You are on page 1of 4

2016 INTERDEPARTMENTAL QUIZ BOWL COMPETITION

August 22, 2016

EASY

1. What number is midway between -22 and 4 on the number line?

Ans. -9

2. Which measures of central tendency is used to determine the most popular


student in the campus?

Ans. Mode

3. What is the quotient when 2x2 x 1 is divided by x 1?

Ans. 2x + 1

4. The supplement of an angle is 300 more than twice the angle. What is the
angle?

Ans. 50

5. What is the 6th term of the arithmetic sequence 49 , 38 , ?

Ans. 6

6. When 5 is multiplied to the sum of 7 and a number, the result is . What is


the number?

Ans. 9

5
7. What number must be added to the numerator and the denominator of
9
7
to obtain a fraction equivalent to .
8

Ans. 23

8. What is the range of this set numbers 2 , 4, 6, 8,1, 3, 5, 7, 9 ?

Ans. 8

9. What number must be subtracted from -2 to obtain 25?

Ans. -27

10. The average grade of 20 students in a Math test is 90. The average grade
of the rest of the class is 85. If there are 50 students in the class , what is
their average grade?

Ans. 87
AVERAGE

1. What is the common difference of the given arithmetic sequence


0.4, 0.55, 0.7, 0.85,

Ans. 0.15

2. What are the zeros of f(x) = x2 7?

Ans.

3. What is the product of three consecutive multiples of 2 if the middle


number is x?

Ans. x3 - 4x

4. In a class of 50 grade 7 students, 29 are members of Young Explorers


Club, 33 are members of Mathematics Club and 24 are members of both
clubs. How many students are not members of either club?

Ans. 12

5. What is the sum of all odd integers between 10 and 26?

Ans. 144

6. What is the next term in the geometric sequence 7, 42 , 252 , ?

Ans. 1,512

7. Determine the vertex of the quadratic function f(x) = 3x2 6x + 5 ?

Ans. ( 1 ,2 )

8. Find the diameter of a circle whose radius has endpoints (-4,1) and (2 ,9)

Ans. 20

9. If the area of a square is 4x2 9 cm2 , find its perimeter.

Ans. 8x

4
10. What number is midway between - and 12?
3


Ans. or

DIFFICULT

1. Triangle ABC has sides 13 , 13 , and 10 cm. long. What is the area
of the triangle?

Ans. 60 cm2

2. Simplify 4,000 X 90,000 0. 0003. Give the answer in scientific


notation

Ans. 1.2 X 1012

3. When x4 2x3 + x2 is divided by x2 + 1 , what is the remainder?

Ans. 2x

4. Four men working for four days can paint 4 cars. How many cars can
6 men working for 6 days paint?

Ans. 9 cars

5. Which term of the arithmetic sequence 4, 1, -2, -5, is 29?

Ans. 12th term

6. What is the product of ( x+2 ) (x2 2x + 4) ?

Ans. x3 + 8

5 1
7. What is the simplified form of - ?
2 3
4 8
+ 15
5

Ans.

CLINCHER

1. What is the slope of a line defined by the equation 5x -7y + 7 = 0 ?


Ans. 5/7

2. Find the vertex of the parabola y = - (x+4)2 + 7 ?

Ans. (-4 ,7)

3. Find the perimeter of a rectangle having width x + 3 cm and length


2x-3 cm.

Ans. 6x cm.

4. What is the y-intercept of 3x + 2y = 7 ?

Ans. 7/2

5. How many meters are there in 9/5 of a kilometer?


Ans. 1,800

6. What is the maximum value of f(x) = -5(x+1)2 + 4


Ans. -4

7. A computer shop offers 15% discount in all items, and a net book was
marked Php 16,000. What was the selling price of the net book?
Ans. Php 13, 600