You are on page 1of 13

1 Teknik marketing

percuma yang akan
buat pelanggan
Beli apa sahaja produk yang
anda jual.

(Boleh gunakan di Facebook atau laman
web. Atau, suka hati anda)

Oleh: Aqif Azizan
(Co-Founder, Write to Wealth Alliance Sdn Bhd)

www.writetowealth.my

Lalu beliau pun hantar emel kepada 30.. Beliau mempunyai jumlah subscriber emel sebanyak 30.. (Dengan harapan ribuan orang akan berebut-rebut untuk dapatkan produk Monthly1k. untuk buat bisnes banyak duit.Cerita 30. Beliau pun begitu.000 orang. apa yang produk ini buat adalah: 1) Bantu pembeli untuk mulakan bisnes startup.000 orang ini. kita anggap sekali klik dan hantar kepada 30.com ini) .000 orang. Semua masalah akan selesai. Sama juga seperti ramai usahawan online.com. Secara ringkasnya. 2) Bantu pembeli untuk jelas dengan matlamat dan tindakan yang perlu dilakukan.000 bakal pembeli Cerita ini berlaku apabila Noah Kagan (Pengasas App Sumo) ingin lancarkan produk beliau iaitu Monthly1k.

dan berjaya membantu Mint. kemudian dijual dengan harga USD170 juta).000 pelanggan. Beliau mahu tahu punca yang menyebabkan conversion rate beliau sangat merosot.. jumlah unit yang terjual SANGAT MENDUKACITAKAN. 2) Hanya 1% daripada 30. (Walaupun beliau terkenal sebagai pekerja nombor 30 Facebook. Pergi mana? :( Ini yang buatkan Noah Kagan geram dan mahu bereksperimen.com dapatkan 100. 3) 99%..Gagal… Hanya 1% yang beli. .000 (300 orang) sahaja yang beli.( Apa yang berlaku? 1) Walaupun beliau sudah terkenal dan dapat kepercayaan yang tinggi daripada pelanggannya. .

. 1) Walau apa jua alat ganti yang ditambah (sehebat mana pun). ia tetap kereta Honda. "Menambah alat ganti kereta ke dalam kereta Honda" dan ia ada kelemahannya yang tersendiri. terus beli sahaja kereta BMW 3 Series Coupe Special Edition.Jalan penyelesaian – Jangan buat split testing LAGI Bagaimana beliau cuba selesaikan masalah ini? Biasanya -.Kita akan buat split testing. elegan dan nampak hensem seperti Tuan Aqif Azizan (Phuih!). 2) Kalau kita mahu kereta yang laju. beliau buat keputusan untuk TIDAK BUAT SPLIT TESTING seperti: 1) Tukar subjek emel. Noah Kagan gelarkan cara ini sebagai. 2) Ubahsuai reka bentuk laman web. Jadi.

" Apa yang beliau lakukan langkah demi langkah? Langkah 1 ..99%) adalah: "Tanya (survey) kepada pelanggan yang hampir mahu beli -- Tetapi berhenti separuh jalan. + Tetapi. Maksudnya.Beliau hanya emel orang yang: + Buka emel itu. berhenti separuh jalan (tidak jadi beli).com beliau.. Menurut beliau. ada beberapa ratus orang yang buat aktiviti ini. ada beberapa ratus orang lagi yang berpotensi jadi pelanggan untuk produk Monthly1k. (Siapa sanggup lepaskan pelanggan tercinta?) :) . + Klik pada laman web yang disertakan dalam emel itu.1 Teknik marketing percuma 1 Teknik yang Noah Kagan buat (dan patut kita bagi perhatian 199.

" SOALAN #3 "Apakah halangan yang menyebabkan anda takut untuk memulakan bisnes?" SOALAN #4 .Ambil & tiru cara ini Noah Kagan siap kongsikan secara detail bagaimana beliau buat teknik ini. Anda boleh klik sini & tiru 100%: http://okdork.com/firstdollar-survey 4 Soalan yang akan menentukan sales bisnes kita Kemudian. SOALAN #2 "Sila jawab soalan pertama dengan spesifik. Noah Kagan tanya empat soalan kepada ratusan bakal pelanggan beliau. Empat soalan itu adalah: SOALAN #1 "Adakah anda minat untuk beli produk ini?" Pilihan jawapan: YA atau TIDAK sahaja.

"Adakah perlu kami perlu berjoget dan rakam 1 video khas?" (Soalan nombor 4. saya sendiri pun masih pening kepala fikirkan kenapa beliau tanya begitu) Setiap jawapan yang pelanggan beliau berikan dalam survey. . Noah Kagan akan tapis.

apa yang menyebabkan mereka tersekat dan tidak jadi beli. "I can't help people who don't want to be helped. . Kata Noah Kagan." 2) Beliau fokus pada jawapan untuk soalan nombor 2.Contoh kes Noah Kagan Contohnya. 1) Buang dan endahkan segala respon pelanggan yang tidak berminat untuk beli produk. 3) Kemudian beliau senaraikan mengikut prioriti.

4 Sebab pelanggan beliau tidak berani beli produknya Terdapat 4 sebab utama (ikut prioriti) iaitu: 1) Saya takut. 4) Saya gagal sebelum ini. 3) Bagaimana untuk saya pastikan ia berkesan dan boleh membantu saya. Apa bezanya produk ini dengan produk lain? . 2) Adakah ia berkesan digunakan dalam negara saya.

untuk produk Monthly1k. .Beliau tambah maklumat yang sebelum ini tidak ada dalam laman web jualan. selepas membeli produk ini.com? PERTAMA -. Contohnya? Beliau jawab secara spesifik bagaimana "Orang yang takut untuk memulakan bisnes" boleh gunakan Monthly1k. KETIGA -. Supaya dapat membantu pembeli semasa mengalami waktu sukar. KEEMPAT -.Beliau kongsikan cerita tentang "The Failure Olympics" untuk musnahkan minda pelanggannya yang "takut gagal. Laman web itu ditulis semula mengikut respon pelanggan sebelum ini.Beliau tambah bantuan sokongan pelanggan dalam bentuk individu.” KELIMA -.Noah Kagan susun prioriti soalan yang menghalang minda pelanggannya untuk beli produk ini.com untuk musnahkan ketakutan mereka.Beliau gunakan bahasa yang pelanggan beliau gunakan.5 Langkah gandakan jualan bisnes anda menerusi teknik survey ini Bagaimana beliau menggunakan 4 respon ini dan ubahsuai semua kempen marketing. Ini adalah strategi yang beliau lakukan secara spesifik. KEDUA -.

Ikut langkah demi langkah. Semoga buat banyak duit.) . dan berusaha untuk adaptasikan dalam bisnes anda.Aqif Azizan . .

2) Lakukan bayaran ke akaun berikut: Write to Wealth Trading (Maybank . Bagi maklumat bermanfaat. 2) Buat banyak duit.562508515927) 3) Guna emel contact. sebagai pemilik bisnes seronok hari ini sebab sudah tahu ada cara lain.com jika online transfer. Itupun kalau tuan puan rasa berbaloi) . Jika ebook ini bermanfaat. boleh lakukan perkara berikut: 1) Bankin atau transfer RM20. (Kami sedang cuba teknik baru untuk hasilkan jualan. TIADA PAKSAAN. untuk tingkatkan sales. dan anda mahu hargai hasil kerja tim Write to Wealth menghasilkan ebook ini. TOLONG JANGAN BAYAR KALAU TIDAK MAHU.writetowealth@gmail. kemudian baru minta duit. 3) Buat anda.Berapa anda sanggup bayar untuk ebook ini? Ia ditulis khas untuk membantu anda: 1) Dapat ramai pelanggan yang terlepas pandang.

000+ pelanggan setia tahun ini? Akademi Online Content Marketing Write to Wealth akan berusaha membantu anda mencapai impian ini.my/online-content-marketing-academy .writetowealth. Anda ada bisnes? Mahu dapat lebih 1. Tuan Aqif Azizan secara personal akan bantu. Sebab saya suka pelanggan saya buat banyak duit daripada saya) Boleh klik laman web di bawah & claim diskaun anda (Jimat RM999): http://www. (Ya.