SEKOLAH KEBANGSAAN (1) JALAN MERU

UJIAN PRESTASI 1 (MAC 2017)
BAHASA MALAYSIA PENULISAN
TAHUN 3
MASA : 1 JAM 15 MINIT

NAMA : …………………………………………. KELAS : ………………

BAHAGIAN A.

Menulis semula ayat dengan menggunakan huruf besar dan tanda baca yang betul.

1. siapakah nama guru kelas azrul

___________________________________________

2. pegawai pelajaran daerah telah merasmikan sukan sekolah

___________________________________________
___________________________________________

3. murid-murid tahun 3 melati sedang menyusun meja menyapu sampah dan
menceriakan kelas

___________________________________________
___________________________________________
___________________________________________

4. tahniah kamu telah berjaya dalam pertandingan itu
___________________________________________
___________________________________________

5. tunku abdul rahman putra al-haj ialah perdana menteri malaysia yang pertama

___________________________________________
___________________________________________
___________________________________________

( 10 markah )

1

____________________ dalam menjalankan tugasnya. ____________________ kepada murid-murid yang lemah dalam mata pelajaran Matematik. ____________________ murid-murid dalam permainan bola jaring. Lengkapkan petikan dengan mengisi tempat kosong. Cikgu Faridah juga telah 7.________________ sebagai guru di sebuah sekolah yang terletak di 2. _____________ Cikgu Faridah. namun Cikgu Faridah tetap 3. Beliau sering menjalankan kelas 6. Walaupun jauh. Jarak di antara rumahnya dengan sekolah lebih kurang 15 kilometer. Cikgu Faridah berasa puas dan 9. Cikgu Faridah 4. Impian Cikgu Faridah adalah ingin melihat anak didiknya berjaya dalam pelajaran. Pilih jawapan yang disediakan._______________ .BAHAGIAN B. menjalankan bertugas merupakan tambahan berdedikasi berjaya menyayangi gembira pendalaman melatih Faridah 1. 2 . ________________ menjadikan bilik darjahnya cantik dan bersih. Di sekolah. Dia juga bergiat 8. _________ jika murid-muridnya berjaya dalam pelajaran dan ko-kurikulum.___________________ tugasnya dengan tabah dan sabar kerana beliau tahu akan tanggungjawabnya.________________ guru yang rajin dan 5. Semua murid 10.

1. ( 10 markah ) BAHAGIAN C. menanam – taman sains .cantik _____________________________________________ _____________________________________________ _____________________________________________ 2. Melengkapkan ayat berpandukan gambar dan rangkai kata yang diberi. melukis – dinding sekolah .petang _____________________________________________ _____________________________________________ _____________________________________________ 3 .

murid – pasu bunga – sekolah _______________________________________________ _______________________________________________ _______________________________________________ 4. murid-murid .3.indah 4 .sangat gembira . Nasrul – Basyirah – bilik darjah ______________________________________________ ______________________________________________ ______________________________________________ 5.

bunga-bunga dilarang Murid-murid memetik itu. 1. Mahathir Perdana Menteri sebagai 31 Oktober pada. bola sepak Mereka bermain sedang di padang. Susun semula perkataan supaya menjadi ayat yang betul. bersara Tun Dr. __________________________________________ __________________________________________ 5. mengajar cara-cara Cikgu Syukri murid-murid menggunakan komputer. ___________________________________________ ___________________________________________ 3. __________________________________________ __________________________________________ 2. rumah biru memenangi telah Pasukan bola pertandingan di sekolahnya tampar. __________________________________________ __________________________________________ __________________________________________ 4._____________________________________________ _____________________________________________ ____________________________________________ ( 10 markah ) BAHAGIAN D. __________________________________________ __________________________________________ 5 .

________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 4. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 3. 6 . ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 5.. ……………………………. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ( 10 markah ) DI SEDIAKAN OLEH : DI SEDIAKAN OLEH : ……………………………. ( 10 markah ) BAHAGIAN E Tulis lima ayat yang lengkap tentang aktiviti yang terdapat dalam gambar.. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 2. 1.

AMIR B SIMAN) GURU BM TAHUN 3 KETUA PANITIA BM 7 .(SITI NOR AZMALINA RAMELI) ( EN.