BAHAGIAN B

[30 MARKAH]

Soalan 21
Garis kata adjektif yang terdapat dalam ayat-ayat di bawah.

1. Sikap masyarakat yang kurang prihatin terhadap aspek kebersihan kawasan kediaman
menyebabkan peningkatan wabak demam denggi.

2. Penduduk Taman Melati khusyuk mendengar ceramah kesihatan itu.

3. Nadrah menunjukkan prestasi yang sangat cemerlang dalam temasya sukan sekolah pada
tahun ini.

4. Angin yang bertiup kencang semalam telah memusnahkan beberapa buah rumah di
kampung itu.

[4 markah]

Soalan 22

a. Tulis jawapan yang paling sesuai bagi jawapan yang diberikan.

Ayat tanya : Di manakan program pemeriksaan gigi itu akan dijalankan?

Jawapan : ___________________________________________________________

___________________________________________________________

[2 markah]

b. Tulis dialog yang sesuai bagi watak di bawah.

Soalan berikut berdasarkan gambar di bawah ini. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ . Nyatakan peribahasa yang sesuai berdasarkan gambar di atas. _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [2 markah] c.

ketupat ubi kayu. halwa maskat. Banyak faktor yang menyebabkan kepupusan makanan tradisional ini. sesetengah makanan tradisional tidak dibuat sepanjang masa untuk tujuan pasaran. Oleh itu. Nama-nama tersebut jarang didengari pada masa ini apatah lagi melihatnya. Di samping itu. Selain itu. amat merugikan sekiranya resepi makanan tradisional ini tidak diperturunkan kepada generasi muda. ketupat daun tebu dan lemang tepung pasti membuatkan ramai yang berkerut dahi. Sebaliknya. Hanya orang-orang lama dan ahli keluarga tertentu yang mengetahuinya. kemudian jawab soalan-soalan yang diberikan. Lebih-lebih lagi tidak semua orang yang mengetahui resepi makanan tersebut. lebih kepada juadah keluarga atau untuk tetamu yang berkunjung ke rumah. [1 markah] b. a. Apakah antara faktor kepupusan makanan tradisional? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [2 markah] . [2 markah] Soalan 23 Baca petikan di bawah. Sebut sahaja nama-nama makanan tradisional seperti kelemai. Mereka mungkin tidak dapat menikmati keunikan dan kelazatan makanan warisan bangsa ini. kurangnya individu yang mahir membuat makanan tersebut juga menyumbang kepada kepupusannya. Antaranya termasuklah bahan-bahan untuk membuatnya yang sukar diperoleh dan kaedah membuatnya yang rumit. Halwa maskat ialah sejenis _________________________________________________. Hal ini menyebabkan makanan tradisional tersebut diancam kepupusan.

Bersyukur kita kerana dapat bersama-sama dalam majlis perasmian Program Minggu Perpaduan pada hari ini. Biasanya. Selamat sejahtera saya ucapkan kepada guru-guru pernolong kanan. Terdapat berbagai-bagai aktiviti yang akan diadakan bersempena dengan program Minggu Perpaduan ini. Tujuan program ini diadakan adalah untuk memupuk semangat perpaduan dalam kelangan murid. Peruntukan tersebut melibatkan kos peralatan untuk drama dan sukaneka. guru-guru dan murid-murid yang disayangi. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Hadirin yang saya hormati. persembahan tarian. kuiz dan acara sukaneka. Satu daripadanya telah ditunjukkan sebagai contoh. murid dapat membina ilmu dan maklumat tentang keunikan budaya kaum lain. pertandingan melukis poster. salah Generasi muda mungkin tidak dapat menikmati makanan tradisional jika resepinya tidak diperturunkan kepada mereka. hadiah kepada para pemenang dan jamuan. Selain itu.c. Padankan pernyataan di bawah berdasarkan petikan. Antaranya termasuklah persembahan drama. [2 markah] Soalan 24 Baca petikan ucapan di bawah ini. betul Makanan tradisional dibuat sepanjang masa. Pihak Persatuan Ibu bapa dan guru sekolah telah memberikan peruntukan yang agak besar untuk program ini. makanan tradisional dihidangkan untuk tetamu yang berkunjung ke rumah. Saya berharap agar murid-murid memberikan sokongan dan kerjasama yang padu . Banyak orang yang mengetahui resepi membuat makanan tradisional.

Pada pendapat kamu. perlukah kita menjaga hubungan baik antara kaum? Mengapa? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [3 markah] .a. Apakah harapan guru besar pada akhir ucapannya? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [2 markah] d. Mengapakah program Minggu perpaduan diadakan? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [2 markah] c. [1 markah] b. Perkataan peruntukan dalam petikan boleh juga digantikan dengan perkataan ______________________________________________________________________.

Pohon meranti teguh berdiri. Tempat tinggal segala unggas. Rotan damar tinggi mutunya. Ucaplah salam tatkala bertem. Kunci masyarakat hidup berjaya. kemudian jawab soalan-soalan yang berikut. Ditebang orang diambil buahnya. Pohon delima di tepi perigi. Kalau hendak mudik ke hulu. Tolong menolong jadikan amalan. Jangan kita meninggi diri. Pergi ke hutan mencari rotan. Hidup akan beroleh sejahtera. Bersikap mesra disayangi orang. Merendah diri amalan terpuji. Ke pangkal jalan kita pulang. Kalau kita sesat dahulu. Direbus sebati di atas arang. a.Soalan 25 Baca pantun di bawah. Apakah maksud rangkap terakhir pantun di atas? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [2 markah] . Akar kayu hendak diramu. Jangan lupa membawa parang. Kelak hidup akan terbatas.

_______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [3 markah] . Kita hendaklah menjauhi sikap Kunci masyarakat berjaya ialah sombong amalan sayang-menyayangi [1 markah] Kalau kita sesat dahulu. d. Bagaimanakah cara untuk mendapatkan kehidupan yang sejahtera? _______________________________________________________________________ _______________________________________________________________________ [1 markah] c. Terangkan maksud baris-bris pantun di atas. Tandakan ( ) bagi pernyataan yang betul dan ( X ) bagi pernyataan yang salah berdasarkan pantun tersebut. Ke pangkal jalan kita pulang.b.

Related Interests