You are on page 1of 4

SEJARAH LARI PECUT

Larian pecut dalam sukan olahraga ditakrifkan sebagai larian yang terpantas dibandingkan
dengan larian-larian lain. Lari pecut ialah acara olahraga jarak dekat ( 100m, 200m, dan 400m )
yang memerlukan tenaga tinggi .Larian pantas ini bergantung pula kepada beberapa faktor
seperti kelajuan angin, permukaan balapan, jarak, jenis kejohanan dan taraf pelari yang
mengambil bahagian dan mungkin juga insentif yang ditawarkan. Lari pecut juga adalah aktiviti
yang memerlukan para pelajar membuat larian untuk satu jarak dengan sepantas yang terdaya.
Antara prinsip-prinsip asas acara lari pecut adalah seperti berikut:

 Berlari di atas hujung kaki, bukan di atas tapak kaki.
 Kaki belakang diluruskan setiap kali mengakhiri tolakan yang dibuat oleh kaki tersebut
 Tangan digerakkan dengan pantas.
 Leher dan bahu hendaklah dalam keadaan selesa (tidak ditegangkan)

Latihan yang teratur dan berjadual akan membolehkan seseorang menjadi pelari yang
baik .Terdapat dua faktor yang boleh dikuasai oleh pelari-pelari pecut yang mempunyai kesan
terhadap kelajuan kepecutannya, iaitu kelajuan kaki dan jarak langkah semasa berlari. Untuk
menguasai kelajuan kaki, pelari haruslah mempunyai kelenturan yang tinggi dan keupayaan
merehatkan diri atau badan semasa berlari. Bagi faktor jarak langkah pula ianya bergantung
kepada panjang kaki, kekuatan dan mobiliti semasa bergerak. Pelari biasanya mempunyai jarak
langkah 1.5 meter hingga 2 meter. Jarak langkah boleh ditingkatkan dengan latihan yang
menekankan kepada latihan pergelangan kaki, lutut dan sendi pinggang.

Terdapat beberapa peralatan yang diperlukan oleh seseorang pelari pecut seperti kasut
dan blog permulaan (starting bloks). Adalah baik jika dibiasakan penggunaan kasut berpaku
yang ringan (light sprinting-spikes). Walaupun penggunaan blok permulaan ini tidak
diwajibkan, namun dalam acara pecut, ianya amat perlu dan dalam banyak kes, telah membantu
pelari-pelari dalam meningkatkan larian mereka.

1

Berikutan ini acara ulang alik yang dinamakan dialos berjarak 384 (192 meter x 2 ) diadakan. Dalam acara 400 meter. Di Australia gaya ini dikenali sebagai kangaroo start. Semua atlet menggunakan blok yang tetap walaupun saiz kaki mereka berbeza.9. Sebelum tahun 1921 kebanyakan pertandingan hanya untuk lelaki sahaja. Dalam acara 200 meter. Dalam acara 100 meter. Permulaan dimulakan dengan persetujuan dan tembakan. Jarak ini juga merupakan panjang stadium yang digunakan. Marlies Gohr dari Jerman pula adalah pemegang rekod pertama dengan 10. pertandingan pertama untuk wanita telah diperkenalkan pada tahun 1921 di Monte Carlo. Bagi wanita acara 200 meter diperkenalkan dalam Sukan Olimpik 1948. pertandingan di kalangan pekerja serta orang suruhan bangsawan merupakan antara yang terawal. Perkembangan lari pecut pada abad 19 terbatas kerana tiada undang-undang dan peraturan-peraturan.prosedur permulaan dan penjagaan masa yang tepat. dimana para atlet berlari 20 meter pertama dengan memegang pensil. rekod larian sebelum olimpik moden dibayangi oleh larian yang dibuat pada jarak lurus tanpa selekoh. Antara permulaan awal ialah “pencil start”. Acara stade melibatkan jarak 192 meter adalah antara acara yang mula-mula dipertandingkan . Pada zaman moden. Perlbagai cara permulaan digunakan. Blok permulaan diperbuat daripada ketulan batu marmar. Charles Wood merupakan orang pertama yang mencatat 22 saat. Blok permulaan disediakan dengan lubang saiz tapak kaki. Lari pecut merupakan salah satu acara terawal dalam pertandingan olahraga yang pernah dicatatkan. Pada zaman olimpil kuno. 2 . rekod rasmi lelaki yang pertama dilakukan oleh Harald Andersson dari Switzerland pada tahun 1890 dengan catatan 11. sehingga menjadi masalah mengenai cara mana yang patut digunakan.0. larian bermula dengan blok permulaan yang dibina melintang keluasan stadium berkenaan. Pada tahun 1880an ramai jurulatih membuat percubaan cara memulakan sesuatu larian. Walaubagaimanapun persetujuan dibuat untuk mejadikan cara permulaan berdiri sebagai cara permulaan yang paling baik dan diterima oleh semua pihak. Kemudian wujudlah gaya dekam pada tahun 1884. Pada abad ke-19 lari pecut menjadi semakin popular. Wilma Rudolph dari Amerika Syarikat adalah pemegang rekod pada tahun tersebut dengan masa 22.88 saat yang dibuat pada Sukan Olimpik tahun 1928. Pagar permulaan yang dinamakan husplex digunakan untuk memulakan perlumbaan.

Seorang pelari 100 meter juga seharusnya dapat bertindak dengan cekap terhadap pelepas yang cepat ataupun yang lambat.94 saat pada tahun 1978.86 saat. Manakala fasa kedua melalui berlari di selekoh dimana di samping mengekalkan kepantasan. Ia akan menumpukan seluruh perhatiannya terhadap letupan pistol tetapi sepatutnya ia dapat mengekalkan penumpuan walaupun berlaku beberapa permulaan yang salah. 3 . dia perlu mengimbangi semula badannya supaya supaya keseimbangan tengah badan dapat dicapai. 100 meter Pelari 100 meter adalah antara pelari yang sangat mementingkan letupan pistol. Selepas selekoh dan apabila tiba di lorong lurus. Ini dinamakan fasa ketiga. Bahagian lorong lurus 200 meter merupakan fasa terakhir iaitu fasa keempat dimana adalah bahagian yang memerlukan ketahanan dan kemantapan atau kekuatan mental di mana pelari perlu mengekalkan bentuk larian asalnya mencapai kepantasan tertinggi semasa menghampiri garisan penamat.Mengikut Radford larian 200 meter mempunyai 4 fasa iaitu fasa pertama melalui permulaan dalam lorong yang lurus. Marlene Mathews dari Australia telah mencatat masa 57.Maxie Long adalah orang pertama yang berjaya mencatat masa 47.9 saat pada tahun 1974. Ini adalah suatu situasi yang sukar kerana gaya larian terpaksa diubahsuaikan. Dalam acara lari pecut 100 meter seorang pelari hanya memerlukan kekuatan dan kepantasan. Semasa di selekoh pelumba perlukan cadence yang kuat. Marita Koch dari Jerman pula telah berjaya mencatat masa 48. pemecutan daripada blok permulaan dan mengekalkan kepantasan tertinggi sepanjang larian.0 saat bagi wanita dan masa ini telah diperbaharui iaitu di bawah 50 saat oleh Irena Szewinska dari Poland dengan catatan masa 49. .8 saat dan dipecahkan oleh Lee Evans pada tahun 1968 dengan masa 43. manakala pada lorong lurus dia memerlukan kekuatan pada gerakan kaki. Kaki kanan disokong oleh kaki kiri semasa mengambil selekoh. 200 meter Pelari dalam acara 200 meter perlulah mempunyai kekuatan dan kepantasan tetapi juga memerlukan kawalan dan keseimbangan badan. pelari juga terpaksa berlari di selekoh.

larian selesa pada lorong lurus yang pertama. berlari merupakan suatu aktiviti yang sihat lagi menyeronokkan. sungguhpun latihan yang sistematik membolehkan diri seorang mengendali potensi yang sedia wujud pada dirinya. berusaha kuat pada selekoh akhir dan mengekalkan kepantasan sehingga tamat. dapatlah seseorang itu menjadi seorang pelari pecut yang berjaya. Kebiasaan. Semua individu digalakkan untuk melibatkan diri di dalam aktiviti ini. Tetapi 400 meter telah diterima umum sebagai satu lagi acara lari pecut. sesetengah ahli sukan menganggapnya sebagai larian jarak sederhana. 4 . itu 200 meter pertama dan 200 meter kedua.400 meter Sungguh pun acara 400 meter termasuk dalam larian pecut. Tetapi untuk berlari dengan pantas ia memerlukan kemahiran. Kesimpulannya.Acara ini adalah khusus bagi pelari terlatih kerana seorang pelari 400 meter harus tahu mengawal penggunaan tenaga supaya dia boleh berlari dengan optimum sepanjang perlumbaan. kebolehan dan yang lebih penting ialah kebolehan semula jadi. maka larian 25 saat pada 200 meter pertama dan kedua adalah lebih baik daripada larian 200 meter pertama dalam 23 saat. Ini bermakna kualiti-kualiti penting yang perlu ada pada seseorang pelari pecut biasanya diturunkan kepadanya daripada ibu bapanya. Dengan adanya semua ini. Seorang pelari 400 meter yang baik dapat mengekalkan lariannya dalam keadaan tidak tertekan walaupun pelari gemar menggunakan bahagian tapak kaki untuk berlari. seorang pelari 400 meter akan cuba memperolehi satu permulaan dan larian pada selekoh pertama yang baik. Jika larian 400 meter dibahagikan kepada dua bahagian.