You are on page 1of 12

6/18/2017 124TOPD.C.

GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

Home Engineering Multiple Choice Questions and Answers Engineering Interview Questions Online Tests

Adsby Google 1 DCMotorGenerator 2 ACtoDCPower 3 MCQ

Adsby Google

1GENERATORGENERATORS

2 ELECTRICALGENERATOR

Adsby Google DCMachine DCSpeedControl DCCurrentTransformers

HomeD.C.GeneratorsQuizQuestionsandAnswers124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers

124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoice
QuestionsandAnswers
LatestD.C.GeneratorsInterviewQuestionsandAnswersList
1.Laminationsofcorearegenerallymadeof
(a)caseiron
(b)carbon
(c)siliconsteel
(d)stainlesssteel
Ans:c

2.WhichofthefollowingcouldbelaminaproximatelythethicknessoflaminationsofaD.C.machine?
(a)0.005mm
(b)0.05mm
(c)0.5m
(d)5m
Ans:c

3.ThearmatureofD.C.generatorislaminatedto
(a)reducethebulk
(b)providethebulk
(c)insulatethecore
(d)reduceeddycurrentloss
Ans:

4.Theresistanceofarmaturewindingdependson
(a)lengthofconductor
(b)crosssectionalareaoftheconductor
(c)numberofconductors
(d)alloftheabove
Ans:d

5.ThefieldcoilsofD.C.generatorareusuallymadeof
(a)mica
(b)copper
(c)castiron
(d)carbon
Ans:b

6.Thecommutatorsegmentsareconnectedtothearmatureconductorsbymeansof
(a)copperlugs Labels
(b)resistancewires
(c)insulationpads 10MultipleChoiceQue
andCombustion
(d)brazing
10TOPFuelsandComb
Ans:a
TestQuestionsAndAns
10TOPMOSTChemical
7.Inacommutator EngineeringCHEMICA
(a)copperisharderthanmica InterviewQuestionsan
(b)micaandcopperareequallyhard 10TOPObjectiveEnvir
(c)micaisharderthancopper EngineeringQuestions
(d)noneoftheabove 10TOPObjectiveFertili
Ans:c QuestionsandAnswers
10TOPObjectivePolym
8.InD.C.generatorsthepoleshoesarefastenedtothepolecoreby QuestionsandAnswers
(a)rivets 10TOPPROCESSCONT
INSTRUMENTATIONOn
(b)countersunkscrews
QuestionsWithAnswer
(c)brazing

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 1/12
6/18/2017 124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(d)welding 10TOPRefractoryTech
Ans:b choiceQuestionsandA
A.C.Fundamentals
9.AccordingtoFleming'srighthandruleforfindingthedirectionofinducede.m.f.,whenmiddlefingerpointsinthe A.C.Fundamentalsand
directionofinducede.m.f.,forefingerwillpointinthedirectionof OnlineQuizQuestions
(a)motionofconductor ACFundamentalsandC
(b)linesofforce OnlineQuizQuestions
(c)eitheroftheabove AirportEngineeringObj
andAnswers
(d)noneoftheabove
Ans:b AirportEngineeringOn
Questions
AppliedMechanicsand
10.Fleming'srighthandruleregardingdirectionofinducede.m.f.,correlates ObjectiveQuestionsan
(a)magneticflux,directionofcurrentflowandresultantforce
AppliedMechanicsand
(b)magneticflux,directionofmotionandthedirectionofe.m.f.induced OnlineQuizQuestions
(c)magneticfieldstrength,inducedvoltageandcurrent BasicChemicalEnginee
(d)magneticflux,directionofforceanddirectionofmotionofconductor EconomicsMultiplecho
Ans:b Answerspdf
Basicchemicalenginee
11.WhileapplyingFleming'srighthandruletoAndthedirectionofinducede.m.f.,thethumbpointstowards andanswers
(a)directionofinducede.m.f. BasicChemicalEnginee
(b)directionofflux ThermodynamicsMultip
QuestionsandAnswers
(c)directionofmotionoftheconductorifforefingerpointsinthedirectionofgeneratede.m.f.
BasicChemicalMechan
(d)directionofmotionofconductor,ifforefingerpointsalongthelinesofflux QuestionsAndAnswers
Ans:d
BasicEnvironmentalEn
ObjectiveTypeQuestion
12.Thebearingsusedtosupporttherotorshaftsaregenerally BasicFertilizerTechnolo
(a)ballbearings ChoiceQuestionsAndA
(b)bushbearings BasicMassTransferObj
(c)magneticbearmgs QuestionsandAnswers
(d)needlebearings BasicMechanicalOpera
Ans:a TypeQuestionsAndAn
BasicPetroleumRefiner
13.InD.C.generators,thecauseofrapidbrushwearmaybe MultiplechoiceQuestio
pdf
(a)severesparking
(b)roughcommutatorsurface BuildingMaterialsandC
ObjectiveQuestionsan
(c)imperfectcontact
CablesOnlineQuizQue
(d)anyoftheabove
Ans:d CablesOnlineQuizQue
Answers
ChemicalEngineeringB
14.Inlapwinding,thenumberofbrushesisalways TypeQuestionsAndAn
(a)doublethenumberofpoles
ChemicalEngineeringM
(b)sameasthenumberofpoles QuestionsandAnswers
(c)halfthenumberofpoles chemicalengineeringo
(d)two AndAnswers
Ans:b ChemicalEngineeringO
Papers
15.ForaD.C.generatorwhenthenumberofpolesandthenumberofarmatureconductorsisfixed,thenwhichwindingwill ChemicalEngineeringP
givethehighere.m.f.? InterviewQuestionsAn
(a)Lapwinding ChemicalEngineeringP
(b)Wavewinding LabVivaQuestionsAnd
(c)Eitherof(a)and(b)above ChemicalEngineeringQ
(d)Dependsonotherfeaturesofdesign OnlineMCQQuiz
Ans:b ChemicalEngineeringQ
andanswersDownload

16.InafourpoleD.C.machine chemicalengineeringte
questionsandanswers
(a)allthefourpolesarenorthpoles
ChemicalEngineersCo
(b)alternatepolesarenorthandsouth Questions&Answers
(c)allthefourpolesaresouthpoles
ChemicalProcessChe
(d)twonorthpolesfollowtwosouthpoles MCQsOnlineFreeTes
Ans:b ChemicalProcessChe
QuestionsandAnswers
17.CopperbrushesinD.C.machineareused ChemicalProcessinterv
(a)wherelowvoltageandhighcurrentsareinvolved AndAnswers
(b)wherehighvoltageandsmallcurrentsareinvolved ChemicalReactionEngi
(c)inbothoftheabovecases ChemicalEngineeringM
(d)innoneoftheabovecases TechnicalQuestionsand
Ans:a ChemicalReactionEngi
ChemicalEngineeringM
QuestionsAndAnswers
18.Aseparatelyexcitedgeneratorascomparedtoaselfexcitedgenerator
chemicalreactionengin
(a)isamenabletobettervoltagecontrol questions
(b)ismorestable chemicalreactionengin
(c)hasexcitingcurrentindependentofloadcurrent questions
(d)hasallabovefeatures CHEMICALREACTIONE
Ans:d MCQ.pdf
chemicalreactionengin
19.IncaseofD.C.machines,mechanicallossesareprimaryfunctionof andanswerspdf
(a)current CIRCUITTHEORYANDE
(b)voltage NETWORKSQuestions
(c)speed CircuitsandCircuitThe
(d)noneofabove QuestionsandAnswers
Ans:c CivilEngineeringInterv
andAnswerspdfdownl

20.IronlossesinaD.C.machineareindependentofvariationsin CommonProcessContr
InstrumentationObjec
(a)speed QuestionsandAnswers
(b)load CommonMechanicalO
(c)voltage InterviewQuestionsAn
(d)speedandvoltage

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 2/12
6/18/2017 124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
Ans:b CommonPetroleumRe
EngineeringinterviewQ
Answers
21.InD.C.generators,currenttotheexternalcircuitfromarmatureisgiventhrough
(a)commutator CommonlyAskedChem
ObjectivetypeQuestion
(b)solidconnection pdf
(c)sliprings CommonlyAskedStoich
(d)noneofabove ObjectivetypeQuestion
Ans:a pdf
competitiveandentran
23.BrushesofD.C.machinesaremadeof ComprehensiveMCQsF
(a)carbon Combustion
(b)softcopper Compressors
(c)hardcopper ConcreteTechnologyan
(d)allofabove ConcreteStructuresOb
Ans:a ConstructionPlanninga
Objectivequestionsand
24.IfBisthefluxdensity,Ithelengthofconductorandvthevelocityofconductor,theninducede.m.f.isgivenby ConstructionPlanninga
(a)Blv OnlineQuizQuestions
(b)Blv2 ControlSystemsQuizQ
Answers
(c)Bl2v
(d)Bl2v2 CSECourseQuestions
Ans:a CurrentElectricityObje
questionsandAnswers

25.Incaseofa4poleD.C.generatorprovidedwithatwolayerlapwindingwithsixteencoils,thepolepitchwillbe CurrentElectricityOnlin
(a)4 D.C.GeneratorsQuizQ
Answers
(b)8
(c)16 D.C.MotorsQuizQuest
(d)32 DCGeneratorsOnlineQ
Ans:b DCMotorsOnlineQuiz
DesignofMasonryStru
26.Thematerialforcommutatorbrushesisgenerally QuestionsandAnswers
(a)mica DesignofSteelStructu
(b)copper Questions
(c)castiron DesignofSteelStructu
Questions
(d)carbon
Ans:d DocksandHarborEngin
QuestionsandAnswers
ECEObjectivetypeQue
27.Theinsulatingmaterialusedbetweenthecommutatorsegmentsisnormally Answers
(a)graphite
ECEQuestionsandGat
(b)paper CompetitiveQuestions
(c)mica EconomicsofPowerGe
(d)insulatingvarnish QuizQuestions
Ans:c EconomicsofPowerGe
QuestionsandAnswers
28.InD.C.generators,thebrushesoncommutatorremainincontactwithconductorswhich ElectricTractionQuizQ
(a)lieundersouthpole Answers
(b)lieundernorthpole ElectricalCablesQuizQ
(c)lieunderinterpolarregion Answers
(d)arefarthestfromthepoles ElectricalEngineeringM
Ans:c Questions
ElectricalEngineeringM
QuestionsandAnswers
29.IfbrushesofaD.C.generatoraremovedinordertobringthesebrushesinmagneticneutralaxis,therewillbe
(a)demagnetisationonly ElectricalEngineeringM
(b)crossmagnetisationaswellasmagnetisation ElectricalMachineDesig
andAnswers
(c)crossmagnetisationaswellasdemagnetising
(d)crossmagnetisationonly ElectricalMechine
Ans:c ElectricalMechineOnlin
ELECTRICALOBJECTIV
30.ArmaturereactionofanunsaturatedD.C.machineis WITHANSWERS
(a)crossmagnetising ElectrolysisandStorage
OnlineQuizquestions
(b)demagnetising
(c)magnetising ElectrolysisandStorage
QuestionsandAnswers
(d)noneofabove
ElectromagneticInduct
Ans:a Questions
ElectromagneticInduct
31.D.C.generatorsareconnectedtothebusbarsordisconnectedfromthemonlyunderthefloatingcondition QuestionsandAnswers
(a)toavoidsuddenloadingoftheprimemover ElectromagneticObject
(b)toavoidmechanicaljerktotheshaft questionsandanswers
(c)toavoidburningofswitchcontacts ElectrostaticsOnlineQu
(d)allabove ElectrostaticsQuizQue
Ans:d Answers
EngineeringMaterialM
32.EddycurrentsareinducedinthepoleshoesofaD.C.machinedueto papers
(a)oscillatingmagneticfield EngineeringMaterialOn
(b)pulsatingmagneticflux QuestionsandAnswers
(c)relativerotationbetweenfieldandarmature EngineeringMaterialOn
(d)allabove EngineeringMaterialsO
Ans:c QuestionsandAnswers
EngineeringMechanics
33.InaD.C.machine,shortcircuitedfieldcoilwillresultin QuestionsandAnswers
(a)odourofbarninginsulation EngineeringMechanics
(b)unbalancedmagneticpullproducingvibrations Tests
(c)reductionofgeneratedvoltageforwhichexcitationhastobeincreasedtomaintainthevoltage EngineeringMechanics
Questions
(d)allabove
Ans: EngineeringMechanics
andAnswers

34.Equilizerringsarerequiredincasearmatureis

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 3/12
6/18/2017 124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(a)wavewound EngineeringQuizQuest
(b)lapwound onRefractoryTechnolog
(c)deltawound Engineeringstudentst
(d)duplexwound answersonChemicalE
Ans:b Engines
EnvironmentalEnginee
35.Weldinggeneratorwillhave Questions
(a)lapwinding EnvironmentalEnginee
choicequestionsinbas
(b)wavewinding
(c)deltawinding EnvironmentalEnginee
Questions
(d)duplexwavewinding
EnvironmentalEnginee
Ans:a typeQuestionsandAns
EnvironmentalEnginee
36.IncaseofD.C.machinewinding,numberofcommutatorsegmentsisequalto Questions
(a)numberofarmaturecoils FertilizerTechnologyC
(b)numberofarmaturecoilsides EngineeringMCQsInte
(c)numberofarmatureconductors QuestionsandAnswers
(d)numberofarmatureturns FluidMechanicsIntervi
Ans:a FluidMechanicsObjecti
andAnswers
37.ForaD.C.machineslaboratoryfollowingtypeofD.C.supplywillbesuitable FluidMechanicsOnline
(a)rotaryconverter FluidMechanicsProblem
(b)mercuryarerectifier choicequestionsdownl
(c)inductionmotorD.C.generatorset FrequentlyAksedChem
(d)synchronousmotorD.C.generatorset PlantEconomicsMultip
QuestionsandAnswers
Ans:c
FrequentlyAsked
EngineeringMultiplech
38.ThefunctionofpoleshoesinthecaseofD.C.machineis andAnswerspdf
(a)toreducethereluctanceofthemagneticpath FrequentlyAskedChem
(b)tospreadoutthefluxtoachieveuniformfluxdensity BasicsinterviewQuesti
(c)tosupportthefieldcoil FrequentlyAskedChem
(d)todischargealltheabovefunctions PlantEconomicsMultip
Ans:d QuestionsandAnswers
FrequentlyAskedFuels
39.Inthecaseoflapwindingresultantpitchis MultiplechoiceQuestio
pdf
(a)multiplicationoffrontandbackpitches
FrequentlyAskedMater
(b)divisionoffrontpitchbybackpitch ConstructionObjective
(c)sumoffrontandbackpitches andAnswerspdf
(d)differenceoffrontandbackpitches FrequentlyAskedMech
Ans:d ObjectivetypeQuestion
pdf
40.AD.C.weldinggeneratorhas FrequentlyAskedPetro
(a)lapwinding ObjectivetypeQuestion
pdf
(b)wavemoving
frequentlyaskedquesti
(c)duplexwinding nuclearPowerEngineer
(d)anyoftheabove
FrequentlyAskedRefra
Ans:a ObjectiveTypeQuestion
FuelsandCombustion
41.WhichofthefollowingstatementaboutD.C.generatorsisfalse? EngineeringQuestions
(a)CompensatingwindinginaD.C.machinehelpsincommutation FuelsandCombustion
(b)InaD.C.generatorinterpoleswindingisconnectedinserieswiththearmaturewinding QuestionsAndAnswers
(c)Backpitchandfrontpitcharebothoddandapproximatelyequaltothepolepitch FuelsandCombustion
(d)EquilizingbusbarsareusedwithparallelrunningofD.C.shuntgenerators QuestionsandAnswers
Ans:d GasTurbinesandJetEn
paper1
42.ThedemagnetisingcomponentofarmaturereactioninaD.C.generator GasTurbinesandJetEn
(a)reducesgeneratore.m.f. typeQuestionsandAns
(b)increasesarmaturespeed GasTurbinesandJetEn
OnlinePracticetests
(c)reducesinterpolesfluxdensity
(d)resultsinsparkingtrouble GasTurbinesandJetEn
Ans:a GatePreparationquest
heattransfermcqpdfh
43.MagneticfieldinaD.C.generatorisproducedby transferobjectivequest
(a)electromagnets HeatTransfer
andAnswers
(b)permanentmagnets
(c)both(a)and(b) HeatTransferInterview
Answers
(d)noneoftheabove
HeatTransferLabViva
Ans:a Answers
HeatTransferObjective
44.Thenumberofbrushesinacommutatordependson Answers
(a)speedofarmature HeatTransferOnlineTe
(b)typeofwinding
HeatingandWeldingOn
(c)voltage Questions
(d)amountofcurrenttobecollected HeatingandWeldingQu
Ans:d Answers
HighwayengineeringO
45.CompensatingwindingsareusedinD.C.generators andanswers
(a)mainlytoreducetheeddycurrentsbyprovidinglocalshortcircuits HighwayEngineeringO
(b)toprovidepathforthecirculationofcoolingair Questions
(c)toneutralisethecrossmagnetisingeffectofthearmaturereaction HiriedProcessEquipme
(d)noneoftheabove DesignMultiplechoiceQ
Answerspdf
Ans:c
HiriedFertilizerTechnol
choiceQuestionsandA
46.WhichofthefollowingcomponentsofaD.C,generatorplaysvitalroleforprovidingdirectcurrentofaD.C.generator?
HiriedHeatTransferMu
(a)Dummycoils QuestionsandAnswers
(b)Commutator
(c)Eyebolt

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 4/12
6/18/2017 124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(d)Equilizerrings HiriedMaterialsAndCo
Ans:b MultiplechoiceQuestio
pdf

47.InaD.C.generatortheripplesinthedirecte.m.f.generatedarereducedby HiriedPolymerTechnolo
choiceQuestionsandA
(a)usingconductorofannealedcopper
HiriedRefractoryTechn
(b)usingcommutatorwithlargenumberofsegments choiceQuestionsandA
(c)usingcarbonbrushesofsuperiorquality
HydraulicMachinesObj
(d)usingequiliserrings QuestionsandAnswers
Ans:c HydraulicsandFluidMe
QuestionsandAnswers
48.InD.C.generators,lapwindingisusedfor HydraulicsandFluidMe
(a)highvoltage,highcurrent Quizquestions
(b)lowvoltage,highcurrent HydrolicMechinesEngin
(c)highvoltage,lowcurrent Questions
(d)lowvoltage,lowcurrent HydrolicMechinesTest
Ans:b Questions
I.C.EnginesObjectivet
49.TwogeneratorsAandBhave6poleseach.GeneratorAhaswavewoundarmaturewhilegeneratorBhaslapwound andAnswers
armature.Theratiooftheinducede.m.f.isgeneratorAandBwillbe IEEnginesQuizQuesti
(a)2:3 ImportantQuestionsA
(b)3:1 FertilizerTechnology
(c)3:2 IndustrialDrivesElect
mcqs
(d)1:3
Ans:b IndustrialDrivesQuizQ
Answers
IndustrialEngineering
50.Thevoltagedropforwhichofthefollowingtypesofbrushcanbeexpectedtobeleast? QuestionsandAnswers
(a)Graphitebrushes
Irrigation
(b)Carbonbrushes
LatestChemicalEngine
(c)Metalgraphitebrushes MultipleChoiceQuestio
(d)Noneoftheabove
LatestChemicalEngine
Ans:c Economicsmcqs
LatestChemicalProces
51.Thee.m.f.generatedbyashuntwoundD.C.generatorisE.Nowwhilepolefluxremainsconstant,ifthespeedofthe QuestionsandAnswers
generatorisdoubled,thee.m.f.generatedwillbe LatestFertilizerTechno
(a)E/2 QuestionsAndAnswers
(b)2E LatestFuelsandComb
(c)slightlylessthanE QuestionsAndAnswers
(d)E LatestMassTransferMu
Ans:b QuestionsandAnswers
LatestMaterialsAndCo
52.InaD.C.generatortheactualfluxdistributiondependsupon MultiplechoiceQuestio
pdf
(a)sizeofairgap
LatestPolymerTechnol
(b)shapeofthepoleshoe choiceQuestionsandA
(c)clearancebetweentipsoftheadjacentpoleshoes
MachineDesignObjecti
(d)alloftheabove QuestionsandAnswers
Ans: MachineDesignOnline
MachineDesignQuizQ
53.ThearmaturecoreofaD.C.generatorisusuallymadeof Answers
(a)siliconsteel MagnaticCircuitOnline
(b)copper
MagneticCircuitOnline
(c)nonferrousmaterial
MagneticCircuitQuizQ
(d)castiron Answers
Ans:a
MagnetismandElectro
QuizQuestions
9.63.SatisfactorycommutationofD.C.machinesrequires MagnetismandElectro
(a)brushesshouldbeofpropergradeandsize QuestionsandAnswers
(b)brushesshouldsmoothlyrunintheholders MassTransfer
(c)smooth,concentriccommutatorproperlyundercut Answers
(d)alloftheabove MassTransferChemic
Ans:d QuestionsandAnswers
MassTransferinterview
54.OpencircuitedarmaturecoilofaD.C.machineis Answers
(a)identifiedbythescarringofthecommutatorsegmenttowhichopencircuitedcoilisconnected Masstransferquestions
(b)indicatedbyasparkcompletelyaroundthecommutator FreelancersandJobs
(c)both(a)and(b) MaterialsAndConstruc
QuestionsAndAnswers
(d)noneoftheabove
Ans:c MaterialsAndConstruc
andAnswers
MCQonChemicalProce
55.InaD.C.machine,fractionalpitchwindingisused
(a)toincreasethegeneratedvoltage mcqquestionswithans
ControlAndInstrumen
(b)toreducesparking
MCQsONHEATTRANSF
(c)tosavethecopperbecauseofshorterendconnections Answers
(d)dueto(b)and(c)above
MeasurementandInst
Ans: QuestionsandAnswers
MechanicalEngineering
56.FortheparalleloperationoftwoormoreD.C.compoundgenerators,weshouldensurethat QuestionsandAnswers
(a)voltageoftheincominggeneratorshouldbesameasthatofbusbar MechanicalEngineering
(b)polarityofincominggeneratorshouldbesameasthatofbusbar Exams
(c)alltheseriesfieldsshouldberuninparallelbymeansofequilizerconnection MechanicalEngineering
(d)seriesfieldsofallgeneratorsshouldbeeitheronpositivesideornegativesideofthearmature Exams
(e)allconditionsmentionedaboveshouldbesatisfied MechanicalOperation
Ans:d engineeringquizquesti
MechanicalOperationL
57.D.C.seriesgeneratorisused AndAnswers
(a)tosupplytractionload MechanicalOperationO
QuestionsandAnswers
(b)tosupplyindustrialloadatconstantvoltage
(c)voltageatthetoadendofthefeeder

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 5/12
6/18/2017 124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(d)fornoneoftheabovepurpose MechanicalOperations
Ans:c EngineeringQuestions
MostRecentlyAskedCh
58.FollowingD.C.generatorwillbeinapositiontobuildupwithoutanyresidualmagnetisminthepoles EngineeringPlantEcon
TypeQuestionsAndAn
(a)seriesgenerator
MostrecentlyChemical
(b)shuntgenerator choiceQuestionsandA
(c)compoundgenerator
MostrecentlyHeatTran
(d)selfexcitedgenerator choiceQuestionsandA
Ans:d MostrecentlyMechanic
MultiplechoiceQuestio
59.Interpolefluxshouldbesufficientto pdf
(a)neutralisethecommutatingselfinducede.m.f. MostrecentlyPetroleum
(b)neutralisethearmaturereactionflux EngineeringMultiplech
andAnswerspdf
(c)neutraliseboththearmaturereactionfluxaswellascommutatinge.m.f.inducedinthecoil
(d)performnoneoftheabovefunctions MostrecentlyprocessE
PlantDesignMultiplech
Ans:c andAnswerspdf
MostrecentlyRefractor
60.D.C.generatorgenerallypreferredforchargingautomobilebatteriesis MultiplechoiceQuestio
(a)seriesgenerator MultipleChoiceQuestio
(b)shuntgenerator Nuclearpower
(c)longshuntcompoundgenerator MultipleChoiceQuestio
(d)anyof'theabove Engineering
Ans:c MultipleChoiceQuestio
EngineeringPlantEcon
61.InaD.C.generatorthenumberofmechanicaldegreesandelectricaldegreeswillbethesamewhen MultipleChoiceQuestio
(a)r.p.m.ismorethan300 EnvironmentalEnginee
(b)r.p.m.islessthan300 MultipleChoiceQuestio
Combustion
(c)numberofpolesis4
(d)numberofpolesis2 MultipleChoiceQuestio
andConstruction
Ans:d
MultipleChoiceQuestio
Operations
62.Permeanceisthereciprocalof
MultipleChoiceQuestio
(a)fluxdensity PowerEngineering
(b)reluctance MultipleChoiceQuestio
(c)ampereturns RefineryEngineering
(d)resistance MultipleChoiceQuestio
Ans:b Technology
MultipleChoiceQuestio
63.InD.C.generatorsthepolarityoftheinterpoles ControlandInstrumen
(a)isthesameasthatofthemainpoleahead MultipleChoiceQuestio
(b)isthesameasthatoftheimmediatelyprecedingpole EquipmentandPlantD
(c)isoppositetothatofthemainpoleahead MultipleChoiceQuestio
(d)isneutralasthesepolesdonotplaypartingeneratinge.m.f. Technology
Ans:a MultiplteChoiceQuesti
ReactionEngineering

64.Thee.m.f.generatedinaD.C.generatorisdirectlyproportionalto NetworkTheoremsOnl
Questions
(a)flux/pole
NetworkTheoremsQui
(b)speedofarmature Answers
(c)numberofpoles
NozzlesandTurbinesO
(d)alloftheabove Questions
Ans:b NuclearPowerEnginee
QuestionsandAnswers
65.InaD.C.generatorthemagneticneutralaxiscoincideswiththegeometricalneutralaxis,when NuclearPowerEnginee
(a)thereisnoloadon|hegenerator EngineeringQuestions
(b)thegeneratorrunsonfullload freeDownload
(c)thegeneratorrunsonoverload NuclearPowerEnginee
(d)thegeneratorrunsondesignedspeed choiceQuestionsandA
Ans:a nuclearpowerplantob
andanswers

66.InaD.C.generatorinordertoreducesparkingatbrushes,theselfinducede.m.f.inthecoilisneutralisedbyallofthe NuclearPowerPlants
EngineeringQuestions
followingexcept
NuclearPowerPlantsO
(a)interpoles questionsandanswers
(b)dummycoils
NuclearPowerPlantsO
(c)compensatingwinding Questions
(d)shiftingofaxisofbrushes ObjectiveChemicalProc
Ans:b andAnswerspdf
ObjectiveMassTransfer
67.InD.C.generatorsonnoload,theairgapfluxdistributioninspaceis Answerspdf
(a)sinusoidal ObjectiveMechanicalO
(b)triangular QuestionsandAnswers
(c)pulsating ObjectivePetroleumRe
(d)flattopped EngineeringQuestions
Ans:d ObjectivePolymerTech
andAnswerspdf
68.Ashuntgeneratorrunningat1000r.p.m.hasgeneratede.m.f.as200V.Ifthespeedincreasesto1200r.p.m.,the ObjectiveProcessContr
InstrumentationQuest
generatede.m.f.willbenearly pdf
(a)150V
ObjectiveProcessEquip
(b)175V DesignQuestionsandA
(c)240V ObjectiveQuestions
(d)290V Combustion
Ans:c ObjectiveQuestionson
Construction
69.Thepurposeofprovidingdummycoilsinageneratoris objectivequestionson
(a)toreduceeddycurrentlosses EquipmentAndPlantD
(b)toenhancefluxdensity ObjectiveRefractoryTe
(c)toamplifyvoltage QuestionsandAnswers
(d)toprovidemechanicalbalancefortherotor

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 6/12
6/18/2017 124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
Ans:d ObjectiveTypeQuestion
EnvironmentalEnginee
70.Inashuntgeneratorthevoltagebuildupisgenerallyrestrictedby ObjectiveTypeQuestion
(a)speedlimitation onFertilizerTechnology
(b)armatureheating ObjectiveTypeQuestion
EngineeringPlantEcon
(c)insulationrestrictions
(d)saturationofiron OnlinetestforDiploma
EngineeringBasics
Ans:
OnlinetestforEnvironm
Engineering
71.IfaD.C.generatorfailstobuilduptheprobablecausecouldnotbe
Onlinetestsforintervie
(a)imperfectbrushcontact
PetroleumRefineryEng
(b)fieldresistancelessthanthecriticalresistance questionsandanswers
(c)noresidualmagnetisminthegenerator
PolymerTechnologyC
(d)faultyshuntconnectionstendingtoreducetheresidualmagnetism EngineeringMCQsInte
Ans:b Questionsand
PolymerTechnologyC
72.FlashingthefieldofD.C.generatormeans EngineeringQuestions
(a)neutralisingresidualmagnetism PolymerTechnologyInt
(b)creatingresidualmagnetismbyaD.C.source AndAnswers
(c)makingthemagneticlossesofforcesparallel PolymerTechnologyLab
(d)increasingfluxdensitybyaddingextraturnsofwindingsonpoles AndAnswers
Ans:b PolymerTechnologyMu
QuestionsandAnswers

73.Thee.m.f.inducedinthearmatureofashuntgeneratoris600V.Thearmatureresistanceis0.1ohm.Ifthearmature PolyphaseInductionMo
Questions
currentis200A,theterminalvoltagewillbe
PolyphaseInductionMo
(a)640V QuestionsandAnswers
(b)620V
PowerPlantEngineerin
(c)600V Questions
(d)580V PowerPlantEngineerin
Ans:d andAnswers
ProcessControlAndIns
74.InaD.C.generatorthecriticalresistancereferstotheresistanceof SkillsTestQuestionsW
(a)brushes ProcessEquipmentAnd
(b)field VivaQuestionsAndAns
(c)armature ProcessInstrumentan
(d)load QuizQuestions
Ans:b ProcessInstrumentatio
ObjectivetypeQuestion
pdf
75.ToachievesparklesscommutationbrushesofaD.C.generatorarerockedmaheadsoastobringthem
Productionmanagemen
(a)justaheadofmagneticneutralaxis EngineeringOnlineQui
(b)inmagneticneutralaxis
ProductionTechnology
(c)justbehindthemagneticneutralaxis QuestionsandAnswers
Ans:a QuestionsonMassTran
choiceQuestionsandA
76.Armaturecoilisshortcircuitedbybrusheswhenitlies QuestionsonMaterials
(a)alongneutralaxis MultiplechoiceQuestio
(b)alongfieldaxis pdf
(c)inanyoftheabovepositions QuestionsonProcessC
(d)innoneoftheabovepositions InstrumentationMultip
QuestionsandAnswers
Ans:a
QuestionsonRefractory
MultiplechoiceQuestio
77.Acumulativelycompoundedlongshuntgeneratorwhenoperatingasamotorwouldbe pdf
(a)cumulativelycompoundedlongshunt QuizandMCQonFertili
(b)differentiallycompoundedlongshunt forCompetitiveExams
(c)cumulativelycompoundedshortshunt QuizandMultipleChoic
(d)differentiallycompoundedshortshunt MassTransfer
Ans:b RailwayEngineeringOn
Questions
78.ToavoidformationofgroovesinthecommutatorofaD.C.machine RailwaysCivilEnginee
(a)thebrushesofoppositepolarityshouldtrackeachother andAnswers
(b)thebrushesofsamepolarityshouldtrackeachother RealtimeChemicalEng
EconomicsObjectiveTy
(c)brushpositionhasnoeffectonthecommutatorgrooving Answers
Ans:a
RealtimeChemicalProc
choiceQuestionsandA
79.Thefollowingconstituteshortcircuitinthearmaturewinding. RealtimeFertilizerTech
(a)Insulationfailurebetweentwocommutatorbars TypeQuestionsAndAn
(6)Insulationfailurebetweentwoturnsofacoil RealtimeHeatTransfer
(c)Twoofmoreturnsofthesamecoilgettinggrounded QuestionsandAnswers
(d)Alloftheabove RealtimeMassTransfer
Ans:d QuestionsandAnswers
RealtimeMaterialsAnd
80.Therapidwearofbrushestakesplacedueto MultiplechoiceQuestio
pdf
(a)abrasionfromdust
(b)excessivespringpressure RealtimePolymerTechn
choiceQuestionsandA
(c)roughcommutatorbars
RealtimeProcessContr
(d)highmicainsulationbetweencommutationbars InstrumentationMultip
(e)alloftheabovefactors QuestionsandAnswers
Ans:e RealtimeRefractoryTec
typeQuestionsandAns
81.Numberoftappingsforeachequilizerringisequalto Recentquestionsanda
(a)numberofpolepairs EnvironmentalEnggine
(b)numberofpoles RecentlyAsked
(c)numberofparallelpaths InterviewQuestionsAn
(d)numberofcommutatorsegments RecentlyAskedChemic
Ans:a BasicsObjectiveTypeQ
Answers

82.AD.C.generatorcanbeconsideredas

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 7/12
6/18/2017 124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(a)rectifier RecentlyAskedChemic
(b)primemover EngineeringMultipleCh
AndAnswers
(c)rotatingamplifier
(d)powerpump RecentlyAskedFuelsan
questionsandanswers
Ans:c
RecentlyAskedMateria
ConstructionMultipleC
83.Inanyrotatingmachinethatpartwhichhousestheconductorsandinwhiche.m.f.inducedistobeutilisediscalled
RecentlyAskedMechan
(a)rotor MultipleChoiceQuestio
(b)stator RecentlyAskedPetroleu
(c)field EngineeringObjectivet
(d)armature andAnswerspdf
Ans:d RecentlyAskedProcess
Instrumentationquest
pdf
84.InaD.C.machinestraylossisthesumof
(a)totalcopperlossandmechanicalloss RecentlyAskedProcess
PlantDesignMultipleC
(b)armaturecopperlossandironloss ANdAnswers
(c)shuntfieldcopperlossandmechanicalloss RectifiersandConverte
(d)ironlossandmechanicalloss andAnswers
Ans:d RefractoryTechnology
EngineeringQuestions
85.Lapwindingiscomposedof RefractoryTechnologyi
(a)anyevennumberofconductors QuestionsAndAnswers
(b)anyoddnumberofconductors RefregirationandairCo
(c)thatevennumberwhichisexactmultipleofpoles+2 OnlinePracticeTest
(d)thatevennumberwhichisexactmultipleofpoles RefrigerationandAirCo
Ans:a ObjectivetypeQuestion
Samplemultiplechoice
ProcessEquipmentAnd
86.InaD.C.generatorincasetheresistanceofthefieldwindingisincreased,thenoutputvoltagewill
(a)increase SinglePhaseInduction
QuestionsandAnswers
(b)decrease
SoilMechanicsandFou
(c)remainunaffected EngineeringObjectiveQ
(d)fluctuateheavily Answers
Ans:b SoilMechanicsandFou
EngineeringOnlineQui
87.Anexciterforaturbogeneratorisa SteamBoilers
(a)separatelyexcitedgenerator SteamBoilersandTurb
(b)shuntgenerator practiceQuestions
(c)seriesgenerator SteamBoilersandTurb
(d)compoundgenerator Questions
Ans:b StrengthofMaterialsO
QuestionsandAnswers
88.Incaseofaflatcompoundedgenerator StrengthofMaterialsO
(a)voltagegeneratedislessthantheratedvoltage Questions
(b)generatedvoltageisproportionaltotheloadonthegenerator StrengthofMaterialsQ
Answers
(c)voltageremainsconstantirrespectiveoftheload
(d)speedvariesinproportiontotheloadonthegenerator StrengthsofMeterialsO
Questions
Ans:c
StructuralAnalysisObje
andAnswers
89.Whichofthefollowinggeneratorwillhavenegligibleterminalvoltagewhilerunningonnoload?
StructuralAnalysisOnli
(a)Seriesgenerator Questions
(b)Shuntgenerator SurveyingOnlineQuizQ
(c)Compoundgenerator
SurveyingProblemsQu
(d)Separatelyexcitedgenerator
SwitchgearProtections
Ans:a Questions
SwitchgearProtections
90.WhichofthefollowingD.C.generatorswillbeinapositiontobuildupwithoutanyresidualmagnetisminthepoles? andAnswers
(a)Seriesgenerator SynchronousMotorsOn
(b)Shuntgenerator Questions
(c)Compoundgenerator SynchronousMotorsQu
(d)Noneoftheabove Answers
Ans: TheFundamentalsofN
Questions&Answers
91.Inovercompoundedgenerator,fullloadterminalvoltageis TheoryofMachinesObj
(a)almostzero QuestionsandAnswers
(b)lessthannoloadterminalvoltage TheoryofMachinesOn
(c)morethannoloadterminalvoltage TheoryofMachinesOn
(d)equaltonoloadterminalvoltage Questions
Ans:c ThermodynamicsMode
ThermodynamicsObjec
92.InalevelcompoundedD.C.generator,fullloadterminalvoltageis QuestionsandAnswers
(a)negligiblylow ThermodynamicsOnlin
(b)equaltonoloadterminalvoltage MechanicalEngineerin
(c)morethannoloadterminalvoltage ThermodynamicsOnlin
4MechanicalEnginee
(d)lessthannoloadterminalvoltage
Ans:b ThermodynamicsOnlin
ThermodynamicsOnlin
AndAnswers
93.TheterminalvoltageofaD.C.shuntgeneratordropsonloadbecauseofallofthefollowingreasonsexcept
(a)armaturereaction ThermodynamicsSamp
(b)armatureresistancedrop Top10nuclearPowerE
interviewquestionswit
(c)fieldweakeningduetoarmaturereactionandarmature
(d)commutation Top10PetroleumRefin
InterviewQuestionsAn
Ans:d
TOPChemicalProcessM
QuestionsandAnswers
94.InaD.C.generator
TOPCivilEngineeringM
(a)externalresistance=internalcharacteristicarmaturereaction QuestionsandAnswers
(b)internalcharacteristic=magnetisationcharacteristicohmicdrop TOPHeatTransfer
(c)externalcharacteristic=magnetisationcharacteristicohmicdroparmaturereaction QuestionsandAnswers

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 8/12
6/18/2017 124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
(d)magnetisationcharacteristic=externalcharacteristic TOPMaterialsAndCons
Ans:c choiceQuestionsandA
TOPNuclearPowerCh
95.Asinusoidalvoltageof5Hzisappliedtothefieldofashuntgenerator.Thearmaturevoltagewave EngineeringMultipleCh
AndAnswers
(a)willbezero
(b)willbeof5Hz TransformersOnlineQu
(c)willbeof5xiVHz TransformersQuizQues
Answers
(d)willbeofvHz5
Ans:b TransmissionandDistri
QuestionsandAnswers
TransmissionandDistri
96.A220VD.C.generatorisrunatfullspeedwithoutanyexcitation.Theopencircuitvoltagewillbe Questions
(a)zero
TrickyChemicalEngine
(b)about2V EconomicsObjectiveTy
(c)about50V Answers
(d)220V TrickyChemicalProcess
Ans:b QuestionsandAnswers
TrickyFertilizerTechnol
97.Inaseparatelyexcitedgeneratorsupplyingratedloadthearmaturereaction, QuestionsAndAnswers
(a)isalwayspresent TrickyHeatTransferMu
(b)isalwaysabsent QuestionsandAnswers
(c)maybesometimespresent TrickyMassTransferMu
QuestionsandAnswers
(d)noneoftheabove
Ans:a TrickyPetroleumRefine
MultiplechoiceQuestio
pdf
98.IfresidualmagnetismispresentinaD.C.generator,theinducede.m.f.atzerospeedwillbe TrickyProcessControlA
(a)zero InstrumentationMultip
(b)small QuestionsandAnswers
(c)thesameasratedvoltage TrickyProcessEquipme
(d)high DesignInterviewQuest
ANswers
Ans:a
TrickyProcessEquipme
DesignMultiplechoiceQ
99.Armaturereactioninageneratorresultsin Answerspdf
(a)demagnetisationofleadingpoletipandmagnetisationoftrailingpoletip TunnelEngineeringObj
(b)demagnetisationoftrailingpoletipandmagnetisationofleadingpoletip QuestionsandAnswers
(c)damagnetisingthecenterofallpoles WaterResourcesandIr
(d)magnetisingthecenterofallpoles Engineering
Ans:a WaterResourcesEngin
HydrologyOnlineQuizQ
100.FollowingenergizedwindingofaD.C.machineshouldnotbeopenedasitwouldproducehighinductivevoltagewhich
maybedangeroustopersonnelandmaycauseitsowninsulationfailure.
(a)Seriesfield
(b)Compensatingfield
(c)Interpolefield
(d)Shuntfield
Ans:

101.Wavewindingiscomposedof
(a)anyevennumberofconductors
(b)anyoddnumberofconductors
(c)thatevennumberwhichisexactmultipleofpoles+2
(d)thatevennumberwhichisexactmultipleofpoles
Ans:c

102.ThecriticalresistanceoftheD.C.generatoristheresistanceof
(a)field
(b)brushes
(c)armature
(d)load
Ans:a

103.WhentwoD.C.seriesgeneratorsarerunninginparallel,anequilizerbarisused
(a)toincreasethespeedandhencegeneratede.m.f.
(b)toincreasetheseriesflux
(c)sothattwosimilarmachineswillpassapproximatelyequalcurrentstotheload
(d)toreducethecombinedeffectofarmaturereactionofbothmachines
Ans:c

104.Whichofthefollowinggeneratingmachinewillofferconstantvoltageonallloads?
(a)Selfexcitedgenerator
(b)Separatelyexcitedgenerator
(c)Levelcompoundedgenerator.
(d)Alloftheabove
Ans:c

105.Whichofthefollowinggeneratorswillbepreferrediftheyarerequiredtoberuninparallel?
(a)Shuntgenerators
(b)Seriesgenerators
(c)Compoundgenerators
(d)Noneoftheabove
Ans:a

106.Twogeneratorsarerunninginparallel.Oneofthegeneratorsmayrunasmotorforwhichofthefollowingreasons?
(a)Thedirectionofthatgeneratorisreversed
(b)Thespeedofthatgeneratorisincreased
(c)Thefieldofthatgeneratorisweakened
(d)Thatgeneratortakeslargeshareofloads
Ans:d

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 9/12
6/18/2017 124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

107.AD.C.generatorworksontheprincipleof
(a)Lenz'slaw
(b)Ohm'slaw
(c)Faraday'slawofelectromagneticinduction
(d)noneoftheabove
Ans:c

108.Aseriesgeneratorcanselfexcite
(a)onlyiftheloadcurrentiszero
(b)onlyiftheloadcurrentisnotzero
(c)irrespectiveofthevalueofloadcurrent
(d)noneoftheabove
Ans:b

109.Ashuntgeneratorcanselfexcite
(a)onlyiftheresistanceofthefieldcircuitislessthancriticalvalue
(b)onlyiftheresistanceofthefieldcircuitisgreaterthancriticalvalue
(c)irrespectiveofthevalueoftheresistanceinthefieldcircuit
Ans:a

110.Theterminalvoltageofaseriesgeneratoris150Vwhentheloadcurrentis5A.Iftheloadcurrentisincreasedto10
A,theterminalvoltagewillbe
(a)150V
(b)lessthan150V
(c)greaterthan150V
(d)noneoftheabove
Ans:c

111.Theopencircuitvoltageofacompoundgeneratoris250V.Atfullloadtheterminalvoltage
(a)willbelessthan250V
(b)willalwaysbe250V
(c)maybegreaterorlessthan250V
(d)noneoftheabove
Ans:c

112.TwoD.C.shuntgenerators,eachwitharmatureresistanceof0.02ohmandfieldresistanceof50ohmruninparallel
andsupplyatotalcurrentof1000amperestotheloadcircuit.Iftheire.m.fs.are270Vand265V,theirbusbarvoltage
willbe
(a)270V
(b)267.5V
(c)265V
(d)257.4V
Ans:b

113.TheessentialconditionforparalleloperationoftwoD.C.generatorsisthattheyhave'
(a)samekWrating
(b)thesameoperationr.p.m.
(c)thesamedroopingvoltagecharacteristics
(d)samepercentageregulation
Ans:c

114.WhentwoD.C.generatorsarerunninginparallelanequilizerbarisused
(a)toincreasetheseriesflux
(b)toincreasethegeneratede.m.f.
(c)toreducethecombinedeffectofarmaturereactionofboththemachines
(d)sothatthetwoidenticalmachineswillpassapproximatelyequalcurrentstotheload
Ans:d

115.WithaD.C.generatorwhichofthefollowingregulationispreferred?
(a)100%regulation
(b)infiniteregulation
(c)50%regulation
(d)1%regulation
Ans:d

116.WhichgeneratorwouldyoupreferforfeedinglongD.C.transmissionlines?
(a)Seriesgenerator
(b)Shuntgenerator
(c)Overcompoundgenerator
(d)Flatcompoundgenerator
Ans:c

117.InaD.C.generatorthecriticalresistancecanbeincreasedby
(a)increasingitsfieldresistance
(b)decreasingitsfieldresistance
(c)increasingitsspeed
(d)decreasingitsspeed
Ans:c

118.ThenumberofarmatureparallelpathsinatwopoleD.C.generatorhavingduplexlapwindingis
(a)2
(b)4
(c)6
(d)8
Ans:b

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 10/12
6/18/2017 124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams
119.Forbothlapandwavewindings,thereareasmanycommutatorbarsasthenumberof
(a)slots
(b)armatureconductors
(c)windingelements
(d)poles
Ans:c

120.TheseriesfieldofashortshuntD.C.generatorisexcitedby
(a)externalcurrent
(b)armaturecurrent
(c)shuntcurrent
(d)loadcurrent
Ans:d

121.Asaresultofarmaturereaction,thereductioninthetotalmutualairgapfluxinaD.C.generatorisapproximately
(a)40percent
(b)25percent
(c)10percent
(d)5percent
Ans:d

122.Shuntgeneratorsaremostsuitedforstableparalleloperationbecauseoftheir
(a)risingvoltagecharacteristics
(b)identicalvoltagecharacteristics
(c)droopingvoltagecharacteristics
(d)linearvoltagecharacteristics
Ans:c

123.Themainfactorwhichleadstounstableparalleloperationofflatandovercompoundedgeneratorsis
(a)theirrisingvoltagecharacteristics
(b)unequalnumberofturnsintheirseriesfieldwindings
(c)unequalspeedregulationoftheirprimemovers
(d)unequalseriesfieldresistances
Ans:a

124.IfaselfexcitedD.C.generatorafterbeinginstalled,failstobuilduponitsfirsttrialrun,thefirstthingtodoisto
(a)reversethefieldconnections
(b)increasethefieldresistance
(c)increasethespeedofprimemover
(d)checkarmatureinsulationresistance
Ans:a

DownloadThistoPDFStartDownload
Convertdoctopdfandpdftodoc
downloadconverternow.com/PDF/Converter

+2 Recommend this on Google

Labels:D.C.GeneratorsQuizQuestionsandAnswers

Nocomments:
PostaComment
Note:onlyamemberofthisblogmaypostacomment.

Enteryourcomment...

Commentas: Unknown(Google) Signout


Publish Preview Notifyme

NewerPost Home OlderPost

Subscribeto:PostComments(Atom)

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 11/12
6/18/2017 124TOPD.C.GeneratorsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers|MCQspreparationforEngineeringCompetitiveExams

PopularPosts

ElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
HereyoucanfindobjectivetypeElectricalEngineeringquestionsandanswersforinterviewandentranceexamination.ElectricalEngineeri...

152TOPThermodynamicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
ThermodynamicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Whichofthefollowingvariablescontrolsthephysicalpropertiesofaperfect...

135TOPTransformersElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestTransformersInterviewQuestionsandAnswersList1.Whichofthefollowingdoesnotchangeinatransformer?(a)Current(b...

250TOPFluidMechanicsMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
LatestFluidMechanicsQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Fluidisasubstancethat(a)cannotbesubjectedtoshearforces...

MechanicalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswersList
MechanicalEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampl...

109TOPMeasurementandInstrumentationElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestMeasurementandInstrumentationQuestionsandAnswersList1.Theuseof_____instrumentsismerelyconfinedwithinlaboratories...

CivilEngineeringQuestionsandAnswers
CivilEngineeringquestionsandanswerswithexplanationforinterview,competitiveexaminationandentrancetest.Fullysolvedexampleswi...

250TOPI.C.EnginesMechanicalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswersList
I.C.EnginesQuestionsandAnswerspdffreedownload1.Theworkingcycleincaseoffourstrokeengineiscompletedinfollowingnumber...

106TOPControlSystemsElectricalEngineeringMultiplechoiceQuestionsandAnswers
LatestControlSystemsInterviewQuestionsandAnswersList1.Inanopenloopcontrolsystem(a)Outputisindependentofcontrolinp...

118TOPCurrentElectricityElectricalEngineeringMultipleChoiceQuestionsandAnswers
LatestCurrentElectricityQuestionsandAnswersList1.TheS.I.unitofpoweris(a)Henry(b)coulomb(c)watt(d)watthourA...

PoweredbyBlogger.

https://engineeringmcqs.blogspot.in/2014/09/124topdcgeneratorselectrical.html 12/12