RECOLTAREA PRODUSELOR BIOLOGICE SI PATOLOGICE

Importanta analizelor de laborator
-completeaza simptomatologia bolilor cu elemente obiective
-infirma sau confirma diagnosticul clinic
-reflecta evolutia bolii si eficacitatea tratamentului
-confirma vindecarea
-semnaleaza aparitia unor complicatii
-permit depistarea imbolnavirilor infectioase ca si a persoanelor sanatoase purtatoare de germeni
patogeni
Rolul asistentei
 recolteaza analizele la indicatia medicului
 respecta orarul recoltarilor
 pregatirea psihica-informarea pacientului
 fizica a pacientului-regim alimentar,repaus la pat,asezarea in pozitie corespunzatoare in
functie de recoltare
 pregatirea materialelor si instrumentelor necesare
 efectuarea tehnicii cu professionalism
 completarea imediata si corecta a buletinului de analiza care va cuprinde:numele si
prenumele pacientului,nr salonului si patului,natura produsului,analiza ceruta.data
recoltarii
 etichetarea produsului
 transportul analizelor la laborator in conditii de securitate ,ambalate corespunzator(cutii
cu capac)
VACUTAINERE SI RECIPIENTE PENTRU RECOLTAREA ANALIZELOR DE
LABORATOR

1

Laborator de biochimie:executa analize biochimice din sange.aceste analize se executa in majoritatea bolilor si in mod special in bolile de sange.localizati in corpul uman. Laborator de serologie:pune in evidenta anticorpi fabricati de corpul uman cu ocazia unei eventuale boli microbiene. Tub recoltare sange pentru determinarea analizelor biochimice si imunologice (capac rosu) 4.8% citrat de sodium pentru determinarea VSH (viteza de sedimentare a hematiilor (capac negru) 8. Tub recoltare sange 3. Laborator de microbiologie:depisteaza existenta microbilor. Eprubeta pentru examen sumar urina (Examen sumar de urina) 2. Urocultor (Urocultura) 3.2% citrat citrate de sodium pentru determinarea testelor de coagulare (capac bleu) 7. 2 .analizand substantele minerale sau organice din compozitia lor. Laborator de endocrinology:pentru analiza hormonale Laborator de micologie:pentru analiza ciupercilor. Laborator de virusologie:depisteaza existenta virusilor in produsul biologic recoltat.in cazul bolilor infectioase. Tub recoltare sange Sodium F-K3-EDTA pentru determinarea glicemiei (capac gri) 9. Laborator de parazitologie:pune in evident diferiti paraziti.1.coprocultura) Tipuri de laboratoare : B Laborator de hematologie:pentru analize hematologice. Coprocultor cu mediu de transport (materii fecale . Tub recoltare sange pentru determinarea analizelor biochimice si imunologice (capac galben) 5. Laborator de igiena:pentru analiza apei.urina si alte produse.aerului.alimentelor Laborator de toxicologie:pentru analiza toxinelor din corp . Tub recoltare sange 3. Coprocultor (materii fecale) 10. Tub recoltare sange K2-EDTA pentru determinarea analizelor hematologice (capac mov) 6.

fără examene biochimice. factori ai coagulării capac verde heparină biochimie.biochimice . . RECOLTAREA SANGELUI Sângele se recoltează pentru examene: . timp de protrombină.hematologice . venele antebraţului şi cele de pe faţa dorsală a mâinii folosind ace mai mici.se pregătesc vacuumurile. vena cefalică şi bazilică). determinare de grup anticoagulant sanguin capac mov EDTA hematologice.parazitologice .bacteriologice . . electroliţi. hormoni. serologice. cubitală. se etichetează. 3 .serologice -cercetează prezenţa sau absenţa anticorpilor în serul bolnavului Recoltarea se face prin:  punctie capilara  puncţie venoasă  puncţie arterială Recoltarea cu  material pentru punctie venoasa sistem  holder +ac steril. HLG capac negru citrat de Na VSH capac albastru citrat de Na Hematologie.vacutainere vacutainer  formular analize pentru laborator  recipient special de colectare si transportare a probelor de laborator  bandaj adeziv pentru locul punctiei  recipiente pentru colectarea deseurilor Conţinut/anticoa Tip de vacuum Tip de examene gulant capac roşu fără aditivi.se alege locul: venele de la plica cotului (vena mediană. gaze arteriale capac galben citrat de dextroză hemocultură pentru germeni anaerobi capac gri hemocultură pentru germeni aerobi Efectuarea puncţiei .se spală mâinile şi se pun mânuşile.

se înşurubează bine în holder.se introduce acul în venă cu bizoul în sus.când primul tub este plin şi sângele nu mai curge. . . . → se balansează braţele în jos (sub nivelul inimii) câteva minute pentru a se umple venele.tuburile cu anticoagulant se răstoarnă cu mişcări lente pentru a realiza un amestec omogen. → se loveşte uşor cu indexul fosa anterocubitală. Conţinutul tubului nu trebuie să atingă capacul sau capacul acului pe durata veno- puncţiei. 4 . . . .se umplu cu sânge celelalte tuburi conform recomandării şi respectând schema de recoltare. orientat oblic sub un unghi de 10- 30grade în funcţie de calibrul şi profunzimea venei. . .vacuumul din tub extrage din venă cantitatea de sânge prestabilită.se lasă să se usuce sau se şterge cu un tampon.după intrarea în venă se constată scăderea rezistenţei la înaintare şi se pătrunde în lumenul vasului 1-2 cm. se procedează astfel: → se încălzesc aplicând o compresă caldă sau se masează braţele.se pregăteşte vacuumul prin îndepărtarea capacului necolorat al acului dublu (care acoperă partea de ac în înveliş de cauciuc/prin răsucire uşoară.se îndepărtează garoul (nu se lasă mai mult de 1 minut).se aplică garoul la 5 . . .se face dezinfecţia locului cu mişcări circulare de la centru spre periferie (evitând transportul germenilor spre locul înţepăturii). .dacă venele nu sunt vizibile.se palpează vena aleasă cu indexul (nu cu policele pentru a diferenţia de arteră).. . .se îndepărtează capacul colorat al acului dublu .se alege primul tub şi se împinge în holder apăsând cu degetele mijlociu şi arătător pe marginea holderului până ce partea acului dublu dinspre tub străpunge diafragma de cauciuc a capacului tubului (acul trebuie să înţepe zona centrală a capacului).8 cm deasupra locului puncţiei. . Observaţii: În timpul recoltării.se pune materialul de protecţie sub braţul pacientului pentru a nu păta patul cu sânge sau dezinfectant. . tuburile sunt menţinute cu capacul în sus. . . se scoate din holder şi din ac (apăsând cu degetul mare bordura holderului).se verifică poziţia braţului care trebuie să fie îndreptat în jos.se selectează venele uzuale. sub abord pentru a evita accidentele determinate de mişcarea bruscă a pacientului.se fixează vena aplicând policele mâinii nedominante la 2-3 cm. . .

3. tuburile ce contin EDTA De respectat  utilizati manusi de unica folosinta pentru fiecare pacient caruia i se recolteaza probe de sange  evitati punctionarea in zonele in care exista leziuni cutanate. Braţul pacientului trebuie să fie plasat în jos.  fiecare eprubeta trebuie completata corect si clar cu datele pacientului  a se evita agitarea puternica si brusca a eprubetelor deoarece se poate produce hemoliza. lasati sa se usuce zona inainte de a trece la punctionare (daca zona este umeda. 2. 5. tuburile fara aditivi. tuburile ce contin citrat. numele medicului care indica analizele. Examene hematologice Test Mod de recoltar Valoare normala/unitate de Pv=punctie venoasa masura 5 . După umplerea ultimului tub. analizele cerute.  dezinfectati zona aleasa pentru punctionare cu ajutorul unui tampon steril imbibat in solutie de alcool 70%.  acul de punctie nu va fi reintrodus in teaca (pentru a evita inteparea). tuburile ce contin heparina.  formularul de cerere analize trebuie completat corect si clar cu datele pacientului. data si ora recoltarii. prin miscari circulare. poate fi indusa hemoliza probei). aplicati imediat un tampon compresiv pentru a asigura hemostaza si a evita formarea hematomului (durata recomandata a compresiei 2-3 minute). 4. ci va fi depus intr-un container de plastic rezistent la reziduuri intepatoare sau taietoare.  la sfarsitul punctionarii. recipientele pentru hemocultura. acul se scoate din venă. indoit sau taiat. din interior spre exterior  dupa tamponare. Ordinea de recoltare a tuburilor: 1.

5-1/%.globule rosii) 4 000 000-6 000 000/mmc  Leucocite (L) “ 4000-10000/mmc (globule albe) >leucocitoza >leucopenie  Formula leucocitara “  Granulocite neutrofile .50- 250/mmc -segmentate(GNsegm)=50-70%. Pc =punctie capilara  Hemoleucograma cu pc formula pv.4ml citrate de sodium 3.20-40/mmc  Trombocite “ 150 000-400 000/mmc  VSH(viteza de sedimentare a pv fara staza.cu holder+ac in leucocitara vacutainer dop mov (contine EDTA) sau cu seringa 2ml- 2ml sange/EDTA  Hemoglobina(Hb) B:13-17g/100mL “ F:11-15g/100mL  Hematocrit (Ht) “ B:42-48% F:40-43%  Eritrocite (H) “ (hematii.2h=7-15mm citrate de Na) sau cu seringa 2ml -1.6mlsange/0.100- 200/mmc  Bazofile =0.2500- 4800/mmc  Limfocite=25-30/%.nesegmentate(GNnesegm)=1-4%.300- 640/mmc  Eozinofile =1-3%.1200- 2400/mmc  Monocite =4-8%.2h=12-20mm hematiilor) vacutainer dop negru(cu B:1h=1-10mm.5ml sange/0.5ml citrat de sodiu 1-2minute 6 . F:1h=2-12mm.vacutainer 25-35” tromboplastinei tisulare dop bleu  Timp Quick “ 13-15” sau cu seringa de 5ml cu ac sterile-  Timp Howel 4.8%  Teste de coagulare:  APTT(activitate partial a pv.

neutrofilele(NEU) .  IP(Indice de protrombina) “ 85-100%  Fibrinogen 200 -400mg/dl  Timp de sangerare –TS pc 2-4minute este timpul care se scurge din momentul inteparii lobului urechii sau pulpei degetului pana la oprirea sangerarii  Timp de coagulare-TC pc 5-8minute este timpul scurs de la recoltare(punere pe lama) pana la coagularea picaturii Hemoleucograma completa( HGL)  RBC (eritrocite sau hematii) – Numarul de globule rosii din sange  WBC (leucocite ) – Numarul de globule albe din sange  HGB (hemoglobina) – Cantitatea totala de hemoglobina din sange  PLT (platelete sau trombocite) – Numarul de trombocite  HCT ( hematocrit) – Masa de globule rosii dintr-un anumit volum de sange exprimata in procente  numaratoare diferentiala a leucocitelor(formula leucocitara) .MCH).  largimea distributiei eritrocitare (RDW) VITEZA DE SEDIMENTARE A HEMATIILOR (VSH) Mod de recoltare –punctie venoasa cu holder+ac -vacutainer cu capac negru 7 .  concentratia eritrocitara medie de hemoglobina (CHEM.  hmoglobina eritrocitara medie (HEM. limfocitele(LY) .MCV). monocitele(MO) . eozinofilele(EOS) .MCHC). basophile(BAS) indici eritrocitari :  volumului eritrocitar mediu (VEM.

dupa dezinfectare.  materiale necesare recoltarii sângelui prin punctie venoasa.leucemii. infarct miocardic. SANGE -BIOCHIMIE 8 . în anemii. Variatii patologice: • Cresterea V.  se plaseaza pipeta în stativ în pozitie perfect verticala.H. V. astfel încât coloana de sânge sa fie continua. Valori normale: • barbat: 1 – 10 mm/ora.S. si se aspira sânge în seringa pâna la 2 ml.  se punctioneaza vena. Variatii fiziologice: • la femei.4ml. septicemie.S.  proba se trece apoi într-o eprubeta din care se aspira cu pipeta Westergreen pâna la diviziunea 0. • Scaderea V. • femeie: 2 – 13 mm/ora.  citirea se face dupa o ora. • la femei. V.  citrat de sodiu 3. Tehnica  se aspira în seringa solutie de anticoagulant cu care se clateste seringa. tuberculoza activa.S.H.H.-ului apare în boli infectioase sau inflamatorii (pneumonii.-ului apare în poliglobulii. etc. pielonefrite). solutie sterila. retinându-se 0.8%. iar rezultatul se exprima în mm coloana de plasma separata de eritrocite în decurs de o ora (mm/ora). neoplasme.-ul creste în sarcina (mai ales în ultimele luni). rheumatism articular acut.  pipete Westergreen cu stativul corespunzator. etc.sau  seringa de 2ml si ac de punctie venoasa.-ul creste în timpul menstruatiei.  continutul seringii se amesteca prin cateva miscari de rasturnare.S.H.

v. vacutainer cu dop rosu 15 -45 mg/dl (fara anticoagulant)  Creatinina “ 0.5 -5.70mg/dl  Rezerva alcalina “ 22-29mmol/l  Amilaza “ 25-110/U/L 9 .00 mmol/ l Na -135 -145 mmol/l Ca-85-110/mmol/L  Trigliceride “ 40-165mg/dl  Colesterol “ 120 .200 mg/dl  HDL”colesterol bun” F:45-65mg% B:35-55mg%  LDL”colesterol rau” <150mg%  Bilirubina totala “ 0-12mg/L  Bilirubina directa 0-3mg/dl  Bilirubina indirecta 0-11mg/dl  Fosfataza alcsalina “ 38-126/U/L  Magneziu “ 1. Valori Test Mod de recoltare normale/unit.5-7mg/dl  Glicemie “ 65 -110 mg/dl  ALT/TGP “ 9-52/U/L TGP(transaminaza glutam piruvica) ALAT/ALT(alaninaminotransferaza)  AST/TGO TGO(transaminaza glutam oxalica) ASAT/AST(aspartaminotransferaza 14-36U/L  GGT-gama GT “ 0-40U/L  Ionograma(dozarea ionilor) “ Cl -98 – 107 mmol/l K-3.mas.70-2.  Uree p.6 -1.2 mg/dl  Acid uric “ 1.

baterie etc) Recoltarea:  confirmarea identitatii pacientului( pentru a se evita confuzia si a nu se lua analize la un alt pacient). pentru a evita amestecarea sangelui capilar cu alte fluide tisulare. calcaie pentru nounascut)  se spala mainile bine si se pun manusi  daca este necesar .  se noteaza rezultatul .  se comunica pacientului ce i se va face. RECOLTAREA DE TESTE SANGUINE PENTRU MASURAREA GLICEMIEI.Daca nu se poate obtine sange capilar.  se selecteaza locul punctiei ( deget sau lobul urechii pentru adulti. cianotice. umede timp de 10 minute  se sterge locul ales pentru punctie cu alcool si apoi se usuca cu o compresa  se pregateste glucometrul ( se calibreaza si de deschide) si apoi se punctioneaza locul dintr-o singura miscare scurta si rapida  dupa punctionare se va evita sa se faca compresie sau sa se “stoarca” locul. banda de citire. asigurandu-ne ca este suficienta pentru citirea rezultatului  dupa recoltare se mentine compresie pe locul punctionarii pana se opreste sangerarea  dupa oprirea sangerarii se aplica un bandaj adeziv.De asemenea va trebui sa stie care sunt valorile glicemice anormale pentru care va trebui sa vina la spital EXAMEN BACTERIOLOGIC DIN SANGE 10 . data si ora. i se va explica procedura pentru a- i reduce anxietatea si a ne asigura de cooperarea sa. reserve.  se lasa sa curga picatura de sange pe banda pregatita a glucometrului. se pot aplica comprese calde. se va punctiona o vena cu seringa si se va pune din seringa pe banda glucometrului o picatura mare de sange  daca pacientul va trebui sa foloseasca acasa glucometrul si sa isi recolteze singur trebuie invatat sa o faca corect cel mai indicat fiind sa I se ofere si un ghid scris de folosire a glucometrului. pentru dilatarea capilarelor. Materiale necesare manusi  glucometru portabil  paduri alcoolizate  comprese tifon  bandaj adeziv Pregatirea echipamentului:  se va verifica glucometrul si toate accesorile acestuia( ace.  se va evita recoltarea din locuri edematiate.

 se va explica pacientului ca vor fi necesare 3 probe de sange la intervale diferite de timp.frison. HEMOCULTURA: Definitie  introducerea sangelui pe mediu de cultura pentru examen bacteriologic -identificarea bacteriilor prezente in sange cand se suspecteaza -o septicemie(cu stafilococ.bruceloza.meningococ. Recoltarea:  confirmarea identitatii pacientului( pentru a se evita confuzia si a nu se lua analize la un alt pacient).  se comunica pacientului ce i se va face.endocardita maligna subacuta Materiale necesare:  garou  manusi sterile.  dupa dezinfectarea zonei se asteapta sa se usuce inainte de punctionare  se recolteaza 10 ml sange intr-o seringa pentru adult si 2 pana 11 .Curatarea zonei se face dinauntru spre in afara pentru a se preveni contaminarea zonei punctionate cu flora existenta pe pielea din jur.masca faciala  paduri cu alcool si dezinfectant pe baza de iod  seringa sterila de 10 ml pentru adulti si de 2-5 ml pentru copil  camp decupat steril  3 sau 4 ace sterile  recipiente cu medii de cultura anaerob si aerob  formular cerere analize laborator  recipient pentru transportat analizele  comprese  bandaj adeziv  etichete  tavita renala Pregatirea echipamentului:  se va verifica data de expirare a recipientelor cu mediile de cultura. i se va explica procedura pentru a-i reduce anxietatea si a ne asigura de cooperarea sa.stare generala alterata) -o bacteriemie:febra tifoida.bacil Koch-bolnavul are Scop febra ridicata cu oscilatii mari.  se spala mainile bine si se pun manusi sterile  se monteaza garoul proximal fata de zona aleasa pentru punctie  se dezinfecteaza zona aleasa pentru punctie cu paduri cu alcool iodat sau betadine .

 se transporta imediat la laborator  se descarca seringa. o se efectueaza antibiograma Flacoane de hemocultura cu medii aerobe si anaerobe de tip BACTEC 12 . manusile si acele in recipiente specifice. suspiciunea de diagnostic. temperatura pacientului in momentul recoltarii. la 6 ml pentru copil  se dezinfecteaza cu paduri pe baza de iod dopul de cauciuc al recipientul cu mediu de cultura  se schimba acul de la seringa cu care s-a recoltata sangele  se introduc 5 ml de sange in recipientul cu mediu de cultura la adulti si 2 ml pentru copil  se eticheteaza recipientul pentru hemocultura cu datele pacientului.1/10). specificarea oricarei antibioteraii recente . Evaluarea rezultatelor o normal-hemocultura negative o patologic –se identifica germeni patogeni. data si ora recoltarii numele medicului care a indicat . separate  Indiferent de tipul de mediu de cultura este necesara verificarea cantitatii de sange venos care trebuie recoltata pentru a se asigura raportul optim sange/mediu ce consta in 10 ml sânge venos sau 5 ml sânge venos la 50 ml mediu de cultură (1/5 .