Air & Larutan

Ciri Fizikal Air
1. Air wujud dalam tiga keadaan & berubah melalui beberapa proses.
2. BerdasarkanTeori Kinetik, air terdiri daripada banyak zarah halus
yang diskrit yang digelar molekul air. Susunan & pergerakan molekul
ini adalah berbeza dalam setiap keadaan.

3. Takat beku dapat ditentukan melalui,

Susunan radas untuk menentukan takat beku air

a) Pada 0°𝐶𝐶 , molekul2 air bergerak cukup perlahan untuk
membolehkan daya tarikan yang wujud menetapkan
kedudukan molekul2 dalam susunan yang sekata untuk
membentuk satu pepejal. Ais pun terbentuk.
b) Suhu adalah tetap pada 0°𝐶𝐶.

air laut lebih tumpat berbanding air tawar. Molekul2 itu terlepas ke udara sebagai stim. 4. Hal ini menerangkan sebab kapal lebih mudah terapung di laut berbanding dengan di air tawar. Boleh mengubah rasa. bau & warna air. Susunan radas untuk menentukan takat didih air a) Pada 100°𝐶𝐶. Kesan bendasing terhadap ciri fizikal air 1. b) Suhu tetap pada 100°𝐶𝐶. 2. Contoh . Juga boleh meningkatkan ketumpatan air. molekul2 air mempunyai cukup tenaga untuk mengatasi daya tarikan antara molekul. Takat didih air dapat ditentukan. .

Larutan: . cecair@gas 3.Mengandungi sedikit zat terlarut .Dapat melarutkan sedikit zat terlarut lagi  Larutan tepu .Mengandungi bahan terlarut . Larutan .Mengandungi zat terlarut yang maksimum . Kedua-dua larutan & ampaian merupakan campuran.ialah bahan yang terlarut sama ada pepejal. 2. pelarut & larutan 1.Larutan biasa adalah lutsinar . Faktor2 yang mempengaruhi kadar penyejatan air: a) Suhu persekitaran b) Luas permukaan air c) Kelembapan udara d) Pergerakan udara Larutan & Keterlarutan Zat terlarut. Zat terlarut . 2.Tidak dapat melarutkan zat terlarut lagi Larutan & ampaian 1.ialah bahan yang melarutkan zat terlarut & biasanya adalah cecair yang membentuk bahagian utama suatu larutan 4.Mengandungi banyak zat terlarut .Zarah2 diserakkan dengan sekata sehingga kita tidak dapat melihat zarah2 ini dengan mata kasar.ialah campuran yang homogen(sekata) yang terbentuk apabila satu bahan larut di dalam satu bahan yang lain 2. Nisbah zat terlarut kepada pelarut yang berbeza menghasilkan larutan yang berbeza kepekatan:  Larutan cair .Penyejatan Air 1.Dapat melarutkan lebih banyak zat terlarut lagi  Larutan pekat . Air yang tertinggal menjadi lebih sejuk kerana penyejatan air menyingkirkan sebahagian tenaga daripada air. Air yang terlepas dari permukaan air ke udara bertukar menjadi wap air. Oleh itu. larutan sentiasa hamogen . Pelarut . 3.

Zat terlarut yang berbeza mempunyai keterlarutan yang berlainan di dalam pelarut yang tertentu c) Suhu pelarut . Garam melarut dengan baik di dalam air tetapi tidak melarut di dalam pelarut seperti alkohol & eter b) Jenis zat terlarut . Kuantiti gula yang melarut di dalam air panas adalah dua kali ganda berbanding dengan kuantiti gula yang melarut di dalam air pada suhu bilik Kadar keterlarutan 1.Keterlarutan pepejal di dalam pelarut cecair meningkat dengan suhu tetapi keterlarutan gas di dalam pelarut cecair berkurang dengan suhu .Zarah2 dalam ampaian tidak tersebar secara sekata. .Zarah2 kecil pepejal@cecair terampai di dalam satu cecair@gas & kelihatan keruh .ialah kecepatan sesuatu zat terlarut melarut di dalam kuantiti pelarut yang tertentu .Keterlarutan zat terlarut adalah berbeza di dalam pelarut berbeza selain daripada air .Contohnya.Contohnya.Ampaian ialah campuran yang tidak homogen@heterogen .Contoh: Air lumpur & jus buah-buahan segar . Keterlarutan . Ampaian: . Larutan mungkin tidak berwarna seperti larutan garam@berwarna seperti larutan kuprum (II) sulfat yang berwarna biru 3.Mengandungi bahan tak terlarut . Terdapat gugusan kecil zarah2 yang cukup besar untuk dilihat oleh mata kasar Keterlarutan 1.ialah kuantiti zat terlarut yang maksimum dalam unit gram yang dapat melarut di dalam 100𝑔𝑔 pelarut pada satu suhu yang tertentu 2. Keterlarutan bergantung pada: a) Jenis pelarut . Kadar keterlarutan .

Larutan yang pelarutnya merupakan air dipanggil larutan akueus. semakin cepat zat terlarut melarut di dalam pelarut Air sebagai pelarut semesta 1. cecair & gas. Kebanyakan air di Bumi sebenarnya merupakan larutan akueus. semakin cepat zat terlarut melarut di dalam pelarut b) Kadar kacauan . 6. Sesetengah bahan tidak larut dalam air tetapi boleh larut di dalam cecair yang disebut pelarut organik. tiada perubahan warna yang akan berlaku. a) Contohnya. 3. Air dikenali sebagai pelarut semesta. Pelarut organik . semakin cepat zat terlarut melarut di dalam pelarut c) Saiz zat terlarut . 2.Semakin kecil saiz zat terlarut.ialah sebatian organik yang mengandungi karbon yang digunakan untuk melarutkan zat terlarut untuk membentuk larutan. . Tetapi hanya menunjukkan sifat asid & alkali apabila larut di dalam air. Faktor kadar keterlarutan: a) Suhu pelarut .Semakin tinggi suhu pelarut. 4. apabila sehelai kertas litmus biru yang kering dimasukkan ke dalam pepejal asid sitrik. 7. Asid & alkali wujud dalam bentuk pepejal. 5. 2. Asid & Alkali Sifat asid & alkali 1. Pelarut ini digunakan dengan dalam pembuatan larutan serta untuk menghilangkan kotoran kerana sifatnya yang mudah meruap.Semakin cepat kacauan dilakukan. Air merupakan pelarut yang baik & dapat melarutkan hampir semua jenis bahan.

Kegunaan asid dalam kehidupan harian kita: • Asid sitrik .Digunakan dalam akumulator .Mengawet makanan seperti sos . kertas litmus biru berubah menjadi merah.Membuat baja kimia & detergen • Asid tartarik .Membuat minuman ringan. Hal ini menunjukkan bahawa asid hanya menunjukkan sifat asidnya dengan kehadiran air c) Apabila sehelai kertas litmus merah yang kering dimasukkan ke dalam pepejal barium hidroksida. tiada perubahan warna yang akan berlaku d) Apabila air ditambahkan. plastik & rayon • Asid sulfurik cair .Membuat cat. b) Apabila air ditambahkan pada asid.Digunakan sebagai cuka & untuk membuat jeruk . Hal ini menunjukkan bahawa alkali hanya menunjukkan sifat alkalinya dengan kehadiran air 2. kertas litmus merah itu berubah menjadi biru.Sebagai bahan tambahan dalam makanan & minuman • Asid asetik . garam buah-buahan & garam kesihatan • Asid benzoik .

Menghasilkan asid nitrik & baja Peneutralan 1. mortar. 3. Kegunaan alkali dalam kehidupan harian:  Natrium hidroksida . .Membuat sabun. detergen.Boleh dineutralkan dengan menyapu bahan beralkali seperti serbuk bikarbonat@losen kalamin . 2. Proses ini dinamakan peneutralan. kapur mati & kaca . sifat asid & alkali masing2 akan dimusnahkan. Tindak balas antara asid & alkali menghasilkan jenis garam yang berbeza.Meneutralkan tanah berasid dalam pertanian  Ammonia .Membuat simen. Bagi peneutralan secara lengkap. Dalam kaedah ini. Apabila asid ditambahkan pada alkali. plastik & rayon  Kalsium hidroksida (kapur) . a) Asid & alkali dalam kuantiti yang betul dicampurkan menggunakan buret b) Penunjuk asid-alkali digunakan untuk mengesan takat akhir pentitratan Aplikasi peneutralan 1. Gigitan semut api & sengatan lebah. 3. kaedah pentitratan digunakan.Bersifat asid .Sebagai agen pembersih dalam pencuci kaca & tingkap .Menghalang pembekuan lateks .

Perapi rambut yang bersifat asid boleh digunakan untuk meneutralkan sisa syampu pada rambut. Sengatan penyengat . Rambut manusia. mencuci rambut dengan syampu beralkali menjadikan rambut tidak bermaya & kasar . pasir & tumbuhan b) Cecair yang keluar daripada penuras disebut hasil turasan c) Bahan pepejal yang terperangkap pada penuras disebut sebagai baki turasan 2. Pendidihan a) Suhu tinggi membunuh mikroorganisma di dalam air menjadikan air selamat untuk diminum b) Digunakan di rumah untuk menjadikan air selamat diminum c) Tetapi tidak sesuai untuk merawat air dalam kuantiti yang sangat besar 3. berkilat & sihat Pembersihan Air Kaedah pembersihan air 1. Penyulingan a) Hasil air yang diperoleh menerusi kaedah ini dinamakan air suling b) Air ini sebenarnya merupakan air tulen c) Air ini bebas daripada bahan terlarut & mikroorganisma d) Digunakan untuk menyediakan larutan kimia di makmal & ubat- ubatan dalam bentuk cecair di farmasi & hospital . Penurasan a) Air dilalukan melalui satu penuras untuk menyingkirkan bahan terampai seperti tanah liat.Boleh dirawat menggunakan bahan berasid seperti cuka 3.Oleh itu. . Pengklorinan a) Klorin dalam kuantiti yang kecil ditambah ke dalam air b) Klorin dapat membunuh mikroorganisma c) Digunakan untuk merawat air dalam kolam renang & juga di loji pembersihan air d) Klorin yang terlalu banyak tidak baik untuk kesihatan 4.Rambut sihat & kuat apabila sedikit berasid tetapi syampu biasanya sedikit beralkali .Bersifat alkali . 2. menjadikan rambut lebih licin.

Sistem Bekalan Air Peringkat2 pembersihan air di loji pembersihan air 1.Kapur mati juga ditambah untuk mengurangkan keasidan air 5. Pemfluoridaan .Air mengalir melalui satu siri penuras pasir untuk menyingkirkan sebarang zarah terampai yang masih ada 7.Zarah2 yang besar akan termendak di dasar takungan air 2. Tangki penurasan .Air dibiarkan selama beberapa hari . bendasing yang besar seperti ranting kayu & daun akan disingkirkan 3. Tangki penyaringan .Alum ditambahkan supaya butiran tanah akan menggumpal untuk menjadi gumpalan yang lebih besar & melekit . Tangki simpanan .Air yang telah dibersihkan disimpan di dalam tangki ini sebelum diagihkan kepada pengguna .Apabila air mengalir dengan sangat perlahan melalui tangki itu. Tangki pengenapan .Sebatian fluorida ditambah ke dalam air untuk mengelakkan pereputan gigi 9.Sedikit klorin ditambah ke dalam air untuk membunuh mikroorganisma berbahaya 8.Air dipancutkan ke atas untuk melarutkan oksigen ke dalam air bagi menyingkirkan bau & rasa yang kurang menyenangkan 4. Pengklorinan . gumpalan melekit yang terampai akan termendak di dasar 6. Tangki penggumpalan . Tangki pengudaraan . Takungan air .Apabila air mengalir melalui jaringan logam.

Related Interests