Rendah

:

1. Susanti membantu ibunya menyediakan acar timun. Ibunya kekurangan cuka untuk
dicampurkan ke dalam menu yang disediakan. Apakah bahan yang sesuai untuk
ditambah ke dalam menu tersebut.
A. Kicap
B. Garam
C. Sos tomato
D. Minyak masak

2. Rajah 1 menunjukkan sampah sarap yang terdapat di kawasan perumahan.

Rajah 1
Apakah cara terbaik untuk melupuskan sampah seperti yang ditunjukkan di atas?
A. Menanam di dalam tanah.
B. Membakarnya di belakang rumah.
C. Mengumpulkannya di dalam beg plastik.
D. Membuangnya ke dalam kolam kumbahan.

Sederhana:

3. Rajah 2 menunjukkan proses perubahan keadaan jirim.

Rajah 2

A. KILANG N KILANG M Rajah 3 Beberapa saintis mengkaji kualiti air laut mendapati sisa toksik telah dikeluarkan oleh kilang L. KILANG L 12. K dan M B. LAUT 11. yang manakah mengalami proses kehilangan haba? A.M dan N berada di sepanjang sungai tersebut. ARUS AIR 9. Rajah 3 menunjukkan aliran air sungai menuju ke laut. M dan N ke dalam sungai. KILANG 7. L dan M D. 6. Tiga kilang L. B. M dan N 4. Keputusannya ditunjukkan seperti berikut. Sampel air daripada lima lokasi berlainan di sepanjang sungai. 5. K dan L C. Jumlah Sisa Toksik Yang Dijumpai dalam Sampel Air ( setiap 100ml) A B C D E Lokasi Sungai . 8. 10. C. D dan E telah dikumpul untuk dianalisis. Antara berikut.

Kilang L mengeluarkan lebih banyak bahan kimia berbanding kilang N. 6. Kilang L mengeluarkan lebih banyak bahan kimia berbanding kilang M. D. Bekukan larutan itu di dalam tempat pembekuan. Tinggi : 5. C. Berdasarkan maklumat di atas. Sejukkan larutan itu di dalam peti sejuk. Rajah 5 Antara carta palang berikut. Rajah 5 menunjukkan tiga jenis bahan diletakkan di atas sekeping gambar. Kilang N telah mengeluarkan paling banyak sisa toksik ke dalam sungai. pernyataan manakah benar? A. C. D. Sejatkan larutan itu di bawah matahari sehingga kering. B. B. yang manakah boleh mewakili sifat bahan-bahan di atas? . Sisa toksik paling banyak dijumpai di E. Didihkan larutan itu dan sejukkannya dengan cepat. Larutan garam Rajah 4 A. Rajah 4 menunjukkan sebuah bekas yang mengandungi larutan garam.

C. 7. D. Mendidihkan air Menjemur ikan masin Minuman menjadi tawar selepas ais B. yang manakah menunjukkan proses X dan Y? X Y A. Rajah 6 menunjukkan proses perubahan keadaan jirim air. . Ais dibiarkan di atas meja. A. D. Menyediakan aiskrim. ditambahkan. Rajah 6 Antara berikut. Udara hembusan di cermin. C. Baju yang dijemur menjadi kering. B. Pembentukan embun.

Air berwarna berupaya mengalir menembusi permukaan gelas. Hasil penurasan penutup plastik. C. B. D. 8. Rajah 7 Bagaimanakah air jernih di dalam cawan itu diperolehi? A. Skema jawapan 1 2 3 4 5 6 7 8 C A D B D D C D . Warna air menjadi semakin pudar. Air berwarna yang menyejat menjadi wap air terkondensasi. Rajah 7 menunjukkan suatu penyiasatan.

Related Interests