MEMORIU JUSTIFICATIV

1. DATE GENERALE:
DENUMIRE PROIECT: “CENTRU DE RELAXARE SI INTRETINERE
CORPORALA”
PROPRIETAR: S.C. CASA GRANDE S.R.L
BENEFICIAR: S.C. BEST GYM FITNESS CENTER SRL
PROIECTANT: S.C. BABEL BIT SRL
AMPLASAMENT: jud. SALAJ, municipal ZALAU, str. CORNELIU COPOSU , nr. 7
Prezenta documentatie s-a intocmit pentru a solicita emiterea unei noi “Autorizatii de
Prevenire si Stingere a Incendiilor” pentru noua destinatie.
La baza prezentei documentatii stau cerintele beneficiarului precum si prevederile
Hotararii Guvernului nr.571/2016 si Ordinul MAI nr.129/2016
In prezent spatiul este proprietatea S.C. CASA GRANDE S.R.L si este inchiriat de
catre S.C. BEST GYM FITNESS CENTER SRL cu scopul desfasurarii activitatilor de
agreement, relaxare si întretinere corporala, cu masaj, sauna uscata, sali de aerobic, fitness,
tenis de masa .
Pentru satisfacerea cerintelor clientilor este necesar executarea unor lucrari pentru
reamenajarea spatiului existent.
Lucrarile de reamenajare a spatiului nu afecteaza rezistenta si stabilitatea constructie
si a cladirilor invecinate, se respecta prevederile Codului civil, se asigura respectarea
prevederilor reglementarilor tehnice in domeniul securitatii la incendiu.
Reamenajarea spatiului, din BAR-RESTAURANT in spatiu care sa satisfaca
cerintele necesare pentru destinatia servicii de relaxare si întretinere corporala, cu masaj,
sauna uscata, sali de aerobic, fitness, tenis de masa, s-a realizat cu modificări de
compartimentare nestructurală realizate din materiale usoare, demontabile.
Toate modificarile sunt modificari nestructurale, nu afecteaza structura de rezistenta a
cladirii si stabilitatea ei.
Avand in vedere prevederile articolului nr.11 alin.1 lit. m si n din Legea 50/1991
actualizata in 27.12.2016, pentru schimbarea destinatiei spatiului din Bar-Restaurant in
spatiu cu destinatia de relaxare si întretinere corporala, cu masaj, sauna uscata, sali de
aerobic, fitness, tenis de masa, nu este necesara obtinerea unei noi autorizatii de construire.

Toate elementele geometrice ale cladirii raman neschimbate, ele fiind aceleasi cu cele
din proiectul apropat pentru care s-a emis autorizatia de construire.
Indicii urbanistici sunt respectati de proiectul pentru reamenajarea spatiului comercial,
fiind corespunzatori PUG-ului aprobat.

1

2.Orientarea fata de punctele cardinale: E si V fatadele laterale. Date privind amplasamentul.2. relaxare si intretinere corporala. cu masaj. Tc=0. N fatada principala (intrarea principala) . Spatiul proprietatea S.50 kN/m2 (conform CR 1-1-3/2005).k)=1. Corneliu Coposu. un acces pe scara principal si al doilea pe scara secundara La etaj sunt amplasate spatiile in care se desfasoara activitatile de sport. S fatada secundara (intrare secundara). Elementele caracteristice privind amplasarea cladirii în mediul construit sunt urmatoarele: .zona de acţiune a zăpezii: S(o.08g.40 kPa.3. SITUATIA EXISTENTA: 2. . . E fatada laterala stanga si V fatada laterala dreapta alipita la „Agentia Loto”prin rost de tasare-dilatare. CASA GRANDE S. GENERALI ASIGURARI” iar cel de la etaj cu PUIE EMILIA si CASA DE AVOCATURA IELCIU.gradul I de rezistenta la foc=nivel de stabilitate la incendiu I (conform Normativ P118/97. La Sud blocul de locuinte P+10E Mercur La Vest ansamblu de cladiri monument istoric Transilvania Spatiul de la parter se invecineaza cu S.pozitia fata de vânturile dominante: amplasament mediu adapostit (tip II dupa STAS 10101/20-90).R.C. face parte din “COMPLEXUL MERCUR” . sauna. Cladire este amplasata in centrul municipiului Zalau avand urmatoarele vecinatati. Acest spatiul se desfasoara pe doua nivele parter si etaj. Constructia existenta se încadreaza în: .7 sec (conform P100-1/2006). o cladire cu regim de inaltime P+E avand mai multe spatii cu diverse functiuni. 2.categoria „C” de importanta (conform HG nr.clasa „ III” de importanta (conform Normativului P100/92) .L. Sistemul costructiv. Anexa D) . 766/1997) . 2 . La Est str. La parter este amplasat spatiul necesar accesului la etaj. v=35m/s (conform NP 082-2004).1.zonă seismică caracterizată prin ag=0.zona de acţiune a vântului: qref=0. La Nord P-ta Iuliu Maniu. exista doua accese.zona climatică a amplasamentului este III cu Te = -18 °C pentru perioada de iarnă. 2. .C. fitness.( Normativ C107/3-97.

Spatiul este prevazuta cu : Instalatii electrice Tabloul general de distributie asigura protectia la supratensiune. Scara principal are rampa elicoidala din beton armat si trepte balansate. prevazute cu protectie la curent de scurtcircuit si suprasarcina. instalatia de gaze nefiind utilizata in prezent. Finisajele interioare sunt clasice. Peretii sunt din blocuri ceramice si au rol de inchidere si compartimentare. care este delimitat de restul spatiilor si proprietatirilor prin elemente portante de compartimentare rezistente la foc. La pereti tencuieli cu mortar var-ciment si zugraveli lavabile si placaj cu fainta la grupurile sanitare. placaj ceramic si gresogranit la soclu. in conformitate cu prevederile actelor normative de specialitate. Scara secundara este realizata din rampe drepte si podest din beton armat. linoleum.22 mc 2. Investitia este dotata cu instalatie de alimentare cu apa si canalizare. astfel incat sa nu contribuie la initierea. inchiriate de catre S. si cu instalatie de incalzire cu aeroterme si boilere pentru producerea apei calde menajere Toate utilitatile sunt asigurate prin racordare la cele existente in incinta.70 mp aria utila = 672. Spatiile proprietatea S. BEST GYM FITNESS CENTER SRL. CASA GRANDE S. constituie un ansamblu independent.90 mp volumul = 2254.C. Accesul la etaj se face pe doua scari din beton armat. Acoperisul este tip terasa cu hidroizolatie bituminoasa.4.L. Pardoselile sunt din mocheta. La tavane tencuieli cu mortar din ciment zugraveli lavabile si tavane false din gipscarton. Tablourile electrice sunt realizate din materiale incombustibile.R. dezvoltarea si propagarea unui incendiu si sa nu constituie risc de incendiu pentru elementele de constructii sau obiectele din incaperi si adiacente acestora. Finisajele exterioare sunt din terasit. Fundatiile sunt tip grinzii de fundare din beton armat pe mediu elastic sub stalpi si fundatii continue sub peretii din blocuri ceramic. Bransamentul pentru alimentare cu gaze natural este blindat. peretii din caramida cu goluri verticale si plansee din beton armat – realizand un singur compartiment de incendiu. aria construita = 671. Constructia are un regim de inaltime P+E si o structura de rezistenta alcatuita din cadre din beton armat (stalpi si grinzi) dispuse pe doua directii perpendicular si cu plansee din beton armat. Tamplaria exterioara este din aluminiu cu geam termopan.C. in cadrul cladirii. Alimentarea cu energie electrica este asigurata prin bransament de la retelele publice existente in zona. cu instalatie electrica . Spatiul este dotat si cu un Hidrant interior. Instalatii. mozic si gresie in grupurile sanitare. 3 .35 mp aria desfasurata = 811.

65 mp s-a inlocuit pardoseala existent cu pardoseala din parchet lamelar. 4 . si WC. 2. Grupurile sanitare au vestiare. din P118/99 Iluminatul de siguranta tip 3 . Geometria spatiului s-a pastrat forma volumul si suprafata sunt aceleasi. climatizare Încalzirea se va face cu aparate electrice de incalzire cu conventie – aeroterme.circuite de prize. Materialele si echipamentele electrice utilizate tin cont de destinatiile spatiilor si vor fi omologate Instalatii electrice interioare Acestea constau din: a) . Iluminatul este de tip normal (tip 4) si iluminat de siguranta tip 3 (cu sursa de rezerva- acumulatori incorporabili) pentru marcarea cailor de evacuare. Grupurile sanitare existent la etaj si parter s-au desafectat. In rest toate finsajele si compartimetele au ramas aceleasi. pentru marcare cai de evacuare . prize) nu sunt pozate direct pe materiale combustibile . In compartimentarile existente s-au amenajat spatii pentru grupuri sanitare separate pentru femei si barbate. Situatia propusa . Sala Cross. conform prevederilor art.coloane electrice de distributie si tablouri electrice b) . Apa calda menajera se produce cu boilere electrice. ventilatie . Sala Fitness si Solar.iluminat general normal c) . pentru marcarea hidrantilor interiori. realizandu-se Incaperi fara Destinatie. In cadrul acestui spatiu prin compartimentari cu pereti din gipscarton sau realizat 3 spatii cu destinatii diferite. Instalatiile electrice (conductori electrici.21.6. Suprafetele au primit destinatii diferite. Instalatii de gaze Constructia analizata este prevazuta cu instalatie de gaze dare ea este debransata de la retelele de gaz din zona. prin dezafectarea peretelui de compartimentare au deventit un singur spatiu. In Sala de Fitness pe o suprafata de 165. Sala de restaurant (sedinte) si sala de protocol. dusuri. In spatiile mentionate nu se folosesc gaze natural 3. Instalatii de incalzire .

Lucrarile prevazute in proiect maresc gradul de confort al spatiului.cf. Cerinta „d” SIGURANTA ÎN EXPLOATARE (B) Prin compartimentarile facute nu se afecteaza aceasta cerinta Cerinta „e” PROTECTIA ÎMPOTRIVA ZGOMOTULUI (F) Se respecta prevederile Normativului C 125-2005 Cerinta „f” IZOLAREA TERMICA. Solutia nu diminueaza din suprafata geamurilor existente care asigura lumina naturala in toate spatiile. SANATATE SI PROTECTIA MEDIULUI (D) Constructia este orientata fata de punctele cardinale (N-V) astfel încât sa fie asigurata însorirea spatiilor interioare. Popovici Silviu 5 . Instalatia electrica este aceeasi.cf. Instalatia de incalzire s-a dezafectat. reduc consumurile de energie pentru încalzire si implicit reduc poluarea mediului inconjurator. Instalatia pentru alimentare cu gaz a fost dezafectata. definite potrivit Legii 123/07 în completarea Legii 10/95. La exterior spatial a ramas la fel. HIDROFUGA SI ECONOMIA DE ENERGIE (E) In ceea ce priveste izolatia hidrofuga. nu s-au facut interventii asupra lui. privind calitatea în constructii Cerinta „a” REZISTENTA SI STBILITATE MECANICA (A) Nu s-a intervenit asupra structurii de rezistenta. Cerinta „b” SECURITATEA LA INCENDIU (C) Materialele folosite la compartimentare (gipscarton) nu modifica gradul de rezistenta la foc al cladirii. P118/99 .pentru preparare apa calda la dusuri s-au montat boilere in fiecare grup sanitar. INTOCMIT Ing. ÎNDEPLINIREA CERINTELOR ESENTIALE DE CALITATE. Incalzirea spatiului se face cu aeroterme. 4. prin proiect se respecta prevederile Normativelor NP 040-2002 si NP 069-2002. toate proprietatile si performantele initiale nu se schimba raman aceleasi. Materialele prevazute prin proiect nu genereaza noxe sau alti factori de poluare a mediului.risc de incendiu mic . Cerinta „c” IGIENA.P118/99 Cladirea este constructie civila obisnuita . Instalatia pentru apa rece a ramas aceeasi.gradul I de rezistenta la foc . Constructia se încadreaza în: . Iluminatul.

6 .