You are on page 1of 16

PATHFINDER-2013

FIITJEE
ALL INDIA SCREENING TEST
for Class IX
IIT-JEE
(PHYSICS, CHEMISTRY & MATHEMATICS)

Time: 3 Hours Maximum Marks: 225


CODE 9091
Instructions:

Caution: Question Paper CODE as given above MUST be correctly marked in the answer
OMR sheet before attempting the paper. Wrong CODE or no CODE will give wrong results.
A. General Instructions
1. Attempt ALL the questions. Answers have to be marked on the OMR sheets.
2. This question paper contains Three Parts. Part-I is Physics, Part-II is Chemistry and Part-III is Mathematics.
3. Each part is further divided into two sections: Section-A & Section-B
4. Rough spaces are provided for rough work inside the question paper. No additional sheets will be provided for rough
work.
5. Blank Papers, clip boards, log tables, slide rule, calculator, cellular phones, pagers and electronic devices, in any
form, are not allowed.

B. Filling of OMR Sheet


1. Ensure matching of OMR sheet with the Question paper before you start marking your answers on OMR sheet.
2. On the OMR sheet, darken the appropriate bubble with black pen for each character of your Registration No. and
write your Name, Test Centre and other details at the designated places.
3. OMR sheet contains alphabets, numerals & special characters for marking answers.

C. Marking Scheme For All Three Parts.


1. Section-A (01 to 10) contains 10 multiple choice questions which have only one correct answer. Each question
carries +3 marks for correct answer and 1 mark for wrong answer.
Section-A (11 15) contains 5 multiple choice questions having one or more than one correct answer and each
question carries +4 marks for correct answer and there is no negative marking.
Section-A (16 18) contains 1 paragraph. Based upon paragraph, 3 multiple choice questions have to be answered.
Each question has only one correct answer and carries +3 marks for correct answer and 1 mark for wrong answer.
2. Section B (01 02) contains 2 Matrix Match Type questions containing statements given in 2 columns. Statements
in the first column have to be matched with statements in the second column. Each question carries +8 marks for
all correct answer. For each correct row +2 mark will be awarded. There may be one or more than one correct choice.
No marks will be given for any wrong match in any question. There is no negative marking.

Registration Number :

Name of The Candidate : ___________________________________________________________

Test Centre : ___________________________________________________________

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP
2

Physics PART I

SECTION A
Single Correct Choice Type

This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D)
out of which ONLY ONE is correct.

1. In an experiment consisting of two iron rods named A and B, connected to the +ve and ve
terminals of a battery respectively, are dipped in Iron (II) sulphate solution. After sometime it is
found that
(A) mass of rod A increases (B) mass of rod B increases
(C) mass of rod B decreases (D) mass of both rods remains unchanged

2. A cricket ball is performing a circular motion as shown in the figure. B


The direction of force acting on the ball is represented by
(A) A A C
(B) B
(C) C D
(D) D

3. A wooden block of cuboidal shape having H G


dimensions as shown in the figure is given. E
Along which surface it should be kept on a plane F
so as to exert maximum pressure.
(A) A BCD D C
(B) ABFE A B
(C) BCGF
(D) any surface AB = 10 cm, AD = 4 cm, AE = 6 cm

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
3 P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP

4. Two plane mirrors AB and BC are inclined to each other at A


an angle of 45. A light ray is incident on mirror BC at an
angle of 45. After multiple reflections, ray will emerge
finally 45 45
(A) parallel to mirror BC B C
(B) parallel to mirror AB
(C) perpendicular to mirror BC
(D) perpendicular to mirror AB

5. A simple pendulum completes 4 oscillations in 20 seconds. Its time-period and frequency,


respectively, are
(A) 5 sec, 0.2 Hz (B) 0.2 sec, 5 Hz
(C) 4 sec, 0.4 Hz (D) 20 sec, 4 Hz

6. Which of the following sequences is correct regarding units to measure the astronomical
distances?
(A) 1 Parsec > 1 AU > 1 Light Year (B) 1 AU > 1 Light Year > 1 Parse
(C) 1 Light Year > 1 Parsec > 1 AU (D) 1 Parsec > 1 Light Year > 1 AU

7. A cylindrical container having four holes, as shown in figure, is


filled with water. Speed of water coming out will be maximum
for hole A
(A) A B
(B) B D
(C) C C
(D) D

8. Of all the planets of our solar system, planet having least density is
(A) Jupiter (B) Saturn
(C) Mars (D) Venus

9. Two boys are pushing a heavy box kept on a rough surface with equal force F in opposite
directions. The frictional force applied by the surface on the box will be
(A) greater than F (B) less than F
(C) equal to F (D) zero

10. Which of the following statements regarding lightning is not correct?


(A) Positive charges accumulate near the upper edges of clouds
(B) Negative charges accumulate near the lower edges of clouds.
(C) Positive charges accumulate near the ground
(D) Negative charges accumulate near the ground.

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP
4

Multiple Correct Answer(s) Type


This section contains 5 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out
of which ONE or MORE are correct.

11. Four objects are placed near a plane mirror as shown in the figure. B
For which of the following objects, images will be formed.
(A) A
(B) B D
(C) C
(D) D
A C

12. Which of the following statements regarding sound waves is/are correct?
(A) sound having higher frequency has a higher pitch.
(B) sound having lower frequency has a higher pitch
(C) sound having lower amplitude is more louder.
(D) sound having higher amplitude is more louder.

13. Which of the following forces are non-contact forces?


(A) Gravitational force (B) Electrostatic force
(C) Magnetic force (D) Frictional force

14. Which of the following statements are correct?


(A) Muscular force is a contact force
(B) gravitational force is a non contact force, it means that when two objects are in contact, no
gravitational force acts between them.
(C) Static friction is always greater than sliding friction for a given pair of surfaces.
(D) sliding friction is always greater than rolling friction for a given pair of surfaces.

15. An object is kept between two plane mirrors facing the mirrors. Number of images formed using
the mirrors by changing the angle between them can be
(A) 2 (B) 3
(C) infinite (D) 1

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
5 P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP

Comprehension Type

This section contains 1 group of questions. This group has 3 multiple choice question based on a
paragraph. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its answer, out of which ONLY ONE is
correct.

Paragraph for Questions 16 to 18

Acceleration is defined as rate of change of velocity i.e.


final velocity initial velocity
acceleration =
time taken
When a force is applied on an object, it accelerates in the direction of force. Force and acceleration are
related by the formula, force = mass acceleration. If an object is in equilibrium, the sum of all the forces
acting on it is zero. The gravitational force applied by earth on an object is given by F = mg, where m =
mass of the object and g = acceleration due to gravity and its value is 9.8 m/s2. Direction of mg is
vertically downwards.

On the basis of given information, answer the following questions.

16. A body moving at 5 m/s is being accelerated at 2 m/s2. Its velocity after 10 seconds will be
(A) 2.5 m/s (B) 25 m/s
(C) 20 m/s (D) 50 m/s

17. A block of mass 10 kg is kept on the ground. If the block is at rest, the normal reaction force
applied by the ground on the block will be
(A) 10 N vertically upward (B) 98 N vertically downward
(C) 98 N vertically upward (D) 10 N vertically downward

18. A ball of mass 100 gram is dropped from the top of a building. Its acceleration just after it is
dropped will be
(A) 9.8 m/s2 (B) 0.98 m/s2
2
(C) 0.1 m/s (D) 10.2 m/s2

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP
6

SECTION - B
Matrix Match Type
This section contains 2 questions. Each question contains statements given p q r s t
in two columns, which have to be matched. The statements in Column I are
A p q r s t
labelled A, B, C and D, while the statements in Column II are labelled p, q, r,
s and t. Any given statement in Column I can have correct matching with B p q r s t
ONE OR MORE statement(s) in Column II. The appropriate bubbles
corresponding to the answers to these questions have to be darkened as C p q r s t
illustrated in the following example:
If the correct matches are A p, s and t; B q and r; C p and q; and D s D p q r s t
and t; then the correct darkening of bubbles will look like the following:

1. Match the following.


Column A Column B
(A) Lightning (p) Movement of charges
(B) Electroplating (q) Natural Phenomenon
(C) Earthquake (r) Movement of plates
(D) Friction (s) Chemical effect of current
(t) Necessary evil

2. Match the following.


Column A Column B
(A) Contact force (p) Column II
(B) Non-contact force (q) Electrostatic force
(C) Reciprocal of time period (r) Gravitational force
(D) Pitch (s) Muscular force
(t) Friction

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
7 P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP

Chemistry PART II

SECTION A
Single Correct Choice Type

This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D)
out of which ONLY ONE is correct.

1. The process which provides very thin coating of plastics to wood, paper, cloth and other materials
is known as :
(A) Moulding (B) Casting
(C) Laminating (D) Calendering
2. In destructive distillation of coal, which get precipitate in water :
(A) Coal gas (B) Ammonia
(C) Coal tar (D) Coke

3. Water gas and producer gas are derived from.


(A) Coal gas (B) Coke
(C) Petrol (D) Petroleum gas
4. You are having a candle when it will be lighted, it will undergo :
(A) Physical change (B) Chemical change
(C) Both (A) and (B) (D) None of these
5. BOD measures :
(A) Industrial pollution (B) Air pollution
(C) Dissolved oxygen needed by microbes (D) None of the above

6. Which pollutant can affect photosynthesis if deposited on leaves :


(A) CO2 (B) Dust and Soot
(C) Asbestos (D) Fog
7. Which is correct :
(A) Combustion can also take place in the absence of oxygen
(B) Combustion can not take place in the absence of oxygen
(C) Wood is a flammable substance
(D) (B) and (C) both
8. The S.I. unit of calorific value of a fuel is :
(A) J/kg (B) kJ/kg
(C) Ergs/gram (D) None of these
9. Nylon and polyester are prepared from chemical substances obtained from :
(A) Coal and petroleum (B) Earth crust
(C) Oceans (D) Rocks
10. Supersonic jets cause pollution by thinning of:
(A) CO2 layer (B) SO2 layer
(C) O2 layer (D) O3 layer

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP
8

Multiple Correct Answer(s) Type


This section contains 5 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out
of which ONE or MORE are correct.

11. The hottest zone in the candle flame is the :


(A) Non luminous zone (B) Luminous zone
(C) Blue zone (D) All zones are equally hot
12. The gases which are responsible for photochemical smog are:
(A) Oxides of nitrogen (B) Hydrocarbons
(C) Carbon monoxide, (D) Inert gases

13. The metals which produce hydrogen only with very dilute nitric acid are:
(A) Zn (B) Sn
(C) Mg (D) Mn
14. Sodium chloride is known as:
(A) Table salt (B) Common salt
(C) Soda ash (D) Rock salt
15. Which of the following are amphoteric oxides?
(A) ZnO (B) Al2O3
(C) CO2 (D) Na2O

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
9 P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP

Comprehension Type

This section contains 1 group of questions. This group has 3 multiple choice question based on a
paragraph. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its answer, out of which ONLY ONE is
correct.

Paragraph for Questions 16 to 18

On the basis of reactions of metals with oxygen, water, acids, etc., it is found that some metals are highly
reactive, some are less reactive while some others are least reactive (almost unreactive). Thus, metals
can be arranged on the basis of their relative reactivity.

The arrangement of metals in a vertical column in order of their decreasing reactivity downwards is called
the activity series or reactivity series of metals.

However, relative reactivity of certain metals cannot be compared by their reaction with oxygen, water or
acid. This is because some of them may not react with these reagents or it may be difficult to compare the
difference in their reactivity (or speed). Hence the relative reactivity of metals is found on the basis of
displacement reactions. The basic principle of these reactions is that a more reactive metal can displace
a less reactive metal from the solution of its salt. Thus, if a metal A is more reactive than metal B, then
metal A can displace metal B from the salt solution of metal B, i.e.,

Metal A + Salt solution of metal B Salt solution of metal A + Metal B

16. The order of reactivity with oxygen is in the order


(A) Zn > Al > Mg > Fe (B) Mg > Al > Zn > Fe
(C) Al > Zn > Mg > Fe (D) Fe > Mg > Al > Zn
17. Beakers A, B and C contain zinc sulphate, silver nitrate and iron (II) sulphate solutions
respectively. Copper pieces are added to each beaker. Blue colour will appear in case of
(A) Beaker A (B) Beaker B
(C) Beaker C (D) All the beakers

18. Which of the following metal will not displace H2 gas from dilute H2SO4?
(A) Zinc (B) Iron
(C) Copper (D) Aluminium

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP
10

SECTION - B
Matrix Match Type
This section contains 1 question. Each question contains statements given in p q r s t
two columns, which have to be matched. The statements in Column I are
A p q r s t
labelled A, B, C and D, while the statements in Column II are labelled p, q, r,
s and t. Any given statement in Column I can have correct matching with B p q r s t
ONE OR MORE statement(s) in Column II. The appropriate bubbles
corresponding to the answers to these question have to be darkened as C p q r s t
illustrated in the following example:
If the correct matches are A p, s and t; B q and r; C p and q; and D s D p q r s t
and t; then the correct darkening of bubbles will look like the following:

1. Match the terms of Column A correctly with the phrases given in Column B.
Column A Column B
(A) Polyester (p) Prepared by using wood pulp.
(B) Teflon (q) Used for making parachutes and stockings.
(C) Rayon (r) Used to make non-stick cookwares.
(D) Nylon (s) Use for making PET bottles.
(t) Synthetic Polymer.

2. Match the terms of Column A correctly with the phrases given in Column B.
Column A Column B
(A) Diamond (p) Lead pencils
(B) Graphite (q) Allotrope of Carbon
(C) Producer Gas (r) CO + H2
(D) Water Gas (s) CO + N2
(t) Coke

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
11 P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP

Mathematics PART III

SECTION A
Single Correct Choice Type

This section contains 10 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D)
out of which ONLY ONE is correct.

5 6 3 4
1. The LCM of , , and is
12 5 2 17
1
(A) 60 (B)
60
(C) 180 (D) none of these

3
a2
2. If a = 2b and b = 4c, then is equal to
16bc
(A) 1 (B) 2
(C) 3 (D) 4

100 + 98
a 100 98
3. The value of
b

b2 b
(A) (B)
a2 a
a a2
(C) (D)
b b2

4. On factorizing a3 + (b a)3 b3, we get


(A) 3 (a b) (b 1) (1 a) (B) 3a3b3 (b a)
(C) 3ab (b a) (D) 3a2b2 (b a)

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP
12

5. If A is 50% more than B, then B is less than A by


1
(A) 33 % (B) 25%
3
2
(C) 50% (D) 66 %
3

6. If the diameter of a circle is increased by 200% by what percent has its circumference increased?
(A) 100% (B) 50%
(C) 200% (D) 150%

7. A train X takes 50 seconds to cross a 400 m long train moving at a speed of 20m/sec. It would
take 100 seconds to cross a pole. The speed of the train X (in m/sec) is
(A) 10 (B) 12
(C) 20 (D) 24

8. 4 men or 5 women can construct a wall in 82 days. How long will it take for 5 men and 4 women
to do the same work?
(A) 30 days (B) 40 days
(C) 50 days (D) 60 days

729
9. The rate of interest for a sum that become times itself in 2 years when compounded
576
annually is
32 12
(A) % (B)
5 5%
25 12
(C) % (D) %
2 7

2x + y
10. If x : y = 3 : 2, then the value of is equal to
4x 3y
(A) 1/3 (B) 2/3
(C) 1 (D) 4/3

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
13 P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP

Multiple Correct Answer(s) Type


This section contains 5 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B), (C) and (D) out
of which ONE or MORE are correct.

11. If ab + bc + ca = 4 and a2 + b2 + c2 = 8, then which of the following results is/are true


(A) (a + b + c)2 = 16 (B) a + b + c = 8
(C) (a3 + b3 + c3 3abc)2 = 256 (D) abc = 0

1
12. If x + = 7 , then
x
1 1
(A) x 2 + 2 = 47 (B) x 2 = 3 5
x x
1 1
(C) x 2 2 = 21 5 (D) x 3 + 3 = 5
x x

13. A book with a marked price of Rs. 600 is available at a discount of 18%. Which of the following
result(s) is/are true?
(A) selling price of book = Rs. 492 (B) selling price of book = Rs. 500
(C) discount = Rs. 110 (D) discount = Rs. 108

14. Speed of 54 km/hr is equal to


3
(A) 15 m/sec (B) km/sec
200
9
(C) 54000 m/hr (D) km/min
10

15. For a right circular cylinder of radius r and height h


(A) area of base = r2 (B) curved surface area = 2r2h
(C) Total surface area = 2r (h + r) (D) volume = r2h

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP
14

Comprehension Type

This section contains 1 group of questions. This group has 3 multiple choice question based on a
paragraph. Each question has 4 choices (A), (B), (C) and (D) for its answer, out of which ONLY ONE is
correct.

Paragraph for Questions 16 to 18

A solid is cylindrical with hemispherical ends as


shown. If the height of the cylinder is 56 cm and the
area of its base is 1386 cm2.

16. The volume of the cylinder is equal to


(A) 77616 cm3 (B) 77600 cm3
(C) 61677 cm3 (D) none of these

17. The radius of the base of the cylinder is equal to


(A) 19 cm (B) 20 cm
(C) 21 cm (D) 22 cm

18. The total surface area of the solid is equal to


(A) 12936 cm2 (B) 13936 cm2
(C) 23936 cm2 (D) 33936 cm2

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
15 P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP

SECTION - B
Matrix Match Type
This section contains 1 question. Each question contains statements given in p q r s t
two columns, which have to be matched. The statements in Column I are
A p q r s t
labelled A, B, C and D, while the statements in Column II are labelled p, q, r,
s and t. Any given statement in Column I can have correct matching with B p q r s t
ONE OR MORE statement(s) in Column II. The appropriate bubbles
corresponding to the answers to these question have to be darkened as C p q r s t
illustrated in the following example:
If the correct matches are A p, s and t; B q and r; C p and q; and D s D p q r s t
and t; then the correct darkening of bubbles will look like the following:

1. Match the following:


Column I Column II
(A) 7n = 2401, then 7n5 is (p) 1/16
(B) 642/3 641/3 645/3 is (q) 68921
(C) (92 + 402)3/2 is (r) 421
(D) (0.000064)5/6 (0.00032)6/5 is (s) 5
(t) 1/7

2. Match the following:


Column I Column II
(A) Area of a trapezium is (p) 1 2
r h
3
(B) Volume of a cone is (q) (R2 r2)
(C) Area of a ring is (r) r2h
(D) Total surface area of a hemisphere is (s) 1
height (sum of parallel sides)
2
(t) 3r2

Rough work

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com
P-AIST-2013-IIT-JEE-C-IX-SP
16

PATHFINDER-2013
FIITJEE
ALL INDIA SCREENING TEST
for Class - IX
IIT-JEE
(PHYSICS, CHEMISTRY & MATHEMATICS
ANSWERS
PART I (Physics)
SECTION - A
1. B 2. D 3. C 4. B
5. A 6. D 7. C 8. B
9. D 10. D 11. A, B, D 12. A, D
13. A, B, C 14. A, D 15. A, B, C 16. B
17. C 18. A

SECTION B
1. (A) (p, q) (B) (p, s), (C) (q, r), (D) (t)
2. (A) (r, s) (B) (p, q), (C) (t), (D) (t)

PART II (Chemistry)
SECTION - A

1. C 2. C 3. B 4. C
5. C 6. B 7. D 8. B
9. A 10. D 11. A, C 12. A,B,C
13. C,D 14. A,B,D 15. A,B 16. B
17. B 18. C

SECTION B
1. (A s, t) (B r, t) (C p), (D q, t)
2. (A q) (B p, q) (C s, t), (D r, t)

PART III (Mathematics)


SECTION A
1. A 2. A 3. D 4. C
5. A 6. C 7. B 8. B
9. C 10. D 11. A, C 12. A, C
13. A, D 14. A, B, C, D 15. A, C, D 16. A
17. C 18. A

SECTION - B
1. (A) (t) (B) (p) (C) (q) (D) (s)
2. (A) (s) (B) (p) (C) (q) (D) (t)

FIITJEE Ltd., FIITJEE House, 29-A, Kalu Sarai, Sarvapriya Vihar, New Delhi -110016, Ph 46106000, 26569493, Fax 26513942
website: www.fiitjee.com

Related Interests