KOLEJ MARA KUALA NERANG

FOUNDATION IN SCIENCE AND TECNOLOGY

PENDIDIKAN AGAMA ISLAM

KEJADIAN MANUSIA DARI PERSPEKTIF ISLAM DAN SAINS & TEKNOLOGI MODEN
NAMA GURU: USTAZAH RODHIYAH KELAS : T 18

AHLI KUMPULAN Wan Mohamad Syafiq bin Wan Mohd Saidi Ahyad Arif bin Abdul Rahman Mohd Hazreen bin Harun Ahmad Zayyad bin Haji Leman

NO. MATRIK KNFT10031 KNFT10097 KNFT10053 KNFT10335

ISI KANDUNGAN PENDAHULUAN PENGHARGAAN KEJADIAN MANUSIA BERDASARKAN SUMBER AL-QURAN KEJADIAN MANUSIA BERDASARKAN SUMBER SAINS FALSAFAH KEJADIAN MANUSIA MENURUT SAINS DARI PERSPEKTIF ISLAM PENUTUP RUJUKAN 1 2 3-6 7-8 9-10 11 12 .

Seterusnya tulang -temulang yang diselaputi . manusia dikatakan berasal daripada tanah dan roh di mana unsur jasad dan roh telah disatukan untuk memberi nyawa kepada Adam a.W. Zuriat bagi keturunan Adam a. Dapatkah akal memberi jawapan tentang kehidupan. Dari sepotong daging. sperma yang terkuat sahaja akan dapat memasuk i ke dalam ovum wanita. Manusia pertama yang dihidupkan di atas muka bumi ini oleh Allah S. Diri anda. apakah tujuan sebenar kehidupan manusia dan ke manakah akhirnya perjalanan kehidupan manusia itu.PENDAHULUAN Alam adalah sebuah keajaiban dan banyak misteri. Tentang bagaimana manusia datang. langit. Pada ketika ini. Nutfah bermaksud percantuman air mani lelaki di dalam rahim wanita. Lahman ialah daging-daging yang akan tumbuh menyelaputi tulang-temulang yang terbentuk. sudah terbentuk rupa manusia di dalam rahim wanita. Dalam Islam. Iaitu percantuman daripada ovum dan sperma di mana dalam berjuta -juta sperma lelaki. Setelah berlakunya proses nutfah. Proses ini juga juga di kenali sebagai survival of the fittest. Alaqah juga dikenali sebagai embrio dalam bahasa sains di mana air mani yang telah masuk ke dalam rahim wanita akan membentuk segumpal darah. bumi dan alam.s.T ialah Adam a.s pula bermula daripada nutfah. alaqah pula akan terbentuk.s. akan terbentuk pula tulang -temulang di dalam rahim yang dikenali sebagai idzam. Seterusnya alaqah akan membentuk pula sepotong daging iaitu mudghah. Cuba anda renung dan fikirkan.

atau di tumbuhi daging-daging akan membentuk janin iaitu bayi yang berada di dalam kandungan wanita. . Selepas terbentuknya janin bayi di dalam rahim wanita. roh akan ditiupkan untuk memberi nyawa kepada bayi di dalam kandungan dan seterusnya sehinggalah berlakunya kelahiran.

kami juga ingin berterima kasih kepada kawan-kawan kami kerana banyak memberi sokongan kepada kami untuk menyiapkan tugasan ini. kami ingin berterima kasih kepada semua pihak yang telah membantu kami menyiapkan projek ini. siapalah kami. Selain itu. Terima kasih kepada ibu dan bapa kami juga kerana memberi sokongan kepada kami walaupun dari jauh.Penghargaan Setinggi-tinggi perhargaan diucapkan kepada Ustazah Rodhiyah dan kawan-kawan sekalian kerana banyak mengajar kami terutamanya Ustazah yang banyak mendidik kami untuk mencapai kejayaan. kawan-kawan kamilah yang banyak mengajar kami perkara-perkara baru dan menunjukkan kami kepada jalan yang benar. Akhir kata. Malah. . Ini kerana tanpa beliau.

Ianya bermula setelah berlakunya percampuran air mani Maksud firman Allah dala surah al-Insan : 2 " Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan). asal perkataan nutfah ialah nutf ertinya air yang sedikit yang terdapat di dalam sesuatu bekas sam ada telaga.PROSES KEJADIAN MANUSIA MENURUT ALQURAN PERINGKAT SATU NUTFAH : iaitu peringkat pertama bermula selepas persenyawaan atau minggu pertama. tabung dan sebagainya. kerana itu Kami jadikan dia mendengar dan melihat " Menurut Ibn Jurair al-Tabari. Sementara perkataan amsyaj berasal daripada perkataan masyj yang bererti percampuran .

tulang dan fakulti . tingkahlaku yang berbeza serta menjadikan lelaki dan perempuan. manakala dari nutfah perempuan akan terbentuknya darah dan daging.Berasaskan kepada makna perkataan tersebut maksud ayat di atas ialah sesungguhnya Kami (Allah) menciptakan manusia daripa da air mani lelaki dan air mani perempuan. . Daripada nutfah lelaki akan terbentunya saraf. Daripada nutfah inilah Allah menciptakan anggota-anggota yang berlainan .

Selain itu alaqah mempunyai beberapa maksud : y y y sesuatu yang bergantung atau melekat pacat atau lintah suatu buku atau ketulan darah Peringkat alaqah adalah peringkat pada minggu pertama hingga minggu ketiga di alam rahim. Pada hari yang ketujuh telor yang sudah disenyawakan itu akan tertanam di dinding rahim (qarar makin). Ini mungkin dibuat berasaskan pandangan mata kasar. Alaqah sebenarnya suatu benda yang amat seni yang diliputi oleh darah. .PERINGKAT KEDUA ALAQAH : Peringkat pembentukan alaqah ialah pada hujung minggu pertama / hari ketujuh . Firman Allah yang bermaksud " Kemudian Kami mengubah nutfah menjadi alaqah" al-Mukminun : 14 Kebanyakan ahli tafsir menafsirkan alaqah dengan makna segumpal darah. Selepas itu Kami mengubah nutfah menjadi alaqah.

Vilus yang tertanam di dalam otot -otot ibu kini mempunyai saluran darahnya sendiri. Selain itu sistem pernafasan bayi sudah terbentuk. saraf tunjang. Perkataan mudghah disebut sebanyak dua kali di dalam al -Quran iaitu surah al-Hajj ayat 5 dan surah al-Mukminun ayat 14 Firman Allah yang bermaksud "lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging" al-Mukminun : 14 Diperingkat ini sudah berlaku pembentukan otak. . Menjelang tujuh minggu sistem pernafasan bayi mula berfungsi sendiri. darah mula mengalir dengan lebih banyak lagi kesitu bagi membekalkan oksigen dan pemakanan yang secukupnya. Jantung bayi pula mula berdengup.PERINGKAT KETIGA MUDGHAH : Pembentukan mudghah dikatakan berlaku pada minggu keempat. Untuk perkembangan seterusnya. telinga dan anggota-anggota yang lain.

otot -otot akan membungkus rangka tersebut. . otak dan tulang belakang mula terbentuk. Apabila tulang belulang telah dibentuk. hati. seluruh saraf. Serentak dengan itu sistem pernafasan dan saluran pernafasan dari mulut ke hidung dan juga ke pau-paru mula kelihatan. keenam dan ketujuh ialah peringkat pembentukan tulang yang mendahului pembentukan oto otot. telinga dan mulut semakin sempurna. Pada tahap ini perut dan usus . Kaki dan tangan juga mula tumbuh. pundi air kencing dan lain-lain terbentuk dengan lebih sempurna lagi.PERINGKAT KEEMPAT IZAM DAN LAHM : Pada peringkat ini iaitu minggu kelima. buah penggang. Begitu juga dengan organ pembiakan. Pada minggu kelapan semuanya telah sempurna dan lengkap. Firman Allah yang bermaksud : "Lalu Kami mengubahkan pula mudghah itu menjadi izam da kemudiannya Kami membalutkan Izam dengan daging" al-Mukminun : 14 Kemudian pada minggu ketujuh terbentuk pula satu sistem yang kompleks. kalenjar. Begitu juga mata.

pembentukan uri menjadi cukup lengkap menyebabkan baki pranatel bayi dalam kandungan hanya untuk menyempurnakan semua anggota yang sudah wujud.Pada bulan ketiga.PERINGKAT KELIMA NASY'AH KHALQAN AKHAR : Pada peringkat ini iaitu menjelang minggu kelapan . . beberapa perubahan lagi berlaku. Pada bulan keempat. Perubahan pada tahap ini bukan lagi embrio tetapi sudah masuk ke peringkat janin. Walaupun perubahan tetap berlaku tetapi perubahannya hanya pada ukuran bayi sahaja. semua tulang janin telah terbentuk dengan sempurnanya Kuku -kukunya pun mula tumbuh.

t. Para ulamak Islam menyatakan bilakah roh ditiupkan ke dalam jasad yang sedang berkembang? Mereka hanya sepakat mengatakan peniupan roh ini berlaku selepas empat puluh hari dan selepas terbentuknya organ-organ tubuh termasuklah organ seks.w. Nilai kehidupan mereka telah pun bermula sejak di alam rahim lagi.w. Ketika di alam rahim perkembangan mereka bukanlah proses perkembangan fizikal semata -mata tetapi telahpun mempunyai hubungan dengan Allah s. Dengan ini entiti roh dan jasad saling bantu membantu untuk meningkatkan martabat dan kejadian insan disisi Allah s.PERINGKAT KE ENAM NAFKHUR-RUH : Iaitu peringkat peniupan roh.t melalui ikatan kesaksian sebagaimana yang disebutkan oleh Allah di dalam al -Quran surah al-A'raf : 172. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful