Nama:................................................................. Kelas:...............................................

SEKOLAH KEBANGSAAN SERI PUTERI, BATU PAHAT,
JOHOR

UJIAN PERTENGAHAN TAHUN 2016
Tahun 6
___________________________________________________________________

REKA BENTUK DAN TEKNOLOGI
Satu Jam
___________________________________________________________________

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

ARAHAN SEBELUM MENJAWAB SOALAN
BAHAGIAN MARKAH
1. Kertas soalan ini mengandungi 2 Bahagian iaitu
Bahagian A(30 markah) dan bahagian B(40
markah) A
2. Bahagian A mengandungi 30 soalan pilihan
jawapan A,B, C dan D. Pilih satu sahaja jawapan B
dan bulatkan.
3. Bahagian B mengandungi 5 soalan subjektif.
Jawab dalam ruang jawapan yang disediakan
4. Calon hendaklah menjawab semua soalan JUMLAH

1

Bongkah penyambung D. Apakah kegunaan bahan yang 2. A. Tiap-tiap soalan mempunyai empat jawapan pilihan iaitu A. Membenarkan pengaliran arus elektrik C. Kekutuban bateri dapat ditentukan ditunjukkan pada rajah 1 di atas? dengan melihat tanda __________ pada badan bateri. Soalan 3 dan 4 berdasarkan rajah 1 di bawah. x dan ÷ C. Rajah 1 B. Wayar B. B. Setiap komponen elektrik berikut dapat diwakili oleh gambar sebenar kecuali. 3. Menetapkan kedudukan mentol B. 1. x dan + 2 . Menetapkan kedudukan bateri B. Pemegang bateri C. Pemegang mentol D. BAHAGIAN A Jawab semua soalan yang diberikan. 4. C dan D. + dan – D. A. Apakah nama bahan yang ditunjukkan pada rajah 1? C. % dan $ D. A. Pilih satu jawapan sahaja. Menyambung setiap komponen A.

Reka bentuk bermaksud __________ perlu disimpan di ________. C. Kaca D...5. Pendokumentasian B. Penyimpanan C. Darwish telah selesai menjalankan projek bahan bukan logam kecuali . D. A.. Panel alatan C. rekaan khas III. pada suatu projek. Dia kemudian menyimpan semua lakaran dan catatan yang dibuatnya ke dalam fail. A. Getah 6. Kayu B.. Setelah alatan tangan siap diselenggarakan. Dalam laci meja guru B. C. corak dan bentuk A. Plastik D. alatan tangan tersebut 9... Kotak alatan D. Dalam bilik darjah A.. I dan IV 3 . III dan IV D.. eksperimentalnya. II dan III C.. Pengemasan B. Penambahbaikan A.. I. seni ukiran II. Bahan X diperbuat daripada . Antara yang berikut merupakan contoh 7. I dan II B. X 8.. rupa dan warna IV..

Kerja-kerja memotong kayu menyebabkan persekitaran menjadi berhabuk dan berdebu. Guru mata pelajaran 11. 12. Memakai penutup mulut dan hidung A. kepada sesiapa yang berada di kawasan tersebut. B. Dokumen yang dijadikan sebagai panduan pemasangan projek tersebut. Siapakah yang berkuasa melantik formen dan penolong formen? A. Guru penolong kanan pentadbiran C. elektromekanikal? D. Apakah tafsiran yang betul bagi manual B. Dokumen yang disediakan selepas memasang projek. Dokumen yang digunakan untuk manakah menunjukkan sistem menilai hasil kerja murid. A. Dokumen yang diperlukan untuk membeli bahan-bahan projek.10. Memakai sarung tangan D. Bagaimankah cara keselamatan diri perlu dipraktikkan? A. 4 . Memakai apron 13. B. Berdasarkan gambar di bawah. Guru besar B. Guru kelas C. D. Ini akan menjejaskan kesihatan D. Memakai topeng muka kerja? C. yang C.

Buku manual kerja D. Gandar A. Apakah nama komponen kit model di alatan tangan seperti yang berikut. Apakah tujuan membuka kit model dan menyimpan semula ke dalam kotak? 15. Supaya boleh dijual B. Memutarkan skru C. Memutarkan stereng kit D. Gear utama Apakah kegunaan alatan tangan tersebut? B. Buku penilaian kerja 5 . Dari manakah kit model berfungsi mendapatkan bekalan tenaga elektrik? A. Memutarkan bol dan nat D. Apakah rujukan utama untuk membina dan menghasilkan projek kit model? A. Motor B. Gear pemacu C.14. Bateri komponen D. bawah? A. Untuk kelihatan kemas dan cantik A. Memegang komponen kecil 18. Buku teks B. Suis C. Dalam kit projek Kren terdapat sejenis 17. Gear tanpa menghilangkan sebarang C. Buku kerja C. Supaya komponen yang rosak boleh ditukar ganti 16. Supaya mudah dibawa kemana-mana B. Gandar D.

Menggunakan sistem takal yang dipancu oleh kuasa elektrik B. Menggunakan kuasa manusia untuk B.. Menggunakan kuasa kuda untuk seperti rajah 2 di atas? menggerakkan lif A.19.. Menebuk menarik lif tersebut ke atas dan ke C. D. A.. Menanda D. bangunan.. mudah keluar kelas.. tidak dimarahi oleh formen.. pengaliran udara. Manakah yang berikut kegunaan alatan C. Memotong 20.. Gambar di bawah merupakan lif untuk Soalan 21 dan 22 berdasarkan rajah 2 di kegunaan naik dan turun dalam bawah. B. Rajah 2 21. Menggunakan medan magnet untuk menggerakkan lif 22. murid selesa. Mengukur bawah D. 6 . C. Gerudi rencong manual A. Pintu dan tingkap perlu dibuka semasa melakukan kerja di dalam bengkel supaya . Penebuk sisi Bagaimanakah lif tersebut berfungsi? B. Apakah nama alatan di atas? A. Gerudi mudah alih D. Gerudi tangan C.

Mengurangkan kos C.Soalan 23. Apakah nama bagi komponen yang 27. III dan IV A. Mengawal jumlah rintangan elektrik A. 24 dan 25 berdasarkan rajah 3 26. Jangka lukis dengan huruf X dalam rajah di atas? A. LED B. Buzer II. Anod C. Mengelakkan pembaziran A. Plat timah X D. II dan III 24. logam yang sering digunakan kerana ia mudah dibentuk dan tahan karat? A. Pita pengukur C. Apakah kegunaan bagi alatan pada rajah B. Pembaris keluli 25. Stom D. II. II dan IV 3? C. I. Membekalkan tenagan elektrik sehala B. Zink C. Suis I. Keluli B. Mengekalkan sumber alam D. Aluminuim Rajah 3 23. Sesiku L B. Bahan kitar semula adalah terbaik IV. Mengawal kadar arus elektrik masuk mengukur tinggi almari? dan keluar D. Mengeluarkan cahaya apabila arus elektrik melaluinya 28. Apakah nama bahagian yang dilabelkan D. Perintang III. Antara yang berikut yang manakah ditunjukkan pada rajah 3? kebaikan menggunakan bahan kitar semula sebagai bahan projek reka cipta? A. I. Katod B. III dan IV D. I. Antara yang berikut merupakan bahan di bawah. Alatan yang manakah sesuai untuk C. Katorid 7 .

I dan II B. Untuk membengkok kaki LED. Memegang dan membentuk dawai III. I dan IV C.29. Memotong dan menjalurkan wayar II. Memegang komponen kecil IV. Playar gabung benar tentang alatan tangan di atas? I. III dan IV 8 . Antara yang berikut pernyataan manakah D. alatan tangan apakah yang sesuai digunakan? A. Playar muncung tirus C. Pena uji B. Memotong wayar berlebihan pada tamatan A. Spanar boleh laras 30. II dan IV D.

Kenal Pasti Bahan Pembinaan Projek Dan Fungsinya. A. Bil Nama Komponen Komponen Fungsi . BAHAGIAN B Jawab semua soalan yang diberikan. Pilihan jawapan: Gear Mengurangkan dan menambah kelajuan serta memindahkan tenaga putaran syaf pada sudut tertentu Gegancu Memindahkan kuasa pergerakan motor Motor Menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga kinetik. 1 2 3 \ (6 markah) 9 .

Pilihan jawapan: Polivinil Klorida (PVC) Aluminuim Papan Lapis Perspeks i) ii) Nama: Nama: iii) iv) Nama: Nama: (4 markah) 10 .B. Namakan bahan yang diberi berdasarkan gambar di bawah.

 Untuk mencantum kepingan bahan yang nipis dan lembut seperti papan lapis dan 4. 3. (10 markah) 11 . 2.  Untuk memahat.  Untuk mencairkan rod perekat panas semasa proses mengglu. 5. . mounting board.  Untuk memotong lengkung dalam dan luar pada kayu nipis atau perspeks. Namakan alatan tangan dan padankan fungsinya.  Untuk memotong kepingan perspeks. meraut dan meratakan tanggam. Alatan Tangan Nama Fungsi 1.C.

4. (8 markah) 12 . 1.D. 2. Padankan bahan pengikat dan pencantum dengan alatan yang betul. 3.

1. __________________________ (2 markah) 13 .E. ___________________________ 2. Namakan komponen sistem asas elektromekanikal di bawah.