PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN

REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI
TAHUN 5

Arahan : Kertas soalan ini mengandungi 50 soalan iaitu Bahagian A 30 soalan dan Bahagian
B 20 soalan. Jawab semua soalan.

BAHAGIAN A : Tiap-tiap soalan terdapat empat pilihan jawapan A, B, C dan D. Pilih
hanya satu jawapan sahaja dan tandakan di kertas jawapan.

1. Syelek yang pekat boleh dicairkan dengan mencampurkan…..
A. Air
B. Minyak tanah
C. Sabun
D. Spirit Metil
2. Antara berikut yang manakah tujuan kemasan dilakukan ?
I Mencantikkan projek
II Menjadikan projek tahan lebih lama
III Menghilangkan kesan kecacatan kayu
IV Menambahkan saiz projek
A. I, II, dan III B. I, III, dan IV
C. I, II dan IV D. II, III dan IV
3. Kemasan untuk bahan logam ialah ________.
A. cat licau
B. syelek
C. tona kayu
D. varnish
4. Cat licau yang terlalu pekat boleh dicairkan dengan menggunakan ..........
A. turpentin
B. thinner
C. spirit metil
D. air

5. Kesan calar pada permukaan kayu dapat dihilangkan dengan menggunakan ........
A. kertas las
B. pengikis
C. tepung penyumbat
D. cat licau
6. Apakah bahan yang digunakan untuk melicinkan permukaan kayu?
A. Kertas minyak
B. kertas las
C. kertas mahjong.
D. Kertas kaca
7. Pilih bahan yang digunakan dalam membuat kerja kemasan projek:
I Kertas las
II Syelek
III paku
IV cat
A. I,II dan III C. I,II dan IV

. zink dan logam. logam dan papan lapis. Soalan 11 dan 12 berdasarkan gambar rajah di bawah. II. Cukup matang III. Gerimit . Ciri-ciri benih yang baik ialah .III dan IV D.II.Digunakan untuk menanda garisan pada permukaan kepingan logam. Papan lapis. Papan lapis. B.. Batu kerikil. D. kayu beroti. 13.. Kayu beroti..III dan IV Soalan 8 berdasarkan gambar rajah di bawah. 9. Kepingan zink. II Serpihan pasu. D. alat elektronik dan bateri. B. Untuk mengelakkan serangga perosak masuk ke dalam bekas tanaman. Untuk memastikan akar tanaman tidak keluar daripada bekas tanaman. II. zink dan kayu beroti. B... ... Kikir Parut . kepingan mounting board. II sahaja D..Digunakan untuk mengikir dan membentuk hujung kayu. Aluminium.. Tidak cacat. Papan lapis. Bahan logam terdiri daripada . Untuk mengelakkan medium semaian mengalir keluar semasa menyiram. C.. C. III Jaring nyamuk / mosquitoe net A... Penggarit . kepingan mounting board. IV. 10. 12. I dan III B.. alat elektronik dan bateri... C. Kepingan mounting board... II dan IV sahaja.. B. D. paku dan bateri...... Bahan-bahan untuk menghasilkan projek papan tanda elektornik ialah . aluminium dan zink.. A. Kayu beroti. paku. 11. Pemutar skru philip -Melonggarkan dan mengetat-kan skru mata bersilang atau berpangkah.. I dan II C. Berbentuk normal..... batang aluminium. I. Semua di atas... Mengapakah lubang-lubang tersebut perlu ditutup sebelum menanam tanaman? A. Untuk mengelakkan akar tanaman menjadi rosak.Membuat lubang pandu bagi paku dan skru pada permukaan kayu yang lembut. Gambar tersebut merupakan bekas untuk tanaman. kepingan aluminium dan alat elektronik. kayu beroti. Apakah bahan yang digunakan untuk menutup lubang pada pasu tersebut ? I. Berkulat.. Apakah nama alatan di atas dan fungsinya? A. kepingan mounting board. 8. C.. I. A. I sahaja. B.. A. C. kepingan zink. D. batang aluminium..

.. D. B. B. D. II. Aktiviti melonggarkan medium penanaman untuk memudahkan air mengalir. Soalan 17 dan 18 berdasarkan gambar rajah di bawah. pengikis. Tegap. II.. Daun berkerinting. Tidak bantut. Apakah alatan yang digunakan untuk mengeluarkan anak benih dari tapak semaian? A. 17. memudahkan akar menembusi medium dan membaiki pengudaraan. Aktiviti memusnahkan serangga atau perosak tanaman. Soalan 15 berdasarkan gambar rajah di bawah. C. sudip tangan B. 14. IV. Tiada jangkitan penyakit. I. III dan IV. I. II dan IV sahaja. Apakah yang dimaksudkan dengan kerja-kerja menggembur tanah? A. 15. 16.ciri anak benih yang sihat adalah . B. Aktiviti membuang rumput dan menghapuskan perumah kepada perosak. II dan IV. Ciri. Aktiviti untuk membolehkan pokok terus hidup subur. D. II dan IV. I sahaja. A. Mengapakah serangga perosak di atas perlu dimusnahkan ? . pungkis D. III. II. I. C. C. III dan IV.. serampang tangan.

.... orang yang bertanggungjawab membaiki kenderaan. C. segar dan tidak rosak. Soalan 22 dan 23 berdasarkan gambar rajah di bawah.. B. Kutip dan simpan di dalam bekas kedap udara. 19. C. D. Kutip dan musnahkannya atau semburkan tanaman dengan ubat pencegah serangga. B.. Untuk memastikan bekas tanaman tidak rosak. tidak melipat lengan baju dan mengikat rambut semasa dalam bengkel. beg kertas... C. tidak memakai kasut yang sesuai... kertas A4 D. Kutip dan pelihara serangga tersebut. Bagaimanakah cara yang terbaik untuk menghapuskan serangga atau haiwan perosak ini? A. C. sampah dan batu-batu. bekas minuman polisterin. A. D. Untuk mengelakkan baja yang ditabur tidak rosak. Fomen merupakan.. memakai apron ketika di dalam bengkel. tayar terpakai. 18. pungkis 20. Apakah peraturan dan keselamatan diri yang tidak dipatuhi oleh murid tersebut ? A. rumput. Biarkan sahaja serangga tersebut. . seed tray (dulang semaian) dan . D. B..... Alatan ini digunakan untuk mengangkut bahan-bahan di kebun seperti tanah.. guru yang bertugas di bengkel. A. tayar D. A.. B. ketua kumpulan yang akan memastikan aktiviti dijalankan dalam kumpulan. C. B. serampang tangan. A. mangkuk kaca. sudip tangan B. Untuk memastikan tanaman sentiasa sihat. C. ketua murid yang dilantik untuk membantu guru dalam menjalankan tugas yang diarahkan oleh guru... Untuk membantu kerja-kerja menggembur tanah dapat dijalankan dengan baik. 22.. D. 21. Jenis-jenis bekas tanaman termasuklah beg politena. tidak memakai pakaian yang sesuai.

. Berikut adalah tujuan organisasi bengkel KECUALI A. P....... pengudaraan . R D. R...bahan D. R.... sistematik B...... Memastikan keselamatan alatan dan bahan B. Panel alatan digunakan sebagai tempat menyimpan ..... Memastikan keselamatan guru terjamin D. Ikat rambut yang panjang dengan kemas atau tudung dimasukkan ke dalam apron. Semua tingkap hendaklah dibuka untuk mendapatkan . Organisasi bengkel merupakan suatu sistem pengurusan bengkel supaya lebih ……………………… A. Barang berharga ... D.. R C. Q........ Memastikan bengkel sentiasa bersih 27.. P......... Pakai pakaian yang sesuai dan kemas serta memakai kasut. Q 24. Antara berikut... bijak 26.. yang mencukupi. cahaya 25..... Jangan bermain atau bergurau di dalam bengkel..... P. suasana .. berkesan C... keselamatan .. cepat D.. Memastikan pelajar bersikap bertanggungjawab C.... Berikut adalah pernyataan berkaitan keselamatan diri dan rakan KECUALI A.... Q.. A. C... Alatan tangan D.. yang manakah langkah yang betul menggunakan alat pemadam api semasa berlaku kebakaran? A....ruang B... yang baik dan . B... Beg murid B...23. Ubat-ubatan C. A. P B. perlatan C. Boleh memakai barang perhiasan semasa berada di dalam bengkel.... peralatan ........ 28. Q.

Damia tidak memakai tali leher.... Damia tidak dibenarkan memasuki bengkel oleh guru.... D. ( 5 markah) Bil Alatan 1... Di atas almari 30. Padankan gambar rajah alatan di bawah dengan nama dan fungsinya. Nama : .......(20 markah) A..Soalan 29 berdasarkan gambar rajah di bawah...... Tuliskan jawapan dengan tepat dan selengkapnya. Damia tidak memakai kasut............ Di dalam kabinet D..... Rajah di atas merupakan alat pemadam api. Dimanakah alatan ini patut diletakkan? A...... Ini mungkin kerana ...... Kelas : ...... Digantung di dinding C........ Bahagian B : Jawab semua soalan. Damia tidak memakai jam tangan.............. A. ........... Di bawah meja B..... C.................. Damia tidak memakai topi. 29.. B....

Alatan : Kikir rata Fungsi : Meratakan permukaan logam Nama dan Fungsi Alatan Alatan : Playar gabung Bil Alatan Fungsi : Memotong. membengkok. . 4. memegang dan mencengkam bahan logam. Bil Alatan 5. Nama dan Fungsi Alatan Alatan : Gergaji puting Fungsi : Memotong bahan kayu Bil Alatan Nama dan Fungsi Alatan Alatan : Gandin getah 2. membentuk. Fungsi : Mengetuk dan meratakan permukaan logam Bil Alatan Nama dan Fungsi Alatan 3.

6. Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul. 9. Berus syelek perlu ________________________ dalam spirit metil untuk membersihkannya. 3. Kesan syelek boleh ditanggalkan dengan menggunakan _______________________. (10 markah) Nama dan Fungsi Alatan Air sabun suam kertas las spirit metil Alatan : Tukul kuku kambing cecair pencuci direndam Fungsi : Mengetuk dan mencabut paku. Untuk melindungi peralatan dari ________________________ sapu sedikit minyak pelincir. Kain juga boleh digunakan untuk ________________________ pemotong sisi. Perkakas boleh juga menggunakan ____________________ untuk membersihkannya. Kesan karat pada alatan tangan boleh ditanggalkan dengan _____________________. Kesan cat ditanggalkan dengan menggunakan ___________________________. 2. Cuci berus syelek dengan ________________________ sebelum dibilas dengan air besih. Perkakas dan alatan perlu ________________________ dari semasa ke semasa. 8. 8 . 10. 5. 4. Untuk membuang habuk ________________________ boleh digunakan dari masa ke semasa.B. 7. diselenggara turpentin mencuci berus karat 1.

Apakah bahan yang boleh digunakan untuk menutup lubang saliran? 3. Soalan Jawapan 1. (5 markah) 9 . Jawab soalan-soalan di bawah.Bil. Tuliskan satu contoh perosak tanaman. Apakah nama alat yang paling sesuai untuk merumput dan menggembur? 5. Apakah nama alat yang paling sesuai untuk mengubah anak benih? 4. C. Nyatakan satu jenis bekas tanaman. 2.

........ Badariah bt Bakar Guru RBT Tahun 5 Ketua Panitia RBT 10 ........... Disahkan oleh....... Cik Aznida bt Tasmuji Pn.... .............Disediakan oleh...................................... ...... ................. ........ Disemak oleh...............