You are on page 1of 5

PENGENALAN

Syarikat Kembang Kasturi Sdn.Bhd merupakan sebuah syarikat perkongsian di antara

enam orang pekongsi iaitu Ahmad Fikri Ridzuan Bin Mohamed Sooudin, Nor Atikah Binti

Hasan, Nur Liyanaa Aqmal Binti Abd Rahman, Afifah Nabilah Binti Mohamad Safei, Nur

Athirah Binti Mohd Saleh dan Noor Faizah Binti Yusoff. Syarikat Kembang Kasturi Sdn Bhd

secara khususnya menghasilkan produk-produk kosmetik yang sesuai untuk semua peringkat

umur. Kami memilih untuk menceburi bidang kosmetik ini kerana permintaan terhadap produk-

produk kosmetik semakin bertambah saban tahun. Selain itu, bidang ini dipilih kerana terdapat

banyak produk kosmetik di pasaran yang boleh membawa kepada masalah kesihatan kepada

pengguna –pengguna di luar sana. Secara amnya, syarikat ini dilihat mempunyai potensi untuk

berkembang kerana permintaan terhadap produk-produk kosmetik berkembang dari tahun ke

tahun. Selain itu, pendedahan tentang kepentingan dermatologi dalam kehidupan seharian juga

dilihat telah berkembang di semua peringkat umur terutamanya golongan remaja dan dewasa.

Dengan penubuhan syarikat Kembang Kasturi Sdn Bhd ini sedikit sebanyak diharapkan dapat

memberi sumbangan terhadap perkembangan ekonomi negara ini. Selain itu, dengan penubuhan

syarikat ini juga dapat membuka peluang pekerjaan terhadap rakyat Malaysia seterusnya dapat

mengurangkan kadar pengangguran negara yang yang kian runcing.

VISI. Singapura dan China. SUCI & SEMULA JADI” .  Menjadikan Mekar sebagai salah satu jenama kosmetik yang terkenal di rantau Asia Tenggara. MISI DAN MOTO VISI  Untuk menjadi pengeksport dan pengeluar terbesar di semenanjung Malaysia. MISI  Untuk menghasilkan keuntungan sebanyak 55% pada suku pertama tahun 2015. Thailand.  Meluaskan pasaran produk ke negara-negara di Asia Tenggara seperti Indonesia.  Memperkenalkan produk kosmetik jenama Mekar di pasaran Malaysia MOTO  “SURI.  Meraih keyakinan dan kepercayaan pelanggan terhadap produk kami dengan menghasilkan produk kecantikan dan kesihatan yang memberikan kesan yang sangat positif kepada pengguna. Menguasai pasaran produk kesihatan dan kecantikan di Malaysia.

di samping reka bentuk kotak pembungkusan yang nampak eksklusif dan menarik pandangan.  Mempromosikan produk di media sosial seperti Facebook. status pengiktirafan produk dan harga di kotak pembungkusan bagi memudahkan para pelanggan untuk menyemak kandungan.2. Sesuai dengan kehendak masyarakat pada abad ini. bagi memperkenalkan produk kami di pasaran adalah dengan :  Mengekalkan hubungan peribadi yang baik dengan pelanggan dengan mencipta sistem keahlian untuk pelanggan tetap dan sebagainya. .  Mengedarkan pamplet dan brosur secara berkala pada kawasan-kawasan strategik yang menjadi laluan sibuk orang ramai seperti stesen LRT. status pengiktirafan dan harga produk mengikut kesesuaian mereka.1 Strategi Produk  Produk yang ditawarkan kepada para pelanggan ialah produk kesihatan dan kecantikan yang sangat berkualiti khususnya untuk wanita pada masa kini.  Mengagihkan kad perniagaan kepada bakal pelanggan yang berpotensi. produk kami juga telah diuji oleh pakar dermatologi dan disahkan selamat untuk digunakan oleh semua peringkat umur.1. Bagi memastikan produk kami kekal berkualiti dan unik. syarikat kami mengeluarkan produk kesihatan dan kecantikan yang berasaskan sumber semula jadi dan bahan yang digunakan juga halal dan sah di sisi syarak. bas dan sebagainya.0 STRATEGI PEMASARAN 2.  Memberikan profil perniagaan kepada bakal–bakal pelanggan besar. Kami turut meletakkan label tentang kandungan produk. 2.1. kami menggunakan teknik pembungkusan yang melindungi produk secara menyeluruh. Whatsapp dan Instagram. Selain daripada menggunakan bahan semula jadi.2 Strategi Promosi Promosi Antara strategi promosi yang dilakukan oleh syarikat Kembang Kasturi Sdn. Bhd.

 Membuat kaji selidik terhadap golongan sasar seperti pekerja pejabat. pelajar dan lain- lain.1.3 Strategi harga  Penetapan harga yang diletakkan ke atas produk yang ditawarkan adalah sangat berpatutan. .2. 2. kompetitif dan berkonsepkan ‘price-follower’ atau harga pasaran iaitu mengikut kadar harga pasaran seperti yang ditetapkan oleh pesaing-pesaing lain.4 Tempat/ Saluran Agihan  Memasarkan produk ditempat-tempat yang menjadi tumpuan ramai.  Membuat pemantaun keatas lokasi dan kekerapan pelanggan yang datang berkunjung.1.

KEMBANG KASTURI SDN.com 013-7896453/019-7346484 . Century Square. BHD No. 63000. 3rd Floor. Selangor KembangKasturi@gmail.com www. 1. Cyberjaya. Jalan Usahawan.Kembangkasturi.