RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 4

Mata Pelajaran : Pendidikan Jasmani

Tarikh : 19 September 2016

Hari : Isnin

Masa : 10.30 pagi – 11.00 pagi

Kelas : 4 Topaz

Bilangan Murid : / 46 orang

Tunjang : Kemahiran

Tajuk : Kemahiran Asas Permainan Kategori Serangan

Sub Tajuk : Kemahiran Menjaring : Menggunakan Kaki (Permainan Bola Sepak)

Standard Kandungan : 2.6 Berkebolehan mengaplikasi konsep pergerakan dan prinsip
mekanik dalam kemahiran asas permainan kategori serangan

Standard Pembelajaran : 1.6.6 Menjaring ke sasaran dari pelbagai arah dengan
menggunakan alatan dan anggota badan yang dibenarkan

2.6.3 Mengenal pasti ruang yang sesuai untuk bergerak dengan
bola

5.2.5 Menerima kemenangan dan kekalahan dalam permainan
secara positif

Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah menonton perlawanan bola sepak di televisyen

Hasil Pembelajaran : Di akhir sesi pengajaran dan pembelajaran ini, murid-murid dapat :

1. Psikomotor – Menjaring ke sasaran dari pelbagai arah
dengan menggunakan kaki (TP5)
2. Kognitif – Mengenal pasti ruang untuk bergerak dengan bola
(TP4)
3. Afektif – Menerima kemenangan dan kekalahan secara
positif (TP5)

Penerapan Nilai : Kerjasama, mendengar arahan guru, menjaga keselamatan

Unsur KBAT : Mengaplikasi, mengingat kembali, menilai

EMK : Berkeupayaan memimpin, Boleh membina jaringan sosial

Penggabungjalinan : Masa tindak balas, kepantasan

Kesepaduan : Pendidikan Moral, Matematik

Jarak antara 2. 2. Permulaan / Regangan Otot .Seorang murid dipilih Nilai : Regangan Otot daripada setiap Mendengar Deltoid bulatan bagi arahan guru. Tangan kiri dibengkokkan dan ditolak ke dalam menggunakan . semasa Memanaskan 3. Tangan kanan mengetuai sesi kerjasama dibengkokkan regangan.Bahan Sumber P&P : BIL BAHAN SUMBER P&P / PERALATAN JUMLAH 1 Wisel 1 2 Bola 5 3 Skital 40 Bahagian / Fokus Pengelolaan / Alatan / Aktiviti Masa Pembelajaran Strategi PdP Catatan 1. . Menolak kepala melakukan badan ke kanan dalam Petunjuk : regangan kiraan 8.Membentuk 2 Alatan : Set Induksi Sternocleid bulatan besar (lelaki Wisel (1) (3 hingga 5 1. dan ditolak ke dalam menggunakan tangan kiri dalam kiraan 8. Menolak kepala dan perempuan) minit) ke atas dalam Catatan : kiraan 8. 1. Menolak kepala murid diberi ke bawah dalam penekanan kiraan 8. Menolak kepala Guru selesa. ke kiri dalam kiraan 8. Murid supaya 4.

Kedua-dua tangan memegang bahu dan membuat putaran arah lawan jam dalam kiraan 8. 2. . tangan kanan dalam kiraan 8. Kaki kanan diangkat 90 darjah dan ditarik rapat ke badan dalam kiraan 8. Regangan Otot Trapezius 1. Kaki kanan diangkat menggunakan tangan kiri dan ditarik ke atas. Kedua-dua tangan memegang bahu dan membuat putaran arah pusingan jam dalam kiraan 8. Regangan Otot Quadriceps 1. 2. Tangan kanan dan kiri disatukan di belakang badan dan ditolak ke belakang dalam kiraan 8. Regangan Otot Biceps 1.

Kaki kiri diangkat menggunakan tangan kanan dan ditarik ke atas. 3. Berlari ke arah kanan sambil memegang . rapat ke badan dalam kiraan 8. Tangan dipegang sesama rakan dalam bulatan sedia ada. Kaki kiri diangkat 90 darjah dan ditarik rapat ke badan dalam kiraan 8. rapat ke badan dalam kiraan 8. Nafas ditarik menggunakan hidung dan dihembus secara perlahan menggunakan mulut sebanyak 3 kali. 2.Menguji masa tindak balas terhadap bunyi wisel Petunjuk : Murid Guru 1. 4. 5. Regangan .

barisan perempuan di Nilai : menjaring 2. Langkah 2 Aktiviti 1: 1. Kaki bukan Guru domain dibengkokkan sedikit dan mata memandang ke bola. Skital (15) . Pastikan titik sentuh bola dengan bahagian hujung kaki adalah betul. Kaki dibuka hadapan guru Mendengar jarak jauh seluas bahu.Murid membentuk 6 Alatan : Perkembangan pelajaran jarak jauh : barisan. Mata pandang ke arah sasaran sebelum menjaringkan bola. dalam satu kumpulan. Kaki dibuka terdapat 9 orang ahli Bola (5) seluas bahu. arahan guru 3. 5. Kaki domain di belakang selari Catatan : dengan bola Guru manakala kaki membuat bukan domain demonstrasi berada di Petunjuk : hadapan.Murid membentuk 5 Alatan : (10 minit) (Jaringkan di atas tanah. iaitu 2 Bola (2) Langkah 1 1. Bola diletakkan . tangan rakan apabila wisel ditiup. kumpulan yang mana Wisel (1) Saya!) 2. Pengenalan isi Kemahiran menjaring . Tukar arah larian ke kiri apabila wisel ditiup sekali lagi 2. Bola diletakkan barisan lelaki dan 4 (3 minit) Kemahiran di atas tanah. 3. Murid 4.

dengan bola menjaga manakala kaki keselamatan bukan domain berada di Catatan : hadapan.Membentuk 6 Alatan : Penilaian / (Futsal On The gawang gol dari jarak kumpulan di mana Wisel (1) Permainan Go) jauh lelaki 2 kumpulan (9 Bola (3) Kecil orang ahli) dan Skital (40) (7 minit) perempuan 4 kumpulan (6-7 orang ahli). .Murid diminta untuk adalah betul. 3. Kaki bukan dilakukan domain bagi dibengkokkan mengelakkan sedikit dan mata murid Petunjuk : memandang ke tercedera Murid bola.Jarak di antara murid dan skital adalah 6 meter. . Pantauan 4. menjaring atau 5. Pastikan Guru titik sentuh bola dengan bahagian Skital hujung kaki . menggunakan kaki domain mereka.Aras kesukaran ditambah 2 meter daripada jarak yang asal.Ulang perlakuan sekiranya bola tidak masuk di antara skital. . Kaki domain di Nilai : belakang selari Kerjasama. 3. Mata pandang ke menyepak bola arah sasaran supaya masuk ke sebelum tengah-tengah antara menjaringkan skital yang disediakan bola.Menjaring bola ke . Kemuncak / Aktiviti 2 . .

menjaga keselamatan Catatan : Pantauan Petunjuk : dilakukan Pasukan bagi Kuning mengelakkan Pasukan murid Hijau tercedera Skital Peraturan Futsal On The Go! : . Nilai : Mendengar arahan guru. . . .Permainan ini dibahagikan kepada 2 kumpulan iaitu kuning dan hijau. . Kerjasama.Mata akan diambil apabila pasukan berjaya menjaringkan bola di gol pasukan lawan.Bola yang terkeluar dari kawasan gelanggang akan diambil oleh pasukan lawan di mana bola tersebut terkeluar.Pemain mesti menyepak atau menggelecek bola semasa dalam permainan.

Menyejukkan . . Rumusan .4. Petunjuk : .Guru bertanya Pelajaran kepada murid apa yang telah dipelajari pada hari ini . 2.Goyangkan quadriceps dan pergelangan tangan.Tarik nafas tiga kali Murid perlahan-lahan dan Guru hembus panjang yang terakhir. Penutup 1.Murid (3 hingga 5 Badan memusingkan badan minit) ke kiri dan ke kanan berulang kali.