You are on page 1of 6

Blood relation

1.
Pointing to a photograph, a man said, "I have no brother or sister but that man's father is my father's son."
Whose photograph was it ?
A. His own
B. His Son
C. His Father
D. His Grandfater
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Since the person who is telling has no brother or sister, so his father son is he himself.
So the man in the photograph is his son.
o View Answer

o Comment on this question


2. Pointing towards a person in a photograph, Anjali said, "He is the only son of the father of my sister's
brother." How is that person is related to Anjali ?
. Anjali Father
A. Anjali Mother
B. Anjali Brother
C. Maternal Uncle
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
Relation's given in the question may be analysed as follows :
Sister's brother - brother;
Brother's father - father;
Father's son - brother;

So he is Anjali Brother.

Note: It is more handy to solve the question when we start from end to analyse the relation as we did
above.
o View Answer

o Comment on this question


3. Pointing to a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman
related to the man ?
. Mother
A. Daughter
B. Sister
C. Grand Mother
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
Blood relation Analysis :
only daughter of my mother -> means herself

So she is his mother.


o View Answer

o Comment on this question


4. Pointing to the photograph, Vipul said, "She is the daughter of my grandfather's only son." How is Vipul
related to the girl in the photograph ?
. Mother
A. Sister
B. Cousin
C. Grandmother
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Blood relation Analysis :

My grandfather's only son -> His father


Daughter of his father -> His sister

So that girl is Vipul's sister.


o View Answer

o Comment on this question


5. Looking at the portrait of a man, Harsh said, "His mother is the wife of my father's son. I have no
brothers or sisters." At whose portrait was Harsh was looking ?
. His child
A. His father
B. His grandson
C. His nephew
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
Blood relation Analysis :

Have no brother's or sister, so Harsh is single child

Wife of father's son -> His wife

His wife is mother of the person whose portrait is. So portrait is of his child.
o View Answer

o Comment on this question


6. Pointing to a girl in photograph. Amar said, "Her mother's brother is the only son of my mothers's
father." How the girl's mother related to Amar ?
. Mother
A. Sister
B. Aunt
C. Grandmother
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
Blood Relation Analysis:

Only son of my Mother's father -> Amar maternal Uncle

So Girl's maternal uncle is the Amar's maternal uncle. Thus, the Girl's mother is Amar's Aunt.
o View Answer

o Comment on this question


7. Pointing to a gentleman, Deepak said," His only brother is the father of my daughter's father." How is
gentleman related to Deepak ?
. Brother
A. Father
B. Grand Father
C. Uncle
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
Blood Relation Analysis :

Father of my daughter's Father = Deepak Father

Brother of Deepak's father = Deepak's Uncle

8. If Kamal says, "Ravi's mother is the only daughter of my mother", how is Kamal related to Ravi ?
A. Brother
B. Father
C. Maternal Uncle
D. Cousin
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
Only daughter of my mother = Kamal Sister

Kamal Sister is Ravi's Mother

So Kamal is maternal uncle of Ravi


o View Answer

o Comment on this question


9. Pointing to a photograph, a woman says, "This man's son's sister is my mother-in-law." How is the
woman's husband related to the man in the photograph ?
. Grandson
A. Son
B. Son in law
C. Cousin
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
Blood Relation Analysis :

Man's son sister : Man's daughter


So Man's daughter is the mother of woman's husband. Thus, the woman's husband is the grandson.
So the woman's husband is the grandson of the man in photograph.
o View Answer

o Comment on this question


10. Pointing to a man in photograph, a woman said, "His brother's father is the only son of my
grandfather." How is the woman related to the man in the photograph ?
. Sister
A. Daughter
B. Wife
C. Cousin
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
Blood Relation Analysis :
Only son of woman grandfather = Woman Father
Man's brother father = Man's father
So Woman is man's Sister
o View Answer

o Comment on this question


11. A man pointing to a photograph says, "The lady in the photograph is my nephew's maternal
grandmother." How is the lady in the photograph related to the man's sister who has no other sister ?
. Cousin
A. Sister-in-law
B. Mother
C. Mother-in-law
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
Blood Relation Analysis :

Man's Nephew maternal grandmother will be man's mother.


o View Answer

o Comment on this question


12. If Neena says, "Anita's father Raman is the only son of my father-in-law Mahipal", then how is Bindu,
who is the sister of Anita, related to Mahipal ?
. Grand daughter
A. Daughter
B. Sister
C. None of there
Answer And Explanation
Answer: Option A
Explanation:
o View Answer

o Comment on this question


13. Pointing to Sahil, Neeru says, "I am the daughter of the only son of his grandfather." How Neeru is
related to Sahil?
. Daughter
A. Mother
B. Sister
C. Cousin
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
o View Answer

o Comment on this question


14. Pointing to a gentleman, Shalini said, "His only brother is the father of my sons father." How is the
gentleman related to Shalini ?.
. Grandfather
A. Uncle
B. Brother
C. Father
Answer And Explanation
Answer: Option B
Explanation:
Analysis of Blood Relation:
Father of my sons father -> Shalini's Father in law
Shalini's Father-in-law brother -> Shalini's Uncle

15. As father is Bs son-in-law. C, As sister, is the daughter of P. How is P related to B


A.Brother
B.Father
C.Grandfather
D.Cant determined
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
o View Answer

o Comment on this question


16. A is the son of B.
C, B's sister has a son D and a daughter E.
F is the maternal uncle of D.
How is E related to F ?
. Sister
A. Mother
B. Cousin
C. Niece
Answer And Explanation
Answer: Option D
Explanation:
o View Answer

o Comment on this question


17. Daya has a brother Anil, Daya is the son of Chandra. Bimal is Chandra's father. What is Anil of Bimal
?
. Son
A. Brother
B. Grandson
C. Cousin
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:
o View Answer

o Comment on this question


18. Rahul says that father of Ram father is my father, then how is Rahul related to Ram ?
. Father
A. Grand Father
B. Father's Brother
C. None of above
Answer And Explanation
Answer: Option C
Explanation:

Pointing to a photograph of a boy Suresh said, "He is the son of the only son of my mother." How is
Suresh related to that boy?
A.
Brother
B.
Uncle
C.
Cousin
D.
Father
Answer: Option D
Explanation:
The boy in the photograph is the only son of the son of Suresh's mother i.e., the son of Suresh. Hence,
Suresh is the father of boy.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

2.
If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and
A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?
A. Q - N + M x P
B. P + S x N - Q
C. P - M + N x Q
D. Q - S % P
Answer: Option C
Explanation:
P - M P is the brother of M
M + N M is the mother of N
N x Q N is the sister of Q
Therefore, P is the maternal uncle of Q.
View Answer Discuss in Forum Workspace Report

3.
If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?
A. Brother
B. Sister
C. Nephew
D. Cannot be determined
Answer: Option D
Explanation:
If D is Male, the answer is Nephew.
If D is Female, the answer is Niece.
As the sex of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.
Note: Niece - A daughter of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law. Nephew - A
son of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law.
View Answer Discuss in Forum Workspace Repor