1

Drenaj limfatic

Anatomia sistemului limfatic

o o o o o o •

Limfaticele si ganglionii membrului superior Limfaticele si ganglionii membrului inferior Ganglionii iliaci si lomboaortici Limfaticele capului si ale gatului Limfaticele trunchiului Patologia sistemului limfatic

Drenajul limfatic manual

Anatomia sistemului limfatic
Limfa are rolul de a transporta substante nutritive si de a prelua deseurile celulare. Aceasta are o compozitie asemanatoare cu plasma sanguina, din care deriva. Aspectul limfei difera in functie de zona in care se gaseste (de exemplu, la nivel intestinal, aspectul limfei este laptos datorita grasimilor continute). Limfa are rol important in imunitatea organismului uman. Pe langa deseuri si toxine, limfa mai transporta si agenti infectiosi bacterieni si virali care sunt retinuti la nivelul ganglionilor limfatici. Ea intervine in transportul lipidelor absorbite la nivelul chiliferelor (vaselor) intestinului subtire. Sistemul limfatic este alcatuit din:

• •

vase limfatice organe limfatice

Vasele limfatice duc limfa de la tesuturi spre circulatia sanguina. Cele mai mici vase limfatice sunt capilarele (vasele limfatice initiale). Acestea se varsa in precolectoare care la randul lor se varsa in colectoare. Colectoarele sunt reprezentate de ductul toracic si marea vena limfatica

1

2
Ductul (canalul) toracic se formeaza in dreptul vertebrei L2 unde se afla cisterna lui Pequet si are un traseu ascendent, de-a lungul coloanei vertebrale, traversand diafragmul prin acelasi orificiu cu aorta. La nivelul gatului, ductul toracic se varsa in vena subclavie stanga. Ductul toracic colecteaza limfa de la nivelul: - membrelor inferioare - abdomenului- hemitoracelui stang - membrului superior stang - jumatatii stangi a extremitatii cefalice Marea vena limfatica dreapta (canalul limfatic drept) se varsa in vena subclavie dreapta si dreneaza limfa din: - membrul superior drept - hemitoracele drept - jumatatea dreapta a extremitatii cefalice.

Organele limfatice sunt impartite in:

• •

centrale periferice

Organele limfatice centrale sunt:

timusul -este locul de maturizare al limfocitelor T. Atinge maximul de dezvoltare la pubertate si apoi involueaza prin transformarea tesutului limfatic in tesut adipos. Acesta este situat in mediastinul antero-superior si prezinta 2 lobi impartiti in lobuli. Din punct de vedere histologic, este alcatuit din 2 zone: la periferie se afla zona corticala, alcatuita in principal din limfocite, iar in zona centrala se afla zona medulara, alcatuita din tesut epitelial.

• •

maduva osoasa – se gaseste in interiorul oaselor, in special a celor late (ex. stern, oasele bazinului). La acest nivel se produce maturizarea limfocitelor B. ficatul - indeplineste rolul de organ limfatic central doar in viata intrauterina si reprezinta locul unde se realizeaza diferentierea si maturizarea limfocitelor B.

Organele limfatice periferice sunt:

ganglionii limfatici – sunt aglomerari celulare de forma rotunjita care se gasesc pe traseul vaselor limfatice. Au un diametru de 10-15 mm si contin foliculi limfatici bogati in limfocite. In organismul uman se gasesc intre 400-700 de ganglioni care filtreaza si purifica limfa. Acestia sunt repartizati intr-o retea profunda (ganglionii din regiunea abdominala, toracala si a gatului) si intr-o retea superficiala (ganglionii inghinali, occipitali, axilari si cervicali). Din punct de vedere filogenetic, ganglionii limfatici au o zona corticala (la periferie) care este locul de proliferare si diferentiere a limfocitelor B, o zona paracorticala

2

Foliculi limfatici izolati se gasesc la nivelul esofagului. tubare si palatine formeaza inelul limfatic Waldayer. rectului. pulsatiile arteriale.3 (zona timodependenta)in care predomina limfocitele T si o zona medulara (in jurul hilului) alcatuita din limfocite B si T. 3 . peristaltismul intestinal. In mod normal nu este palpabila decat atunci cand dimensiunile acesteia sunt marite (splenomegalie). vase limfatice etc. foliculii sunt organizati in amigdale faringiene.este situata in hipocondrul stang (in etajul abdominal superior). Acestea. La nivelul tubului digestiv se gasesc celule imunitare fie diseminate. • tesuturile limfatice – se gasesc la nivelul mucoasei tubului digestiv. Din punct de vedere structural si functional aceasta are 2 regiuni: pulpa rosie. care corespunde foliculilor limfatici si este alcatuita din limfocite B si T. colonului. fie grupate in foliculi limfatici a caror structura se aseamana cu cea a ganglionilor si a splinei. respirator si la nivelul tegumentului. Circulatia limfatica Circulatia limfatica este o circulatie centripeta (de reflux) care incepe in spatiile interstitiale si se termina in spatiul retroclavicular drept sau stang. pozitive si negative. presiunea pe vasele limfatice exercitata de fortele externe: contractia musculara. impreuna cu amigdalele linguale. La nivelul faringelui. care contine macrofage si are rolul de distrugere a hematiilor si pulpa alba. La exterior are o capsula subtire care transmite septuri conjunctive in interiorul organului. Circulatia limfei se realizeaza prin urmatoarele mecanisme: • • • propriul mecanism de contractie al vaselor mari limfatice (10-15 contractii/minut). vase de sange. ce apar in timpul respiratiei. • splina . modificarile de presiune intratoracica.

4 4 .

se pot afla de-a lungul arterei radiale. 5 . Limfaticele membrului superior • Limfatice superficiale – repartizate la suprafata membrelor. trunchiul superficial interdeltopectoral si colectoarele superficiale ale glandei mamare. f. d. colectand limfa adusa prin capilare si se reunesc in final in regiunea axilara. Din aceste colectoare ale antebratului se nasc 2 sau 3 colectoare humerale. Putine limfatice ale membrului superior nu converg spre ganglionii axilari. Grupul scapular – cuprinde 5 –10 ganglioni aflati de-a lungul venei scapulare inferioare pana la varsarea acesteia in vena axilara. subclavicular. mai dense la nivelul degetelor si pe fata palmara a mainii. interosoase si humerale. apoi pe brat. • Limfatice profunde – sunt doua colectoare radiale profunde la nivelul pumnului care insotesc artera radiala si se anastomozeaza la plica cotului. Mai exista doua radiale cubitale profunde care urca de-a lungul vaselor cubitale pana la plica cotului. • • Ganglioni profunzi. Acest grup primeste vasele eferente ale altor grupuri. cubitale. Colectoarele interosoase anterioare si posterioare urca pe antebrat. Limfa se varsa apoi in ganglionii humerali. c. ale peretelui antero-lateral al toracelui. scapular. Grupul central – numara 4-6 ganglioni la care vin colectoarele de la san. e. Ganglionii stratului deltopectoral. toracic. deci profunzi. Colectoarele interosoase anterioare si posterioare se unesc cu celelalte colectare la nivelul plicii cotului. Grupul toracic (mamar extern) – cuprinde 5 –7 ganglioni lipiti de peretele toracic al coastelor de la a 2-a la a 6a. Ei dreneaza tegumentele si muschii peretelui toracic posterior si ai partii postero-laterale de la baza gatului. 2. Ei dreneaza o mare parte a limfaticelor sanului. Grupul humeral numara 5 –7 ganglioni in zona posterointerna a axilei. Acest grup este inclus in grasimea din partea medie a axilei si isi trimite eferentele spre grupul subclavicular. central. ale tegumentelor si muschilor peretelui abdominal supra-ombilical. El ocupa varful piramidei axilare deasupra micului pectoral. Acestea se pot reuni in treimea mijlocie a cotului cu una sau doua ramuri ale ganglionilor epitrohleeni si cu cateva ramuri musculare. se gasesc aici grupul humeral. Supraepitrohleeni – 2-3 cm deasupra trohleei. Ganglionii limfatici ai membrului superior • Ganglioni superficiali: a. Toate vasele colectoare limfatice ale membrului superior (superficiale sau profunde) ajung la grupul humeral. Ganglioni axilari . Grupul subclavicular – cuprinde 6-12 ganglioni.majoritatea acestora sunt subaponevrotici.5 Limfaticele si ganglionii membrului superior 1. b.sau supraclavicular. Colectoarele cele mai externe ale bratului pot scurtcircuita grupul humeral si comunica direct cu grupul sub.

Limfaticele membrului inferior • • • • Colectoarele superficiale satelite ale safenei interne – merg spre colectoarele inghinale. Colectoarele superficiale ale safanei externe – merg spre ganglionii limfatici poplitei. principale – cele care urmeaza vasele: 6 .6 Limfaticele si ganglionii membrului inferior 1. Colectoarele regiunii fesiere Colectoarele profunde: a.

La picior sunt mai numeroase pe fata plantara decat pe fata dorsala. • Ganglionii poplitei: . Ganglionii limfatici ai membrului inferior • Ganglionii inghinali – se impart in superficiali si profunzi. b. cele care urmeaza arterele plantare. 2. care insotesc anastomoza dintre artera pedioasa si artera plantara externa. Cei profunzi sunt mai putin numerosi. limfaticele satelite ale arterei fesiere.7 • • • • • • care urmaresc artera nutritiva a osului. cai accesorii: • • • limfaticele satelite ale arterei obturatorii. Ei sunt legati de grupul intern al ganglionilor iliaci. care se varsa in ganglionii iliaci interni. provenind de la 7 . limfaticele satelite ale arterei sciatice. ale membranei interosoase. Limfaticele sunt mai numeroase la picior decat la gamba si coapsa. satelitele arterei tibiale posterioare care se varsa in ganglionul popliteu cel mai extern.Ganglionul safen extern – primeste colectoarele satelite ale venei safene externe. care se varsa in grupul intern al ganglionilor iliaci externi. care insotesc artera tibiala anterioara. care pot ajunge in ganglionii limfatici si in cei ai arterei iliace comune. respectiv 1-3.

prin reunirea lor supra. avand tendinta sa se insinueze intre psoas si artera. Ganglionii iliaci si lomboaortici Lanturile iliace constituie releul obligatoriu prin care limfa. deci subaponevrotic. de la pleoape. ganglionii intraglandulari. de la partea externa a calcaiului si de la fata posterioara a gambei. lantul intern – se naste in spatele partii interne a arcadei crurale si se continua de-a lungul arterei iliace interne. primeste limfaticele fetei posterioare ale pavilionului urechii si a teritoriului parietal al pielii paroase a capului. grupul sub-aponevrotic. primeste limfaticele din portiunea occipitala a pielii paroase a capului. Grupul parotidian primeste limfa din regiunile temporala si frontala a pielii paroase a capului. el primeste trunchiul limfatic intestinal care dreneaza chilul absorbit la nivelul intestinului subtire. • Ganglionul tibial anterior – se gaseste la nivelul membranei interosoase.sau subdiafragmatic. Ganglionii iliaci se impart in trei lanturi: • • • lantul extern – pe marginea externa a arterelor iliace. Lanturile iliace primesc si trunchiurile care dreneaza majoritatea viscerelor pelvine. grupul parotidian – se subdivide in trei grupe: • • • grupul superficial si preauricular. de la radacina nasului. c. lantul mijlociu – este plasat inauntrul arterei iliace externe. primitiva si externa. de la urechea externa. b. venind de la membrele inferioare se varsa in canalul toracic. Limfaticele capului si ale gatului • Cercul ganglionar pericervical – cuprinde: a. formeaza canalul toracic. Lanturile ganglionare lomboaortice se impart in patru grupe care prelungesc lanturile ilio-pelvine. Daca confluentul este subdiafragmatic. se continua in spatele arterei iliace primitive. grupul occipital profund – situat sub unghiul postero-superior al muschiului sternocleidomastoidian si pe tesutul fibrotendinos care acopera linia occipitala superioara intre insertiile SCM si trapezului. Cisterna lui Pequet marcheaza originea canalului toracic. grupul mastoidian – situat la capatul proximal al sternocleidomastoidianului. pe fata anterointerna a venei.8 treimea posterioara a merginii externe a piciorului. 8 . Din plexul lomboaortic se desprind doua trunchiuri lombare care.

buze. c. • Grupul cervical profund juxta-visceral. • • fata posterioara a toracelui – este drenata spre ganglionii axilari. ganglionii pretrahleali. 2. delimitate printr-o linie mai mult sau mai putin orizontala. de la buza inferioara.ganglionii lantului recurential. mai precis spre grupele subscapulare homolaterale. e. de la nas. adica grupele superointerna si superoexterna. Limfaticele fetei posterioare a trunchiului Limfaticele fetei posterioare a trunchiului se repartizeaza in doua teritorii distincet. Patologia sistemului limfatic 9 . care trece deasupra vertebrelor T10.cuprinde: a. direct prin ganglionii aflati deasupra articulatiilor condrosternale. Limfaticele fetei anterioare a trunchiului • • Limfaticele fetei anterioare a toracelui (pieptul) – pieptul este drenat pe cale anterointerna. primeste limfa de la pleoapa inferioara. Regiunea mediodorsala inferioara este drenata spre plica inghinala homolaterala. pentru a inainta pe fata antero-laterala a abdomenului spre grupul ganglionar inghinal superoextern. ganglionii retrofaringieni.T12. grupul submaxilar profund – plasat pe marginea inferioara a mandibulei si obrazului.9 d. obraz. plasat intre cele doua parti ale muschiului digastric. primeste limfa de la menton. • Grupele laterale profunde ale gatului (lantul ganglionar substernomastoidian profund) – plasat de la mastoida pana la baza gatului. ganglionii prelaringieni. • Vasele limfatice ale capului si gatului – merg la ganglionii substernomastoidieni. fara sa treaca prin piramida axilara. b. Limfaticele abdominale – se indreapta sub linia medio-abdominala subombilicala spre grupele ganglionare inghinale corespunzatoare. Limfaticele trunchiului 1. de la gingii si de la planseul bucal. de la partea mediana a gingiei inferioare. d. limfaticele partii inferioare a spatelui (regiunea lombara pana la vertebrele T11-T12) – dreneaza limfa spre lanturile ganglionare inghinale. grupul submentonier – care poate fi profund sau superficial. de la planseul bucal si de la varful limbii. Colectoarele limfatice posterioare devin laterale.

a unor interventii chirurgicale (prin ablatia ganglionilor). mentinand. cu cat va fi mai mare presiunea. durere mai mult sau mai putin importanta. limfedem secundar – poate aparea in urma unor traumatisme. fibrotic. Drenajul limfatic manual Drenajul limfatic manual reprezinta acel tip de masaj prin intermediul caruia se asigura drenarea lichidelor excedentare de la nivel celular. a substantelor preluate in capilarele limfatice. lichidul bogat in proteine continua sa se acumuleze ducand la fibrozarea membrului. Limfedemul secundar aparut la mambrul superior sau la cel inferior are in general o evolutie proximo-distala. Stadializarea edemului: a.10 Limfedemul – este o disfunctie a sistemului limfatic ce consta in acumularea de limfa in spatiile intersititiale. In acest caz se indica chirurgia de debridare. Captarea este consecinta cresterii locale a presiunii tisulare. senzatia de „piele stransa”. respectiv captarea limfei realizata de reteaua de capilare limfatice si evacuarea. cu atat va fi mai mult preluata de capilarele limfatice. c. echilibrul hidric al spatiilor intersititiale si evacuarea deseurilor provenind din metabolismul celular. In acest caz se instaleaza fibroza care marcheaz debutul edematierii membrului. furnicaturi.poate fi prezent la nastere sau se manifesta mai tarziu si nu se i cunosc cauzele. Tablou clinic: • • • • • cresterea dimensiunilor regiunii afectate. • scurgerea de lichid limfatic la nivelul tegumentului. atat local dar si cu iradiere. senzatia de greutate la nivelul membrului afectat. intepaturi. gradul I (spontan reversibil) – edemul apare la presiunea tegumentului (lasa godeu) si scade la elevatia membrului. ceea ce duce la cresterea dimensiunilor segmentului afectat. in urma radioterapiei sau a unor infectii (filarioza). de aceea. departe de zona infiltranta. Etiologia si clasificarea limfedemului: • • limfedem primar. cel mai frecvent bratul sau gamba. b. Manevrele specifice drenajului limfatic manual prin care se faciliteaza procesele de captare si evacuare a limfei sunt: 10 . in aclasi timp. Acesta devine un mediu de cultura propice pentru dezvoltarea bacteriilor si aparitia secundara a limfangitei. Tesutul este dur. gradul II – presiunea degetelor nu lasa godeu. gradul III (elefantiazis) – este ireversibil iar dimensiunile membrului afectat sunt foarte mari. Daca limfedemul nu este tratat. La evacuarea acestor lichide intersititiale participa 2 procese distincte.

5. Drenajul capului. Mana intra in contact cu pielea prin index. presiunea propriu-zisa merge din amonte in aval. fie in acelasi sens fie in sensuri diferite. deoarece acestea au un dublu rol. Mainile inconjoara segmentul de drenat si presiunile sunt intermitente. Cercurile cu degetele sunt miscari circulare concentrice realizate apasand usor pielea si deplasand-o fata de planul profund. Drenajul manual al ganglionilor limfatici Drenajul manual al ganglionilor limfatici se executa la fel de bland si prudent ca si drenajul manual al cailor limfatice. Trebuie evitata ciupirea pielii intre police si celelalte degete. In timp ce manevrele de captare se executa doar acolo unde exista exista infiltrate. acesta din urma terminand miscarea inceputa de celelalte degete. in sensul facilitarii resorbtiei la nivelul capilarelor si limfaticelor. • presiunile „in bratara” – se realizeaza pe acele zone care pot fi inconjurate de una sau cele doua maini. Mana se deplaseaza fara a freca. de captare si de evacuare. gatului si fetei Index articol Drenajul capului. dinspre partea sa cubitala (deget 5) spre cea radiala (deget 2). de asemenea. • • cercurile evacuarii cu policele – executate exclusiv cu policele in scopul captarii sau miscarea combinata – reprezinta asocierea cercurilor cu degetele cu cercurile cu policele. Manevre specifice de drenaj limfatic manual • cercurile cu degetele – sunt implicate degetele 2. Daca presiunile in bratara se aplica din aproape in aproape. evidentiat experimental. numeroase colectoare limfaticeobisnuit nefunctionale.3. respectiv edeme. de la proximal catre distal. fie ca este executat in scop pur terapeutic. Presiunea realizata pe parcursul acestor manevre este usoara si progresiva. dinspre radial spre cubital. adica faza de presiune urmeaza fazei de relaxare. presiunea asupra pielii avand loc in timpul abductiei.11 • Manevra de captare (resorbtie) se executa prin deplasarea pielii cu mana pe planurile subiacente. Miscarea poate fi realizata cu ambele maini suprapuse. fara a fi vorba de cresterea presiunii. adica a veselor aferente.4. fie in scop estetic. • Manevra de evacuare (de apel). Presiunea se exercita cu mana aflata deasupra. bratul efectuand miscari de abductie si adductie fata de trunchi. deschizand. Mana se asaza pe pielea pacientului. urmate de manevrele de apel care vor purta ceea ce s-a captat in cantitate crescuta spre locul de varsare. o deprima si o tensioneaza in sens proximal. manevrele de apel sunt nelipsite din orice tip de drenaj limfatic. se executa in sens invers fata de manevrele de captare. gatului si fetei Drenajul capului si fetei Indicatiile drenajului limfatic al fetei Toate paginile Pagina 1 din 3 11 . Degetele sunt perpendiculare pe directia de evacuare a ganglionilor. presiunea executandu-se in adductia bratului fata de trunchi.

gatului si fetei Index articol Drenajul capului. Protocol 1 – Drenajul capului si gatului Pozitia pacientului: decubit dorsal. de la nivelul ganglionilor retroclaviculari si urca pe toate fetele gatului pana la ganglionii mastoidieni si occipitali. ca pentru masajul cosmetic al fetei 1. pana la nivelul ganglionii occipitali. Indicatiile drenajului gatului: • • • ridurile gatului. ritm si pe aceeasi regiune ca si miscarea de apel. imbatranirea pielii si tesuturilor. parietala si temporala a pielii paroase a capului.se executa pe marginea postero-lalerala a SCM si partial pe marginea anterioara a trapezului superior. intalnind locul de insertie pe occipital al SCM-ului si al trapezului. 4.in partea dreapta a pacientului.12 Drenajul capului si gatului . Drenajul capului. in acelasi mod ca drenajul fetei anterioare a gatului: de 3 ori miscarea de apel. 3. prin cercuri mici cu degetele. pompajul ganglionilor retroclaviculari – de 7 ori miscarea de apel incepe de la baza gatului si inainteaza pe SCM prin cercuri mici cu degetele pana la nivelul ganglionilor mastoidieni si occipitali. revenind la locul de plecare imediat ce am ajuns la nivelul ganglionii occipilali. ultima statie inainte de varsare.de-a lungul marginii anterioare a SCM si a corpului acestuia. Acesta incepe de la baza gatului. de 3 ori miscrea de retur. drenajul fetei laterale a gatului.la capul acestuia. drenajul fetei anterioare a gatului. 2. presiuni. Pompajul ganglionilor va coincide cu manevrele de drenaj (manevre de apel si retur) deoarece zona este impanzita de ganglioni si de limfatice cu traiect foarte scurt. pompajul ganglionilor retroclaviculari – fiind o zona mai extinsa si cu roluri majore se pompeaza de cel putin 7 ori. pe ganglionii juxta-viscerali. aceasta manevra influentand si varsarea limfei in zonele discutate de pe traiectul venelor subclaviculare. Acesta va fi executat sub forma cercurilor cu degetele sau cu policele. de la baza craniului.poarta aceasta denumire pentru ca grupurile ganglionare posterioare. intarirea imunitatii in sfera ORL. Se executa de 3 ori. orientand limfa spre releul retroclavicular. Se executa de 3 ori. dreneaza limfa din partea occipitala. cu fata spre fata acestuia . gatului si fetei 12 . intensitate. doar ca se porneste de la baza craniului si se inainteaza spre baza gatului. eventual cu o pernita cilindrica sub ceafa Pozitia maseurului: . • • miscarea de retur se executa cu aceleasi miscari. actionand pe ganglionii grupului substeronomastoidieni (grup lateral profund) si indirect.

in scopul eliminarii cearcanelor si edemelor palpebrale. de 2-3 ori. dar acesta se poate executa de sine statator. 1. ca pentru masajul cosmetic al fetei. eventual cu o pernita cilindrica sub ceafa.realizeaza drenarea regiunii periorbitare si se executa cu degetele (fara police) asezate "in cupa" pe conturul orbitelor. pompajul ganglionilor: grupul ganglionilor mastoidieni – de 3 ori pompaj dirijat in jos. 2. drenajul fetei va fi intotdeauna precedat de drenajul gatului. deoarece sunt pompate grupurile ganglionare parotidiene (dreneaza regiunea frontala. temporala si periorbitala). drenarea fetei implica automat si drenajul pielii paroase a capului. de la ganglionii parotidieni spre unghiul intern al ochilor. retur spre menton de 3 ori. regiunea obrajilor – drenaj spre ganglionii submaxilari. grupul ganglionilor submaxilari si submentonieri – de 3 ori pompaj spre lateral. pornind de la menton spre buza inferioara – de 3 ori. retur de 3 ori. Apel de 3 ori. conturul ochilor. 13 . drenajul pleoapelor – se desfasoara dupa traiectul liniei imaginare descrise anterior. regiunea buzei superioare – manevre de apel spre ganglionii submandibulari. In mod obisnuit. Se aplica presiune usoara cu tendinta de a o dirija spre exterior. respectiv a zonei frontale si temporale. de 3 ori. pornind de la unghiul mandibulei spre menton. alaturi de proceduri cosmetice sau de masajul somatic al fetei. drenajul propriu-zis al fetei – imparte fata dupa o linie imaginara ce porneste din unghiul intern al ochiului si se termina anterior fata de ureche: • • • • • regiunea mentoniera – manevre de apel catre ganglionii mentonieri. retur de 3 ori. pornind lateral de menton spre buza superioara pana in portiunea subnazala de 3 ori. In acest caz. cu indexul si mediusul. Protocol 2 – Drenajul capului si al fetei Pozitia pacientului: decubit dorsal. in drenajul limfatic general nu este cuprins si drenajul fetei. retur de 3 ori. aceasta fiind ordinea fireasca tinand cont de locul de varsare a limfei si teritoriile drenate. diminuarii ridurilor si imbunatatirii conditiei pielii sensibile a fetei. in cabinetele de infrumusetare. cu indexul si mediusul de la nivelul marginii mandibulei spre nas si pleoapa inferioara peste obraji. Pozitia maseurului: la capul pacientului. fara insa a presa globii oculari. grupul ganglionilor occipitali – de 3 ori pompaj dirijat in jos.13 Drenajul capului si fetei Indicatiile drenajului limfatic al fetei Toate paginile Pagina 2 din 3 Drenajul capului si fetei – ca si in cazul gatului. • • • • grupul ganglionilor parotidieni – de 3 ori pompaj dirijat spre ureche si spre in jos.

4. gatului si fetei Index articol Drenajul capului. piele prea uscata/ prea incarcata de sebum. edeme palpebrale. ganglionii submentonieri. Ordinea va fi: ganglionii parotidieni. pungi sub ochi. ganglionii submaxilari. manevre finale – se aplica dupa drenajul fetei. edeme in alte regiuni ale fetei.14 • • drenajul sprancenelor – se executa ca o ciupire dirijata spre exterior (ganglionii parotidieni). drenajul regiunii frontale si temporale – de la nivelul zonei preauriculare spre centrul fruntii.se executa ca si cel initial. pornind de la extremitatea externa a sprancenei spre cea interna. gatului si fetei Drenajul capului si fetei Indicatiile drenajului limfatic al fetei Toate paginile Pagina 3 din 3 Indicatiile drenajului limfatic al fetei: • • • • • • riduri. retur de 3 ori. ganglionii sternomastoidieni. Drenajul capului. pompajul final al ganglionilor. doar ca se continua si cu pompajul simplu al ganglionilor regiunii gatului terminand cu ganglionii retroclaviculari. la inceputul manevrei asezam palmele in pozitia descrisa pe fata tractionand spre intern. cearcane. pumnul flectat la 900 fata de antebrat. inainte de pompajul ganglionar final. dirijand astfel limfa spre grupele ganglionare responsabile. ganglionii mastoidieni. ganglionii retroclaviculari. Se pot aplica ambele sau doar una dintre manevre. 14 . ambele avand acelasi scop: captarea limfei din conturul fetei si dirijarea acesteia spre ganglioni. strabatand intreaga suprafata si drenand spre ganglionii parotidieni. • manevra ingerului – radacinile mainilor se sprijina pe frunte. Se coboara palmele peste frunte si cu marginea cubitala se initiaza o miscare de intindere spre lateral a pielii fetei. 3. Protocol 3 – Drenajul pielii paroase a capului Acesata regiune poate fi lucrata separat in unele situatii care vor fi prezentate in indicatii. de 3 ori. ganglionii occipitali. cu indexul si mediusul. • acoperisul ingerului – palmele sunt tinute ca un acoperis deasupra fetei.

care se rupe usor. dureri ale capului. pompajul final al ganglionilor: ganglionii parotidieni. grupul humeral (pe marginea marelui dorsaj) – de 3 ori. par fragil. ganglionii retroclaviculari. de 7 ori. 3. Drenarea ganglionilor axilari se face in grupul subclavicular.miscarea se efectueaza cu radacina mainii. Dupa acestia se abordeaza marea grupa a ganglionii axilari. ganglionii mastoidieni. despicat. policele fiind indreptat cranial. pe toata partea acoperita de par a osului frontal: de 3 ori apel. cu indexul si mediusul: • • • grupul central (in centrul axilei) – de 3 ori. ganglionii parotidieni. Pentru imbunatatirea conditiilor cailor de varsare si a locusurilor propriu-zise. se lucreaza si grupul ganglionar retroclavicular precum si originea marelui duct limfatic – cisterna Pecquet.15 Pozitia pacientului: asezat cu capul sprijinit anterior 1. de 7 ori. zona anterioara (frontala) – de la ganglionii parotidieni spre portiunea anterioara a capului. pompajul cisternei Pecquet. In drenajul limfatic general. Protocol 4 – Drenajul membrului superior Pozitia pacientului: decubit dorsal cu bratul in abductie fata de trunchi. caderea parului. de 3 ori retur. • • • • zona laterala – de la ganglionii parotidieni spre vertex pe partea laterala a capului: de 3 ori apel. pompajul ganglionilor: ganglionii mastoidieni. pompajul ganglionilor axilari. drenajul propriu-zis – se lucreaza pe zone. de 3 ori retur. fara luciu. astfel: zona posterioara – de la nivelul ganglionilor occipilali spre vertex: de 3 ori apel. de 3 ori retur. drenajul membrului superior se executa imediat dupa regiunea gatului. urmat fiind de toracele anterior. drenajul bratului 15 . grupul toracic (pe marginea marelui pectoral) – de 3 ori. releul retroclavicular nefiind atins. ganglionii sternomastoidieni. lndicatiile drenajului limfatic distinct al pielii paroase a capului: • • • matreata si piele paroasa cu exces seboreic. ganglionii occipitali. 2. 3. 1. 4. de 3 ori retur. ganglionii occipitali. zona postero-laterala – de la nivelul ganglionilor occipitali si mastoidieni pe partea postero-laterala spre vertex: de 3 ori apel. Drenajul limfatic al membrului superior Punctul de pornire in cazul acestei regiuni este la nivelul ganglionilor retroclaviculari. pompajul ganglionilor retroclaviculari – cu indexul si mediusul. 2. migrene.

drenajul fetei dorsale – manevrele sunt identice cu ale fetei palmare. Ca si in cazul membrelor superioare.de cate 3 ori grupul humeral. aplicand aproape toata palma. de 3 ori. de 3 ori retur. de 3 ori retur. de 3 ori retur.16 • • • fata interna – de la ganglionii axilari spre cot (epitrohlee). manevre finale: • • • • • • returul mainii – o data. 6. de 3 ori apel. pompajul ganglionii axilari. de 3 ori apel. daca se executa de sine statator se va aborda mai intai calea de varsare prin aplicarea pompajelor ganglionilor retroclaviculari si a cisternei Pecquet. drenajul antebratului • • • • fata interna – de la fata interioara a cotului spre pumn. de 3 ori apel. drenajul pumnului si al mainii • • • • pompaj pe fata anterioara a pumnului. exista cativa ganglioni si la baza glandei 16 . sub pliul de flexie. 8. Din punct de vedere anatomic grupul ganglionilor mamari externi se intind pana la nivelul coastei a 6-a. de 3 ori retur. drenajul fetei palmare – cu policele pe eminenta tenara si hipotenara pana la articulatiile metacarpofalangiene. manevra sandwich la nivelul bratului – un retur. De asemenea. 5. presiunile in bratara – cu toata mana sau despicatura mainii. de 3 ori apel. toracic si central. de 3 ori apel. manevra sandwich – palmele lucreaza simultan pe fata interna si externa a antebratului: de 3 ori apel. de 3 ori retur. Drenajul limfatic al peretelui toracic anterior si al sanului In cadrul drenajului limfatic general. de 3 ori retur. pe fetele superioara si inferioara. presiunile in bratara – cu toata mana sau despicatura mainii. fata externa – de la umar (regiunea deltoidiana) spre cot. manevra sandwich a antebratului – un retur. sub forma de presiuni usoare orientate in sus. de 3 ori apel. presiunea gradata orientata spre ganglionii axilari. pompajul pliului pumnului. cu toata palma. 7. de 3 ori retur. dar partea lor inferioara se denumeste uneori ca fiind ganglionii mamari mijlocii. presiunea gradata orientata spre cot. pompajul ganglionilor supraepitrohleeni. apoi pe fetele laterale. se executa dupa drenajul membrelor superioare si inainte de drenajul abdomenului. se executa de 3 ori. de 3 ori. drenajul degetelor – se executa de la extremitatea proximala spre extremitatea distala. de 3 ori apel. fata externa – de la fata externa a cotului spre pumn. pompajul ganglionilor supratrohleeni – deasupra marginii interne a cotului. de 3 ori retur.

de a 3 sanului ori apel. 1. 3. uneori putand aplica manevra combinata. de dupa mijlocii partea 3 ori retur. Pozitia maseurului: pe partea opusa regiunii lucrate. continua spre regiunea medio-sternala si apoi spre partea inferioara a sanului. opusa. Protocol 5 – Drenajul limfatic al peretelui toracic anterior si al sanului Pozitia pacientului: decubit dorsal cu bratele in usoara abductie. grupul mamar extern (pe marginea pectoralului mare) – de 3 ori. multe de trece pompajul la ori de 3 „in ganglionii ori apel. – de de 3 3 ori ori. drenajul partii costale laterale – manevra de apel se executa de la pliul axilar spre partea infero-latetala a 6. Drenajul peretelui abdominal se face spre ganglionii axilari in cazul regiunii supraombilicale si spre ganglionii inghinali in cazul regiunii subombilicale. dar o parte a acesteia poate sa ajunga direct la ganglionii subscapulari impreuna cu limfa jumatatii respective de spate. unii autori numind acesta modalitate de drenaj „in banda". zonei. evantai”. de 7 ori. de 7 ori. primele sedinte de drenaj se vor face exclusiv pe partea opusa a toracelui si abia apoi se va trece la apelul regiunii interesate. retur. pompajul cisternei Pecquet – miscare efectuata cu radacina mainii.17 mamare care se constituie ca grup separat si care se denumeste ca grup al ganglionilor mamari inferiori. inferiori.in cazul in care se executa exclusiv drenajul toracelui si sanului se incheie cu pompajul cisternei Pecquet si a ganglionilor retroclaviculari Drenajul limfatic al peretelui abdominal Drenajul limfatic al peretelui abdominal urmeaza dupa drenajul toracelui si precede intotdeauna drenajul membrelor inferioare. se drenarea de pompajul acestei mai regiuni. 10. mamari ganglionilor nevoile si grupurilor 11. chiar si in cazul in care nu se executa un drenaj limfatic general. situate mai jos de ganglionii mamari externi si spre partea grilajului inferioara costal. 9. drenajul sanului – incepe de la jonctiunea dintre regiunea suprapectorala si regiunea axilara. cu indexul si mediusul: • • grupul central (in centrul axilei) – de 3 ori. motiv pentru care. urmand apoi calea fireasca. 4. pompajul ganglionilor axilari. Manevrele de drenaj se indreapta spre marginea exterioara a toracelui pentru a ajunge la ganglionii responsabili cu trecand 8. pompajul ganglionilor retroclaviculari – cu indexul si mediusul. Limfaticele cavitatii abdominale dreneaza in ganglionii iliaci si lomboaortici de unde se formeaza apoi cisterna Pecquet in partea superioara a abdomenului. drenajul zonei inferioare a grilajului costal – porneste de la ganglionii mamari externi spre rebordul costal. Se executa cercuri cu ambele police sau cu toate degetele. Protocol 6 – Drenajul limfatic al abdomenului 17 . 2. 5. 7. La nivelul toracelui anterior exista colectoare care trec dintr-o jumatate in cealalta. axilari. policele fiind indreptat cranial. Drenarea limfei sanului se realizeaza prin colectoare in aceste grupuri. in cazul unui edem masiv al bratului. pompajul grupurilor de ganglioni mamari mijlocii si inferiori.

se executa dupa directii ce formeaza in final un romb. raportandu-ne la puncte denumite maini asezate paramedian. fiecare apoi se trece la partea si opusa. pompajul ganglionilor subgrup (supero-extern supero-intern). pompajul ganglionilor lomboaortici si iliaci – se executa la nivelul spinei iliace antero-superioare. de 3 ori apel. Pozitia maseurului: in partea dreapta a pacientului. de de 3 3 ori ori. median. de la punctul median spre punctul stang superior. pompajul cisternei Pecquet – miscare efectuata cu radacina mainii. cu degetele ambelor 4. punct drept. punct drept. vibratii de la simfiza pubiana spre cisterna Pecquet – de 3 ori. in potcoava. schimband d. respectiv stang inferior – situate pe liniile ce unesc punctele precedente cu portiunea mijlocie a regiunii inghinale. 2. 6. de 3 ori apel. de 3 ori retur. a. drenajul de intoarcere – porneste de la punctul drept inferior la punctul stang inferior. policele fiind indreptat cranial. drenajul regiunii abdominale stangi prin manevre de apel realizate cu toata mana combinate cu pompaje spre cisterna Pecquet: • • de la punctul stang superior spre punctul stang inferior. 1. 3. pe orizontala ce trece prin ombilic. ganglionii lomboaortici si iliaci – de 3 ori. c. retur. de 7 ori. respectiv stang superior – situate in partile laterale ale abdomenului. cisterna Pecquet – de 7 ori. b. drenajul propriu-zis al abdomenului – incepe din partea stanga a abdomenului. lucru la de nivelul 3 ori punctului apel. de 7 ori. drenajul regiunii abdominale drepte – efectuat ca in cazul precedent doar ca mana utilizata este cea dreapta – de la punctul median spre punctul drept superior. inghinali – de de 3 3 ori ori. pompaje finale: • • • • ganglionii inghinali – de 3 ori. drenajul partii de mijloc a abdomenului se executa prin doua manevre: • • manevra lingura – de la nivelul cisternei Pecquet spre marginea inferioara a abdomenului (simfiza pubiana) – de 3 ori. ganglionii retroclaviculari – de 7 ori. • • • punct median – corespunde cisternei Pecquet si este situat median in partea superioara a abdomenului (apendicele xifoid). pompajul ganglionilor retroclaviculari – cu indexul si mediusul. de 3 ori retur. de 3 ori apel. 18 . de 3 ori retur – de la punctul drept superior la punctul mana drept de inferior.18 Pozitia pacientului: decubit dorsal. astfel: 5.

cu policele ambelor maini. se va executa pe trei portiuni: a .presiunile in bratara – cu toata mana sau despicatura mainii. b . ori apel. chiar de mici proportii. de de 3 3 ori ori retur. data fiind cantitatea mare de limfa ce se capteaza la acest nivel si particularitatile de evacuare a acesteia: este ingreunata in conditii obisnuite de caracteristicile peretilor vaselor sanguine si de gravitatie si facilitata de o pompa musculara puternica. pompajul ganglionilor poplitei – se cuprinde genunchiul cu ambele maini. dar care in timp determina aparitia aderentelor intre diverse structuri: celule. dar cu 1-2 cm mai jos. pe portiunea de inceput a muschilor coapsei. Multe din insuficientele circulatiei venoase se insotesc si de o circulatie limfatica deficitara. In conditiile celulitei. de 3 ori retur. permitand astfel permanentizarea unui asa numit edem.fata externa – de la ganglionii inghinali supero-externi spre fata externa a genunchiului.19 Drenajul membrelor inferioare Index articol Drenajul membrelor inferioare Drenajul membrelor inferioare – partea posterioara Toate paginile Pagina 1 din 2 Este unul dintre cele mai importante pentru organism.fata interna – de la ganglionii inghinali inferiori (interni) spre fata interna a genunchiului. datorita existentei edemului cronic Ia acest nivel. 3. Drept urmare. de 3 ori apel. d . degetele patrunzand pe fata posterioara si pompand spre in sus ganglionii din spatiul popliteu.fata interna – de la marginea interna a genunchiului spre marginea interna a rotulei. se impune obligativitatea efectuarii drenajului limfatic al abdomenului inaintea drenajului membrelor inferioare. 2. drenajul genunchiului – se realizeaza spre ganglionii poplitei: a . pentru a aplica manevrele la nivelul membrelor inferioare trebuie eliberate colectoarele din aval fata de acesta. de 3 ori apel.fata anterioara – de la ganglionii inghinali spre genunchi. 4. aplicand toata palma: de ori 3 apel. b . retur. drenajul coapsei – datorita suprafetei mai mari de lucru fata de membrele superioare. se termina cu marginea cubitala a mainii si este orientata spre ganglionii inghinali. de 3 ori retur. pompajul ganglionilor inghinali profunzi si superficiali – se realizeaza din portiunea interna spre cea externa a pliului inghinal si apoi paralel cu aceasta. numarul apelurilor si retururilor va fi crescut. de 3 ori apel. de 3 c . cu genunchii usor flectati. cu policele ambelor maini.partea anterioara Pozitia pacientului: decubit dorsal. In cazul unui edem al unui membru inferior se executa 3-4 sedinte de drenaj ale membrului opus. Conform principiului de lucru din drenajul limfatic manual. manevra „in lingura”. cu toata palma. 1. Protocol 7– Drenajul membrelor inferioare . 19 .fata externa – de la marginea externa a genunchiului spre marginea externa a rotulei. in prealabil. straturi ale pielii sau intre tesuturi diverse. presiunea este gradata. de 3 ori retur. de 3 ori.

de 3 ori apel. se executa manevra „in lingura".fata medio-posterioara – de la pliul subfesier spre genunchi.fata interna – de la fata interna a genunchiului spre maleola interna. Drenajul membrelor inferioare Index articol Drenajul membrelor inferioare Drenajul membrelor inferioare – partea posterioara Toate paginile Pagina 2 din 2 Protocol 8 – Drenajul membrelor inferioare – partea posterioara Pozitia pacientului: decubit ventral. ori. drenajul gambei – abordeaza implicit si ganglionii tibiali anteriori. nefiind necesara pomparea acestora separat: a . a b c d drenajul degetelor – ca si in cazul mainilor.20 5. 7. se imparte in 3 portiuni: a . de 3 c . manevre finale: returul returul returul fetelor pompajul coapsei interne prin ganglionii prin si externe manevra poplitei manevra ale piciorului – de – de – sandwich – de 3 3 de 3 3 ori. retur. de 3 ori retur.fata externa – de la marginea externa a pliului subfesier spre fata externa a genunchiului. 1.pompajul ganglionii inghinali profuzi si superficiali – de 3 ori. presiunea este gradata. de 3 ori a .regiunea maleolara si interna a piciorului – se incepe cu indexul si mediusul de sub maleola interna spre articulatia metatarsofalangiana a halucelui (deget 1). aplicand toata palma. de 3 ori apel. ori. de 20 . drenajul piciorului: retur. de ori 3 apel. de de 3 3 ori ori retur. d. de 3 ori apel. gambei sandwich e . cu ambele maini in acelasi timp. de 3 ori. de 3 ori apel. 8. se realizeaza prin pompaje ce intereseaza toate fetele acestora.fata externa – de la fata externa a genunchiului spre maleola externa. de 3 ori retur. aplicand toata palma.presiunile in bratara – cu toata mana sau despicatura mainii.regiunea maleolara si externa a piciorului – se incepe cu indexul si mediusul de sub maleola externa si se continua cu degetele si cu policele ambelor maini spre articulatiile metatarsofalangiene ale degetelor 2-5. cu toata palma. de 3 ori apel. de 3 ori retur. c . se termina cu marginea cubitala a mainii si este orientata spre ganglionii poplitei. de 3 ori apel. b . drenajul coapsei – ca si fata anterioara. b .fata interna – de la marginea interna a pliului subfesier spre fata interna a genunchiului. b . ori. ori apel.manevra sandwich – de la genunchi spre maleole. cu toata palma. 6. de 3 ori retur.

Drenajul fetei posterioare a trunchiului reprezinta partea finala a drenajului limfatic general. Drenajul regiunii fesiere este de obicei indicat in tratamentul celulitei dar si al hemoroizilor si tulburarilor circulatorii de la acest nivel.fata interna – de la fata interna a genunchiului spre maleola interna. retur. 5. aplicand toata palma. se lucreaza regiunea interna si externa ca la fata anterioara. retur. de 3 3 ori ori gambei: retur. regiunea lombara si regiunea fesiera. presiunea este gradata. de 3 ori. drenajul apel. de 3 e . urmand dupa membrele inferioare in ordinea: regiune fesiera. de ori ori marginea cubitala a mainii si este orientata spre ganglionii poplitei. ambele cu orientare spre in sus. de 3 ori apel. spre grupul subclavicular. Pozitia pacientului: decubit ventral. Drenajul fetei posterioare a trunchiului Se va efectua dupa 3 regiuni. d . de 3 d . 3.fata medio-posterioara – de la genunchi spre glezna aplicand manevra „in lingura". ori. de 3 ori. de 3 ori.manevra sandwich – de la genunchi spre maleole. Astfel. drenajul degetelor – se face ca in cazul mainilor prin pompaje pe toate fetele acestora. presiunea este gradata.fata externa – de la fata externa a genunchiului spre maleola externa. Pozitia maseurului: pe partea opusa celei lucrate. 4. Este indicat inclusiv pentru relaxare fizica si psihica datorita ritmului Ient si blandetii manevrelor. drenajul piciorului – se executa cu genunchiul flectat. cu indexul si mediusul in regiunea submaleolara si cu policele la nivelul plantei. 2. retur. Protocol 9 – Drenajul regiunii dorsale (vertebra cervicala 4 – vertebra toracala 12). pompajul ganglionilor poplitei – se realizeaza cu degetele. se termina cu d . de 3 ori retur. de 3 ori b .returul coapsei prin manevra sandwich – de 3 ori. cu toata palma. cu ambele mani in acelasi timp. lombara si apoi dorsala. cele 3 regiuni vor fi: regiunea dorsala. in functie de directia pe care o adopta colectoarele limfatice spre locul de varsare. de 3 ori apel. 6. a . 21 .presiunile in bratara – cu toata mana sau despicatura mainii. se termina cu marginea cubitala a mainii si este orientata spre pliul subfesier. de 7 ori. ori. pompajul ganglionilor retroclavicluari – cu indexul si mediusul. 1. pompand spre in sus pe ganglionii din spatiul popliteu. pompajul ganglionilor axilari – respectiv grupul subscapular si eventual grupul central. de 3 ori apel. 2. manevre a b c returul returul gambei prin ganglionilor pompajul plantei manevra poplitei – sandwich – de – de de 3 3 3 finale: ori. c . de 3 ori apel.presiunile in bratara – cu toata mana sau despicatura mainii.21 3 ori retur.

drenajul portiunii dorsale inferioare – de la pliul axilar spre marginea inferioara a grilajului costal. 1. executate de 3 ori. de 3 ori apel. de 3 ori retur. drenajul portiunii lombare medii – zona de la vertebra T12 pana la marginea superioara a pliului interfesier reprezinta punctul de plecare. 5. 3. inspre in jos. de 3 ori 22 . 4. de 3 ori apel. pompajul ganglionilor retroclaviculari – de 7 ori (cercuri mici cu degetele). de 3 ori apel. „in evantai”. de 3 ori apel. de 3 ori retur. 2. 4. drenarea efectuandu-se spre lateral (ganglionii inghinali superiori). drenajul portiunii lombare laterale – orientand limfa spre ganglionii inghinali superiori. pompajul ganglionilor inghinali. putandu-se lucra fie cu toata palma. 3. 2. pe grupul supero-extern care dreneaza aceasta regiune. drenajul portiunii fesiere mijlocii – manevrele de drenaj se incep de la limita inferioara a santului interfesier. se va incheia cu pompajul ganglionilor axilari (subscapulari). de 3 ori apel. pompajul ganglionilor inghinali – atat cat se poate efectua. Protocol 11. drenajul portiunii dorsale superioare si mijlocii – se realizeaza de-a lungul trapezului. coborand apoi pe langa coloana vertebrala spre T12. 2. Manevra se executa cu toata palma sau cu policele.Drenajul regiunii fesiere. de 3 ori retur. de 3 ori apel. 5. de 3 ori retur. de la marginea lui scapulara spre vertebra cervicala 4. pompajul ganglionilor inghinali – atat cat se poate efectua. drenajul fetei anterioare a gatului – de-a lungul marginii anterioare a SCM-ului si a corpului acestuia. pompajul ganglionilor inghinali. fie cu policele ambelor maini. 4. de 3 ori retur. 1. Daca se urmareste doar drenarea toracelui. directionand spre ganglionii inghinali inferiori si indreptandu-ne spre limita superioara a santului interfesier. pe grupul supero-extern care dreneaza aceasta regiune. drenajul portiunii dorsale laterale – de la pliul axilar spre extremitatea inferioara a grilajului costal (ca la san). de 3 ori retur. 1. Presiunile si orientarea drenajului se fac inspre lateral ca la peretele toracic anterior. Drenajul limfatic general (desfasurare) Index articol Drenajul limfatic general (desfasurare) Se modifica pozitia pacientului in decubit ventral Toate paginile Pagina 1 din 2 Pacientul se afla in decubit dorsal. Protocol 10 – Drenajul regiunii lombare. drenajul portiunii fesiere laterale – se face spre ganglionii inghinali supero-externi. de 3 ori retur.22 3. se repeta de 3 ori. drenajul portiunii sacrale – in potcoava cu policele.

de 3 ori retur. de 3 ori apel. de 3 ori retur. si de inferior. fata interna – de 3 ori apel. de 3 ori retur. 15. presiunile in bratara – de 3 ori. pompajul ganglionilor axilari. 7 ori. grupurilor pompajul se pompajul ganglioni mijlocii 23 . 16. opus. drenajul degetelor – de 3 ori apel. retur. 7. 5. axilari. drenajul fetei laterale a gatului – pe marginea postero-laterala a SCM-ului si marginea anterioara a trapezului ganglionilor retroclaviculari 6. grupul toracic (pe marginea pectoralului mare) – de 3 ori. fata externa – de 3 ori apel. 9. de pompajul pompajul de 3 ori cisternei 3 apel. sub pliul de flexie. 20. drenajul fetei dorsale – de 3 ori apel. 4. de Pecquet3 – de ori ori de 7 retur. de 3 ori retur. ori. presiunile in bratara – de 3 ori. fata externa – de 3 ori apel. superior. humeral. de 3 ori retur. apel. 21. de 3 ori retur. ori. de 3 ori retur. 19. pompaj pe fata anterioara a pumnului. retur. drenajul zonei inferioare a grilajului costal – „in evantai".23 apel. drenajul pumnului si al mainii: • • • • 11. drenajul antebratului: • • • • fata interna – de 3 ori apel. cu indexul si mediusul: • • • grupul humeral (pe marginea marelui dorsal) – de 3 ori. drenajul fetei palmare – de 3 ori apel. drenajul bratului: • • • 8. 13. 17. retur.se 14. opusa. 3. de 3 ori retur. grupul central (in centrul axilei) – de 3 ori. 10. inferiori. 3 3 ori ori mamari ganglionilor lucreaza ganglionilor retroclaviculari – partea de 7 mijlociu apel. manevra sandwich – de 3 ori apel. axilari – de cate 3 ori grupul central. superior extern. pompajul ganglionilor supraepitrohleeni – de 3 ori. de 3 ori retur. manevrele pompajul pompajul drenajul drenajul pompajul ganglionilor lucreaza ganglionilor partii sanului mamari costale – „in de – laterale banda". de 3 3 si de ori ori 3 toracic si membrul grupul – mamar de de finale. 12. ori. 18.

drenajul propriu-zis al abdomenului: a . pompajul ganglionilor inghinali. 25.drenajul regiunii abdominale drepte: • • c. 3 ori retur. fata externa – de 3 ori apel. de 3 ori retur. de la punctul drept superior la cel drept inferior – de 3 ori apel. 23. de 3 ori retur. pompajul pompajul ganglionilor cisternei lomboaortici Pecquet si iliaci – – de 3 de ori pe 7 fiecare ori. 30. drenajul partii de mijloc a abdomenului: • • 26. b . drenajul genunchiului: • • fata interna – de 3 ori apel. de 3 ori retur. presiunile in bratara – de 3 ori. de 3 ori retur. pompajul ganglionilor poplitei. pompajul ganglionilor inghinali – de 3 ori fiecare subgrup (supero-extern si supero-intern). de la punctul median spre punctul stang superior – de 3 ori apel. drenajul coapsei: • • • • 28. fata externa – de 3 ori apel. d. manevra sandwich – de 3 ori apel. fata interna – de 3 ori apel.24 22. 31. 29. de 3 ori retur. de 3 ori retur. manevra lingura – de 3 ori. vibratii – de 3 ori. presiunile in bratara – de 3 ori. 3 ori retur. drenajul de intoarcere – „in potcoava" de 3 ori. de 3 ori retur. 27. lomboaortici si iliaci – de 3 ori. drenajul gambei: • • • • fata interna – de 3 ori apel. de la punctul median spre punctul drept superior – de 3 ori apel. drenajul piciorului: 24 . fata externa – de 3 ori apel. 3 ori retur. de 3 ori retur.drenajul regiunii abdominale stangi: • • de la punctul stang superior spre cel stang inferior – de 3 ori apel. 24. fata anterioara – „in lingura”. parte. de 3 ori apel. 3 ori retur.

25 • • 32. de 3 ori retur. de 3 ori retur. 41. se repeta de 3 ori. manevra sandwich – de 3 ori apel. 45. fata externa – de 3 ori apel. Drenajul limfatic general (desfasurare) Index articol Drenajul limfatic general (desfasurare) Se modifica pozitia pacientului in decubit ventral Toate paginile Pagina 2 din 2 Se modifica pozitia pacientului in decubit ventral.atat cat se poate efectua. de 3 ori retur. de 3 ori retur. presiunile in bratara – de 3 ori. 34. drenajul gambei: • • • • • fata interna – de 3 ori apel. finale. 44. de 3 ori retur. de 3 ori retur. presiunile in bratara – de 3 ori. 3 ori retur. 46. drenajul portiunii lombare medii – de 3 ori apel. 39. de 3 ori retur. 38. regiunea maleolara si interna a piciorului – de 3 ori apel. pompajul ganglionii inghinali profunzi si superficiali – de 3 ori. 33. pompajul ganglionilor inghinali. pe grupul supero-extern care dreneaza aceasta regiune. drenajul coapsei: • • • • 36. drenajul portiunii lombare laterale – orientand limfa spre ganglionii inghinali superiori – de 3 ori apel. de 3 ori retur. drenajul portiunii mediane a regiunii fesiere – de Ia portiunea inferioara a santului interfesier spre portiunea sa superioara – de 3 ori apel. pompajul ganglionilor inghinali. pompajul ganglionilor poplitei. drenajul portiunii sacrale – „in potcoava” cu policele inspre in jos. fata medie posterioara – „in lingura" – de 3 ori apel. 37. drenajul degetelor. 43. drenajul portiunii laterale a regiunii fesiere – de In spina iliaca antero-superioara Ia articulatia coxo-femurala – de 3 ori apel. de 3 ori retur. de 3 ori retur. 35. de 3 ori retur. regiunea maleolara si externa a piciorului – de 3 ori apel. 40. fata medio-posterioara – „in lingura” – de 3 ori apel. de 3 ori retur. 42. de 3 ori retur. 47. fata externa – de 3 ori apel. 25 . fata interna – de 3 ori apel. manevre finale. drenajul piciorului – regiunea interna si externa – de 3 ori apel. drenajul manevrele degetelor.

drenajul portiunii dorsale laterale – de 3 ori apel. drenajul portiunii dorsale mijlocii-inferioare – de 3 ori apel. cardiaca sau limfatica cu exceptia edemului congenital in care nu exista cai limfatice. 51. tratamentul celulitei. asociat blandetei executiei. pentru a mobiliza coloana de limfa. Manevrele trebuie sa fie lente. 52.ritmul lent al manevrei.Indicatii . Contraindicatii generale 26 . Indicatii generale • • • • • • • • • prima faza a tratamentului in toate formele de edem de origine venoasa.Contraindicatii Reguli posibile in drenajul limfatic manual pe regiuni • • • • • • • • Drenajul limfatic al fetei urmeaza intotdeaunua celui al gatului. de 2. Daca presiunea propulseaza limfa capilarelor catre colectoare. pompajul ganglionilor axilari – grupul subscapular si grupul central. de 3 ori retur. 3 sau 4 ori inainte de a deplasa mana.26 48. 54. drenajul portiunii dorsale superioare – de 3 ori apel. de 3 ori. accidente. 49. ritmul manevrelor fiind de la 2-3 la 10 secunde. Faza cea mai importanta a manevrei este relaxarea presiunii. interventii corectoare pentru diverse segmente. perioada pre. lipoabsorbtie. relaxarea permite capilarelor sa se umple din nou. consecutive insuficientelor arteriale sau venoase. pompajul ganglionilor retroclaviculari – de 7 ori. tratamentul oboselii cronice. interventii chirurgicale. tratamentele cosmetice ale fetei cu vizarea ridurilor. tratamentul proceselor inflamatorii. Presiunea de aplicare a manevrelor nu trebuie sa depaseasca 40-50 mm Hg. pompajul ganglionilor axilari (subscapulari). Drenajul limfatic al membrelor inferioare se face obligatoriu cu drenajul prealabil al abdomenului (abdomenul poate fi drenat singur). in momentul in care capilarele si-au redobandit calibrul initial. cearcanelor. tratamentul leziunilor cutanate (cicatrici dupa arsuri. pompajul ganglionilor retroclaviculari – de 7 ori. Sunt necesare mai multe repetari pe acelasi loc. Regului . 50. tratamentul obezitatii.). Regiunea lombara si cea fesiera se pot drena impreuna cu abdomenul atunci cand este cazul si vrem sa stimulam actiunea. dar este recomandata executia lor impreuna. de 3 ori retur. Drenajul limfatic al membrului superior si cel al toracelui anterior se pot face de sine statator. tratamentul tulburarilor trofice distale ale membrelor. pentru hranirea si regenerarea celulelor pielii si pentru eliminarea resturilor metabolice. etc. creand conditiile relaxarii fizice si psihice a pacientului. de 3 ori retur. etc). 53. pungilor si oricaror modificari aparute datorita unei irigatii ineficiente. plastica si reparatorie (implantul grefelor cutanate.si postoperatorie in chirurgia estetica.

mai ales. la procesele infectioase grave. 27 .27 Acestea se limiteaza. dar si la recidivele metastatice care reprezinta contraindicatia cea mai clara in acest moment.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful