluas bahu. Guru menunjukkan cara melakukan ringkuk tubit separa 12 . Pita ukur 3. Ujian ini dijalankan dengan murid memakai kasut yang sesuai. 7. Murid B mengira ulangan perlakuan. 2.

Gunakan alat pengukur jangkauan yang disediakan. Borang skor. Alat pengukur jangkauan 2.Sedia Ringkuk Kedudukan Asal Kiraan Satu Ulangan Lakuan UJIAN KEEMPAT Nama Ujian: Jangkauan Melunjur Tujuan: Mengukur fleksibiliti Tahap: Murid Tahun 4 Jantina: Lelaki dan perempuan Alatan dan kemudahan: 1. 13 . Pengurusan dan organisasi: 1.

Sedia Jangkau Rehat AKTIVITI UJIAN KECERGASAN YANG TELAH DIJALANKAN KE ATAS MURID TAHUN 4 YAKIN 14 . 2. 5. Tidak perlu merekod dalam titik perpuluhan. Percubahan terbaik diambil kira sebagai skor. Murid yang membantu memegang lutut pelaku tidak menganggu pelaku. Rakan memegang lutut. 3. Bacaan dikira pada sentimeter yang terhampir. Jangkaukan tangan perlahan-lahan sejauh yang mungkin atas pita pengukur. Tumit kaki di letak di belakang penanda 23 sentimeter. Tapak tangan kanan ditindih di atas belakang tapak tangan kiri dalam keadaan hujung jari tengah hendaklah sama. Murid duduk melunjur tanpa kasut.Prosedur: 1. 6. Dagu rapat ke dada. 4. Murid diberi tiga percubaan berturut-turut. Kedua-dua kaki lurus sepanjang masa ujian. 4. Jangkauan hendaklah dikekalkan selama 3 saat tanpa menyentap.

Rujukan norma ini boleh digunakan untuk ujian sumatif sehingga norma yang piawai dikeluarkan.NORMA UJIAN KECERGASAN FIZIKAL MURID (SEGAK) Norma ini adalah hasil uji rintis SEGAK yang pertama. Norma ini akan dibuat perbandingan dengan ujian SEGAK kali kedua pada tahun 2007. 15 .

LELAKI 10 TAHUN Skor 5 4 3 2 1 Naik Turun Bangku 70 ke bawah 71 .123 124 – 150 151 ke atas Tekan Tubi 31 ke atas 21 – 30 9 .117 118 – 142 143 ke atas Tekan Tubi 23 ke atas 7 .17 1–7 0 Jangkauan Melunjur 37 ke atas 32 .36 24 .20 1–8 0 Ringkuk Tubi Separa 29 ke atas 19 .92 93 .36 25 .26 8 .22 5-6 1–4 0 Ringkuk Tubi Separa 27 ke atas 18 .28 7 -18 1–6 0 Jangkauan Melunjur 37 ke atas 31 .30 18 -33 17 ke bawah 16 .95 96 .31 19 – 24 18 ke bawah PEREMPUAN 10 TAHUN Skor 5 4 3 2 1 Naik Turun Bangku 75 ke bawah 74 .

15 HINGGA 17 MARKAH B SANGAT BAIK 3. JUMLAH SKOR GRED PERNYATAAN KESELURUHAN 1. SILA RUJUK KEPADA SKALA MARKAH KESELURUHAN UNTUK MENENTUKAN TAHAP KECERGASAN BAGI TUJUAN PEMARKAHAN BIL.KEPUTUSAN KESELURUHAN SETELAH MELAKUKAN 4 UJIAN. 10 HINGGA 14 MARKAH C BAIK 4. 18 HINGGA 20 MARKAH A CEMERLANG 2. 4 HINGGA 6 E PERLU USAHA LAGI . 7 HINGGA 9 MARKAH D SEDERHANA 5.

75 #N/A 130 3 13 3 16 4 30 4 14 C Baik ALYA ZAHIRAH BT.48 25. ROHANAN YAKIN 17 LELAKI 30 1. RAZIKIN LELAKI 41 1.26 14. YAKIN 8 KAMAL LELAKI 24 1.31 #N/A 131 2 8 2 22 5 32 4 13 C Baik AIN FATIHAH BT.31 30. YAKIN 7 SAFUAN LELAKI 25 1. YAKIN 2 AHMAD ISMAIL LELAKI 62 1.63 #N/A 117 3 2 1 8 2 30 3 9 D Sederhana MUHAMMAD IZZUL IZZUDDIN YAKIN 16 B.38 15. MOHD YAKIN PEREMPU 19 JAMILI AN 45 1.36 20.29 18.31 19. MOHAMAD YAKIN 3 SAHLAN LELAKI 53 1.42 22.88 #N/A 106 3 16 5 16 4 29 3 15 B Sangat Baik AMMAR MUZAFFAR B.83 #N/A 114 3 8 2 9 2 24 2 9 D Sederhana ANAS SYAKIR AIMAN B.32 #N/A 132 3 13 3 26 5 30 4 15 B Sangat Baik AQILA NABAHA BT.36 16. MOHD AZMI LELAKI 28 1.63 #N/A 112 3 21 5 20 5 29 3 16 B Sangat Baik MUHAMAD IZZAT DANIAL YAKIN 10 B.39 18.83 #N/A 127 2 20 5 11 3 29 3 13 C Baik RIFQI FAHIM B.18 #N/A 157 1 19 5 25 5 31 3 14 C Baik MUHAMMAD FARHAN B. YAKIN 4 KHAIRIUNIZAM LELAKI 30 1. YAKIN 1 ABDUL WAHID LELAKI 34 1. YAKIN 11 ABDUL RASHID LELAKI 50 1. NOR YAKIN 5 AZIZ LELAKI 31 1.52 #N/A 104 3 5 1 6 1 21 2 7 E Usaha Lagi MUHAMMAD FARIS AKID B.4 15. SHAMSUL YAKIN PEREMPU 18 BAHRI AN 30 1.49 #N/A 118 3 19 5 25 5 34 4 17 B Sangat Baik KAMAL SYAZWAN B.33 15.33 23. YAKIN 15 SAZILI LELAKI 36 1.81 #N/A 120 3 15 5 14 3 21 2 13 C Baik AHMAD SYAHMI IZWAN B. KHAIRUL YAKIN PEREMPU 20 AZHAR AN 38 1.08 #N/A 119 3 23 5 13 3 14 1 12 C Baik KAMARUL SHAHDANIEL B.41 15.36 13. ABD.36 27.11 #N/A 123 3 15 5 21 5 31 3 16 B Sangat Baik MUHAMMAD DANISH NAUFAL YAKIN 13 B.59 #N/A 120 3 19 5 20 5 35 4 17 B Sangat Baik HAFIZZUL HAKIMI B. AZMAN YAKIN 9 LELAKI 31 1.54 #N/A 147 2 20 4 20 5 29 3 14 C Baik 21 KRISMITHAA YAKIN PEREMPU 30 1.77 #N/A 110 3 19 5 25 5 33 4 17 B Sangat Baik MOHAMAD ISA B.03 #N/A 113 3 18 5 22 5 11 1 14 C Baik MUHAMMAD AMIRUL FAHMI YAKIN 12 B.37 22.91 #N/A 110 3 13 4 20 5 25 3 15 B Sangat Baik MUHAMMAD AKMAL B. YAKIN 14 MOHDER LELAKI 25 1. RAHIM LELAKI 55 1.32 13.21 17. YAKIN 6 JAMALUDDIN LELAKI 23 1. KEPUTUSAN UJIAN KECERGASAN FIZIKAL MALAYSIA TAHUN 4 YAKIN SK KAPAR BIL NAMA JANTINA BERAT TINGGI BMI KATEGORI BANGKU TURUN NAIK SKOR TEKAN TUBI SKOR RINGKUK SKOR MELUNJUR N JANGKAUA SKOR MARKAH JUMLAH GRED KOMEN KELAS ABDUL MUTALIB B.48 28.22 #N/A 110 3 11 2 23 5 18 2 12 C Baik A/P AN VENGITASWARA 17 .31 #N/A 123 3 19 5 21 5 30 3 16 B Sangat Baik ALIF MUHAIMIN B. JOHARI LELAKI 43 1.23 19.

bermain bola tampar.5 19. 1 Perlu berusaha dengan menjalani Disiplinkan diri anda. YAKIN PEREMPU 26 SHARIMAN AN 35 1. 4 Kekalkan kecergasan fizikal anda Buat latihan 3 kali seminggu sekurang- dengan meneruskan latihan berkala kurangnya 30 minit setiap kali seperti dan melakukan prinsip tambah bermain bola tampar.44 18. 2 Anda perlu pertingkatkan kecergasan Buat latihan 4 kali seminggu sekurang- fizikal.38 16. Buat aktiviti latihan yang khusus untuk membina tekan tubi selama 5 minit setiap pagi kekuatan dan dayatahan otot dengan dan petang. bola jaring atau bola baling. YAKIN PEREMPU 25 ZAMRI AN 31 1. memainkan peranan penting dalam 18 .43 #N/A 125 3 15 3 20 5 25 3 14 C Baik NOR ELYANA PEREMPU BT.36 15.13 #N/A 120 3 18 4 17 4 20 2 13 C Baik ULASAN SKOR UJIAN KECERGASAN FIZIKAL UJIAN TEKAN TUBI SKOR ULASAN CADANGAN AKTIVITI 5 Tahniah.33 #N/A 149 2 23 5 18 5 30 4 16 B Sangat Baik NOR ADLINA PEREMPU BT. Kekerapan latihan bimbingan guru Pendidikan Jasmani. RAO NABILAH SOLEHAH BT.33 14. HAMDAN YAKIN 24 AN 29 1. YAKIN PEREMPU 28 HAZIZUL AN 38 1. YAKIN PEREMPU 30 NORAZERI AN 25 1.28 #N/A 119 3 19 4 24 5 26 3 15 B Sangat Baik NUR AMEERA IDZATI BT. ROZAINO YAKIN 23 AN 52 1.36 15. Kekalkan kecergasan fizikal Buat latihan 3 kali seminggu sekurang- anda dengan meneruskan latihan kurangnya 20 minit setiap kali seperti berkala supaya tidak berlaku bermain bola tampar. YAKIN PEREMPU 27 MOHD ZAINI AN 28 1.88 #N/A 120 3 11 2 16 4 21 2 11 D Sederhana NUR DANIA MARSYA BT. badminton atau bola keranjang.43 25. hoki. bermain bola tampar. Dapatkan nasihat guru kurangnya 30 minit setiap kali seperti Pendidikan Jasmani anda.31 22. YAKIN MUHAMAD PEREMPU 29 RIZAM AN 44 1.14 #N/A 110 3 20 4 22 5 23 2 14 C Baik NUR DANIA SHAZA BT. ping pong atau kebolehbalikan. 3 Tingkatkan kecergasan fizikal anda Buat latihan 4 kali seminggu sekurang- dengan menggunakan prinsip tambah kurangnya 20 minit setiap kali seperti bebanan.56 #N/A 109 3 20 4 17 4 26 3 14 C Baik NUR NATASYA IZZURIN BT. badminton atau bebanan.14 #N/A 120 3 14 3 16 4 24 3 13 C Baik NUR ELYANA ARISHA BT.68 #N/A 102 4 20 4 17 4 27 3 15 B Sangat Baik NOR FARAH IRDINA BT. YAKIN PEREMPU 22 MOHD SUPIAN AN 38 1.44 16. hoki.

badminton atau bola keranjang. 4 Kekalkan kecergasan fizikal anda Buat latihan 3 kali seminggu sekurang- dengan meneruskan latihan berkala kurangnya 30 minit setiap kali seperti dan melakukan prinsip tambah bermain bola tampar. Berjalan laju dan bersukan setiap petang. ping pong atau kebolehbalikan. Kekerapan latihan memainkan bimbingan guru Pendidikan Jasmani. Dapatkan nasihat guru kurangnya 30 minit setiap kali seperti Pendidikan Jasmani anda. UJIAN RINGKUK TUBI SEPARA SKOR ULASAN CADANGAN AKTIVITI 5 Tahniah. bermain bola tampar. 3 Tingkatkan kecergasan fizikal anda Buat latihan 4 kali seminggu sekurang- dengan menggunakan prinsip tambah kurangnya 20 minit setiap kali seperti bebanan. 19 . Selain itu anda perlu melakukan riadah setiap hari. bermain bola tampar. latihan. Kekalkan kecergasan fizikal Buat latihan 3 kali seminggu sekurang- anda dengan meneruskan latihan kurangnya 20 minit setiap kali seperti berkala supaya tidak berlaku bermain bola tampar. hoki. hoki. peranan penting dalam latihan. bola jaring atau bola baling. Selain itu anda perlu melakukan riadah setiap hari. Buat aktiviti latihan yang khusus untuk membina rengkuk selama 5 minit setiap pagi dan kekuatan dan dayatahan otot dengan petang. Berjalan laju dan bersukan setiap petang. 1 Perlu berusaha dengan menjalani Disiplinkan diri anda. badminton atau bebanan. 2 Anda perlu pertingkatkan kecergasan Buat latihan 4 kali seminggu sekurang- fizikal.

tahap cemerlang seperti aktiviti kilas pinggang dan rengkuk. Tingkatkan tahap pencapaian yang dikehendaki dengan melakukan aktiviti duduk dan kilas pinggang lebih kerap.UJIAN JANGKAUAN MELUNJUR SKOR ULASAN CADANGAN AKTIVITI 5 Tahniah. 2 Gandakan usaha anda. boleh dicapai dengan melakukan aktiviti seperti berenang dan senamrobik. 1 Tahap kelenturan anda mesti Perlu melakukan aktiviti yang diperbaiki. Teruskan dengan melakukan Lakukan aktiviti kelenturan. 3 Tahap kelenturan anda pada tahap Tahap kecergasan yang lebih baik sederhana dan perlu berusaha lagi. melibatkan kelenturan lebih kerap seperti lentik belakang dan bangkit tubi. 20 . 4 Tahap kelenturan anda baik dan boleh Tingkatkan usaha untuk mencapai dipertingkatkan lagi. aktiviti mematuhi prinsip latihan.

1 Daya tahan kardiovaskular anda mesti Lakukan aktiviti yang melibatkan daya diperbaiki. tahap pencapaian daya tahan berjogging.UJIAN NAIK TURUN BANGKU 3 MINIT SKOR ULASAN CADANGAN AKTIVITI 5 Tahniah. 4 Tingkatkan usaha untuk mencapai Lakukan aktiviti aerobik seperti tahap cemerlang. boleh dicapai dengan melakukan aktiviti seperti berenang. Dapatkan nasihat daripada guru Pendidikan Jasmani atau pakar perubatan. mematuhi prinsip latihan. tahan kardiovaskular lebih kerap seperti lompat tali. 2 Gandakan usaha untuk tingkatkan Lakukan aktiviti seperti berbasikal. sepak tiga kali seminggu selama 30 minit secara berkala. fartlek dan par course. 21 . skipping dan main bola kardiovaskular yang dikehendaki. 3 Daya tahan kardiovaskular anda pada Tahap kecergasan yang lebih baik tahap sederhana. senamrobik dan joging sekurang- kurangnya tiga kali seminggu . berjalan laju. Kekalkan prestasi daya tahan Teruskan dengan melakukan aktiviti kardiovaskular anda. dan berenang.

ALATAN UNTUK SEGAK BIL ALATAN BILANGAN TINDAKAN Catatan 1 Bangku Step up 2 GURU PJK 2 Bangku Sit and Reach 2 GURU PJK 3 Metronome 90 beats 2 GURU PJK 4 Metronome 50 beats 2 GURU PJK 5 Stop watch 6 GURU PJK 6 CD player 3 GURU PJK 7 Tilam Tekan Tubi 1 GURU PJK 8 Tilam Sit up 1 GURU PJK 9 Muskin tape 3 GURU PJK 10 A4 paper 1 GURU PJK 11 Borang uji segak GURU PJK 12 Kain rentang SEGAK 1 GURU PJK 13 Carta arahan dan label 1 GURU PJK 14 PENUTUP 22 .

RUJUKAN 23 . daripada kajian yang saya jalankan sebilangan besar murid tahun 4 ini mendapat keputusan yang baik. Latihan ini juga mudah dilaksanakan kerana tidak memerlukan tempat yang khusus. Perkara ini mungkin disebabkan oleh tahap fleksibiliti atau kelenturan yang kurang. Manakala murid yang berisiko gemuk guru merancang menjalankan latihan yang agak mudah antaranya aerobik yang tidak memerlukan pergerakan yang pantas. larian sederhana dan larian pecut dalam jarak 30m. jadi guru boleh melaksanakan latihan litar sebagai contoh litar 1 ( guling kehadapan). Daripada sisihan piawai yang kita lihat dari data segak yang telah dibuat kebanyakkan murid mendapat skor yang rendah dalam ringkuk tubi hanya 7. litar 2 (gulingan pensil). litar 3 ( gulingan balak) dan lain aktiviti yang bersesuaian.82. Ujian yang telah saya jalankan ke atas 30 orang murid tahun 4 Usaha. Secara keseluruhan sisihan piawai naik bangku 27. murid normal membuat latihan jeda belari( larian anak. 30m.7.17 dan lunjur 13. tekan tubi 8.82 sahaja. Daripada min setiap aktiviti segak yang dibuat guru telah merangka beberapa latihan mengikut kesesuaian murid antaranya. 20m) untuk meningkatkan lagi kecergasan. ringkuk tubi 7.28.

thesportjournal.org 24 . Asas Pendidikan Jasmani:Peringkat Menengah dan Tinggi.sport-fitness-advisor. Pengajaran pendidikan jasmani dan kesihatan(pengkhususan).htm http://www. Vasudevan T.bodpod. 2000.pdf http://www. Great Britain : The Crowood Press. Pendidikan Jasmani & Pendidikan Kesihatan. Shah Alam : Karisma Publications.html http://www. Ipoh : Fajar Bakti. Wee Eng Hoe. Kecergasan:Satu Panduan Hidup Sihat.topendsports.gov/getfit. 2002.htm http://www.brianmac.org/fitnesstesting/physicalfitness.com http://www.uk http://www.Malaysia. 1997.com/fitnesstests. Kuala Lumpur : Fajar Bakti. http://www. 1985. Fitness For Sport. (1998). Shah Alam: Fajar Bakti.co.com http://www. Arasoo.Rex Hazeldine. Wee Eng Hoe.com/testing/tests.peworld. Wee Eng Hoe.fitness.1st4sport. (1984). Teng Boon Tong. Kuala Lumpur: Longman. Pendidikan jasmani dan kesihatan.