You are on page 1of 30

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu

Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN

STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN
UNIT 1

TEMA
SEJARAH DAN WARISAN
TAJUK
MAKANAN TRADISIONAL MELAYU
Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat:
i. Membaca secara imbasan untuk mendapatkan maklumat.
OBJEKTIF ii. Menyatakan proses membuat kuih dengan memberikan
justifikasi.
iii. Mencipta resepi menggunakan bahan yang diberi.

i. Teknik Bacaan: KWLH
STRATEGI /
ii. KBAT: Menganalisis
PENDEKATAN
ABAD 21
iii. Nilai: Menghargai makanan tradisi sebagai warisan turun temurun

iv. Strategi P&P Abad ke-21 : Pembelajaran Koperatif

i. Gambar makanan tradisional
MEDIA
ii. Petikan blog

SITUASI Peribadi

FORMAT TEKS Tidak berurutan
JENIS TEKS Penceritaan
PROSES
Mengimbas dan mengenal pasti
KOGNITIF

30

c. Dalam kumpulan kenal pasti: Petikan ‘Kuih Baulu  Bahan-bahan yang diperlukan untuk Tradisional’ Teknik bacaan imbasan. Petikan ini terdapat kekurangan/ kelemahan. LANGKAH 3 a. Meneliti gambar makanan tradisional. Sediakan satu resipi mudah tanpa meninggalkan ketiga-tiga bahan tersebut. Bentangkan hasil perbincangan menggunakan LAMPIRAN 3 peta i-think yang menunjukkan proses. LAMPIRAN 2 b. Mengkategori jenis makanan Gambar makanan tradisional. Bentangkan dapatan. Perlu meneroka sumber lain  Cara tradisional kuih baulu dimasak. Baca petikan yang diberi secara individu. HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN AKTIVITI CATATAN a. 31 . membuat kuih baulu tradisional dan kuantitinya. memberikan justifikasi. tepung dan gula). Murid harus tradisional. Ubah kuantiti mengikut kesesuaian. Dalam kumpulan bincangkan bagaimana dengan tidak menyatakan cara bahan-bahan tersebut dapat menghasilkan kuih membuat kuih baulu baulu yang gebu dan ringan. nyatakan nama makanan/ kuih-muih b. Berdasarkan tiga bahan utama tadi (telur. untuk jawapan. LAMPIRAN 1 b. (Gunakan peta i-think untuk menunjukkan klasifikasi)  Makanan berat  Kuih muih  Kerabu LANGKAH 1 a. petikan: b. Kenal Kekurangan/ kelemahan pasti apakah kekurangannya. c. LANGKAH 2 a. yang boleh dihasilkan.

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN LAMPIRAN 1 GAMBAR MAKANAN TRADISIONAL MELAYU 32 .

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN LAMPIRAN 2 KUIH BAULU TRADISIONAL Sebelum ini ummi sudah cuba google resepi ini di internet. Perlu diingatkan di sini bagi memastikan hasil yang cantik dan sempurna. gula dan tepung mestilah sama. hendak pastikan kepanasan suhunya bagi memastikan baulu ini masak sempurna. sukatan telur. kalau tidak.blogspot. Kalau anda semua rajin ke dapur. tidak ada masalah hendak dapatkan bahan-bahannya. memang terasa nikmatnya. Mungkin adunan telur tidak sekata dengan tepung. baulu tidak menjadi dengan eloknya. Lepas ini bolehlah kita berpakat- pakat buat kuih ini ya. Ubah suai daripada: http://intan-ummiharris.my/2011/11/jom-buat-kuih-baulu-tradisional. ada bermacam-macam versi dan cara membuatnya.html 33 . 600 gram gula dan 600 gram tepung gandum. Ummi pernah buat ikut sukatan yang sumbernya dari internet juga tetapi hasilnya mengecewakan. Senangkan. Harus diingatkan kuih baulu ini nampak macam senang tetapi mencabar jugak hendak membuatnya. Antara bahan yang digunakan untuk membuat kuih baulu ini tidak banyak sebenarnya iaitu 10 biji telur. Orang dulu-dulu bakar menggunakan api arang. Bahan-bahan asas untuk membuat kuih baulu ini tidaklah sesukar mana. Kali ini ummi hendak kongsikan resepi kuih baulu tradisional ini untuk para pembaca semua. sampai berpeluh-peluh hendak meniup api. Apatah lagi apabila dapat makan panas-panas. Sesetengah orang menggunakan sukatan metrik dan ada juga masih mengekalkan cara orang lama iaitu menggunakan mangkuk ataupun istilah berat timbangan kati. Lembut dan gebu sekali kuih ini.

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN LAMPIRAN 3 PROSES MEMBUAT BAULU (CONTOH) AYAK TEPUNG PUKUL TELUR DAN GULA HINGGA KEMBANG KACAU KEDUA- DUA ADUNAN HINGGA SEBATI BAKAR SELAMA MINIT 34 .

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN UNIT 2 .

Nilai: Semangat Patriotisme iv. i. murid dapat: i. Menjelaskan kepentingan bangunan bersejarah kepada pelancong.TEMA SEJARAH WARISAN TAJUK BANGUNAN BERSEJARAH Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. OBJEKTIF ii. Gambar MEDIA ii. Laman web . Teknik Bacaan :  Bacaan secara imbasan dan luncuran  6 Topi Berfikir STRATEGI / PENDEKATAN ii. Strategi P&P Abad ke-21 : Kecerdasan Pelbagai (Kajian Masa Depan) i. Mentafsir gambar secara tersurat dan tersirat. KBAT: Menilai iii.

SITUASI Awam dan Pendidikan FORMAT TEKS Tidak berurutan JENIS TEKS Perihalan PROSES KOGNITIF Memahami isi tersurat dan tersirat .

35 .

gunakan teknik ‘6 Topi Berfikir’ untuk menyelesaikan isu ini. LANGKAH 1 a. Minta seorang demi seorang murid menyenaraikan nama bangunan bersejarah di negara ini yang mereka tahu pada lajur kumpulan mereka. c. Baca petikan tentang sejarah perkembangan muzium di LAMPIRAN 2 Malaysia. Masih dalam kumpulan yang sama. baca dan teliti sekali lagi sejarah perkembangan muzium di Malaysia. HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN AKTIVITI CATATAN a. Buat kronologi peristiwa menggunakan peta i-think. b. Bentangkan menggunakan peta i-think. Kaji sebab mengapa muzium di Kuching. Taiping dan Selangor sahaja yang menjadi asas kepada penubuhan Muzium Negara. b. dan tersirat LANGKAH 2 a. Dua LAMPIRAN 1 kumpulan boleh mendapat gambar yang sama. LANGKAH 3 a. Pada papan hijau buat lajur mengikut bilangan baris di Menjana idea dalam kelas. 36 . Dewan Bandaraya Kuala Lumpur bercadang untuk Alat berfikir: mengalihkan lokasi Muzium Negara ke kawasan lain ‘6 Topi Berfikir’ keranalokasisekarangsudahtidaksesuai LAMPIRAN 3 memandangkan kawasan itu telah pesat membangun sebagai kawasan komersial. b. Edarkan setiap kumpulan sekeping gambar. Setiap baris mewakili satu kumpulan. Senarai terbanyak ialah pemenang. Dalam kumpulan. Memahami isi tersurat c. b. peranan dan fungsi). Walau bagaimanapun terdapat bantahan daripada pelbagai pihak agar lokasi sekarang kekal. Tafsirkan berdasarkan gambar yang dilihat dan yang Proses Kognitif: tersirat (misalnya peristiwa. c.

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN LAMPIRAN 1 BANGUNAN BERSEJARAH DI MALAYSIA 37 .

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN LAMPIRAN 2 38 .

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN LAMPIRAN 3 SEJARAH PERKEMBANGAN MUZIUM DI MALAYSIA SEHINGGA PENUBUHAN MUZIUM NEGARA .

Taiping Penubuhan muzium pertama oleh British di Tanah Melayu.Muzium Perak. Muzium Selangor Muzium Selangor mula beroperasi. 1953) di tapak asal Muzium Selangor dibuka kepada orang ramai. . 1883) Muzium Penubuhan Muzium Sarawak oleh Raja Sarawak II Sir Sarawak (1888) Charles Brooke di Kuching. (1906) Muzium Selangor dan Pengurusan pentadbiran kedua-dua muzium ini Muzium Taiping digabungkan menjadi Muzium Negeri-Negeri Bersekutu di (1910) bawah pentadbiran Jabatan Muzium Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Muzium Selangor dan Pengurusan pentadbiran kedua-dua muzium ini dipisahkan Muzium Taiping di bawah program desentralisasi kerajaan British. Muzium Negara Bangunan sementara Muzium Negara yang ditubuhkan Sementara atas inisiatif Sir Gerald Templer. Pesuruhjaya Tinggi British (11 Feb. (1930) Muzium Selangor Sebahagian bangunan muzium dan koleksi musnah akibat (10 Mac 1945) serangan udara oleh Tentera Berikat semasa Perang Dunia Kedua. (1961) Bangunan sementara Muzium Negara dirobohkan untuk memberi laluan kepada pembinaan bangunan Muzium Negara.

.Muzium Negara Pembinaan bangunan Muzium Negara (1962) (31 Ogos 1963) Perasmian oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong III – Tuanku Syed Putra Al-Haj.

muziumnegara.my/main/?c=Sejarah_1&parent=Mengenai_Kami_2 39 .gov. Petikan: http://www.

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN UNIT 3 .

PEMBELAJARAN ii. Video You-Tube MEDIA ii. Membuat analisis tentang harga songket i. murid dapat: HASIL i. Jadual iii. KBAT: Menganalisis STRATEGI / PENDEKATAN iii. Petikan blog .TEMA SEJARAH DAN WARISAN TAJUK PAKAIAN TRADISIONAL: SONGKET Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Menghasilkan idea dan produk yang kreatif dan inovatif. Teknik Bacaan : Paragambar: ii. Nilai: Menghargai warisan bangsa iv. Strategi P&P Abad ke-21 : Pembelajaran inkuiri i.

SITUASI Awam FORMAT TEKS Pelbagai JENIS TEKS Pendedahan PROSES Mengintegrasi dan menjana inferens KOGNITIF .

40 .

Murid mengemukakan cadangan lakaran dengan gambar dan kegunaannya. Minta murid terangkan satu persatu dan dalam situasi mana digunakan. Inovasi ini hendaklah yang ada nilai komersial di peringkat antarabangsa. LANGKAH 2 a. Lagu ‘Kain Songket’ nyanyian Biduanita b. 41 . Tudung yang ada elemen/ tampalan songket Mengintegrasi dan . d. Gambar b. Saloma. https://www. kotak gindu bibir atau cenderamata perkahwinan). HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN AKTIVITI CATATAN a. Dalam kumpulan. Bentangkan hasil perbincangan. mainkan dua LAMPIRAN 1 kali agar murid dapat mencatat isi penting lirik lagu.sesuai pada setiap barangan songket yang berikut serta berikan justifikasi: Teknik bacaan: . Mendengar lagu ‘Kain Songket’. Baca petikan tentang ‘Faktor-faktor yang Menentukan LAMPIRAN 3 Harga Songket’. Jelaskan tentang kain songket.youtube. fikirkan inovasi lain yang boleh dibuat daripada kain songket (selain daripada yang biasa seperti bekas pencil. Gunakan peta i-think. Sekiranya anda pengusaha songket. Buat analisis tentang faktor penentu harga songket dan KBAT: berikan justifkasi mengapa dikatakan demikian. LANGKAH 1 a.Alas meja yang ada elemen/ tampalan songket menjana inferen d.Kain sampin lelaki . c. Jika perlu. letakkan harga yang Membuat analisis c. Tunjukkan empat keping gambar inovasi dalam industri LAMPIRAN 2 songket. b.com/ watch?v=dSMoHcgLsNA Lirik ini tidak perlu diedar.Kain sepasang untuk dibuat pakaian wanita Paragambar . Kaitkan maklumat yang ada dengan pengalaman atau bahan rujukan lain.

pakaian budaya.facebook..blogspot. Kain songket pakaian anak Melayu Tapi sayang tak boleh pakai selalu Kerana jemu mata memandang Tidak seperti batik basahan Berbagailah macam boleh digayakan Setiaplah hari jikalau berjalan.com/pages/SNJ- Son. ● Category ○ People & Blogs ● License ○ Standard YouTube License ● Music ○ "Kain Songket" by Saloma (iTunes) 42 .. HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN LAMPIRAN 1 KAIN SONGKET Nyanyian Biduanita Saloma Pemuda pemudi kalau berkain songket Alangkah indah berseri bertambah cantik Kainlah songket tenun Melayu Mula asalnya dari Terengganu O abang yang manis O nona yang lawa Pakai kain songket. Sungguh banyak dipakai masa hari raya Miskin kaya kecil besar tua muda Apa lagi yang lelaki tua Bila berjalan dengan kaki tiga Tersenyum pula sambil ketawa Sayang sedikit giginya dua Ulang rangkap pertama Blog http://snjsongket.com FB http://www.

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN LAMPIRAN 2 INOVASI SONGKET 43 .

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN LAMPIRAN 3 FAKTOR-FAKTOR YANG MENENTUKAN HARGA SONGKET Harga songket di pasaran Malaysia sekarang agak stabil. Terdapat dua faktor utama yang mempengaruhi harga songket di Malaysia: FAKTOR LUARAN FAKTOR CORAK SONGKET . Cuma berlaku sedikit kenaikan harga songket disebabkan faktor semasa berbanding 5 hingga 10 tahun dahulu.

1. 3. perak dan emas.my/ . Kenaikan harga barang asas 1. Corak tenunan yang mempunyai pelbagai warna dan saiz. Petikan: http://mayasongket. Faktor cuaca menyebabkan pada songket seperti corak proses menyiapkan songket mengambil masa yang lama. bunga juga menjadi faktor menentukan harga. berwarna hitam/putih sebagai warna tanah. Jenis benang sama ada benang emas atau benang sutera.blogspot. Corak songket ditentukan oleh untuk membuat songket seperti kombinasi bilangan benang yang harga benang. Proses untuk menyiapkan songket asas hanya menggunakan mengambil masa yang agak lama kombinasi 3 jenis benang sahaja. Corak tenunan yang terdapat 4. dan penambahan 3. digunakan. kerana ditenun oleh penenun mahir Contohnya penggunaan benang yang terdiri daripada warga emas. Corak tenunan yangmempunyai 5. 2. Kenaikan kos sara hidup penggunaan warna dari benang menyumbang kepada penentuan harga songket. Corak yang paling 2. 4.

44 .

2 Cara penghasilan produk 2. HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN PROJEK PENILAIAN PEMBELAJARAN Tema Sejarah dan warisan Situasi Lambakan restoran makanan segera di negara kita menyebabkan makanan tradisional kurang digemari dan tidak dikenali oleh golongan muda.3 Cara makanan ini boleh dikomersialkan sehingga ke peringkat antarabangsa 3.2 Butiran mengenai produk – kelebihan dan kekuatan 3.1 Terangkan aspek-aspek menarik yang terdapat dalam brosur dari sudut 3. Kumpulkan maklumat berkaitan makanan tersebut dari segi: 2.1 Logo produk yang bersifat global 3.1.1 Asal usul produk 2. 2. sudah pasti menyebabkan makanan tradisional ini semakin terpinggir.2 Pelajar digalakkan untuk menyertakan rakaman video berkenaan cara penghasilan produk untuk pembentangan Cadangan masa 4 (empat) minggu 45 . Bentuk tugasan berkumpulan (4-5 orang) Arahan tugasan 1. Kenal pasti sejenis makanan tradisional yang semakin terpinggir. Keadaan ini sekiranya tidak dibendung.1.1. Hasil dapatan anda hendaklah didokumentasikan dalam bentuk brosur dan powerpoint 3. Anda berhasrat untuk mengangkat produk makanan tradisional ini supaya digemari oleh golongan muda di samping dapat menembusi pasaran antarabangsa.3 Potensi negara-negara pilihan untuk memasarkan produk 3.

HEBAT Bacaan Bahasa Melayu Modul 2: SEJARAH DAN WARISAN Restoran Malaysia di luar negara Inovasi terhadap makanan tradisonal 46 .