You are on page 1of 10

KERTAS KERJA

PROJEK INTERVENSI “PAKOBOGA”

ANJURAN

PANITIA PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN

Dengan Kerjasama

PIBG SEKOLAH KEBANGSAAN PULAU OMADAL SEMPORNA

2015

1

para guru dan masyarakat setempat akan didedahkan dengan kaedah pengajaran yang berinovasi. Antara program-program yang perlu dilakukan dan dilaksanakan ialah melaksanakan projek yang berunsurkan inovasi dalam pengajaran dan pembelajaran. 2 .1. Hal ini bertujuan untuk mencapai objektif utama kemahiran khusus servis mula atas.0 PENDAHULUAN Program Internship adalah merupakan program yang perlu dilaksanakan dalam kalangan guru-guru PPG yang terlibat dalam pengajian di IPG. perancangan membina intervensi baru untuk memperbaiki kelemahan dilakukan bagi mengatasi kelemahan sedia ada. Melalui program ini juga.0 TUJUAN PROGRAM Tujuan projek ini dijalankan adalah untuk memperbaiki kelemahan lakuan servis kaki yang telah dikenal pasti melalui pengajaran dan pembelajaran dalam pelajaran pendidikan jasmani tahun lima. Berdasarkan refleksi yang telah dijalankan. Ia juga dapat dilihat sebagai pemangkin kepada amalan gaya hidup seorang guru pendidikan jasmani supaya menjadikan sumber alat-alat yang terpakai dijadikan alat inovasi untuk menarik minat murid-murid dalam pengajaran dan pembelajaran. Program ini merupakan satu platform bagi menyebar informasi terkini mengenai perlaksanaan pengajaran dan pembelajaran yang berunsurkan inovasi yang mana dituntut terhadap golongan guru pada masa kini. 2. Murid-murid dijadikan kumpulan sasaran memandangkan generasi inilah diharapkan dapat menyebar maklumat tersebut kepada masyarakat di luar sekolah dan seterusnya dapat mengubah amalan dan cara hidup ke arah yang lebih baik kelak. kelemahan dan punca masalah telah dikenal pasti. Oleh sebab itu.

3. 2.1 : Proses tindakan yang yang dilakukan sepanjang projek Projek ini adalah merupakan satu alat yang digunakan untuk latihan servis kaki yang dilaksanakan selama 4 minggu. ii. taktik termasuk aspek psikologi dan stamina yang berlaku ke atas seseorang individu. Meningkatkan penguasaan teknik lakuan servis atas dengan mengaplikasikan kaedah latih tubi “PAKOBOGA”. Jadual 4. Program latihan ini dijalankan sebanyak 3 kali seminggu iaitu pada setiap hari Isnin. Meningkatkan lakuan servis mula atas dengan mengapilkasikan kaedah latih tubi “PAKOBOGA” kepada murid tahun lima dalam permainan sepak takraw.1.0 STRATEGI PELAKSANAAN Terdapat tiga proses tindakan yang dilakukan dalam melaksanakan projek ini iaitu proses tindakan sebelum. Hal ini diterangkan secara terperinci seperti dalam jadual 3. semasa dan selepas. 4.2.0 SASARAN PROJEK Murid-murid Tahun Lima Sekolah Kebangsaan Pulau Omadal seramai 11 orang.0 OBJEKTIF 2.1 Objektif Umum Meningkatkan teknik dan kemahiran lakuan servis mula atas dalam permainan sepak takraw. peningkatan tahap kecergasan dan kemahiran akan berlaku selepas enam hingga lapan minggu menjalani sesi latihan. Rabu dan Jumaat. Peningkatan ini merangkumi kemahiran teknik.2 Objektif Khusus i. Tempoh masa 3 . Menurut Blessing (1995).

regangan dan Mac kelonggaran otot. -Bukaan kaki duduk berpasangan. Minggu ke 1 -Bukaan kaki berdiri berpasangan. 5 – 10 minit. (5 kali ulangan) -Cooling down. BULAN/ HARI/MASA AKTIVITI CATATAN TAHUN Isnin -Pemanasan badan. . tempoh masa 45 minit bagi setiap sesi latihan adalah sesuai bagi pelajar sekolah menengah. 2015 Bompa Minggu 4 -Kemahiran servis kaki berpasangan dan secara individu dengan menggunakan bola ringan. Namun saya mengambil masa latihan ini selama 30 minit mengikut jadual pengajaran dan pembelajaran sekolah rendah di sekolah. Setiap sesi latihan akan melibatkan 3 set.selama 45 minit dijalankan bagi setiap sesi latihan. -Rakam video -Cooling down. regangan dan kelonggaran otot.Latih tubi sepak mula atas aras dada dengan palang kotak. di mana setiap set di antara 5 hingga 10 kali ulangan. -Latih tubi sepak mula atas aras pinggang dengan palang kotak. Rabu -Pemanasan badan. Menurut Meyer (2010). (5 ulangan) 4 . Isnin -Pemanasan badan. regangan dan April kelonggaran otot.

Rabu -Pemanasan badan. (5 ulangan) -Cooling down. -Cooling down. -Bukaan kaki berdiri berpasangan. regangan dan kelonggaran otot. . . Minggu ke 2 Isnin -Pemanasan badan. regangan dan kelonggaran otot. regangan dan kelonggaran otot. Rabu -Pemanasan badan. (5 ulangan) -Cooling down. 5 . (5 ulangan) -Cooling down. Minggu ke 3 Isnin -Pemanasan badan. -Bukaan kaki berdiri berpasangan.Latih tubi sepak mula atas aras muka dengan palang kotak. -Bukaan kaki berdiri berpasangan. -Bukaan kaki berdiri berpasangan. . regangan dan kelonggaran otot.Latih tubi sepak mula atas aras dada dengan palang kotak (5 kali ulangan) -Cooling down. regangan dan kelonggaran otot.Latih tubi sepak mula atas aras pinggang dengan palang kotak dan bola gantung. Rabu -Pemanasan badan. . -Bukaan kaki berdiri berpasangan.Latih tubi sepak mula atas aras muka dengan palang kotak.

.Latih tubi sepak mula atas aras pinggang dengan palang kotak dan bola gantung. 6 . (5 ulangan) -Cooling down.

BULLAH 7 .0 CARTA ORGANISASI AJK INDUK PROGRAM PENASIHAT EN. MUHAMMAD HANAFIAH BIN KASIRAN GURU PENOLONG KANAN 1 SETIAUSAHA EN. ZAHARI BIN TIBIN KETUA PANITIA PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN BENDAHARI PUAN SITTI KASHAR BINTI TAWASIL AJK KECIL EN.5. ROSBECT BIN BADJI EN. PENGERUSI EN. TUDLUN BIN MAMBALUSAN YDP PIBG SK PULAU OMADAL TIM. MOHD. MUHAMAD NASIR BIN BAHARUDDIN USTZ KAIRULIZWAN BIN NAWI MUHAMMAD FAIZ BIN SHAKRI PN. MUSSAH BINTI KUWASA CIK NAFSARIAH BINTI ABDUL RASAS CIK BUNGA RASA BINTI HJ. ABDUL SIE BIN DAMSE GURU BESAR PENGERUSI EN.

AJK PELAKSANA PROJEK PENASIHAT En. Mohd. Muhammad Hanafiah bin Kasiran Guru Penolong Kanan 1 SETIAUSAHA En. Abdul Sie bin Damse Guru Besar PENGERUSI En. Zahari bin Tibin Ketua Paniti Pendidikan Jasmani & Kesihatan BENDAHARI Pn.Tudlun bin Mambalusan YDP Persatuan Ibubapa & Guru (PIBG) TIMBALAN PENGERUSI En. Sitti Kashar binti Tawasil Pembantu Tadbir Kewangan 8 .

En. Pn. En. Kartina binti Walu AJK PUBLISITI AJK KESELAMATAN 1. Kabilah binti Hj. Khairulizwan bin Nawi 3. Nasir bin Baharuddin 1. Laji 2. En. Secara tidak langsung semangat guru-guru dalam inovasi dapat diterapkan dalam diri masing- masing dalam menjayakan program projek seumpama ini. Siti Kashar binti Tawasil 3. Mujaji bin Abd. Pn. Pn. Hanafiah bin Kasiran 1. Mussah binti Kuwasa 2. Tularan bin Sabtuhari 2. Katluaan BAJET PROGRAM GOTONG-ROYONG BIL PERKARA HARGA 1 BOLA TAKRAW 2 BIJI RM50 2 KOTAK - 3 MAKAN DAN MINUM RM100 JUMLAH RM150 PENUTUP Program projek inovasi ini adalah merupakan program penambahbaikan pengajaran dan pembelajaran sekolah khususnya guru-guru pendidikan jasmani. En. M. Pn. Naisah binti Tangki 3. Diharap program seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang . En. Pn. AJK PERALATAN AJK MAKAN/MINUM 1. 9 .

MOHD ZAHARI BIN TIBIN Ketua Panitia PJK Disemak oleh. HANAFIAH BIN KASIRAN Guru Penolong Kanan I Disahkan oleh. EN. EN.Disediakan oleh. ABDUL SIE DAMSIE Guru Besar 10 .