You are on page 1of 3

SUB : MATHEMATICS MODULE 10C

MODULE-10C
Solutions of one dimensional heat and wave equations and Laplace equation.

________________________________________________________________________________________________________

1. Solve the partial differential equation

a) ( ) ( ) ( )
b) ( ) ( ) ( )
c) ( ) ( ) ( )
d) ( ) ( ) ( )
Ans:
) ( ) ( ) ( )
( )
( )

( ) ( ) ( )

2. Solution of the system , is

a)
b)
c)
d)
Ans: (a) (2 double derivatives, hence 4 constants)

3. Determine and in the equation ( ) ( )


so that satisfies the boundary conditions on the circle
and on the circle .

a) ,
b) ,
c) ,
d) ,
Ans:
( ) ( )

JH ACADEMY Page 1
SUB : MATHEMATICS
MODULE 10C
4. The equation ( ) is said to be

a) Elliptic
b) Parabolic
c) Hyperbolic
d) None
Ans:

So it is parabolic.

5. The equation ( ) is said to be

a) Elliptic
b) Parabolic
c) Hyperbolic
d) None
Ans:

So it is elliptic
6. The equation ( ) is said to be

a) Elliptic
b) Parabolic
c) Hyperbolic
d) None
Ans:

So it is hyperbolic
7. The Laplace equation is

a) Elliptic
b) Parabolic
c) Hyperbolic
d) None
Ans:

So it is elliptic
8. The heat equation is

a) Elliptic
b) Parabolic
c) Hyperbolic
d) None
Ans:

So it is parabolic

JH ACADEMY Page 2
SUB : MATHEMATICS
MODULE 10C
9. The wave equation is

a) Elliptic
b) Parabolic
c) Hyperbolic
d) None
Ans:

So it is hyperbolic
10. The equation is

a) Elliptic
b) Parabolic
c) Hyperbolic
d) Elliptic in upper half and hyperbolic in lower half
Ans:
In upper half plane
So it is elliptic in upper plane.
In lower half plane
So it is hyperbolic in lower plane

JH ACADEMY Page 3