Rancangan Pengajaran Harian 2017

Teknologi Maklumat Dan
Komunikasi

Tarikh : 12 Januari 2017 (Khamis)
Masa : 7.40 – 8.40
Tema : Dunia Komputer
Tajuk : 1.0 Memperihal komputer dan fungsinya
Standard pembelajaran: 3.0 Memahami peranti komputer
Objektifpembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat:
3.3 Menerangkan maksud dan memberi contoh peranti storan.

3.4 Menyenaraikan perkakasan dan perisian komputer dengan
menggunakan aplikasi hamparan elektronik bagi membeli satu set
komputer berdasarkan risalah senarai harga.
Bahan Bantu Belajar : Modul TMK, Lembaran Kerja
EMK : TMK, Kreativiti, KBKK

Aktiviti Pembelajaran Dan Pengajaran :

1. Murid mengenalpasti maksud komputer dan menyenaraikan peranti komputer melalui
perbincangan dengan rakan kumpulan dibawah bimbingan guru.
2. Murid menjalankan aktiviti 1 dan aktiviti 2 (modul TMK ) dalam kumpulan.
3. Aktiviti perbincangan/ pembentangan
4. Murid diberi pengukuhan dengan menjawab soalan secara individu (penilaian 1 dalam
modul TMK)

Impak /Refleksi :
/ orang murid telah menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan.
/ orang murid belum menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan.

KBKK Aktiviti Pembelajaran Dan Pengajaran : 1. murid dapat: i. Kreativiti. Murid menjalankan aktiviti 1 dan aktiviti 2 (modul TMK ) dalam kumpulan. / orang murid belum menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan. Bahan Bantu Belajar : Modul TMK. Murid diberi pengukuhan dengan menjawab soalan secara individu (penilaian 1 dalam modul TMK) Impak /Refleksi : / orang murid telah menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan. Menyatakan maksud komputer ii. Murid mengenalpasti maksud komputer dan menyenaraikan jenis-jenis komputer melalui perbincangan dengan rakan kumpulan dibawah bimbingan guru. Mengenal dan menyenarai jenis komputer. LembaranKerja EMK : TMK. 3.40 Tema : Dunia Komputer Tajuk : 1.0 Memperihal komputer dan fungsinya Standard pembelajaran: 1.1 Menyatakan maksud komputer 1. Aktiviti perbincangan/ pembentangan 4.2 Mengenal dan menyenaraikan jenis komputer Objektifpembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. 2. Rancangan Pengajaran Harian 2017 Teknologi Maklumat Dan Komunikasi Tarikh : 9 Februari 2017 (Khamis) Masa : 7. P & P TMK ditangguhkan kerana minggu ini P & P Rekabentuk Teknologi .40 – 8.

Murid diberi pengukuhan dengan menjawab soalan secara individu (penilaian 1 dalam modul TMK) Impak /Refleksi : / orang murid telah menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan. Kreativiti. P & P TMK ditangguhkan kerana minggu ini P & P Rekabentuk Teknologi .0 Memperihal komputer dan fungsinya Standard pembelajaran: 1. Bahan Bantu Belajar : Modul TMK. Pemacu Cakera Liut. Pemacu Cakera Optik dan soket input arus ulang alik (AC). Murid memperihal komputer dan menyenaraikan fungsi komputer melalui perbincangan dengan rakan kumpulan dibawah bimbingan guru. KBKK Aktiviti Pembelajaran Dan Pengajaran : 5. LembaranKerja EMK : TMK.40 – 8. Rancangan Pengajaran Harian 2017 Teknologi Maklumat Dan Komunikasi Tarikh : 16 Februari 2017 (Khamis) Masa : 7.0 Memperihal komputer dan fungsinya Objektif pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. 6. Aktiviti perbincangan/ pembentangan 7.4 Menunjukkan komponen pada unit sistem seperti port input dan output. murid dapat: 1. / orang murid belum menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan.40 Tema : Dunia Komputer Tajuk : 1.

KBKK Aktiviti Pembelajaran Dan Pengajaran : 1. LembaranKerja EMK : TMK. Pemacu Cakera Optik dan soket input arus ulang alik (AC).4 Menunjukkan komponen pada unit sistem seperti port input dan output. Bahan Bantu Belajar : Modul TMK.40 – 8. 2. Aktiviti perbincangan/ pembentangan 3. / orang murid belum menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan.0 Memperihal komputer dan fungsinya Standard pembelajaran: 1.0 Memperihal komputer dan fungsinya Objektif pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Rancangan Pengajaran Harian 2017 Teknologi Maklumat Dan Komunikasi Tarikh : 23 Februari 2017 (Khamis) Masa : 7. Murid diberi pengukuhan dengan menjawab soalan secara individu (penilaian 1 dalam modul TMK) Impak /Refleksi : / orang murid telah menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan. Murid memperihal komputer dan menyenaraikan fungsi komputer melalui perbincangan dengan rakan kumpulan dibawah bimbingan guru. Kreativiti. murid dapat: 1.40 Tema : Dunia Komputer Tajuk : 1. Pemacu Cakera Liut. P & P TMK ditangguhkan kerana minggu ini P & P Rekabentuk Teknologi .

KBKK Aktiviti Pembelajaran Dan Pengajaran : 1. Murid diberi pengukuhan dengan menjawab soalan secara individu (penilaian 1 dalam modul TMK) Impak /Refleksi : / orang murid telah menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan. P & P TMK ditangguhkan kerana minggu ini P & P Rekabentuk Teknologi . / orang murid belum menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan.2 Menyatakan fungsi dan contoh sistem pengendalian 2.40 Tema : Dunia Komputer Standard pembelajaran: 2. 2. murid dapat: 2.0 Mengenal perisian komputer Objektif pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. fungsi dan contoh sistem pengendalian. Lembaran Kerja EMK : TMK. Rancangan Pengajaran Harian 2017 Teknologi Maklumat Dan Komunikasi Tarikh : 9 Mac 2017 (Khamis) Masa : 7. Murid menyatakan maksud dan jenis perisian.40 – 8. Kreativiti. 2. Aktiviti perbincangan/ pembentangan 3.3 Menyatakan fungsi dan contoh perisian aplikasi Bahan Bantu Belajar : Modul TMK.1 Menyatakan maksud dan jenis perisian.

fungsi dan contoh sistem pengendalian. / orang murid belum menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan.40 – 8.2 Menyatakan fungsi dan contoh sistem pengendalian 2. KBKK Aktiviti Pembelajaran Dan Pengajaran : 1. Kreativiti. Murid diberi pengukuhan dengan menjawab soalan secara individu (penilaian 1 dalam modul TMK) Impak /Refleksi : / orang murid telah menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan.0 Mengenal perisian komputer Objektif pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Rancangan Pengajaran Harian 2017 Teknologi Maklumat Dan Komunikasi Tarikh : 27 April 2017 (Khamis) Masa : 7.40 Tema : Dunia Komputer Standard pembelajaran: 2. P & P TMK ditangguhkan kerana minggu ini P & P Rekabentuk Teknologi Rancangan Pengajaran Harian 2017 Teknologi Maklumat Dan Komunikasi . 2. Murid menyatakan maksud dan jenis perisian. Lembaran Kerja EMK : TMK.1 Menyatakan maksud dan jenis perisian. Aktiviti perbincangan/ pembentangan 3. 2.3 Menyatakan fungsi dan contoh perisian aplikasi Bahan Bantu Belajar : Modul TMK. murid dapat: 2.

Bahan Bantu Belajar : Modul TMK.H1N1 dan selsema) b) Cara mengubati penyakit. / orang murid belum menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan.0 Mengenal perisian komputer Objektif pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. 5. Kreativiti. Penerangan guru mengenai maksud virus dan kerosakan yang disebabkan olehnya. 3. 4. a) Virus penyebab penyakit-manusia HIV. P & P TMK ditangguhkan kerana minggu ini P & P Rekabentuk Teknologi Rancangan Pengajaran Harian 2017 Teknologi Maklumat Dan Komunikasi . Menggunakan perisian antivirus dan mengimbas komputer . KBKK Aktiviti Pembelajaran Dan Pengajaran : 1.40 – 8. Impak /Refleksi : / orang murid telah menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan. Lembaran Kerja EMK : TMK.Tarikh : 15 Jun 2017 (Khamis) Masa : 7. Penerangan guru contoh-contoh perisian antivirus yang terdapat di pasaran. Guru membuat demonstrasi mengimbas fail / folder menggunakan perisian kaspersky.40 Tema : Dunia Komputer Standard pembelajaran: 2. Murid melakukan aktiviti mengimbas virus secara berpasangan dengan bergilir-gilir ( 1 komputer untuk 2 orang murid). Guru bersoal jawab mengenai kefahaman murid tentang virus/kuman. murid dapat: i. 2.

8 Objektif Pembelajaran Di akhir pembelajaran. Murid menaip perkataan` kucing’ dan simpan fail berkenaan dengan nama Fail 1.40– 8. Murid menyatakan unitpiawai ukuran data secara suai padan kad gambar yang disediakan oleh guru.40 pagi Standard Pembelajaran 4. Impak /Refleksi : / orang murid telah menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan. 5. kilobait. (bit. 4. P & P TMK ditangguhkan kerana minggu ini P & P Rekabentuk Teknologi . murid dapat menyatakan dan membandingkan saiz fail satu perkataan dan satu ayat dengan menggunakan aplikasi Notepad. Murid membuka aplikasi Notepad. EMK Bahasa . Murid menyimpan kedua-dua fail tersebut di desktop. Murid membanding saiz kedua-dua fail dengan merujuk kepada properties bagi setiap fail. kad aktiviti Penilaian Pengajaran dan Menyatakan dan membandingkan saiz fail satu Pembelajaran perkataan dan satu ayat berpandukan B4D2E2. 3. bait.7 4. Murid menaip ayat` Kucing saya bernama Boboy’ dan simpan fail berkenaan dengan nama Fail 2. megabait dan gigabait) 2. Aktiviti 1. / orang murid belum menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan. Kemahiran berfikir Bahan Bantu Belajar Aplikasi Notepad. Tema/Tajuk Dunia Komputer Tarikh 13 Julai 2017 (Khamis) Masa 7. 6.

5) Murid diberikan lembaran kerja untuk aktiviti pengukuhan. tetikus. EMK Keusahawanan: nilai moral dan etika Bahan Bantu Belajar Powerpoint. papan kekunci. 2) Murid ditanya secara spontan tentang bahagian-bahagian penting computer. P & P TMK ditangguhkan kerana minggu ini P & P Rekabentuk Teknologi . Rancangan Pengajaran Harian 2017 Teknologi Maklumat Dan Komunikasi Tarikh 20 Julai 2017 (Khamis) Tema/Tajuk Dunia Komputer Masa 7. fon telinga.3 Objektif Pembelajaran Diakhir pembelajaran.40 – 8. Kumpulan lain akan meneka apa yang mereka wakili. mikrofon dan pembesar suara. murid dapat menyatakan sekurang-kurangnya 5 bahagian-bahagian penting sebuah komputer. 3) Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan. sistem unit. 4) Setiap kumpulan diberi label bahagian-bahagian computer. / orang murid belum menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan.40 pagi Standard Pembelajaran 1. Mereka diminta main peranan bahagian yang diwakili. Aktiviti 1) Murid ditunjuk dan dinyatakan nama bahagian-bahagian penting sebuah komputer seperti monitor. label komputer dan LCD Penilaian Pengajaran dan Mengaplikasikan perisian antivirus untuk mengimbas komputer Pembelajaran B3D3E1 Impak /Refleksi : / orang murid telah menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan.

megabait dan gigabait) 2. Murid membanding saiz kedua-dua fail dengan merujuk kepada properties bagi setiap fail.7 4. kilobait.40 – 8. kad aktiviti Penilaian Pengajaran dan Menyatakan dan membandingkan saiz fail satu Pembelajaran perkataan dan satu ayat berpandukan B4D2E2.40 pagi Standard Pembelajaran 4. 4. Rancangan Pengajaran Harian 2017 Teknologi Maklumat Dan Komunikasi Tarikh 27 Julai 2017 (Khamis) Tema/Tajuk Dunia Komputer Masa 7. Murid menyatakan unitpiawai ukuran data secara suai padan kad gambar yang disediakan oleh guru. Murid menaip perkataan` kucing’ dan simpan fail berkenaan dengan nama Fail 1. murid dapat menyatakan dan membandingkan saiz fail satu perkataan dan satu ayat dengan menggunakan aplikasi Notepad. EMK Bahasa . Murid menyimpan kedua-dua fail tersebut di desktop. 6. P & P TMK ditangguhkan kerana minggu ini P & P Rekabentuk Teknologi . 5. bait. Impak /Refleksi : / orang murid telah menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan. Murid menaip ayat` Kucing saya bernama Boboy’ dan simpan fail berkenaan dengan nama Fail 2. / orang murid belum menguasai objektif pembelajaran dan diberi latihan. (bit. Aktiviti 1.8 Objektif Pembelajaran Di akhir pembelajaran. Kemahiran berfikir Bahan Bantu Belajar Aplikasi Notepad. Murid membuka aplikasi Notepad. 3.