You are on page 1of 3

PHYSICAL CHEMISTRY

TARGET : JEE (Main) 2017

Course : ABHINAV (EA) NO. 35

This DPP is to be discussed in the week (23-11-2015 to 28-11-2015)

ANSWER KEY
DPP No. # 35
1. (3) 2. (1) 3. (2) 4. (4) 5. (4) 6. (2) 7. (3)
8. State function : a, b, c, d, g, h, j ; Path function : e, f, i, k
9. Intensive : a, c, d, f, g, h, i, k ; Extensive : b, e, j, l
10. Open system : b, f, g, i, j ; Closed system : a, c, h ; Isolated system : d, e

DPP No. # 35
Total Marks : 33 Max. Time : 23 min.
Single choice Objective ('1' negative marking) Q.1 to Q.7 (3 marks, 2 min.) [21, 14]
Subjective Questions ('1' negative marking) Q.8 to Q.10 (4 marks 3 min.) [12, 09]

1. In thermodynamics, a process is called reversible when :


(1) surrounding and system change into each other.
(2) there is no real boundary between system and surrounding.
(3*) the surrounding is always in equilibrium with the system.
(4) the system changes into the surrounding spontaneously.
"ekxfrdh esa] ,d e me.kh; dgykrk gS] tc %
(1) ifjos'k rFkk fudk;] ,d nwljs esa ifjofrZr gksaA (2) ifjos'k rFkk fudk; ds e/; dksbZ okLrfod ifjlhek ugha gksA
(3*) ifjos'k lnSo] fudk; ds lkFk lkE; esa jgsA (4) fudk;] ifjos'k esa Lor% ifjofrZr gksA
2. A thermodynamic system goes in cyclic reversible process as represented in the following PV diagram :
,d "ekxfrdh ra=k] uhps n'kkZ;s PV vkjs[k ds vuqlkj] ,d pf; mRe.kh; ize esa Hkkx ysrk gS %

The net work done during the complete cycle is given by the area :
p iw.kZ djus ds nkSjku fd;k x;k ifj.kkeh dk;Z] fuEu {ks=k }kjk fn;k tkrk gS %
(1*) cycle ACBDA (2) AA1B1BDA
(3) AA2B2B (4) AA1B1BCA
(1*) p ACBDA (2) AA1B1BDA
(3) AA2B2B (4) AA1B1BCA

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 1
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029
3. The work done during the expansion of a gas from a volume of 4 dm3 to 6 dm3 against a constant external
pressure of 3 atm, is :
(1) 6 J (2*) 608 J (3) + 304 J (4) 304 J
fdlh xSl ds 4 Mseh3 vk;ru ds 6 Mseh3 vk;ru esa izlkj ds nkSjku 3 ok;qe.Myh; ck nkc ds fo:) fd;k x;k dk;Z gksxk%
(1) 6 twy (2*) 608 twy (3) + 304 twy (4) 304 twy
Sol. Work done fd;k x;k dk;Z (W) = Pext (V2 V1)
= 3 x (6 4) = 6 L-atm
= 6 x 101.32 J
(1 L-atm = 101.32 J)
= 607.92 608 J
4. Which of the following are not state functions ?
(I) q + W (II) q
(III) W (IV) H TS
(1) (I)and (IV) (2) (II) (III) and (IV) (3) (I), (II)and (III) (4*) (II) and (III)
fuEu esa ls voLFkkQyu dkSulk ugha gS ?
(I) q + W (II) q
(III) W (IV) H TS
(1) (I)vkSj (IV) (2) (II) (III) vkSj (IV) (3) (I), (II)vkSj (III) (4*) (II) vkSj (III)
Sol. q, w are at path functions. q, w iFk Qyu ij gSA
5. Three moles of an ideal gas expanded spontaneously into vacuum. The work done wil be :
(1) Infinite (2) 3 Joules (3) 9 Joules (4*) Zero
,d vkn'kZ xSl ds rhu eksy fuokZr esa Lor% izlkfjr gksrs gSaA fd;k x;k dk;Z fuEu gksxk %
(1) vuUr (2) 3 twy (3) 9 twy (4*) 'kwU;
Sol. Since the ideal gas expands spontaneously into vacuum, Pext = 0, hence work done is also zero.
gy pwafd fuokZr esa vkn'kZ xSl Lor% izlkfjr gksrh gS blfy, Pext = 0 vr% fd;k x;k dk;Z Hkh 'kwU; gksrk gSA
6. Which of the following is not a thermodynamic function ?
(1) Internal energy (2*) Work done (3) Enthalpy (4) Entropy
fuEu esa ls ,d "ekxfrdh; Qyu dkSulk ugha gS \
(1) vkUrfjd tkZ (2*) fd;k x;k dk;Z (3) ,UFkSYih (4) ,UVki
W h
Sol. Thermodynamic functions are : Internal energy, enthalpy, entropy, pressure, volume, temperature, free en-
ergy, number of moles.
Sol. "ekxfrdh; Qyu % vkUrfjd tkZ] ,UFkSYih] ,UVkWih] nkc] vk;ru] rkieku] eqDr tkZ] eksyksa dh la[;k gksrs gSaA
7. Which of the following is intensive property ?
(1) Enthalpy (2) Entropy (3*) Specific heat (4) Volume
fuEu esa ls ek=kk Lora=k xq.k/keZ dkSulk gS \
(1) ,UFkSYih (2) ,UVkih (3*) fof'k"V "ek (4) vk;ru
Sol. Intensive property : Specific heat
Extensive property : Enthalpy, entropy, volume.
Sol. ek=kk Lora=k xq.k/keZ : fof'k"V "ek
ek=kkRed xq.k/keZ : ,UFkSYih] ,UVkWih] vk;ru
8. Categorise the following into state and path functions :
(a) Internal energy (b) Pressure (c) Volume (d) Temperature (e) Heat
(f) Work (g) Free energy (h) Entropy (i) Molar heat Capacity (j) Height of a hill
(k) Distance travelled in climbing the hill
fuEu dks voLFkk rFkk iFk Qyuksa esa oxhZd`r dhft;s %
(a) vkUrfjd tkZ (b) nkc (c) vk;ru (d) rkieku (e) "ek
(f) dk;Z (g) eqDr tkZ (h) ,UVki
W h (i) eksyj "ek /kkfjrk
(j) igkM+ dh pkbZ (k) igkM+ ij p<+us esa r; dh xbZ nwjhA
Sol. State function : a, b, c, d, g, h, j ; Path function : e, f, i, k
Sol. voLFkk Qyu: a, b, c, d, g, h, j ; iFk Qyu : e, f, i, k

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 2
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029
9. Categorise these properties into extensive and intensive property :
(a) Pressure of gas (b) Volume (c) Density (d) Temperature
(e) Heat capacity (f) Specific heat capacity (g) Molar heat capacity (h) Molarity
(i) Dielectric constant (j) Internal energy (k) Specific internal energy (l) Mass
fuEu xq.kksa dks ek=kkRed rFkk ek=kkLora=k xq.kkas esa oxhZd`r dhft;ss %
(a) xSl dk nkc (b) vk;ru
(c) ?kuRo (d) rkieku
(e) "ek /kkfjrk (f) fof'k"V "ek /kkfjrk
(g) eksyj "ek /kkfjrk (h) eksyjrk
(i) ijkoS|qr fu;rkad (j) vkarfjd tkZ
(k) fof'k"V vkarfjd tkZ (l) nzO;eku

Sol. Intensive ladh.kZ : a, c, d, f, g, h, i, k ; Extensive foLrh.kZ : b, e, j, l

10. Classify the following among closed, open and isolated system :
(a) Pressure cooker (b) Boiler
(c) Liquid cooling system of an automobile (d) Thermos flask
(e) Universe (f) Living things
(g) Human body (h) Electrochemical cells
(i) A cup of tea
(j) A closely packed room in which a split air-conditioner is working.
fuEu dks can] [kqys] rFkk foyfxr fudk;ksa esa oxhZd`r dhft;s %
(a) s'kj dqdj (b) ckW;yj
(c) ,d Lopfyr okgu dk nzo 'khryu fudk; ra=k (d) rkiLFkk;h ik=k
(e) czk.M (f) thfor k.kh
(g) ekuo 'kjhj (h) fo|qr jklk;fud lsy
(i) ,d I;kyk pk;
(j) ,d can dejk] ftlesa ijrh; ok;q 'khrd (split air-conditioner) dk;Z dj jgk gSA

Sol. Open system : b, f, g, i, j ; Closed system : a, c, h ; Isolated system : d, e

Sol. [kqyh fudk; : b, f, g, i, j ; cUn fudk; : a, c, h ; i`Fkd fudk; : d, e

Corporate Office : CG Tower, A-46 & 52, IPIA, Near City Mall, Jhalawar Road, Kota (Raj.)-324005
Website : www.resonance.ac.in | E-mail : contact@resonance.ac.in
PAGE NO.- 3
Toll Free : 1800 200 2244 | 1800 258 5555| CIN: U80302RJ2007PTC024029