Karangan Fakta : Faedah Bergotong-Royong

Tulis sebuah karangan mengenai faedah bergotong-royong.

Gotong royong merupakan satu amalan yang baik. Terdapat banyak faedah amalan
bergotong-royong.

Antara faedah bergotong-royong ialah kerja yang sukar dapat
dilaksanakan dengan lebih mudah. ini kerana sesuatu kerja itu dilakukan secara
beramai-ramai. Selain itu, kerja dapat disiapkan dengan lebih cepat.

Faedah gotong-royong yang kedua adalah dapat mengeratkan hubungan
silaturahim. Semasa bergotong-royong, kita dapat berbual-bual dan bertukar fikiran
antara satu sama lain. Malahan kita juga dapat menambah kenalan.

Di samping itu, amalan bergotong-royong juga dapat menyihatkan badan.
Apabila kita melakukan aktiviti bergotong-royong seperti membersihkan surau,
sudah tentu kita ada mengeluarkan peluh. Badan yang sihat juga dapat
mengelakkan seseorang tiu terkena penyakit.

Seterusnya, amalan bergotong-royong dapat mengisi masa lapang
seseorang. Dengan ini, kita dapat mengelakkan diri daripada melakukan perkara
yang tidak berfaedah umpapanya bergaul dengan budak nakal.

Jelaslah kepada kita bahawa amalan bergotong royong banyak
faedahnya. Oleh itu kita hendaklah menjadikan gotong-royong sebagai amalan.

Jiran-jiran saya turut membantu sekiranya terdapat majlis atau jamuan. Jiran-jiran turut bergotong- royong membersihkan persekitaran surau dan kawasan perumahan. kita boleh memohon bantuan dari jiran. depan dan belakang rumah kita. Saya tinggal di rumah teres dan mempunyai ramai jiran yang baik.Karangan Fakta : Jiran Jiran ialah orang yang paling hampir dengan tempat tinggal kita. Jiran saya akan memaklumkan kepada keluarga saya apabila mereka tiada di rumah. Saya mempunyai jiran yang sebaya dan belajar di sekolah yang sama dengan saya. Kami sering belajar dan mengulang kaji pelajaran beramai-ramai. apabila mereka memasak sesuatu yang istimewa seperti nasi beriani dan kuih tradisional. Ibu terpaksa membawa adik ke hospital manakala saya tinggal sementara di rumah jiran. Kami sekeluarga akan menjenguk ke rumah mereka untuk memastikan rumah mereka selamat. Saya bersyukur kerana mempunyai jiran-jiran yang baik. Suatu ketika adik saya sakit dan ayah saya tiada di rumah. Sekiranya berlaku kecemasan. Kita mestilah berbuat baik sesama jiran. Kami juga sering bertukar pendapat untuk meningkatkan penegetahuan. . Hidup kejiranan membawa banyak manfaat kepada kita. Ini akan mewujudkan kawasan kejiranan yang lebih selamat. Mereka bergotong-royong menjayakan acara tersebut dengan gembira. Jiran kita termasuklah mereka yang tinggal di sebelah. Mereka sering bertegur sapa sekiranya berada di luar rumah. Jiran saya juga suka menghantar makanan ke rumah saya. Ini dapat mengeratkan lagi silaturrahim antara jiran. Jiran saya juga datang menziarahi rumah ketika ayas saya sakit dan ketika ibu melahirkan adik-adik saya. Jiran jiran saya sangat peramah.

Ini juga boleh mencegah kita daripada terlibat dengan aktiviti yang tidak sihat sperti merokok. Kita boleh membaca pelbagai bahan bacaan di perpustakaan. Gunakanlah perpustakaan dengan sebaik mungkin. majalah dan surat khabar.Perpustakaan merupakan sebuah tempat untuk membaca buku ilmiah. Kita membuat kerja sekolah yang belum siap di perpustakaan. Perpustakaan akan memupuk semangat membaca kita. Kita tidak perlu membeli buku rujukan atau buku cerita. Banyak kebaikan jika kita menggunakan perpustakaan sekolah. Di perpustakaan disediakan pelbagai bahan bacaan seperti buku ilmiah. Kita boleh mengulang kaji pelajaran di perpustakaan. Semua sekolah mempunyai perpustakaan sendiri. contohnya buku 'Harry Potter' kerana ia terdapat di perpustakaan. Ini akan meningkatkan kemahiran belajar kita.Terdapat banyak bahan rujukan dan bacaan di perpustakaan sekolah. merempit. Bahan bacaan di perpustakaan tidak perlu dibayar untuk membacanya. Kita juga tidak perlu membeli buku yang mahal-mahal. melepak dan sebagainya. Perpustakaan juga dikenali sebagai pusat sumber atau kutubkhanah. Kita booleh membuat perbincangan berkumpulan dan mencari bahan pembelajaran di perpustakaan. Perpustakaan berguna sebagai tempat membaca. Masa kita tidak dibazirkan dengan sia-sia. majalah dan sebagainya. Perpustakaan adalah gedung ilmu yang menyediakan pelbagai keperluan pembelajaran. buku cerita. Kita juga dapat menambahkan ilmu pengetahuan seperti ilmu bahasa. buku cerita. ilmu sains dan sebagainya. . Kita boleh menjimatkan wang jika kita membaca buku di perpustakaan. Perpustakaan merupakan tempat untuk mengisi masa lapang dengan perkara yang berfaedah.

masa itu amat berharga.Kita tidak boleh datang lewat ke sekolah. Di samping itu.pelbagai pihak perlu mencari jalan untuk mengatasi masalah ini.Tambahan pula.Oleh itu. . Antara cara-cara menjadi murid yang berdisiplin ialah dengan menghormati dan taat kepada guru.berambut pendek.Selain itu.Orang yang sentiasa menepati masa akan sentiasa dihormati. Tulis sebuah karangan "Cara-cara menjadi murid berdisiplin". murid yang berdisiplin akan menumpukan perhatian semasa belajar. semua murid mestilah berdisiplin .Mematuhi peraturan ini akan akan membentuk peribadi murid-murid agar lebih berdisiplin.Karangan Fakta : Cara-cara menjadi murid berdisiplin Soalan : Disiplin amat penting untuk mencapai kejayaan.Contohnya seperti memakai pakaian seragam sekolah yang lengkap. Selain itu.kita hendaklah sentiasa menepati masa. untuk menjadi murid yang berdisiplin . ke kelas atau mengikuti aktiviti kokurikulum.Melalui didikan agama juga dapat melahirkan murid-murid yang berakhlak dan berdisiplin. Kesimpulanya. Ramai antara murid yang mempunyai masalah disiplin. Seterusnya.beratur dan sebagainya. kita sewajarnya membantu guru pada masa-masa yang perlu.murid-murid yang berdisiplin akan mematuhi semua peraturan sekolah.Mereka tidak akan membuang masa dengan berbual-bual kosong atau menganggu guru semasa mengajar.Guru-guru wajar dihormati kerana merekalah mendidik kita sehingga menjadi manusia yang berguna.Melalui cara ini. murid-murid lebih disayangi oleh guru dan akan sentiasa diberi perhatian.

aktiviti kokurikulum boleh menyihatkan badan dengan melalui aktiviti sukan. Kita akan belajar tentang latar belakang sukan atau persatuan. berpersatuan dan sebagainya. Kokurikulum ialah aktiviti di luar kelas. bantu membantu antara satu sama lain. Setiap murid harus menyertai aktiviti kokurikulum kerana ia membentuk murid berakhlak mulia dan memupuk jati diri. Kita tidak membuang masa dengan melakukan perkara sia-sia. Aktiviti kokurikulum mengajar kita untuk berdikari. Kokurikulum dapat menambahkan pengetahuan dan pengalaman. Bersukan juga boleh meningkatkan pretasi diri. . Contoh aktiviti kokurikulum ialah perkhemahan. Ia mengajar murid menepati masa. dan lawatan dapat menambahkan pengetahuan dan pengalaman hidup. Aktiviti yang disertai seperti pekhemahan. Kokurikulum dapat mengisi masa lapang dengan berfaedah. Akhir sekali.Karangan Fakta : Faedah Menyertai Kokurikulum Soalan : Setiap pelajar seharusnya melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum. Tulis tentang faedah-faedah menyertai kegiatan tersebut selengkapnya. Aktiviti kokurikulum juga harus diperluas bagi memberikan lebih banyak faedah kepada murid-murid. kokurikulum mampu mendisiplinkan serta membentuk peribadi diri yang mulia untuk diri kita. Bersukan akan membuatkan badan kita sihat dan otak kita cerdas. bersukan. dan sebagainya. bertanggungjawab dan amanah dalam melakukan tugas. Selain itu. matlamat ia ditubuhkan. Aktiviti kokurikulum yang diadakan diluar waktu sekolah menghindakan murid dari terdedah kepada unsur negatif yang terdapat di persekitaran.

Sikap suka menabung perlu perlu dipupuk sejak kecil. Sesungguhnya menabung adalah amalan yang mulia. kita akan mendapat sebahagian keuntungan bank. . Antara kebaikan menabung ialah kita dapat mengamalkan sikap berjimat-cermat. Wang ini boleh digunakan untuk kehidupan masa hadapan. Menabung juga boleh menambahkan wang simpanan kita. kita mempunyai wang simpanan. Selain itu. Wang simpanan ini boleh digunakan untuk menampung wang perbelanjaan kita untuk melanjutkan pelajaran ke univesiti. Jika kita menyimpan wang didalam bank. Apabila kita menabung. Kita hendaklah membawa bekalan air dan makanan ke sekolah.Karangan Fakta : Faedah Menabung Soalan : Kita sentiasa digalakkan menabung. Jika kita sakit wang itu juga boleh digunakan untu mendapatkan rawatan. Tulis sebuah karangan mengenai faedah menabung. Menabung juga dapat membantu keluarga apabila ditimpa kesusahan. Oleh sebab itu kita perlu merancang segala perbelanjaan harian. Justeru baki duit yang diberi oleh ibu bapa dapat disimpan didalam tabung. Menabung bermakna menyimpan sebahagian wang untuk masa hadapan. wang ini juga boleh digunakan apabila keluarga ditimpa musibah. Oleh itu mulalah menabung dari sekarang kerana sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit.