You are on page 1of 14

FACULTATEA DE MECANICĂ

DEPARTAMENTUL DE AUTOVEHICULE RUTIERE ŞI

TRANSPORTURI

PROIECTAREA UNEI INSTALATII PENTRU
ADMINISTRAREA INGRASAMINTELOR
CHIMICE LICHIDE

Student:
BRISCAN PAUL-ALIN
Grupa:2131-MIAIA
Anul III
Responsabil disciplina:
Conf. Dr. Ing. GHERES MARIUS

Anul universitar 2015-2016
Semestrul II

0

Dezavantajul metodei chimice de combatere prin stropire consta in consumul mare de energie necesar dispersarii si transportului lichidului la locul de combatere. Masinile si aparatele de stropit sunt destinate aplicarii prin stropire a pesticidelor lichide. Finetea dispersarii se apreciaza prin marimea diametrului particlelor. extrem de mici. in incaperi etc. In majoritatea cazurilor norma de substanta activa este de 3-5 kg/ha. Introducere Metoda de combatere pe cale chimica prin stropire a bolilor si daunatorilor plantelor agricole detine ponderea cea mai mare dintre metodele aplicate si utilizate in protectia plantelor. Se considera o uniformitate corespunzatoare la acoperire cu picaturi cuprinsa intre 150 si 1500 picaturi/cm2 .  150-350 microni in cazul dispersiei fine.se atunci cand suprafata infestata este acoperita cu doza letala remanenta. sa se realizeze masini moderne de consum redus de substanta activa. Diametrul particulelor jetului dispersat este influentat de proprietatile fizico- mecanice ale lichidului pesticid pe particularitatile mediului in care se executa dispersarea. Masinile si aparatele de stropit se clasifica dupa mai multe criterii: Dupa modul de actionare si sursa de energie folosita:  Aparate de stropit purtate de oameni. fapt ce implica cresterea concentratiei. Acestea efectueaza dispersarea substantelor chimice lichide sub forma de solutii. Dimesiunile particulelor realizate prin dispersare cu ajutorul masinilor de stropit sunt in limitele :  350-1000 mincroni in cazul dispersiei. solului. Economicitatea dispersiei lichidului impune ca eficacitate maxima sa se obtina cu un consum minim de substanta activa. Se estimeaza ca aplicarea acestei metode reprezinta aproximativ 75% din totalul formelor si metodelor de combatere cu pesticide din agricultura. Aceasta a impus ca. cat si de parametri constructivi si functionali ai dispersorului. dizolvata intr-o cantitate cat mai mica de solvent. iar uniformitatea constituie o caracteristica separata. Aplicarea pesticidelor lichide prin stropire se realizeaza sub forma unei pelicule foarte fine sau sub forma de picaturi. eficacitatea tratamentului obtinandu. in ultimul timp. 1 . suspensi sau emulsii in picaturi fine si in canalitati bine determinate pe suprafata plantelor.  Masini de stropit tractate sau purtate.  1-50 microni in dispersia ultrafina (domeniul aerosolilor). considerandu-se ca dispersare este cu atat mai uniforma cu cat cantitatea particulelor cu acelasi diametru este mai mare. Aceasta se remarca la produsele moderne care nu se disperseaza sub forma unui film continuu.  50-150 microni dispersare foarte fina. ci in picaturi foarte fine.

cand sunt folosite sub tratamente cu ierbicide. Debitul de lichid care trece prin duza in unitatea de timp variaza in funtie de presiunea de lucru p la care functioneaza masina. datorita impacrului cu aerul si pe masura ce se indeparteaza de orificiu.  Universale .  Cu dispersie hidraulica. iar eficacitatea tratamentului este diminuata datorita pierderilor prin scurgere de pe suprafata foliara a plantelor.  Cu dispersie combinata (hidropneumatica). Picaturile rezultate sunt proiectate direct pe plante. prin orificiile calibrate in vederea obtinerii unei dispersii fine a pesticidului lichid. Unele constructii realizeaza turbionarea lichidului inainte de a-l evacua. In general masinile cu dispersie hidraulica cu jet proiectat functioneaza la presiuni de 2-5 MPa. 2 .  Cu dispersie pneumatica. Prin dispersarea hidraulica realizeaza o dispersare in jurul valorilor de 300-350 microni fapt ce impune un consum ridicat de lichid toxic 500-1500 l/ha.  Pentru livezi. paraseste cu viteza mare duza sub forma unui fascicul divergent care. fapt ce duce la cresterea consumului de lichid si de energie. Efectul de dispersare se obtine datorita faptului casub actiunea presiunii realizate de pompa. Dimensiunile particulelor dispersate depind de presiunea lichidului si de parametri geometrici ai orificiului (duzei) prin care se face scurgerea.  Pentru vii. se fragmenteaza in particule din ce in ce mai mici. masinile din acest grup fiind masini cu dispersie hidraulica cu jet proiectat. Dupa modul de dispersare:  Cu dispersie mecanica. Totodata. sub presiune. Dupa destinatie masinile de stropit pot fi:  Pentru culturi de camp. Jetul realizar de un asemenea dispersor se caracterizeaza prin debit. Dispersarea hidraulica Dispersarea hidraulica se realizeaza prin scurgerea fortata sub presiune a pesticidelor lichide prin orificii calibrate. presiunea de lucru si sectiunea duzei influenteaza finetea dispersiei lichidului. forma si unghi de dispersie. Cresterea finetei dispersiei lichidului se realizeaza prin marirea presiunii de regim.

Masini de erbicidat purtate Caracteristici tehnico-constructive: SPECIFICAŢIA EEP 1500 Lăţimea de lucru [m] 18 Înălţimea de lucru a rampei [mm] 450 – 1. bazin universală) import Italia Sistem de orizontalizare cu paralelogram Sistem de ridicare a rampei manual cu dispozitiv cu clichet Dotare la cerere Duze tip AD – antiderivă pentru picături mari sau IDK – cu injecţie de aer pentru viteze ale vântului până la 7 m/s.000 Norma de lichid [l/ha] 40 – 740 Productivitatea [ha/ora] 6 Capacitate rezervor [l] 1500 Sistem de alimentare cu furtun sorb (model Super) Tipul pompei cu membrană şi piston Necesar de putere la agregare [CP] 110 Sistem de agitare cu amplificator hidraulic Dotare standard (utilizare set de duze tip LU. Cap. 1 Masini si aparate de stropit utilizate actual In momentul de fata pentru stropit sunt utilizate echipamente complexe cu diferite caracteristici in functie de destinatie si necesitati. Sistem de spalare a instalatiei 3 .

cu injecţie de aer pentru viteze ale universală) vântului până la 7 m/s. 4 . Masini de erbicidat tractate Caracteristici tehnico-constructive: SPECIFICAŢIA R18 R21 R24 R28 Lăţimea de lucru [m] 18 21 24 28 Înălţimea de lucru a 500 – 2000 rampei [mm] Norma de lichid [l/ha] 60 – 800 Productivitatea 45 – 110 [ha/schimb] Capacitate rezervor [l] 2500(3000) Capacitate rezervor 230 spălare instalaţie[l] Necesar de putere la 65 agregare [CP] Tipul pompei cu membrană şi piston (import ITALIA) Sistem de alimentare cu furtun sorb Sistem de agitare cu amplificator hidraulic Dotare standard (utilizare set de duze tip IDK. marcator cu spumă Computer BRAVO 180 Pastreaza constanta dozarea indiferent de viteza de deplasare .

Force si Racer.utilizand rigle de calcul. Acest reglaj se realizeaza prin intermediul ridicatorului hidraulic al tractorului sau prin montarea rampelor in diferite orificii montate pe cadru. Se face cu scopul de a asigura uniformitatea de repartitie a solutiei pe suprafata tratata. prin urmare si un reglaj foarte bun. Duzele prevazute cu sistem de montare pe rampa de tip 'baioneta' nu necesita acest reglaj deoarece la montare se ataseaza toate duzele sub acest unghi. cu o abatere de ± 25 mm. presiunea de lucru [bar] si dimensiunea medie a picaturilor. sistemul GDA. b) Reglarea pozitiei duzelor. In cazul echiparii masinii cu duze pentru erbicidare totala.) si la orice gama de presiune asigura o capacitate de 100%. respectiv 160 litri/min. in functie de marimea diuzelor. Alte sisteme de reglaj: Reglaj GDA cu pompa. regleaza cu un procent de 100% substanta spre rampa si inapoi in bazin. Cunoscand cantitatea optima pe hectar. . cu piston Gama Pompa Gama are trei pistoane (130. inclusiv pentru nitrosol. Se poate utiliza pentru toate substantele care se gasesc in comert la ora actuala.calculand debitul de lichid teoretic pe duza si apoi verificand practic. Duzele sunt montate corect pe rampa atunci cand axa mare a orificiului lenticular face un unghi de 5° cu directia rampei. Daca se lucreaza cu atentie. c) Reglarea debitului de lichid se poate executa in doua moduri: . Asupra actualelor instalatii de irigat se pot executa o gama larga de reglaje dupa cum urmeaza: a) Reglarea inaltimii de lucru a duzelor. Sistemul se foloseste pentru modelele Progress. viteza cu care se deplaseaza in lucru si tipul de duze de pe masina. Pe baza acestor date. inaltimea optima de lucru este de 560 mm. Pentru a evita balansarea rampelor in timpul lucrului este necesar ca ancorele tirantilor laterali sa fie bine intinse. 5 . reglajul va fi perfect. rigleta indica debitul pe duza [l/min]. Cand se utilizeaza riglele de calcul (care se livreaza odata cu masina). cel ce realizeaza tratamentul trebuie sa stie norma de lichid pe care doreste sa o dea pe hectar. presiune si viteza de deplasare. Acest reglaj este mecanic si nu necesita intretinere.

Se poate aplica atat pentru nitrosol. atunci cand masina sta pe loc. 6 . Chiar si in caz de defectare a pompei Volux. amestecarea solutiei. Sistem Volux DPA cu piston Se aplica la masinile de erbicidat tractate. cat si pentru alte substante. Sistem DP Tronic cu pompa centrifugala Delta Pompa centrifugala Delta este de capacitate mare.. cu absorbtie de aer. pe baza de presiune. respectiv 320 litri/min. Reglarea cantitatii se face direct pe pompa. Acest sistem se foloseste la variantele Racer. Datorita folosirii acestui sistem de reglaj. erbicidarea se poate executa. prin schimbarea cursei pistonului. in doua trepte. asigura o presiune de 7 bari. nu vom gasi niciodata parcele neerbicidate sau supraerbicidate. Se poate aplica atat nitrosol cat si erbicidare prin emulsie. asigura umplerea rezervorului. spalarea acestuia. care functioneaza fara rezonanta. iar celalalt cu raport de transmisie redusa. Cantitatea pulverizata pe hectar este reglata electronic. Turbina. Major si Boxer (autopropulsat). Pompa. Acest sistem este apreciat foarte mult de catre clientii care beneficiaza deja de masinile Berthoud Racer si Major. pompa centrifugala Renson. nici de schimbarea vitezei de deplasare. permitand erbicidarea prin diuze. prin intermediul prizei de forta. si este actionata de roata de sprijin a masinii. Tractoare. cu doua pistoane si doua sensuri de actionare. unul direct. are o capacitate de 240 litri/min.. in doua trepte. Cantitatea pulverizata pe hectar nu este influentata nici de turatia motorului. La aceste tipuri.

2 . Tip duze LU 025s 7 . Cap. latimea de lucru a rampelor si nu in ultimul rand duzele.transmisie cardanica Norma de stropit N=300 l/ha. 3 . tipul si capacitatea pompei. Stabilirea sulutiei constructive Echipamentul de erbicidat este destinat pentru efectuarea lucrarilor de combatere a buruienilor.rampe 12 metri . 5 .rezervor 500 litri. 1. 2 Proiectarea principalelor elemente componente ale unei masini de stropit. Am ales sa proiectez un echipament de erbicidat purtat avand urmatoarele caracteristici tehnice principale: Parti componente Principalele elemente componente ale echipamentului de erbicidat . 1 .cadru . 4 .pompa. bolilor si daunatorilor din culturile de camp El se construieste in mai multe variante in care difera capacitatea rezervorului intre 100 si 500 litri.

3 .robinet.duze.sorb. 6 . 2 .filtru. Acestea se executa din alama. a . 8 . otel inoxidabil. care sa asigure functionarea masinii o anumita perioada de timp. 4 . b . materiale care rezista la actiunea coroziva a pesticidelor. 10 . duraluminiu. 5 .tronson rampa distributie.robinete de distributie.robinet agitator. 8 . 9 . polistiren armat cu fibra de sticla si polietilena.robinet de legatura cu sorbul. Schema procesului tehnologic de lucru a echipamentului 1 .maneta de inchidere si deschidere a trecerii solutiei la tronsoanele rampei Calculul si constructia organelor componente ale echipamentului de stropit Rezervoarele echipamentelor de stropit permit depozitarea pe masina a unei cantitati de substanta toxica lichida.Proces de lucru Schema procesului tehnologic de lucru a echipamentului de erbicidat este prezentata in figura.rezervor.pompa. 7 .maneta centrala de comanda.

in scopul evitarii sedimentarii suspensiilor si respectiv pentru mentinerea aceleiasi concentratii a solutiilor. Filtrele sunt formate din site tesute cu fire de alama.. 9 . adica o sita la gura de umplere a rezervorului. Rezervorul va avea o capacitate de 500 de litri si va fi dotat si cu un sistem de agitare. Filtrele au rolul de a retine particulele ce depasesc anumite dimensiuni. la care latura orificiilor este mai mica decat jumatate din diametrul duzei folosite.15 MPa si cel mai important pot fi montate direct pe priza de putere a tractorului ceea ce prezinta atat economicitate cat si fiabilitate crescuta. montat pe circuitul de alimentare. Sistemele de agitare sunt necesare pentru agitarea solutiilor in rezervoarele masinilor. Agitatorul se prezinta sub forma unui tub perforat amplasat pe fundul rezervorului.5 si 2 MPa prin intermediul unui circuit de agitare.. Agitatorul folosit va fi unul hidraulic care functioneaza prin introducerea continua in rezervor a unui jet de lichid cu presiune intre 1. particule ce ar putea provoca infundarea orificiilor dispersoarelor. Pompa aleasa este o pompa cu role deoarece este o pompa simpla care scoate un debit convenabil cuprins intre 25 si 120 litri/minut. Se prevede un filtru principal. realizeaza presiuni relativ ridicate 5.

Calculul si dimensionarea instalatiei Se folosesc duze de tip LU 025. care obturează o altă trecere a lichidului spre rezervor. o viteza de deplasare de 5 km/h pentru indeplinirea normei de stropit debitul pe o duza trebuie sa fie: q = 1. Numarul necesar de duze: Nd = (12/0. fapt ce determină scăderea presiunii sub limita maximă. Dispersoarele sunt organe de lucru ale masinilor de stropit si au rolul functiomal de a efectua dispersarea lichidelor toxice in picaturi si transportarea acestora spre locul supus tratamentului. Din cauza presiunii de lucru ridicate 5. Când se depăşeşte presiunea maximă. vom calcula astfel distanta intre duze si numarul necesar de duze.50 MPa si datorita diametrelor duzelor relativ mici. pe corpul dispozitivului de reglare a presiunii şi se compune dintr-o tijă cu bilă sau taler. Distanta intre duze: d = sin(60)*560 = 484.28 l/min. acționată de un arc. Tensionarea arcului asigură închiderea orificiului până la valoarea presiunii maxime de lucru a instalației. Dispersoarele hidraulice realizeaza dispersarea datorita fortarii trecerii lichidului sub presiune prin orificii calibrate (duze). Supapele de siguranță au rolul de a preveni eventualele depăşiri ale presiunii maxime admise şi avariile care pot surveni prin depăşirea valorii limită. Din specificatiile tehnice ale duzelor folosite stim ca la o presiune de 20 bari. forța de apăsare a arcului este învinsă şi supapa deschide orificiul de trecere a lichidului spre rezervor. tinand cont ca inaltimea optima de stropit este 560 mm si latimea de lucru a masinii este de 12 metri.5 su 4 mm. Supapa (ventilul) de siguranță este amplasată de regulă. acestea au un unghi de dispersie de 120 grade.. Diametrul duzelor variaza intre 0. viteza lichidului creste considerabil ceea ce contribuie la cresterea finetii duspersiei. supapa de siguranță este montată în carcasa pompei pe circuitul de refulare şi în caz de suprapresiune aceasta deversează o parte din lichid înapoi pe circuitul de aspirație al pompei. Forma jetului este legata de geometria orificiului de iesire a duzei.9 mm Se adopta deci o distanta intre duze d = 0.5 m.5)+1 = 25 duze. În unele situații. Deci debitul necesar pentru dispersie este urmatorul: 10 .

Debitul necesar pentru barbotare se estimeaza ca fiind: Qbarbotare = 64 l/min.28 * 25 = 32 l/min. Asadar pompa o vom alege din tabelul de mai jos astfel incat sa ne asjigure parametri doriti. Asadar debitul pompei trebuie sa fie : Q = Qdispersare + Qbarbotare = 32 + 64 = 96 l/min. Qdispersare = q* Nd = 1. Pompa aleasa este o pompa cu role tip D113 11 .

12 . Se cupleaza pompa 6 si lichidul aspirat prin sorbul 5. ‐ este interzis a se folosi remorca cisternă dacă manometrul sau supapa de siguranță sunt defecte. Pentru prevenirea accidentelor de muncă la lucrul cu îngrăşăminte chimice se impune respectarea următoarelor măsuri speciale: ‐ în cazul lucrului cu maşini de împrăştiat îngrăşăminte chimice şi amendamente mecanicul agricol şi muncitorii care deservesc maşinile. prin transfer din cisterne mari sau cu pompa proprie cand solutia a fost preparata intr-un bazin. metale. iar manetele (b) sunt ridicate astfel ca este deschisa trecerea solutiei spre tronsoanele rampei de distributie. Se inchide robinetul 2. iar robinetele 4 si A fiind inchise. ‐ este interzisă încărcarea maşinii de împrăştiat cu materiale ce conțin corpuri străine (pietre. Cand vrem sa intoarcem agregatul la capatul parcelei. In acest caz. iar manetele (b) se actioneaza in jos. bucăți de lemn. Norme de protecția muncii la aplicarea îngrăşămintelor. trebuie să poarte costume de protecție. se racordeaza sorbul 5 la robinetul 4. care este deschis. In timpul lucrului masina se alimenteaza din rezervor. robinetul 4. alimentare ce se poate realiza prin cadere in cazul statiilor de preparare. este refulat spre rampa centrala si dirijat in rezervorul 1. Cand rezervorul este plin. Daca echipamentul are pompa cu role nu este necesara amorsarea pompei. astfel solutia de la pompa nu va mai ajunge la rampe ci in rezervor. Robinetul 8 este deschis. robinetul 2 fiind deschis. Solutia absorbita de pompa trece prin filtru unde se retin impuritatile si este refulata spre rampa centrala de distributie. se detaseaza sorbul si se deplaseaza agregatul la parcela de lucru. presiunea pe furtunurile de conducere a solutiei la duze scade si membrana dispozitivului antipicurare inchide scurgerea solutiei pe plante.). filtrul 3. ‐ este interzis a se cupla sau decupla tractorul la/de la maşinile monoaxe atâta timp cât benele sau cisternele sunt încărcate. Cap 3. se opreste antrenarea pompei. Dupa intoarcere se actioneaza din nou maneta (a) in jos si manetele (b) in sus. mănuşi şi ochelari de protecție. iar maneta (a) de la pompa centrala de distributie se ridica. cărămizi. astfel ca o parte din solutie va trece spre rezervor pentru a asigura agitarea si omogenizarea solutiei. etc. maneta (a) se actioneaza in sus. pentru dirijarea solutiei spre duze. Norme de tehnica si securitatea muncii la exploatarea masinii de stropit Inainte de inceperea lucrului este necesar sa se faca alimentarea masinii cu solutie. In timpul lucrului maneta (a) este coborata.

semanat si intretinerea culturilor.com 3. http://www.pdf 13 .horticultura-bucuresti. 1982 2. Caproiu St. http://profesional-new. http://tehnofavorit. S. www.googlescholar. Masini agricole de lucrat solul.a.ro/fisiere/file/Manuale%20An%20I%20Horti %20invatamant%20la%20distanta/Masini%20Horticole%20vol_%202.html 5.com/utilaje-agricole/Masini-de-stropit-atomizor-vie- pomi. Bibliografie 1.ro 4. Editura Didactica si pedagogica Bucuresti.