PELANCONGAN

KOPERASI SEKOLAH
-2017

HOS
Koperasi SMK Long Gafar
Kota Bharu Bhd

TENGKU MAHMOOD MAHYIDDEN (TOKOH PKS)
“THE GREATEST OF MODERN
WARRIOR”

KATA ALU-ALUAN PENGETUA SMK LONG GAFAR Assalamualaikum wbt dan Salam Satu Malaysia Setinggi-tinggi tahniah dan syabas diucapkan kepada peserta hos di atas kerjasama yang erat dan hasil usaha yang memberangsangkan dalam menjayakan Pelancongan Koperasi Sekolah 2017 yang telah dianjurkan oleh Koperasi Sekolah Menengah Kebangsaan Long Gafar Kota Bharu Bhd. Pelajar bukan sahaja dapat mengenali kebudayaan dan keunikan sesuatu tempat. wassalam “THE THINKING SCHOOL” “EMERGENCE OF NEW GENERATION” HJH ROSNI BINTI ISMAIL Pengetua SMK Long Gafar . Sekian. Pengalaman yang ditimba sepanjang program dapatlah dipraktikkan pada masa akan datang terutamanya apabila melangkah ke alam pekerjaan kelak. program ini juga dapat melatih pelajar berfikir dengan melahirkan cetusan idea yang kreatif dalam merancang dan menjayakan program pelancongan ini. Program seumpama ini diharapkan dapat memberi manfaat yang banyak kepada kedua-dua pihak sama ada sekolah hos mahupun sekolah tamu. Di samping dapat membina ukhuwah antara kedua-dua sekolah. Semoga program ini dapat diteruskan dan dapat ditingkatkan mutu serta sambutannya dari semasa ke semasa. mantan Yang Dipertua ANGKASA. malahan juga dapat menambahkan ilmu pengetahuan dan pengalaman sedia ada. Diraja Ungku Aziz. Program Pelancongan Koperasi Sekolah merupakan satu agenda yang telah diilhamkan oleh Yang Mulia Prof.

semoga program ini dapat membentuk insan yang berdaya saing dan bermotivasi tinggi dalam mencapai kejayaan kelak.KATA ALU-ALUAN KETUA PENGARAH PROJEK Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera Pertama sekali. Tahniah dan syabas juga diucapkan kepada semua peserta hos kerana menunjukkan prestasi dan semangat yang tinggi tanpa putus asa bagi memastikan program ini berjalan dengan lancar. Sebagai wakil kepada semua peserta hos. guru-guru Koperasi SMK Long Gafar Kota Bharu Bhd serta tenaga pengajar yang banyak memberi tunjuk ajar dan input penting dalam melaksanakan program ini dengan gemilang. Kepercayaan yang diberikan Insyaallah tidak akan kami sia-siakan. Ribuan terima kasih diucapkan kepada semua pihak yang terlibat dalam menjayakan program pelancongan ini terutamanya pengetua. iaitu SMK Long Gafar kerana memilih kami sebagai sekolah hos bagi Program Pelancongan Koperasi Sekolah. Akhir bicara. wassalam “THE THINKING SCHOOL” “EMERGENCE OF NEW GENERATION” WAN AMAR AIMAN BIN WAN ROSLAN Ketua Pengarah Projek Kursus Pelancongan Koperasi SMK Long Gafar (HOS) . syukur ke hadrat Ilahi atas izin dan kurniaNya program Pelancongan Koperasi Sekolah dapat dijalankan hasil kerjasama yang kukuh antara semua pihak. Sekian. terima kasih diucapkan kepada sekolah tamu. Semoga kesepaduan dan semangat yang ditunjukkan ini menjadi kekuatan buat kita semua untuk terus sukses.

pelajar di sekolah ini diberi peluang untuk mengembangkan keempat-empat aspek tersebut. Dengan itu. rohani dan jasmani. HALA TUJU DAN KEPIMPINAN SEKOLAH FALSAFAH SEKOLAH Pelajar yang berada di sekolah ini berpotensi untuk mencapai perkembangan yang seimbang dari segi intelek. Sekolah Menengah Kebangsaan Long Gafar mempunyai pendidik yang memiliki kebolehan ikhtisas dan berkeupayaan untuk memberi pendidikan yang lengkap dan berkualiti bagi memajukan pelajar di sekolah ini VISI SEKOLAH Pendidikan Berkualiti Insan Terdidik Negara Sejahtera MISI SEKOLAH Melestarikan sistem pendidikan yang berkualiti untuk membangukan potensi individu bagi memenuhi aspirasi negara MOTO SEKOLAH “THE THINKING SCHOOL” “EMERGENCE OF NEW GENERATION” . emosi.

PELANCONGAN KOPERASI SEKOLAH OBJEKTIF PROGRAM Melatih dalam merancang dan melaksanakan projek pelancongan Memupuk budaya keusahawanan dan kemahiran bekerjasama dalam kumpulan Mendedahkan pelajar kepada tokoh yang banyak berjasa KONSEP PKS Belajar sambil bekerja (Learning By Doing) Melaksanakan sambil belajar (Doing By Learning) Pelaksanaan menjadi satu dengan pembelajaran (Doing and Learning) TEMA PROGRAM TENGKU MAHMOOD MAHYIDDEN “THE GREATEST OF MODERN WARRIOR” .

JAWATANKUASA PKS SMK LONG GAFAR PENAUNG Pn Hjh Rosni binti Ismail Pengetua a PENASIHAT En Mohd Yusof bin Awang Penolong Kanan Kokurikulum a GURU PENYELARAS Pn Hjh Noor Aini binti Nasir Pn Romlah binti Ismail Pn Zurainey binti Mustaffa Pn Raja Mahani binti Raja Bedolah a KETUA PENGARAH PROJEK Wan Amar Aiman bin Wan Roslan a PENOLONG KETUA PENGARAH PROJEK Harisa Rabihah binti Mohd Basri a SETIAUSAHA Nur Anisa Suhaida binti Mohd Johari a JK PROGRAM DAN LAWATAN Muhammad Hadif bin Andul Rahim Haris Adib bin Mohd Basri Nur Ainulhayati binti Mohd Zamri Aqil Zakwan bin Abdul Rahim Muhammad Izzrie Bukhary bin Izzat Bukhary .

a JK PENERANGAN DAN PENDIDIKAN Fatin Najwa binti Mohd Rasidin Nurul Ain binti Mohd Rosdi Muhammad Izzrie Bukhary bin Izzat Bukhary Aqil Zakwan bin Abdul Rahim aa JK PENGINAPAN DAN PENDAFTARAN Mohammad Amir Qayyum bin Mohd Noor Mohd Syafiq bin Razmi Aisyah Syamimi binti Mohd Asmadi Nur Alia Syahindah binti Ahmad Sukri aa JK JAMUAN DAN CENDERAHATI Siti Fatimah binti Mohamed Wan Nurul Nabihah binti Wan Zarnuzzaman Nurul Farhani binti Johari Nurin Syirah binti Suhaimi Wan Nur Mastura binti Wan Hassan Nur Athirah Masturina binti Che Mazlan a JK PENGANGKUTAN DAN KESELAMATAN Muhamad Asyraf bin Mohd Appendi Nuzul Arif Fathi bin Mazlan aa JK PERSIAPAN DAN PERALATAN Asraf Afizol bin Anuar Aisyah Syamimi binti Mohd Asmadi .

30 petang : Bersurai dan pulang ke rumah 25 MEI 2017 (KHAMIS) 7. Tengku Mahmood Mahyidden 4. Rantau Panjang 4.30 petang : Taklimat oleh Ketua Pengarah Projek : Slot Kenali Tokoh PKS Kelantan.45 pagi : Sarapan pagi di LG Kopitiam.00 petang : Ice breaking di Dewan Datuk Seri Najib.30 petang : Lawatan ke tempat memproses dodol dan serunding : Berkunjung ke Pusat Bebas Cukai.30 petang : Ketibaan tamu dari SMK Long Gafar : Acara sambutan : Pendaftaran : Pembahagian kumpulan : Minum petang 3.30 petang : Solat Asar di Masjid Beijing 5. SMKLG 5.00 t/hari : Makan tengah hari di Nasi Ulam Cikgu : Solat Zohor di Masjid Muhammadi 2. TENTATIF PROGRAM 24 MEI 2017 (RABU) 2.30 petang : Bersurai . SMKLG 8.45 pagi : Lawatan sekitar Bandar Kota Bharu (Explorace)  Istana Jahar  Muzium Diraja Kelantan  Kampung Kraftangan  Pasar Siti Khadijah  Bazar Buluh Kubu 1.

Lima tahun kemudian. Beliau memulakan alam persekolahan dengan memasuki Sekolah Majlis Agama Islam Kelantan pada usia tujuh tahun. beliau dihantar ke negeri Kelantan dan memulakan hidup baru di sana. KENALI TOKOH PKS KELANTAN “THE GREATEST OF MODERN Tengku Mahmood Mahyidden merupakan WARRIOR” anakanda Sultan Pattani yang terakhir. Bondanya adalah rakyat negeri Kelantan bernama Cik Maimunah. Bagaimanapun Tengku Mahmood hanya berada kira-kira tiga tahun sahaja di Bangkok akibat masalah politik yang timbul antara ayahandanya dengan kerajaan Siam. iaitu Almarhum Tengku Abdul Kadir Kamaruddeen. Bagaimanapun Tengku Mahmood telah menyerahkan tawaran itu kepada seorang rakannya yang miskin berbangsa Cina dan beliau sendiri mengambil keputusan kembali ke pangkuan keluarga di Kelantan. Tengku Mahmood kemudiannya menyertai sekolah elit iaitu Penang Free School pada tahun 1926 dan lulus Senior Cambridge dua tahun kemudian. Sebagai seorang pelajar yang pintar. ayahandanya menghantar beliau ke kota raya Bangkok (1920) untuk memasuki Royal Assumption College. Tengku Mahmood dihantar pula ke Government English School di Pulau Pinang pada tahun 1923. Beliau dibesarkan oleh ibu tiri selepas ibunya meninggal pada ketika beliau berusia empat tahun. Apabila memasuki alam persekolahan. Disebabkan kecemerlangannya itu. Tengku Mahmood Mahyidden telah mendirikan rumah tangga dengan adinda Sultan Kelantan iaitu Tengku Zainab pada tahun 1930. Ekoran itu. beliau telah ditawarkan biasiswa pengajian perubatan di King Edward VII Medical College. Tengku Mahmood Mahyidden dilahirkan semasa kerajaan Siam dan pihak Inggeris sedang hangat berebutkan negeri Pattani pada 30 Oktober 1908. . Singapura.

Dari tahun 1933 hingga 1941. Angkatan Force 136 yang berpusat di India itu adalah kumpulan yang bertanggungjawab menyusup masuk ke Tanah Melayu bagi menjalankan tugas-tugas risikan semasa perang dengan Jepun. beliau telah mengepalai sekumpulan pemuda Melayu berperang secara berdepan dengan tentera Jepun yang mendarat di pantai Sabak. Beliau sanggup meninggalkan keluarga. sebagai seorang individu yang berjiwa pejuang. harta dan pangkat demi berjuang untuk negara. Beliau berhasrat memastikan anak-anak jati negeri itu tidak ketinggalan dalam pelbagai aspek kehidupan. Bermula saat itu. Dengan semangat patriotisme yang tinggi.Sekolah Melayu Kelantan pada tahun 1933 dan Penguasa Pelajaran Kelantan pada tahun 1938. Tengku Mahmood mula aktif bergiat dalam bidang kemasyarakatan. . Bagaimanapun. Tengku Mahmood kemudiannya telah berjuang bersungguh-sungguh membangunkan sistem pelajaran moden di Kelantan. Bermula detik itulah beliau diamanahkan memegang jawatan sebagai Nazir Sekolah . Keberanian beliau berperang secara berdepan menentang tentera Jepun. pada hal beliau bukannya askar kerajaan telah mengundang rasa hormat yang teramat tinggi dari pihak Inggeris dan masyarakat setempat. tumpuan Tengku Mahmood mula terarah untuk mempertahankan maruah negara daripada ancaman penjajah. usaha Tengku Mahmood terhenti apabila Tanah Melayu diserang oleh Jepun pada 8 Disember 1941. Sifat prihatin dan peka serta ketajaman fikirannya telah membuatkan kerajaan negeri pada masa itu tertarik dengan kebolehan beliau. Tengku Mahmood telah menukar arah perjuangannya. beliau telah bertanggungjawab menubuhkan sebuah sekolah aliran Inggeris pertama di Kelantan (Maktab Sultan Ismail 1936) dan sebuah lagi sekolah aliran Inggeris khusus untuk anak-anak perempuan (Zainab English School 1937). Tengku Mahmood terlibat aktif menyusun serta mengumpul belia-belia Melayu di luar negara bagi menyertai gerila Force 136 yang dipimpinnya. Namun.Sejak awal tahun 1930-an.

Beliau amat menyintai kedamaian dan kesejahteraan hidup. beliau tidak sempat melihat usahanya berjaya apabila meninggal dunia pada 12 Februari 1954. Malangnya. memang sukar untuk mencari pengganti tokoh seperti Tengku Mahmood Mahyidden. berwibawa dan disenangi ramai. pada 19 November 1946 telah menyanjung Tengku Mahmood dengan berkata : Tengku Mahmood Mahyidden seorang tokoh perjuangan Melayu yang bijak. Sir Edward Gent. . Setelah Jepun menyerah kalah. banyak lagi peristiwa besar yang berlaku dalam usaha beliau membebaskan tanah air daripada penjajah sama ada di Tanah Melayu mahupun di wilayah Pattani. Ini kerana pada waktu itu ramai tokoh pejuang dan pemikir negara yang mati pada usia muda dan kebanyakan mereka mati diracun. Malah. Malah.Sememangnya kehidupan Tengku Mahmood Mahyidden tidak pernah sunyi dengan perjuangan. Gabenor Malayan Union. beliau terlibat pula dalam peristiwa penentangan terhadap Malayan Union. Kematian beliau dalam usia 40-an menimbulkan pelbagai spekulasi. Walaupun ketika menghadapi kesulitan dan berdukacita. namun senyuman sentiasa terukir di wajahnya. dua tahun sebelum rombongan Tengku Abdul Rahman ke London untuk menuntut kemerdekaan. kesanggupan beliau menggugurkan gelaran Tengku (1 Ogos 1946) pada dirinya adalah bukti betapa beliau seorang yang amat merendah diri. Sehingga hari ini. Beliau walaupun berketurunan raja tetapi berjiwa rakyat.

Beliau juga sedih dengan nasib anak-anak gadis yang berkahwin muda. . PEJUANG BAHASA MELAYU Beliau diberi kepercayaan untuk menjadi Yang Dipertua Pertubuhan Dewan Bahasa Melayu. Darjah Paduka Mahkota Kelantan (DPMK) yang membawa gelaran Dato’ PEMBELA MASYARAKAT Semasa berniaga. beliau banyak melihat penderitaan rakyat. PEMBAHARUAN PELAJARAN MASYARAKAT Beliau diminta untuk menjawat jawatan dalam khidmat awam kerana pemikiran yang tajam dan kritis serta ilmu pengetahuan yang tinggi. Oleh itu. Matlamat pertubuhan itu adalah untuk memperjuangkan martabat Bahasa Melayu dan menghidupkan ciri-ciriAkebudayaanAMelayu.E. Menerima Anugerah Kelas II Bintang Kebesaran Kerajaan Kelantan Al-Muhammadi. Azam beliau ketika itu untuk membekalkan masyarakat Melayu dengan ilmu pengetahuan yang moden tanpa mengetepikan sistem pelajaran sedia kala. beliau mula berfikir dan merancang bagi memastikan nasib rakyat dapat dibela. Beliau mula menjawat jawatan sebagai Pemangku Nazir Sekolah- Sekolah Melayu Negeri Kelantan.B. Menerima Bintang Kehormat Most Excellent Order Of The British Empire / M. masalah bidan yang kurang cekap serta masalah banyaknya kelahiran bayi yang tidak cukup bulan dan kadar kematian yang tinggi. Beliau menjadikan isu ini perkara pokok dalam menegur sikapAInggeris.

Pada tahun 1937. Bertanding menentang Datok Onn dalam perebutan jawatan Yang Dipertua UMNO. iaitu pertubuhan yang merancang membawa Pattani menyertai Tanah Melayu. AKTIF DALAM BADAN SUKARELAWAN DAN NGO Beliau menjadi Pesuruhjaya Pengakap Kelantan dan membawa Pengakap Kelantan ke Jambori Pengakap terbesar di Melbourne. AHLI POLITIK Beliau menjadi Yang Dipertua GEMPAR. John Ambulance Brigade cawangan Kelantan. kini Sekolah Menengah Zainab. Tengku Mahmood Mahyiddeen dilantik menjadi Ahli Jawatankuasa Badan Penasihat Hal-Ehwal Pelajaran Kerajaan Tanah Melayu. Australia. dan berpangkat Sarjan dalam tentera sukarelawan Kelantan. Ketua Pertubuhan pertama St. iaitu Sekolah Sultan Ismail / Ismail College. dan dilantik sebagai Ahli Majlis Mesyuarat Persekutuan mewakili Kelantan. PEJUANG KEMERDEKAAN Beliau bertempur dalam serangan pertama tentera Jepun di Tanah Melayu di Kota Bharu.MENGUBAH PEMIKIRAN MASYARAKAT Beliau berusaha keras menyedarkan masyarakat betapa pentingnya ilmu pengetahuan moden kepada seluruh rakyat tidak mengira lelaki mahupunAperempuan. . MENDIRIKAN SEKOLAH Tengku Mahmood Mahyiddeen mendirikan sekolah aliran Inggeris pertama di Kelantan pada tahun 1936. selain terlibat dalam usaha menentang Malayan Union. sekolah aliran Inggeris khusus untuk pelajar perempuan ditubuhkan oleh beliau iaitu Zainab English School. memimpin barisan anak-anak Melayu dalam pasukan Sukarelawan Kelantan (Kelantan Volunteer Force) dan menyertai pasukan Force 136.

KELANTAN NO TEL : 097652837 . AUTOGRAF KOPERASI SMK LONG GAFAR BHD SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN LONG GAFAR 16150 KOTA BHARU.