1. Rajah 1 menunjukkan permukaan Bumi apabila dihentam oleh objek X.

Apakah objek X?

A Bulan C Meteorit
B Komet D Asteroid

2. Rajah 2 menunjukkan Bumi berputar pada paksinya.

Apakah waktu yang dialami oleh penduduk di kawasan A?

A Subuh
B Tengah hari
C Senja
D Tengah malam

M. susun planet-planet itu mengikut urutan yang betul.M.M.J.K C K.N D K.J B L.N.K.L 4.J.N.N. Bermula dari planet yang jaraknya paling dekat dengan Matahari. A L. Rajah 3 menunjukkan sekumpulan murid yang mewakili lima buah planet dalam Sistem Suria. 3.L. Berdasarkan rajah 4. bintang manakah yang menunjukkan arah selatan? A J B K C L D M .J. Rajah 4 menunjukkan sejenis buruj.M.

Rajah 5 menunjukkan sebuah kapal berlayar mengelilingi Bumi. Apakah yang akan berlaku jika kapal itu meneruskan perjalanannya melalui laluan yang sama tanpa henti? A Ia akan kembali ke pelabuhan X B Sampai ke kutub utara B Berhenti di sebelah timur D Kapal itu terjatuh apabila tiba di garisan ufuk . 5. Kapal itu berlayar dari pelabuhan X menuju ke arah timur.

Antara berikut. 6.K. yang manakah susunan yang betul tentang panjang dan arah bayang-bayang bermula dari waktu pagi hingga petang? A M. Rajah 6 menunjukkan bayang-bayang sebatang tiang di sepanjang hari.J .K.J.M D L.L.J B M.K B L.L.K.M.J.

Berdasarkan rajah diatas. 7. Berapakah suhu yang mungkin pada ketika itu? A 15⁰C C 18⁰C B 20⁰C D 35⁰C SKEMA JAWAPAN 1 2 3 4 5 6 7 8 C C A C A A C D . Rajah 7 menunjukkan simulasi peredaran bulan mengelilingi bumi selama 27⅓ hari. di kedudukan manakah bulan purnama penuh selalu berlaku? A P C R B Q D S 8. Rajah 8 menunjukkan seorang budak berdiri di tengah padang.