Laporan Reflektif

Pelajar PISMP ambilan Jan 2014 telah menjalankan program Bina Insan Guru
(BIG) fasa 2 di blok sains, IPG Kampus Pulau Pinang pada 12, 15 dan 16 Ogos 2014.
Pada hari pertama iaitu 12 Ogos 2014, kami telah diberi tugasan untuk membuat
gotong-royong di bilik MQA yang terdapat dalam blok sains. Kami telah berkumpul di
bilik MQA pada pukul 2pm dan pengarah projek program ini, Cik. Rohini Suresh telah
membahagikan kami kepada 3 kumpulan iaitu kumpulan membersihkan bilik, kumpulan
menyusun fail mengikut kod kursus dan kumpulan percetakan dan penlabelan.

Saya telah diberi tugasan dalam percetakan dan penlabelan. Saya juga
merupakan ajk fotografi dan memulakan tugasan saya untuk mengambil gambar di
samping melakukan kerja percetakan. Kami seramai lima orang dalam kumpulan
percetakan dan penlabelan telah membahagikan kerja kami. Seorang telah bertugas
dalam percetakan, tiga orang telah membuat pemotongan kertas yang dicetak dan saya
bertugas dalam laminat kertas yang dicetak. Kami telah bertolak ansur dan tolong
menolong antara satu sama lain dalam menyiapkan tugasan yang diberi. Kami juga
sentiasa memastikan tempat kami bersih selepas menyiapkan kerja yang diberi.

Bukan itu sahaja, selepas menyiapkan tugasan saya, saya juga dapat menolong
rakan-rakan saya yang bertugas dalam pembersihan bilik dan penyusunan fail. Selepas
kerja pembersihan disiapkan, saya perlu menampal label yang disediakan oleh ahli
kumpulan saya atas rak fail. Mula-mulanya pensyarah saya, En. Parvinder memberi
tunjuk ajar kepada saya dalam penampalan label tersebut. Saya telah menyempurkan
tugasan tersebut dengan bantuan dan sokongan daripada kawan saya. Kami telah
menyiapkan tugasan yang diberi tepat pukul 5.00 petang. Selepas itu, makanan bagi
kami telah sampai dan kami telah menjamu selera dengan gembira kerana dapat
menyiapkan kerja kami dengan sempurna.

Pada hari kedua iaitu 15 Ogos 2014, kami telah membuat gotong-royong dalam
makmal B4. Seperti biasa kami telah membahagikan kepada tiga kumpulan. Pada kali

Dalam bilik tersebut. lagu. kawan saya telah menjelaskan maksud sajak kami berdasarkan tajuk yang diberi. Saya berasa gembira atas kerja saya. Kumpulan saya telah mendapat kaedah sajak untuk menyampaikan maklumat tentang peranan guru terhadap komuniti setempat. Oleh kerana isi kami tersirat. Selepas itu. pembentangan. ialah sajak. setiap kumpulan perlu menghantar satu wakil dan mereka perlu memotong kepentingan yang sama seperti kumpulan lain. Selepas menyiapkan gotong-royong makmal B4. kami telah membentangkan hasil kerja kami di depan kelas. blok sains.00 petang. kumpulan saya membuat strategi dan membahagikan kerja iaitu dua orang perlu membuat sajak. lakonan(role play) dan permainan. kami telah kongsi idea-idea dan pendapat kami semasa melaksanakan tugasan. Pertama sekali. Saya juga dapat menolong rakan-rakan yang lain untuk menyiapkan kerja yang diberi. Pertama sekali. Kami telah dibahagikan kepada lima kumpulan dan diberikan setiapa kumpulan diberikan satu kaedah untuk menyampaikan maklumat tentang tajuk tersebut. Selepas itu. Ceramah ini dilaksanakan selama 2 jam di makmal B4.ini. Antaranya. saya telah ditugaskan dalam pembersihan makmal. Selepas aktviti tersebut. kumpulan yang mempunyai . Akhirnya. Saya telah Berjaya membersihkan kawasan tersebut dan mengambil inisiatif untuk menyusun buku-buku yang terdapat dalam rak buku dengan kemas. Dorongan dan kata-kata semangat daripada pensyarah saya meningkatkan lagi semangat keyakinan saya. satu lagi aktiviti telah dianjurkan oleh mentor saya Dr. dalam kumpulan saya. Pada hari ketiga. Walaubagaimanapun. mentor saya Cik Loh Siew Lee telah melaksanakan aktiviti berdasarkan tajuk peranan guru terhadap komuniti setempat. seorang perlu tulis sajak tersebut dalam kertas majong dan seorang lagi perlu menghiaskan kertas tersebut. iaitu 16 Ogos satu ceramah yang bertajuk guru dan komuniti telah dianjurkan oleh kedua-dua mentor saya. saya telah mengambil satu kawasan untuk membersihkannya. Akhirnya. kami telah minum petang dan pulang pada pukul 5. Setiap kumpulan diberikan satu borang untuk menyenaraikan kepentingan komuniti kepada sekolah. Yeoh Poh Choo yang bertajuk kepentingan komuniti kepada sekolah. saya berasa bangga dan gembira atas kerja kelas kami dan berasa selesa apabila duduk di dalam makmal B4.

saya telah dapat meningkatkan kemahiran mendengar dan kemahiran komunikasi saya. Saya memberi cadangan bahawa program khidmat masyarakat ini boleh dianjurkan di rumah orang tua dan anak yatim. cinta kepada alam sekitar dan berdikari. tolong-menolong dan semangat berpasukan dapat diterapkan melalui aktiviti ini. Program ini juga dapat mengeratkan hubungan silaturahim pelajar guru dan juga pensyarah. unsur-unsur kerjasama. Ini akan menyebabkan kelaparan dan menjejaskan motivasi mereka untuk menyiapkan kerja yang diberi. Kita juga boleh menganjurkan pelbagai aktiviti dan pelajar guru dapat pengalaman baru. Contohnya. tiada makluman tentang makanan iaitu makanan akan disediakan selepas program. Saya berharap di masa yang akan datang. Hal ini menggangu kerja kami. Kelemahan program ini ialah kesuntukan masa iaitu masa yang diberikan tidak mencukupi untuk menyiapkan tugasan dengan sempurna. . Pertama sekali. Seterusnya. Selain itu. Kekuatan yang seterusnya adalah membantu pelajar guru dalam meningkatkan dan menguasai kemahiran berkomunikasi. Melalui aktiviti ini. intelektual dan fizikal. Hal ini kerana. program khidmat masyarakat memang memberikan manfaat yang tidak terkira nilainya kepada setiap pelajar guru yang mengambil bahagian. semua pelajar guru dapat bekerjasama antara satu sama lain dan bersikap rajin semasa melaksanakan tugasannya. Terdapat banyak kekuatan yang dapat diperolehi daripada program gotong-royong. Sebagai contoh kasih saying. Secara tuntasnya. mental. Selain itu. alatan keselamatan seperti topeng muka tidak disediakan pada awal aktiviti.bilangan kepentingan yang banyak adalah menang dan mereka diberi peluang pertama untuk memilih hadiah mereka. Setengah pelajar guru tidak mengambil makanan sebelum memulakan gotong-royong. Saya telah menganalisis program ini dengan kekuatan dan kelemahan. Ia juga menyelitkan nilai-nilai yang dikehendaki dalam diri setiap peserta. program ini melibatkan empat komponen manusia iaitu aspek kerohanian. Saya juga terdapat cadangan penambahbaikan program untuk masa depan. saya dapat menyertai lagi program seperti ini untuk menimba pengalaman yang baharu. jika program seperti ini dijalankan di tempat tersebut ia mendekati pelajar guru dengan masyarakat.

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pensyarah kami yang telah bertanggungjawab ke atas kami sepanjang program ini berlangsung mereka sentiasa memastikan bilangan kami mencukupi supaya tidak ada yang tercicir. . Akhir kata. Pengalaman ini juga sedikit sebanyak telah mematangkan diri kami sebagai pelajar guru. Manfaat yang diperoleh daripada penyertaan dalam program BIG sehingga perubahan ke arah positif ialah dapat berkomunikasi dengan baik sesama rakan dan para pensyarah. agama dan bangsa untuk menyelesaikan sesuatu perkara atau masalah yang dihadapi. Semangat perpaduan juga dapat dipupuk bersama dengan adanya interaksi antara satu sama lain yang berlainan kaum. Semangat kerjasama dan tolong menolong dapat dipupuk dalam jiwa apabila membuat aktiviti bersama dalam kumpulan. program Bina Insan Guru ini memberi banyak manfaat kepada saya.