RANCANGAN PELAJARAN HARIAN

MATA PELAJARAN REKA CIPTA

TARIKH : 3 JULAI 2017 HARI : ISNIN

TINGKATAN : 5 BIJAK MASA : 12.00-1.30PM

HASIL Di akhir pembelajaran, pelajar dapat:
PEMBELAJARAN 1) Melukis pandangan hadapan, atas, dan pelan.
2) Mendimensikan lukisan unjuran ortografik
BBM Buku teks
AKTIVITI SET INDUKSI
PEMBELAJARAN Mengimbas kembali pengajaran dalam kelas sebelumnya dan kaitan dengan tajuk
yang akan dibincangkan. Guru menerangkan objektif pdp.
PERKEMBANGAN
1. Murid mengkaji langkah-langkah dan kaedah membuat lukisan unjuran
ortografik.
2. Murid cuba melukis pandangan hadapan, atas dan pelan berdasarkan skala
produk sebenar.
3. Guru memantau dan membimbing pelajar

RUMUSAN
Murid berkongsi topic yang telah dibincangkan dan penguasaan mereka dalam topic
tersebut
TINDAKAN Bengkel lukisan ortografik skala dan berdimensi akan diadakan pada hari khamis
SUSULAN bersamaan 6 Julai 2017 bersama Cikgu Rani bin Johari untuk pengukuhan dan
pemulihan
REFLEKSI Saya dibantu oleh guru Kemahiran Hidup, En. Mohd Hairie Asrul bin Rosli
memandangkan saya baru mengambil alih kelas Reka cipta kerana guru RC telah
berpindah pada 3 Julai ke sekolah baru. Kami hanya membimbing setakat yang kami
mampu. Oleh itu, saya mencadangkan supaya murid mengikuti bengkel lukisan
kejuruteraan ini bersama Cikgu Rani bin Johari yang ada pengalaman dan
pengetahuan dalam subjek ini. Agak mendukacitakan kerana murid tidak mampu
menghasilkan lukisan kerja, ortografik, isometrik tanpa bantuan guru walaupun
sebelum ini mereka telah diajar cara membuatnya. Kebergantungan kepada guru
menyebabkan bahagian 2.5 folio mereka belum selesai. Semua murid belum siap
bahagian ini kecuali Dayang Nurfatin Amira. Mohd Aiman Wafy bin Ramlee, Noreizlan
bin Johari, Mohamad Noor Zulkarnain, Siti Fatimah, Muhammad Azmir belum
menghantar produk. Guru telah member teguran dan nasihat supaya mereka
bertindak segera.

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN MATA PELAJARAN REKA CIPTA TARIKH : 6 JULAI 2017 HARI : KHAMIS TINGKATAN : 5 BIJAK MASA : 11. 3. . Melukis pandangan hadapan. 2. Kehadiran murid 5 Bijak perlu diambil tindakan tegas oleh guru kelas. Semoga bengkel ini membantu mereka menyelesaikan folio dengan cepat.  Murid menghasilkan lukisan ortografik unjuran sudut ketiga dan lukisan isometric.30-12. ukuran objek dan bahan sebenar objek. Ian Goh Yin Huan masih tidak hadir dan dia juga perlu menyiapkan lukisan-lukisan ini untuk mendapat markah yang baik.  Guru memantau dan membimbing pelajar RUMUSAN Murid menyenaraikan jenis-jenis lukisan yang telah diterangkan oleh guru dan berkongsi teknik lukisan berdasarkan pemahaman mereka TINDAKAN Bimbingan menghasilkan lukisan isometrik akan dilaksanakan pada khamis hadapan SUSULAN memandangkan masa tidak mencukupi dan murid masih belum menguasai sepenuhnya teknik melukis ortografik dan isometric. Menghasilkan Lukisan Isometrik BBM Buku teks AKTIVITI SET INDUKSI PEMBELAJARAN Pengenalan kepada teknik dan bahan-bahan yang diperlukan untuk kerja lukisan PERKEMBANGAN  Penerangan oleh guru tentang langkah-langkah melukis Lukisan Kerja iaitu rajah objek. atas.30PM HASIL Di akhir pembelajaran. Menghasilkan Lukisan Ortografik unjuran sudut ketiga. Saya perlu bertindak segera kerana semua pelajar tidak pandai membuat lukisan kerja menyebabkan mereka tidak siap folio. REFLEKSI Lega rasanya kerana Cikgu Rani bin Johari dapat membantu mengendalikan bengkel ini walaupun pada awalnya saya menjemput En Sarkawi dari SMK Riam. dan pelan. pelajar dapat: PEMBELAJARAN 1.  Murid mempraktikkan langkah-langkah dan kaedah membuat lukisan kerja dibimbing oleh guru.

TINDAKAN Bimbingan menghasilkan lukisan ortografik. RANCANGAN PELAJARAN HARIAN MATA PELAJARAN REKA CIPTA TARIKH : 10 JULAI 2017 HARI : ISNIN TINGKATAN : 5 BIJAK MASA : 12. dan Oblik skala dan berdimensi dengan menggunakan peralatan yang disediakan. dan oblik skala dan berdimensi. isometric. Menghasilkan Lukisan Isometrik skala dan berdimensi 3. dan oblik sehingga siap atau SUSULAN selewat-lewatnya 28 Jualai. PERKEMBANGAN  Murid menyambung kerja lukisan Ortografik. Menghasilkan Lukisan Ortografik skala dan berdimensi.1(i)] . Produk Mohammad Azmir pula perlu dikemaskan dan diwarnakan untuk mendapat mmarkah aspek estitika iaitu produk yang menggunakan warna yang sesuai dan menarik [2. REFLEKSI Guru masih binggung kerana masih ada murid belum menghantar produk dan produk yang dihantar tidak lengkap dengan spesifikasi yang ditetapkan.00-1. Menghasilkan lukisan oblik skala dan berdimensi BBM Buku teks AKTIVITI SET INDUKSI PEMBELAJARAN Imbas kembali pengajaran lalu khasnya teknik menghasilkan lukisan ortografik.  Guru memantau dan membimbing pelajar RUMUSAN Murid bersoal jawab dan memberi maklum balas terhadap soalan yang dikemukakan oleh murid dan guru. 2. pelajar dapat: PEMBELAJARAN 1. isometric. Produk Mohammad Aiman Wafy bin Ramlee belum dihantar.30PM HASIL Di akhir pembelajaran.  Murid yang telah siap membimbing murid lain yang belum siap. isometric.2.

Saya telah membuat penilaian.5 iaitu lukisan ortografik. isometric dan oblik. dan oblik skala dan berdimensi.30PM HASIL Di akhir pembelajaran.  Guru memantau dan membimbing pelajar RUMUSAN Murid bersoal jawab dan memberi maklum balas terhadap soalan yang dikemukakan oleh murid dan guru. Menghasilkan ceraian atau manual berlabel BBM Buku teks AKTIVITI SET INDUKSI PEMBELAJARAN Imbas kembali pengajaran lalu khasnya teknik menghasilkan lukisan ortografik. Kehadiran mereka juga kurang memuaskan terutama Ian Goh yang belum hadir sejak saya mengambil alih kelas RC. REFLEKSI Agak tertekan juga dengan sikap pelajar yang sambil lewa dan melambat-lambatkan kerja padahal tarikh penghantaran telah hampir. RANCANGAN PELAJARAN HARIAN MATA PELAJARAN REKA CIPTA TARIKH : 13 JULAI 2017 HARI : KHAMIS TINGKATAN : 5 BIJAK MASA : 12.  Murid juga menghasilkan ceraian atau manual berlabel  Murid yang telah siap membimbing murid lain yang belum siap. Menghasilkan lukisan oblik skala dan berdimensi 4. 2. isometric. Menghasilkan Lukisan Isometrik skala dan berdimensi 3. dan oblik sehingga siap atau SUSULAN selewat-lewatnya 28 Julai. Kehadiran yang tidak menentu menyebabkan folio mereka tidak siap-siap terutama bahagian 2. isometric. . dan Oblik skala dan berdimensi dengan menggunakan peralatan yang disediakan. cuma aspek kehalusan kerja dan estitika tiada. isometric. PERKEMBANGAN  Murid menyambung kerja lukisan Ortografik.Mohd Noor Zulkarnain pun sama dan dia baru menghantar produk pada hari ini. Saya memberi peluang untuk Mohd Noor Zulkarnain memperhalusi dan mewarna produknya dan mengembalikan kepada saya pada minggu hadapan.Saya telah menghubungi ayahnya dan meminta rakannya untuk memujuknya datang ke sekolah. Menghasilkan Lukisan Ortografik skala dan berdimensi. pelajar dapat: PEMBELAJARAN 1.00-1. TINDAKAN Bimbingan menghasilkan lukisan ortografik.

Menghasilkan ceraian atau manual berlabel BBM Folio bekas pelajar. TINDAKAN Bimbingan menghasilkan lukisan ortografik.  Guru memantau dan membimbing pelajar RUMUSAN Murid bersoal jawab dan memberi maklum balas terhadap soalan yang dikemukakan oleh murid dan guru. pelajar dapat: PEMBELAJARAN 1. Menghasilkan Lukisan Isometrik skala dan berdimensi 3. nota edaran AKTIVITI SET INDUKSI PEMBELAJARAN Imbas kembali pengajaran lalu khasnya teknik menghasilkan lukisan ortografik. isometric. Menghasilkan lukisan oblik skala dan berdimensi 4. Murid-murid lain meneruskan usaha menyiapkan folio dengan bimbingan guru dan rakan yang telah siap. Menghasilkan Lukisan Ortografik skala dan berdimensi.  Murid juga menghasilkan ceraian atau manual berlabel  Murid yang telah siap membimbing murid lain yang belum siap. dan Oblik skala dan berdimensi dengan menggunakan peralatan yang disediakan.00-1. 2. isometric. PERKEMBANGAN  Murid menyambung kerja lukisan Ortografik. Guru telah memberi hukuman berdiri di luar selama 15 minit. isometric. MATA PELAJARAN REKA CIPTA TARIKH : 17 JULAI 2017 HARI : ISNIN TINGKATAN : 5 BIJAK MASA : 12.30PM HASIL Di akhir pembelajaran. dan oblik sehingga siap atau SUSULAN selewat-lewatnya 28 Julai. . REFLEKSI Murid lelaki 5 Bijak lewat. dan oblik skala dan berdimensi.

 Guru memantau dan membimbing pelajar RUMUSAN Murid bersoal jawab dan memberi maklum balas terhadap soalan yang dikemukakan oleh murid dan guru. Nampaknya murid sudah ada kesedaran dan kesungguhan untuk menyiapkan folio setelah beberapa kali tidak hadir dan galakan serta teguran yang guru berikan. dan oblik sehingga siap atau SUSULAN selewat-lewatnya 28 Julai. PERKEMBANGAN  Murid menyambung kerja lukisan Ortografik. isometric. Menghasilkan Lukisan Ortografik skala dan berdimensi. Menghasilkan lukisan oblik skala dan berdimensi 4.30PM HASIL Di akhir pembelajaran. dan oblik skala dan berdimensi.30-1. TINDAKAN Bimbingan menghasilkan lukisan ortografik. Masa diteruskan hingga balik. nota edaran AKTIVITI SET INDUKSI PEMBELAJARAN Imbas kembali pengajaran lalu khasnya teknik menghasilkan lukisan ortografik. pelajar dapat: PEMBELAJARAN 1. isometric.  Murid juga menghasilkan ceraian atau manual berlabel  Murid yang telah siap membimbing murid lain yang belum siap. Menghasilkan ceraian atau manual berlabel BBM Folio bekas pelajar. 2. . dan Oblik skala dan berdimensi dengan menggunakan peralatan yang disediakan. Menghasilkan Lukisan Isometrik skala dan berdimensi 3. murid masih mengambil masa untuk menyiapkan bahagian lukisan. Namun. MATA PELAJARAN REKA CIPTA TARIKH : 18 JULAI 2017 HARI : Selasa TINGKATAN : 5 BIJAK MASA : 10. REFLEKSI Murid-murid masih berusaha untuk menyiapkan lukisan dengan bantuan rakan yang sudah siap. isometric.

MATA PELAJARAN REKA CIPTA TARIKH : 24 JULAI 2017 HARI : ISNIN TINGKATAN : 5 BIJAK MASA : 12.30PM HASIL Di akhir pembelajaran. Menghasilkan lukisan oblik skala dan berdimensi 4. TINDAKAN Bimbingan menghasilkan lukisan ortografik. PERKEMBANGAN  Murid menyambung kerja lukisan Ortografik. REFLEKSI Guru tidak hadir kerana cuti rehat khas. dan oblik skala dan berdimensi.  Murid juga menghasilkan ceraian atau manual berlabel  Murid yang telah siap membimbing murid lain yang belum siap. pelajar dapat: PEMBELAJARAN 1. isometric. dan oblik sehingga siap atau SUSULAN selewat-lewatnya 28 Julai. Menghasilkan ceraian atau manual berlabel BBM Folio bekas pelajar. nota edaran AKTIVITI SET INDUKSI PEMBELAJARAN Imbas kembali pengajaran lalu khasnya teknik menghasilkan lukisan ortografik.  Guru memantau dan membimbing pelajar RUMUSAN Murid bersoal jawab dan memberi maklum balas terhadap soalan yang dikemukakan oleh murid dan guru. 2. Menghasilkan Lukisan Ortografik skala dan berdimensi. .00-1. Menghasilkan Lukisan Isometrik skala dan berdimensi 3. isometric. dan Oblik skala dan berdimensi dengan menggunakan peralatan yang disediakan. isometric.

Menghasilkan Lukisan Ortografik skala dan berdimensi. muka surat.Hanya beberapa orang murid lelaki seperti Mohammad Noor Zulkarnain. TINDAKAN Menyemak semula folio supaya tidak ada bahagian yang tercicir. REFLEKSI Murid-murid membuat semakan dan kerja-kerja akhir penyiapan folio. Muhammad Nur Iman bin Roslan. . PERKEMBANGAN  Murid menyambung kerja lukisan Ortografik. dan tajuk telah dikenal pasti dan mereka melengkapkan bahagian tersebut. MATA PELAJARAN REKA CIPTA TARIKH : 25 JULAI 2017 HARI : Selasa TINGKATAN : 5 BIJAK MASA : 10. Folio-folio yang belum lengkap sepenuhnya seperti tercicir bahagian bibliografi. Menghasilkan ceraian atau manual berlabel BBM Folio bekas pelajar.  Guru memantau dan membimbing pelajar RUMUSAN Murid bersoal jawab dan memberi maklum balas terhadap soalan yang dikemukakan oleh murid dan guru. isometric. Menyemak semua SUSULAN helaian folio supaya semua helaian telah dicop dan disemak.  Murid menyemak semula folio dan memastikan semua bahagian folio telah disiapkan dengan kemas. nota edaran AKTIVITI SET INDUKSI PEMBELAJARAN Imbas kembali pengajaran lalu khasnya teknik menghasilkan lukisan ortografik. Rusyaidi bin Raya. dan oblik skala dan berdimensi.  Murid juga menghasilkan ceraian atau manual berlabel  Murid yang telah siap membimbing murid lain yang belum siap.30PM HASIL Di akhir pembelajaran. pelajar dapat: PEMBELAJARAN 1. Menghasilkan Lukisan Isometrik skala dan berdimensi 3. Saiful Bahari bin Salim yang sedang berusaha menyiapkan folio kerana masalah kehadiran sebelum ini. 2. isometric. dan Oblik skala dan berdimensi dengan menggunakan peralatan yang disediakan.30-1. Menghasilkan lukisan oblik skala dan berdimensi 4.

wayar.30PM HASIL Di akhir pembelajaran. Menyenaraikan beberapa komponen yang terdapat dalam sistem elektrik. Menyenaraikan sumber tenaga elektrik. 2. pelajar dapat: PEMBELAJARAN 1. lembaran kerja AKTIVITI SET INDUKSI PEMBELAJARAN Murid melihat gambar komponen elektrik seperti suis. MATA PELAJARAN REKA CIPTA TARIKH : 31 JULAI 2017 HARI : Isnin TINGKATAN : 5 BIJAK MASA : 12. Kemudian murid menghubungkaitkan fungsi setiap komponen tersebut berdasarkan pengalaman dan pengetahuan sedia ada mereka. PERKEMBANGAN. 4. RUMUSAN TINDAKAN SUSULAN REFLEKSI . Mengenal pasti spesifikasi beberapa komponen elektrik. alatan elektrik. Guru membuat ulasan dan mengaitkan maklumbalas murid dengan objektif pembelajaran. buku teks. buku rujukan. 3. BBM Gambar. motor. mentol dan rheostat.00-1. Menerangkan secara ringkas bagaiman satu system elektrik berfungsi.

lembaran kerja AKTIVITI SET INDUKSI PEMBELAJARAN Sumbangsaran tentang komponen elektronik seperti transistor. sensor dan papan litar. buku rujukan. 4. LED. kapasitor. pelajar dapat: PEMBELAJARAN 1. IC. alatan elektrik. Memahami kefungsian beberapa komponen elektronik. RUMUSAN TINDAKAN SUSULAN REFLEKSI . 2. Dibantu bahan bergambar dan alatan sebenar. buku teks. Menerangkan secara ringkas bagaiman satu system elektronik berfungsi BBM Gambar. perintang. PERKEMBANGAN. diod. buzzer.30PM TAJUK : SISTEM ELEKTRONIK HASIL Di akhir pembelajaran. MATA PELAJARAN REKA CIPTA TARIKH : 1 OGOS 2017 HARI : SELASA TINGKATAN : 5 BIJAK MASA : 10. Mengenal pasti spesifikasi beberapa komponen elektronik 3.30-12. Menyenaraikan beberapa komponen yang terdapat dalam satu sistem elektronik.