You are on page 1of 4

NEVOIA DE A COMUNICA

Definitie
Nevoia de a comunica este o necesitate a fiintei umane de a schimba informatii cu semenii sai.
Ea pune in miscare un proces dinamic , verbal si nonverbal, permitand persoanelor sa se faca
accesibile una alteia, sa reuseasca sa puna in comun sentimentele, opiniile, experientele si
informatiile.
I. INDEPENDENTA IN SATISFACEREA NEVOII
Omul are nevoie de alte persoane pentru a raspunde ansamblului necesitatilor sale vitale si pentru
a-si satisface nevoile sale superioare.
Familia, anturajul, ansamblul institutiilor societatii , prin intermediul comunicarii, concura la
transformarea copilului intr-un individ.
Comunicarea se realizeaza in doua moduri:
modul nonverbal – limbajul corpului (expresia ochilor, a figurii, gesturile, postura, mersul)
modul verbal – este vehiculul gandirii; limbajul verbal permite o exprimare mai clara, mai
precisa, si mai nuantata a semnificatiilor de exteriorizat; limbajul scris este mai cizelat; pentru a
reda intonatiile , nuantele , este insotit de semne de punctuatie.
Omul este capabil de a comunica cu semenii sai din punct de vedere fizic, dar este capabil sa
primeasca si stimuli intelectuali, afectivi si senzoriali , care ii sunt transmisi din anturajul sau.
Pentru a se realiza din punct de vedere al nevoii de comunicare, individul trebuie sa aiba o
imagine pozitiva despre sine, o cunoastere a eului sau material, adaptiv si social.
Independenta in satisfacerea nevoii de comunicare presupune integritatea individului , a
organelor de simt , o dezvoltare intelectuala suficienta pentru a intelege semnificatia mesajelor
schimbate.
FACTORII CARE INFLUENTEAZA SATISFACEREA NEVOII DE COMNUNICARE
Factorii biologici:
- integritatea organelor de simt (vaz, auz, miros, gust, pipait)
- integritatea aparatului locomotor
Factorii psihologici:
- inteligenta
- perceptia (cu simturile)
- emotiile (expresia fetei, debitul verbal)
Factorii sociologici:
- anturajul
- cultura si statutul social (educatia)
- personalitatea individului
MANIFESTARI DE INDEPENDENTA
a.Manifestari de ordin biologic
1. Functionarea adecvata a organelor de simt
- acuitatea vizuala (AV)
- acuitatea auditiva (AA)
- finetea gustului si a mirosului
- sensibilitate tactila
2. Debitul verbal: usor, ritm moderat, limbaj clar, précis.
3. Expresie nonverbala : miscari, posturi si gesturi ale mainii, facies expresiv, privire
semnificativa.
b.Manifestari de ordin psihologic

prin intermediul simturilor sale. traumatisme. stare de criza -anxietate . separare. in grupuri de prieteni. Surse de ordin psihic: -tulburari de gandire. din mediul exterior sau ambele. Perturbarea comunicarii familiale SURSE DE DIFICULTATE Surse de ordin fizic : atingere cerebrala sau nervoasa: tulburari circulatorii cerebrale.. Interventiile asistentei medicale pentru mentinerea independentei nevoii de comunicare 1.exprimare usoara -imagine pozitiva de sine c. statut social si economic defavorabil. Comunicare ineficienta la nivel intelectual 3. Comunicare ineficienta la nivel afectiv 4. -pierdere. Confuzie 5. Atingerea integritatii functiei si rolului sexual 7. Tulburari senzoriale: CETITATE – pierderea vederii SURDITATE – pierderea functiei auditive HIPOACUZIE – diminuarea auzului ANOSMIE – pierderea mirosului HIPOESTEZIE – scaderea sensibilitatii cutanate . Singuratate 6. Exploreaza impreuna cu pacientul . mesaje care vin din anturaj.Manifestari de ordin sociologic .stabilirea de relatii armonioase in familie . medicamete . aparate) . loc de munca) -climat -conflicte. DEPENDENTA IN SATISFACEREA NEVOII DE COMUNICARE Daca comunicarea nu este satisfacuta . surmenaj: obstacole in functionarea simturilor si a limbajului (pansamente . AVC. pot surveni urmatoarele probleme: 1. esec. Comunicare ineficienta la nivel senzorial si motor 2.apartenenta la grupuri de diverse interese . a emotiilor o sa aiba o atitudine de receptivitate si de incredere in alte persoane o sa mentina legaturi cu persoane apropiate II. alcoolism. 1. stres Surse de ordin sociologic: -poluare -mediu inadecvat (locuinta. a altora si a mediului ambiant COMUNICARE INEFICACE LA NIVEL SENZORIAL SI MOTOR Este dificultatea individului de a capta . oboseala. Lipsa cunoasterii: -insuficienta cunostere de sine. mijloacele sale de comunicare 2. droguri. Invata pacientul : o sa mentina integritatea simturilor o sa utilizeze mijloacele specifice de exprimare a sentimentelor . durere. Izolare sociala 8. la locul de munca .

Manifestari de dependent .Tulburari de limbaj Lexia – capacitatea de a citi Grafia – capacitatea de a scrie ACALCULIE – incapacitatea de a efectua calcule DIZARTRIE – dificultate in articularea cuvintelor. obnubilare (obnubilare = stare patologică manifestată prin amețeli. a fi deschis catre altii si catre nevoile lor. de ocupatie .APATIE – indiferenta fata de sine si de ceea ce se petrece in jurul sau .EUFORIE – stare de foarta buna dispozitie.DEVALORIZARE .dificultate de a-si aminti evenimentele trecute( AMNEZIE – tulburare de memorie) . prin pierderea temporară a conștiinței.EGOCENTRISM – preocupare exagerata a individului fata de sine insusi.vorbire incoerenta . in spatiu si referitoare la propria persoana) COMUNICARE INEFICIENTA LA NIVEL AFECTIV Reprezinta dificultatea individului de a se afirma .comportament neadecvat .incapacitatea individului de a detine controlul asupra propriilor acte . de sanatate. dezorientare in timp.Reactii afective in insuficiente sau exces senzorial -neliniste -inactivitate -anxietate -halucinatii -izolare COMUNICARE INEFICIENTA LA NIVEL INTELECTUAL Dificultatea individului de a intelege stimulii primiti si de a-si utiliza judecata.AGRESIVITATE . pentru a comunica cu semenii. imaginatia.ALIENARE MINTALA. Tulburari motorii PARALIZIA – absenta fortei musculare PAREZA . de a stabili legaturi semnificative cu anturajul. Manifestari de dependenta: . de imbracaminte.confuzie. dar fara obiect .NOZOFOBIE – teama de boala .HIPERESTEZIE – cresterea sensibilitatii cutanate 2.FOBIE – frica obsedanta . memoria .diminuarea fortei musculare MONOPLEGIA – paralizia unui singur membru HEMIPLEGIA – paralizia 1/2 corp lateral PARAPLEGIA – paralizia membrelor inferioare TETRAPLEGIA – paralizia celor patru membere 3. pronuntie neinteligibila AFONIE – pierderea vocii AFAZIE – diminuarea /incapacitatea de a se exprima verbal sau scris ALEXIE – incapacitatea de a intelege cuvinte scrise (incapacitate de a citi) AGRAFIA – incapacitatea de a scrie selectiv 4.

fara a manifesta indoiala sau dezgust.sa manifeste solicitudine fata de pacient Tehnici de comunicare terapeutica si rolul asistentei . chiar daca sunt divergente de idei o asistenta va manifesta toleranta fata de pacient o il va asculta fara sa-l intrerupa .tonul adecvat . care va permite atingerea obiectivelor de ingrijire .asigurarea unui confort psihic si fizic al pacientului .debitul verbal sa fie potrivit . este un process dinamic care include elaborarea .ascultarea activa : asistenta isi mobilizeaza intrega atentie pentru a intelege mesajul pacientului. pentru a clarifica sensul mesajului . respectand urmatoarele regului: o sta in fata pacientului cand vorbeste o il priveste in ochi .. .un act planificat . HALUCINATII PERCEPERE INADECVATA DE SINE COMUNICARE TERAPEUTICA Definitie .culturali.intrebarile o vor fi legate de subiectul discutat o vor fi puse intr-o ordine logica o asistenta va alege intrebarile in functie de raspunsul pacientului parafraza – redarea mesajului pacientului in cuvintele ei.sa fie ales momentul potrivit .recapitularea – o revizuire a principalelor idei discutate .mesajul sa fie scurt si clar . transmiterea si receptarea mesajului. DELIR . asistenta poate intrerupe discutia.acceptarea: este vointa de a asculta mesajul unei personae. IDEI DE SINUCIDERE . pentru a se asigura de intelegerea lui corecta .vocabularul utilizat sa fie pe intelesul pacientului .clarificarea – cand intervine o neintelegere . deliberat si profesionist Comunicarea este esentiala in desfasurarea procesului de ingrijiri/nursing.se realizeaza prin tehnici de comunicare terapeutica .stabilirea unei relatii umane pozitive.focalizarea : centrarea mesajului pe o anumita problema de sanatate . ce au la baza comunicarea verbala si nonverbala Conditii pentru o comunicare eficace: .sa tina cont de factorii fiziologici si socio.linistea – va permite asistentei si pacientului sa-si organizeze gandurile .respectarea pacientului . pentru a-i demonstra dorinta de a-l asculta o adopta o atitudine decontractanta o nu face miscari care ar putea distrage interlocutorul o il aproba cand spune lucruri importante . care pot influenta comunicarea . Scop .Componenta a relatiilor interpersonale asistenta – pacient .