Jawab semua soalan

1. Rajah di bawah menunjukkan beberapa radas yang digunakan untuk
melakukan penyiasatan atau membuat pengukuran.

P Q R S

a) Padankan radas di atas dengan kegunaannya.

Alat Kegunaannya
pengukuran

Untuk menyukat isipadu cecair dengan
P kejituan 0.1cmᵌ

Untuk mengisi bahan kimia atau
Q
mengumpul cecair

R Untuk menyukat isipadu cecair pada
kejituan 1.0cmᵌ

Untuk menyukat isipadu cecair yang
S
tertentu dengan jitu contohnya 25.0cmᵌ
atau 50.0cmᵌ

( 4 markah )

2. a) Rajah di bawah menunjukkan struktur kulit manusia. Tandakan (√) pada abjad yang betul
untuk menunjukkan bahagian yang terlibat dalam deria sentuh pada rajah di bawah

A
E

B

D
C

( 2 markah )

b) Tandakan (√) faktor-faktor yang mempengaruhi kepekaan kulit.

Ketebalan epidermis

Kehadiran bulu roma

Saiz reseptor

Bilangan reseptor

( 2 markah )

Tuliskan jawapan dalam ruangan yang disediakan. e) a) d) b) S U L F U R D I O K S I D A c) Melintang: a) Gas beracun yang dihasilkan oleh pembakaran bahan api fosil yang tidak lengkap b) Gas berasid c) Lilin dan petroleum tergolong dalam kumpulan bahan api ini Menegak: d) Gas yang dikeluarkan semasa respirasi e) Gas ini diperlukan semasa pembakaran (4 Markah) .3. Selesaikan teka silang kata di bawah dengan jawapan yang betul.

4. cawan manakah akan menjadi sejuk… i) paling cepat : _________________________________________________ ii) paling lambat : ________________________________________________ (2 Markah) b) Terangkan jawapan anda berdasarkan jawapan a) di atas ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (2 Markah) . a) Rajah berikut menunjukkan empat cawan Cawan Cawan Cawan Cawan Aluminium Kuprum Kaca Besi a) Berdasarkan rajah di atas.

.Apakah yang berlaku di ‘E’. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ( 2 markah ) b) Enzim ialah mangkin yang mempercepatkan tindakbalas kimia dalam badan kita. Namakan struktur ‘E’. Rajah di bawah menunjukkan struktur pencernaan manusia. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ( 2 markah ) a) Kadar peristalsis di ‘E’ adalah lebih perlahan berbanding di ‘B’. C X C D A B E a) Nyatakan dua fungsi struktur bertanda ‘X’. Terdapat beberapa jenis enzim di struktur yang bertanda ‘A’. ___________________________________________________________________ ( 2 markah ) .5. Namakan dua enzim yang terlibat .

Rajah di bawah menunjukkan bagaimana sinar cahaya dari objek jauh difokuskan oleh kanta mata dua orang murid yang berbeza Laily Uda a) Tandakan (√) pada sifat cahaya yang diwakili oleh kanta mata Pantulan Penyerapan Pembiasan (1 Markah) b) Tuliskan Benar atau Palsu bagi setiap pernyataan berikut Laily dapat melihat objek jauh dengan jelas Uda melihat objek jauh sebagai kabur Laily mengidap rabun dekat Uda mengidap rabun jauh (2 Markah) c) Cadangkan dua punca kecacatan mata yang dialami oleh Uda ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ (2 Markah) d) Jika anda seorang optometris. bagaimana anda dapat menolong Uda membetulkan kecacatan penglihatannya ____________________________________________________________________ (1 Markah) .6.

(v)_______________ (f) Kesan terhadap Warna penunjuk bikarbonat Karbon dioksida penunjuk berubah daripada adalah berasid. Karbon dioksida tidak kayu uji bernyala menyokong pembakaran. larut di dalam air berbanding oksigen. Lengkapkan pemerhatian dan kesimpulan untuk ujian tersebut.7. Aras air naik lebih tinggi Karbon dioksida lebih sedikit berbanding oksigen. (e) Kesan terhadap Warna kertas litmus biru Karbon dioksida kertas litmus bertukar adalah lembap (iv)________________. Air kapur + karbon air kapur dioksida → kalsium karbonat + air ( 6 markah ) . Ujian Pemerhatian Kesimpulan (a) Keterlarutan di dalam air. (c) Kesan terhadap kayu uji berbara Kayu uji berbara Karbon dioksida (ii)__________ (iii)_______________ (d) Kesan terhadap Kayu uji bernyala padam. Ujian berikut dijalankan untuk menentukan sifat-sifat karbon dioksida. bikarbonat (vi)_________________ (g) Kesan terhadap Air kapur menjadi keruh. di dalam tabung uji. Karbon dioksida (b) Keterlarutan di Larutan natrium hidroksida dalam larutan sangat larut di dalam natrium larutan natrium (i)_________________ hidroksida hidroksida.

X : _____________________________________________________________ Y : ____________________________________________________________ (2 Markah) b) Lukiskan pada petak kosong yang disediakan di bawah untuk menunjukkan susunan zarah-zarah dengan proses pemejalwapan berlaku. Namakan keadaan jirim tersebut. Pemejalwapan (2 Markah) c) Tandakan (√) bahan yang memejalwap di dalam udara Ubat Gegat Garam biasa Ais kering (pepejal karbon dioksida) (2 Markah) .8. Rajah di bawah menunjukkan perubahan keadaan jirim melalui proses fizikal Pepejal X Y Cecair Gas a) Namakan proses fizikal P dan Q.

apakah rangsangan lain yang boleh dikesan oleh lidah. . Lorekkan kawasan lidah yang yang mengesan rasa manis pada rajah di atas. ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ (3 markah) c) Selain daripada rasa makanan. ( 1 markah ) b) Terangkan bagaimana rasa makanan boleh dikenal pasti oleh seseorang individu melalui organ deria lidah. A B C D a) Lidah manusia mempunyai beberapa kawasan yang setiap satunya peka terhadap rasa yang tertentu sahaja. Rajah di bawah menunjukkan bahagian lidah manusia.9. ___________________________________________________________________ ( 1 markah) d) Bagaimanakah otak dapat mentafsir makanan yang kita makan apabila makanan tersebut berada di dalam mulut kita.___________________________________________________________________ ___________________________________________________________________ ( 3 markah ) .

10. i) Adakah anda bersetuju dengan simbol larangan merokok di atas? Jelaskan pendapat anda __________________________________________________________ __________________________________________________________ (2 Markah) ii) Nyatakan tiga kesan buruk asap rokok __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ (3 Markah) iii) Nyatakan satu kesan buruk nikotin di dalam asap rokok. a) Rajah di bawah menunjukkan sebuah restoren yang menunjukkan simbol larangan merokok pada pintunya. __________________________________________________________ (1 Markah) . Berdasarkan rajah di atas.

Jadual di bawah menunjukkan data yang dikumpul oleh Sharifah dari sebuah kebun. b) Sebagai seorang rakyat yang prihatin dalam mengekalkan udara bersih. Ilustrasi Nama Makanan organisma Kumbang Kutu kura-kura daun Burung Burung hantu pipit Pokok Membuat bunga makanan sendiri Kutu daun Pokok bunga . Ekosistem terdiri daripad beberapa komuniti yang berinteraksi antara satu dengan yang lain dan dengan alam sekitar. bagaimanakah anda boleh membantu? ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (2 Markah) 11.

__________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ ( 2 markah ) b) Rajah di bawah menunjukkan rantai makanan di kawasan kebun. Burung Kumbang pipit kura-kura a) Berdasarkan jadual yang diberi. _______________________________________________ ( 2 markah ) ii) Organisma manakah yang boleh diklasifikasikan dalam kumpulan yang sama dengan kumbang kura-kura.Berikan alasan anda. . i) Senaraikan semua organisma yang mempunyai sayap. jawab soalan yang berikut.

bincangkan kesan negatif kepada rantai makanan dan cadangkan cara untuk mengatasi masalah itu.Jika kebun telah dicemari dengan baja kimia yang berlebihan oleh petani. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ( 6 markah ) .

Pada masa ini terdapat lebih 5. kerajaan telah mengambil langkah positif bagi menangani peningkatan masalah tersebut dengan mencadangkan larangan 15 jenis makanan ‘tidak sihat’ dijual disemua kantin sekolah rendah dan menengah. kantin berperanan sebagai tempat membentuk pemikiran pelajar berkaitan pemakanan seimbang sekali gus boleh mempengaruhi ibu bapa di rumah. Oleh sebab itu. Ridzoni berkata. Seandainya pengusaha kantin sekolah mampu menyediakan hidangan yang mengandungi sayur-sayuran dalam setiap menu. pada 2020 sejumlah 25 daripada 100 pelajar atau satu perempat daripada mereka akan mengalami masalah itu. Baca keratan akhbar di bawah bertajuk ‘ 25 peratus Pelajar Obes pada 2020’ KUALA LUMPUR 15 Mei Satu perempat atau 25 daripada 100 pelajar di Negara ini dikhuatiri akan mengalami masalah obesiti atau kegemukan pada 2020 yang juga berisiko mempunyai penyakit. . katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini. walaupun selepas pelbagai pendedahan dan usaha dilakukan kerajaan. katanya.24 juta pelajar sekolah rendah dan menengah. anggaran itu berdasarkan kajian pada 2007 yang mendapati hampir 12 daripada 100 pelajar berusia antara 13 hingga 17 tahun mengalami obesiti berbanding hanya dua orang dikesan 10 tahun sebelumnya. ini bermakna 10 pelajar dalam kelas yang mengandungi 40 orang adalah pelajar gemuk yang tidak aktif dan berisiko berpenyakit. Anggaran tersebut berdasarkan trend peningkatan satu peratus obesiti pelajar setiap tahun yang peratusannya didapati terus meningkat. Ketua Jabatan Dietatetik dan Sajian Hospital Kuala Lumpur (HKL). gejala obesiti atau kegemukan di kalangan remaja khususnya pelajar sekolah masih gagal diatasi. Jika diperincikan lagi. Baru-baru ini. Ridzoni Sulaiman menjelaskan.13. Turut dicadangkan ialah supaya indeks jisim badan (BMI) wajib direkodkan dalam kad laporan prestasi pelajar berbanding amalan sebelum ini yang hanya mengkehendaki guru merekodkan berat dan ketinggian pelajar. Maka itu tidak mustahil jika tidak ditangani segera. budaya pemakanan sihat secara praktikal dapat dibentuk dan menggalakkan para pelajar membawa amalan tersebut ke rumah.

200 dalam sehari bergantung pada aktiviti harian yang dilakukan dan pihak berkaitan seharusnya peka dengan jumlah kalori yang sepatutnya diambil. pelajar memerlukan kalori sebanyak 1. Tambah Ridzoni.500 hingga 2. jelaskan bagaimana obesiti boleh menjuruskan seseorang mendapat penyakit serangan jantung __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ (3 Markah) . Berdasarkan petikan keratan akhbar di atas a) Apakah yang dimaksudkan dengan obesiti? ________________________________________________________________ (1 Markah) b) Pada pendapat anda. Ridzoni berkata. pakar nutrisi dan pengusaha kantin sekolah akan bekerjasama dalam memastikan hidangan dijual adalah sihat. apakah punca seseorang mengalami obesiti? ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (1 Markah) c) Obesiti boleh menyebabkan seseorang individu mendapat penyakit serangan jantung. Mengambil pengalaman beliau ketika berada di Jepun. i) Berdasarkan kenyataan di atas.

bagaimanakah pihak kantin boleh mengelakkan obesiti di kalangan pelajar. dia diminta mengira IJT (Indeks Jisim Tubuh) atau BMI (Body Mass Index). kira nilai IJT bagi Farid? Berat (kg) IJT = ____________________ Tinggi (m) x Tinggi (m) . ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ (1 Markah) e) Farid adalah murid Tingkatan 1. Dia mendapati tinggi dan berat badannya adalah seperti berikut. Pada pendapat anda. kg 135 cm i) Berdasarkan maklumat yang diperolehi di atas. ii) Selain penyakit serangan jantung. nyatakan satu penyakit lain yang berkaitan dengan obesiti _________________________________________________________ (1 Markah) d) Menurut keratan akhbar di atas. semasa megikuti mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. kantin memainkan peranan yang penting di dalam mempraktikkan budaya pemakanan yang sihat.

5 hingga kurang daripada 25 Berat badan sihat 25 hingga kurang daripada 30 Berat badan berlebihan 30 ke atas Obesiti Berdasarkan jadual status berat badan di atas. a) Tangki di bawah menunjukkan tangki petrol dicat dengan cat aluminium berkilat. (2 Markah) ii) Berikut adalah jadual status berat badan berdasarkan Indeks Jisim Tubuh (IJT) Indeks Jisim Tubuh (IJT) Status berat badan Kurang daripada 18. i) Mengapakah tangki petrol dicat dengan cat aluminium berkilat? _____________________________________________________________ . apakah status berat badan bagi Ahmad ___________________________________________________________ (1 Markah) 13.5 Kurang berat 18.

__________________________________________________________ __________________________________________________________ ( 2 markah ) iii) Nyatakan kelebihan kelebihan menggunakan tenaga dari sumber tenaga yang boleh diperbaharui seperti sumber tenaga dari cahaya matahari. ________________________________________________________ _________________________________________________________ ( 2 markah ) ii) Nyatakan dua faktor yang mempengaruhi keupayaan sesuatu objek menyerap haba. _____________________________________________________________ ( 1 markah ) b) Pemanas suria menggunakan tenaga daripada matahari untuk memanaskan air dan perkakasan eletrik.Berikan alasan-alasan anda. i) Terangkan mengapa sel-sel pada panel itu di cat dengan warna gelap. . Panel-panel pemanas suria dicat dengan warna gelap. ( 1 markah ) ii) Bagaimanakah haba dari cahaya matahari dialirkan ke bumi.

__________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ ( 6 markah ) .

14. __________________________________________________________ __________________________________________________________ (2 Markah) ii) Dengan menggunakan prinsip di atas. industri pelombongan bijih timah membina lombong seperti rajah di bawah. __________________________________________________________ __________________________________________________________ (2 Markah) iii) Cadangkan satu sebab mengapa timah mempunyai nilai ekonomi yang tinggi __________________________________________________________ (1 Markah) . a) Rajah di bawah menunjukkan aktiviti di mana satu tin minuman dimasukkan ke dalam air dan didapati tin tersebut terapung. Terangkan bagaimana timah diperolehi. tin itu diketuk sehingga kemek dan dimasukkan semula ke dalam air dan didapati ia tenggelam di dalam air. Kemudian. i) Terangkan mengapakah keadaan ini berlaku.

malah semakin merebak __________________________________________________________ __________________________________________________________ (2 Markah) ii) Cadangkan satu cara bagaimana anda boleh memadamkan api bagi situasi di atas. lalu menyebabkan kebakaran. Berikan alasan anda bagi cadangan tersebut. i) Jelaskan mengapa api tersebut tidak padam. Permukaan air Situasi A Situasi B . __________________________________________________________ __________________________________________________________ (2 Markah) c ) Kapal selam dalam rajah di bawah merupakan satu contoh teknologi yang mengaplikasikan konsep ketumpatan dalam kehidupan seharian. Dia cuba memadamkan api dengan menyimbahkan air tetapi didapati api semakin marak.b) Abby sedang memasak. Tiba-tiba beliau tertumpah minyak masak pada nyalaan api dapur. Situasi A merupakan kapal selam berada di permukaan air manakala situasi B menunjukkan kapal selam tenggelam di dalam air.

Kedudukan kapal selam di kawal oleh paras air di dalam tangki balast. Rajah di bawah menunjukkan gambaran paras air di dalam tangki balast bagi Situasi A. lakarkan gambaran paras air di dalam tangki balast bagi situasi B. Terangkan bagaimana kapal selam boleh bergerak turun ke dalam air __________________________________________________________ __________________________________________________________ __________________________________________________________ (3 Markah) . Tangki balast Paras air Pada ruangan yang disediakan di bawah.