You are on page 1of 33

G

Péntekné Simon Edina

Egy kis kézi munka - végleges

YA
AN öltések, varrástípusok
KA
N
U
M

A követelménymodul megnevezése:
Textiltermékek összeállítása
A követelménymodul száma: 1321-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-010-30

EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK, VARRÁSTÍPUSOK

EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK,
VARRÁSTÍPUSOK

Régen a varrógép feltalálása előtt szinte minden ruhát kézzel varrtak. Szinte csoda
számunkra, hogy mi mindent nem tudtak kézzel megvarrni, mikor ma már mindent
varrógéppel készítünk. Azonban teljes mértékben nem tudta kiszorítani a kézi varrás helyét

G
az öltésképzés köréből.

Kézi öltésekre ma is szükség van, mégpedig ott, ahol nem tudunk, vagy nem lehet géppel

YA
varrni, vagy épp rontja a termék minőségét, összhatását, de az is előfordulhat, hogy
nincsenek meg a gépi adottságok hozzá.

ESETFELVETÉS-MUNKAHELYZET
AN
Egy szabóságnál dolgozik, és az a feladata, hogy a megrendelt modellek befejező műveletei
közül a végleges kézi öltéseket készítse el a minőségi és megrendelői követelmények és
befolyásoló tényezők figyelembe vételével.
KA

SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOM
N

Az öltések az egyik legfontosabb részei a varrásnak, melyek összetartják a kész
ruhadarabot, vagy éppen díszítésként funkcionálnak.
U

Nagyon körültekintően kell megválasztani adott modellhez, az alapanyagához a célnak
megfelelő öltéstípusokat a minőség biztosítása érdekében fontos, a megfelelő pontos
M

eszközök alkalmazása.

1. A varráshoz szükséges eszközök

Varrótűk:

- Hosszú
- Félhosszú
- Hímzőtűk: heggyel és hegy nélkül (zsákvarró tű), nagyon vastagok.
- Gyöngyöző tűk: nagyon vékonyak.
- Foltozótűk: nagyon vastagok.

1

EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK, VARRÁSTÍPUSOK

G
1. ábra. Különböző méretű varrótűk, illanó kréta és gombostűtartó

YA
Gombostűk: acélból, sárgarézből, üveg-, színes fejjel és műanyagból készülnek. A
legmegfelelőbb a színes fejű gombostű használata, legfőképp a kényes alapanyagokhoz.
AN
KA
N
U

2. ábra. Színes fejű gombostűk

Varrógyűszű: szintén acélból, sárgarézből és műanyagból készülnek, ahol a gyűszűn lévő
M

bemélyedések megakadályozzák a tű lecsúszását. Érdekességképpen ajándéktárgyként
porcelánból is készülnek.

- Zárt végű gyűszű
- Nyitott végű gyűszű

A varró kezünk középső ujjára húzva használjuk a gyűszűt, a biztonságos és balesetmentes
munkavégzés érdekében.

Ollók:

2

Kézi olló: kései különbözőek. Kézi és szálazó ollók . KA . Gyűrűs csípő olló Egyéb eszközök: . Szálazó olló AN . Gomblyukvágó olló . Lyukasztó. Bontók: gomblyukak felvágására. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. . forgófejes lyukasztófogó: különböző átmérőjű lyukak lyukasztására szolgálnak N U M 3 . ábra. VARRÁSTÍPUSOK G YA 3. acélár: gomblyuk kilyukasztására és cérnák eltávolítására használják. Csonttár. sokféleképpen használhatók .

ábra. pl. Szemes gomblyukkészítéshez első lépés a lyukasztás AN Egyéb segédeszközök: .EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. . Tűtartó. tűpárna: praktikus és rendezett. Tűpárna és mérőszalag .: elejeszéltől a gombok helyének kiméréséhez N U M 5. ábra. Varró-. illetve hímző cérnák 4 . Jelölőceruza. . Mérőszalag: helyek jelöléséhez. később KA eltűnnek az anyagból. balesetmentes tevékenységet biztosít. VARRÁSTÍPUSOK G YA 4.: gomblyuk vagy kapocs helyének jelöléséhez. jelölőkréta: pl.

ábra. melynél a leöltéskor a tűt vízszintesen tartva. Így az anyag színén apró 0. Teljes visszaöltéssel: öltéssor mindkét oldalon összefüggő Képzése: az öltésképzés jobbról balra halad a varrás vonalának irányában. AN mert rugalmas és tartós varrást eredményez. ábra. Ma többnyire díszítő varrásként alkalmazzák ezt a hurkoló rendszerű öltést. VARRÁSTÍPUSOK G 6. 6cm hosszú öltésekből álló összefüggő sor N keletkezik. Huroköltés teljes visszaöltéssel 5 . majd kiszúrunk az anyag színére. az anyag fonákján pedig száröltés sort láthatunk.70. A cérna kihúzása után visszaöltünk az első öltés végébe. . U M 7. és leöltéskor a tűt vízszintesen. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. Gépi huroköltéshez hasonlóan készíthetjük többféleképpen.és módosított öltések 1. két öltéshosszat öltünk előre. Kézi huroköltés: a varrógép ismerete előtt a ruhadarabok végleges összevarrására használták. 2-0. jobbról bal felé tartva. egy öltéshossz távolságban kiszúrunk az anyag színére. Különböző vastagságú varrócérnák (30. Kézzel készíthető végleges alap. s a cérna kihúzása után ismét visszaöltünk az előző öltés végébe.120) YA 2. Az első öltés KA egy előöltés.

M Alkalmazható még széleldolgozás mellett szélek összeerősítésére is. télikabáthoz 3-4-es tűt. a munkadarabot úgy fogjuk. G YA AN 8.EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. 6 . Ehhez az öltéstípushoz kis tűt használjunk. vagy javításokhoz alkalmazzák. Szegőöltések: nem erősen foszlódó anyagoknál alkalmazott tisztázó. vékony szövetekhez 6-7-es tűt. 4cm távolságban az előző öltéssel azonos szélességben. megvédi a szövetet a foszlódástól. Huroköltés fél visszaöltéssel Szegélyek varrására vagy ruhaujjak kézi tartós felerősítésére. Képzése: a széleket ferde irányban varrjuk át. ismét alulról felfelé szúrva folytatjuk a varrást. A tű kihúzása után az előző felszúrás U helyétől balra 0. . hogy a varrás N széle tőlünk kifelé legyen. a tűvel az anyag fonákjáról felszúrunk a szövet színére. közép vastag KA anyagokhoz 5-öst. Díszöltésként vagy erősen feszülő gépi varrások megerősítésére. 3 -0. Az anyag szélét bal kezünk hüvelyk. díszítő hatást keltő. ábra.és mutatóujja közé fogva. VARRÁSTÍPUSOK Az öltések képzése közben a cérnát mindig egyenletesen kell meghúzni. hogy az öltések egyformán feszesek legyenek. széleldolgozó öltéstípus. javításokhoz alkalmasak. Az öltéseket 5-6-os varrótűvel végezzük. 2. Fél visszaöltéssel: színoldalon az öltéssor szaggatott lesz.

és a mozdulat folytatásaként a leöltés helyével egy vonalban az anyag szélénél felöltjük. Az egymásba kapcsolódó öltések mélysége és minősége az anyag sűrűségéhez igazodik. valamint applikáláshoz is. hogy a képződött hurok simán feküdjön az anyagon és pontosan az anyag szélére. A AN tűt az anyag szélétől 0. Pelenkaöltés:(hurkos tisztázó öltés) klasszikusan a gyapjútakaró széleinek eldolgozására használták. a varrócérna feltartásával. 7 . 4cm-nyire vízszintes irányban beszúrjuk. hogy az anyag széle jobb kéz felé legyen. A munkadarabot úgy fogjuk bal kezünk hüvelyk. Képzése: balról indulva cikk-cakköltéssel.0. Pelenkaöltés (hurkos tisztázó öltés) A varrócérnát csak annyira kell megfeszíteni. KA N U M 10. díszítő varrásként is használják. és jól megóvja az anyagot a foszlódástól. ábra. mert gyorsan varrható kézzel. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. ábra. VARRÁSTÍPUSOK G 9.és mutatóujja közé. 2 . képződjön. kihúzzuk a tűt. Szegőöltés YA 3. Öltés közben a varrócérnát jobbról balra a tű hegye alá vezetve.

EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. majd jobbról balra haladva a tűt közvetlenül a besodort szél alá szúrjuk. ábra. Képzése: a gomblyuknyílást szorosan egymásba hurkolódó öltésekkel varrjuk körül. egyenletes öltések fogják le. hogy a gomblyuk munkában lévő széle hüvelykujjunk mellett. A ruhadarabot úgy fogjuk bal kezünkbe. ha a besodrás nem túl vastag és a besodrott részt sűrű. így az öltéssel átfogjuk a besodort részt. A gomblyukak készülhetnek kézzel és géppel is. M 5. de úgy. 8 . G YA AN KA 11. A tű kihúzása után szorosan az előző leszúrás mellett szúrunk ismét le. A tűvel a bevágás vonalától 0. hacsak nem bőséggel vagy gumival biztosított a kényelmes felvétel. akkor is fel lehessen venni. Képzése: a munkadarabot fonákoldal felől veszzük kézbe. Öltés előtt az anyag szélét bal kezünk hüvelyk. hogy ha méretre készített. mert akkor az anyag összehúzódik. Jobbról balra haladunk. Kézi gomblyuköltés: a ruhák nagy része modelltől függően valamilyen záródással biztosított. 2cm-es mélységben az anyag fonákoldaláról a felszínre szúrjuk. hogy széle tőlünk kifelé legyen. vagy bele lehessen bújni. U A varrat akkor szép.és mutatóujjával a fonákoldalra sodorjuk. hogy a tűbe fűzött cérnát a tű hegye alatt elvezetjük. Sodró öltés N A varrócérnát nem szabad erősen meghúzni. azzal párhuzamosan feküdjön. VARRÁSTÍPUSOK 4. Sodróöltés: vékony de sűrű anyag széle besodrással is eldolgozható. nagyon vékony tűvel dolgozunk.

Szemes gomblyuk 6. G YA 12. akkor szinte pontszerűek lesznek az öltések. Szemes gomblyuk: egyik végén kör alakú lyuk van kivarrva. zsebfedők széleinek rögzítésére és díszítésére használható. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. U M 13. Blézereken. Egyenes. a másik végén retesz zárja le. ábra. Gomblyuköltés AN Egyforma hosszú szabályosan ismétlődő. Szélátvarró öltés: készíthető kézzel és géppel is. sima gomblyuk: két végén retesz van. blézerek. vékony. 9 . ruhákra N . öltések hosszúságának változtatásával. hogy a képződött hurok pontosan a lyuk szélén helyezkedjen el. sűrű öltésekkel dolgozzunk! A cérnát minden öltésnél egyforma feszesre húzzuk. VARRÁSTÍPUSOK A tűt kihúzva a cérnát úgy feszítjük meg. kabátokon. Zakók. közvetlenül az előző öltés mellett. ábra. vastagabb anyagokon alkalmazzák. könnyű anyagokra készítik. és mintegy zsinórként szegélyezze a gomblyuk élét! A munka menete tőlünk távolodó irányban haladjon! KA Kézi gomblyukak fajtái: . Ha a visszaöltés nagyon kicsi. kabátok kész elejeszéleinek. női blúzokra. visszaöltéssel. hogy a varrat erős és tömör legyen. A következő öltésnél ismét alulról szúrunk fel.

hogy a beszúrásnál a tű hegye ismét bal fele nézzen. A leszúrással egy időben AN a tű hegyére néhány szál szövet fonalat veszünk fel. 4cm-re az anyag széle mellett úgy szúrjuk az alsó szövetbe. és a varrócérnák a ruhadarab varrás felőli oldalán kereszteződnek. 10 . 4cm távolságban úgy öltünk le a visszahajtott anyagrészbe. ábra. Képzése: a tűt a hajtás szélétől 0. A munka menete balról jobbra halad. az első kiöltéssel egy sorban. 2-0. boszorkányöltés Az öltések a munkadarab színoldalán nem látszanak. Kézi keresztöltés (boszorkányöltés): olyan helyen alkalmazzák. A tűt vízszintesen tartva. ahol a szövet szélének YA visszahajtása során keletkező anyagvastagság rontaná a ruha esztétikáját. a kezdő öltéstől jobbra 0. 5cm-nyi távolságban felszúrjuk és kihúzzuk a varrócérnát. ábra.EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. Felhasználják még díszítő öltésként is női és gyerekruhák hímzésére. Kézi keresztöltés. és itt is csak annyi fonalat veszünk fel. hogy a hegye bal fele nézzen. Szélátvarró öltés 7. A tűt kihúzva ismét ferde irányban jobbra. mint az előző öltésnél. Az öltés iránya jobbról balra halad. attól 0. Az öltés távolsága és a két öltéssor szélessége az anyagtípus szerint változik. VARRÁSTÍPUSOK G 14. KA N U M 15. majd felöltünk.

és az alsót ne érintse. A ruhadarabok visszahajtott. hogy a tű csak egy szövetréteget öltsön át. Utána egy öltéshossznak megfelelő távolságban a tű hegyét kicsit felfelé fordítva felszúrjuk a G felső anyag lehajtott szélébe és kihúzzuk. blézer. mert akkor az anyag ráncolódik! YA A következő öltéseket hasonló módon kell képezni. ábra. széleinek. az öltés sűrűsége az alkalmazási helytől függően AN különböző lehet. minőségromlást okoz. KA N U 16. Alkalmazható nyitott és behajtott szélű felhajtások felvarrására is. 7-8-as tűvel dolgozunk. mert akkor a termék színoldalán látható lesz. és az. Rejtett öltés (hólozás): ez az öltéstípus sem a ruha színoldalán. Képzése: a tűvel a levarrandó anyag szélébe öltünk. karlyuk. stafírozás M Ujja. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. Leöltéskor azért kell kissé hátrébb ölteni. kabát bélésének bevarrásakor 1cm-ben 2-3 öltés van. Általában bélések bevarrására alkalmazzák. majd kihúzása után egy fonalszélességgel hátrébb a levarrandó anyag széle mellett az alsó szövetrétegbe öltünk. Kihúzásnál a varrócérnát nem szabad erősen megfeszíteni. 9. Az öltésképzés jobbról balra halad. rendszerint felhajtásának a rögzítésére szolgál. mert így az öltések nem látszanak. sem a fonákoldalon nem látható. hogy az öltések a varrócérna meghúzása után merőlegesen feküdjenek a levarrandó anyag szélére. VARRÁSTÍPUSOK 8. 11 . ezért rejtett öltés. Kézi rejtett öltés. de a nyitott szélű anyagot felhajtás előtt el kell tisztázni. például blézer aljavonalon hagyott forgatónyílásának befejezésére. Kézi rejtett öltés (stafírozás): az egyik leggyakrabban használt öltésfajta. egy anyag behajtott szélét kevésbé látható öltésekkel egy másik anyaghoz rögzítjük. Vigyázni kell arra.

Nyitott és eldolgozott szélű felhajtás rögzítése KA A varrócérnát nem szabad nagyon feszesre húznunk. Hajtott szélű felhajtás rögzítése Az öltés hossza alkalmazási helyétől függően 0. Először felülről lefelé. Az öltést ismételve. mert akkor az öltés meglátszik mindkét oldalon! N U M 18. majd a mozdulat folytatásaként az alsó szövetrétegbe szúrjuk úgy. az anyag vastagsága szerint. ábra. 12 . 5cm) átvezetve szúrunk ki. Zsebek. ezért rejtett öltés. G YA AN 17. jobbról balra haladva folytatjuk a munkát. és a tűt ott hosszabb darabon (0. hogy a tűnk hegyére két-három szövet fonalat veszünk fel. majd visszafelé haladva így tovább folyamatosan készül. ruha és szoknyahosszak felvarrására használják. blézer. majd a visszahajtást a szélétől 0. Azután a mozdulat folytatásaként a felhajtás szélébe szúrunk. 3 cm-nyire bal kezünkkel élére hajtjuk. kabát. 2-2cm lehet. ábra. hogy a nagyobbik része legyen felénk. A tűt először a felhajtás szélébe. mely a színoldalon nem látható.EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. Kézi kivarró öltés (pikírozó öltés): a varrat irányára merőleges beszúrással készül. 10. VARRÁSTÍPUSOK Képzése: A ruhát úgy vesszük bal kezünkbe.

úgy. cél az anyag merevítése. Vászon felől varrunk. és a színoldalon nem szabad látszódnia. A AN kihajtórészt a vászonnal együtt a bal kezünk mutatóujja köré hajtjuk. így biztosítja a kihajtó viselés közbeni pöndörödését. Rátartó kivarró öltés 13 . ábra. formaállóvá tétele. KA N U M 20. G YA 19. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. Varrás közben automatikusan rátartódik a vászon. hogy a felső réteg legyen a vászon. Sima kivarró öltés: két esetleg több anyagréteg egymáshoz erősítésére használják. Pikírozó öltés . ábra. Rátartó kivarró öltés: az alsó gallér és elejekihajtó kivarrásához használják. VARRÁSTÍPUSOK .

mert különben ráncosodik a gomblyuk környékén a szövet. ezért különféle módon kell felvarrni őket. Gombozásnál figyelni kell. Kétlyukú gomb nyakas felvarrása U A lyukas gombokat felvarrhatjuk nyakkal vagy nyak nélkül. Gombfelvarrás: a gombfelvarró öltések a gombon lévő lyukak száma és elhelyezés szerint különböznek egymástól.EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. gallérok elejekihajtók formázó kivarrására. Könnyen szakadó anyagoknál. ábra. 11. Lyukas: 2. Általában a vastagabb szöveteknél varrnak nyakat.4 lyukú . 14 . VARRÁSTÍPUSOK Alkalmazása: férfi zakónál mellbetét vászon erősítése az eleje szövethez. körülcsavaráskor összehúznák az anyagot. nyomógombok A gombokat alátéttel és anélkül varrhatjuk fel. mert az egymástól távol lévő cérnák. Gombfajták: . erősítő alátét szükséges az erős igénybevétel miatt. Lyuknélküli . hogy a lyukakon áthaladó öltések a jelölt ponton menjenek át. Füles gombok. G YA AN KA N 21. hogy begomboláskor az anyagréteg vastagságának M kiegyenlítődését ezzel biztosítsák.

AN KA 23. Sima retesz 15 . mert viselés közben igénybevételnek van kitéve. Kapocs. hogy megbízható G legyen. M 24. zsebek végénél. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. patent felvarrás: készülhetnek fémből vagy műanyagból. VARRÁSTÍPUSOK 22. Sima öltésű reteszelés: (riglizés): gomblyukak. ezért többszörös öltéssel kell rögzíteni. tartós és megbízható legyen a viselés folyamán. YA 12. ábra. varrásvégek. Helytelen felvarrás A gombokat szakszerűen és erősen kell felölteni a ruhadarabra. hasítékok és ráncok végénél. ábra. felvarrásának követelménye hogy erős. Varratvég erősítő öltések: az anyag beszakadásának és a varrás felbomlásának megakadályozására alkalmazzák. U . a színoldalon. N 13. ábra. Horgas kapocs felvarrása Felvarráskor a ruha színoldalán nem szabad látszani az öltéseknek. és a vele szemben támasztott követelmény. a ruhadarab igénybevételnek kitett helyén alkalmazzák.

VARRÁSTÍPUSOK Képzése: a tűvel az egyik rész szélétől fél retesz távolságra alulról felszúrunk a szövet színoldalára. majd ugyanitt az öltést háromszor- négyszer megismételjük. ábra. N . Hurokretesz A reteszek mindig az anyag vastagságának megfelelő varrótűvel készülnek. csak csavarás helyett itt huroköltéssel fogjuk át azokat. YA AN KA 25. G . Az utolsó öltésnél a varrócérna kihúzása utána tű hegyét hátrafelé tolva körül csavarjuk a varrócérnát az öltéseke. s a cérnát három sima egymásra öltéssel rögzítjük.EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. Utána felszúrunk a kezdő öltés tövébe és kihúzzuk a tűt. Az utolsó csavaró öltésnél a munkadarab bal felére szúrunk. Huroköltésű reteszelés: alkalmazása és alapöltései azonosak az előzővel. és a retesz hosszának megfelelően hátraöltve leszúrunk az anyagba. U M 16 . Ezeknek a csavaró hátraöltéseknek szorosan egymás mellé simulva végig kell haladniuk az alapöltések egész hosszában. Ékhímzés: (messzerspitz): szemberáncok és zsebnyílások végén alkalmazzák. összefogva a varrócérnákat.

EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. és gomblyukselyemmel dolgozzunk! 17 . melyeket utána apró öltésekkel ki kell ölteni. VARRÁSTÍPUSOK G YA AN KA N U M 26. 4-5-ös tűvel. ábra. Díszháromszögek öltésrendszere Az a. típus készítése: először megfelelő méretű egyenlő oldalú háromszöget kell rajzolni.

Az öltéseket addig ismételjük. Alkalmazásuk: varratvég erősítések. 14.EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. melyek vonalszerűek. YA 4-5-ös tűvel és gomblyukselyemmel készítjük. típus a rajzról leolvasva hasonlóan készül. csak további díszítésekkel egészülhetnek ki. AN . hogy az.tollszerű-. A fonalat mindig csak annyira húzzuk meg. jobbról bal felé. míg a háromszögforma megtelik. Szegélyek szélek hímzéséhez alkalmazzák a gomblyuk és pelenkaöltéseket. . Öltésünk végig egyforma sűrű és egyenletes legyen: a fonalak szorosan egymás mellé simuljanak. hely kitöltés céljából. Sokféle változata létezik. vagy több sorban. mely állhat önmagában vagy több sorban. VARRÁSTÍPUSOK A tűt a háromszög bal alsó sarkába szúrjuk fel. Pl. csavart-. G Ez az általánosan elterjedt forma mellett másfajta öltésekkel kivarrott háromszög formák is vannak. Az egyik legrégebbi és legnépszerűbb hímző öltéstípus a keresztöltés. mert az erősen megfeszített fonalú öltéseknél eltorzulhat a forma. hogy a tű hegyével a mozdulat folytatásaként a háromszög bal alsó sarkánál szorosan az első öltés előtt szúrunk fel. Láncöltéses hímzés . ábra. Minden láncszem azonos nagyságú. Az után a szög jobb alsó sarkába öltünk le úgy.kettős-. KA N U M 27. melyek között csak az öltések mérete és távolsága a különbség. de leginkább díszítésre használják.: kockás-. 18 . hogy egyenletes és szép legyen a hímzésünk. vaskos-. hogy a tű hegye a mozdulat folytatásaként közvetlenül a beszúrás mellett jöjjön ki. Mindegyik öltésnek azonos irányban kell dőlnie. spirálisan. simán feküdjön az anyag felületén. A b. majd a fonal kihúzása után a háromszög felső csúcsába úgy szúrjuk be. az utolsó hurkot kis öltéssel rögzítjük. mely készülhet egy vonalban. Hímzések: a hagyományos kézi öltéstípusok képzésével készülnek. tollszerű láncöltés stb. Az egyik leggyakrabban használt és legismertebb öltés a láncöltés.

milyen típusú tűket alkalmazunk kézi varráshoz. Nyitott bordűrt lehet készíteni boszorkányöltéssel. VARRÁSTÍPUSOK 28. M TANULÁSIRÁNYÍTÓ 1. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. itt most a legáltalánosabban elterjedt alapöltés típusokból készülő mintákat soroltuk fel. egyenes vonalban. 2. 9 A kézi varrás eszközei fejezetet! 143. AN KA 29. Ennek a típusnak is nagyon sokféle fajtája létezik. Keresztöltéses hímzés N Ezeken kívül még nagyon sokféle hímző öltés és motívum létezik. vagy ívelten. Tanulmányozza az EUROPA LEHRMITTEL Ruhaipari szakismeretek című könyv 8. ábra. oldal Jegyzetelje ki. ábra. Pelenkaöltéses hímzés G . a teljesség U igénye nélkül. az YA öltések méretének változtatásával lehet variálni a díszítést. és melyiket milyen anyaghoz és öltéstípushoz alkalmazná! 19 .

oldal Rajzolja le a pelenkaöltés rajzát. Kézi alap. oldal Sorolja fel. Tanulmányozza Estu Klára. 2. 2. Tanulmányozza az EUROPA LEHRMITTEL Ruhaipari szakismeretek című könyv 8. meg mire alkalmazzák ezt az öltéstípust! N U M _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ 20 . VARRÁSTÍPUSOK _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ 2.és módosított öltések fejezetét! 27-31. 10 G Szabászeszközök fejezetet! 144-145. milyen ollótípusokat látott. és melyiket mire alkalmazzák? YA _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ AN _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ KA 3. 3. és határozza. Molnárné Simon Éva.EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. Zsédenyi Lászlóné Ruhaipari technológia című tankönyv 1.

milyen hibák G adódhatnak? YA _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ AN _________________________________________________________________________________________ 6. patentokat)! 7. Gomblyukak fejezetét! 52-54. 6. Molnárné Simon Éva. megbeszélése és követése mellett! A gyűjtött kellékeket is varrja fel a mintakendőre. Molnárné Simon Éva. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. 4. Molnárné Simon Éva. Tanulmányozza Estu Klára. rövidvarratok fejezetét! 52. mire kell figyelni a készítésekor. 4. 4. Zsédenyi Lászlóné Ruhaipari technológia című tankönyv 1. VARRÁSTÍPUSOK 4. 7. Zsédenyi Lászlóné Ruhaipari technológia című tankönyv 1. a gombokhoz készítsen megfelelő típusú. oldal Mire alkalmazzák a díszháromszöget? _________________________________________________________________________________________ 5. 5. kapcsokat. N méretű gomblyukakat! Valamilyen ismertetett öltéstípussal hímezze bele nevének monogramját! U M 21 . Oktatója segítségével készítse el valamennyit egy mintakendőn a szakmai információtartalom elolvasása. Apró kellékek felvarrása fejezetét! 56-58 oldal Gyűjtsön különböző kellékeket (gombokat. hogyan készül a szemes gomblyuk. Varratvégződések. oldal Írja le. Zsédenyi Lászlóné Ruhaipari technológia KA című tankönyv 1. Tanulmányozza Estu Klára. Tanulmányozza Estu Klára.

VARRÁSTÍPUSOK G YA 30.EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. ábra. Mintakendő AN KA N U M 22 .

és miért? 23 . feladat Melyik öltéstípust alkalmazzuk szélek felhajtására. feladat Milyen kézi öltéstípusokat lát a képen? Nevezze meg őket! G YA AN KA N U M 31. VARRÁSTÍPUSOK ÖNELLENŐRZŐ FELADATOK 1. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. ábra 2.

feladat YA A blézer forgatónyílását milyen öltéstípussal fejezné be? Jellemezze az öltéstípust! _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ AN _________________________________________________________________________________________ 4. VARRÁSTÍPUSOK _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ G 3. ábra M _________________________________________________________________________________________ Milyen termékekhez alkalmazná? 24 . feladat KA Milyen gomblyukfajtát lát a képen? N U 32.EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK.

ábra M 6. feladat Jelölje a rajzon a patent felvarrási módját! AN KA N U 33. VARRÁSTÍPUSOK _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ Milyen minőségi hibákat vesz észre? _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ G YA 5. milyen műveleteket kell elvégeznie a szabóságnál. ha nem rendelkeznek speciál gépekkel? 25 . feladat Az alábbi bélelt blézer készítésénél. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK.

VARRÁSTÍPUSOK G YA AN 34.EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. ábra KA _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ N _________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________ U _________________________________________________________________________________________ M 26 .

27 . sem a fonákoldalon nem látható. rendszerint felhajtásnak a rögzítésére szolgál. feladat Rejtett széllevarró öltést (hólozást): ez az öltéstípus sem a ruha színoldalán. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. ezért rejtett öltés. VARRÁSTÍPUSOK MEGOLDÁSOK 1. széleinek. A ruhadarabok visszahajtott. feladat G YA AN KA N U M 35. ábra 2.

EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. Blézerek. ábra 6. Eleje alátét hólozása. G 4. Általában bélések bevarrására alkalmazzák. egy anyag behajtott szélét kevésbé látható öltésekkel egy másik anyaghoz rögzítjük. ruha és szoknyahosszak felvarrására használják. feladat Blézer és ujja alja hólozása. például blézer aljavonalon hagyott forgatónyílásának befejezésére. VARRÁSTÍPUSOK Alkalmazható nyitott és behajtott szélű felhajtások felvarrására is. nem szabályosak és nem szorosak az öltések. kabátok. zakók záródásához. kabát. de a nyitott szélű anyagot felhajtás előtt el kell tisztázni. feladat YA Kézzel varrott szemes gomblyuk. blézer. 28 . AN 5 feladat KA N U M 36. Nem egyforma hosszúak. 3 feladat Kézi rejtett öltéssel (stafírozással): az egyik leggyakrabban használt öltésfajta. Zsebek.

G YA AN KA N U M 29 . VARRÁSTÍPUSOK Bélés forgatónyílásának rögzítése stafírozással. EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK. Gombok felvarrása. Szemes gomblyuk készítése kézzel.

Zsédenyi Lászlóné Ruhaipari technológia tankönyv Műszaki könyvkiadó 1999. 1998. Bp. EUROPA LEHRMITTEL Ruhaipari szakismeretek MDI Göttinger kiadó Bp. Kossuth könyvkiadó. Bp. Bp. 1972. Glóri kiadó. EUROPA LEHRMITTEL Ruhaipari szakismeretek MDI Göttinger kiadó Bp. 1998. KA N U M 30 . AJÁNLOTT IRODALOM AN Estu Klára. G Dorothy Wood: A varrás gyakorlati enciklopédiája. YA Vékony László Konfekcióipari technológia Műszaki könyvkiadó. 1973. Cser Ferencné: Szabás-varrás. VARRÁSTÍPUSOK IRODALOMJEGYZÉK FELHASZNÁLT IRODALOM Estu Klára. Zsédenyi Lászlóné Ruhaipari technológia tankönyv Műszaki könyvkiadó 1999. 2000. Molnárné Simon Éva. Molnárné Simon Éva.EGY KIS KÉZI MUNKA-VÉGLEGES ÖLTÉSEK.

és gyermekruha-készítő 33 542 05 0010 33 02 Férfiszabó 33 542 05 0010 33 03 Női szabó A szakmai tankönyvi tartalomelem feldolgozásához ajánlott óraszám: 20 óra G YA AN KA N U M . A(z) 1321-06 modul 010-es szakmai tankönyvi tartalomeleme felhasználható az alábbi szakképesítésekhez: A szakképesítés OKJ azonosító száma: A szakképesítés megnevezése 33 542 05 0100 21 04 Textiltermék-összeállító 33 542 05 0010 33 01 Csecsemő.

az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt az Európai Unió támogatásával.1 08/1-2008-0002 „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” keretében készült. Kiadja a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 1085 Budapest. 52. Baross u. G YA AN KA N U A kiadvány az Új Magyarország Fejlesztési Terv M TÁMOP 2. Telefon: (1) 210-1065.2. Fax: (1) 210-1063 Felelős kiadó: Nagy László főigazgató .