You are on page 1of 8

MENTALABILITY

1. Thegivennumberofpaidsubscriptionsforfourmagazinetypesareshown TotalPaidSubscriptions
in this table. Magazine Circulation
Whichofthefollowingliststhesemagazinetypesbycirculationfrom Type
greatest to least ? Business 9.5105
(A) Business,Style,Family,Teen Family 5.0106
(B) Family,Teen,Business,Style
Style 9.0105
(C) Style,Business,Teen,Family
(D) Teen,Family,Style,Business Teen 2.4106

2. Fivepersonsaresittinginarow.Oneofthetwopersonsattheextremeendsisintelligentandother
oneisfair.Afatpersonissittingtothe right oftheweakperson.Atallperson istotheleftof the
fair person and the weak person is sitting between the intelligent and the fat person.
Tall person is at which place counting from right ?
(A) First (B) Second (C) Third (D) Fourth

mx + my
3. A formula for computing the value r is r = ,where m, x, y, w and z are positive integers.
wz
An increase in which variable would result in a corresponding decrease in r ?
(A) m (B) x (C) y (D) z
y
4. The design for a machine part is shown here. (1,8) (1,8)
Whichofthefollowingisacorrectstatementaboutthesymmetry
(3,4) (3,4)
of the design?
(1,4)(1,4)
(A) Thedesignissymmetricalonlyabouttheyaxis x x
(B) Thedesignissymmetricalonlyaboutthexaxis
(C) Thedesignissymmetricalaboutboththeyandthexaxes
(3,6) (3,6)
(D) Thereisnosymmetryinthedesign y

C
5. Abhay works at his father's electronics shop after school. He needs to drill
B D
aholeateachofthepointsA,B,C,DandEonthecirclecentredatP,asshown. P
IfAbhaydrillsthe holes sothat APE measures110andtheother4 central
110
angles are congruent to each other, what will be the measure of CPD? A E

(A) 62 (B) 62.5 (C) 63 (D) 64

6. Asumofmoney(P)doublesin10years.Inhowmanyyearsitwillbetrebleatthesamerateofsimple
interest ?
(A) 20years (B) 12years (C) 15years (D) 25years

7. The ratio of speedsof P and Q is 4: 7 and P loses therace by 270 m, then whatis the length of
the race course ?
(A) 530m (B) 420m (C) 500m (D) 630m

8. A rectangular solid is shown here. c

Which of the following expressions represents the sum of the b


lengths of the 12 edges on this rectangular solid ? a

(A) 2(a+b+c) (B) 3(a+b+c) (C) 4(a+b+c) (D) 12(a+b+c)

www.examrace.com
24cm
9. An artist is designing a pattern oftriangular tiles tocover a wall.Each section

16cm
of the pattern is identical to the section shown here.
Ifthewallis576cm longand384cmhigh,howmanyblacktileswill the
artist need to use on the wall ?
(A) 72 (B) 576 (C) 1,152 (D) 1,728

10. Asshowninthedrawing,Kabirusedsimilartriangles(sidesof
trianglesareproportional)tofindtheheightofapole.Whenhe
stood6.5feetawayfromasmallpuddle,hecouldseethereflection ?
ofthetopofthepoleinthepuddle.Thepuddlewas26feetaway Puddle 5.5ft
from the pole, and Kabir's height was 5.5 feet above
Pole 26ft 6.5ft
the ground. What is the height of the pole in feet ?
(A) 20 (B) 22 (C) 24 (D) 25

P Q R S
11. Which pointon the number linerepresents a number that, when cubed, will
3 2 1 0 1 2
result in a number greater than itself ?
(A) P (B) Q (C) R (D) S

12. Playersofagameattheschoolcarnivalwillbeallowedtodrawatokenforaprize.Theprizesinclude
8yoyos,9keychains,12stuffedtoys,11 movie passes,16 videorentalsand14flyingdisks. For
each prize, there is one token available to be drawn.
What is the probability that the first winner to draw a token will win a stuffed toy ?
6 6 1 1
(A) (B) (C) (D)
29 35 6 12

13. Two dice are tossed. The probability that the total score is a prime number is
1 5 1 7
(A) (B) (C) (D)
6 12 2 9

14. A circlethat hasa radius of 5 cm hasan areaof 25p sq.cm. If theradius is doubled, whatis the
area of the new circle?
(A) 10p sq.cm (B) 50p sq.cm (C) 100p sq.cm (D) 200p sq.cm

x 2 y 2 + y 2 z 2 +z 2 x2
15. If x + y + z = 0, then the value of is
x 4 + y 4 +z4
(A) 0 (B) 2 (C) 1 (D) 1/2

SCIENCE

16 Aboy,standingatpointA,throwsastone,whichtravelsitspath
uptoBasshownbelow.
Atthetopofitspath,thestonehas____. A B
(A) Noacceleration
(B) Accelerationinupwarddirection
(C) Accelerationindownwarddirection
(D) Accelerationinhorizontaldirection

17. A girl swims in a swimming pool of length 100 m. She swims from one end to another end and
reaches the starting point again in 2 minutes. The average velocity of the swimmer is ____.
(A) 100 m s1 (B) 0.83 m s1 (C) 1.67 m s1 (D) Zero

www.examrace.com
18. Figure here shows the path OXYZ followed by a man, starting N

from O. The displacement of the man is ____. X 4m Y


(A) 6 m
3m E
W
(B) 4 m O
3m
(C) 5 m
Z
(D) 3 m
S

19. Thespeedofabodyis1ms1. Theanglebetweenthedistancetimegraphofthebodyandthetime


axis is _____.
(A) 0 (B) 30 (C) 45 (D) 60

20. Mass of a body is doubled. Its acceleration under a given force is _____.
(A) Doubled (B) Halved (C) Quadrupled (D) Remains same

21. ThevalueofGdependsupon_____.
(A) Place (B) Time (C) Massesofthebodies (D) Noneofthese

22. Two wooden blocks X and Y, of shapes and dimensions shown 10cm
below are made to immerse in water. 4cm

10cm
Thebuoyantforceexertedbywateris______.
(A) MoreforblockX
(B) MoreforblockY 8cm m
10 c
(C) Equalforboththeblocks X
10cm Y
(D) Datainsufficient

23. Read the given statements carefully, and mark the correct option.
Statement I : The energy used in one hour at the rate of 1 kW is called 1 kWh.
Statement II : Rate of energy consumption gives power.
(A) Both statements I and II are true and statement II is correct explanation of statement I.
(B) Both statements I and II are true but statement II is not correct explanation of statement I.
(C) StatementIistruebutstatementIIisfalse. (D) StatementIisfalsebutstatementIIistrue.

24. Match column I and column II and select the correct option from the codes given below.
ColumnI ColumnII
(a) 1kW (i) 3.6 106J
(b) 1kWh (ii) 1Nm
(c) 1J (iii) 1000Js1
(a) (b) (c)
(A) (i) (iii) (ii)
(B) (iii) (i) (ii)
(C) (ii) (iii) (i)
(D) (i) (ii) (iii)

25. Atrainstartsfromastationandacceleratesduringfirst10minutes.Aboysittinginthetrainthrows
up a ball during this interval. The ball will _____.
(A) Comebacktotheboy'shands (B) Fallinfrontoftheboy
(C) Fallbehindtheboy (D) Anyofthese

26. State of motion is described by _____.


(A) Positionofrest (B) Positionofmotion
(C) Bothbythestateofrestandmotion (D) Noneofthese

www.examrace.com
8

Velocity(ms1 )
27. The velocity time graph ofa car moving on a straight road is shownhere.
6
The displacement of the car from third second to sixth second of its
journey is _____. 4

(A) 12m (B) 4m 2

(C) 16m (D) 8m O 1 2 3 4 5 6


Time(s)

28. Read the given statements carefully, and mark the correct option.
Statement I : It can be dangerous to wear synthetic clothes while working in the kitchen.
StatementII:Syntheticfibresmeltverysoononheatingandcansticktothebodyoftheperson
wearing it.
(A) BothstatementsIandIIaretrueandstatementIIisthecorrectexplanationofstatementI.
(B) BothstatementsIandIIaretruebutstatementIIisnotacorrectexplanationofstatementI.
(C) StatementIistrueandstatementIIisfalse. (D) StatementIisfalseandstatementIIistrue.

29. Iameasytowash,absorbverylittlewaterandhaveaverylustrousappearance.Iamusedtomake
bristles of toothbrushes, combs, etc. Since I am so versatile, you must know me. Who am I ?
(A) Rayon (B) Dacron (C) Terylene (D) Nylon

30. List I has metals/nonmetals and ListII has their properties. Match the lists.
ListI ListII
(1) Wood (p) Alloysareusedformakingaircraftparts
(2) Graphite (q) Storedinkerosene
(3) Potassium (r) Formsacidicoxideonreactionwithoxygen.
(4) Sulphur (s) Hashighmelting&boilingpointsinspiteofbeinganonmetal.
(5) Zinc (t) ReactswithNaOHtoliberatehydrogengas
(6) Aluminium (u) Doesnotproduceasoundonbeingstruck.
(A) (1)(u)(2)(s,u)(3)(q)(4)(r,u)(5)(t)(6)(p,t)
(B) (1)(p)(2)(q)(3)(r)(4)(p,s)(5)(r,q)(6)(p,q)
(C) (1)(r)(2)(q,p)(3)(r,s)(4)(q,u)(5)(s,t)(6)(r,u)
(D) (1)(s,p)(2)(q,r)(3)(s,u)(4)(q,u)(5)(s,t)(6)(q)

31. It is used for inflating air balloonsand is found in its elemental form in air.It is ___.
(A) Helium (B) Nitrogen (C) Oxygen (D) Carbon

32. The useful products of destructive distillation of coal are ____.


(A) Coke,coaltar,coalgasandammoniacompounds (B) Coke,charcoal,coaltarandcoalgas
(C) Coaltar,coalgasandLPG (D) Petrol,coke,coaltarandcoalgas.

33. Sleeping in a closed room with burning angeethi can prove to be fatal, because ____.
(A) Coalisapoisonoussubstance
(B) Poisonousgas,carbonmonoxide,isproducedduetotheincompletecombustionofcoal
(C) Burningofcoalinaclosedroomevolvescarbondioxideandwatervapour,whichareharmful
(D) Noneoftheabove

34. Astudent wasgiven three powderedmaterials inpackets labelledI, IIandIII. Toidentify themhe
performedthefollowingexperiment.
Beaker I + Packet I + Boiling water = Translucent solution
Beaker II + Packet II + Boiling water = Transparent solution
Beaker III + Packet III + Boiling water = Suspension
Packet I Packet II Packet III
(A) Starch powder Mud Sodiumchloride
(B) Starch powder Sodiumchloride Mud
(C) Mud Starch powder Sodiumchloride
(D) Sodiumchloride Mud Starchpowder

www.examrace.com
35. Read the given statements carefully, and mark the correct option.
StatementI:When10gofCaCO3 isdecomposed,5.6gofresidueisleftand4.4gofCO2 escapes.
StatementII:Lawofconstantproportionsisbeingfollowed.
(A) StatementsIandIIaretrueandstatementIIisthecorrectexplanationofstatementI.
(B) StatementsIandIIaretruebutstatementIIisnotthecorrectexplanationofstatementI.
(C) StatementIistruebutstatementIIisfalse.
(D) StatementIisfalsebutstatementIIistrue.

36. Theboilingpointsofsomegasesfoundinairaregiveninthetable. Name BoilingpointC


Iftheliquidmixtureisfractionallydistilled,theorderinwhichthe Krypton 152
gases distill out is ____. Neon 246
(A) Krypton,neon,nitrogen,oxygen
(B) Neon,nitrogen,oxygen,krypton Nitrogen 196
(C) Nitrogen,neon,oxygen,krypton Oxygen 183
(D) Oxygen,neon,nitrogen,krypton

37. Thegivendiagramshows Rutherford'sexperimentwhich Electron


established the nuclear model of the atom.
InthisexperimentRutherfordusedabeamof_____.
(A) bparticles, which impinged on a metal foil and got Smalldeflection
absorbed Nodeflection
(B) grays, which impinged on a metal foil and ejected Backdeflection Largedeflection
electrons
(C) Heliumatoms,whichimpingedonametalfoilandgotscattered
(D) Heliumnuclei,whichimpingedonametalfoilandgotscattered

38. Whichofthefollowingfunctionsisperformedbythepartmarked'X'inthe X
given figure of plant cell?
(A) Manufactureoflipidsandfats
(B) Detoxifymanypoisonsanddrugs
(C) Manufactureofproteins
(D) Both(B)&(C)

39. Match column I with column II and select the correct option from the codes given below:
ColumnI ColumnII
(a) Leeuwenhoek (i) Bacteria
(b) RobertBrown (ii) Cell
(c) RobertHooke (iii) Nucleus
(d) Purkinje (iv) Electronmicroscope
(e) KnollandRuska (v) Protoplasm
(A) (a)(i),(b)(iii),(c)(ii),(d)(iv),(e)(v) (B) (a)(i),(b)(iii),(c)(ii),(d)(v),(e)(iv)
(C) (a)(iv),(b)(ii),(c)(i),(d)(v),(e)(iii) (D) (a)(i),(b)(ii),(c)(iii),(d)(iv),(e)(v)

40. The microorganism in the given figure is _____.


(A) Phaseinthelifecycleofbacteria
(B) Bacteriathateatsotherbacteria
(C) Virusthatusesbacteriaasahost
(D) Noneoftheabove

www.examrace.com
41. Identify the microorganism in the given figure and the method of its reproduction.
Microorganism Methodofreproduction
(A) Viruses Binaryfission
(B) Fungi Budding
(C) Algae Conjugation
(D) Fungi Sporeformation

42. Which of the following statements are true for the given figure?
(i) Itisastrong,nonflexibleconnectivetissue.
(ii) Itsmatrixconsistsofproteins.
(iii) Itscellsarecomposedofcalciumandphosphorus.
(iv) Itconsistsoflivingcellscalledchondrocyteswhich
arepresentinfluidfilledspacesknownaslacunae.
(A) (i)&(iv) (B) (ii)&(iii) (C) (i),(ii)&(iii) (D) Allofthese

43. Given below are the differences between collenchyma and sclerenchyma tissues. Which of the
following isincorrect ?
Collenchyma Sclerenchyma
(A) Itconsistsoflivingcells Itconsistsofdeadcells.
(B) Thethickeningofcellwallisuniform Cellwallthickeningisnotuniform.
(C) Lumenofthecelliswide. Lumenofthecellisnarrows.
(D) Itscellwallsarecellulosic Itscellwallsarelignified.

44. IdentifythepartslabelledP,Q,RandSinthegivenfigurefromthelist(iviii)andselectthecorrect
option.
(i) Ectoplasm (ii) Endoplasm (iii) Advancedpseudopodium
(iv) Nucleus (v) Contractilevacuole (vi) Foodvacuole
(vii) Watervacuole (viii) Crystals P
Q
P Q R S R
(A) (iii) (i) (iv) (vi)
(B) (ii) (i) (v) (viii)
(C) (i) (ii) (v) (vii)
(D) (iii) (ii) (iv) (v) S

45. Identify the machine from the following which is used for combined harvesting and threshing.

(A) (B) (C) (D)

46. The organization which protects the trade in endangered species at international level is
(A) IBWL (B) CITES (C) WHO (D) WWF

47. Which of the following statements are true for renewable exhaustible natural resources?
(i) Thesecanreplenishthemselvesbyquickrecycling.
(ii) Thesearelikelytobeexhaustedbythehumanactivitiesortheiruse.
(iii) Theseoccurinunlimitedquantity.
(iv) Mineralsandfossilfuelsareexamplesofsuchnaturalresources.
(A) (i)&(ii) (B) (ii)&(iii) (C) (iii)&(iv) (D) (i)&(iv)

www.examrace.com
48. It is atype of cropping pattern which makesbetter use of the natural resourcesof sunlight, land
andwaterandensuresmaximumutilizationofthenutrientssupplied,ascropsgrowingindefinite
row pattern have different nutrient requirements. Identify it.
(A) Mixedcropping (B) Intercropping (C) Croprotation (D) Norflokrotation

49. Agents or substances that pollute the water are called water pollutants. These may be physical,
chemicalorbiologicalpollutants.Identifyphysicalpollutantsoutofthefollowinglistandselectthe
correctoption.
(i) Protozoa (ii) Radioactivewastes (iii) Bacteria (iv) Heat
(v) Cadmium (vi) Oilspills
(A) (i)&(iii) (B) (ii)&(v) (C) (iv)&(vi) (D) (ii)&(iv)

50. Read the following statements and select the correct option.
StatementI:TheatmosphereactsasaprotectiveblanketfortheEarth.
StatementII:ItabsorbsmostoftheharmfulradiationscomingfromtheSun.
(A) BothstatementsIandIIaretrueandstatementIIisthecorrectexplanationofstatementI.
(B) BothstatementsIandIIaretruebutstatementIIisnotthecorrectexplanationofstatementI.
(C) StatementIistruebutstatementIIisfalse. (D) StatementIisfalsebutstatementIIistrue.

SPACEFORROUGHWORK

www.examrace.com
ANSWER KEYS

1. (B) 2. (B) 3. (D) 4. (A) 5. (B) 6. (A) 7. (D)

8. (C) 9. (D) 10. (B) 11. (D) 12. (B) 13. (B) 14. (C)
15. (D) 16. (C) 17. (D) 18. (C) 19. (C) 20. (B) 21. (D)
22. (C) 23. (B) 24. (B) 25. (C) 26. (C) 27. (C) 28. (A)

29. (D) 30. (A) 31. (A) 32. (B) 33. (B) 34. (B) 35. (A)
36. (B) 37. (D) 38. (D) 39. (B) 40. (C) 41. (D) 42. (C)

43. (B) 44. (A) 45. (B) 46. (B) 47. (A) 48. (B) 49. (C)

50. (A)

www.examrace.com